Kad vidim da neko ovo pise, fakat trebamo par dana poceti svi voziti cestom, za koji dan bi bila druga prica, sta bicikli i romobili rade na cesti...Haris.ba wrote: ↑20/07/2022 13:09Isto ko sa biciklom ili autom. Postujes saobracajna pravila.azdralovic wrote: ↑20/07/2022 13:00 nego krenem ja sada od Unitic-a prema SCC-u i trebam na skenderiju, a sa romobilom sam... je li prolazim normalno kroz raskrsnicu u smislu idem lukom kojim idu i auta, pa onda nastavim sinama tamo prema skenderiji? Ili da idem ravno pa na pjesacki pa se opet spustim na sine?
Generalno mi sad ovo konfuzno, vozim desnom ivicom i sta kad trebam lijevo negdje? Recimo idem obalom sinama i hocu skrenuti lijevo kod pozorista... da se prestrojavam ? ili da sidjem pa na pjesacki pa opet tamo nastavim?
Električni romobili
Moderator: Benq
- Ateista
#726 Re: Električni romobili
-
kakaljin
#727 Re: Električni romobili
Po ovom novom zakonu ides saobrajnom trakom isto kao automobil i sve radis kao automobilazdralovic wrote: ↑20/07/2022 13:00 nego krenem ja sada od Unitic-a prema SCC-u i trebam na skenderiju, a sa romobilom sam... je li prolazim normalno kroz raskrsnicu u smislu idem lukom kojim idu i auta, pa onda nastavim sinama tamo prema skenderiji? Ili da idem ravno pa na pjesacki pa se opet spustim na sine?
Generalno mi sad ovo konfuzno, vozim desnom ivicom i sta kad trebam lijevo negdje? Recimo idem obalom sinama i hocu skrenuti lijevo kod pozorista... da se prestrojavam ? ili da sidjem pa na pjesacki pa opet tamo nastavim?
-
kakaljin
#728 Re: Električni romobili
Naravno ide sad voznja saobracajnom trakom i kada vidim da me neko auto ugrozilo i nije me propisno obislo ide prijava policiji pa cemo vidjeti sta ce biti.
I vozac i biciklista i romobilista sam tako da imam prava da se suprostavim svakome ko me ugrozi u saobracaju
- Haris.ba
#729 Re: Električni romobili
Samo tako. Samo se makni sa trotoara sa romobilom.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 13:42 Naravno ide sad voznja saobracajnom trakom i kada vidim da me neko auto ugrozilo i nije me propisno obislo ide prijava policiji pa cemo vidjeti sta ce biti.
I vozac i biciklista i romobilista sam tako da imam prava da se suprostavim svakome ko me ugrozi u saobracaju
-
kakaljin
#730 Re: Električni romobili
Naravno idu i djeca sa biciklom na cestu neka voze, tako treba. Podrzavam tvoj insistiranje na tome da svi idemo na cestu. Pa nema veze da li ce ko biti ugrozen ili ne.Haris.ba wrote: ↑20/07/2022 13:46Samo tako. Samo se makni sa trotoara sa romobilom.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 13:42 Naravno ide sad voznja saobracajnom trakom i kada vidim da me neko auto ugrozilo i nije me propisno obislo ide prijava policiji pa cemo vidjeti sta ce biti.
- Ateista
#731 Re: Električni romobili
- Raigor Stonehoof
#732 Re: Električni romobili
Treba gazit ove pjesake svakom prilikom
-
BadBoy
#733 Re: Električni romobili
Ja častim svakoga ko uspije od Skenderije do Vijećnice odvoziti romobil uz desnu ivicu 
-
kakaljin
-
Horcrux
#735 Re: Električni romobili
Potrebno je ograniciti brzinu kretanja automobila na max 35km/h u dijelovima grada gdje se ocekuje da su u saobracaju i auta i romobili i biciklisti!
-
boshniak
#736 Re: Električni romobili
Dakle nije zabranjeno voziti obicni romobil po trotoaru. Ako se elektricni koristi odgurivanjem kao obicni je li opet u prekrsaju
- mikrozadatak
#737 Re: Električni romobili
Sinoć kroz Švrakino 7-8 romobila cestom. Ko zna lagano ih zaobiđe. Ko ne zna vozi iza njih, a drugi još iza. Kažu svima lijepo, samo nisu stigli potvrditi na forumu.
Ja kroz centar kao i juče, cestom lagano. Uhvatim svoj red, meni ne smeta, samo da znam da je sve po zakonu. Nema žena s cekerima, nema pseće kake, nema zombija što bulje u mobitel, nema trotoara .. dosta brže prođem.
Za 7 dana počinje kuknjava, ko stavi ove bicikle na cestu.
Nakon posla ja sam pješak i vozač automobila. Znam kako izgleda iz svake perspektive.
A ovi što nisu još izašli iz auta. Majke mi, meni je njih žao.
Ja kroz centar kao i juče, cestom lagano. Uhvatim svoj red, meni ne smeta, samo da znam da je sve po zakonu. Nema žena s cekerima, nema pseće kake, nema zombija što bulje u mobitel, nema trotoara .. dosta brže prođem.
Nakon posla ja sam pješak i vozač automobila. Znam kako izgleda iz svake perspektive.
- Ateista
#738 Re: Električni romobili
mikrozadatak wrote: ↑20/07/2022 14:13 Sinoć kroz Švrakino 7-8 romobila cestom. Ko zna lagano ih zaobiđe. Ko ne zna vozi iza njih, a drugi još iza. Kažu svima lijepo, samo nisu stigli potvrditi na forumu.
-
azdralovic
#739 Re: Električni romobili
Haris.ba wrote: ↑20/07/2022 13:09Isto ko sa biciklom ili autom. Postujes saobracajna pravila.azdralovic wrote: ↑20/07/2022 13:00 nego krenem ja sada od Unitic-a prema SCC-u i trebam na skenderiju, a sa romobilom sam... je li prolazim normalno kroz raskrsnicu u smislu idem lukom kojim idu i auta, pa onda nastavim sinama tamo prema skenderiji? Ili da idem ravno pa na pjesacki pa se opet spustim na sine?
Kad se prestrojavas basis zmigavac rukom.![]()
ne mogu raditi sve kao automobil jer sam ogranicen na desnu stranu kolovoza u sirini jednog metrakakaljin wrote: ↑20/07/2022 13:40Po ovom novom zakonu ides saobrajnom trakom isto kao automobil i sve radis kao automobilazdralovic wrote: ↑20/07/2022 13:00 nego krenem ja sada od Unitic-a prema SCC-u i trebam na skenderiju, a sa romobilom sam... je li prolazim normalno kroz raskrsnicu u smislu idem lukom kojim idu i auta, pa onda nastavim sinama tamo prema skenderiji? Ili da idem ravno pa na pjesacki pa se opet spustim na sine?
sto znaci ako idem sve desnom stranom od Unitica prema semaforu kod Alte, zavrsit cu u traci za desno... koju radnju da izvedem a da nisam u prekrsaju a da idem lijevo
dodatno, Član 39. stav 3. dopusta voznju trotoarom, ako je na desnoj strani kolovoza tramvajska pruga... ali mora biti posebno obiljezena... obala nije obiljezena kuda treba onda da idem a da nisam u prekrsaju ?
- Ateista
#740 Re: Električni romobili
Pretpostavljam da ce ti neki reci da guras bicikl tuda.azdralovic wrote: ↑20/07/2022 14:55ne mogu raditi sve kao automobil jer sam ogranicen na desnu stranu kolovoza u sirini jednog metra
sto znaci ako idem sve desnom stranom od Unitica prema semaforu kod Alte, zavrsit cu u traci za desno... koju radnju da izvedem a da nisam u prekrsaju a da idem lijevo
dodatno, Član 39. stav 3. dopusta voznju trotoarom, ako je na desnoj strani kolovoza tramvajska pruga... ali mora biti posebno obiljezena... obala nije obiljezena kuda treba onda da idem a da nisam u prekrsaju ?
-
kakaljin
#741 Re: Električni romobili
Ovdje nam govore da moramo postovati zakon koji kaze da se moramo kretati saobracajnom trakom, tako da onda postajes ucesnik u saobracaju kao automobil i ako trebas lijevo gdje onda se prestrojis isto kao automobil.azdralovic wrote: ↑20/07/2022 14:55ne mogu raditi sve kao automobil jer sam ogranicen na desnu stranu kolovoza u sirini jednog metra
Razumijem te ja potpuno nista ovdje nije tacno precizirano vec samo da se ne moze trotoarom voziti i nista vise i da se predje na cestu.
- Pandakonda
#742 Re: Električni romobili
Ja ne znam stvarno odakle ovolika mrznja, sujeta, zavist sta li je vec unutar, naseg naroda
Znaci elektricni skuteri su idealni alati da se vise problema odjednom rijesi barem kada su dobre vremenske prilike. Smanjenje zagađenja zraka, smanjenje guzve na cesti kada su najvece spice, rasterecen javni prevoz i cak stimulise koristenje istog jer vecina ljudi nece u tramvaje radi guzve i vrucine itd. da ne nabrajam sada ostale benifite. I cega se bosnjo naravno sjeti ? Ajmo to nekako regulisati i zakocit bilo kakav vid progresa jer ta' on ima meni ovdje voziti i ajmo jedno milijardu nameta postavit da bi destimulisali koristenje istog.
RS je to ubjedljivo najgore uradio tako sto je uveo neke registracije od 20 maraka i kao ogranicenje 7 na sat po trotoaru uz obaveznu kacigu i da osoba mora biti starija od 18g
Samo da smo nacisto, ja bi stavio ogranicenje bar na 16g jer ako u americi mogu voziti auto tada, vala i nasa djeca mogu el. skutere i prvi bi bio sretan da moje dijete u buducnosti to koristi kao prevoz od skole do kuce i obratno.
Ove sve regulacije o kojima pricate samo destimulisu ljude da kupuju ovako prevozno sredstvo i govoreci za Sarajevo samo se produzava agonija saobracajnog zastoja i lose uređenosti. Pogotovo kada su neki dođaji u pitanju kao povorka ponosa ili ovaj sarajevski cener gdje je doslovno nastao pakao. El. skuter treba da bude vrlo jednostavno, jeftino i prakticno rjesenje da se dođe od tacke A do tacke B bez puno ogranicavanja jer se onda narusava sama vrijednost i poenta tog prevoznog sredstva. Koja je onda njegova poenta ako ce pita biti skuplja od tepsije ?
Kao sto je kolega prije par stranica naveo, el. skuteri su sa svojim kapacitetima (barem ovih 99% sto voza raja u BiH) dosta blizi pjesacima nego sto su autima. Naravno ima seljaka koji nece svirati kada prolaze ili nemaju upaljenu lampu ili nabiju slusalice, ali takvih debila je bilo uvijek na svim prevoznim sredstvima pa opet nismo zabranili skateboarde npr ili nesto slicno. A izgleda sada su objavili rat i biciklima. Naravno ima i neodgovornih pjesaka koji misle da su bogom dani i da ih svako mora zaobilaziti i cuvati kao malo vode na dlanu a da su oni sami liseni bilo kakve licne odgovornosti.
Usudit cu se biti malo bezobrazan sada ali gledajuci realno, sve i kada se desi neka nezgoda na trotoaru, dosta je manja steta nego kada bi se to desilo na cesti. Ako se slupa skuterom u nekoga to je nesreca samo te dvije osobe u 99% slucajeva. A sad vi zamislite da se na ovim nasim cestama slupa slucajno jedan skuter, a onda ga iza njega doceka ili jos jedan skuter (sto je realno jer na cesti nemas prostora da se rasire) ili u jos gorem slucaju auto koje ide dosta brze pa onda nedo Bog ili pokupi njega, ili naglo zakoci pa iza sebe napravi jos veci zastoj uz lancani sudar. Objektivno gledano manja je steta pustiti ih na trotoar nego na cestu. Naravno dugorocno rijesenje treba biti gradnja infrastrukture kroz grad da svi mogu imati svoje mjesto u saobracaju i barem do tada bi trebali imati malo vise tolerancije jedni prema drugima. Mana naseg sistema je naravno fragmentirana nadleznost gdje se moze desiti da opcina novo sarajevo krene crtati stazu i onda zbog nadleznosti mora stati kod novog grada.
Btw ja vozam taj skuter vec par godina i nikada nisam vidio neku nesrecu niti sam cuo da se ljudi zale, tako da ne znam stvarno odakle sad ova hajka odjednom ili raja samo laje da bi bila kao In sa desavanjima
Znaci elektricni skuteri su idealni alati da se vise problema odjednom rijesi barem kada su dobre vremenske prilike. Smanjenje zagađenja zraka, smanjenje guzve na cesti kada su najvece spice, rasterecen javni prevoz i cak stimulise koristenje istog jer vecina ljudi nece u tramvaje radi guzve i vrucine itd. da ne nabrajam sada ostale benifite. I cega se bosnjo naravno sjeti ? Ajmo to nekako regulisati i zakocit bilo kakav vid progresa jer ta' on ima meni ovdje voziti i ajmo jedno milijardu nameta postavit da bi destimulisali koristenje istog.
RS je to ubjedljivo najgore uradio tako sto je uveo neke registracije od 20 maraka i kao ogranicenje 7 na sat po trotoaru uz obaveznu kacigu i da osoba mora biti starija od 18g
Ove sve regulacije o kojima pricate samo destimulisu ljude da kupuju ovako prevozno sredstvo i govoreci za Sarajevo samo se produzava agonija saobracajnog zastoja i lose uređenosti. Pogotovo kada su neki dođaji u pitanju kao povorka ponosa ili ovaj sarajevski cener gdje je doslovno nastao pakao. El. skuter treba da bude vrlo jednostavno, jeftino i prakticno rjesenje da se dođe od tacke A do tacke B bez puno ogranicavanja jer se onda narusava sama vrijednost i poenta tog prevoznog sredstva. Koja je onda njegova poenta ako ce pita biti skuplja od tepsije ?
Kao sto je kolega prije par stranica naveo, el. skuteri su sa svojim kapacitetima (barem ovih 99% sto voza raja u BiH) dosta blizi pjesacima nego sto su autima. Naravno ima seljaka koji nece svirati kada prolaze ili nemaju upaljenu lampu ili nabiju slusalice, ali takvih debila je bilo uvijek na svim prevoznim sredstvima pa opet nismo zabranili skateboarde npr ili nesto slicno. A izgleda sada su objavili rat i biciklima. Naravno ima i neodgovornih pjesaka koji misle da su bogom dani i da ih svako mora zaobilaziti i cuvati kao malo vode na dlanu a da su oni sami liseni bilo kakve licne odgovornosti.
Usudit cu se biti malo bezobrazan sada ali gledajuci realno, sve i kada se desi neka nezgoda na trotoaru, dosta je manja steta nego kada bi se to desilo na cesti. Ako se slupa skuterom u nekoga to je nesreca samo te dvije osobe u 99% slucajeva. A sad vi zamislite da se na ovim nasim cestama slupa slucajno jedan skuter, a onda ga iza njega doceka ili jos jedan skuter (sto je realno jer na cesti nemas prostora da se rasire) ili u jos gorem slucaju auto koje ide dosta brze pa onda nedo Bog ili pokupi njega, ili naglo zakoci pa iza sebe napravi jos veci zastoj uz lancani sudar. Objektivno gledano manja je steta pustiti ih na trotoar nego na cestu. Naravno dugorocno rijesenje treba biti gradnja infrastrukture kroz grad da svi mogu imati svoje mjesto u saobracaju i barem do tada bi trebali imati malo vise tolerancije jedni prema drugima. Mana naseg sistema je naravno fragmentirana nadleznost gdje se moze desiti da opcina novo sarajevo krene crtati stazu i onda zbog nadleznosti mora stati kod novog grada.
Btw ja vozam taj skuter vec par godina i nikada nisam vidio neku nesrecu niti sam cuo da se ljudi zale, tako da ne znam stvarno odakle sad ova hajka odjednom ili raja samo laje da bi bila kao In sa desavanjima
-
kakaljin
#743 Re: Električni romobili
Nema se nista vise dodati niti oduzetiPandakonda wrote: ↑20/07/2022 15:55 Ja ne znam stvarno odakle ovolika mrznja, sujeta, zavist sta li je vec unutar, naseg naroda![]()
RS je to ubjedljivo najgore uradio tako sto je uveo neke registracije od 20 maraka i kao ogranicenje 7 na sat po trotoaru uz obaveznu kacigu i da osoba mora biti starija od 18gSamo da smo nacisto, ja bi stavio ogranicenje bar na 16g jer ako u americi mogu voziti auto tada, vala i nasa djeca mogu el. skutere i prvi bi bio sretan da moje dijete u buducnosti to koristi kao prevoz od skole do kuce i obratno.
Btw ja vozam taj skuter vec par godina i nikada nisam vidio neku nesrecu niti sam cuo da se ljudi zale, tako da ne znam stvarno odakle sad ova hajka odjednom ili raja samo laje da bi bila kao In sa desavanjima![]()
sve receno
-
kakaljin
#744 Re: Električni romobili
Ako vec traze da se vozi cestom onda moraju promjeniti zakon da je sada obavezna kaciga na biciklu i skuteru, jer se ova dva zakona kose u smislu sigurnosti a moraju biti uzajamno povezani
-
TwistedX
#745 Re: Električni romobili
Isto tako pješaci iskaču i prelaze cestu gdje im padne na pamet pa onda kažu kriv vozač itd itd. Možemo ovako u krug ići. Vozim biciklo po biciklističkoj na dobrinji a tuda hodaju pješaci iako je obilježeno biciklistička. Ko je kriv onda. Druže zauzeo si mi traku gdje ja slobodno mogu voziti. Ti mene onda tu ugrožavaš.
Mislim možemo i hoćemo se vrtiti u krug. Prvo obezbijedi sigurnost pa onda implementiraj zakon. Stvarno nitko ne bježi od zakona, al sve u svoje vrijeme a ne predizborne kampanje praviti i skupljati poene. Napravi zone zabranjenog kretanja romobila i bicikala i riješio si stvar sad za sad. Stavi da romobili moraju imati ugrađene zujalice kako bi ljudi čuli kad se voziš. Sve se može riješiti samo ako hoćeš. Kazni roditelje koji daju električne romobile djeci mlađoj od 16 itd itd.
Isto tako kako vam ljudi nije jasno da su ovo naftasi sve pokrenuli jer sve više ljudi vozi romobile a manje toči gorivo. U suštini kupiš romobil i otplatio si ga za Max 4 mjeseca po trenutnim cijenama goriva.
- SmokingMan
#746 Re: Električni romobili
Prijatelju @Pandakonda, iz vlastitog iskusta kao pješak tvrdim da vas najmanje 40% nema razvijenog osjećaja da vozite neprilagođenom brzinom. Isto tako molim pješake kao što sam i ja, da više vode računa o tome gdje hodaju, jer vidim da isto tako određen broj njih nema osjećaja da hodaju stazom prilagođenom samo za bicikliste i motorne šejtane. To se pogotovo odnosi na roditelje koji izvode malu djecu u šetnju pored ovih staza. 
-
kakaljin
#747 Re: Električni romobili
Pa zato se napravi zakon gdje ce te oderati sa kaznom ako brzo vozis trotoarom, i gdje ce oderati kaznom pjesaka koji se krece stazom za bicikliste/romobiliste. Ali ne zabranjivati kretanje i prebacivati ih na rizicnije polje gdje je veca vjerovatnoca stradanja.SmokingMan wrote: ↑20/07/2022 17:37 Prijatelju @Pandakonda, iz vlastitog iskusta kao pješak tvrdim da vas najmanje 40% nema razvijenog osjećaja da vozite neprilagođenom brzinom. Isto tako molim pješake kao što sam i ja, da više vode računa o tome gdje hodaju, jer vidim da isto tako određen broj njih nema osjećaja da hodaju stazom prilagođenom samo za bicikliste i motorne šejtane. To se pogotovo odnosi na roditelje koji izvode malu djecu u šetnju pored ovih staza.![]()
KAo sto kazem imas sada dva zakona koja se kose u sigurnosti gdje ti jedan namece da se vozic na rizicnijem podrucju a drugi ti ne namece da imas kacigu radi svoje sigurnosti.
-
kakaljin
#748 Re: Električni romobili
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /220720109
Evo sta jedan pjesak uradi, i sad bi kao ovi ovdje sto tjeraju da se postuje zakon koji te tjera u opasnost da smatram da su svi pjesaci glupi jer je neko prelazio cestu mimo pjesackog kao sto oni govore da su svi voaci romobila ili bicikala isti
Evo sta jedan pjesak uradi, i sad bi kao ovi ovdje sto tjeraju da se postuje zakon koji te tjera u opasnost da smatram da su svi pjesaci glupi jer je neko prelazio cestu mimo pjesackog kao sto oni govore da su svi voaci romobila ili bicikala isti
- SmokingMan
#749 Re: Električni romobili
Ma ja hoću da to bude strogo nadgledano kao u Kini, kamera na svakom ćošku, AI detektuje prekršioca, za par minuta se pojavi policija totalitarnog režima na petama neposlušnog građanima, dojdele mu se negativni socijalnu poeni i naplati kazna na licu mjesta. Zatim se njegov profil i saldo socijalnih poJena pojavljuju na displejima širom grada, kako bi se ostatku učesnika u saobraćaju obratila pažnja na njihovo ponašanje na javnoj površini.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 17:40Pa zato se napravi zakon gdje ce te oderati sa kaznom ako brzo vozis trotoarom, i gdje ce oderati kaznom pjesaka koji se krece stazom za bicikliste/romobiliste. Ali ne zabranjivati kretanje i prebacivati ih na rizicnije polje gdje je veca vjerovatnoca stradanja.SmokingMan wrote: ↑20/07/2022 17:37 Prijatelju @Pandakonda, iz vlastitog iskusta kao pješak tvrdim da vas najmanje 40% nema razvijenog osjećaja da vozite neprilagođenom brzinom. Isto tako molim pješake kao što sam i ja, da više vode računa o tome gdje hodaju, jer vidim da isto tako određen broj njih nema osjećaja da hodaju stazom prilagođenom samo za bicikliste i motorne šejtane. To se pogotovo odnosi na roditelje koji izvode malu djecu u šetnju pored ovih staza.![]()
KAo sto kazem imas sada dva zakona koja se kose u sigurnosti gdje ti jedan namece da se vozic na rizicnijem podrucju a drugi ti ne namece da imas kacigu radi svoje sigurnosti.
Last edited by SmokingMan on 20/07/2022 17:48, edited 1 time in total.
-
laik1981
#750 Re: Električni romobili
Nikad nisam imao ni najmanji problem sa vozacima tih romobila, bilo kao vozac, bilo kao pjesak, a ukljucen sam u saobracaj svakodnevno po nekoliko sati.. Pravi se od muhe medvjed.. Jedino sto je trebalo uvesti, ako vec romobili trebaju biti ravnopravni u saobracaju, je neko polaganje bar osnovnih testova za vozace tih romobila i obavezu osiguranja u slucaju nezgode.. Malo uvesti reda u tom smislu.. Bilo da se vozi cestom ili trotoarom moraju se znati neka osnovna pravila ponasanja u saobracaju, a ako ce biti na cesti i ako se zabije u mene treba da ima policu osiguranja koja ce mi pokriti stetu..