Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Fudo Bosna

#726 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Boskero wrote: Bježi ba paljevino jedna...

Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. O kakvom bošnjaštvu, srpstvu, hrvatstvu ili bilo kojoj drugoj naciji , u obliku pod kojim se je taj termin kasnije počeo koristiti, uopće možemo govoriti u 12 stoljeću :roll: ???
Boskero

#727 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:59, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#728 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Boskero wrote:
Fudo Bosna wrote:
Boskero wrote: Bježi ba paljevino jedna...

Kulin ban je bio bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. O kakvom bošnjaštvu, srpstvu, hrvatstvu ili bilo kojoj drugoj naciji , u obliku pod kojim se je taj termin kasnije počeo koristiti, uopće možemo govoriti u 12 stoljeću :roll: ???

Bošnjani napredkom i obogacivanjem jezika prelazi u Bošnjaci.
Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka).
Dolaskom Osmanske imperije, Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana.

Mada ne bih me cudilo da sad prospes pricu kako su turci imali fabrike za kloniranje pa su maksuz na pogonsku traku izbacili Limited Edition seriju Bošnjaka i tako se poistovjetiš sa tvrdanjama srpskih i hrvatskih istoricara/povjesnicara, oni hrabriji tvrde da su bošnjaci nastali dolaskom turaka, a ovi trendseteri su i dalje u fazonu 93 godine su nastali bošnjaci.....

Pozdrav...

Bošnjaci, Srbi , Hrvati u vrijeme Kulina NISU POSTOJALI KAO NACIJE NE GLUPIRAJ SE !!!
Patriotska_Liga

#729 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Patriotska_Liga »

Postojali su kao narodi. Nacije nisu postojale nigdje.
Boskero

#730 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:59, edited 1 time in total.
mixone1995

#731 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by mixone1995 »

Bakira staviti podhitno! :mrgreen: :mrgreen:
asurbanipal

#732 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by asurbanipal »

mixone1995 wrote:Bakira staviti podhitno! :mrgreen: :mrgreen:

Prije bi stavio Safeta Sušića ili Emira Spahića :mrgreen:
Fudo Bosna

#733 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Patriotska_Liga wrote:Postojali su kao narodi. Nacije nisu postojale nigdje.

Hrvati, Srbi ili Bošnjaci kao narod u Bosni u vrijeme Kulina, na čemu si ti , šta "konzumiraš" i imaš li ikakvog pojma o povijesti :lol: :lol: :lol: ???
Fudo Bosna

#734 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Boskero wrote:
Patriotska_Liga wrote:Postojali su kao narodi. Nacije nisu postojale nigdje.
Ograničen je k'o lavor, nemoj se truditi za džabe.
Pošto si vidim neobrazovan pa me vrijeđaš, daj mi bilo koji pisani dokumenat, koji spominje u 12 st u BIH, "narode": Srbe, Hrvate ili Bošnjake, da vidim, tu povelju gdje se "spominju" ti narodi tada, ti si bezobrazan i nepismen !!!
Patriotska_Liga

#735 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Kakav lik :lol:

Bošnjakom su isti pradjedovi bili kao i Poljakom

Traži.
Fudo Bosna

#736 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Patriotska_Liga wrote:Kakav lik :lol:

Bošnjakom su isti pradjedovi bili kao i Poljakom

Traži.

I šta u toj rečenici imaš kao "dokaz " da se iko u 12 vijeku smatrao /iznjašnjavao, pripadnikom Bošnjaka , Srba ili Hrvata, čovječe ne glupirajte se, i ja sam Bošnjak, volim svoju Domovinu Bosnu, ali ne možemo kao u Načertaniju lagati i izmišljati povijest, tada nije bilo u 12 stoljeću, ni N od tih naroda, kratko i jasno !!!
Patriotska_Liga

#737 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Ti nisi relevantan.
Anestezija

#738 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Anestezija »

Dino Đurbuzović
Fudo Bosna

#739 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Patriotska_Liga wrote:Ti nisi relevantan.
Ti si "ekspert", ako misliš da si u Bosni tada imao narode, u današnjem smislu, a pogotovu da je iko u Bosni tada imao svijest o pripadnosti Bošnjacima, ili Srbima ili bilo kojem drugom narodu, to je največa glupost koju sam danas pročitao na netu !!!
Anestezija

#740 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Anestezija »

Dr. Zo,tetka Zilha,Rizo Ruza,Spaho dakle Velid,Alija Braco i njegovo visocanstvo iznad sto rekoh.
Patriotska_Liga

#741 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Ma ja ba, ubi me argumentacijom :D Što više uzvičnika to jači argumenti :D
Fudo Bosna

#742 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

Patriotska_Liga wrote:Ma ja ba, ubi me argumentacijom :D Što više uzvičnika to jači argumenti :D
Glupost o narodima koji su sebe zvali u 12 st u Bosni: Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, je tolika, da tu ne trebaju nikakvi argument, ljudi se uopće nisu poistovječivali sa tim kategorijama, nisti su uopće znali šta znači biti pripadnikom tih naroda, niti je riječ narod/Bošnjak, Srbin uopće bila poznata u 12 stoljeću u Bosni, niđe veze :-) ...
mirza_15

#743 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by mirza_15 »

Dobro bolan Fudo sta su onda Bosnjani? Znaci kratko i jasno bez dodatnih obrazlozenja.
Fudo Bosna

#744 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

mirza_15 wrote:Dobro bolan Fudo sta su onda Bosnjani? Znaci kratko i jasno bez dodatnih obrazlozenja.

Od Bošnjana će za nekoliko stoljeća nastati Bošnjaci, ja kažem da je 12 stoljeće i naziv Bošnjak niđe veze , i da tada taj termin NIJE NIGDJE POSTOJAO , tek od dolaska Osmanske imperije postepeno nastaje pojam Bošnjaci !!!

A tek u 19 stoljeću u Bosni od Bošnjaka kršćana nastaju Hrvati i Srbi, Bošnjaci muslimani ostaju vjerni tom nazivu koji im se poslije na silu "otima" i mi ga ponovo vraćamo na Bošnjačkom Saboru 1993, ukratko u 12 vijeku u Bosni NISU POSTOJALI BOŠNJACI, SRBI I HRVATI, pa je Kulin davni predak kasnijih i današnjih Bošnjaka !!!

Ko ne vjeruje neka malo pročita dokumente iz kasnijeg Osmanskog perioda, a samo "Načertanije", ilije Garašanina, oca Srpskog nacionalizma nam govori da do 19 stoljeća u Bosni nemamo Srbe i Hrvate , već samo Bošnjake triju različitih vjera, islamske, pravoslavne i katoličke, 12 stoljeće ne poznaje, ni u tragovima, pojam; Bošnjačkog, Srpskog ili Hrvatskog naroda u Bosni ...
mirza_15

#745 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by mirza_15 »

Fudo Bosna wrote:
mirza_15 wrote:Dobro bolan Fudo sta su onda Bosnjani? Znaci kratko i jasno bez dodatnih obrazlozenja.

Od Bošnjana će za nekoliko stoljeća nastati Bošnjaci, ja kažem da je 12 stoljeće i naziv Bošnjak niđe veze , i da tada taj termin NIJE NIGDJE POSTOJAO , tek od dolaska Osmanske imperije postepeno nastaje pojam Bošnjaci !!!
Pa Bosnjaci je izvedenica od Bosnjani. Tacnije radi se o promjenama u jeziku. Bosnjak nije rezervisano samo za muslimane. Druga je stvar sto pravoslavci i katolici, pod uticajem politika sa istoka i zapada pocese da se izjasnjavaju kao srbi i hrvati i to cini mi se dosta kasno. Doduse, pravoslavci i jesu naseljavani u bosnu, pa mozda i vecina njih i ne vuce korjene od bosnjana. Bosnjaci upravo jesu bosnjani. To je taj narod.
Fudo Bosna

#746 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Fudo Bosna »

mirza_15 wrote: Pa Bosnjaci je izvedenica od Bosnjani. Tacnije radi se o promjenama u jeziku. Bosnjak nije rezervisano samo za muslimane. Druga je stvar sto pravoslavci i katolici, pod uticajem politika sa istoka i zapada pocese da se izjasnjavaju kao srbi i hrvati i to cini mi se dosta kasno. Doduse, pravoslavci i jesu naseljavani u bosnu, pa mozda i vecina njih i ne vuce korjene od bosnjana. Bosnjaci upravo jesu bosnjani. To je taj narod.
Od Bošnjana će nastati Bošnjaci, ali ne možeš reči da je Kulin Bošnjak, nego njihov predak, NIJE POSTOJAO TAJ POJAM , pa zar se toliko ograničeno da se ne može skontati da taj pojam nastaje tek nekoliko stoljeća kasnije za vrijeme Osmanske vladavine, kao da kažeš, Srbi u Srbiji i Slaveni su isto, ili Hrvati u Hrvatskoj i Slaveni su isto, koja glupost, od Slavenskih plemena jesu dijelom nastali npr; Srbi, Hrvati i slično ali ta dva pojma su niđe veze !!!

Već sam ti postao da su pojmovi Srbin i Hrvat u Bosni nastali tek u 19 stoljeću pod utjecajem Garašaninove velikosrpske politike, Srbi, i ovi drugi pod utjecajem velikohrvatske politike, do 19 stoljeća nisu bili u opciji ti nazivi...

Bošnjani su predaci Bošnjaka a Bošnjaci kao narod su nastali, počeli kao pojam nastajati, tek 3-4 stoljeća kasnije , to su ČINJENICE !!!
mirza_15

#747 Re: Feedback

Post by mirza_15 »

Ne valja ti poredjenje ama bas nikako. Od Slavena nastalo hrpu naroda. Od Bosnjana jezickom transformacijom dolazimo do Bosnjaka. Bosnjak=Bosnjanin.
Fudo Bosna

#748 Re: Feedback

Post by Fudo Bosna »

mirza_15 wrote:Ne valja ti poredjenje ama bas nikako. Od Slavena nastalo hrpu naroda. Od Bosnjana jezickom transformacijom dolazimo do Bosnjaka. Bosnjak=Bosnjanin.
Pa nije samo u pitanju "jezička" promjena, nego i velike migracije, miješanje sa dijelom autentičnog osmanskog stanovništva koje je doselilo sa vojskom iz današnje R Turske, i nikako ne možeš ta 2 pojma stvaiti u istu ravan, stoljeća i stoljeća će proteći do nastanka Bošnjaka kao naroda ne samo i isključivo od predaka, Bošnjana !!!

Mnogo je muslimanskog stanovništva povlačenjem iz Ugarske, Španije, dolaskom iz današnje Turske uticalo jednim dijelom na nastanak Bošnjaka: Hiroši, Janjoši, Paloši, nisu npr porijeklom Bošnjani a Bošnjaci su , Resulbegovići i Kabili su Bošnjaci a nisu Bošnjani porijeklom ,kao i mnoge porodice iz Trebinja, ranije doselile iz Risna i Novog npr, ili južnijih dijelova BIH koji su npr doseljavali iz Španije ili slično, znači ne mogu se staviti u istu ravan kao identični pojmovi "Dobri Bošnjani " i "Bošnjaci" kao narod !!!
Boskero

#749 Re: 6 najznačajnijih bošnjačkih ličnosti?

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:00, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#750 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

mirza_15 wrote:Ne valja ti poredjenje ama bas nikako. Od Slavena nastalo hrpu naroda. Od Bosnjana jezickom transformacijom dolazimo do Bosnjaka. Bosnjak=Bosnjanin.
= Bosanac?
Post Reply