Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
doboj71

#7151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 14:58
Didier wrote: 30/05/2023 14:52

Pa zavisi kako kome. Meni je bitno da mi djeca govore na akademskom nivou barem tri jezika, između ostalog i naš. I na dobrom sam putu da tako i bude. Kad živiš vani, sve je to dosta teže, jer je potrebno mnogo odricanja, vremena da se jezik nauči kako treba. Strašno mi je vidjeti kada ne mogu razgovarati s nanom i dedom.

Ali naravno da je bolje da nabadaju nego da ne znaju nikako. Ali s tim nabadanjem ne mogu ništa i nigdje.
Pa u Njemackoj automatski znaju eng, deu i bos. E sad na akademskom nivou mozda ne. To je malo pretjerivanje. Ali bitno je znati pricati .....

To je tvoja stvar ali u manjini si siguran sam. Pa 80% djece koja su u BiH imaju greske u pisanju i pricanju
Nazalost ,nije samo djeca.Kad procitas neke postove,: bijo ,vidijo,radijo... To su odrasli pisali.
Sjetim se svog dajdze koji je otisao za Svedsku 1972 godine,ima tri kcerke,isle su u jugoslovensku skolu,sve znale pisati i citati nas jezik,mimo engleskog i njemackog.
Nazalost vecina nas vani je prepustena sama sebi,ako se mi trudimo,djeca ce pricati nas jezik,ali dosta ih ima koji uopste ne pricaju nas jezik sa djecom.Rjetko ce se neko od te djece vratiti u Bosnu,ali ipak smo mi prva generacija,ja mislim da djeca trebaju znati nas jezik.
skafiskafsnjak

#7152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

doboj71 wrote: 30/05/2023 16:58
skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 14:58

Pa u Njemackoj automatski znaju eng, deu i bos. E sad na akademskom nivou mozda ne. To je malo pretjerivanje. Ali bitno je znati pricati .....

To je tvoja stvar ali u manjini si siguran sam. Pa 80% djece koja su u BiH imaju greske u pisanju i pricanju
Nazalost ,nije samo djeca.Kad procitas neke postove,: bijo ,vidijo,radijo... To su odrasli pisali.
Sjetim se svog dajdze koji je otisao za Svedsku 1972 godine,ima tri kcerke,isle su u jugoslovensku skolu,sve znale pisati i citati nas jezik,mimo engleskog i njemackog.
Nazalost vecina nas vani je prepustena sama sebi,ako se mi trudimo,djeca ce pricati nas jezik,ali dosta ih ima koji uopste ne pricaju nas jezik sa djecom.Rjetko ce se neko od te djece vratiti u Bosnu,ali ipak smo mi prva generacija,ja mislim da djeca trebaju znati nas jezik.
Ja mislim da se ne pise "rjetko" :D
Ma moje ce znati pricati, ali kao sto on rece, na akademskom nivou, e to ne vjerujem. Ali meni ne pada na pamet da sa djetetom pricam na njemackom.
doboj71

#7154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 17:01
doboj71 wrote: 30/05/2023 16:58
Ja mislim da se ne pise "rjetko" :D
Ma moje ce znati pricati, ali kao sto on rece, na akademskom nivou, e to ne vjerujem. Ali meni ne pada na pamet da sa djetetom pricam na njemackom.
Moze :retko, rijetko ili rjetko.😁.moji pricaju,kcerka pise ,cita i govori nas bez problema,sin vec ubacuje engleski da mi nesto objasni lakse(13 godina).Ali sve je do roditelja,ako se oni posvete djeci,djeca upijaju sve,i lose i dobro.
Nigdje

#7155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nigdje »

_BataZiv_0809 wrote: 28/05/2023 12:12
Hakiz wrote: 28/05/2023 11:59

Samo, ako taj pametni nastavi stalno, svakodnevno, emotivno, mentalno, diskusijama na ovom forumu vraćati se tamo odakle je otišao, u toj izjavi nešto nije tačno.
:thumbup:
I stalno nanovo isticati ispravnost svoje odluke....
:thumbup: i tako dan za danom godinu za godinom decenijama... :zoka:
forumskivojnik

#7156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Didier wrote: 30/05/2023 14:43
Alles-Tamam wrote: 28/05/2023 13:21

@Didier
Jako ruzno spominjati neciju djecu koja uopste nisu dio rasprava.
Ništa ružno o djeci nisam rekao, neka su živa i zdrava. Vidim da si se pronašao u postu. Jebiga, hajde realno da kažemo, većina djece naših imigranata ne znaju ili ne žele da pričaju naš jezik. I ako ga govore, govore ga kao kralj Aleksandar, miješaju rodove, ne znaju šta su padeži, izgovaraju francusko L itd.
Jesi, jesi, ne izvlaci se sada :D
Postao/la Didier » 28/05/2023 13:06
Ne mislim stvarno raspravljati na njemačkom, izgleda da ti nije dosta što će ti se djeca obraćati na tom jeziku.

Koliko sam shvatio, ulica iz milosrđa je Nijemac. Kod nas bi bio najgori serijski ulica svih vremena, i razlog da se ode iz države.

Okej.
Ovo se izgleda odnosi na mene i moju imaginarnu, nepostojecu i ko zna da li i kada "napravljenu" djecu :D :lol: .
Onome kome je svrha zivota i postojanja parenje i "pravljenje" klinaca neka na njima ispuni svaki svoj neispunjeni san, ja imam neke druge snove i zelje.
Didier

#7157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Dope_Man wrote: 30/05/2023 14:56 Inace planiraju djeca rodjena u Njemackoj, Austriji, Svedskoj... graditi akademsku karijeru u BiH i stoga je jako bitno da bosanski jezik govore savrseno (jos bolje ako moze sarajevski konkretno) :lol:

Da nema nena i deda u BiH, niko od njih, s pravom, ne bi se peglao da uci bosanski.
To nije samo bosanski jezik, to je jezik koji govori oko 25 miliona govornika širom Balkana, i ko zna koliko ljudi u dijaspori. To je mnogo više nego što recimo govori holandski, a s holandskim si itekako prispio u neke firme.

Nikad ne znaš kako će se kolo sreće okrenuti, i gdje će djeca željeti ići. Ne radi se tu samo o nanama i dedama, nego se radi o Erasmusu tokom studija, praksi, poslu itd., mada mi je jasno da većina naših ne mogu to sebi ni predstaviti, upravo zato jer im je životna relacija kuća - pos'o. Ko će još razmišljati je li "bio" ili "bijo", koga briga.
Didier

#7158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 14:58 Pa u Njemackoj automatski znaju eng, deu i bos. E sad na akademskom nivou mozda ne. To je malo pretjerivanje. Ali bitno je znati pricati .....

Tebi je pretjerivanje, meni nije. Nikad ne znaš za šta jezik može poslužiti, a ako ga govori tako da ne može ni vijesti pogledati, kao što 99% djece "priča", onda vala ne mora nikako.

Ali razumijem da je nekome to nebitno.
Didier

#7159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

forumskivojnik wrote: 30/05/2023 18:26 Ovo se izgleda odnosi na mene i moju imaginarnu, nepostojecu i ko zna da li i kada "napravljenu" djecu .
Ma nebitno imaš li djecu ili nemaš, ali ako stvarno misliš da ću otvarati linkove na jeziku koji mi je gadan, i na kom ne bih živio ni u ludilu, onda se varaš.

Nisam s tobom imao razmjenu mišljenja, ne sjećam se ni o čemu smo pričali pa si postavljala linkove, znam samo da prečesto koristite njemačke izraze na ovoj temi, a tema nije samo Njemačka, niti je uputno pričati na bilo kom drugom jeziku osim na našem.
Didier

#7160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

broj dva wrote: 30/05/2023 15:11
Didier wrote: 30/05/2023 14:43

Ništa ružno o djeci nisam rekao, neka su živa i zdrava. Vidim da si se pronašao u postu. Jebiga, hajde realno da kažemo, većina djece naših imigranata ne znaju ili ne žele da pričaju naš jezik. I ako ga govore, govore ga kao kralj Aleksandar, miješaju rodove, ne znaju šta su padeži, izgovaraju francusko L itd.
Ja svoju ne učim bosanski niti ga kući pričam tako da ne znaju ni rječ.Ako im zatreba naučit će mada ne vidim zašto bi im trebo...
I bolje da ih ne učiš.

Pitam se samo o čemu vi razgovarate sa svojom djecom, i gdje se tačno izgubi poveznica između lika koji ima preko šest tisuća postova na sarajevskom forumu i djeteta koje mu se obraća na norveškom. Kako izgledaju ti razgovori? Poznajete li vi svoju djecu uopšte?
geralt

#7161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Didier wrote: 30/05/2023 19:22
broj dva wrote: 30/05/2023 15:11

Ja svoju ne učim bosanski niti ga kući pričam tako da ne znaju ni rječ.Ako im zatreba naučit će mada ne vidim zašto bi im trebo...
I bolje da ih ne učiš.

Pitam se samo o čemu vi razgovarate sa svojom djecom, i gdje se tačno izgubi poveznica između lika koji ima preko šest tisuća postova na sarajevskom forumu i djeteta koje mu se obraća na norveškom. Kako izgledaju ti razgovori? Poznajete li vi svoju djecu uopšte?
Fakat prestani pricati o tudjoj djeci, sta tebe boli briga?
skafiskafsnjak

#7162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 30/05/2023 19:18
skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 14:58 Pa u Njemackoj automatski znaju eng, deu i bos. E sad na akademskom nivou mozda ne. To je malo pretjerivanje. Ali bitno je znati pricati .....

Tebi je pretjerivanje, meni nije. Nikad ne znaš za šta jezik može poslužiti, a ako ga govori tako da ne može ni vijesti pogledati, kao što 99% djece "priča", onda vala ne mora nikako.

Pa cekaj, ti si potencirao akademski nivo, a ja sam rekao da ce znati normalno komunicirati. Odakle sad da nece moci vijesti pogledati .....
Didier

#7163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 19:36
Didier wrote: 30/05/2023 19:18

Pa cekaj, ti si potencirao akademski nivo, a ja sam rekao da ce znati normalno komunicirati. Odakle sad da nece moci vijesti pogledati .....
Nije bitno, svoj ti pos'o...
Didier

#7164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

geralt wrote: 30/05/2023 19:26
Didier wrote: 30/05/2023 19:22

I bolje da ih ne učiš.

Fakat prestani pricati o tudjoj djeci, sta tebe boli briga?
Šta koga boli briga o bilo čemu šta ovdje raspravljamo?

Ništa nisam ni o kome ružno rekao, a to što se ti pronađeš u nečemu što te boli, stvarno nije moja stvar.
John Cleese

#7165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by John Cleese »

forumskivojnik wrote: 30/05/2023 18:26 Onome kome je svrha zivota i postojanja parenje i "pravljenje" klinaca neka na njima ispuni svaki svoj neispunjeni san, ja imam neke druge snove i zelje.
Nadam se da vjerujes da postoje i ljudi koji djecu jednostavno vole, neoptereceni pitanjem smisla (barem u tom kontekstu) i koji im pomazu da nadju svoj put kroz zivot i ostvare neke svoje snove i zelje :D
skafiskafsnjak

#7166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 30/05/2023 20:09
skafiskafsnjak wrote: 30/05/2023 19:36

Nije bitno, svoj ti pos'o...
Okej akademik :thumbup:
Rockefeller

#7167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Samo se bosanski jezik u kuci prica. Kakav svabski, ncncnc.
forumskivojnik

#7168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Didier wrote: 30/05/2023 19:20
forumskivojnik wrote: 30/05/2023 18:26 Ovo se izgleda odnosi na mene i moju imaginarnu, nepostojecu i ko zna da li i kada "napravljenu" djecu .
Ma nebitno imaš li djecu ili nemaš, ali ako stvarno misliš da ću otvarati linkove na jeziku koji mi je gadan, i na kom ne bih živio ni u ludilu, onda se varaš.

Nisam s tobom imao razmjenu mišljenja, ne sjećam se ni o čemu smo pričali pa si postavljala linkove, znam samo da prečesto koristite njemačke izraze na ovoj temi, a tema nije samo Njemačka, niti je uputno pričati na bilo kom drugom jeziku osim na našem.

Ti si postavio link sa srpskog portala, njemackog serijskog ubice dok si serijske ubice iz drugih drzava, koje su takodjer objavili, glatko izostavio, pa sam ti ja postavila linkove na njemackom kao dokaz sta je sud uradio po tom pitanju.
Ne pada mi na pamet da ti ih prevodim jer ako o necemu pises komentar onda se trebas o tome i informisati bez obzira o jeziku inace ne pisi poluistine i insinuacije.
#7056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post Postao/la Didier » 27/05/2023 10:57
То је тај систем, нема га нигдје на свијету...

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-48547025

Бивши медицински техничар осуђен је на доживотну робију за убиство 85 пацијената у двема болницама на северу Немачке.

Низ убистава који је починио Нилс Хегел непојмљив је здравом разуму, навео је судија Себастијан Буерман.

Хегел, који је већ на одслужењу доживотне казне затвора за два убиства, преписивао је смртоносне дозе лекова за срчане тегобе пацијентима у периоду од 1999. до 2005. године.

Сматра се најмасовнијим серијским убицом у немачкој модерној историји.
znam samo da prečesto koristite njemačke izraze na ovoj temi, a tema nije samo Njemačka, niti je uputno pričati na bilo kom drugom jeziku osim na našem.
Neces mi ni ti a ni bilo ko drugi, ovdje, zabraniti pisati na bilo kojem jeziku na kojem ja to zelim ali i na pismu koji ja zelim isto kao i ti :wink: .
Ne svidja ti / vam se zaobidji/te komentar, produzi/te dalje, razguli/te dalje. Tvoj izbor, moj izbor. Kuzis, kaj ne? :trema: :bleee:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier je u pravu

Vecina nasih koji idu vani zaboravljaju da na kraju ispadne da im odmah djeca postaju Nijemci.
forumskivojnik

#7170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

John Cleese wrote: 30/05/2023 20:20
forumskivojnik wrote: 30/05/2023 18:26 Onome kome je svrha zivota i postojanja parenje i "pravljenje" klinaca neka na njima ispuni svaki svoj neispunjeni san, ja imam neke druge snove i zelje.
Nadam se da vjerujes da postoje i ljudi koji djecu jednostavno vole, neoptereceni pitanjem smisla (barem u tom kontekstu) i koji im pomazu da nadju svoj put kroz zivot i ostvare neke svoje snove i zelje :D
Ako si ih ti napravio onda si ti i duzan da ih "volis" i "pomognes" im da "nadju svoj put", ne ja :D :) .

Neodgovorno je donijeti na ovaj svijet bespomocno bice ili jos asocijalnije vise bespomocnih bica i ne moci im obezbijediti nista drugo nego da postanu socijalni slucajevi, ne moci im obezbijediti prvoklasno obrazovanje.
PreWiBa

#7171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

forumskivojnik wrote: 30/05/2023 20:31
Didier wrote: 30/05/2023 19:20

Ti si postavio link sa srpskog portala, njemackog serijskog ubice dok si serijske ubice iz drugih drzava, koje su takodjer objavili, glatko izostavio, pa sam ti ja postavila linkove na njemackom kao dokaz sta je sud uradio po tom pitanju.
Ne pada mi na pamet da ti ih prevodim jer ako o necemu pises komentar onda se trebas o tome i informisati bez obzira o jeziku inace ne pisi poluistine i insinuacije.
#7056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post Postao/la Didier » 27/05/2023 10:57
То је тај систем, нема га нигдје на свијету...

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-48547025

Бивши медицински техничар осуђен је на доживотну робију за убиство 85 пацијената у двема болницама на северу Немачке.

Низ убистава који је починио Нилс Хегел непојмљив је здравом разуму, навео је судија Себастијан Буерман.

Хегел, који је већ на одслужењу доживотне казне затвора за два убиства, преписивао је смртоносне дозе лекова за срчане тегобе пацијентима у периоду од 1999. до 2005. године.

Сматра се најмасовнијим серијским убицом у немачкој модерној историји.
znam samo da prečesto koristite njemačke izraze na ovoj temi, a tema nije samo Njemačka, niti je uputno pričati na bilo kom drugom jeziku osim na našem.
Neces mi ni ti a ni bilo ko drugi, ovdje, zabraniti pisati na bilo kojem jeziku na kojem ja to zelim ali i na pismu koji ja zelim isto kao i ti :wink: .
Ne svidja ti / vam se zaobidji/te komentar, produzi/te dalje, razguli/te dalje. Tvoj izbor, moj izbor. Kuzis, kaj ne? :trema: :bleee:
zato sto koristis termine kojima se ovdje hvalis, iako na njemackom nemaju nikakav poseban znacaj, pisala si tri stranice o "Spitzenmedicini" i time ljude koji se ne razumiju u taj jezik dovodis u zabludu...
Bloo
Globalna šefica

#7172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 30/05/2023 20:40 Didier je u pravu

Vecina nasih koji idu vani zaboravljaju da na kraju ispadne da im odmah djeca postaju Nijemci.
Pa pripadnost odredenom narodu je svejedno drustveni konstrukt.
Da li je onda Amerikanac koji dode da zivi u Bosnu i nauci bosanski jezik Bos(tr)anac?
Osim jezika, šta bi još tu djecu rođenu u Njemačkoj činilo Bosancima?
Ljubav prema Bosni?
forumskivojnik

#7173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

sehohari wrote: 30/05/2023 20:44
forumskivojnik wrote: 30/05/2023 20:31

zato sto koristis termine kojima se ovdje hvalis, iako na njemackom nemaju nikakav poseban znacaj, pisala si tri stranice o "Spitzenmedicini" i time ljude koji se ne razumiju u taj jezik dovodis u zabludu...
Ko si ti?
Kakve veze ti imas sa, iz konteksta izvadjenim serijskim ubicom Niels Högel, mojim rekomentarom na konemtar od Didier?

Zasto medicinski laici imaju neodoljivi poriv da raspravljaju o medicinskim temama?

Na kraju, neko ko nije u stanju ni gramaticki ispravno napisati "Spitzenmedicini" naravno da ne zna znacenje tog strucnog termina :-) :cry: .
PreWiBa

#7174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 30/05/2023 20:58
sehohari wrote: 30/05/2023 20:40 Didier je u pravu

Pa pripadnost odredenom narodu je svejedno drustveni konstrukt.
Da li je onda Amerikanac koji dode da zivi u Bosnu i nauci bosanski jezik Bos(tr)anac?
Osim jezika, šta bi još tu djecu rođenu u Njemačkoj činilo Bosancima?
Ljubav prema Bosni?
To kako neko smatra nacionalnu pripadnost je druga tematika.
Ja samo govorim da vecina nasih koji idu gore zaboravljaju da vec prva generacija poslije njih nece gajiti njihovu kulturu, jezik i tkd. a da vecina toga nije svjesna.

Ima raznih faktora koji su doveli do toga da se ljudi poput mene i dalje osjecaju kao Bosanci.
PreWiBa

#7175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

forumskivojnik wrote: 30/05/2023 21:01
sehohari wrote: 30/05/2023 20:44

Ko si ti?
Kakve veze ti imas sa, iz konteksta izvadjenim serijskim ubicom Niels Högel, mojim rekomentarom na konemtar od Didier?

Zasto medicinski laici imaju neodoljivi poriv da raspravljaju o medicinskim temama?

Na kraju, neko ko nije u stanju ni gramaticki ispravno napisati "Spitzenmedicini" naravno da ne zna znacenje tog strucnog termina :-) :cry: .
Spitzenmedizin nije nikakav strucni termin, i tacka.

Nisam ja nikakav medicinski laik, vec sam krenuo istim stopama kao ti. I to sam prosao njemacki obrazovni sistem.

Uopste ne zelim da te difarmiram, samo sam zelio reci da smatram da nije ok koristiti neke njemacke izraze, koji rijetko ko ovdje razumije. Ovdje je se tri stranice raspravljalo o "Stellenbeschreibung", pa je pola forumara mislilo da se radi o nekom specificnom naucnom terminu, a kamoli kada baratas sa nekim rijecima poput "Spitzenmedizin".

Sa ovom drugom temom nemam nista, pa je nisam ni komentarisao. Forum nije mjesto gdje se samo vodi diskusija izmedju dvije osobe, zato postoje privatne poruke...
Post Reply