Pa, nije to mobilnost.detroit-mercy wrote:Kako nisu mobiliniGojeni H wrote:Sve se to amortizira relativno manjim ekonomskim rastom. Bosnjaci nisu pretjerano mobilni ljudi.detroit-mercy wrote: To je odprilike ono sto ja pricam, pogledaj Jugu nakon WWII, veliki gubitici stanovnistva (sto izginulo, sto raseljeno), onda dolaze 60te i masovni odlazak na baustelu (oko 2 million radno sposobnih) ali je sve bilo nadomjesteno visokim natalitetom. Onda nam dolaze godine industrijalizacije i pad broja clanova porodice, medjutim jos uvijek je bilo moguce nadomjestiti i taj pad visokim ucescem agrarnog stanovnistva u ukupnom broju stanovnika. Selo je vazda proizvodiloi davalo viskove.
Danas, selo je mrtvo, porodica se dodatno smanjila, mladji i obrazovaniji napustaju tako da prognoze nisu bas najbolje., dodje Austrija iseli ih se na stotine hiljad u Tursku, prodje drugi svjestki rat iseli ih se masa u Zapadnu Evropu, dodje i prodje i ovaj rat masa ih ode od Australije do Amerike i dan danas napustaju zemlju. Jos kad na sve to dodas moce socijalnih mreza i informacija i kako sve to izgleda primamljivo mladim ljudima a sela vise nema da
. Na to dodaj citavu vojsku penzionera, haman ih vise nego ovih sto rade, perspektiva za mladog covjeka nije bas najbolja. Onda se ne treba cuditi odlascima ili proglasavati to nekim pomodarstvom.
Kada budemo imali vise ljudi koji pokupe znanje vani, dodju u Bosnu i nesto urade, pa onda opet prebace posao u trecu zemlju ... onda mozemo govoriti o mobilnosti.
Pa eto vas u Americi. Ja sto ih znam, gdje su dosli tu su ostali.
Ameri promijene 4-5 mjesta stanovanja tokom svoje karijere, ali Bosnjaci vole kucu, ne vole da budu nomadi.
Izuzeci samo potvrdjuju pravilo.