inspiron wrote: ↑04/01/2023 21:54
Pardon kolega ultra na citiranju, samo da se podsjetimo kako Seiko zna zabiberiti cijenu. Ako je ovaj tri milje dolara, koliko bi zacijepili monopushera mehaničkog kronografa. Dobro bi oni njega napravili, nema tu sumnje, ako ga opet naprave, a to bi bilo poprilično na terenu gdje Švicarci ipak nemaju konkurenciju. Možda im se ne isplati, ko zna.
Sat je lijep, samo ne znam koliko bi im se isplatilo....
Izjavio im je CEO da se moraju pozicionirati u “malo visi” cjenovni rang. I tu je bio kraj dobrom satu za razumnu cijenu.
Nema sumnje da bi cijena monopushera bila paprena, posebno ako bi bilo sa nekim mehanizmom u rangu 8L. Sad koliko je taj ulazni GS mehanizam i moguca modifikacija zaista dobar, da vrijedi bar nesto od cijene, ne znam. Citao sam recenzije od vrhunskih pa do brutalno losih.
Recimo ja volim Sumo koji je 6R35. Vanila mehanizam ali se meni pokazao jako dobrim, dok dosta se ljudi zali da im je +30 po danu.
S obzirom da 6R modeli idu do negdje 1200-1300 Eura sto je previse cak i za Seiko zadrtog fana, (prosli model Suma se mogao naci za 600 sad novi sa keramikom 1200

, willard otprilike 900-1200, monopusher bi bio vjerovatno isao iznad 1500. Sad to moze biti 1600 ali i 3000

.
Kinezi ih istjerase is 100-300 Eura a Swiss je odavno nakit, nostalgija i (aspiracijski) prestiz tako da Seiko nema kud nego u vise cijene.