SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

insaneinthebrain

#71551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 19:46
Laplace wrote: 23/10/2023 08:30
drug_profi wrote: 22/10/2023 20:05 Ja se samo čudim zašto niko odmah nije zvao policiju, slikao prekršioce i tablice.
Sačekala bi ih na granici prijava za kršenje JRM.
I to a i zašto niko ne uslika i ne prijavi ostavljanje kućića u centru grada? To stvara čopore pasa lutalica, poludivljih i gladnih i stoga agresivnih. Bacanje smeća isto. Građanska odgovornost kod nas je na niskom nivou.

A kome da prijavi?

Ujede mi malog pašče, komšijin ali nije njegov....oni ga porodično hrane, kod njih spava ali nisu vlasnici....pozovemo policiju oni kao nemoj da se svađati sa njim.
Pozovem neke brojeve koje sam bila našla na netu, iz ne znam kojeg puta mi se neko javi na neki....kaže čiko nema više šinteraja ima samo NG....ostale gradske opštine nemaju nikoga
Nađem neki broj neka veterinarska inspekcija, tada kao TLN....zovi ovaj broj, onda te prebace na sljedeći ....na tom kažu oni nisu nadležni.....i tako nema broja puta.
Napokon dobijem neku ženu, neka inspekcija....dok sam finim tonom otpili me da zovem sutra....sutra niko se ne javlja...nakon 6 dana zivkanja javi se opet neko e onda krenem da lajem....poslat će kao nekoga da uklone pašče.
Tražim napismeno da mi dostave zabilješku, dođu nakon par dana....ovi pašče sakrili i otišli, nisu više nikada dolazili....taj pas još dva puta nakon toga napadao isto djecu...
jad i cemer od grada i nadleznih sluzbi. kod mene u komsiluku se nakotilo 7 komada. jos pet sest velikih. macku zaklali ispod balkona. ja konto da zovem nekog. a vidim da nemas koga ni zvati. jedino pusku kupiti pa udri. kad govna nece da rade svoj posao. moras sve sam :roll:
mali_balon

#71552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Na zalost treba preuzeti stvari u svoje ruke, sto nadlezni jedva cekaju a to je da nekomdrugo rijesi provlem....a kad se glasa za lokalne lidere sjetiti se ovih slucajeva....
John Cleese

#71553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 19:46
Laplace wrote: 23/10/2023 08:30 I to a i zašto niko ne uslika i ne prijavi ostavljanje kućića u centru grada? To stvara čopore pasa lutalica, poludivljih i gladnih i stoga agresivnih. Bacanje smeća isto. Građanska odgovornost kod nas je na niskom nivou.

A kome da prijavi?

Ujede mi malog pašče, komšijin ali nije njegov....oni ga porodično hrane, kod njih spava ali nisu vlasnici....pozovemo policiju oni kao nemoj da se svađati sa njim.
Pozovem neke brojeve koje sam bila našla na netu, iz ne znam kojeg puta mi se neko javi na neki....kaže čiko nema više šinteraja ima samo NG....ostale gradske opštine nemaju nikoga
Nađem neki broj neka veterinarska inspekcija, tada kao TLN....zovi ovaj broj, onda te prebace na sljedeći ....na tom kažu oni nisu nadležni.....i tako nema broja puta.
Napokon dobijem neku ženu, neka inspekcija....dok sam finim tonom otpili me da zovem sutra....sutra niko se ne javlja...nakon 6 dana zivkanja javi se opet neko e onda krenem da lajem....poslat će kao nekoga da uklone pašče.
Tražim napismeno da mi dostave zabilješku, dođu nakon par dana....ovi pašče sakrili i otišli, nisu više nikada dolazili....taj pas još dva puta nakon toga napadao isto djecu...
Ako pas kod njih boravi, zakonski su odgovorni za njega.
Član 2.
U ovom pravilniku pojedini pojmovi imaju slijedeće značenje:
a) imalac životinje je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik životinje, ili bilo koje drugo lice koje je stalno ili povremeno odgovorno ili zaduženo za životinju
Član 8.
(1) Ako životinja ozljedi neku osobu ujedom ili na koji drugi način, imalac životinje
dužan je odmah obavijestiti kantonalnu veterinarsku inspekciju i po nalogu iste
odvesti životinju na veterinarski pregled u najbližu veterinarsku organizaciju
.
(2) Ako životinja nanese povredu ili ošteti nečiju imovinu, imalac životinje je odgovoran za nanesenu povredu odnosno štetu, te je dužan izvršiti popravku i/ili nadoknaditi štetu oštećenom licu.

https://mp.ks.gov.ba/sites/mp.ks.gov.ba ... _nacrt.pdf
nivla

#71554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

odgovorni mozda u njemackoj, ovdje jok
HelaS

#71555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Laplace wrote: 23/10/2023 08:30
drug_profi wrote: 22/10/2023 20:05 Ja se samo čudim zašto niko odmah nije zvao policiju, slikao prekršioce i tablice.
I to a i zašto niko ne uslika i ne prijavi ostavljanje kućića u centru grada? To stvara čopore pasa lutalica, poludivljih i gladnih i stoga agresivnih. Bacanje smeća isto. Građanska odgovornost kod nas je na niskom nivou.
Gdje si ti vidio da neko ostavlja kučiće po gradu? Ako jesi, zašto ti nisi slikao :-) I bacanje smeća isto, jesi li prijavio?
John Cleese

#71556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

Ko je za sta nadlezan?
Član 36.
(1) Inspekcijski nadzor nad provođenjem odredbi ovog pravilnika vrše komunalni i
veterinarski inspektori Kantona Sarajevo i općina sa područja Kantona Sarajevo,
svako u okviru svoje nadležnosti.
(2) Policijski službenici Kantona Sarajevo, vrše nadzor nad primjenom odredbi ovog
pravilnika u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim Zakona o prekršajima protiv
javnog reda i mira (’’Službene novine Kantona Sarajevo’*, br. 18/07, 7/08 i 34/20).
(3) Subjekt nadležan za poslove upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređaja
zgrade vrši kontrolu nad provođenjem člana 11. ovog pravilnika i o istom obavještava
kantonalnog odnosno općinskog komunalnog i/ili veterinarskog inspektora, odnosno
nadležnu policijsku upravu sa područja Kantona Sarajevo.
John Cleese

#71557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

V- KAZNENE ODREDBE
Član 39.
Nadležni organi iz člana 36. ovog pravilnika primjenjuje odgovarajuće kaznene odredbe iz Zakona o veterinarstvu (..Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine**, broj 46/00). Zakona o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini (..Službeni glasnik Bosne i Hercegovine4’, broj 34/02). Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja (..Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, broj 25/09). Zakona o zaštiti prirode (’’Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 66/13). Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (’’Službene novine Kantona Sarajevo**, br. 18/07. 7/08 i 34/20). Zakon o komunalnim djelatnostima (’’Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 14/16. 43/16. 10/17 - ispr.. 19/17. 20/18 i 22/19) i Zakona o komunalnoj čistoći (’’Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 14/16, 43/16, 19/17, 20/18 i 22/19).

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 40.
Jedinice lokalne samouprave na području Kantona Sarajevo dužne su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika usklade svoje propise sa ovim pravilnikom.
Član 41.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ’’Službenim novinama
Kantona Sarajevo”, a počet će se primjenjivati po isteku roka od 90 dana od dana njegovog stupanja na snagu.
suspect_zero

#71558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

John Cleese wrote: 23/10/2023 21:19 Ko je za sta nadlezan?
Član 36.
(1) Inspekcijski nadzor nad provođenjem odredbi ovog pravilnika vrše komunalni i
veterinarski inspektori Kantona Sarajevo i općina sa područja Kantona Sarajevo,
svako u okviru svoje nadležnosti.
(2) Policijski službenici Kantona Sarajevo, vrše nadzor nad primjenom odredbi ovog
pravilnika u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim Zakona o prekršajima protiv
javnog reda i mira (’’Službene novine Kantona Sarajevo’*, br. 18/07, 7/08 i 34/20).
(3) Subjekt nadležan za poslove upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova i uređaja
zgrade vrši kontrolu nad provođenjem člana 11. ovog pravilnika i o istom obavještava
kantonalnog odnosno općinskog komunalnog i/ili veterinarskog inspektora, odnosno
nadležnu policijsku upravu sa područja Kantona Sarajevo.
U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.
I da, upozorio me da još "vlasnika" ne smijem ni mrko pogledati a ni paščetu nauditi ( iskreno, zamišljala sam kako mu životu kidišem, mislim na psa, ali fakat nemam želudac za te stvari).
Sada sam uvijek na oprezu, upozorila ostalu djecu i manje više ovi lokalni to znaju ali prošli mjesec prođe ulicom dječak koji nije iz naše mahale i samo čujem vrisak...napao ga onako hinjski, žao mi djeteta ne mogu ti opisati.

To je jedino pašče u ulici koje hoda slobodno, svi znamo ko ga hrani ali se vodi kao pas lutalica, kada sam pitala da im dam tačnu adresu i ime osobe rekli su da je to lažno optuživanje....od toliko apsurda nisam sebi danima mogla doći.
drug_profi

#71559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kad kažeš pas napao, na šta tačno misliš i kakve posljedice ima dijete?
kabal1337

#71560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 23/10/2023 22:06 Kad kažeš pas napao, na šta tačno misliš i kakve posljedice ima dijete?
ako nista imat ce psihicke posljedice
drug_profi

#71561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

kabal1337 wrote: 23/10/2023 22:11
drug_profi wrote: 23/10/2023 22:06 Kad kažeš pas napao, na šta tačno misliš i kakve posljedice ima dijete?
To da. Slažem se. Ali me zanima šta se misli pod napadom.
Jer sam svjedok da ljudi često proglasavaju napadom i kad pas zalaje.
John Cleese

#71562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

drug_profi wrote: 23/10/2023 22:14
kabal1337 wrote: 23/10/2023 22:11
To da. Slažem se. Ali me zanima šta se misli pod napadom.
Jer sam svjedok da ljudi često proglasavaju napadom i kad pas zalaje.
Zena je jos u prvom postu na ovu temu napisala da je pas ujeo njeno dijete.
Taj pas se nekontrolirano krece po mahali i nasumicno ujeda djecu.
Rekao bih da na to misli kad pise o napadu.
drug_profi

#71563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ok to mi je promaklo.
Da li je dijete islo ljekaru, kakve su povrede?
Zasto ovo pitam? Zato sto se ovdje iskazuje namjera ubistva psa, kao da se radi o drvetu.
Zanima me da li se pas ponasao kao pas pa je zato kriv, ili je zaista opasna zivotinja.
Tj da li je povrijedio dijete ili ga je ugrizao kao upozorenje.
U svakom slucaju ne mislim da treba biti bez nadzora, ali iz price mi se cini da se djeca igraju sa njim.
Sto mi govori da mozda i djeca isprovociraju grubostima te napade.

Nevjerovatno je sta djeci na pamet padne da rade zivotinjama. Jednostavno ih gledaju kao igracke bez osjecaja.

U svakom slucaju, pas mora biti pod nadzorom medju djecom. Radi psa i radi djece.
omega369

#71564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by omega369 »

Ma.zna se ovaj autoprevoznik, zna se ko je. Ima Vucka na autobusu, neki cirkusant. Moze se poslati prijava uredno na adresu ili kad sljedeci put udje da ne moze izaci dok ne plati i zdravo. I 5 godina zabrane
John Cleese

#71565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 21:50 U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.
I da, upozorio me da još "vlasnika" ne smijem ni mrko pogledati a ni paščetu nauditi ( iskreno, zamišljala sam kako mu životu kidišem, mislim na psa, ali fakat nemam želudac za te stvari).
Sada sam uvijek na oprezu, upozorila ostalu djecu i manje više ovi lokalni to znaju ali prošli mjesec prođe ulicom dječak koji nije iz naše mahale i samo čujem vrisak...napao ga onako hinjski, žao mi djeteta ne mogu ti opisati.

To je jedino pašče u ulici koje hoda slobodno, svi znamo ko ga hrani ali se vodi kao pas lutalica, kada sam pitala da im dam tačnu adresu i ime osobe rekli su da je to lažno optuživanje....od toliko apsurda nisam sebi danima mogla doći.
Cuj - lazno optuzivanje... Sta ta drotina ima pri ruci? Kristalnu kuglu?
Pa valjda prvo treba provjeriti navode da bi mogao tvrditi da je neko lazno osumnjicen.
I kakve veze ima to gdje si ti bila? Nije se to desilo zbog toga sto niko nije kontrolirao dijete nego zato sto niko nije kontrolirao psa, koji se svakako ne bi smio kretati slobodno ni da ima vlasnika i da je vlasnik bio s njim, jer je povodac za pse obavezan, a za vece pse i brnjica ili bi barem trebala biti.
Prave se blesavi da ne bi morali raditi svoj posao.
Treba se nadleznim sluzbama obracati pismenim putem, obavezno uz nekakvu pismenu potvrdu prijema prijave - ovim opcinskim preko opcinske pisarnice, jer su u pisarnici duzni protokolirati sve sto prime. U svakoj narednoj prijavi treba navesti koliko puta je prijava vec podnesena, a da nista nisu preduzeli - prije ili kasnije ce morati nesto konkretno uraditi.
suspect_zero

#71566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

drug_profi wrote: 23/10/2023 22:37 Ok to mi je promaklo.
Zasto ovo pitam? Zato sto se ovdje iskazuje namjera ubistva psa, kao da se radi o drvetu.
Zanima me da li se pas ponasao kao pas pa je zato kriv, ili je zaista opasna zivotinja.
U svakom slucaju ne mislim da treba biti bez nadzora, ali iz price mi se cini da se djeca igraju sa njim.

Nevjerovatno je sta djeci na pamet padne da rade zivotinjama. Jednostavno ih gledaju kao igracke bez osjecaja.

U svakom slucaju, pas mora biti pod nadzorom medju djecom. Radi psa i radi djece.
Puno pitanja....pokušat ću odgovoriti da otklonim neke sumnje.
Napao ga ničim izazvan, ne sa njim se djeca baš i ne igraju jer im "smrdi" a nije ni "sladak" izgledom.....sladak je samo ovoj porodici.
Da, isto sam posumnjala kada je uletio plačući u kuću da je on možda izazivao na neki način (volim dijete ali mu nikada 100% ne vjerujem na prvu).....sve se desilo ispred ulaznih vrata koja su pokrivena video nadzorom, bilo ih je troje...moj se samo prvi okrenuo da ode na drugu stranu i ovaj ga ujeo za dupe.
Odveli smo ga odmah u hitnu gdje mu je to sanirano i date upute kako dalje, policija obaviještena u isto vrijeme a inspekcija nije jer mi se niko nije javljao ( bio je vikend i bilo je za vrijeme korone ).
Traume sam možda imala veće ja nego on, mene je grizla savjest što sam ga uopšte pustila vani.
Ožiljak ima i danas bez obzira na razne kreme koje smo mu mazali, pretjerani strah kada sretnemo nekog malog psića i nema ....ako vidi većeg sklanja se ili privuče nama.
Vadila sam mu nakon toga i nalaze krvi i urina i bilo je ok.

Najporaznije od sve ove priče mi je da se niko od te porodice nije udostojio izvinuti ili upitati kako je mali a ne još da su mu recimo napravili box, svezali ga ili bar zatvori u avliju svoju pa radite šta hoćete.
suspect_zero

#71567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

John Cleese wrote: 23/10/2023 23:16
suspect_zero wrote: 23/10/2023 21:50 U praksi ovo nije ni blizu, vjeruj.....kada sam pozvala policiju prvo što mi je rekao "gospođo gdje ste vi bili?"....rek'o u kući....a onda je gospođo do vas ako pokušate tužiti Opštinu, maloljetno dijete ne smije bez nadzora odraslih biti vani"....mahala je, sva nam se djeca i oni skroz maleni i ovi veći igraju tu ispred vrata kao što smo se i mi prije igrali.

Pa valjda prvo treba provjeriti navode da bi mogao tvrditi da je neko lazno osumnjicen.
I kakve veze ima to gdje si ti bila? Nije se to desilo zbog toga sto niko nije kontrolirao dijete nego zato sto niko nije kontrolirao psa, koji se svakako ne bi smio kretati slobodno ni da ima vlasnika i da je vlasnik bio s njim, jer je povodac za pse obavezan, a za vece pse i brnjica ili bi barem trebala biti.
Treba se nadleznim sluzbama obracati pismenim putem, obavezno uz nekakvu pismenu potvrdu prijema prijave - ovim opcinskim preko opcinske pisarnice, jer su u pisarnici duzni protokolirati sve sto prime. U svakoj narednoj prijavi treba navesti koliko puta je prijava vec podnesena, a da nista nisu preduzeli - prije ili kasnije ce morati nesto konkretno uraditi.
Mjesec i pol dana sam samo zivkala, oni me prebacivali sa jedne na drugu službu....čak mi je i neka teta bila dala uputu kao uputite dopis Hadžibajriću pa neka i on uradi kao Efendić???....rek'o gospođo ja nisam u OV SG pa da dajem neke prijedloge.
Kako mi je tada bila rekla, navodno samo je Efendić imao dogovor sa nekim da to pitanje pasa lutalica se riješava u NG.
Ja sam zaista mislila da imaju šinteraji pri svakoj Opštini.
John Cleese

#71568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by John Cleese »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 23:24
John Cleese wrote: 23/10/2023 23:16

Mjesec i pol dana sam samo zivkala, oni me prebacivali sa jedne na drugu službu....čak mi je i neka teta bila dala uputu kao uputite dopis Hadžibajriću pa neka i on uradi kao Efendić???....rek'o gospođo ja nisam u OV SG pa da dajem neke prijedloge.
Kako mi je tada bila rekla, navodno samo je Efendić imao dogovor sa nekim da to pitanje pasa lutalica se riješava u NG.
Ja sam zaista mislila da imaju šinteraji pri svakoj Opštini.
Ma nema nista od zivkanja. Izgovorene rijeci odnese vjetar.
Samo pismenim putem mozes nesto postici, jer to moraju evidentirati i sto duze odugovlace imat ces sve vise materijala da im pokazes i dokazes kako nista ne rade. I upravo zato sto i oni to znaju, morat ce nesto uraditi.
drug_profi

#71569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

suspect_zero wrote: 23/10/2023 23:16
drug_profi wrote: 23/10/2023 22:37 Ok to mi je promaklo.

Puno pitanja....pokušat ću odgovoriti da otklonim neke sumnje.
Napao ga ničim izazvan, ne sa njim se djeca baš i ne igraju jer im "smrdi" a nije ni "sladak" izgledom.....sladak je samo ovoj porodici.
Da, isto sam posumnjala kada je uletio plačući u kuću da je on možda izazivao na neki način (volim dijete ali mu nikada 100% ne vjerujem na prvu).....sve se desilo ispred ulaznih vrata koja su pokrivena video nadzorom, bilo ih je troje...moj se samo prvi okrenuo da ode na drugu stranu i ovaj ga ujeo za dupe.
Odveli smo ga odmah u hitnu gdje mu je to sanirano i date upute kako dalje, policija obaviještena u isto vrijeme a inspekcija nije jer mi se niko nije javljao ( bio je vikend i bilo je za vrijeme korone ).
Traume sam možda imala veće ja nego on, mene je grizla savjest što sam ga uopšte pustila vani.
Ožiljak ima i danas bez obzira na razne kreme koje smo mu mazali, pretjerani strah kada sretnemo nekog malog psića i nema ....ako vidi većeg sklanja se ili privuče nama.
Vadila sam mu nakon toga i nalaze krvi i urina i bilo je ok.

Najporaznije od sve ove priče mi je da se niko od te porodice nije udostojio izvinuti ili upitati kako je mali a ne još da su mu recimo napravili box, svezali ga ili bar zatvori u avliju svoju pa radite šta hoćete.
Sasvim te razumijem i strašno je što će dijete imati strah od pasa, koji su u suštini predivna bića.
Nažalost, imaju svoje instinkte i ako nemaju nadzor autoriteta mogu uraditi pogrešne stvari.
Zaista je malo pasa kojima nema pomoći, koji su zli i agresivni bez popravke.
Ali je također zaista malo i onih koji su tako oblikovani da su potpuno bezopasni za djecu u bilo kakvoj situaciji.
Samo mozda porodicni pas bi beskrajno trpio marifetluke djeteta iz porodice.
Ne cine uslugu tom psu hraneci ga, a ne preuzimajuci odgovornost za socijalizaciju, zdravlje i higijenu.
Vjerovatno misle da cine dobro djelo, ali to ipak nije to. To sto oni rade je zajebancija bez preuzimanja odogovornosti.
suspect_zero

#71570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Ma ovaj događaj sam nekako potisnula, meni je bio šok kao majci jer nisam uspjela zaštititi dijete od toga...sada će dvije godine od toga ali sam uvijek na oprezu....na žalost opet se može desiti.
Ne bih ni pisala o ovome da kolega Laplace u svom postu nije rekao zašto ne prijavite.....prijave ljudi u ovoj jebenoj vikojebini ali nema fajde kao i za masu drugih stvari, od žrtve se pravi krivac, izgubiš živce ispravljajući Drinu, i osjećaš se jadno.
I ne krivim životinju, bar ne sada, sa ove vremenske distance.

Evo dobit ćemo novog načelnika, misliš da će se promijeniti nešto na bolje? :oops:
drug_profi

#71571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma vidi, šta je bolje?
Bolje je jedino imati sistem za zbrinjavanje tih pasa.
Propagirati udomljavanje, stimulisati na neki nacin.
Dalje, udomljavanje na Zapadu gdje postoji nedostatak "mješanaca", a mnogo je ljubitelja pasa koji ne žele kupovati rasne kučiće.

To je za mene bolje rješenje.
A ubijanje pasa samo jer smetaju, meni nikako ne može pod kožu.
kabal1337

#71572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 24/10/2023 00:50 Ma vidi, šta je bolje?
Bolje je jedino imati sistem za zbrinjavanje tih pasa.
Propagirati udomljavanje, stimulisati na neki nacin.
Dalje, udomljavanje na Zapadu gdje postoji nedostatak "mješanaca", a mnogo je ljubitelja pasa koji ne žele kupovati rasne kučiće.

To je za mene bolje rješenje.
A ubijanje pasa samo jer smetaju, meni nikako ne može pod kožu.
Dok ne ogranice njihovo razmnozavanje "dzabe" od sistema udomljavanja. Jer ih imas toliko da nema tog broja porodica da ih udome.
Slazem se sa tobom, da postoji barem neki sistem pomogao bi nego da ne postoji nikako.
Nas sistem je pokoja privatna stranica, fb grupe i olx
mali_balon

#71573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Kastracija, cipovanje, kazne da se useres itd itd ima tu dosta nacina prije sapuna.....ali ko i sve kod nas daj ono najlakse i najbrze nmoj Boga ti da se sta radi i razmislja
Nedaj Bize da se radi nesta dok je jedan ili dva kera kad dodje copor onda se svi fatajiu za glavu i prizivaju na ubijanje.....na zalost kad se stanje zapusti to je jedina opcija....
drug_profi

#71574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Sretnem jako puno udomljivih pasa, moguće čak i izbačenih iz kuće.
Prijateljski, lijepi, naoko zdravi.
Našao bi se novi gazda makar na Zapadu, samo da neko hoće organizovati brigu oko vakcinacije, sterilizacije, čišćenja, povezivanja sa udomiteljem.
Ja sam dvoje sa ulice sklonio, i nemjerljivo sam im zahvalan što su mi život učinili ljepšim i zdravijim.
Bojim se da za treće mjesta nema, a to udomljavanje mi ne ide očigledno.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#71575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

kastracija, pa eutanazija ako ga niko ne preuzme u 6 mjeseci. Vlasnicima ogromne kazne za nebrigu o psu. Idealno rjesenje.
Post Reply