To je 30% na dnevnicu za taj dan. Cca. neto na platu 15-tak KM tim radnicima. Moraš biti u gadnom problemu da ti to čini razliku i da se odričeš normalnog života.Test1234 wrote: ↑03/05/2023 09:54Isto! Rad u smjeni je zakon, pogotovo na praznike.drug_profi wrote: ↑02/05/2023 20:05 Radio sam ja i nedeljom i praznicima, pa i u trecoj smjeni.
I znate sta? Otimao se za te dane. Jer sam imao skoro dvije dnevnice za jedan dan, a imam pravo i na slobodan dan.
Po zakonu.
Samo da se uvede praksa da inspekcije obilaze firme i traze dokaze o isplati dodataka i koristenja dana odmora za radnike koji su zateceni nedeljom ili praznikom pri obilasku.
SDP
-
sabanss
#71301 Re: SDP
-
Test1234
#71302 Re: SDP
Ako si u smjeni nema razlike, svakako radiš vikende a ako imaš praznik još bolje,
I ja sam daleko više zarađivao od te cifre koju ti gore spominješ.
Opet svakome na volju.. Neko nije vjerski nastrojen pa ne želi slobodan dan za vrijeme vjerskih praznika, iskoristit će to na svoje vrijeme, putovanje itd
Isto tako neko voli zaraditi više za državni praznik, radom,jer mu nije do roštilja i muzike, iskoristit će to vrijeme pametnije u svoje željene svrhe sa dodatnom zaradom.
Sloboda izbora.
-
HelaS
#71303 Re: SDP
Test1234 wrote: ↑03/05/2023 10:01Ako si u smjeni nema razlike, svakako radiš vikende a ako imaš praznik još bolje,
I ja sam daleko više zarađivao od te cifre koju ti gore spominješ.
Opet svakome na volju.. Neko nije vjerski nastrojen pa ne želi slobodan dan za vrijeme vjerskih praznika, iskoristit će to na svoje vrijeme, putovanje itd
Isto tako neko voli zaraditi više za državni praznik, radom,jer mu nije do roštilja i muzike, iskoristit će to vrijeme pametnije u svoje željene svrhe sa dodatnom zaradom.
Sloboda izbora.
-
sabanss
#71304 Re: SDP
Sloboda izbora kakvu ima žena iz Moldavije kojoj su uzeli pasoš i tjeraju je na prostituciju. To je ili sebično pa gledate iz nekog svog uskog kuta razmišljanja ili imate interes kao poslodavci.
- drug_profi
#71305 Re: SDP
Nije samo veca dnevnica. Zakon propisuje i slobodan dan.
Dakle bices free u ponedeljak.
Zakon mora da se postuje do slova, inace je bedmislen.
-
sabanss
#71306 Re: SDP
Nije to slobodan dan već preraspodjela radnog vremena. Na kraju mjeseca ćeš imati isto radnih sati (tema o kojoj bi se tek trebalo diskutovati). Bit ćeš free u ponedeljak jer si radio nedelju koju nisi trebao raditidrug_profi wrote: ↑03/05/2023 11:14 Nije samo veca dnevnica. Zakon propisuje i slobodan dan.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#71307 Re: SDP
Supljoglave budzetlije, znaju da ne moraju ni u toku sedmice radit a kamoli za vikend pa trabunjaju o krscanstvu nekakvom jer samo krscani ne rade nedjeljom..debili da budemo direktniji
-
Nero Histrion
#71308 Re: SDP
Ne valja ovo sa Becirovicem i Cengicem. Citam Cengicevu izjavu da ce ih moza izbaciti iz SDP-a. Steta, momci, imali ste historijsku sansu, sad sami sebe trpate u SDA mafiju. Steta. Tamo gdej Lagumdzija ima upliva, tu kriminal nice.
- Pandakonda
#71309 Re: SDP
Drzava neka brani rad onim ustanovama i firmama cijih je ona vlasnik jer ih ona i placa. Onaj ko finansira, taj određuje. Znaci drzava meni marke nije dala da otvorim svoju prodavnicu, ja placam porez, racune, kiriju i ostale dadzbine i ti da mi zabranis rad ?
Moze ali ako ce mi drzava isplatiti sve ono sto bi zaradio za tu nedjelju. Ili plati ili mi izlazi iz dzepa i biznisa. Dvije strane se ukljucene u ovaj proces, radnik i poslodavac, i neka se oni dogovore. Radnik prije zaposljenja pita da li se radi vikendom, ako hoce hoce, ako nece niko ga ne tjera da odbije ponudu za posao.
Isto kao sto poslodavac nema pravo natjerati radnika da radi vise mimo ugovorenih uslova isto tako radnik preko drzavnog aparata nema pravo tjerati poslodavca da radnju drzi manje otvorenom. Jedino sto podrzavam ovdje je povecanje dnevnice za taj dan koga zakaci da radi a taj slobodan dan onda kompenzirati nekad u toku sedmice.
U evropskim zemljama gdje se ne radi nedjeljom ljudi se krpe tako sto idu u nabavku u druga mjesta (drzave) gdje je rad dozvoljen. Tu samo profitira ta druga drzava ili mjesto a ne maticna. Razumio bi kada bi neki Amerikanac pricao o ovome, a pokusati progurati ovo u Bosni gdje smo pri dnu po broju otvorenih firmi, produktivnosti, profitu, a u vrhu sa brojem ubranog poreza i nametima, je ravno samoubistvu.
Isto kao sto poslodavac nema pravo natjerati radnika da radi vise mimo ugovorenih uslova isto tako radnik preko drzavnog aparata nema pravo tjerati poslodavca da radnju drzi manje otvorenom. Jedino sto podrzavam ovdje je povecanje dnevnice za taj dan koga zakaci da radi a taj slobodan dan onda kompenzirati nekad u toku sedmice.
U evropskim zemljama gdje se ne radi nedjeljom ljudi se krpe tako sto idu u nabavku u druga mjesta (drzave) gdje je rad dozvoljen. Tu samo profitira ta druga drzava ili mjesto a ne maticna. Razumio bi kada bi neki Amerikanac pricao o ovome, a pokusati progurati ovo u Bosni gdje smo pri dnu po broju otvorenih firmi, produktivnosti, profitu, a u vrhu sa brojem ubranog poreza i nametima, je ravno samoubistvu.
- Styling
#71310 Re: SDP
Bez obzira što si privatnik, državni zakoni se odnose na tebe, uključujući i ZoR. Ako država donese zakon o neradnoj nedjelji, moraćeš se tog takons pridržavati. Ako država neki dan proglasi neradnim, a ti na taj dan radiš, onda treba da platiš kaznu.Pandakonda wrote: ↑03/05/2023 14:40 Drzava neka brani rad onim ustanovama i firmama cijih je ona vlasnik jer ih ona i placa. Onaj ko finansira, taj određuje. Znaci drzava meni marke nije dala da otvorim svoju prodavnicu, ja placam porez, racune, kiriju i ostale dadzbine i ti da mi zabranis rad ?Moze ali ako ce mi drzava isplatiti sve ono sto bi zaradio za tu nedjelju. Ili plati ili mi izlazi iz dzepa i biznisa. Dvije strane se ukljucene u ovaj proces, radnik i poslodavac, i neka se oni dogovore. Radnik prije zaposljenja pita da li se radi vikendom, ako hoce hoce, ako nece niko ga ne tjera da odbije ponudu za posao.
- Pandakonda
#71311 Re: SDP
Sve to stoji, ja govorim da se drzava ne mjesa u rad onoga cega oni nisu vlasnici. ZoR treba biti takav da poslodavac i radnik imaju maksimalnu snagu prilikom pregovora a ne da poslodavac ili radnik ima drzavni pistolj uperen prema drugoj strani da bi dobio prednost.Styling wrote: ↑03/05/2023 15:31Bez obzira što si privatnik, državni zakoni se odnose na tebe, uključujući i ZoR. Ako država donese zakon o neradnoj nedjelji, moraćeš se tog takons pridržavati. Ako država neki dan proglasi neradnim, a ti na taj dan radiš, onda treba da platiš kaznu.Pandakonda wrote: ↑03/05/2023 14:40 Drzava neka brani rad onim ustanovama i firmama cijih je ona vlasnik jer ih ona i placa. Onaj ko finansira, taj određuje. Znaci drzava meni marke nije dala da otvorim svoju prodavnicu, ja placam porez, racune, kiriju i ostale dadzbine i ti da mi zabranis rad ?Moze ali ako ce mi drzava isplatiti sve ono sto bi zaradio za tu nedjelju. Ili plati ili mi izlazi iz dzepa i biznisa. Dvije strane se ukljucene u ovaj proces, radnik i poslodavac, i neka se oni dogovore. Radnik prije zaposljenja pita da li se radi vikendom, ako hoce hoce, ako nece niko ga ne tjera da odbije ponudu za posao.
Drzava nije ta koja treba određivati privatnim firmama sta se radi a sta ne, jer drzava nije ta koja placa tu firmu.
- drug_profi
#71312 Re: SDP
Nije sija nego vrat.sabanss wrote: ↑03/05/2023 11:46Nije to slobodan dan već preraspodjela radnog vremena. Na kraju mjeseca ćeš imati isto radnih sati (tema o kojoj bi se tek trebalo diskutovati). Bit ćeš free u ponedeljak jer si radio nedelju koju nisi trebao raditidrug_profi wrote: ↑03/05/2023 11:14 Nije samo veca dnevnica. Zakon propisuje i slobodan dan.
Zakon mora da se postuje do slova, inace je bedmislen.![]()
Da, to je poenta, s tim da ces imati jacu dnevnicu. Radnik ima jednako slobodnih i radnih dana, kao i drugi, samo je nesto bolje placen.
-
Nero Histrion
#71313 Re: SDP
Lagumdzija je dohako Durakovicu, to i ptice na grani znaju. Sta prica ovaj Cengic, zaboga?! Postoji video na kojem se moze vidjeti lijepo izraz Durakovicevog lica kad je Lagumdzija izabran.HelaS wrote: ↑03/05/2023 09:25
Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost jutarnjeg programa BHRT-a.
„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.
Čengić je komentirao nametanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako je stav SDP-a da se ne prihvaćaju kratkoročne odluke.
Pohvalio je formiranje nove Vlade Federacije BiH, kazavši kako je konačno i to pitanje skinuto s dnevng reda, te kako je sada došlo vrijeme da se konačno počne raditi.
Na pitanje voditelja kako komentira optužbe na njegov račun, da bi zbog svoje retorike prije mogao biti član SDA ili DF-a nego SDP-a, Čengić je kazao kako bi u tom slučaju i Denis Bećirović, ali i mnogi drugi SDP-ovi članovi zbog svoje retorike mogli biti pod istim „optužbama“.
Na pitanje voditelja je li na izborima degradiran u SDP-u zbog činjenice da se njegovo ime nije našlo na izbornim listama kao nostitelj, Čengić je rekao da je njegov rezultat na izborima bio, uz Bećirovićev, najbolji, te da je na taj način preskočio sve one koji su bili ispred njega na izbornim listama.
Čengić je na koncu odgovorio na pitanje je li moguće njegovo izbacivanje iz SDP-a BiH.
„Kad su izbacili jednog Nijaza Durakovića i Zlatka Lagumdžiju, osnivače modernog SDP-a, zašto ne bi mogli i nekog Čengića“!?
- twonk
#71314 Re: SDP
Je li moguce da oni razmisljaju o Hadzicu kao direktoru telecoma....
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#71315 Re: SDP
Od ovih debila me nista ne moze iznenaditi
Kakvi kurtoni Svico draga
Kakvi kurtoni Svico draga
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#71317 Re: SDP
@Leverage je li istina
-
Nebozemlja
#71318 Re: SDP
Samo nastavite s ovakvim rješenjima, pa će na sljedećim izborima biti kako to.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#71319 Re: SDP
Svega vam se sjetim
- agnostic_front
#71320 Re: SDP
Nevjerovatno 
- dječak sa šibicama
#71321 Re: SDP
Da je Esso ziv, kandidovali bi njega
- Leverage
#71322 Re: SDP
Ne znam iskreno.
Ali oduševljen sam naravno, isto kao i sa Lagumdžijom. Pozdravljam promovisanje novih neuprljanih kadrova, nema nikakve sumnje da ćemo ubrzo postati zapadna Njemačka, ma šta Njemačka, zapadna Švicarska, Konjic će da bude nova Ženeva.
Kakve tarabe jebem ti sve.
- Prpa.ba
#71323 Re: SDP
Kakav reformsko-reketaski zamah. 
- drag_gost
#71325 Re: SDP
Pickasta stranka su uvijek bili.