SDP
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#71276 Re: SDP
Nista zabranjivati samo dobro platiti.
I kontrolisati vracanje gazdama u koverti.
I kontrolisati vracanje gazdama u koverti.
- Student_u_Ostavci
#71277 Re: SDP
Nikakva zabrana rada ne treba dolaziti u obzir.
Tko želi da radi, neka radi svaki dan.
-
laik1981
#71278 Re: SDP
Imao bi pojacan promet petkom i subotom. Crnogorci su uveli neradne nedelje za trgovine. Na pocetku se zabrinuli. Nakon par mjeseci tvrdili da im se promet cak i popravio jer musterije cesto uzimaju neke stvari "za svaki slucaj" znajuci da trgovine nece raditi. U CG bukvalno nije imalo negativnog uticaja. Na pocetku bi bilo malo cudno zbog nasih navika, ali brzo bi se prilagodili. Mostarci mogu potvrditi. Kod njih je, cini mi se, uvedena neradna nedelja za trgovine. Nas je generalno strah bilo kakvih promjene. Vise jer smo robovi navika nego sto taj strah ima neko konkretno uporiste.drug_profi wrote: ↑02/05/2023 14:20Najbolji promet u trgovinama je vikendom. Iz vlastitog iskustva kazem - dobra dnevnica je dobar motiv za rad u neradne dane. Ja sam se otimao za rad nedeljom i praznikom.
-
laik1981
#71279 Re: SDP
Ima radnika u trgovinama koji odmaraju svaku drugu ili trecu nedelju. Ubise ih robovlasnici. Drzava ih treba zastititi. Jedini izbor koji trenutno imaju je da daju otkaz, sto mnogi nisu u mogucnosti. Jedino ispravno rjesenje je da se praznicima i nedeljama zabrani rad trgovinama, osim pekarama, ali i to da se skrati kao sto su u Mostaru uradili.Student_u_Ostavci wrote: ↑02/05/2023 14:47 Nikakva zabrana rada ne treba dolaziti u obzir.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#71280 Re: SDP
Naravno, ja i govorim po definiciji. Ne kazem da treba nipodastavati komunisticko naslijedje, gdje je mnogo toga dobrog bilo i sto treba njegovati. Prvenstveno antifasizam.Škobo Habu wrote: ↑02/05/2023 14:07E, jebi ga, sad...
Istina je, po definiciji, da je tako, no stranka koja je pravni nasljednik SK BiH, nikad nije ni ni bila ćru socijaldemokratija.
Titoistički raspašoj.
Vec sam negdje govorio da sam poprilicno sit price kako je nekad bilo (spavanje na klupi u parku i bosna prvak evrope). Tradicija je dobra kada se aktivno radi na njoj i stvranju uslova da se ponove dobre stvari, a ne kad od istih ostane prilog na tvu za svaku godisnjicu.
A prica o titu i tim vremenima je postala upravo to. Od sporta do titovih politickih manevara. Zato i SDP treba Tita ostaviti u istoriji, a krenuti dalje sa ovim sto danas ima.
-
Škobo Habu
#71281 Re: SDP
Vidiš, mene su zbog takvih stavova na ovoj temi posebno razapinjali. I to prije tri-četiri godine.Chmoljo wrote: ↑02/05/2023 15:05
Naravno, ja i govorim po definiciji. Ne kazem da treba nipodastavati komunisticko naslijedje, gdje je mnogo toga dobrog bilo i sto treba njegovati. Prvenstveno antifasizam.
Vec sam negdje govorio da sam poprilicno sit price kako je nekad bilo (spavanje na klupi u parku i bosna prvak evrope). Tradicija je dobra kada se aktivno radi na njoj i stvranju uslova da se ponove dobre stvari, a ne kad od istih ostane prilog na tvu za svaku godisnjicu.
A prica o titu i tim vremenima je postala upravo to. Od sporta do titovih politickih manevara. Zato i SDP treba Tita ostaviti u istoriji, a krenuti dalje sa ovim sto danas ima.
Dolazi se tobe.
-
zippoo87
#71282 Re: SDP
Dobar post.laik1981 wrote: ↑02/05/2023 14:53Imao bi pojacan promet petkom i subotom. Crnogorci su uveli neradne nedelje za trgovine. Na pocetku se zabrinuli. Nakon par mjeseci tvrdili da im se promet cak i popravio jer musterije cesto uzimaju neke stvari "za svaki slucaj" znajuci da trgovine nece raditi. U CG bukvalno nije imalo negativnog uticaja. Na pocetku bi bilo malo cudno zbog nasih navika, ali brzo bi se prilagodili. Mostarci mogu potvrditi. Kod njih je, cini mi se, uvedena neradna nedelja za trgovine. Nas je generalno strah bilo kakvih promjene. Vise jer smo robovi navika nego sto taj strah ima neko konkretno uporiste.drug_profi wrote: ↑02/05/2023 14:20
Najbolji promet u trgovinama je vikendom. Iz vlastitog iskustva kazem - dobra dnevnica je dobar motiv za rad u neradne dane. Ja sam se otimao za rad nedeljom i praznikom.
Upravo tako...nista se negativno nece desiti,jer ono sto si planirao kupiti u nedjelju,kupiti ces petak-subotu ili ranije.
Takodjer,kod nas benzinske rade 24 sata a u svakom gradu ih imas milion i imaju u ponudi svasta.
Treba poceti uvoditi reda i uvoditi ono sto je svugdje normalno i za mjesec dana ce se svi navici.
Problem je sto su kod nas trznimcentri sada koncipirani na rad vikendom i shoping days-e i ostale gluposti pa kada raja ne radi (neki,ne wvi), da dosju u TC trositi pare i kupovati odjecu,obucu,jesti itd.
I upravo su vlasnici TC-a najveci protivnici nerada nedjeljom.
Ali i treba ovaj ZOR izmijeniti u dijelu gdje je poslodavcima dao svu moc a radniku nista pa da se i tu profiltrira malo,da se zna ko je dobar poslodqvac i ko pazi radnike a ovi ostali neka se gase...svakako niko osim njih samih nema koristi od njihovih biznisa.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#71283 Re: SDP
Pa sad, ne sjecam se da te ja jesam, al drago mi je da se slazemo.Škobo Habu wrote: ↑02/05/2023 15:15Vidiš, mene su zbog takvih stavova na ovoj temi posebno razapinjali. I to prije tri-četiri godine.Chmoljo wrote: ↑02/05/2023 15:05
Naravno, ja i govorim po definiciji. Ne kazem da treba nipodastavati komunisticko naslijedje, gdje je mnogo toga dobrog bilo i sto treba njegovati. Prvenstveno antifasizam.
Dolazi se tobe.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#71284 Re: SDP
Iz razlicitih motiva i pobuda ste govorili isto.
-
HelaS
#71285 Re: SDP
Trgovine, u njihovoj djelatnosti, jesu promet i proizvoda, ali su ujedno i promet usluga. Mogućnost koju mi daje trgovina je da kupim određeni proizvod i to je ta njena usluga, slično kakvu mi uslugu daje jedan ugostiteljski prostor - da popijem kafu, da ručam, itd, ili usluga koju mi pruža javni gradski prevoznik, i svi ostali.zippoo87 wrote: ↑02/05/2023 15:16Dobar post.laik1981 wrote: ↑02/05/2023 14:53
Imao bi pojacan promet petkom i subotom. Crnogorci su uveli neradne nedelje za trgovine. Na pocetku se zabrinuli. Nakon par mjeseci tvrdili da im se promet cak i popravio jer musterije cesto uzimaju neke stvari "za svaki slucaj" znajuci da trgovine nece raditi. U CG bukvalno nije imalo negativnog uticaja. Na pocetku bi bilo malo cudno zbog nasih navika, ali brzo bi se prilagodili. Mostarci mogu potvrditi. Kod njih je, cini mi se, uvedena neradna nedelja za trgovine. Nas je generalno strah bilo kakvih promjene. Vise jer smo robovi navika nego sto taj strah ima neko konkretno uporiste.
Upravo tako...nista se negativno nece desiti,jer ono sto si planirao kupiti u nedjelju,kupiti ces petak-subotu ili ranije.
Takodjer,kod nas benzinske rade 24 sata a u svakom gradu ih imas milion i imaju u ponudi svasta.
Treba poceti uvoditi reda i uvoditi ono sto je svugdje normalno i za mjesec dana ce se svi navici.
Problem je sto su kod nas trznimcentri sada koncipirani na rad vikendom i shoping days-e i ostale gluposti pa kada raja ne radi (neki,ne wvi), da dosju u TC trositi pare i kupovati odjecu,obucu,jesti itd.
Ali i treba ovaj ZOR izmijeniti u dijelu gdje je poslodavcima dao svu moc a radniku nista pa da se i tu profiltrira malo,da se zna ko je dobar poslodqvac i ko pazi radnike a ovi ostali neka se gase...svakako niko osim njih samih nema koristi od njihovih biznisa.
Teško ću shvatiti zakonodavca kad mi zabranom rada nedjeljom zabrani uslugu, samo zato jer nije sposoban da izvrši nadzor postojećih propisa kojima je radnik zakonom zaštićen, a koji, očito je, mnogi poslodavci ne poštuju.
Teško ću shvatiti zakonodavca koji me primorava da svoje potrebe rješavam dan prije, ili kad god, da ne bih ušao u situaciju da nedjeljom moram nabaviti određeni proizvod, a neću imati gdje...
Teško ću razumjeti zašto neradna nedljelja, kad su dani odmora subota i nedjelja. Zašto predlagači ove zabrane ne nude zabranu rada subotom?
Zašto se predlaže zabrana rada trgovinama, a ne i svim trgovinama. U Mostaru i Čapljini odobren je rad trgovcima koji se bave prometom turističkih suvenira, pekarama, cvjećarnicama, benzinskim stanicama... Zašto su ove djelatnosti odobrene, zašto selektivitet? Odobren je rad i drakstorima (rad 00-24 sati), ako takvih uopće i imamo
Napisao sam u postu prije ovog na istoj temi, protiv sam bilo kakvih ovakvih zabrana, i ljudima treba dati slobodu i pravo da sami odlučuju. Rad u dane odmora je i sada uređen po zakonu i treba biti plaćen više nego redovan rad. Siguran sam da postoji mnogo ljudi koji žele da rade nedjeljom, da im se više plati. Takvi će biti oštećeni ako prođe ovakva besmislena ideja. Oštećeni će biti i kupci, koji imaju pravo da zaborave kupiti dan prije, koji imaju pravo na iznenadne potrebe za nekim proizvodima, oštećeni će biti i svi poslodavci, jer je besmislena teorija i praksa crnogorskih trgovaca da imaju veći promet nakon zabrane rada nedjeljom. Jednako kako je i besmislen prijedlog da hljeb, paradajz, ulje i sl. kupujem na benzinskim pumpama, koje rade 24 sata.
Treba pojačati rad inspekcija i sankcionirati njihov javašluk u vršenju dužnosti. Inspekcije trebaju izvršavati stalne kontrole zakona o radu, plaćanja radnika u dane odmora, prekovremeni rad i rad u noćnim satima, itd. i sve će biti kako treba.
-
palermo
#71286 Re: SDP
Izvrstan postHelaS wrote: ↑02/05/2023 16:53Trgovine, u njihovoj djelatnosti, jesu promet i proizvoda, ali su ujedno i promet usluga. Mogućnost koju mi daje trgovina je da kupim određeni proizvod i to je ta njena usluga, slično kakvu mi uslugu daje jedan ugostiteljski prostor - da popijem kafu, da ručam, itd, ili usluga koju mi pruža javni gradski prevoznik, i svi ostali.zippoo87 wrote: ↑02/05/2023 15:16
Dobar post.
Teško ću shvatiti zakonodavca kad mi zabranom rada nedjeljom zabrani uslugu, samo zato jer nije sposoban da izvrši nadzor postojećih propisa kojima je radnik zakonom zaštićen, a koji, očito je, mnogi poslodavci ne poštuju.
Teško ću shvatiti zakonodavca koji me primorava da svoje potrebe rješavam dan prije, ili kad god, da ne bih ušao u situaciju da nedjeljom moram nabaviti određeni proizvod, a neću imati gdje...
Teško ću razumjeti zašto neradna nedljelja, kad su dani odmora subota i nedjelja. Zašto predlagači ove zabrane ne nude zabranu rada subotom?
Zašto se predlaže zabrana rada trgovinama, a ne i svim trgovinama. U Mostaru i Čapljini odobren je rad trgovcima koji se bave prometom turističkih suvenira, pekarama, cvjećarnicama, benzinskim stanicama... Zašto su ove djelatnosti odobrene, zašto selektivitet? Odobren je rad i drakstorima (rad 00-24 sati), ako takvih uopće i imamo![]()
Napisao sam u postu prije ovog na istoj temi, protiv sam bilo kakvih ovakvih zabrana, i ljudima treba dati slobodu i pravo da sami odlučuju. Rad u dane odmora je i sada uređen po zakonu i treba biti plaćen više nego redovan rad. Siguran sam da postoji mnogo ljudi koji žele da rade nedjeljom, da im se više plati. Takvi će biti oštećeni ako prođe ovakva besmislena ideja. Oštećeni će biti i kupci, koji imaju pravo da zaborave kupiti dan prije, koji imaju pravo na iznenadne potrebe za nekim proizvodima, oštećeni će biti i svi poslodavci, jer je besmislena teorija i praksa crnogorskih trgovaca da imaju veći promet nakon zabrane rada nedjeljom. Jednako kako je i besmislen prijedlog da hljeb, paradajz, ulje i sl. kupujem na benzinskim pumpama, koje rade 24 sata.
Treba pojačati rad inspekcija i sankcionirati njihov javašluk u vršenju dužnosti. Inspekcije trebaju izvršavati stalne kontrole zakona o radu, plaćanja radnika u dane odmora, prekovremeni rad i rad u noćnim satima, itd. i sve će biti kako treba.
-
zippoo87
#71288 Re: SDP
Isto onako kako je najnormalnije u EU da se ne radi nedjeljom,prepisati samo i kod nas.
Koga briga za tobom ili nekim petim ako si zaboravio nesto kupiti?
To treba biti problem politicara ili mene?
Ne treba,to je samo posljedica sto si ti zaboravio ili se nisi dobro organizovao.
Iz tvog posta se vidi da nisi nikada radio u trgovini ili usluznim djelatnostima,pa da vidis kako je kada svi nedjeljom odu na bazen,planinu,biciklizam a ti na posao.Isto je i za praznike...ti na odmor a ja na posao.
Pa nema tih para za koje bi ja mijenjao praznik za 20-30 KM vise...meni je to fukarluk,da ganjam ebenih 30 KM vise.Kod sebe imam sta raditi svaki slobodni dan.
Fino bi bilo kada bi poslodavca zanimalo da ti biras kada ces i hoces li raditi u nedjelju ili praznik ali ne ide to tako.Sta evo ako u nedjelju ni ja ni kolega ne zelimo da radimo ,hocemo na izlet obojica a gazda hoce da radnja radi?Koga ce zaposliti?A mogu li ja reci necu ja doci na posao,bez posljedica?
Prema tome,prvo budi u nekoj situaciji pa onda komentarisi.
I nije selektivno nista tu...benzinske ako su registrovane za rad od 0-24,rade tako uvijek,dragstori isto tako i ono ostalo sto je nuzno da zivot funkcionise normalno.
Koga briga za tobom ili nekim petim ako si zaboravio nesto kupiti?
To treba biti problem politicara ili mene?
Ne treba,to je samo posljedica sto si ti zaboravio ili se nisi dobro organizovao.
Iz tvog posta se vidi da nisi nikada radio u trgovini ili usluznim djelatnostima,pa da vidis kako je kada svi nedjeljom odu na bazen,planinu,biciklizam a ti na posao.Isto je i za praznike...ti na odmor a ja na posao.
Pa nema tih para za koje bi ja mijenjao praznik za 20-30 KM vise...meni je to fukarluk,da ganjam ebenih 30 KM vise.Kod sebe imam sta raditi svaki slobodni dan.
Fino bi bilo kada bi poslodavca zanimalo da ti biras kada ces i hoces li raditi u nedjelju ili praznik ali ne ide to tako.Sta evo ako u nedjelju ni ja ni kolega ne zelimo da radimo ,hocemo na izlet obojica a gazda hoce da radnja radi?Koga ce zaposliti?A mogu li ja reci necu ja doci na posao,bez posljedica?
Prema tome,prvo budi u nekoj situaciji pa onda komentarisi.
I nije selektivno nista tu...benzinske ako su registrovane za rad od 0-24,rade tako uvijek,dragstori isto tako i ono ostalo sto je nuzno da zivot funkcionise normalno.
- Hank Paldum
#71289 Re: SDP
HelaS wrote: ↑02/05/2023 16:53Trgovine, u njihovoj djelatnosti, jesu promet i proizvoda, ali su ujedno i promet usluga. Mogućnost koju mi daje trgovina je da kupim određeni proizvod i to je ta njena usluga, slično kakvu mi uslugu daje jedan ugostiteljski prostor - da popijem kafu, da ručam, itd, ili usluga koju mi pruža javni gradski prevoznik, i svi ostali.zippoo87 wrote: ↑02/05/2023 15:16
Dobar post.
Zašto se predlaže zabrana rada trgovinama, a ne i svim trgovinama. U Mostaru i Čapljini odobren je rad trgovcima koji se bave prometom turističkih suvenira, pekarama, cvjećarnicama, benzinskim stanicama... Zašto su ove djelatnosti odobrene, zašto selektivitet? Odobren je rad i drakstorima (rad 00-24 sati), ako takvih uopće i imamo![]()
Uz to dodaj su artikli na benzinskoj uglavnom skuplji.
To je nametnuta logika, ne mogu nedjeljom kupiti mlijeko ali mogu sladoled, ne mogu kupiti jestivo ulje a mogu kupiti ulje za auto.
Mnogi se ponašaju kao da radna nedjelja znači da će jedan radnik raditi 7 dana bez odmora pa da je to toliko strašno.
Pa imamo najbolji primjer sa benzinskim pumpama, gdje radnici rade nedjeljom ali zato imaju npr. utorak slobodan.
Bolje da su se fokusirali na privatnike robovlasnike koji drže jednu djevojku kao radnicu jer mu je žao da plati još jednog radnika, pa nakon 6 radnih dana ona mora još i nedjelju raditi.
To je problem, nije problem raditi nedjelju a imati drugi dan slobodan a kroz to i mušterije imaju mogućnost 7 dana u sedmici da kupuju.
- drug_profi
#71290 Re: SDP
Radio sam ja i nedeljom i praznicima, pa i u trecoj smjeni.
I znate sta? Otimao se za te dane. Jer sam imao skoro dvije dnevnice za jedan dan, a imam pravo i na slobodan dan.
Po zakonu.
Samo da se uvede praksa da inspekcije obilaze firme i traze dokaze o isplati dodataka i koristenja dana odmora za radnike koji su zateceni nedeljom ili praznikom pri obilasku.
I znate sta? Otimao se za te dane. Jer sam imao skoro dvije dnevnice za jedan dan, a imam pravo i na slobodan dan.
Po zakonu.
Samo da se uvede praksa da inspekcije obilaze firme i traze dokaze o isplati dodataka i koristenja dana odmora za radnike koji su zateceni nedeljom ili praznikom pri obilasku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#71291 Re: SDP
@HelaS ti si u Svedskoj jelde
-
HelaS
#71292 Re: SDP
Ne treba nužno živjeti u Švedskoj da bi znao šta da tražiš od vlasti svoje države, a to je osnovno - da provodi propise koje je sama donijela.
Ljudima treba dati pravo, ne ograničavati ih prema svojim interesima i nemoći da provodi zakone..
-
HelaS
#71293 Re: SDP
Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost jutarnjeg programa BHRT-a.
„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.
Čengić je komentirao nametanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako je stav SDP-a da se ne prihvaćaju kratkoročne odluke.
Pohvalio je formiranje nove Vlade Federacije BiH, kazavši kako je konačno i to pitanje skinuto s dnevng reda, te kako je sada došlo vrijeme da se konačno počne raditi.
Na pitanje voditelja kako komentira optužbe na njegov račun, da bi zbog svoje retorike prije mogao biti član SDA ili DF-a nego SDP-a, Čengić je kazao kako bi u tom slučaju i Denis Bećirović, ali i mnogi drugi SDP-ovi članovi zbog svoje retorike mogli biti pod istim „optužbama“.
Na pitanje voditelja je li na izborima degradiran u SDP-u zbog činjenice da se njegovo ime nije našlo na izbornim listama kao nostitelj, Čengić je rekao da je njegov rezultat na izborima bio, uz Bećirovićev, najbolji, te da je na taj način preskočio sve one koji su bili ispred njega na izbornim listama.
Čengić je na koncu odgovorio na pitanje je li moguće njegovo izbacivanje iz SDP-a BiH.
„Kad su izbacili jednog Nijaza Durakovića i Zlatka Lagumdžiju, osnivače modernog SDP-a, zašto ne bi mogli i nekog Čengića“!?
- Styling
#71294 Re: SDP
On se poredi sa DurakovićemHelaS wrote: ↑03/05/2023 09:25
Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, bio je gost jutarnjeg programa BHRT-a.
„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.
Čengić je komentirao nametanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako je stav SDP-a da se ne prihvaćaju kratkoročne odluke.
Pohvalio je formiranje nove Vlade Federacije BiH, kazavši kako je konačno i to pitanje skinuto s dnevng reda, te kako je sada došlo vrijeme da se konačno počne raditi.
Na pitanje voditelja kako komentira optužbe na njegov račun, da bi zbog svoje retorike prije mogao biti član SDA ili DF-a nego SDP-a, Čengić je kazao kako bi u tom slučaju i Denis Bećirović, ali i mnogi drugi SDP-ovi članovi zbog svoje retorike mogli biti pod istim „optužbama“.
Na pitanje voditelja je li na izborima degradiran u SDP-u zbog činjenice da se njegovo ime nije našlo na izbornim listama kao nostitelj, Čengić je rekao da je njegov rezultat na izborima bio, uz Bećirovićev, najbolji, te da je na taj način preskočio sve one koji su bili ispred njega na izbornim listama.
Čengić je na koncu odgovorio na pitanje je li moguće njegovo izbacivanje iz SDP-a BiH.
„Kad su izbacili jednog Nijaza Durakovića i Zlatka Lagumdžiju, osnivače modernog SDP-a, zašto ne bi mogli i nekog Čengića“!?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#71295 Re: SDP
Ne, nego po jednoj rijeci koju upotrebljavas sam pretpostavio da si gore
-
sabanss
#71296 Re: SDP
Ja sam prvi dragstor koji je radio nedeljom zapamtio 90-te dolaskom "demokratije". Tako da nemojte reći da nismo navikli na neradnu nedelju (tada i subotu ali nećemo pretjerivati). Robovlasništvo je uvelo vikende i radno vrijeme do 22 ili 23h - razne hoše, amke, binge i ine...
Što se mene tiče komotno neradni vikend. Dobrobit za duševno zdravlje radnika je nemjerljiva, a vala i za moje.
Što se mene tiče komotno neradni vikend. Dobrobit za duševno zdravlje radnika je nemjerljiva, a vala i za moje.
- tramvajtrojka
#71297 Re: SDP
kod nas gazda u trgovinama ti kaze jedan dan u sedam slobodan, pa taj jedan dan se pomjeri pa radis desetak zaredom , pa ode na dvije sedmice, ja se sjecam radio u trgovini prije sedam godina kad sam faks zavrsio , 15 dana zaredom radio i to je bilo hoces neces imas biro . Nije mi bilo mrze stvari od rada nedjeljom zove te raja, trebe hajmo prohodati negdje a ti im napises radim taj osjecaj ljudskog dna zauvijek cu se sjecati, prodajes televizore i ostalu komp opremu i vise se naribas podova i portala tu crknes nego iceg vise tako da neradna nedjelja uvijeksabanss wrote: ↑03/05/2023 09:37 Ja sam prvi dragstor koji je radio nedeljom zapamtio 90-te dolaskom "demokratije". Tako da nemojte reći da nismo navikli na neradnu nedelju (tada i subotu ali nećemo pretjerivati). Robovlasništvo je uvelo vikende i radno vrijeme do 22 ili 23h - razne hoše, amke, binge i ine...
-
HelaS
#71298 Re: SDP
Vatra se ne gasi po njenim vrhovima, nego u osnovi...tramvajtrojka wrote: ↑03/05/2023 09:43kod nas gazda u trgovinama ti kaze jedan dan u sedam slobodan, pa taj jedan dan se pomjeri pa radis desetak zaredom , pa ode na dvije sedmice, ja se sjecam radio u trgovini prije sedam godina kad sam faks zavrsio , 15 dana zaredom radio i to je bilo hoces neces imas biro . Nije mi bilo mrze stvari od rada nedjeljom zove te raja, trebe hajmo prohodati negdje a ti im napises radim taj osjecaj ljudskog dna zauvijek cu se sjecati, prodajes televizore i ostalu komp opremu i vise se naribas podova i portala tu crknes nego iceg vise tako da neradna nedjelja uvijeksabanss wrote: ↑03/05/2023 09:37 Ja sam prvi dragstor koji je radio nedeljom zapamtio 90-te dolaskom "demokratije". Tako da nemojte reći da nismo navikli na neradnu nedelju (tada i subotu ali nećemo pretjerivati). Robovlasništvo je uvelo vikende i radno vrijeme do 22 ili 23h - razne hoše, amke, binge i ine...
Što se mene tiče komotno neradni vikend. Dobrobit za duševno zdravlje radnika je nemjerljiva, a vala i za moje.![]()
-
Test1234
#71299 Re: SDP
Isto! Rad u smjeni je zakon, pogotovo na praznike.drug_profi wrote: ↑02/05/2023 20:05 Radio sam ja i nedeljom i praznicima, pa i u trecoj smjeni.
Po zakonu.
-
sabanss
#71300 Re: SDP
Slažem se. Hrvatski Kaufland i Lidl rade vikendima i praznicima, njemački ne.
Jedna država zabranila rad, druga ne.
Nema tog kapitaliste koji te neće j**ati ako može.
Jedna država zabranila rad, druga ne.
Nema tog kapitaliste koji te neće j**ati ako može.