Sve što čovjek čini sebi čini.Čovjek čini dobro i osjeća se dobro.Da se kojim slučajem osjeća loše,ne bi ga ni činio,ali postoji taj unutarnji osjećaj zadovoljstva,pa kad pomogneš nekome bude ti lijepo.Biće da svi činimo dobro zato što smo sebični.Vidiš,malo ko za sebe kaže da nije dobar,svi smo neke dobriceako je neko moralan, dobar i ne cini zlo samo zato sto se boji za svoju guzicu to jest' da ne zavrsi u paklu, onda jbm ja taj moral i tu dobrotu!
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
sour cherry
#726 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
sour cherry
#727 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dosta dobra čovjek učini iz ljubavi prema Bogu.Strah nije jedini motiv.Strah te navodi da se suzdržiš od loših djela,ali da radiš dobro,na to te potiče ljubav,a i obaveza da ovu blagodat života iskoristimo najbolje što možemo.sad, pitanje je koliko bi ljudi koji moral i dobrotu zasnivaju na vjeri zaista bili dobri i moralni da nemaju straha od pakla, przhenja na vatrama i kojekakvim sadistickim prizorima koje su osmislili oni koji su te knjige pisali kako bi sto vise isprepadali vjernike.
-
Great Cornholio
#728 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ljudski je biti ogorčen na sve navedene patnje koje si naveo, ali eto reci mi ti šta bi Bog trebao da učini u svim tim navedenim slučajevima, da pobije jedne koji su krenuli da pobiju druge, da pobije sve pedofile, robovlasnike i sl.drugi_profil wrote:
Nidje veze moj Kornelije. Hajd mi reci kako nije trebalo pomoci majkama Srebrenice, kako nije trebalo pomoci Ani Frank i sprijeciti holokaust, kako ne pomoci palestinskoj djeci, americkim indijancima, ruskim seljacima da ih ne gaze prvo car, pa onda i Staljin... gdje je to zlo u odbrani njih koje kalja cistu dobrotu te borbe?
Nije li svemocan, nije li u stanju svaku necist odstraniti? Kako uopste mozes biti toliko nelogican moj Kornelije?
Ispade da nema potrebe da se zamaramo, bice kako on zeli. Pusti sve da ide svojim tokom, a sto je u stvari i svrha organizovanih religija. Da pustis da ide svojim tokom, onako kako vladar zeli.
Zašto jedni žele da pobiju druge, zašto neko postaje pedofil, zašto neko postaje rob a neko drugi robovlasnik, o tome možemo raspravljati, ali ja to sad ne želim, jer bi onda otišli u politiku, odmakli bi smo se od Boga.
Isus je rekao "Ja nisam car od ovoga svijeta, moje je carstvo nebesko", tim nam je poslao poruku da On nije došao da spašava narode, da sudi ili da uzima pravdu u svoje ruke, Isus, prilikom prvog dolaska, nije došao s namjerom da se bavi politikom, svrstava se na jednu ili drugu stranu, "kandiduje" se za vladara, on je došao da nam kaže šta je dobro, pokaže nam to ličnim primjerom, da se ponizi, žrtvuje za nas, da nam ukloni strah od smrti, da nam ukloni sumnje da je On pravedan i da saosjeća s nama.
Isto tako je rekao da kad drugi put siđe na Zemlju, tad će On postati vladar, tad će biti kako On želi i zapovjeda, kako je najbolje za sve nas.
Smisao vjere U Boga, jedan segment, barem meni, nije u borbi protiv drugih, već u borbi "protiv" samog sebe, borbi protiv zla u nama, u borbi protiv zla van nas, koje želi da "uđe" u nas.
Malo se mi drugačijom logikom vodimo, nije baš da sam ja baš toliko nelogičan
-
Great Cornholio
#729 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne činjenje nečega radi straha od kazne ne bi trebao biti motiv za ostajanje na "pravom putu". Pravi put je onaj koji će nas zaštiti od pojave želja za onim što je zabranjeno, od pojave onog što su Bog, ljudski razum i nauka, proglasili lošim za čovjeka i za druge ljude s kojima taj čovjek živi.sour cherry wrote:Dosta dobra čovjek učini iz ljubavi prema Bogu.Strah nije jedini motiv.Strah te navodi da se suzdržiš od loših djela,ali da radiš dobro,na to te potiče ljubav,a i obaveza da ovu blagodat života iskoristimo najbolje što možemo.sad, pitanje je koliko bi ljudi koji moral i dobrotu zasnivaju na vjeri zaista bili dobri i moralni da nemaju straha od pakla, przhenja na vatrama i kojekakvim sadistickim prizorima koje su osmislili oni koji su te knjige pisali kako bi sto vise isprepadali vjernike.
Ako je nešto loše, ili dobro, i ako ljudi vjerujuju da je to Bog proglasio lošim ili dobrim, onda to loše, ili dobro, mora proći provjeru u praksi, morali bi ljudi koji se time vode postati i ostati, zdravi, psihički i fizički, i biti na korist i sebi a i ostalim.
A ovi koji moraju vjernike prepadati prženjem u paklu, nisu na pravom putu, jer razumnom čovjeku je dovoljno objasniti šta je loše, i zašto je to loše, pa da on to ne čini.
- odr0n
#730 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne možeš negirati nešto što potvrđuješ, takve iracionalnosti u koja vjeruješ i koja se naravno nikada neće desiti su samo odraz ljudske slabosti.Great Cornholio wrote:Ne plašim se, a zbog racionalne strane, koja je kod mene jako izražena, ja u iracionalnostima, u čudima koja vjerujem da su moguća, da su se nekada dešavala, i da će se u budućnosti desiti, vidim jedino rješenje da se u potpunosti ne uništimo.odr0n wrote:
Plašiš jer vjeruješ i prihvataš sve moguće iracionalnosti koje dolaze sa vjerom, govorio si nekad o Isusovim Ćudima koja prkose prirodnim zakonitostima.
-
drugi_profil
#731 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nema nikakvih problema kad Kornelije vjreuje u sta vec vjeruje, sve dok to ne utice lose na zivote drugih ljudi.
Nazalost, veliki je broj vjernika, koji se nalaze pozvanim da drugima uticu na zivote, najcesce negativno.
Sve radi interesa, straha od sudnjeg dana, nagrade i kazne...
Nazalost, veliki je broj vjernika, koji se nalaze pozvanim da drugima uticu na zivote, najcesce negativno.
-
Great Cornholio
#732 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
džehenem ti se radujeodr0n wrote:
Ne možeš negirati nešto što potvrđuješ, takve iracionalnosti u koja vjeruješ i koja se naravno nikada neće desiti su samo odraz ljudske slabosti.
E moj odrone, i ja sam se nekada uzdao jedino u Psihologiju, al' pošto sam se mnogo puta uvjerio da moje procjene nisu bile tačne, sad nisam toliko samouvjeren kod zaključivanja kad su pitanju motivi nečijeg ponašanja
- odr0n
#733 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da je netačno jer vjernik ovaj život kompletno živi iz koristoljublja, bilo to u vidu pozitivnog ili negativnog načina djelovanja, jer je sve iz interesa zarad obećane vječne nagrade što je odraz licemjerja. Npr. ako vjernik nekome pomogne, on je to učinio indirektno zbog toga što će dobiti plus kod boga, ne prvenstveno zbog onoga kome je pomogao kao što je slučaj sa nekim ko ne vjeruje.sour cherry wrote:Eh Svaki čovjek živi iz koristoljublja.Vječnost ubija smisao ovog života koji se sastoji od momenata, čovjek onda postaje licemjeran prema ovom životu jer ga živi iz koristoljublja kako bi došao do obećanih vječnih užitaka.I vjernici i ateisti.Tako je to.To je zajedničko svima.Ljudi smo.Vjerovali ili ne vjerovali,mi imamo ljudsku prirodu koja nam nalaže da se borimo.Isti biološki zakoni vrijede za sve.To je sigurno jasno
To ustvari samo potvrđuje šta zaista predstavlja temelj vjere, a to je strah (od pakla) kao što sam rekao, kao i o stanju ljudi koji to mogu prihvatati jer je očito da mora postojati neki (psihološki) nedostatak i slabost koji im nadopunjuje vjerovanje u takvo nešto. Pošto postoje ljudi kojima to nije potrebno i koji mogu funkcionisati bez toga, to ukazuje da vjera u takve stvari nije potrebna čovjeku nego samo određenim ljudima da bi mogli funkcionisati, naveo sam već primjer da vjernik ne može funkcionisati bez boga i vjere, dok nevjernik može.sour cherry wrote:Baš suprotno.Poznajem ljude koje je samo strah od džehennema održao u životu i naveo na borbu.Kad znaš da se možeš u vatri pržiti ako se ubiješ,da te tamo ne čeka vječni mir,onda se i suočavaš i sa nemogućim situacijama.Ljudi kojima je toliko život dodijao,a vjeruju da nema ništa poslije ovog života,lakše se odlučuju na samoubistvo.Zapasti u stanje u kojem nisi ni mrtav ni živ a živjeti i nije neka radost.Ali kad shvatiš da ćeš se možda u vatri pržiti ako se ubiješ,a to je veliki grijeh,onda ti sve bude lakše.Bude ti obaveza da živiš dok ti Bog ne uzme život.To shvatiš tako i bude ti lakše.Pomisao na vječnu vatru i nije baš ugodna.Neugodnije je od svega što ovdje čovjek može doživjeti.Zbog toga je psihološki puno veći teret na vjernicima i nije pogodan za ljude u navedenim slučajevima samoće i bolesti, jer koncept vječnog života užitaka im može biti motiv da se što prije riješe situacije u kojima se se nalaze tj. okončaju ovaj život, a ne da se suoče sa problemom i daju maksimum zbog činjenice da je ovo jedini život koji će ikada živjeti.
-
Great Cornholio
#734 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eto i ti si me prestao "napadati", s kim sad da se ljudski posvađamdrugi_profil wrote:nema nikakvih problema kad Kornelije vjreuje u sta vec vjeruje, sve dok to ne utice lose na zivote drugih ljudi.
- odr0n
#735 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Gledaju u džehenemu uživo prijenos diskusije i navijaju.Great Cornholio wrote:džehenem ti se radujeodr0n wrote:
Ne možeš negirati nešto što potvrđuješ, takve iracionalnosti u koja vjeruješ i koja se naravno nikada neće desiti su samo odraz ljudske slabosti.![]()
![]()
E moj odrone, i ja sam se nekada uzdao jedino u Psihologiju, al' pošto sam se mnogo puta uvjerio da moje procjene nisu bile tačne, sad nisam toliko samouvjeren kod zaključivanja kad su pitanju motivi nečijeg ponašanja
Uzmi ti bolje tu Psihologiju opet nego te prahistorijske lovačke priče.
-
Great Cornholio
#736 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ne postoji u svim religijskim učenjima pakao?odr0n wrote:
To ustvari samo potvrđuje šta zaista predstavlja temelj vjere, a to je strah (od pakla) kao što sam rekao, kao i o stanju ljudi koji to mogu prihvatati jer je očito da mora postojati neki (psihološki) nedostatak i slabost koji im nadopunjuje vjerovanje u takvo nešto.
Da li je u tom slučaju slabost dodatna motivacija koju ima onaj ko čini dobro za rad dobra i na ovom i na "onom" svijetu"?
-
Great Cornholio
#737 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Navijaju za tebe, al' ću ih zeznuti, pustiću da pobijediš, pa neće imati koga roštiljatiodr0n wrote: Gledaju u džehenemu uživo prijenos diskusije i navijaju.![]()
Uzmi ti bolje tu Psihologiju opet nego te prahistorijske lovačke priče.
Vjeruj mi, nije loše kad čovjek to dvoje "spoji", nekako mu se život učini "prostranijim" nego što objektivno jeste
- odr0n
#738 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim na Abrahamske koje su najrasprostranjenije, ali dobro ti imaš nekakav svoj special edition, đaba kad ćeš i ti na ražanj.Great Cornholio wrote:Pa ne postoji u svim religijskim učenjima pakao?odr0n wrote:
To ustvari samo potvrđuje šta zaista predstavlja temelj vjere, a to je strah (od pakla) kao što sam rekao, kao i o stanju ljudi koji to mogu prihvatati jer je očito da mora postojati neki (psihološki) nedostatak i slabost koji im nadopunjuje vjerovanje u takvo nešto.
Da li je u tom slučaju slabost dodatna motivacija koju ima onaj ko čini dobro za rad dobra i na ovom i na "onom" svijetu"?
Rekoh da je takvo djelovanje dobra licemjerno jer je prvenstveno zarad interesa nagrada vječnih užitaka.
- odr0n
#739 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovisi o čovjeku i nedostacima koje upotpunjuje religijom kako bi funkcionisao.Great Cornholio wrote:Navijaju za tebe, al' ću ih zeznuti, pustiću da pobijediš, pa neće imati koga roštiljatiodr0n wrote: Gledaju u džehenemu uživo prijenos diskusije i navijaju.![]()
Uzmi ti bolje tu Psihologiju opet nego te prahistorijske lovačke priče.![]()
![]()
Vjeruj mi, nije loše kad čovjek to dvoje "spoji", nekako mu se život učini "prostranijim" nego što objektivno jeste
-
Great Cornholio
#740 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma nisam ja toliko naopak, vljda će mene zapasti neka blaža kazna, roštilj umjesto ražnjaodr0n wrote:Mislim na Abrahamske koje su najrasprostranjenije, ali dobro ti imaš nekakav svoj special edition, đaba kad ćeš i ti na ražanj.Great Cornholio wrote:Pa ne postoji u svim religijskim učenjima pakao?odr0n wrote:
Da li je u tom slučaju slabost dodatna motivacija koju ima onaj ko čini dobro za rad dobra i na ovom i na "onom" svijetu"?![]()
Rekoh da je takvo djelovanje dobra licemjerno jer je prvenstveno zarad interesa nagrada vječnih užitaka.
Na svu sreću, ne činimo svi dobro samo radi nagrade na onom svijetu
-
Great Cornholio
#741 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja vjeru u Boga ne doživljavam kao neku vrstu "popunjavanja praznina", već kao apdejtovanje na neki "viši" nivo funkcionisanja.odr0n wrote: Ovisi o čovjeku i nedostacima koje upotpunjuje religijom kako bi funkcionisao.
- stochar
#742 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
znači, strah nije jedini motiv, ali je motiv, i jos te strah od bozije kazne navodi da se suzdrzis? znaci, inace bi radio losa djela, ali se 'suzdrzavas'? za suzdrzavanje od necega potrebna je volja za istim. ja se npr uopste ne suzdrzavam od cinjenja losih dijela, a na primjer suzdrzavam se od jela navecer da se ne debljam. znaci, jede mi se, najradije bih u 22h zavirio u frizider, ali se suzdrzavam. tako ispade da bi kao cinili losa djela, ili 'zlocesta', malo zabrijali sa strane, cugnuli ili povukli, al' se boje bozije kazne...sour cherry wrote:Dosta dobra čovjek učini iz ljubavi prema Bogu.Strah nije jedini motiv.Strah te navodi da se suzdržiš od loših djela,ali da radiš dobro,na to te potiče ljubav,a i obaveza da ovu blagodat života iskoristimo najbolje što možemo.sad, pitanje je koliko bi ljudi koji moral i dobrotu zasnivaju na vjeri zaista bili dobri i moralni da nemaju straha od pakla, przhenja na vatrama i kojekakvim sadistickim prizorima koje su osmislili oni koji su te knjige pisali kako bi sto vise isprepadali vjernike.
ne zelim reci da je kod svih tako, ali ako odgovaram na ovo pitanje koje sve koji ne vjeruju u boga u pocetku smatra nemoralnim jer eto kao oni nemaju na cemu bazirati svjetonazor, moralnost i sl., onda zaista ide samo kontrapitanje: da li bi vjernici bili mnogo losiji kao ljudi da se ne suzdrzavaju od cinjenja zla iskljucivo iz straha od bozije kazne?
meni je to fakat nezamislivo, da ja cinim dobra djela ili ne cinim losa samo iz sebisnog razloga da ne gorim u vatri. ako je to mjera, onda su ateisti koji su dobri fakat bolji ljudi jer sve sto dobro rade rade samo iz ljubavi prema ljudima, zivotinjama ili prirodi, a ne sto se boje da ce zavrsiti u paklu...
Last edited by stochar on 17/03/2013 20:39, edited 1 time in total.
- odr0n
#743 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Završit ćeš ti gore od nas jer si vjernik, a odbacuješ dosta elemenata zvaničnih načela.Great Cornholio wrote:Ma nisam ja toliko naopak, vljda će mene zapasti neka blaža kazna, roštilj umjesto ražnjaodr0n wrote:
Mislim na Abrahamske koje su najrasprostranjenije, ali dobro ti imaš nekakav svoj special edition, đaba kad ćeš i ti na ražanj.![]()
Rekoh da je takvo djelovanje dobra licemjerno jer je prvenstveno zarad interesa nagrada vječnih užitaka.![]()
Na svu sreću, ne činimo svi dobro samo radi nagrade na onom svijetu
Što bi rekli nije sve u markama, ima nešto i u eurima, pusti te fazone.
- odr0n
#744 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ipak je to samo tvoj doživljaj višeg nivoa, rekoh da nevjernici mogu funkcionisati bez boga i vjere, što znači da vi imate nedostatak koji upotpunjavate da bi funkcionisali.Great Cornholio wrote:Ja vjeru u Boga ne doživljavam kao neku vrstu "popunjavanja praznina", već kao apdejtovanje na neki "viši" nivo funkcionisanja.odr0n wrote: Ovisi o čovjeku i nedostacima koje upotpunjuje religijom kako bi funkcionisao.
-
Great Cornholio
#745 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U pravu si, vi se možete vaditi na neuračunjivost, a za mene je rezervisana najstrašnija kazna - pohovanjeodr0n wrote: Završit ćeš ti gore od nas jer si vjernik, a odbacuješ dosta elemenata zvaničnih načela.![]()
Što bi rekli nije sve u markama, ima nešto i u eurima, pusti te fazone.
Ćejf nije skup
-
Great Cornholio
#746 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@odron, specijalista za vjerologijuodr0n wrote:
Ipak je to samo tvoj doživljaj višeg nivoa, rekoh da nevjernici mogu funkcionisati bez boga i vjere, što znači da vi imate nedostatak koji upotpunjavate da bi funkcionisali.
- odr0n
#747 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ko kaže da ga ima.Great Cornholio wrote:@odron, specijalista za vjerologijuodr0n wrote:
Ipak je to samo tvoj doživljaj višeg nivoa, rekoh da nevjernici mogu funkcionisati bez boga i vjere, što znači da vi imate nedostatak koji upotpunjavate da bi funkcionisali.A šta bi ba ti da nema vjere i Boga, o čem' bi po vas dan prič'o
![]()
-
Great Cornholio
#748 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ima Ga, evo sad mi se javio telefonom, kaže "Reci Odronu da stranka ima ozbiljne namjere s njim"odr0n wrote:
Ko kaže da ga ima.Kakve su ti to labave zamke, made in china.
Rek'o, mi je još nešto, ali to ti ne smijem reći, saopštio mi je plan kako đe zenut šejtana, kako će mu te "skinuti s ražnja"
-
drugi_profil
#749 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ides ti s nama kod sejtana u gerilu.Great Cornholio wrote:U pravu si, vi se možete vaditi na neuračunjivost, a za mene je rezervisana najstrašnija kazna - pohovanjeodr0n wrote: Završit ćeš ti gore od nas jer si vjernik, a odbacuješ dosta elemenata zvaničnih načela.![]()
Što bi rekli nije sve u markama, ima nešto i u eurima, pusti te fazone.![]()
![]()
![]()
Ćejf nije skup
Ako je bog svemocan, a pusta sve ovo, onda je prica o Luciferu samo antipropaganda. To ne moze biti los co'ek
Uostalom Luci-fer, lučonoša.
-
Great Cornholio
#750 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidiš, ja ne vjerujem u postojanje šejtana ( đavola), ja vjerujem da je zlo proizvod lošeg ljudskog djelovanja, a da dobro može biti proizvod ili samo Božijeg djelovanja, ili samo ljudskog djelovanja, ili zajedničkog djelovanja Boga i čovjeka.drugi_profil wrote:
Ides ti s nama kod sejtana u gerilu.
Ako je bog svemocan, a pusta sve ovo, onda je prica o Luciferu samo antipropaganda. To ne moze biti los co'ek, ako je ovom narcisu, ljencini, sadisti, shizofreniku opozicionar, dapace pravi je revolucionar....
Uostalom Luci-fer, lučonoša.
A i da postoji, da postoji takvo neko zlo biće, to biće nema vlast nad ljudima, to biće može samo poticati na činjenje zla.