Komšiluk i njihove nebuloze

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Roccohljup

#726 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by Roccohljup »

Black swan wrote:
Prosperiram wrote:cjepanje drva u stanu ili zgradi, vođenje ljubavi glasno sa pridjevima meći mi ga meći i materi ga tu metni(valjda joj ga probo u bulju složit), drekačenje čobana koji dozivaju djecu, marisanje žene, djece itd, smrdljiva obuća ispred stana, zato sam i prodao stan i kupio kuću ja rahatluka Tito dragi!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hebo i to vala.......izbacio se najbolju i najjeftiniju zabavu iz zivota :D:D
vodoinstalater

#727 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by vodoinstalater »

drndalo wrote:Jah, dzaba... Nista sto je od svake plate ljudima bilo odbijano za stambenu izgradnju x%...? Pa tako, 15-20-25-30-35-40 godina... Dzaba... Aha...
Slazemo se mi, tacno ja da su ljudi dobili stanove na kraju za to izdvajanje od x% i malo certifikata.

Valjda prekomplikovano je bilo da se ustanovi ko je dobivao kredite i vracao a ko je dobio stan, a ko nije dobio nista. Tako da kada je privatizacija krenula fino ga suknuse onima koji su izdvajali ali nisu dobili nista nazad, podilazilo se vlasnicima stanova tj tada nosiocima stanarskog prava.
drndalo

#728 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by drndalo »

Pa nije sve bas tako crno-bijelo... Tacno je da neki nisu dobivali stanove, ali je isto tacno da je vecina takvih u svojim firmama dobijala kredite ako su htjeli praviti kuce, pa im je u startu ta rata bila povelika (doduse, od starta su si pravili VLASNISTVO, a ne stanarsko pravo), a nakon 3-4 godine, kada bi inflacija ucinila svoje, znalo se desiti i da covjek preostalih 48 rata plati odjednom za 7% mjesecne plate, jer je tadasnji dinar, i onaj od prije 7 godina kada je uzeo kredit bio i 7000% losiji... Elem, jedni na mostu izgubili, na cupriji dobili, a drugi na cupriji izgubili, na mostu dobili...

Bilo ih je doduse koji nikad nista nisu dobili, ali ti su APSOLUTNOJ MANJINI... I obicno su to oni koji su kratko radili, nisu imali porodice (time ni dovoljno bodova na listama da upadnu negdje), ili nisu bili kadar koji je firma trazila... Jer zaboravljamo da se nekada te iste firme stanovima privlacile neke struke zaposlenih da rade bas kod njih, a ne negdje drugo... Ako ti treba 15 mas.inzenjera pripravnika (dakle mladih, tek prave familije), a sa mas. fakulteta diplomira npr. samo 40 kom. godisnje, kako bas ti da privuces tih 15 koji ti trebaju ? Das im stan odmah, a na drugim mjestima bi ga cekali 3-4-5 godina...
vodoinstalater

#729 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by vodoinstalater »

drndalo wrote:Pa nije sve bas tako crno-bijelo... Tacno je da neki nisu dobivali stanove, ali je isto tacno da je vecina takvih u svojim firmama dobijala kredite ako su htjeli praviti kuce, pa im je u startu ta rata bila povelika (doduse, od starta su si pravili VLASNISTVO, a ne stanarsko pravo), a nakon 3-4 godine, kada bi inflacija ucinila svoje, znalo se desiti i da covjek preostalih 48 rata plati odjednom za 7% mjesecne plate, jer je tadasnji dinar, i onaj od prije 7 godina kada je uzeo kredit bio i 7000% losiji... Elem, jedni na mostu izgubili, na cupriji dobili, a drugi na cupriji izgubili, na mostu dobili...

Bilo ih je doduse koji nikad nista nisu dobili, ali ti su APSOLUTNOJ MANJINI... I obicno su to oni koji su kratko radili, nisu imali porodice (time ni dovoljno bodova na listama da upadnu negdje), ili nisu bili kadar koji je firma trazila... Jer zaboravljamo da se nekada te iste firme stanovima privlacile neke struke zaposlenih da rade bas kod njih, a ne negdje drugo... Ako ti treba 15 mas.inzenjera pripravnika (dakle mladih, tek prave familije), a sa mas. fakulteta diplomira npr. samo 40 kom. godisnje, kako bas ti da privuces tih 15 koji ti trebaju ? Das im stan odmah, a na drugim mjestima bi ga cekali 3-4-5 godina...
Koliko mogu procitati inflacija starta od 80te, tako da to sto govoris ima i smisla. Mada mislim da je vecina u to doba sa zamahom stanogradnje i prizeljkivala stan i da se neko drugi pobrine za to.
Trebalo bi to dobro precesljati da se sazna istina koliko je mala ta manjina, u svakom slucaju nije obestecena uopste a ulaganja tj odvajanja su nemala. Fazon je sto znam u sojoj okolini dosta ljude koji nisu koristili nista ili su neki od njih max dobil kredit, vratili ga a onda nastavili raditi jos 25 godina, bez ikakve koristi od tih fondova. Zakon bio takav.

To za strucni kadar naravno da je bilo smisleno uloziti u stan da bi privukao.

Meni je interesantnije sto je politika komunalnih cijena vodjena od kraja rata, nastavila isto. Komunalni izdaci bili visestruko subvencionirani za kolektivno stanovanje, ali mozda to ima i neke logike u idealnim uslovima.

Dosta off-topica :)
drndalo

#730 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by drndalo »

Ma dobro, nije bas skroz off-topic, ima veze sa komsilukom...

Znas li za stare/nove dinare...? To je bila devalvacija, prije mog vremena, dakle '66, kada je brisanjem 2 nule, natao "Novi dinar"... Pa je ono sto je prije bila 1000 din. (hiljadarka), sada bilo 10 dinara. Sa istim dizajnom novcanice (rudar, topionicar, sta li je vec bio), samo bez nula... I dalje smo narodski te novcanice zvali po starom, "50 hiljada" je uredno bio naziv za 500 din, zelena sa Teslom... I tu je vjerovatno bilo svega...

U pravu si za to da neki nikad nisu bili "gornji", ali univerzalna pravda ne postoji... Moje iskustvo je da i oni koji jesu koristili neke prednosti, obicno nisu pricali tada o tome, te price sada isplivavaju... Tipa zadnjih 48 rata kredita u total iznosu od 48.000 din. isplatio odjednom, da ne razmislja, jer mu je plata tada bila 720.000 din... Drugi primjer je nekih tona cementa koje je kupio po ko zna kojim cijenama prebijanjem dugova svoje firme i Cementare Kakanj. Treci je razvod supruznika (fiktivni) da ne bi morali vratiti 1 stan drzavi (oboje su od svojih firmi dobili po stan, pa kad su pokusali s akcijom "Imas kucu vrati stan", fino se razvedu papiroloski)... Kao sto je bilo i kupovine auta na chekove, pa dok dodju na naplatu, auto ih dosao 50% cijene novog... Itd, itd... Japan bismo urnisali samo da smo mogli...
DaysleepeR

#731 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by DaysleepeR »

drndalo wrote:Pa nije sve bas tako crno-bijelo... Tacno je da neki nisu dobivali stanove, ali je isto tacno da je vecina takvih u svojim firmama dobijala kredite ako su htjeli praviti kuce, pa im je u startu ta rata bila povelika (doduse, od starta su si pravili VLASNISTVO, a ne stanarsko pravo), a nakon 3-4 godine, kada bi inflacija ucinila svoje, znalo se desiti i da covjek preostalih 48 rata plati odjednom za 7% mjesecne plate, jer je tadasnji dinar, i onaj od prije 7 godina kada je uzeo kredit bio i 7000% losiji... Elem, jedni na mostu izgubili, na cupriji dobili, a drugi na cupriji izgubili, na mostu dobili...

nije ni ovo skroz tačno

moj stari, inžinjer telekomunikacija, sa dvoje djece nije nikad bio dovoljno visoko pozicioniran na rang listi da bi dobio stan
bilo je priče da bi možda dobili stan na Dobrinji ali ništa
sve tako dok nije poginuo u 45 godini 1990-e

stara, ekonomista, dvoje djece, nije nikad bila ni u užem izboru za stan u svojoj firmi, a imala je rukovodeću poziciju čak

bilo je firmi koje nisu raspolagale stambenim fondovima, a bilo ih je koje su imale stanova na pretek
drndalo

#732 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by drndalo »

Da, stoji to da su firme kupovale stanove od drugih firmi koje su se bavile gradjevinarstvom... Ko je radio u boljoj firmi, imao je vece sanse za stan, a bogami i za kredit za kucu... Pa je Energoinvest ili UNIS uvijek bio bolja firma od Fabrike cipela XY...

Kum mojih staraca je kao mlad inzenjer (nemajuci sansu u SA bez stela), dobio punudu da pocne raditi u Varesu, trosoban stan odmah, posao za zenu u njenoj struci (u Domu zdravlja Vares)... Sarajevo 40 minuta voznje... Ljudi u Varesu starosnu penziju zaradili...
hrle1976

#733 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by hrle1976 »

The BEN10 wrote:
hrle1976 wrote:Alipasino polje i one Tibre na Stupu su zesci geto. To je postalo dno dna i tu od komsija mozes samo viditi krkanluka u raznim bojama.
Nedavno noću prošao Tibra naseljem. Strašno djeluje jarane. Nisam se nikako dobro osjećao. Ne mogu zamisliti da neko ondje živi, naročito sa djecom. Pogotovo oni čiji su prozori okrenuti ka unutrašnjosti "naselja".
Ono Tibre ja zovem mali Kowloon. To ti je bio jedan jako skucen dio Hong Konga, i goli gheto. Zgrade usredini su doslovno bile udaljene jedna od duge svega metar i po. Na nekih 2,5 hektara je zivilo gotovo 35.000 ljudi.

Image

Imao sam priliku ovo cudo viditi dok je jos postojalo. I vjeruj mi Tibre me na ovo podsjecaju odnosno kad sam prvi put prosao kroz tibre nekam ve vjetar omasio isto onaj kad sam Kowloon vidio. Inace Kowloon je bio naki pimp, gambling, drug, nocne dame ghetto i nesto siromastva ali vecino su ljudi gledali svoja posla.

Jos sad kad dozidaju drugi dio imati ces na pola hektara bar 5-6.000 ljudi ko u prdekani.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#734 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by mali_milojica »

Kod mene je otac dobio stan.
Podstanari,dvoje djece,isao u Afriku da radi za firmu ne bi li koji bod zaradio i napredovao na listi (2x jedva ziv ostao zbog malarije,ali ga je isto dokusurilo 15 god poslije jer je dole fasovao Hepatitis C)
Ali i tada jedva.
Islo se na listu,pa bodovi,drzi ne daj.
I tada je bilo peripetija.
Pomogao mu jedan covjek iz firme,dojavio mu da su dvojica ispred njega na listi dobijali kredite od firme da prave kuce i da uopste ne bi trebali biti na listama. Nekako se utrpamo i upadnemo na listu i dobije 2 soban stan na Vojnickom. Mama i sada tu zivi.
baja

#735 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by baja »

Komšiluk kod veterine- (kao) elitno naselje Dolac malta!
Velika vreća smeća bačena u onu malu kanticu za papiriće...a sve češće to viđam širom grada. Koji uhljuplook :run:
kockica_kockica

#736 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by kockica_kockica »

vješalica wrote:
kockica_kockica wrote: Ispred zgrade je kao na klizalistu... nedaj Boze da moras ubrzati korak... zavrsio bi kod Sebije Izetbegovic
po zakonu jeste u modi da stanari ciste ispred zgrade snijeg ali kod nas nije jer je to sramota i udar na becko dostojastvo
Ovdje pojedinci ostavljaju svoje smece u liftu i kod sanducica jer im njihovo becko dostojanstvo ne dozvoljava da sami ga odnesu 10 m od zgrade u kontejner... zamisli da ih zovnu da se ocisti snijeg i led oko zgrade.. zalili bi se ko zna kome kako se od njih trazi da rade tudji posao...
Rockefeller

#737 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by Rockefeller »

Ima l' u Tibrinim zgradama vode poslije 12 :zoka:
kockica_kockica

#738 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Rockefeller wrote:Ima l' u Tibrinim zgradama vode poslije 12 :zoka:

:sabur: ima vode... ne mogu vjerovati da ima nesto i pozitivno ovdje :pisnula:
XXS

#739 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by XXS »

Neke '98. il' '99. na Ciglanama. Ja se vratim kuci mrtav pijan u 6 ujutro i komsinica tokom dana u prolazu spomene mojoj mami kako je ok da se omladina veseli.
Onda ja pocnem ustajati svako jutro u 6 ujtru da trcim oko naselja, u zdravom tijelu zdrav duh. Naravno, ista komsinica pita moju mamu sta nije u redu sa mnom, sto trcim svako jutro u 6 ujutro. :shock:
Gospodjo, zasto vas sin budi komsiluk u 6 ujutro sa svojim trcanjem.
kockica_kockica

#740 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

XXS wrote:Neke '98. il' '99. na Ciglanama. Ja se vratim kuci mrtav pijan u 6 ujutro i komsinica tokom dana u prolazu spomene mojoj mami kako je ok da se omladina veseli.
Onda ja pocnem ustajati svako jutro u 6 ujtru da trcim oko naselja, u zdravom tijelu zdrav duh. Naravno, ista komsinica pita moju mamu sta nije u redu sa mnom, sto trcim svako jutro u 6 ujutro. :shock:
Gospodjo, zasto vas sin budi komsiluk u 6 ujutro sa svojim trcanjem.
:sretan: :pisnula: :mandrak: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula:
DaD00

#741 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by DaD00 »

svaka zgrada ima nekog obavještajca to jeste komšinicu!! ja živim na vojničkom polju naravno obavještajac je na prizemlju odmah pored lifta, ja u koja god doba da dođem njoj glava viri na prozoru, ja ne znam da li ta žena uopšte spava :-D :-D :-D i dok sam živio na alipašinom polju u zgradi od 18 spratova to je ludilo bilo, i naravno tu je bio obavještajac na 8 spratu :D :D :D sve je žena znala
kafanski_covjek

#742 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by kafanski_covjek »

kod mene, ispred ulaz postavili kameru...

žene više ne gledaju meksičke i španske sapunice
kockica_kockica

#743 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

kafanski_covjek wrote:kod mene, ispred ulaz postavili kameru...

žene više ne gledaju meksičke i španske sapunice
To je i kod nas... od kako stavise kamere ispred zgrade u zgradi i liftovima mislim da onaj lik sto lici na mr. Bean-a u mom ulazu nit spava nit jede nit pije kako bi upratio ko sta gdje kako i kada... kaze mi neki dan prijateljica kad god ti dodjem onaj smjesni iapred tvoje zgrade stoji ima li on svog zivota ili mu je to posao ... "mahalanje"
kockica_kockica

#744 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Dakle moja komsinica ispod ima napade ludila skoro svaku noc ... ludovanje krene u periodu od 23.00 do 1.00 iza ponoci.... ludovanje se sastoji u lupanju po zidovima i vikanju na neke nepoznate komsije koje joj lupaju... naravno da u to doba niko ne lupa jer spavaju ljudi... samo se ona cuje... i to vec danima traje...

Zvati policiju ili se pretvarati da se to ne desava? Kucepaziteljica mi rekla da je zovem i ona ce policiju zvati ali ja smatram nehumanim nekog zvati u te sitne sate radi zenskog psiha ... vise nije smijesno.... trebam sna bez tih upadica...
kockica_kockica

#745 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Stanje u komsiluku...

Psiho sad cuci na balkonu ceka da neko se nakaslje ili samo dise pa da ospe paljbu ne galami, ne disi, ne hodaj, ne zivi... od nedavno pranje ograde je nova disciplina... kako oprati ogradu i ne probuditi šinalagu koji ce svo vrijeme skicati "nemoj da mi prasis necu ja za tobom cistiti" s akcentom albansko sandzackog

Cigani lete u nebo... nasi cigani imaju kucu i djecu koja urlaju do nekih doba ... no oni su kao pjesma Dine Merlina irtiraju ali mozes istrpit...

Imamo lopove koji pored silnih kamera i zastita pokradose kisu Bozju... pokrali hidrant crijeva i protupozarne aparate... ostavio je dnk iza sebe tako sto se posrao izmedju dva sprata.. to govno je stajalo skoro 48 sati... smrad nesagledivih razmjera.

Najbolje je onima sto se seksaju na balkonu...
ing-ecc

#746 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by ing-ecc »

kockica_kockica wrote:Stanje u komsiluku...
Jel znaju da mogu platiti kaznu za sex u javnosti :lol: :lol: :lol:
triconja

#747 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by triconja »

Psiho sad cuci na balkonu ceka da neko se nakaslje ili samo dise pa da ospe paljbu ne galami, ne disi, ne hodaj, ne zivi... od nedavno pranje ograde je nova disciplina... kako oprati ogradu i ne probuditi šinalagu koji ce svo vrijeme skicati "nemoj da mi prasis necu ja za tobom cistiti" s akcentom albansko sandzackog

Cigani lete u nebo... nasi cigani imaju kucu i djecu koja urlaju do nekih doba ... no oni su kao pjesma Dine Merlina irtiraju ali mozes istrpit...

Imamo lopove koji pored silnih kamera i zastita pokradose kisu Bozju... pokrali hidrant crijeva i protupozarne aparate... ostavio je dnk iza sebe tako sto se posrao izmedju dva sprata.. to govno je stajalo skoro 48 sati... smrad nesagledivih razmjera.

Izdrzi sestro uz tebe smp, poyy :lol:
zavezata-vreca

#748 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by zavezata-vreca »

Da pretpostavim ... Imas oko 37 godina neudata svako jutro u 6 setas mackicu .... Nosis haljinetine do poda na nogama su starke?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#749 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by Velkoski »

kockice, što ne prodaš stan? :mrgreen:
moonca

#750 Re: Komšiluk i njihove nebuloze

Post by moonca »

Jedino razumno rjesenje.
Post Reply