Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#7176 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

GAU8 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:
drugi profil wrote:Najtuznije i jeste sto se priprost svijet i mnozi ko zecevi. Odrastaju vecinom ko sirotinja uskracena u svemu, iskompleksirana i neobrazovana pa tako i nastavi. Ljudi sa velikim umovima ostavljaju nazalost malo potomaka. Srecom postoje ratovi i bolescine koje tamane uglavnom ove prve koji i sluze ovim drugim samo za to.
Inace bi civilizacija davno krenula nizbrdo ka pustinjskim uzorima.

Ti si jedan zao čovjek.Za gađenja.
ovo je stvarnost, on je samo imao hrabrosti napisati ono što se ostali boje priznati.
GAU8, potpuno te razumijem, i taj stav i ona izjava su logični sa ateističkog aspekta gdje je čovjek samo hrpa organizirane i donekle osviještene materije.
Ateist može biti visoko moralna osoba, ali jednako može davati ovakve izjave, ili još gore, što je historija upamtila, činiti velike gadosti, a da se sve to bez problema može uklopiti u taj isti svjetonazor. Ovo je rečeno i od samih ateista, naime da njihov svjetonazor nema jedinstvenog i čvrstog uporišta, učenja, da je maksimalno rastezljiv.
dustaban

#7177 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Edo... razlika izmedju mog i tvog svjetonazora je samo u detalju da ja NICIM ne mogu opravdati namjeru klanja vlastitog djeteta, cak i da odnekud cujem glas koji mi to naredjuje.

Inace u svemu drugom se slazem, biti ateista ne znaci automatski biti pametan, niti je vjernik automatski moralan.
Mohamad Sissoko

#7178 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

Edouard wrote: čovjek samo hrpa organizirane i donekle osviještene materije.
Iz ovakvog stava su i proizašli eksperimenti nad ljudima u 20. vijeku, očekujem i u budućnosti da neki novi bolesni umovi krenu istim putem jer je danas, preovlavdavajući, kod većine naučnika ovakav pogled na ljudsko biće.... "lumbering robots "
drugi_profil

#7179 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Pogresno ste shvatili poentu posta.
Ali neise, nisam ni ocekivao od mnogih bolje. Ocigledno se neko pronasao.

Hvala na konacnom banu. Ovaj forum i ovaj portal je postao teska patnja bez tapatalka.
Narocito uz bisere iz ove diskusije, kad se pitas koliko jasan moras biti da bi te shvatili. Ocigledno svi su totalni bukvalisti.

Poljubac za Nasu. I ti si pogresno skontala, a @satirana @edo i @sisati me ne cude.

Pozdrav svima, odoh sad trajno odavde.
nasa

#7180 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

:D otkud ti
Nisam pogresno shvatila, vrlo ruzno si si postavio stvari...biti siromasan znaci samo biti siromasan..... npr.mnogi od genija kojim se divis rodjeni su kao siromasni i u mnogobrojnim porodicama itd.A da ne pricamo da ne mozes ni za miseve reci sreca da postoje bolesti ili da umiru.....
dustaban

#7181 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

svegavam je li iko pogledo oni video sto sam metnila ?
GAU8

#7182 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Jao sto volim kad se skrivaju iza vjere i toboze snebivaju na kojekakve "grozote", pri cemu sam samo potvrdio kako je covjek iznio cinjenice.
Covjek je najinteligentnija zvijer, i kao takva najopasnija.
Neka neko kaze da nije tako. Samo kada to kazem, to ne znaci da svaka individua sada tumarati naokolo i ubijati koga stigne.
Ne, to ide na mnogo suptilnijem i sofisticiranijem nivou.

Uostalom, pogledajte vijesti svaki dan i vidjecete da sam upravu.

A ono "srecom" i "na zalost" to je covjek koristio ironiju u svom postu. Zar ne znate sta je ironija?
dustaban

#7183 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Jedno amoralno pitanje - yebelmeneikoovdje ?

:lol:
sigh

#7184 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

:roll:

nasa

#7185 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

GAU8 wrote:Jao sto volim kad se skrivaju iza vjere i toboze snebivaju na kojekakve "grozote", pri cemu sam samo potvrdio kako je covjek iznio cinjenice.
Covjek je najinteligentnija zvijer, i kao takva najopasnija.
Neka neko kaze da nije tako. Samo kada to kazem, to ne znaci da svaka individua sada tumarati naokolo i ubijati koga stigne.
Ne, to ide na mnogo suptilnijem i sofisticiranijem nivou.

Uostalom, pogledajte vijesti svaki dan i vidjecete da sam upravu.

A ono "srecom" i "na zalost" to je covjek koristio ironiju u svom postu. Zar ne znate sta je ironija?
Hajde dobro je i tebe. Najbolje da sve proglasimo ironijom i opalimo pisati sta nam padne na pamet.Uostalom covjek je itakako imao prostora da se koriguje i razjasni prije bana. I ne prenemazi se, ne stoji to sto pises jer kao sto vidimo iz komentara ni neki ateisti nisu shvatili sta je htio da kaze i kojim povodom, sto znaci da sve zajedno mozemo proglasiti max.neuspjelom ironijom.

I ne znam je li samo meni idu na zivce ove analize, sinteze , evaluacije itd.svakog drugog forumasa i njegovog pisanja...eto vam tema pisite, kad vam dosadi predjete na drugu, ne morate voditi ovo u zakljucak da je iscprljena i suvisna ili....
kerima1

#7186 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

nasa wrote:.. npr.mnogi od genija kojim se divis rodjeni su kao siromasni i u mnogobrojnim porodicama itd.A da ne pricamo da ne mozes ni za miseve reci sreca da postoje bolesti ili da umiru.....
I meni je ovo odmah na um palo,pogotovo najveci umovi su se napatili,sve sami postigli i potjecali iz velikih siromasnih porodica.
Ne razumijem kako je nekima tesko reci ili priznati vlastite greske u razmisljanju,a svi se ko pozivamo na filozofe i mislioce. :zoka:
nasa

#7187 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ono sto je istinito u njegovom pisanju jeste da se siromastva fakat danas posmatra kao bolest ali ne bolest koju treba lijeciti vec izolirati, skloniti se od nje...
Mozda je to sve neki oblik evolucije, stepenica na koj smo mi otkrili cari luxuza i to nas je nepovratno promijenilo ali ne odvija se za sve istovremeno...
Ono sto je pogresno i neshvatljivo u svemu tome je to da mi odlicno vidimo da bogatstva mahom proizvodi bahate narcise, masu koji bez imalo truda kupuje sve sto im zatreba i sl.medjutim ipak svi to zelimo...

Postacu komunista :D hocu pravednu raspodjelu mada ni oni nisu bili pravedni, kazu da je Tito nos'o Armani gace specijalno sivene za njega dokje narod Armani mogao samo prosvercovati iz Trsta...ali pocinjem sumnjati da je i to bolje bilo od ovih sto se skoluju za ublehu...
Towelie

#7188 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Problem je sto se danas izjednacava zivotni uspeh sa saldom u banci, te se stoga i siromastvo smatra bolescu ili cime vec. Kako je umro Nikola Tesla i da li se moze reci da je bio uspesan covek?
kerima1

#7189 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Sve se svelo da se dostignu diplome i sebe uhljebi,otud nemamo vise istinskih tragaoca za znanjima koji zele dobro covjecanstvu i to mi neki ljudi za primjer jel?
Nema znanja bez znoja i patnje i odricanja od svega sto zivot pruza.svi velikani su umrli u bijedi,treba sad i za njih reci sve lose,a ostavili traga dok je zivota na zemlji.
Edouard

#7190 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:Edo... razlika izmedju mog i tvog svjetonazora je samo u detalju da ja NICIM ne mogu opravdati namjeru klanja vlastitog djeteta, cak i da odnekud cujem glas koji mi to naredjuje.

Inace u svemu drugom se slazem, biti ateista ne znaci automatski biti pametan, niti je vjernik automatski moralan.
Dustabane, kad se ovdje često spominje namjera klanja vlastitog djeteta, to se ovdje vjernicima podmeće maltene ko da je to nekakav svakodnevni Božji zahtjev njima da bi se dokazala njihova vjernost.
Nisam siguran znaju li oni koji ovdje često navode taj slučaj s Abrahamom i sinom Izakom, širu pozadinu.
Naime, Abraham i Sara su dobili sina kada biološki to ženi nije bilo moguće, a i Abraham je bio star. Ali Bog je obećao Abrahamu da će mu Sara roditi sina, te da će imati nebrojeno potomstvo. I tako je kasnije i bilo.
Dakle, Abraham nije imao neke šumove u ušima ili čuo njemu neki nepoznati glas, već poznati koji mu se puno ranije objavio i u kojeg je Abraham imao veliko povjerenje.
Tako i u toj velikoj i poznatoj kušnji, iako mu je bilo teško i neshvatljivo, Abraham je imao u Boga veliko i čvrsto povjerenje, vjerujući da će konačni ishod biti sretan.
dustaban

#7191 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Bla, bla, bla...

Image
Image 4.000.000.000 liked this !
AleksoMKD

#7192 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Image

Ova verzija mi je omiljena.
Rajvosa84

#7193 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Image
Leo_alfa

#7194 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

GAU8 wrote:A ono "srecom" i "na zalost" to je covjek koristio ironiju u svom postu. Zar ne znate sta je ironija?
Lose je koncipirao, veoma lose.
5 0 5

#7195 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

dustaban

#7196 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Tema stala... dohakali smo religiji!

:mrgreen:
aurora313

#7197 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dustaban wrote:Tema stala... dohakali smo religiji!
Iz tvojih usta u bozije usi! :-D
Towelie

#7198 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

dustaban wrote:Tema stala... dohakali smo religiji!

Heh..to se pokusava vec decenijama, al nesto ne ide. Niste nikom dohakali, samo ljude nije briga da ulaze u besciljne rasprave.
Rajvosa84

#7199 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Abrahamov "test" i Stiven Fraj dohakaše temi :)
dustaban

#7200 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Krajnje je vrijeme i bilo, religije su dopizdile i bogu i narodu.

Ali treba to postepeno, zamisli sad onolike hodze i popove na birou!
Locked