Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

belfy

#72201 Re: Zeničani

Post by belfy »

kuglanje_ze wrote: 18/07/2025 22:55
belfy wrote: 18/07/2025 21:25
kuglanje_ze wrote: 18/07/2025 20:13 Ledo Macho u granapu. Extra

A može li kugla u ruku, bez zdjelice?
pa, izgleda da je prije moglo, jer zdjelica nije bila na racunu. valjda su svi uzimali u ruku... eto nove fore i za restorane. naplata koristenja tanjira, escajga i, eventualno, na kraju zraka. jer ne mozes jesti ako ne dises, jel tako?
Hoćeš li ti sutra na utakmicu?
Da vidimo novi Čelik
gdje meni uputi ovo pitanje? :lol: pod jedan, ja sam svaku utakmicu redovno propustio od 2001. (ili bi 2003.) eto, sad se ne mogu ni sjetiti godine. ono kad smo igrali protiv Sarajeva, pa je utakmica ponovljena, pa nas oderase, a saka njihovih navijaca pokaza kako se navija. tada sjedio na istoku, a osjecao kao da je neki daleki istok... to su zadnje dvije na kojima sam bio i tada rekao necu vise. i nisam. a sada sam 1200 km dalje, tako da mi je Celik tek nesto malo ispred Japana.

elem, ako vec nisi pratio sta pisem ja cu to pokusati sa sazmem. nisam ti ja nikakav celikovac. ja samo samo vrlo veliki lokal-patriota. i, kada vidim da neko nesto dobro radi na lokalnom nivou od mene ima svaku podrsku. bilo to na nivou parka, zgrade, mjesne zajednice ili opstine. djelomicno i kantona, ali samo djelimicno. evo, recimo, obradovala me ova vijesto o turistickoj turi za Vares. no, nisam sretan time sto krece iz Sarajeva i bilo bi mi draze da krece iz Zenice (nije animozitet), ali je dobro da je krenulo. isto me obradovalo ono sto je Frndic napravio u parkicu ispred zgrade. sa njegovim sinom sam isao na gimnastiku prije rata...

huh, napisah se ovoliko na prosto pitanje... malo sam se zamislio... a hocu li doci sutra na utakmicu: 'hocu, hocu...' :)
ShnjaZZZ

#72202 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Nisam mogao naći bolju sliku na netu
Image

Evo gdje crveno ovo označeno, tu je bio sakriven iza kante i okrenut prema dole, možeš ga primijetit samo iz suprotne trake.

Nema šanse da tu "fata" nekog ko će vozit 70, kamoli više. Ako nisi ušao 50 na sat u kružni tok nema šanse da razviješ brzinu za prekoračenje dok mu ne nestaneš iz videokruga
Djewojka

#72203 Re: Zeničani

Post by Djewojka »

Ci-Nick wrote: 19/07/2025 12:34
Djewojka wrote: 19/07/2025 09:29
skrbavi-admin wrote: 19/07/2025 08:24

Image
Pa to ti je ta isporizivana Venezija. Imaš u Uraban Icecream ili Freddo u carsiji kugle kako treba, a dobar sladoled.

Dok je držala Veneciju ona Aida Svraka, objekat mi je omrznuo jer je žena arogantna i nekako odnos prema radnicima ki se nije sviđao. Vazda je nešto mjerila i stajala oko onog štanda sa sladoledima, kao da mjeri svaku kuglu. Isto policajac po objektu. Navodno je izdala drugim ljudima. Ne znam ni kako je ona skalamerija legalna.
Meni se prosle godine ogadila ta vlasnica.
Prišao sam da kupim sladoled, ja kod Zizija ne kupujem i ne kupujem nigdje gdje je sladoled nakamaren 15 cm iznad posude.
Tu u istom trenu prisle tri djevojčice, dvije su uzele po jednu kuglu a treća nije.
Ja takve situacije primjetim i reagujem, pitam je fino mogu li častiti i ona prihvati. Djevojčica uzela sladoled i krenula a gazdarica vristi, pare,.. kao da bi propala za dvije marke.
Te joj objasnim da ću ja platiti.
Nisam više nikad kupio. Ne mogu svariti pohlepne i ßlškrte ljude.
Pa ok, šta očekivati od bivše zeničke “šanerke”
Casual's

#72204 Re: Zeničani

Post by Casual's »

ShnjaZZZ wrote: 19/07/2025 23:28 Nisam mogao naći bolju sliku na netu
Image

Evo gdje crveno ovo označeno, tu je bio sakriven iza kante i okrenut prema dole, možeš ga primijetit samo iz suprotne trake.

Nema šanse da tu "fata" nekog ko će vozit 70, kamoli više. Ako nisi ušao 50 na sat u kružni tok nema šanse da razviješ brzinu za prekoračenje dok mu ne nestaneš iz videokruga
Ako je bio tu, teoretski moze upecati, ali ako je iskusan da nacilja dobar ugao.
ZoomZoomKiwi

#72205 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Snima odlazeći promet. Tj. okrenut od kružnog prema dalje 100%

A može se brzina nabit dok si mu u vidnom polju vjeruj mi, i do 100 km/h :mrgreen:
kuglanje_ze

#72206 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

belfy wrote: 19/07/2025 23:04
belfy wrote: 18/07/2025 21:25

pa, izgleda da je prije moglo, jer zdjelica nije bila na racunu. valjda su svi uzimali u ruku... eto nove fore i za restorane. naplata koristenja tanjira, escajga i, eventualno, na kraju zraka. jer ne mozes jesti ako ne dises, jel tako?
Da vidimo novi Čelik
gdje meni uputi ovo pitanje? :lol: pod jedan, ja sam svaku utakmicu redovno propustio od 2001. (ili bi 2003.) eto, sad se ne mogu ni sjetiti godine. ono kad smo igrali protiv Sarajeva, pa je utakmica ponovljena, pa nas oderase, a saka njihovih navijaca pokaza kako se navija. tada sjedio na istoku, a osjecao kao da je neki daleki istok... to su zadnje dvije na kojima sam bio i tada rekao necu vise. i nisam. a sada sam 1200 km dalje, tako da mi je Celik tek nesto malo ispred Japana.

elem, ako vec nisi pratio sta pisem ja cu to pokusati sa sazmem. nisam ti ja nikakav celikovac. ja samo samo vrlo veliki lokal-patriota. i, kada vidim da neko nesto dobro radi na lokalnom nivou od mene ima svaku podrsku. bilo to na nivou parka, zgrade, mjesne zajednice ili opstine. djelomicno i kantona, ali samo djelimicno. evo, recimo, obradovala me ova vijesto o turistickoj turi za Vares. no, nisam sretan time sto krece iz Sarajeva i bilo bi mi draze da krece iz Zenice (nije animozitet), ali je dobro da je krenulo. isto me obradovalo ono sto je Frndic napravio u parkicu ispred zgrade. sa njegovim sinom sam isao na gimnastiku prije rata...

huh, napisah se ovoliko na prosto pitanje... malo sam se zamislio... a hocu li doci sutra na utakmicu: 'hocu, hocu...' :)
A znaš li čija je ideja turistički voz?
Tamo nekad 2018 godine, išli smo u sklopu predizborne kampanje u Vareš, ekipa gradskog odbora Naše stranke. I tu je Sanja Renić ispalila da će biti turistički voz do Vareša.
Tad nekad smo predali i nacrt zakona o turizmu vladi ZDK, koji je odbijen.
Evo 10-ak godina poslije desilo se.
A iz Sarajeva kreće jer je tamo više turista.
kakavdanakneiskustvu

#72207 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

ima li u gradu autoservis za peugeot vozila?
xPaco1337

#72208 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 20/07/2025 08:54 ima li u gradu autoservis za peugeot vozila?
HDI Servis https://www.facebook.com/p/Autoservis-H ... 646776103/
kakavdanakneiskustvu

#72209 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

xPaco1337 wrote: 20/07/2025 09:02
kakavdanakneiskustvu wrote: 20/07/2025 08:54 ima li u gradu autoservis za peugeot vozila?
HDI Servis https://www.facebook.com/p/Autoservis-H ... 646776103/
hvala
belfy

#72210 Re: Zeničani

Post by belfy »

kuglanje_ze wrote: 20/07/2025 08:16
belfy wrote: 19/07/2025 23:04

Da vidimo novi Čelik

A znaš li čija je ideja turistički voz?
Tamo nekad 2018 godine, išli smo u sklopu predizborne kampanje u Vareš, ekipa gradskog odbora Naše stranke. I tu je Sanja Renić ispalila da će biti turistički voz do Vareša.
Tad nekad smo predali i nacrt zakona o turizmu vladi ZDK, koji je odbijen.
Evo 10-ak godina poslije desilo se.
A iz Sarajeva kreće jer je tamo više turista.
kakvo ti je ovo pitanje? kako bih ja uopste mogao znati da je taj pojam pomenut na nekom opsukrnom predizbornom skupu NS -a u Varesu 2018.? evo i sam kazes da je Renicka "ispalila"... sto govori da ni ti nisi u to vjerovao, ali predizborni skup... vjerujem da si jedini forumas sa tom informacijom...

kao sto rekoh ideja mi je ok, ali mi se ne svidja sto krece iz Sarajeva. i, da, tamo je vise turista, ali onda se ovom turom samo taj broj turista (ili nocenja) moze povecati. Zenici ne donosi nista. oni su se samo pokazali malo vise zainteresovanim...

jedan Afan je od "obilaska Zeljezare" napravio nesto, a nisu obisli ni 1% iste (osim polurusevnih zgrada), ali im je prodao i pricu i 'sokove koji su se tamo pili'. a to mu je samo zadnja tura koju je osmislio... i to je sve sam organizovao! njemu bih definitivno dao najvise mjesto u turizmu na nivou ZDK. i par entuzijasta kao najblizih saradnika sa svih strana ZDK. mislim da bi to napravilo jedno dobro i jako jezgro za razvijanje turizma u ZDK.

no, nisam te struke i ovo je samo moje misljenje. posto ne znam istu detaljnije moguce je da sam u krivu.
kuglanje_ze

#72211 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Vjeruj da je ideja bila da to Afan vodi.
Ali, SDA demokratija
Ja_Ja

#72212 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

A ja bas kontam...nikad cuo za tog direktora turisticke a jos tip doda da je uposleno jos dvoje da radi, reko pokupit ce ove poput Afanda da im institucionalno daju priliku da rade ono u cemu su ocigledno dobri i imaju elana, kad ono kurko izgleda. Steta.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#72213 Re: Zeničani

Post by anex »

Jel ovo MIG-ovi slijeću u Mittal?
belfy

#72214 Re: Zeničani

Post by belfy »

kuglanje_ze wrote: 21/07/2025 08:56 Vjeruj da je ideja bila da to Afan vodi.
Ali, SDA demokratija
nah, pogresna adresa. ja sam ti nevjernik... :mrgreen:
kuglanje_ze

#72215 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Ja_Ja wrote: 21/07/2025 20:20 A ja bas kontam...nikad cuo za tog direktora turisticke a jos tip doda da je uposleno jos dvoje da radi, reko pokupit ce ove poput Afanda da im institucionalno daju priliku da rade ono u cemu su ocigledno dobri i imaju elana, kad ono kurko izgleda. Steta.
A koga su postavili za direktora?
Ermin ZM

#72216 Re: Zeničani

Post by Ermin ZM »

Percepcija je cudo. Jako cesto se ovde na ovom forumu mogu procitati kritike na Zenicu, haman po nekima je najgori grad u BiH.
Ruku na srce dosta ih je i utemeljeno. Moze bolje naravno.

Al sa dosta ljudi iz okolnih manjih gradova kad udjes u raspravu, Zenicu vide kao super grad, haman pa metropolu za njihove standarde.
DebelinJoe

#72217 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Ermin ZM wrote: 22/07/2025 10:25 Percepcija je cudo. Jako cesto se ovde na ovom forumu mogu procitati kritike na Zenicu, haman po nekima je najgori grad u BiH.

Al sa dosta ljudi iz okolnih manjih gradova kad udjes u raspravu, Zenicu vide kao super grad, haman pa metropolu za njihove standarde.
Meni je Zenica super grad, samo da još jednom ponovim.
kuglanje_ze

#72218 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Ermin ZM wrote: 22/07/2025 10:25 Percepcija je cudo. Jako cesto se ovde na ovom forumu mogu procitati kritike na Zenicu, haman po nekima je najgori grad u BiH.

Logično je da je Zenica za nekog iz manje sredine kao Las Vegas. Isto kao što je meni Sarajevo bilo Las Vegas za Zenicu, da ne pričam o Ljubljani, Beču, Briselu...
Ne znam da li si znao da je Zenica prije nekih 20 godina proglašena najboljim gradom za život u BiH, a 5 godina kasnije je nije bilo u prvih 10. A da ti ne pričam o Zenici pred rat, s kraja 80-tih.
Na žalost, destruktivni smo, nismo iskoristili dobar temelj da od Zenice napravimo jednu dobru sredinu u kojoj mogu svi uživati, bez obzira kakve afinitete imaju (sport, muzuka, kultura, rekreacija, obrazovanje, pa i vjera). Umjesto da se ide naprijed rušilo se i ono malo što je vrijedilo, koliko je firmi uništeno, sport devastiran, glumci pozorišta traže prava preko FB, Univerzitet isto španska sapunica...
Zenica je prelijep grad, ali može i treba puno bolje. Ovako kako ga čupaju FK i SDA, uz očajnu opoziciju, možda će nama Kakanj biti kao Las Vegas
Ermin ZM

#72219 Re: Zeničani

Post by Ermin ZM »

A sta je to bilo bolje prije 20 godina? Ne kontriram vec bi bas zanima tvoja percepcija. Evo onako iz moje memorije stanje prije 20tak godina

-losije ceste pogotovo prema selima
-veca nezaposlenost
-copori pasa lutalica. Ima i sad ali neuporedivo manje
-kriminal manje vise isti
-kino ima bolji program sada
-pozoriste u istom stanju
-puno veca zagadjenost, zimi nisi mogao disati od sumpora u zraku
-manji izbor fakulteta/smjerova

Jedino sto je nekada bio bolji nocni zivot, vise kafana/kafica. Sad haman samo nargile. Al dobro, neki novi klinci, neki novi trendovi dosli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72220 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Prije 20 godina?
2005. godine?
2/3 radno sposobnog stanovnistva ili nezaposleno ili na cekanju.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#72221 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Mozda je kuglanje tad zivio u Zenici i bilo mu dobro.. Ai Celik je bio prva liga :D
xPaco1337

#72222 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Tad je bilo malo bolje samo zato što je bilo dosta ljudi još ostalo ovde, bilo izbjeglica poslije rata itd.

Sad su otišli svi, a kad nemaš ljudi nemaš ništa. Firme se pozatvarale, vidjet cemo kako ce se Mital odigrat i to je to.
belfy

#72223 Re: Zeničani

Post by belfy »

interesantno kako nam se percepcije tog perioda (2005.) razlikuju... ja tada pamtim nikada vece zaposljavanje, pa cak i vracanje ljudi iz penzije u pokretanju integralne proizvodnje. isto tako i pad nocnog zivota kojeg je bilo sve manje i manje od 2003...

mada mi je sok procitati da je @kuglanje_ze dozivio Sarajevo kao Las Vegas... isto kao sto se ne sjecam da je ikada Zenica bila proglasena najboljim gradom za zivot u BiH...

k'o da smo u razlicitim gradovima zivjeli...
Ci-Nick

#72224 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

U periodu od 2004. do 2008. smo imali najveći privredni rast.
U tom periodu su popunjeni svi poslovni prostori u gradu.
Cijena kvadrata poslovnog prostora dostigla 4 do 5 hiljada maraka, to je ko da sad kvadrat poslovnog kosta 10 hiljada.
A onda puče kriza i sve stade.
Tek sad u 2024. je mislim popunjenost poslovnih prostora dostigla 2007. godinu.
Naravno sad su ljudi u prosjeku mnogo bogatiji, štednja jača, bolja auta, ali smo stigli u neki ćorsokak.
Negdje se usput izgubio smisao, moral, empatija, sve.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#72225 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

To je zato sto je pocetna tacka ocajna.
Tih godina su se pokrenuli Mital i Cimos i to je generisalo rast.
Post Reply