ja sam čitao da su abortusi trenutno zabranjeni u Italiji, jer nisu hitna medicinska aktivnost...
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Dozer
#7177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Od cega li ce BiH to namiriti kad se i sama zaduzuje kod komercijalnih banaka...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve ok, samo treba misliti i na obične smrtnike, imaju se krediti, obaveze....zamrznuti sve to do boljih vremena.sherbett wrote: ↑17/03/2020 11:22 @Tomahawk11 sve usluzne djelatnosti su u banani jer place se isplacuju iz prometa. Uz place tu je nabavka roba i materijala, najam, porezi i doprinosi.
Otkud pare ako nema obrtaja?
Nama shef jos nista nije reko.. al ja bi na to i pristala jer nije ni on kriv za to.
Tu treba uletit drzava s oprostom doprinosa i subvencijom placa uz odredjene kriterije.
Znat cemo sutra vise
- mk ultra
#7179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ovisi koliko ovo potraje
ja ti garantujem da do srijede - četvrka ako ostane ovako mirno stanje, ljudi će izaći na staro...
hrvatska oko mjesec ima koronu, i odlicno ide
Last edited by mk ultra on 17/03/2020 11:29, edited 1 time in total.
-
almir90
#7180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo sa zabranom poslovanja je najveća glupost, obaveze ćemo svi morati izmiriti što treba. Manjak poslovanja neće nikome biti namiren; tamo neko misli da smo svi tajkuni poput Binga i sličnih sa milionima i milijardama prometa, pa nećemo osjetiti 15 dana bez poslovanja. Treba dozvoliti da svi možemo raditi, kretati i imati kontakt sa osobama na vlastitu odgovoernost. A ne ovako napraviti blokadu, ali kada se budžet treba puniti, sve normala, sve ćemo morati platiti.
- Bluemore
-
Heller
- Bluemore
#7183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Niste normalniL3D3NA wrote: ↑17/03/2020 03:30imaju TV i serije, kamaru njih, turske i ko zna kakve većTheHound wrote: ↑17/03/2020 02:08Nazalost dosta starijih osoba nije naucilo da koristi internet jer nisu imali potrebe, a mogli bi vrijeme ubijati tako. Meni npr. izolacija od mjesec dana nije nikakav problem, imam toliko knjiga za procitati i youtube klipova za pregledati a koje nisam stigao do sad, da mi treba pola godine odmora da to sve zavrsim. Mada razumijem da stari ljudi nisu u takvoj situaciji i njima bi izolacija mogla biti veliki problem.
neka leže i gledaju
šta se motaju naokolo, uvijek, i zatrpavaju prevozna sredstva, zatrpavaju sve, a sada i zdravstvene ustanove
nije čudo što neki forumaši žele da izumru
Za Starijeg covjeka ukidanje aktivnosti i tjelesnog kretanja je ravno virusu
- uglavnomja
#7184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
izvini, uglavnom se slazem s tobom, ali u ovom slucaju sa kolegom
ko utrpa abortus, koji je danas najvise vjerski proganjan, u epidemije
- strucnjakdemagog
#7185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ko im brani da šetaju. Nije vožnja gradskim prevozom tjelesna aktivnost.
- Hiran
#7186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko ljudi treba da umre od COVID19 pa da ti prestaneš postavljati statistike o smrtnosti usljed drugih uzroka? Koja je cifra u pitanju?
Last edited by Hiran on 17/03/2020 11:41, edited 1 time in total.
- mk ultra
-
MensurM
- mk ultra
-
coco1
#7190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jel se meni cini, ili si ti promjenio pricu za 180 stepeni? ako se ne varam, donedavno (unazad par dana) za tebe je ovo bilo, maltene, u ravni obicne gripe?Dozer wrote: ↑17/03/2020 10:12 Svu zajebanciju na stranu, ali - od parcijalnih i sporih rjesenja nema nikakve koristi.
Pod ovim mislim na nekakvo postepeno uvodjenje zastitinih mjera. Ovo, ako se zaista misli sprijeciti i/ili zaustaviti sirenje tamo gdje ga jos nema u rapidnom broju zarazenih, treba odreagovati momentalno i, koliko god to nekome smetalo - rigidno.
Konkretno - danas treba uvesti 100% karantin u kompletnoj BiH, a to podrazumijeva zaustavljanje svega na 15 dana.
Jos konkretnije:
1. Obustavlja se rad svega osim medicinskih ustanova, prodavnica i sigurnosnih sluzbi (policija). Dakle, odmah zatvoriti sve trzne centre, kafice, restorane, institucije i ustanove koje nemaju medicinski (DZ, bolnice i apoteke), prehrambeni (samo marketi i pekare, uz obavezne mjere zastite radnika (maske i rukavice)), ili sigurnosni karakter (policija).
2. Zabraniti svako nepotrebno kretanje bilo koga osim gore nabrojanih, pri cemu samo 1 clan nekog domacinstva smije izaci do marketa radi eventualne nabavke (ovako je u Italiji, recimo. Online od policije zahtijevaju i dobiju dozvolu za izlazak jednog clana domacinstva).
3. Niko stariji od 60 godina ne smije uopste izlaziti van stana/kuce.
4. Uvesti novcanu kaznu od 5.000 KM za svako krsenje gornjih pravila.
5. Prijaviti svakoga za koga se zna da je licno ili neko njegov dosao u BiH tokom zadnjih 10-ak dana.
Sve mimo ovoga je preseravanje i pametovanje, pa neka prica ko sta hoce.
Mi jos nismo usli u fazu rapidnog povecavanja broja zarazenih, ali sudeci po ovome sto 100% znam od jucer i danas, mi imamo gomilu ljudi koji su dosli iz Austrije, Italije i Njemacke u proteklih 10-ak dana. I NIKO se nije ni prijavio, ni otisao u samoizolaciju. Cak znam za 2 slucaja, gdje je u jednom lik prije 3 dana dosao iz Austrije busom, bio ovdje cijeli dan s porodicom, a onda treci dan (prekjucer) otisao nazad.
Drugom je doslo dijete takodjer iz Austrije, i nije u izloaciji, a nije ni prijavljeno.
Za lika iz Tesnja znamo da je u BiH dosao 03.03., dakle prije 14 dana, a tek je jucer ustanovljeno da je zarazen. Koliko je ljudi jos zarazio takvom neodgovornoscu?
Ili ona zena gore negdje na sjeveru, koja je sama rekla da je bila u kontaktu sa preko 100 ljudi....
Dakle, mi vec sad sigurno imamo par hiljada zarazenih, ali radi slabih ili nikakvih simptoma oni se ne prijavljuju. Medjutim - uredno sire zarazu.
To je nas nakaradni mentalitet, i ako drzava iste sekunde ne reaguje i ne uvede vanredno stanje uz totalni karantin za sve - mi cemo popusiti gore i od Italije, Njemacke i Spanije zajedno.
- GAU8
#7191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba pratiti stanje po bolnicama... Te cifre ne mogu sakriti
- Diwan
#7192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ili bolje rečeno koliko ljudi ima koji imaju uopšte te para.animals wrote: ↑17/03/2020 10:54 Opet nam je deset puta bolje nego u ratu..
ne puca, dosta ljudi radi..mozes u setnju, ponekad![]()
mozes u trgovine..
vecina nije bolesna..
jedino me brine, da mi zena kaze da su banke dozvolile, do 1000 eura smijes dnevno podignuti samo..
e sad ko ima toliko novca da mu treba 1000 eura dnevno![]()
A što se tiče da je bolje nego u ratu, jeste, ali trenutno. Ne dao Bog vještačkog usložnjavanja situacije, bilo bi gore nego u ratu, jer su tada ljudi bili humaniji i milosrdniji; sad bi mogao i krepati mnogi se ne bi ni okrenuli, misleći samo na sebe.
Last edited by Diwan on 17/03/2020 11:49, edited 1 time in total.
- Janjicar
#7193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Čini ti se, DOzer je od početka imao racionalne postove...coco1 wrote: ↑17/03/2020 11:46jel se meni cini, ili si ti promjenio pricu za 180 stepeni? ako se ne varam, donedavno (unazad par dana) za tebe je ovo bilo, maltene, u ravni obicne gripe?Dozer wrote: ↑17/03/2020 10:12 Svu zajebanciju na stranu, ali - od parcijalnih i sporih rjesenja nema nikakve koristi.
Pod ovim mislim na nekakvo postepeno uvodjenje zastitinih mjera. Ovo, ako se zaista misli sprijeciti i/ili zaustaviti sirenje tamo gdje ga jos nema u rapidnom broju zarazenih, treba odreagovati momentalno i, koliko god to nekome smetalo - rigidno.
Konkretno - danas treba uvesti 100% karantin u kompletnoj BiH, a to podrazumijeva zaustavljanje svega na 15 dana.
Jos konkretnije:
1. Obustavlja se rad svega osim medicinskih ustanova, prodavnica i sigurnosnih sluzbi (policija). Dakle, odmah zatvoriti sve trzne centre, kafice, restorane, institucije i ustanove koje nemaju medicinski (DZ, bolnice i apoteke), prehrambeni (samo marketi i pekare, uz obavezne mjere zastite radnika (maske i rukavice)), ili sigurnosni karakter (policija).
2. Zabraniti svako nepotrebno kretanje bilo koga osim gore nabrojanih, pri cemu samo 1 clan nekog domacinstva smije izaci do marketa radi eventualne nabavke (ovako je u Italiji, recimo. Online od policije zahtijevaju i dobiju dozvolu za izlazak jednog clana domacinstva).
3. Niko stariji od 60 godina ne smije uopste izlaziti van stana/kuce.
4. Uvesti novcanu kaznu od 5.000 KM za svako krsenje gornjih pravila.
5. Prijaviti svakoga za koga se zna da je licno ili neko njegov dosao u BiH tokom zadnjih 10-ak dana.
Sve mimo ovoga je preseravanje i pametovanje, pa neka prica ko sta hoce.
Mi jos nismo usli u fazu rapidnog povecavanja broja zarazenih, ali sudeci po ovome sto 100% znam od jucer i danas, mi imamo gomilu ljudi koji su dosli iz Austrije, Italije i Njemacke u proteklih 10-ak dana. I NIKO se nije ni prijavio, ni otisao u samoizolaciju. Cak znam za 2 slucaja, gdje je u jednom lik prije 3 dana dosao iz Austrije busom, bio ovdje cijeli dan s porodicom, a onda treci dan (prekjucer) otisao nazad.
Drugom je doslo dijete takodjer iz Austrije, i nije u izloaciji, a nije ni prijavljeno.
Za lika iz Tesnja znamo da je u BiH dosao 03.03., dakle prije 14 dana, a tek je jucer ustanovljeno da je zarazen. Koliko je ljudi jos zarazio takvom neodgovornoscu?
Ili ona zena gore negdje na sjeveru, koja je sama rekla da je bila u kontaktu sa preko 100 ljudi....
Dakle, mi vec sad sigurno imamo par hiljada zarazenih, ali radi slabih ili nikakvih simptoma oni se ne prijavljuju. Medjutim - uredno sire zarazu.
To je nas nakaradni mentalitet, i ako drzava iste sekunde ne reaguje i ne uvede vanredno stanje uz totalni karantin za sve - mi cemo popusiti gore i od Italije, Njemacke i Spanije zajedno.
- Dozer
#7194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Recimo...vise od sezonske gripe za isti period...?
Zar ne bi to bio odlican pokazatelj opasnosti/smrtnosti COVID-a?
Ili cemo se voditi medijskim pumpanjem (a 90% medija je vlasnistvo 6 ljudi, slovom i brojem), i pri tome zanemariti sve ostalo sto ukazuje da je COVID zapravo stvarno medijsko pumpanje...?
I ne, nisam promijenio pricu. I dalje mislim da je COVID fabrikovana stvar, u svakom smislu.
Medjutim, ako se prica o sprecavanju sirenja zaraze, onda vazi ovo sto sam napisao u postu iznad. Dakle - ako je COVID zaista toliko opasan koliko ga se predstavlja, onda je jedini logican korak za njegovo zaustavljanje - totalni karantin.
Ali, po svim podacima, ispada da se dize panika i da mu se daje status koji ne zasluzuje, pogotovo ako se pogledaju cifre umrlih od sezonske gripe. Po tim ciframa, ispada da je sezonska gripa 10x gora od COVID19...
Ali, ovo cemo moci uporediti tek nakon 6 mjeseci, tj. u maju, tj. nakon istog period u kojem hara sezonska gripa, jel' tako...
Last edited by Dozer on 17/03/2020 11:59, edited 2 times in total.
-
daddy-kool
-
statixx
#7196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Malaysia recorded its first fatality in the Covid-19 coronavirus pandemic, today.
The patient was a 60-year-old pastor at the Emmanuel Baptist Church in Kuching, Sarawak.
- Hiran
#7197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa je li od COVID19 globalno obolio isti broj ljudi kao od sezonske gripe? Je li pandemija COVID19 završena ?Dozer wrote: ↑17/03/2020 11:52Recimo...vise od sezonske gripe za isti period...?
Zar ne bi to bio odlican pokazatelj opasnosti/smrtnosti COVID-a?
Ili cemo se voditi medijskim pumpanjem (a 90% medija je vlasnistvo 6 ljudi, slovom i brojem), i pri tome zanemariti sve ostalo sto ukazuje da je COVID zapravo stvarno medijsko pumpanje...?
Evo ti podaci za Italiju:

http://www.biotecnologi.org/is-coronavi ... ike-a-flu/
- drag_gost
#7198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakva gomila gluposti. Imas li roditelje, nekoga starijeg kuci?
- Hiran
#7199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Virus se više ne može zaustaviti. Mjere koje se uvode imaju za cilj da spriječe preopterećenje zdravstvenog sistema.
-
daddy-kool
#7200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Španiji dana 149 mrtvih od Covid-19. Ukupno 11,178 slučajeva, 1,236 novih, skoro 500 umrlih.