"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#726 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

challmander wrote: 10/07/2022 21:18 Pa da, to mi je upravo jedan kolega iz Njemačke rekao - razlika između BiH i Njemačke jeste u tome što su u Njemačkoj društva razdvojena, bogataši se ne susreću sa sirotinjom svakodnevno - idu u posebne škole, liječe se u posebnim bolnicama, izlaze na posebna mjesta. Tako da običan narod nema predstavu o njihovom bogatstvu.

I realno gledajući, privatna imovina bilo koga u BiH se ne može ni u snu mjeriti sa privatnom imovinom njihovih parnjaka u Evropi i svijetu - ali je kod nas mahala i sve se vidi.

Jedan Bingo kad poveća platu za 100KM netto radnicima, dakle 6000 x 173KM (brutto) = 1 038 000 KM - dakle skuplje od bilo kojeg Porschea i Rolexa zajedno. - i to samo za jedan mjesec !!! Obzirom da je 2021 god. bingo ostvario dobit od oko 20 mil. KM, a u 2020 god. je bio u minusu. Znači povećanje plate od samo 100KM mjesečno radnicima može da ugrozi poslovanje na tolikom broju radnika. Tako da, glupo je očekivati od takvih firmi da će radi 100KM veće plate (koja ni radniku neće donijeti bogatstvo) - ugrozi poslovanje svih 6000 KM.

Bingo ima mjesečnu ratu kredita preko 1 mil. KM - objekti i otvorena radna mjesta se moraju otplatiti. Itd.

Ne branim Bingo, niti bilo koga, ali kad su te velike firme u pitanju, male promjene mogu da dovedu do velikih posljedica.
Ovo mi je zapalo za oci. Mozes mi objasniti logiku ili potkrijepiti nekim tacnim brojevima?

Koliko ja vidim, Bingo je prosle godine bio 96m u plusu a 2020. nesto manje, 77m. Ako na to primjenimo povecanje od 100KM netto, ispadne 15,570,000KM godisnje dodatnog troska i to na 7,500 zaposlenih. To povecanje se skoro pa nece ni osjetit.

https://www.companywall.ba/

Tu stranicu iznad sam koristio kao referencu za svoje podatke. Isao sam sa nekom bas grubom pretpostavkom da je 7,500 obicnih radnika dok je ostatak neki menadzment, administracija i sl. sto je vjerovatno jace placeno.

Vecina firmi itekako moze priustiti povecanje plata, ali ne zeli i ne mora.
[/quote]

Ja sam se referisao na izjavu sefice racunovodstva u Bingu, interview na TV, koja je dala takvu cifru, moguce da je ona to spomenula kao dividendu, jer cesto navedena racunovodstvena dobit ne mora da znaci nista pretjerano, jer npr. ako si investirao, sagradio objekat, kupio masine, itd - to ti takodjer ulazi u dobit i na to takodjer moras platiti porez 10%.

A generalno trziste je najbolja regulacija za sve, pa tako i za visinu plata - ponuda i potraznja. Dok se nije krenulo odlaziti vani - bio si sretan ako je dobijes prvog, a sad vec mozes i pregovarati o plati. Najbolji lijek za plate je povecanje konkurencije, ulazak novih igraca na trziste, LIDL npr. - pa kad radnik bude mogao da bira- izabrat ce gdje mu je bolje i gdje je bolje placen.

Bingo od prije 4 godine i Bingo danas - su 2 totalno razlicite firme u pogledu odnosa prema radniku i uslova rada. Jbg, trziste rada ih tako natjeralo.
boshniak

#727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Troškovi plaća u Bingu za 2021 iznosili su 134.627.837KM. Ako to podijelimo sa 7921 radnikom dobijemo prosječnu mjesečnu BRUTO plaću od 1416KM, pretvoreno u NETO iznosi 977KM. Najviše od svi trgovačkih lanaca u BIH. Zašto je tolika anti propaganda u BiH na Bingo, a ne recimo na Konzum treba da se zapitamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#728 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Zato sto plata nije jedini parametar radnih uslova.
challmander

#729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by challmander »

boshniak wrote: 11/07/2022 20:45 Troškovi plaća u Bingu za 2021 iznosili su 134.627.837KM. Ako to podijelimo sa 7921 radnikom dobijemo prosječnu mjesečnu BRUTO plaću od 1416KM, pretvoreno u NETO iznosi 977KM. Najviše od svi trgovačkih lanaca u BIH. Zašto je tolika anti propaganda u BiH na Bingo, a ne recimo na Konzum treba da se zapitamo.
Mislim da Bingo ima plate 800KM. Ne mozes taj iznos podijelit tako jer tu sigurno ima dosta menadzera, sefova i kojekakvih levata sa masnim platama.

Sere se protiv Binga jer se zna koga finansiraju i kako su dosli do svega sto jesu. Konzum je u teskom sranju, jedva posluju u plusu a o povecanju plata ne mogu ni pomislit. Mada i oni u zadnje vrijeme pomalo dizu plate i novim radnicima daju vise nego ovim sto su godinama kod njih. Svako je svjestan da nema vise radnika koji ce radit za 600KM.

A ako cemo vec o radnim uslovima, Konzum je gospodska firma naspram Binga. Mos mislit da radnici prelaze u Konzum za manju platu jer ne mogu vise da trpe konstantno maltretiranje od strane raznih seljacina koje su se nakotile u Bingu.
zubi

#730 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

challmander wrote: 11/07/2022 21:00 Mislim da Bingo ima plate 800KM. Ne mozes taj iznos podijelit tako jer tu sigurno ima dosta menadzera, sefova i kojekakvih levata sa masnim platama.

Sere se protiv Binga jer se zna koga finansiraju i kako su dosli do svega sto jesu. Konzum je u teskom sranju, jedva posluju u plusu a o povecanju plata ne mogu ni pomislit. Mada i oni u zadnje vrijeme pomalo dizu plate i novim radnicima daju vise nego ovim sto su godinama kod njih. Svako je svjestan da nema vise radnika koji ce radit za 600KM.

A ako cemo vec o radnim uslovima, Konzum je gospodska firma naspram Binga. Mos mislit da radnici prelaze u Konzum za manju platu jer ne mogu vise da trpe konstantno maltretiranje od strane raznih seljacina koje su se nakotile u Bingu.
Kako?
boshniak

#731 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Bingo ima vrlo malo radnika u svojoj centrali na Šićkom kod Tuzle, a plate tih radnika nisu ni blizu nekog znacajnog iznosa koji bi bitno uticao na rast ukupnog prosjeka, narocito kad se uzme u obzir broj od blizu 8000 radnika. Kad već ne mogu parirati platama iznose se neistinite tvrdnje o prelascima radnika u Konzum koji je u daleko neorganizovanijem stanju od Binga. Bingo je čudo bh privrede koji je uspio nadvladati komšijsku konkurenciju, a komšije/susjedi to teško prihvataju.
Hakiz

#732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

boshniak wrote: 11/07/2022 23:53 Bingo ima vrlo malo radnika u svojoj centrali na Šićkom kod Tuzle, a plate tih radnika nisu ni blizu nekog znacajnog iznosa koji bi bitno uticao na rast ukupnog prosjeka, narocito kad se uzme u obzir broj od blizu 8000 radnika. Kad već ne mogu parirati platama iznose se neistinite tvrdnje o prelascima radnika u Konzum koji je u daleko neorganizovanijem stanju od Binga. Bingo je čudo bh privrede koji je uspio nadvladati komšijsku konkurenciju, a komšije/susjedi to teško prihvataju.
Bingo jeste nadvladao stranu konkurenciju, ali daleko od toga da je čudo.

Pitanje: Da li bi Bingo uspio "pobijediti" neki strani lanac koji neće na BiH gledati kao na malo i slabo tržište u koje se ne isplati puno ulagati, nego će ući u konkurentsku utakmicu s namjerom da istitsne konkurente?

Biće interesantno gledati šta će se dešavati kada uđe Lidl. Možda ništa, možda i Lidl na BiH bude gledao kao nešto sa strane, tek onako. U to mslučaju, Bingo će biti dominantan.

A to nikada nije dobro i zemlja bude uništena ako se na njoj uzgajaju samo monokulture, ako nema raznovrsnosti, tako i tržište bude ubijeno, zasićeno i monotono, pa počne umirati ako samo jedan igrač ima apsolutnu dominaciju. Mislim, nije dobro za konzumente, jeste za tog igrača.

Treba se samo sjetiti šta se sa Habsburgovcima desilo jer nisu imali raznolikost ponude bračnih partnera :lol:
drndalo

#733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

boshniak wrote: 11/07/2022 23:53 Bingo ima vrlo malo radnika u svojoj centrali na Šićkom kod Tuzle, a plate tih radnika nisu ni blizu nekog znacajnog iznosa koji bi bitno uticao na rast ukupnog prosjeka, narocito kad se uzme u obzir broj od blizu 8000 radnika. Kad već ne mogu parirati platama iznose se neistinite tvrdnje o prelascima radnika u Konzum koji je u daleko neorganizovanijem stanju od Binga. Bingo je čudo bh privrede koji je uspio nadvladati komšijsku konkurenciju, a komšije/susjedi to teško prihvataju.
Ti si cudo bh inteligencije. Nema dalje...
Rizvan

#734 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

Svratim ovdje povremeno i vidim uvijek se vrti ista prica o parama, kao razlogu zasto ljudi ne zele, napuštaju neke poslove. Barem sto se tice proizvodnje, trgovine i ugostiteljstva, koliko cujem, daleko vecu ulogu tu igraju uslovi rada, opterecenost poslom i međuljudski odnosi.

Na vecini ovih poslova razlika u plati varira maksimalno do 200KM. Rijetko ko ce napustiti posao radi tih para, ako mu je dobra atmosfera na poslu, nije preopterecen i ima ok sefa. U suprotnom ljudi idu raditi i za manje pare, ako imaju bolje uslove i ok kolege.
Karikaturist

#735 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

drndalo wrote: 12/07/2022 09:12
:lol:
Ali fakat zamisli za jedan trgovinski lanac reci cudo privrede :lol:
Da je Samsung ili Tesla pa hajde ali jbg Bingo :lol:
markopd

#736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Rizvan wrote: 12/07/2022 12:05 Svratim ovdje povremeno i vidim uvijek se vrti ista prica o parama, kao razlogu zasto ljudi ne zele, napuštaju neke poslove. Barem sto se tice proizvodnje, trgovine i ugostiteljstva, koliko cujem, daleko vecu ulogu tu igraju uslovi rada, opterecenost poslom i međuljudski odnosi.

Na vecini ovih poslova razlika u plati varira maksimalno do 200KM. Rijetko ko ce napustiti posao radi tih para, ako mu je dobra atmosfera na poslu, nije preopterecen i ima ok sefa. U suprotnom ljudi idu raditi i za manje pare, ako imaju bolje uslove i ok kolege.
Upravo tako.Pogotovo u ugostiteljstvu gdje žele striktno konobarice da im rade,pa onda školovani i pošteni radnici budu maltretirani i primorani da daju otkaz.Žao mi je ono malo ugostitelja što rade sve po P.S. ali su i oni sada u ogromnom problemu zbog ove bahate većine.
boshniak

#737 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Karikaturist wrote: 12/07/2022 12:08
drndalo wrote: 12/07/2022 09:12

U nedostatku argumenata, idu klasične bh šprdancije u vidi "hamo vid'mu glave". Ja sam izvukao službene statističke podatke o Bingu koji je postao simbol "malih plata" iz kojeg se vidi da je bingo iznad prosjeka u svojoj grani privrede. Plate u trgovačkim lancima su svugdje u svijetu najniže i to su i u Njemačkoj poslovi za auslandere. Dakle svima je problem Bingo, niko ne spominje plate u Konzumu, Amku, Tropicu, Mercatoru. Evo obzirom da imam plaćeni pristup podacima u jednoj bonitetnoj kompaniji, koga zanima bilo koji statistički podatak za bilo koju kompaniju u BiH rado ću mu dati.
Rothmans

#738 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

Ako bingo ne valja sa 900 KM platom , sta reci za konzum sa 500 KM i 100 KM na pika kartici ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Nova je realnost da to niko od nezaposlenih u bih ne zna raditi
Ozimician

#741 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Black swan wrote: 12/07/2022 20:46 Nova je realnost da to niko od nezaposlenih u bih ne zna raditi
Ne zna i ne želi ni da zna ni da radi
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#742 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 12/07/2022 20:44 Evo nova realnost:

https://www.akta.ba/vijesti/bih/150497/ ... &fs=e&s=cl
KLJUČ poslovnog uspjeha kod nas je slijedeći :

- uzeti pod kiriju radnju na Baščaršiji , ne znam da li je to sve vakufska imovina ili je i općina vlasnik ali što jeftinije
- ubaciti tri, četiri stola sa po 4 stolice , kolin frižider , roštilj , roštiljdžiju i dva konobara
- služiti porciju ćevapa za cenera , colu od 0.25 za 3,5 KM , naplatiti kajmak marku i pola somuna marku i to je to.

Čiča - miča gotova priča , lokacija brate.

Ovo metalski radnici , zezancija oko varenja , rezanja , sklapanja , konstruisanja , to nek Turci rade.

Ha ja.

Kad ih bude familija obilazila doći će na ćevape svakako :wink:
El_comadante

#743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

boshniak wrote: 12/07/2022 17:26
Karikaturist wrote: 12/07/2022 12:08
U nedostatku argumenata, idu klasične bh šprdancije u vidi "hamo vid'mu glave". Ja sam izvukao službene statističke podatke o Bingu koji je postao simbol "malih plata" iz kojeg se vidi da je bingo iznad prosjeka u svojoj grani privrede. Plate u trgovačkim lancima su svugdje u svijetu najniže i to su i u Njemačkoj poslovi za auslandere. Dakle svima je problem Bingo, niko ne spominje plate u Konzumu, Amku, Tropicu, Mercatoru. Evo obzirom da imam plaćeni pristup podacima u jednoj bonitetnoj kompaniji, koga zanima bilo koji statistički podatak za bilo koju kompaniju u BiH rado ću mu dati.
Kakva je situacija u Amku? Kakva u Kortu?
markopd

#744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Black swan wrote: 12/07/2022 20:46 Nova je realnost da to niko od nezaposlenih u bih ne zna raditi
A na osnovu čega si došao do takvog zaključka?Slažem se da postoji određen broj ljudi koji jednostavno ne žele raditi bilo kakav posao i takvih će uvijek biti nažalost.Ali ne znam čemu generalizacija,pogotovo znajući naše tržište rada,gdje se nakupilo toliko šljama od poslodavaca pa i do samih radnika.Kao što neko reče danas na nekoj drugoj temi,nije više toliko problem u plati koliko je do uslova koji se nude i međuljudskim odnosnima u samom objektu.Treba shvatiti da su prošla vremena kada se radilo po 16h u komadu bez godišnjeg odmora i prava na bolovanja.To što neki robovlasnici i dalje misle da mogu to raditi,grdno se varaju pa vidimo samo koliko se frustriraju po društvenim mrežama i medijima.Onaj Trivic nešto zastrašuje raju da će uvoziti Nepalce,Indijce...Ok,mogu za građevinu,ali za ugostiteljstvo se može udarati nogom u g....em ne znaju jezik,a higijena im je na baš zavidnom nivou, :-D
n+1

#745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Znaju li raditi budžetlije?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

teskeredzic_22 wrote: 12/07/2022 20:56
Ozimician wrote: 12/07/2022 20:44 Evo nova realnost:

https://www.akta.ba/vijesti/bih/150497/ ... &fs=e&s=cl
KLJUČ poslovnog uspjeha kod nas je slijedeći :

- uzeti pod kiriju radnju na Baščaršiji , ne znam da li je to sve vakufska imovina ili je i općina vlasnik ali što jeftinije
- ubaciti tri, četiri stola sa po 4 stolice , kolin frižider , roštilj , roštiljdžiju i dva konobara
- služiti porciju ćevapa za cenera , colu od 0.25 za 3,5 KM , naplatiti kajmak marku i pola somuna marku i to je to.

Čiča - miča gotova priča , lokacija brate.

Ovo metalski radnici , zezancija oko varenja , rezanja , sklapanja , konstruisanja , to nek Turci rade.

Ha ja.

Kad ih bude familija obilazila doći će na ćevape svakako :wink:
:thumbup:
boshniak

#747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

El_comadante wrote: 12/07/2022 21:08
boshniak wrote: 12/07/2022 17:26

Kakva je situacija u Amku? Kakva u Kortu?
Amko prosječna neto 808KM, Kort (Fructa Trade) neto 634KM, Konzum i Mercator gotovo identični oko 880KM. S'tim da u BiH nije baš relevantno uzimati podatke za mnoge firme jer mnoge isplaćuju u koverti, a u statistiku ulazi samo ono što je na papiru.
Rothmans

#748 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

Konzum zenica, ni blizu 880 KM.
Rothmans

#749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

ovih turaka sto se tice, upoznao dosta vozaca u cengizu, cestiti ,sposobni , al prgavi nekakvi. a ovaj krmak gore sto nudi 2000 maraka platu i smjestaj laze da nije mogao i ovdje nac radnike pod tim uslovima
Bloo
Globalna šefica

#750 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Rothmans wrote: 12/07/2022 22:33 ovih turaka sto se tice, upoznao dosta vozaca u cengizu, cestiti ,sposobni , al prgavi nekakvi. a ovaj krmak gore sto nudi 2000 maraka platu i smjestaj laze da nije mogao i ovdje nac radnike pod tim uslovima
Dobit ce 2000 KM na papiru, onda ce im odbiti za smjestaj i dva obroka i mozda izadu na 1000 KM. :D
Post Reply