Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Diwan

#7151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

asurbanipal wrote: 17/03/2020 10:25
Diwan wrote: 17/03/2020 09:59 Ovo bi mogla biti idealna prilika, jer sve vodi ka tome i kako se to odvajada najavljuje, za ruku spasa čovječanstvu. Sad, nije svačija ruka dobronamjerna.... a ljudi kakvi su, daj nam da jedemo i živimo, bez 'ispaljenog metka' bi pali.

Ja ovo posmatram i kao socijalni eksperiment kako se ljudi ponašaju u kriznim situacijama.

I ovo što do sada vidim, dosta predvidljivo.

Zanimljivo je razmišljane i pogled prof. Dejana Jovića kojeg izuzetno cijenim

Nije problem virus, nego što proističe iz njega, bio to 'prirodan' razvoj događaja, ili svjesno proizvedeno stanje od elite ili kako god ih mi nazvali, naravno tko vjeruje u to.

Ono što proističe je mnogo gore od virusa i ono stvara situaciju da ljudi postaju zombiji i vukovi. Ja smatram da je ovo sve orkestrovano i da je u pozadini mnogo veća priča, a što se svakim danom pokazuje sa uvođenjem novih i novih mjera. Gdje je granica i konaćnica i gdje sve ide - to je opet stvar vjerovanja. A da je ovo sve 'onako', prirodan slijed događaja, u to ni najmanje ne vjerujem.

Sve i svatko ima svog 'gospodara' i čiji je podanik. Siledžije poput Dodika isto tako imaju svoj status sluge naspram nekog drugog, jačeg, moćnijeg, veće sile. I taj drugi je opet podređen nekom silnijem. Ovo nije nikakva priča zavjere već poredak stvari. U najobičnijem svakodnevnom životu imaš tu piramidu moći i vlasti. Radnik se podređuje poslovođi, ovaj onom višem iznad sebe i tako sve dalje, do vrha, ali bukvalno.

Nadam se da nećemo doći do zombi stanja, i svakako da nam je Bog na pomoći.
daddy-kool

#7152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

splinter wrote: 17/03/2020 10:40
Mislim sve je kocka, šta god da uradiš ko da si kladari, nemoguće je predvijeti koji će scenario na kraju prevladati i koj su mjere trebale biti poduzete. Kako god, dernek se tek očekuje . . .
Itekako je moguće predvidjeti.
Smrtnost u najboljem slučaju kada je kotnrolisano liječenje je 1%, a ako je zdravstveni sistem u kolapsu raste do 5%.
Pošto nema kolektivnog imuniteta pretpostavlja se da će biti zaraženo 70% stanovništva.

Ono na šta možemo trenutno uticati je smanjenje stepena zaraze u populaciji primjenom ovih mjerama, lockdownom, social distancing itd, a to posredno čuva zdravsteni sistem od kolapsa. Uz to kupujemo i vrijeme ne bi li izletila kakva vakcina ili lijek.
Dozer

#7153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Princip je vrlo jednostavan. Sve zaustavi na 15 dana, cime se sprjecava dalje masovno sirenje.
Oni sa simptomima nazovu i prijave, medicinski tim dodje i provjeri stanje, i odveze po potrebi u bolnicu, ostali ostaju u karantinu.

Druga opcija je ovo sto Fauci upravo govori - pusti sve neka ide svojim tokom, zivi normalno, i ko ga jebe. Bice sta ce biti.
Last edited by Dozer on 17/03/2020 10:50, edited 1 time in total.
splinter

#7154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

daddy-kool wrote: 17/03/2020 10:45
splinter wrote: 17/03/2020 10:40
Mislim sve je kocka, šta god da uradiš ko da si kladari, nemoguće je predvijeti koji će scenario na kraju prevladati i koj su mjere trebale biti poduzete. Kako god, dernek se tek očekuje . . .
Itekako je moguće predvidjeti.
Smrtnost u najboljem slučaju kada je kotnrolisano liječenje je 1%, a ako je zdravstveni sistem u kolapsu raste do 5%.
Pošto nema kolektivnog imuniteta pretpostavlja se da će biti zaraženo 70% stanovništva.

Ono na šta možemo trenutno uticati je smanjenje stepena zaraze u populaciji primjenom ovih mjerama, lockdownom, social distancing itd, a to posredno čuva zdravsteni sistem od kolapsa. Uz to kupujemo i vrijeme ne bi li izletila kakva vakcina ili lijek.
Kod nas u BiH kontrolisano liječenje??
Slušaj Britanci su sjeli i skontali da će 70 % populacije svakako oboliti.
Svi mi znamo da poslije Corone više ništa neće biti isto samo se pretvaramo da hoće. Mi ćemo s njom naučiti živjeti na ovaj ili na onaj nači, vremenom ona više neće biti globalni problem broj 1 . . .
seoBIH

#7155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Blixen wrote: 17/03/2020 10:00
seoBIH wrote: 16/03/2020 16:30
Blixen wrote: 16/03/2020 15:26 e to bi volio da vidim da bosnjo vlasnik firme kaze radniku hajde kuci zbog corona virusa, ali da mu da platu
Evo me kod kuce :) Radim od kuce sto mogu. Kada marke ne bi uslo u firmu narednih 6 mjeseci, plata ce biti prvog, puni iznos. Ne samo ja, vec nas 20+.
bravo za vlasnika vase firme
sumnjam da je tako u ostalim firmama na podrucju BiH
Svjestan sam da neće biti svima tako, ali morao sam reagovati, jer ima firmi koje pored profita, misle i na radnike. Nadam se samo da će ih biti što više :) :bih:
animals

#7157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Opet nam je deset puta bolje nego u ratu..
ne puca, dosta ljudi radi..mozes u setnju, ponekad :D
mozes u trgovine..
vecina nije bolesna..
jedino me brine, da mi zena kaze da su banke dozvolile, do 1000 eura smijes dnevno podignuti samo..
e sad ko ima toliko novca da mu treba 1000 eura dnevno :D
p206

#7158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

asurbanipal wrote: 17/03/2020 10:25
Diwan wrote: 17/03/2020 09:59 Ovo bi mogla biti idealna prilika, jer sve vodi ka tome i kako se to odvajada najavljuje, za ruku spasa čovječanstvu. Sad, nije svačija ruka dobronamjerna.... a ljudi kakvi su, daj nam da jedemo i živimo, bez 'ispaljenog metka' bi pali.

Ja ovo posmatram i kao socijalni eksperiment kako se ljudi ponašaju u kriznim situacijama.

I ovo što do sada vidim, dosta predvidljivo.

Zanimljivo je razmišljane i pogled prof. Dejana Jovića kojeg izuzetno cijenim

ja ovo vidim kao ispitivanje poslušnosti, neko će reći i discipline
pola država je uvelo mjere samo zato što su i druge to uradile, bez ikakve realne potrebe

niko u EU više ne spominje migrante, rat u Libiji rat u Siriji...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Dozer wrote: 17/03/2020 10:33 Sta ba radi regularno... Rade samo marketi i apoteke. I nista vise. Logicno, rade i magacini koji su zaduzeni za distribuciju robe, ali sa minimalnim brojem ljudi u njima, a koji se smjenjuju.
Svo kretanje zabranjeno.

Evo ti Venecije gdje sve radi "regularno".
https://www.skylinewebcams.com/en/webca ... marco.html

Itd.itd.
rade i ostali, samo ugostiteljstvo ne
ne znam zašto bi mi čovjek lagao, nije ni njemu jasno bilo, ali je regularno otišla roba i primljena
animals

#7160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Kod nas je problem sto mozes dobiti veliku kaznu,
preko 2000 eura, ako se zadrzavas o parkovima i sta znam jos..
svakog dana nesto drugo ogranicavaju..
pa onda si automatski primoran u stanu biti..
dječak sa šibicama

#7161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ma rade ljudi, sta vam je, nije u Italiji zatvor i da niko ne izlazi iz kuce. Eto i na tim strimovima live kamerama vide nse ljudi, samo sto je sada na ulici 5 ljudi a inace bi ih bilo 100

Ne moze ti niko zabraniti da ides u prodavnicu, na posao ako moras,. osim ako si bolestan ali onda i ne mozes vani jer simptomi su takvi, temperatura i ostalo, i kad gripu imas ne ides vani.

Nas covjek na radu u Milanu

Milenkov buraz

#7162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 11:02 Ma rade ljudi, sta vam je, nije u Italiji zatvor i da niko ne izlazi iz kuce. Eto i na tim strimovima live kamerama vide nse ljudi, samo sto je sada na ulici 5 ljudi a inace bi ih bilo 100

Ne moze ti niko zabraniti da ides u prodavnicu, na posao ako moras,. osim ako si bolestan ali onda i ne mozes vani jer simptomi su takvi, temperatura i ostalo, i kad gripu imas ne ides vani.

Nas covjek na radu u Milanu

Naravno, samo se prilagodiš situaciji. Radim i ja u Sarajevu svaki dan ali ne hodam bezveze ako nije potrebno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote: 17/03/2020 11:00 Nas stozer za civilnu zastitu grada Zagreba je predlozio ovom nacionalnom stozeru rigorozne mjere i zatvaranje svega.. sad svi strepimo kud cemo sta cemo kako cemo ko u nekom limbu.. a vani prekrasno vrijeme pozelis u kafic ko nekad prije pisla bezbrizno popit kavicu prolistat novine uci na insta i divit se Hani kak je glupa.. al ne! Samo gledas oko sebe kolko si od koga udaljen, sta diras, da je alkohol pri ruci, sve ispricas njime, strepis nad svakim gutljajem.. pa se sjetus da ces dobit dio place a kredit stoji.. i tako..
Je li ovo službeno ili...?
GAU8

#7164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Dozer wrote: 17/03/2020 10:49 Princip je vrlo jednostavan. Sve zaustavi na 15 dana, cime se sprjecava dalje masovno sirenje.
Oni sa simptomima nazovu i prijave, medicinski tim dodje i provjeri stanje, i odveze po potrebi u bolnicu, ostali ostaju u karantinu.

Druga opcija je ovo sto Fauci upravo govori - pusti sve neka ide svojim tokom, zivi normalno, i ko ga jebe. Bice sta ce biti.
Problem je samo, što treba mnogo više od 15 dana. Recimo do 15 sedmica.
Dozer

#7165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

mk ultra wrote: 17/03/2020 10:57 rade i ostali, samo ugostiteljstvo ne
ne znam zašto bi mi čovjek lagao, nije ni njemu jasno bilo, ali je regularno otišla roba i primljena
Ama ne radi nista, bolan ne bio... Rade magacini, sto i potvrdjuje taj tvoj jaran. Otisao i istovario robu - u magacin. Logicno.
Kretanje zabranjeno svugdje. Hajde probaj prostom logikom - ako je kretanje zabranjeno (a jeste), kome ce onda sta raditi i ko ce raditi?

Krecu se samo oni koji moraju iz nekog razloga (transport robe, medicinari, policija), a civili samo uz odobrenje, po 1 clan domacinstva, i uz dozvolu policije koju moraju prvo traziti i dobiti.
Svi su u karantinu vec 20 dana, i sve funkcionise ovako kako sam napisao. Sve je ovo iz prve ruke.
Ci-Nick

#7166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Gledam ovaj broj mrtvih po starosnim grupama u Italiji i pitam se da li bilo najjednostavnije zaštititi izolacijom samo starije od 60 godina i mlađe koji su lošeg zdravlja a onda pogurati virus da se što prije inficira što veći broj mladih i zdravih i da se na taj način u mjesec do dva stvori kolektivni imunitet.
Ovo razvlačenje čini mi se samo odgađa infekciju i daje malo prostora zdravstvenom sistemu ali šteti svemu ostalom.
animals

#7167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

I u Becu se ljudi krecu po ulicama..
dozvoljene, setanje, trcanje..
dosta ljudi mora na posao..u trgovine..
nije sad da ne smijes nigdje..
Dozer

#7168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Dobih interesantan tekst. Ne znam autora ni izvor, ali vrijedi procitati...
Број мртвих у свету између 1. јануара 2020. и 10. марта 2020. године:
3.310 - коронавирус
85,925 - сезонски грип
884.152 - угушено димом
442.355 - алкохол
238.749 - саобраћајна несрећа
7,516,249 - АБОРТУС

.........
Прави ПРОБЛЕМИ су сакривени, а ИСТОРИЈА и РУКОВАЊЕ су створени за ФАЛШ проблеме.

СВЕ је организовано са прецизно одређеном сврхом, детаљно, и оно што је сада, ЛУКС је поред онога што треба да се догоди и спремно је да се догоди.

Коронавирус је ПАРАВАН, ПАНИЦ стратегија за покретање других ДЕРИВАТИВНИХ ПОСЛЕДИЦА:
* Економска криза
* Финансијска криза
* Девалвација новца
* Социјалне кризе
* Пад тржишта некретнина, банкрот малих предузећа и моментално одузимање страних инвестиционих фондова, који имају интерес да елиминишу конкуренцију, без настављања пословања (али ће их задржати на очувању)
* Спровођење обавезне вакцинације
* Производња болести и смрти
* Уклањање стварног новца из оптицаја
* Друштвени хаос, самоубиства, злочине, рат итд. Итд. Итд.

Сваке године 70.000 људи умре од нормалног грипа у САД-у, а још око 60.000 у Европи!

Под Коронавирусом је умрло 4.000 (четири хиљаде) људи широм планете !!!
Али многи од оних који су коронавирусом проглашени мртвима заправо су умрли због других здравствених компликација !!!

Међутим, имамо само неколико случајева и нема мртвих!

Иначе, од нормалног грипа, а не од коронавируса, неки од нас су такође умрли ... 57 !!

Додајмо да су главне кинеске лабораторије за вирологију у Вухану, тамо је управо почео посао!

У Италији је избио на северу, где је срце италијанске привреде (Милано, Рим), где су најбогатији људи, где је хигијена на високом нивоу и после релативно дугог периода, више од две недеље, након што је било свега 14 случајева!

Мислим да овде можете видети ....

СЦЕНАРИО!

А скрипта је повезана са:
1. Тренутак "коронавирусне акције" у Кини (утврђен месец дана пре Кинеске Нове године, када је милијарда Кинеза кренула по свету)

2. Глобална криза, која је ионако требала доћи

3. Цена нафте и борба између Саудијаца и Русије

4. Кинеска растућа економија и свачија зависност од Кине

5. Пад берзе и претерана флуктуација акција од којих је Кина у једном дану освојила преко 200 милијарди долара

6. Глобални интереси фармацеутске индустрије и залиха хране!

НЕМОЈТЕ „несмешани гутљај“ шта кажу присталице апокалипсе и узвишени модератори хистеричне телевизије!

Заиста, ако је ширење било тако озбиљно и брзо, како је могуће да је Кина у којој је било 1,5 милијарди људи управо то зауставила, а неке земље су је искорениле ???

Па, једноставно је !!! Још нисмо улог!

У почетку Италија није, све док није одлучено АЛТФЕЛ !!!

Закључно ... берзе су саниране, акције прелазе с једне на другу, као што је ... одлучено,
- - - фармацеутска индустрија, дезинфекциона средства и глобални ланци хране продали су своје залихе,
- - - Кина је упозорена да није пупак на земљи и следећи пут ће имати озбиљнији напад, ако не види посао,
- - - Арапи су видели шта значи снизити цену нафте,
- - - Европа је видела шта подразумева биолошки рат и како се може изабрати прашина свега (туризам, индустрија, дисциплина)! А у Италији су, као део планетарног ТЕСТ-а, мафија и Ндрангхета разнели своје затворе, пуне својих и присилили премијерову руку да затвори земљу!
Пошто не постоји само Круна, ту су и многи други фактори: државна корупција, неспособност, као и код нас, организоване структуре криминала, старе вековима, којима апокалипса одговара, итд.!

Дакле, ТЕСТ је показао јасну ствар: ако пустите вирус и пустите да ствари на одговарајући начин набубре, у медијима, користећи хистерију телевизора и њихове гладне публике, прашину целе цивилизације, културе и правила живота ове планете је изабрано!

Дакле, ТЕСТ је успео! Сада да видимо када ће ЕКСПЕРИМЕНТ заиста бити !!
dječak sa šibicama

#7169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Hrvatska ce puno lakse podnijeti krizu, EU fondovi su na raspolaganju, kod nas u firmi vec imaju dogovor sa Plenkovicem posto je drzavna kompanija, on sad ima legalno pravo pogurati ljude sa platama i ostalo. I vec su povukli pare iz EU, imaju na to pravo.

Vjerovatno ce biti i kreditnih olaksica, poreskih i slicno.

Ne znam sta ce BiH po tom pitanju, nasi politicari bas i nisu nesto od povjerenja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote: 17/03/2020 11:11
Tomahawk11 wrote: 17/03/2020 11:05
sherbett wrote: 17/03/2020 11:00 Nas stozer za civilnu zastitu grada Zagreba je predlozio ovom nacionalnom stozeru rigorozne mjere i zatvaranje svega.. sad svi strepimo kud cemo sta cemo kako cemo ko u nekom limbu.. a vani prekrasno vrijeme pozelis u kafic ko nekad prije pisla bezbrizno popit kavicu prolistat novine uci na insta i divit se Hani kak je glupa.. al ne! Samo gledas oko sebe kolko si od koga udaljen, sta diras, da je alkohol pri ruci, sve ispricas njime, strepis nad svakim gutljajem.. pa se sjetus da ces dobit dio place a kredit stoji.. i tako..
Je li ovo službeno ili...?
Nije kod mene al nekima vec je. Kod mene u firmi se radi prodaja usluga.. ako nema prodaje ni prometa a ni ne radimo, ni ne ocekujem punu placu. Pripremam se na najgore.
Svi cemo morati podijeliti "trosak" odnosno gubitak.
U nekim djelatnostima su vec dobili i otkaze, u turizmu.

Vlada danas donosi izmjene 20 zakona koji idu u hitnu saborsku proceduru, a trebali bi regulirati upravo ova ekonomska pitanja, olaksice poslodavcima i subvencije da se sprijeci opci kolaps ekonomskog sustava.

Mislim da je to pitanje u RH vise gori nego sama koroba.

Svi samo pricaju o poslu
Kod koga god je, nije u redu.
Znači nije kriza ni nastupila kako treba, al bizMismeni znaju da treba skresati platu radniku :roll:
Bila je kriza 2009. i bilo je zategnuto, ali se preguralo...tu vidiš koja je dobra, a koja loša firma.

Jasno da ima i onih koji su na prvoj liniji, što kažeš turizam i tu je baš problem, biće puno otkaza.
Ne riješi li se to brzo, ode ljetna sezona u helać i eto belaja.

Mora se i država uključiti kako bi to pokrila.
Svejetorokenrol

#7171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Svejetorokenrol »

mk ultra wrote: 17/03/2020 10:57
Dozer wrote: 17/03/2020 10:33 Sta ba radi regularno... Rade samo marketi i apoteke. I nista vise. Logicno, rade i magacini koji su zaduzeni za distribuciju robe, ali sa minimalnim brojem ljudi u njima, a koji se smjenjuju.
Svo kretanje zabranjeno.

Evo ti Venecije gdje sve radi "regularno".
https://www.skylinewebcams.com/en/webca ... marco.html

Itd.itd.
rade i ostali, samo ugostiteljstvo ne
Radi proizvodnja normalno, znači fabrike i slično. Mnogi su uveli smjene i rade po 6 sati, umjesto 8. Ovo da bi se smanjio broj radnika u smjeni i kontakti. Obavezne su rukavice i dezinfekcija.
Ne rade prodavnice odjeće, alata, igračaka i slično.
Rade prodavnice hrane, ali je ulazak strogo kontrolisan. Na ulazu obavezna dezinfekcija ruku i stavljanje rukavica.
Uglavnom nije potpuni zastoj, iako ima firmi koje su odlučile da privremeno zatvore – ipak su dosta brojnije one koje još uvijek rade.
Ove informacije su iz Lombardije i Veneta, najpogođenijih regija.
Generalno je situacija ružna, nema ljudi na ulicama, niko ne smije bez opravdanja izaći na ulicu. Policija kontroliše i kažnjava, bez pardona.
Heller

#7172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Heller »

Da čitam tekst nekog idiota koji abortus svodi pod smrt :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#7173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

dječak sa šibicama wrote: 17/03/2020 11:13 Hrvatska ce puno lakse podnijeti krizu, EU fondovi su na raspolaganju, kod nas u firmi vec imaju dogovor sa Plenkovicem posto je drzavna kompanija, on sad ima legalno pravo pogurati ljude sa platama i ostalo. I vec su povukli pare iz EU, imaju na to pravo.

Vjerovatno ce biti i kreditnih olaksica, poreskih i slicno.

Ne znam sta ce BiH po tom pitanju, nasi politicari bas i nisu nesto od povjerenja.
Pa nas kljukaju infuzijama evo 25 godina :D
Još smo na aparatima, al živimo nekako :oops:
dječak sa šibicama

#7174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mozda ko Vucic, dir frends from chajna, jooooo xing hooo help

Bice zajebano, dosta raje je na odmoru prinudno, odnosno nemaju sta raditi jer je sve blokirano. U sportu recimo, sve je to samo na dezurama.
Dozer

#7175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Heller wrote: 17/03/2020 11:16 Da čitam tekst nekog idiota koji abortus svodi pod smrt :lol:
Najbolji su mi ovi koji iz svega uspiju izvuci samo 1 podatak, i onda se zavrte oko njega.... :roll:
Sta cemo s ostalim...?
Locked