ReymondReddington wrote: ↑07/02/2025 11:31
Ateista wrote: ↑07/02/2025 09:16
ReymondReddington wrote: ↑07/02/2025 08:53
Hjeb 2.10 sve to ce otici na hranu i namirnice kakav kaput.
Prije odluke o minimalcu, sve cijene mirovale godinama, niko nikad ni jednu cijenu nije podigao, inflacija bila 0%?
De ba malo razmislite prije nego sto ovako nesto nspisete.
O cemu da razmislim? Ja sam se referirao na post gdje zena dobila povisicu od 60 maraka mjesecno a forumas ovdje tvrdi da ona to sad moze iskoristiti da kupi kaput, torbu itd
Ja kazem da ne moze jer tih 60 maraka mora dati na hranu i namirnice koje su skocile i vise nego sto joj ta povisica iznosi.
U bingu teleci vrat sa kostima 18.95 citave prosle godine je bio na akcijama po 14.95 koliko ja znam, nekad i jeftinije.
Znaci to je 4 marke vise za kilu mesa. Ako je ova zena iz gore navedenog primjera kupovala 3 kile tog mesa mjesecno sad mora dati 12 maraka vise. A gdje su ostale namirnice?
Da li je realno da je ovo meso skocilo samo zbog inflacije ili tu ima jos nekih dodatnih troskova?
Plus bingo uopce nije ni davao ispod 1000 platu tako da ako je on podigao cijene koji nije pogodjen kako su onda ostali koji jesu.
Stvar je u tome sto se poskupljenje dovodi u vezu sa tim sto je njoj povecana plata za 60KM, kao da nije bilo toga ne bi bilo ni poskupljenja, a i sam si evo potvrdio da je Bingo digao cijene iako su radnici svi ili vecina imali preko minimalne plate i nije imao vecih troskova zbog toga. To samo pokazuje da bi do poskupljenja svakako doslo, da je ovo samo iskoristeno kao izgovor da se pohlepa opravda.
Tacno je da svi mi sve skuplje placamo istu kolicinu namirnica u odnosu na prije godinu dana, ali stvar je u tome sto to nema veze sa minimalnom platom, i sto je bolje da je ta zena dobila bar tih 60KM povecanje nego da nije dobila nista, cijene bi svakako isle gore. Neki nisu dobili nista, neki su dobili, zavisi od dosta faktora, samo ne treba spinovati da je povecanje plata dovelo do povecanja cijena.
Evo naveo sam i clanak gdje se porede cijene istih proizvoda sa sveCkom, kako to da njihov privatnik moze dati puno vece plate nego sto je nas minimalac, platiti transport do gore, sve troskove, a imati nizu cijenu i opet zaraditi? Ako taj minimalac stvarno toliko utice na troskove da se nasim gazdama ne isplati poslovati po starim cijenama, sta onda reci za svedjane? To samo pokazuje koliko je to sve jedna velika laz i pokusaj da se opravda pohlepa.