IRAN

moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#72101 Re: IRAN

Post by moonco »

trpanje svima na zapadu i Arapima Japanu Koreji južnoj tek slijedi

Jer nema 20-30% svjetske nafte.

A nema odakle ni Amerika ni Rusija da pokrije toliku količinu.

One smiješne priče sa naftnim terminalima ne treba ni spominjati :D
no_sekirli

#72102 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

JovicSA wrote: 08/04/2026 12:40
no_sekirli wrote: 08/04/2026 12:20 Kad bi čovjek samo čitao ovu temu, ispade Iran pobjednik u drugoj epizodi direktnog rata u kojem im je uništeno infrastrukture u vrijednosti barem 200-300 milijardi, a US gubitnik u kojem su izgubili par letjelica, nešto radara i druge vojne opreme u razvaljenim bazama (koje su pretpostavljam platile zemlje domaćini tih baza u svakom slučaju), dok u Americi nije uništen ni ventil za vodu po pola cola.

Interesantni komentari totalno.

Iran pristane na prekid vatre, iako je rekao da neće, Kramp pristane da Iran kontrolira moreuz, iako je rekao da mora biti slobodna plovidba.

Jedina igra je i dalje na burzama, ovo okolo su samo dimne bombe da sakriju indekse.
S obzirom da je početna pozicija Epstein koalicije bila da će za dva-tri dana malo bombarodvanja ovi njihovi kojima su dostavili oružije preuzeti vlast sve ovo se može smatrati kao taktička pobjeda Irana jer ništa od početnih ciljeva cionisti i pedofili nisu ostvarili. Slično kao partizani na sutjesci, Nijemci odnijeli pobjedu jer pobili masu partizana ali taktička pobjeda je partizanska jer Nijemci nisu ostvarili plan uništenja partizana, zarobljavanja Tita i štaba, isto tako danas i Iran. Infrastruktura će se obnoviti, za 4-5 godina siguran sam 80% će sve biti sređeno, barem što se tiče civilne infrastrukture, pogotovo ovo oko nafte.
Ta početna pozicija i plan je bio tako šupalj, da ni dijete od 15 godina u to nije vjerovalo. Čuj da 10ak ili 20ak hiljada Kurda uz nešto mosadovih špijuna sruše vlast u državi od 90 miliona. Ma niđe veze.

Ja uopće ne tvrdim da je US-Izrael koalicija pobijedila, daleko od toga. Ali tvrdim da Iran sigurno nije pobijedio. Taktička pobjeda u kojoj ti je srušen dobar postotak insfrastrukure od koje si živio, po meni, i nije baš neka pobjeda.

Znam samo da smo mi poraženi, jer su nam sjebali ekonomije i egzistenciju. Tko je pobijedio, neka se bave neki analitičari za 50 godina, ili da odmah pitamo neki LLM model :D
Leopard_SA

#72103 Re: IRAN

Post by Leopard_SA »

10 tacaka koje je predstavio Iran nedavno ce biti temelj za mirovne pregovore izmedju SAD-a i Irana :lol:

Pa solidan rezultat za drzavu koja je izgubila rat prvi dan :lol:
dječak sa šibicama

#72104 Re: IRAN

Post by dječak sa šibicama »

10. tacaka je propaganda Teherana, kao mi postavljamo uvjete.

Nisu oni napali pa da postavljaju uvjete. Dogovorit ce se, naci na pola puta, ja tebi ti meni. Ali Iran je u goroj poziciji jer njima bombe padaju na glavu. Logicno morat ce vise popustiti.

Ako iko ista popusti, ovo je 2 sedmice primirja, nista vise. Ko zna sta slijedi.
Zlocin&Kazna

#72105 Re: IRAN

Post by Zlocin&Kazna »

no_sekirli wrote: 08/04/2026 12:58
no_sekirli wrote: 08/04/2026 12:20 Kad bi čovjek samo čitao ovu temu, ispade Iran pobjednik u drugoj epizodi direktnog rata u kojem im je uništeno infrastrukture u vrijednosti barem 200-300 milijardi, a US gubitnik u kojem su izgubili par letjelica, nešto radara i druge vojne opreme u razvaljenim bazama (koje su pretpostavljam platile zemlje domaćini tih baza u svakom slučaju), dok u Americi nije uništen ni ventil za vodu po pola cola.

Iran pristane na prekid vatre, iako je rekao da neće, Kramp pristane da Iran kontrolira moreuz, iako je rekao da mora biti slobodna plovidba.

Jedina igra je i dalje na burzama, ovo okolo su samo dimne bombe da sakriju indekse.
S obzirom da je početna pozicija Epstein koalicije bila da će za dva-tri dana malo bombarodvanja ovi njihovi kojima su dostavili oružije preuzeti vlast sve ovo se može smatrati kao taktička pobjeda Irana jer ništa od početnih ciljeva cionisti i pedofili nisu ostvarili. Slično kao partizani na sutjesci, Nijemci odnijeli pobjedu jer pobili masu partizana ali taktička pobjeda je partizanska jer Nijemci nisu ostvarili plan uništenja partizana, zarobljavanja Tita i štaba, isto tako danas i Iran. Infrastruktura će se obnoviti, za 4-5 godina siguran sam 80% će sve biti sređeno, barem što se tiče civilne infrastrukture, pogotovo ovo oko nafte.
Ta početna pozicija i plan je bio tako šupalj, da ni dijete od 15 godina u to nije vjerovalo. Čuj da 10ak ili 20ak hiljada Kurda uz nešto mosadovih špijuna sruše vlast u državi od 90 miliona. Ma niđe veze.

Ja uopće ne tvrdim da je US-Izrael koalicija pobijedila, daleko od toga. Ali tvrdim da Iran sigurno nije pobijedio. Taktička pobjeda u kojoj ti je srušen dobar postotak insfrastrukure od koje si živio, po meni, i nije baš neka pobjeda.

Znam samo da smo mi poraženi, jer su nam sjebali ekonomije i egzistenciju. Tko je pobijedio, neka se bave neki analitičari za 50 godina, ili da odmah pitamo neki LLM model :D
Pobjednik je onaj ko je pokrenuo agresiju Rusije na UKR i ovi posljednju agresiju ISRUSA na IRAN. Ista kuhinja, isti igrači. Razjebaše EU. Sve ostalo su priče za malu djecu.
4L0n3

#72106 Re: IRAN

Post by 4L0n3 »

Zlocin&Kazna wrote: 08/04/2026 13:02

Pobjednik je onaj ko je pokrenuo agresiju Rusije na UKR i ovi posljednju agresiju ISRUSA na IRAN. Ista kuhinja, isti igrači. Razjebaše EU. Sve ostalo su priče za malu djecu.
a ko bi tacno taj bio ?
skrbavi-admin

#72107 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

mislim da se tajna ove histerije zadnjih 48 sati krije u onim nikoziv ne zna svrhu spaljenim/srusenim trasnportnim i borbenim avionima i minijaturnim jurisnim helikopterima i sadrzajima istih, ali ostala je tajna da bi se njome moglo trgovat 48 sati poslije..... prvo je bilo razvalicemo vas, pa neka cete idemo dalje, haj dobro necemo eto imate 10 tacaka vasih al tu tajnu nam sacuvajte....

e sad sta je bilo u onim avionima i koliko - saznacemo nekad 50g poslije :mrgreen:

ja tipujem na jednu omanju jedinicu najelitnijih US specijalaca....

to je teorija 1.

Teorija 2. je da je dramaturgija odradjena perfektno previse da se kamara tih specijalaca prerursilo u neke seljane, zene i slicno potrpalo u neke pickupe i otislo pokupit taj uranijum.....
neki

#72108 Re: IRAN

Post by neki »

ako gledamo širu sliku dugoročno najveći dobitnik događaja iz marta 2026. je Kina, Ameri su im preko noći uštedili bar 10 godina puta do statusa svjetskog hegemona.
Najveći gubitnik definitivno Ukrajina.
I dugoročno Jevreji
swanfilter

#72109 Re: IRAN

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 08/04/2026 13:01 10. tacaka je propaganda Teherana, kao mi postavljamo uvjete.

Nisu oni napali pa da postavljaju uvjete. Dogovorit ce se, naci na pola puta, ja tebi ti meni. Ali Iran je u goroj poziciji jer njima bombe padaju na glavu. Logicno morat ce vise popustiti.

Ako iko ista popusti, ovo je 2 sedmice primirja, nista vise. Ko zna sta slijedi.
Hajahaha

Unazad dva mjeseca sve si znao kada je Iran u pitanju.

Jos Gandalfa da sacekamo :lol:
Dozer

#72110 Re: IRAN

Post by Dozer »

no_sekirli wrote: 08/04/2026 12:45
Dozer wrote: 08/04/2026 12:33
no_sekirli wrote: 08/04/2026 12:06

Ako nisi spomenuo N bombu, kao vjerojatnu u minimalno 20 postova, onda nisi nikako, sad eto rekao da neće baciti. Svašta forum trpi, isto kao i politika.
Umjesto palamuda, bolje da procitas te postove.

Od prvog puta kada sam spomenuo, jasno je receno da je to zadnja opcija za USA da izadju kao pobjednik, iako ne bi to bili u realnosti, ali bi je proglasili.
I odmah sam rekao da ce mi biti drago ako ne budem u pravu za to.

Za sve ostalo sam, ako me sjecanje dobro sluzi, tacno predvidio. Od toga da IZ-US ne mogu Iranu nista i da ce polomiti i zube i proteze, preko toga da ce ih Iran dobro nagrditi raketama, da ce se Nato dobro poljuljati, mozda i raspasti, da ce ici prijetnje Nato partnerima, da ce petrodolar grohnuti (jos nije, ali hoce), da ce US$ grohnuti, pa do pjesadijskog pokusaja koji ce takodjer biti promasaj i masakr (za ovo jos nemamo nikakvih potpunih info, ali po svoj prilici se tu desilo nesto krupno s ona 2 C-130. Isplivace.).

I prije neki dan rekoh da ce se USA na kraju povuci, a mediji ce odraditi nepostojecu "pobjedu", kao i da ce na kraju Izrael ostati sam. Ovo zadnje se nece desiti sad, ali na kraju hoce.
Naravno da ništa tačno nisi predvidio, to nisam samo ja primijetio, samo ti možeš tvrditi suprotno. Kao i uvijek.

Niti je bilo N bombi, niti je bilo iskrcavanje na otok, niti je bilo krvi do koljena i poginulih hiljada vojnika iz 82.pukovnije, niti je uništen petro dolar, niti je...nastavi niz.

A ti sad vodi vari i vodi ladi, koliko god puta hoćeš. Voda će opet ostati voda.
Komedija... :D
Ono, kad ne zelis nesto priznati, pa izmisljas..
Nikad i nigdje nisam spomenuo striktno iskrcavanje na otok, niti 82. pukovniju, nego samo pjesadiju, bilo gdje, ukljucujuci i otok, logicno. Oni u 2 C-130 nisu bili ni ptice ni kenguri, nego pjesadija. Cekamo da saznamo sta se tu zaista desilo.
Petrodolar - logicno da nece odmah propasti, ali - prati.
Nato se jos nije raspao, ali - prati. Raspad ne znaci striktno gasenje saveza.

Sta si ti tacno ocekivao...? Da ce se sve to samo odjednom skrsiti? :lol:
Last edited by Dozer on 08/04/2026 13:12, edited 1 time in total.
JovicSA

#72111 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Tokom prošlogodišnjeg bombardovanja Irana pozivali su protestante u Iranu da sruše vlast. Prije samih ovogodišnjih napada Trump i Netanjahu su pozivali Irance da sruše vlast, suosjećali sa narodom Irana i hvalili proteste kao izraz podrške Trumpu i onommazlumu Pehlevaniju kako li se zove jebaji ga. Govorili su "samo što nije" smjena vlasti i cijeli Iran čeka Trumpa. Ne, nikakvi Kurdi, Kurdi tek kasnije dolaze u opciju kao mogućnost za snage kopnenog napada, u toj fazi Kurde nisu spominjali već baš protestante kojima kako su i sami priznali dostavljali oružije. Pobjede u ratovima vrlo često nisu crno-bijele pa tako ni u ovom ratu za koji ne znamo da li je samo primirje ili će biti dugotrajan prekid rata. Dakle činjenica je da cionisti i Trump režim nije ostvario zacrtane početne ciljeve. Nije srušen režim, nisu uzeli obogačeni uranijum, nisu umanjili sposobnost Irana razvoja raketa i raketnog programa. Iranu je polupano sve živo ali tako je to u ratu. Izraelu je dosta toga također polupano plus unazađene rafinerije i infrastruktura u regionu za 30 godina. Novi fakt na terenu je da Hormuz kontrolišu Iranci a prije napada nisu. Dakle čista taktička pobjeda Irana. Pedofili i cionisti su pobili i srušili mnogo i tu su neprikosnoveni, priznajem.
skrbavi-admin

#72112 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Ovo ako je Meloni izjavila znaci da se EU instantno sama posrala na americke sankcije..... :lol: u fazonu jebemo i vas i vase sankcije ostasmo bez ljeba.... :lol:
JovicSA

#72113 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Leopard_SA wrote: 08/04/2026 12:58 10 tacaka koje je predstavio Iran nedavno ce biti temelj za mirovne pregovore izmedju SAD-a i Irana :lol:

Pa solidan rezultat za drzavu koja je izgubila rat prvi dan :lol:
Da, samo ovo po meni još nije sasvim gotovo ali pozdravljam prekid vatre. Jebo rat.
Email83

#72114 Re: IRAN

Post by Email83 »

Pobjednik je Iran jedino i iskljucivo ako u sljedecih pola godine napravi atomsku bombu, sve mimo toga ne ide im u prilog
Dozer

#72115 Re: IRAN

Post by Dozer »

A Iran...
1 M / brod /dan x cca.100 brodova x 30 dana
= 100M x 30 = 3 milijarde mjesecno.

36 milijardi godisnje. I vidjecemo sta ce izvuci za odstetu u pregovorima.

Izrael..
Nemamo pojma jos uvijek sta im je sve unisteno, koliko imaju mrtvih, itd., ali da su i oni nagrdjeni, jesu sigurno. I.postali najomrazeniji na planeti, iako mnogi javno sute o tome, za sad.

USA...
Osim sto su porusili sve i svasta, nisu ostvarili nista od najavljenog, a imali su dosta slupanih aviona, izgubili baze na BI, poremetili odnose sa skoro svima, jos ne znamo tacne ljudske gubitke, i izbacili sami sebe iz Hormuza.
Ostale stete cemo gledati naknadno.
Last edited by Dozer on 08/04/2026 13:25, edited 1 time in total.
splinter

#72116 Re: IRAN

Post by splinter »

Zna se vrlo dobro šta je bio cilj Epštajnovaca kada su napali suverenu državu, a to sigurno nije bilo nikakvo iznuđeno primirje poslije nekih mjesec i nešto dana rokanja, a pri čemu si izgubio većinu baza na BI, desetak najboljih aviona, desetine najnaprednijih dronova tipa MQ-9 Reaper, veliki broj radarskih sistema, nadalje, oštećen i izbuban dobar dio gradova i infrastrukture od Tel Aviva, preko Baršebe, Haife, oštećeno postrojenja u Negevu itd. Pri tome si dobio blokadu Hormuskog moreuza i gotovo kolaps svjetske trgovine esencijalnim energentima, kolaps avio saobraćaja, nikad goru sigurnosna situaciju u cijelome svijetu i ono što je možda najvažnije a to je gubitak velikog broja saveznika, odnosno teško poljuljani odnosi sa dojučerašnjim sa bliskim saveznicima.
Naravno da je Iran pretrpio velike gubitke, no cijena svega toga za jednu suverenu državu koja je brutalno napadnuta ali se odbranila i sačuvala svoj suverenitet nije pevelika.
zigzag

#72117 Re: IRAN

Post by zigzag »

4L0n3 wrote: 08/04/2026 13:03
Zlocin&Kazna wrote: 08/04/2026 13:02

a ko bi tacno taj bio ?
ko ih bre zavadi
Dozer

#72118 Re: IRAN

Post by Dozer »

Vucko je sve ovo zakuh'o.
Čitalac

#72119 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Image
ladacoko

#72120 Re: IRAN

Post by ladacoko »

sumirprimus wrote: 08/04/2026 12:14 Vodiš 3 0, napolju gori zemlja vruće, sudija svira tajm aut da se ekipe osvjeze.
Nije loše za ove sto vode. Osim lamala koji je nezadovoljan jer on nije zabio.
Publika navija za underdoga standarno, jer se igra svjetsko u golfskom zalivu :mrgreen:

P.s kina, Pakistan i posebno indija ytandardno operisani od fudbala :chmoljava:
Jos penal imaju jer su presli rijeku Litani, zar ne? :lol:
Dozer

#72121 Re: IRAN

Post by Dozer »

O cemu Zutalj...? Opet neki prenos na njegove uslove? :lol:
Billy The Pljuc

#72122 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

muha_sa wrote: 08/04/2026 11:47
Bobi wrote: 08/04/2026 09:52 Niko nije pristao ni na šta, ovo je dvosedmični prekid vatre :D. Sutra opet moze neko opaliti :D.
Znam sigurno da ja necu :(
Ja sam danas ovjerio i predao zahtjev u opštini za pristup hanumi koja je btw zaboravila šta znači smilovati se pa moram službenim putem tako da...

:P :kiss:
Čitalac

#72123 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Image
mirzic1

#72124 Re: IRAN

Post by mirzic1 »

dječak sa šibicama wrote: 08/04/2026 13:01 10. tacaka je propaganda Teherana, kao mi postavljamo uvjete.

Da li isto vazi i za Ukrajinu?
Zlocin&Kazna

#72125 Re: IRAN

Post by Zlocin&Kazna »

4L0n3 wrote: 08/04/2026 13:03
a ko bi tacno taj bio ?
Da znam ko su ti, ne bih ja čitao klix forum i povremeno pisao. Kao neko ko je skeptičan kad su teorije zavjere u pitanju, ipak sam mišljenja da su npr. Rusija i Izrael mnogo bolji saveznici od prividnog saveza ISR-UKR.
Post Reply