SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#71576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

laserShow wrote: 24/10/2023 09:31 kastracija, pa eutanazija ako ga niko ne preuzme u 6 mjeseci. Vlasnicima ogromne kazne za nebrigu o psu. Idealno rjesenje.
Ok kastracija, ali nema pravo "drzava" da ubija pse zato sto godinama nije nista radjeno da se rijesi problem.
Slazem se za ogromne kazne koje treba uvesti, treba taj dio dobro urediti i skloniti lutalice sa ulice, finansirati sklonista od kazni koje se naplate za nebrigu, ostavljanje izmeta i slicno.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#71577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

Ateista wrote: 24/10/2023 09:49 Ok kastracija, ali nema pravo "drzava" da ubija pse zato sto godinama nije nista radjeno da se rijesi problem.
A negdje treba krenuti i presjeci. Ne samo s psima, vec sa bilo kojom problematikom. Ako se svako bude ukljucivao s "amandmanima" nista od rabote.

I da, ovo kazem kao neko ko ima cuku.
Ateista

#71578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

laserShow wrote: 24/10/2023 10:20
Ateista wrote: 24/10/2023 09:49 Ok kastracija, ali nema pravo "drzava" da ubija pse zato sto godinama nije nista radjeno da se rijesi problem.
A negdje treba krenuti i presjeci. Ne samo s psima, vec sa bilo kojom problematikom. Ako se svako bude ukljucivao s "amandmanima" nista od rabote.

I da, ovo kazem kao neko ko ima cuku.
Slazem se da treba krenuti rjesavati problem, samo ne sa ubijanjem. Jasno je da to trazi vise para i rada, ali hajmo za pocetak sa kaznama vlasnicima da se to uredi.
Ovo kazem kao neko ko nema cuku, mozda bih ga imao da imam kucu a ne stan. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

koliko 2 para pasa mogu u godini nastancati novih pasa

kastracija je prvobitno najbolja solucija

da ne dolaze stalno novi plodni psi

nešto se mora mijenjati

do tada treba raditi što rade i ženeva i mogadiš i tokjo i johanerzburg
ne izmisljajte toplu vodu
Laplace

#71580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 19:46
Laplace wrote: 23/10/2023 08:30
drug_profi wrote: 22/10/2023 20:05 Ja se samo čudim zašto niko odmah nije zvao policiju, slikao prekršioce i tablice.
Sačekala bi ih na granici prijava za kršenje JRM.
I to a i zašto niko ne uslika i ne prijavi ostavljanje kućića u centru grada? To stvara čopore pasa lutalica, poludivljih i gladnih i stoga agresivnih. Bacanje smeća isto. Građanska odgovornost kod nas je na niskom nivou.

A kome da prijavi?

Ujede mi malog pašče, komšijin ali nije njegov....oni ga porodično hrane, kod njih spava ali nisu vlasnici....pozovemo policiju oni kao nemoj da se svađati sa njim.
Pozovem neke brojeve koje sam bila našla na netu, iz ne znam kojeg puta mi se neko javi na neki....kaže čiko nema više šinteraja ima samo NG....ostale gradske opštine nemaju nikoga
Nađem neki broj neka veterinarska inspekcija, tada kao TLN....zovi ovaj broj, onda te prebace na sljedeći ....na tom kažu oni nisu nadležni.....i tako nema broja puta.
Napokon dobijem neku ženu, neka inspekcija....dok sam finim tonom otpili me da zovem sutra....sutra niko se ne javlja...nakon 6 dana zivkanja javi se opet neko e onda krenem da lajem....poslat će kao nekoga da uklone pašče.
Tražim napismeno da mi dostave zabilješku, dođu nakon par dana....ovi pašče sakrili i otišli, nisu više nikada dolazili....taj pas još dva puta nakon toga napadao isto djecu...
To je problem više, ali nisam htio previše dužiti u komentaru. Ispadaš budala ako prijaviš, niko ne kažnjava napuštanje životinja a posljedica je da nema dovoljno bogate zemlje da ih zbrine.
Laplace

#71581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 21:50
John Cleese wrote: 23/10/2023 21:19 Ko je za sta nadlezan?
Član 36.
(1) Inspekcijski nadzor nad provođenjem odredbi ovog pravilnika vrše komunalni i
veterinarski inspektori Kantona Sarajevo i općina sa područja Kantona Sarajevo,
svako u okviru svoje nadležnosti.
(2) Policijski službenici Kantona Sarajevo, vrše nadzor nad primjenom odredbi ovog
pravilnika u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim Zakona o prekršajima protiv
javnog reda i mira (’’Službene novine Kantona Sarajevo’*, br. 18/07, 7/08 i 34/20).
(3) Subjekt nadležan za poslove upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređaja
zgrade vrši kontrolu nad provođenjem člana 11. ovog pravilnika i o istom obavještava
kantonalnog odnosno općinskog komunalnog i/ili veterinarskog inspektora, odnosno
nadležnu policijsku upravu sa područja Kantona Sarajevo.
U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.
I da, upozorio me da još "vlasnika" ne smijem ni mrko pogledati a ni paščetu nauditi ( iskreno, zamišljala sam kako mu životu kidišem, mislim na psa, ali fakat nemam želudac za te stvari).
Sada sam uvijek na oprezu, upozorila ostalu djecu i manje više ovi lokalni to znaju ali prošli mjesec prođe ulicom dječak koji nije iz naše mahale i samo čujem vrisak...napao ga onako hinjski, žao mi djeteta ne mogu ti opisati.

To je jedino pašče u ulici koje hoda slobodno, svi znamo ko ga hrani ali se vodi kao pas lutalica, kada sam pitala da im dam tačnu adresu i ime osobe rekli su da je to lažno optuživanje....od toliko apsurda nisam sebi danima mogla doći.
Jesu li oni normalni i zašto nisu?

Kakav crni nadzor odraslih? Treba praviti debile od djece? Ispada da se djeca više ne smiju igrati vani a da im roditelji ne vise nad glavom.

Da li je pas sterilisan? Trebao bi biti. Osim toga, neko stručan bi trebao ispitati zašto je pas agresivan i može li se tu nešto uraditi po tom pitanju.
kabal1337

#71582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Laplace wrote: 24/10/2023 11:04
John Cleese wrote: 23/10/2023 21:19 Ko je za sta nadlezan?

U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.
I da, upozorio me da još "vlasnika" ne smijem ni mrko pogledati a ni paščetu nauditi ( iskreno, zamišljala sam kako mu životu kidišem, mislim na psa, ali fakat nemam želudac za te stvari).
Sada sam uvijek na oprezu, upozorila ostalu djecu i manje više ovi lokalni to znaju ali prošli mjesec prođe ulicom dječak koji nije iz naše mahale i samo čujem vrisak...napao ga onako hinjski, žao mi djeteta ne mogu ti opisati.

To je jedino pašče u ulici koje hoda slobodno, svi znamo ko ga hrani ali se vodi kao pas lutalica, kada sam pitala da im dam tačnu adresu i ime osobe rekli su da je to lažno optuživanje....od toliko apsurda nisam sebi danima mogla doći.

Kakav crni nadzor odraslih? Treba praviti debile od djece? Ispada da se djeca više ne smiju igrati vani a da im roditelji ne vise nad glavom.

Da li je pas sterilisan? Trebao bi biti. Osim toga, neko stručan bi trebao ispitati zašto je pas agresivan i može li se tu nešto uraditi po tom pitanju.

znas kako bude, kad strucnjak izadje na teren da utvrdi pas ne bude na toj lokaciji.
John Cleese

#71583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 21:50 U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.

Da sve bude jos apsurdnije - u konkretnom slucaju, radnja se zbiva u mahali gdje se djeca tog uzrasta uglavnom igraju doslovno par koraka od svoje avlije. Dakle, po misljenju dezurnog drota, dijete ne smije cak ni zakoraciti samostalno iz avlije, jer ako zakoraci, roditelji su krivi za sve sto mu se desi, a ne pocinitelji.
Kakvi imbecili rade u policiji, da ne povjerujes...

A pas je agresivan, jer brani "svoju" teritoriju - ponasa se savrseno normalno, uzevsi u obzir cinjenicu da je sam sebi predvodnik i da se idioti koji ga hrane i pustaju da tek tako nekontrolirano baza okolo nisu potrudili da ga barem djelomice socijaliziraju.
To je, naravno, posve neprihvatljivo i nedopustivo.
drug_profi

#71584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Da, uvijek su po mahalama postojali ti dječiji psi. Ali ti psi su bili karaktera da su zaštitnički prema djeci a vrlo oprezni ili čak agresivni prema strancima. Slušali su odrasle ljude koji ih hrane i štitili djecu i od drugih pasa i od stranaca.

Zapravo mislim da je za sretno djetinjstvo djeci potrebna interakcija sa psima i mačkama.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#71585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

zar nije mogao dobiti odstetu od opstine?
Laplace

#71586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 24/10/2023 11:17

znas kako bude, kad strucnjak izadje na teren da utvrdi pas ne bude na toj lokaciji.
Nama tako neki dolazili i pitali da pokažemo koji je pas opasan. U čoporu od ko zna koliko jnih. Još smo trebali zvati psihologa da popriča sa svakim od njih pa da utvrdi ko je potencijalni napadač.
Laplace

#71587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

John Cleese wrote: 24/10/2023 11:54
suspect_zero wrote: 23/10/2023 21:50 U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.

Da sve bude jos apsurdnije - u konkretnom slucaju, radnja se zbiva u mahali gdje se djeca tog uzrasta uglavnom igraju doslovno par koraka od svoje avlije. Dakle, po misljenju dezurnog drota, dijete ne smije cak ni zakoraciti samostalno iz avlije, jer ako zakoraci, roditelji su krivi za sve sto mu se desi, a ne pocinitelji.
Kakvi imbecili rade u policiji, da ne povjerujes...

A pas je agresivan, jer brani "svoju" teritoriju - ponasa se savrseno normalno, uzevsi u obzir cinjenicu da je sam sebi predvodnik i da se idioti koji ga hrane i pustaju da tek tako nekontrolirano baza okolo nisu potrudili da ga barem djelomice socijaliziraju.
To je, naravno, posve neprihvatljivo i nedopustivo.
Mi tako hranimo nekoliko pasa, ali ne samo da nisu agresivni prema ljudima nego nisu ni prema mačkama,tj. ne prema našima. Nekad ihove isprovociraju, nekad im nešto dođe pa zalaju na mačku,nekad mačak otjera psa i jede njegovu hranu a ovaj laje na jega,nekad pas otjera mačka pa ovaj puše na njega. Nijedan od njih nikad nije ni zalajao na čovjeka niti dijete. Svi sterilisani, vakcinisani i čipovani. Naravno, ne daju drugim psima da priđu.

Doduše, mi se jesmo trudili da ih socijalizujemo i liječimo.
John Cleese

#71588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Laplace wrote: 24/10/2023 12:31 Mi tako hranimo nekoliko pasa, ali ne samo da nisu agresivni prema ljudima nego nisu ni prema mačkama,tj. ne prema našima. Nekad ihove isprovociraju, nekad im nešto dođe pa zalaju na mačku,nekad mačak otjera psa i jede njegovu hranu a ovaj laje na jega,nekad pas otjera mačka pa ovaj puše na njega. Nijedan od njih nikad nije ni zalajao na čovjeka niti dijete. Svi sterilisani, vakcinisani i čipovani. Naravno, ne daju drugim psima da priđu.

Kako ce se pas ponasati u najvecoj mjeri ovisi o tome ko se i kako o njemu brine.
Ti psi sve vas ocito dozivljavaju kao pripadnike svog copora koji su hijerarhijski pozicionirani iznad njih - to je i jedini nacin da psi sa ljudima zive skladno. Psu je neophodan taj osjecaj pripadnosti i poretka da bi bio uravnotezen i mogao zdravo funkcionirati.

A onaj pas iz mahale je, osim sto ga jedna porodica hrani i (ako sam dobro shvatio) obezbjedjuje mu skloniste, prepusten sam sebi, pa te ljude tolerise, a sve ostale dozivljava kao uljeze te ih, po vlastitom nahodjenju i procjeni odnosa snaga, privremeno ignorira ili napada.
drug_profi

#71589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Laplace wrote: 24/10/2023 12:31 Mi tako hranimo nekoliko pasa, ali ne samo da nisu agresivni prema ljudima nego nisu ni prema mačkama,tj. ne prema našima. Nekad ihove isprovociraju, nekad im nešto dođe pa zalaju na mačku,nekad mačak otjera psa i jede njegovu hranu a ovaj laje na jega,nekad pas otjera mačka pa ovaj puše na njega. Nijedan od njih nikad nije ni zalajao na čovjeka niti dijete. Svi sterilisani, vakcinisani i čipovani. Naravno, ne daju drugim psima da priđu.

Eto samo da ti se zahvalim što mi ova priča malo razvedri dan.
Laplace

#71590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 24/10/2023 13:07

Eto samo da ti se zahvalim što mi ova priča malo razvedri dan.
Ma,prije nekoliko godina nam je odnekud došla mačka pred porod. Žao nam bilo da gladuje, hranili je,u međuvremenu došli mačići pa novi, mačke sterilisali. Napadali ih psi pa smo ih hranili da budu manje agresivni, jasno dalje od kuće. Neko je te pse odnio,došli drugi. Ovi novi su mirni, u međuvremenu sterilisali mačke. Te pse smo sterilisali (akcija DogsTrust, veterinari sterilisali, vakcinisali i čipovali). Sreća je da je pse lako nahraniti, sve jedu. Mačke izbirljive, ali se snađemo.

Uglavnom, kad se o tim životinjama brineš nisu agresivne.
Isner

#71591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Truba wrote: 24/10/2023 10:33 koliko 2 para pasa mogu u godini nastancati novih pasa

nešto se mora mijenjati

Od samo jedne kuje, za pet godina, zbir svih reprodukcija nje, njenih štenadi i štenadi njenih štenadi - preko 3.000 kerova... Ovo je zvanicni podatak Veterinarskog fakulteta u Sa..
drug_profi

#71592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Isner wrote: 24/10/2023 16:21
Truba wrote: 24/10/2023 10:33 koliko 2 para pasa mogu u godini nastancati novih pasa

nešto se mora mijenjati

Od samo jedne kuje, za pet godina, zbir svih reprodukcija nje, njenih štenadi i štenadi njenih štenadi - preko 3.000 kerova... Ovo je zvanicni podatak Veterinarskog fakulteta u Sa..
Ako svi prežive, teoretski. Ali obično ostane samo jedno ili dva šteneta živo na ulici. Polna zrelost nakon 10 mjeseci li više. Tjeranje dva puta godišnje.
Teško da se do 3000 može doći izvan uzgajivačnice.
Isner

#71593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

drug_profi wrote: 24/10/2023 16:30
Isner wrote: 24/10/2023 16:21

nešto se mora mijenjati

Ako svi prežive, teoretski. Ali obično ostane samo jedno ili dva šteneta živo na ulici. Polna zrelost nakon 10 mjeseci li više. Tjeranje dva puta godišnje.
Teško da se do 3000 može doći izvan uzgajivačnice.
Da, tacno, rekoše u idealnim uslovima.. ja se sjebo ko fosna kad mi rece, jos neki prospekt donio da procitam.. Ženske su polno zrele sa 9 mjesci, mudonjice malo ranije - sa pola godine..

Ja sam usvojio 4, doduse veliko je i dvoriste pa im nije tijesno.. Najstarija je ženka mix, mješavina šarplaninca i avlijanera, ta šteni po 7 komada, ko kod Jesenjina, al nikad ni jedno nije uginulo..
muha_sa

#71594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

suspect_zero wrote: 24/10/2023 00:16 Ma ovaj događaj sam nekako potisnula, meni je bio šok kao majci jer nisam uspjela zaštititi dijete od toga...sada će dvije godine od toga ali sam uvijek na oprezu....na žalost opet se može desiti.
Ne bih ni pisala o ovome da kolega Laplace u svom postu nije rekao zašto ne prijavite.....prijave ljudi u ovoj jebenoj vikojebini ali nema fajde kao i za masu drugih stvari, od žrtve se pravi krivac, izgubiš živce ispravljajući Drinu, i osjećaš se jadno.
I ne krivim životinju, bar ne sada, sa ove vremenske distance.

Evo dobit ćemo novog načelnika, misliš da će se promijeniti nešto na bolje? :oops:
Moju su snahu(sinovu suprugu) lutalice napale i izjedali je-da nije covjek iz auta istrco i rastjero ih pitanje je bil danas bila živa :-)
Izvadila ljekarsko-tužila opštinu i dobila ih na sudu--jest potrajalo nekih 5-6 godina al su joj isplatili sve sa kamatama
suspect_zero

#71595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Mene Muha onaj drot odmah ubio u pojam, iskreno tužba ni nije ni padala na pamet ....samo sam htjela da se pašče skloni sa ulice.....to želim i danas.

Obzirom da je ovo bilo početkom '21. možda neko ima novi info vezano za nadležnost, sklanjanje pasa....konkretan broj telefona ili bilo šta slično?
Tada su sve pravdali koronom i kako je zbog toga sve drugo stalo.
muha_sa

#71596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

suspect_zero wrote: 24/10/2023 18:19 Mene Muha onaj drot odmah ubio u pojam, iskreno tužba ni nije ni padala na pamet ....samo sam htjela da se pašče skloni sa ulice.....to želim i danas.

Obzirom da je ovo bilo početkom '21. možda neko ima novi info vezano za nadležnost, sklanjanje pasa....konkretan broj telefona ili bilo šta slično?
Tada su sve pravdali koronom i kako je zbog toga sve drugo stalo.
Isto su i mojoj snahi uputili poziv da dodje u opštinu da se dogovore prije tužbe--nudili joj 100 ( stotinu) maraka :lol: :lol:
liyf

#71598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

šta bi ovo u buća city, udes ili se neko malo naljutio?
vjeshalica

#71599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Image

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/86 ... jena-droga

Naslov za radoznale klikove
Prvo auto je ispred policijske stanice iza Crkve
Drugo rade pretres
Trece ko je dozvolio da se pridje tako blizu?
insaneinthebrain

#71600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

droZe ko prici :cry:
Post Reply