Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Tkd

#726 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Dobar je. :)

Zadao je ja jesam Srbin, ali ne po profesiji :lol:

No , uvijek se negirao Bošnjak, država SHS- Srba, Hrvata, Slovenaca. Spominju se namjerno samo Muslimani, a nikako Bošnjaci. Prljava igra koja traje već 2 vijeka.
Tkd

#727 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

@fortaleza

Da, nema ni meni smisla davati imena ulicama drugih gradova iz susjednih država. Sve se planski radi da Mostar postane nova Čapljina :)
Tkd

#728 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

I Besim ima dobrih stvari :D
Seawolf

#729 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Seawolf »

hrastov žižak wrote:...
Pa da, za rat postoji uzrok. I za krstaške ratove je postojao uzrok, kao i za rat protiv Maora.
...
Izvini što ispravljam, ali vjerovatno misliš na rat (odnosno ratove) protiv Maura. To je zajednički naziv za sjevernoafrikance, koji su 711-e godine, krenuli sa osvajanjem teritorije današnje Španjolske, preuzimajući je od vizigota.

Maori su starosjedioci Novog Zelanda.
Tkd

#730 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

borcanin2 wrote:tkd, momak potpuno si u pravu. ovo je jedan obicni isprdak, koji je poceo gubiti i ona osnovna obiljezja naroda koje su nam nasi preci ostavili u amanet.. Bosnjaci su negirani zbog toga sto njihove najblize komsije njih ne smatraju narodom vec odmetnicima koji su presli na islam za vrijeme Osmanlija. Doduse mislim da su donekle u pravu jer Bosnjak ne moze biti Bosnjak ako omalovazava Osmansko carstvo, jer Bosnjaci su tada dozivjeli potpuni procvat, kada bi sada neko izbrisao taj period u historiji Bosnjaka nebi ostalo ni B od Bosnjaka.

To se radi planski. Evo čisti primjer. Serviraju nam djeci knjige koje žele. Za 100 godina niko neće pričati da je RS nastala na genocidu. Ma ne, evo već sada negiraju genocid, a da spomeneš da je rs nastao na genocid proglase te ludim, ako si još musliman onda si vehabija jer to govoriš. Sve interesi. Bošnjaci su postali sinonim samo za musliman danas, a to nije nikako moguće. Od 19 vijeka je počela da prljava igra, pa čisti primjer zemlja SHS, a nigdje Bošnjaka, samo spominju muslimane. Negiraju BiH koliko već, a ona uvijek opstaje i što ih boli je da izlazi uvijek još jača.
Tkd

#731 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Baš se bavim sada Bosna u 19 vijeku :D

No o tome drugi put drug, ako Bog da ;-)

Slažem se , posebno s tom posljednjom rečenicom :thumbup:
nasa

#732 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by nasa »

borcanin2 wrote:
Tkd wrote:

To se radi planski. Evo čisti primjer. Serviraju nam djeci knjige koje žele. Za 100 godina niko neće pričati da je RS nastala na genocidu. Ma ne, evo već sada negiraju genocid, a da spomeneš da je rs nastao na genocid proglase te ludim, ako si još musliman onda si vehabija jer to govoriš. Sve interesi. Bošnjaci su postali sinonim samo za musliman danas, a to nije nikako moguće. Od 19 vijeka je počela da prljava igra, pa čisti primjer zemlja SHS, a nigdje Bošnjaka, samo spominju muslimane. Negiraju BiH koliko već, a ona uvijek opstaje i što ih boli je da izlazi uvijek još jača.
Od kada su Turci otisli sa ovih prostora, Bosnjaci i njihovi najpametniji ljudi se ubijaju, vrse se progoni, segregacije, etnicka ciscenja, izrabljivanja i ostalo,,, ali ne ne , doci ce ti pšametni Bosnjo pa ce reci:"jebo Tursku ona nam je najveci neprijatelj", Bosnjaci su bili pozvani da zive u Turskoj kada su se poceli povlaciti odavde, Turci nisu imali kapaciteta ni snage da se odbrane od brojnih neprijateljskih drzava koje su udarile sa svih strana.. Turci su to znali i pokusavali Bosnjacima objasniti ali ne ide, tek su to skontali kad je Austro-Ugarska dosla i pocela otimati zemlju, pa kad je kraljevina dosla kada su ubijali muslimane i uzimali imovinu bez da pred zakonom odgovaraju, pa su dosli cetnici, pa opet cetnici,,,,,,,ali Bosnjo ti je bolan pametan, Turska je kriva, oni nas hoce da porobe, oni su okupatori,,,,, Budite svjesni vi sekularisti "intelektualci" proevropljani, bez islama i bez Turske nece biti ni Bosnjaka.
Slazem se da Bosnjaci tesko da su mogliopstati bez Islama jer na ovim prostorima religija je bila presudan faktor pri formiranju nacija,sto nije slucaj s vecinom svjetskih nacija.......Mada zadnjih decenija imao onih koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci ,a da pritom nisu muslimani,ne treba to zanemariti,iako oni trenutno jesu u malom broju......
Sto se tice Osmanlija,tesko je tu dati jednaku ocjenu za cijeli period njihove vladavine,ne moze se svakako reci oni su okupatori i odbaciti stoljeca sopstvene historije i kulture,s druge strane Osmansko carstvo je imalo svoje uspon i godine opadanja i "slabih"sultana te se to sve svakako odrazavalo i na Bosnu.
Ne treba zaboraviti ni to da je osmanski sultan nosio i titulu halife,sto znaci da je i titulom bio obavezan zastiti sve muslimane......
hrastov žižak

#733 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Seawolf wrote:
hrastov žižak wrote:...
Pa da, za rat postoji uzrok. I za krstaške ratove je postojao uzrok, kao i za rat protiv Maora.
...
Izvini što ispravljam, ali vjerovatno misliš na rat (odnosno ratove) protiv Maura. To je zajednički naziv za sjevernoafrikance, koji su 711-e godine, krenuli sa osvajanjem teritorije današnje Španjolske, preuzimajući je od vizigota.

Maori su starosjedioci Novog Zelanda.
Da, da, znam. Lapsus calami. Nije greška zbog neznanja. Hvala na ispravci.
Akadi

#734 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

hrastov žižak wrote:Ovo o Bošnjacima je gomila mitova.
Kao na primjer?
hrastov žižak

#735 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Akadi wrote:
hrastov žižak wrote:Ovo o Bošnjacima je gomila mitova.
Kao na primjer?
Bošnjaci su klinički mrtav narod
Šta znači ova metafora? Da Bošnjaci postoje, ali ubrzano nestaju? Da nisu aktivni po pitanju nekog nacionalnog identiteta? Šta god da je od ovog - mit je.
samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili.

Opet mit, ti "dušmani" ne mogu udariti, nema stvarnih uvjeta za to.
Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali.
Dakle, ko nije inatlija i konzervativac nije pravi Bošnjak. Postoji paradigma Bošnjaštva, ko se ne uklapa u nju nije Bošnjak. Govori o nekoj imaginaciji koja nikad nije postojala u stvarnosti. Bošnjaci kao skupina nikad emprijski nisu odgovarali takvom opisu, postojali su razni ljudi, sa različitim osobinama, a dodjeljivanje takvog karaktera čitavom narodu je ništa drugo nego generalizacija. Opet mit.
Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz!
Evo, on određuje ko je Bošnjak, mora ispuniti uvjete da to bude. Čuj Bošnjaci su neustrašivi. Kako je ovo moguće provjeriti? Među Bošnjacima, kao i među drugim narodima su postojali i postoje hrabri ljudi, a postoje i kukavice. Evo danas vidimo mnogo kukavica i ljigavaca, ali to nema nikakve veze s prihvaćanjem nekih drugih vrijednosti, naprotiv, ima sa sistemom u kojem živimo i koji izbacuje mediokritetstvo kao poželjnu osobinu. Ovdje primjetimo i da autor posta poistovjećuje Bošnjaštvo s islamom. Ko je to umirao za nakav ahiret? Ljudi su umirali zato što su učestvovali u ratu, zato što su branili svoje domove ili napadali tuđe. Za ahiret su umirali ovi mundžosi uvezeni s istoka.
A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!
Ko je šta oprostio? Ne vidim ja nikakav oprost, naprotiv, svaki dana slušam parole "Ne zaboraviti, ne oprostiti, i slično", svaki dan se čuju priče o ratu i nigdje, ama baš nigdje ne čujem da je neko nešto oprostio. Ovo je jedan veliki mit.
ArthurSpooner

#736 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ArthurSpooner »

Evo danas vidimo mnogo kukavica i ljigavaca,
Sto i vidimo na ovoj temi
hrastov žižak

#737 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
đe si hrabri, kakav je osjećaj biti hrabar Bošnjak u Norveškoj?
ArthurSpooner

#738 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ArthurSpooner »

Svakako bolje nego biti ljigavi i kukavicki Bosnjak u BiH.
hrastov žižak

#739 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:Svakako bolje nego biti ljigavi i kukavicki Bosnjak u BiH.
:thumbup:
Diox

#741 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Diox »

hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote:
Sta ti pricas?

Ne kontam, znaci da bi bio pravi Bosnjak "prihvacen od Srba ili Hrvata", moras biti Bosnjak iskljucivo u Bosni? Kakve to gluposti pises?

Bosnjaka ima po cijelom svijetu, svakako da svi znamo i zasto i svakako da je kontraproduktivno ih razdvajati geografski. Bosnjacka matica, za sve Bosnjake svijeta je Bosna. Gdje se oni trenutno nalaze, nebitno, osim sto je steta sto nisu u Bosni. Medjutim svaki zivot je prica za sebe, nema nas kao Kineza da se mozemo dijeliti na vjernike, ateiste, agnostike, one iz Bosne i one koji to nisu.

Sve u svemu, iz tog razloga Islam u Bosni i ne moze biti ujediniteljski faktor, upravo iz razloga sto svi Bosnjaci nisu vjernici. Znaci i ako i jeste taj kome se obracas iz Norveske, pozdrav bosnjackom bratu u Norveskoj i da ga sto vise puteva dovedu u Bosnu, njegovu i njegovih predaka i njegovih potomaka maticnu zemlju.
hrastov žižak

#742 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Diox wrote:
hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote: Sto i vidimo na ovoj temi
Sta ti pricas?

Ne kontam, znaci da bi bio pravi Bosnjak "prihvacen od Srba ili Hrvata", moras biti Bosnjak iskljucivo u Bosni? Kakve to gluposti pises?

Bosnjaka ima po cijelom svijetu, svakako da svi znamo i zasto i svakako da je kontraproduktivno ih razdvajati geografski. Bosnjacka matica, za sve Bosnjake svijeta je Bosna. Gdje se oni trenutno nalaze, nebitno, osim sto je steta sto nisu u Bosni. Medjutim svaki zivot je prica za sebe, nema nas kao Kineza da se mozemo dijeliti na vjernike, ateiste, agnostike, one iz Bosne i one koji to nisu.

Sve u svemu, iz tog razloga Islam u Bosni i ne moze biti ujediniteljski faktor, upravo iz razloga sto svi Bosnjaci nisu vjernici. Znaci i ako i jeste taj kome se obracas iz Norveske, pozdrav bosnjackom bratu u Norveskoj i da ga sto vise puteva dovedu u Bosnu, njegovu i njegovih predaka i njegovih potomaka maticnu zemlju.
Ti pišeš gluposti. Nemaš veze s raspravom, padobranac pravi. Nisam ništa takvo napisao što mi spočitavaš. Pročitaj opet, možda ti bude jasniji moj odgovor njemu.
ArthurSpooner

#743 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ArthurSpooner »

Diox wrote:

:thumbup:
Diox

#744 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Diox »

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Ne znam za licnost sad, ali znam kakvo bosnjastvo? Ono srednjevjekovne Bosne, ono Kotromanica i ono Zmaja od Bosne (Gradascevica) takodjer, koji je po meni bio zadnji pravi lider u Bosnjaka.

Sve imamo u pojedinim dijelovima bosnjacke historije. Blagi Islam nasih dida i majki u kojem je uzidana ljubav i tolerancija i bosnjastvo srednjevjekovne Bosne. Imamo sve sto nam treba u historiji, stecke, ljiljane, Kotromanice, Gradascevica, vladare, pisce, umjetnike, sve imamo. Samo ih trebamo citati, proucavati, postovati i slaviti.

Problem je sto ih niti citamo, niti proucavamo, niti postujemo, a najmanje slavimo. Samo jedan Gradascevic, koja je to ljudska gromada bila.
Diox

#745 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Diox »

hrastov žižak wrote: Ti pišeš gluposti. Nemaš veze s raspravom, padobranac pravi. Nisam ništa takvo napisao što mi spočitavaš. Pročitaj opet, možda ti bude jasniji moj odgovor njemu.
Nije on u Norvesku sigurno isao trbuhom za kruhom, nego je istjeran ili su njegovi istjerani. Ne znam o cemu ste raspravljali i ne zanima me, ako si spao na takav "argument" u raspravi da mu nabadas na nos to sto je u Norveskoj, onda si izgubio raspravu i povuci se, ma kakva ona jeste ili si neprijatelj Bosnjaka koji ih zeli sto vise razjediniti.
hrastov žižak

#746 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Diox wrote:
hrastov žižak wrote: Ti pišeš gluposti. Nemaš veze s raspravom, padobranac pravi. Nisam ništa takvo napisao što mi spočitavaš. Pročitaj opet, možda ti bude jasniji moj odgovor njemu.
Nije on u Norvesku sigurno isao trbuhom za kruhom, nego je istjeran ili su njegovi istjerani. Ne znam o cemu ste raspravljali i ne zanima me, ako si spao na takav "argument" u raspravi da mu nabadas na nos to sto je u Norveskoj, onda si izgubio raspravu i povuci se, ma kakva ona jeste ili si neprijatelj Bosnjaka koji ih zeli sto vise razjediniti.
Mani me se. Smaraš. Na uvredu sam odgovorio ironijom. To je najblaže što sam mogao učiniti.
Tkd

#747 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

@hrastov žižak

:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nekom ovdje nešto smeta, samo kome li :lol:
statixx

#748 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by statixx »

Tkd wrote:Bošnjaci su klinički mrtav narod, samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili. Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali. Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz! A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!
Izvini, ali ne moras biti gazija i nadat se ahiretu da uzmes puske u ruku i branis svoj kvart, svoj grad, svoju drzavu i neduznog covjeka. Tu svoju spiku okaci macku o rep. U ovom ratu su se, izmedju ostalih, borili i oni koji su do jucer sjedili po kaficima, slusali rock muziku i pili pivu. A oni koji se danas izjasnjavaju kao najvecim muslimanima (Bosnjacmia) su uglavnom dijasporci, pa ti saberi dva i dva.
Tkd

#749 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Miješaš pojmove drugi i vezi današnjeg vremena , a i u vezi teksta. Nema veze, svako ima pravo na mišljenje.
pretresnov

#750 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

Akadi wrote:
pretresnov wrote:Kakva je razlika između "pojedinačnog naroda" i "naroda u cjelini"?
Kao na primjer razlika između Rusa kao pojedinačnog slavenskog naroda i Slavena u cjelini.

Odgovori, jesu li Bugari genetski Slaveni, ili Slaveni prije svega po jeziku?
De se sine preispitaj prvo, šta si htio reći. Onda uzmeš komad papira, pa polako... riječ po riječ.
Post Reply