Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NIN

#7101 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

_BataZiv_0809 wrote:Sto se tice ritualnog klanja, o njemu mislim sve najgore.
Misljenja sam da nemas potrebe ovo misliti jer, ako vec jedes meso, zar je zaista bitno da li je stoka zaklana na ovaj ili onaj nacin? Zar bi ti trebalo biti ta forma bitna ako nisi vjernik i nije ti bitan ritual!? Meni kao mesojedu je sasvim nebitno je li koser, halal ili cisto industrijski, ono s trake! Meni je bitan proizvod, da je manje masan, zdrav koliko je to moguce, ukusan i fino zacinjen.
_BataZiv_0809 wrote:A ta prica da je Ibrahim bio spreman zaklati sopstveno dijete koja se stavlja u udzbenike vjeronauke za najmladje razrede je prosto degutantna :run:
E ovo je sasvim druga prica (jeste da se direktno veze za kurban) koja moze biti zaista degutantna. Ali, treba vidjeti kako je koncipirana i predstavljena djeci za taj uzrast. Ja iskreno ne znam jer moja djeca ne pohadjaju vjeronauk, a ne zanimam se za to plaho pa nisam upucen. Ipak, ideja Abrahamove zrtve, tj. njegovog iskusenja i prikazivanja ljubavi prema bogu kroz sam cin (na ustrb svog potomstva), je u samom temelju triju najvecih religija na svijetu ali, najbolje bi bilo kvotati konkretan upis iz vjeronauka pa da vidimo.
belfy

#7102 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

hm. recenica nije Dylanova, ali ni ja se ne mogu sjetiti odakle je. ako vec zelis da se zgrozis mesa i klanja pogledas Earthlings. citav je na youtube-u. ja ga gledao dva puta i ucinak...slabo. od ta dva puta jednom zena samnom...ucinak - godinu dana nije jela meso. sta da ti kazem. moras biti spreman na svoje zelje. ako si zelio bolje radno mjesto - nekog si pregazio ko ga je mogao dobiti umjesto tebe. zrtva - ti si se morao zalagati i raditi vise. zelis da jedes meso? zrtva- neko bice mora biti ubijeno. zelis pojesti mrkvu? mora biti iscupati iz korjena... jedina je razlika ako zelis umijeti. onda sam sebe moras dokrajciti...no, opet si ubio jedno bice - sebe!
nasa

#7103 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Bez sale, nema nikakve sanse da su humaniji uslovi u masovnim pogonima od uzgoja u domacinstvima pa onda i cijeli process klanja.
Zivot zivotinja u onom skucenom prostoru gdje ih udaraju strujom, osamute za svaku intervenciju iz vetereniraskih potreba, hrane koncetratima i antibioticima i sl. onda klanje na traci itd.Nista tu nema ni lijepo ni pozeljno.Te zivotinje i nemaju nikakvog zivota.
Ako pricamo o humanijem odnosu prema zivotinjama, a ujedno njihovom kvalitetnijem zivotu i na kraju mesu koje konzumiramo, onda su to seoske farme.

Sto se tice tkz.ritualnog klanja, cijeli ritual stane u Bismilla, bukvalno to je ta rijec pa, ako vam smeta onda ne kupujte ni domaci sir, povrce, voce, manje vise sve sto su dotakle muslimanske ruke jer garantujem da nana muslimamnka prije nego pukne krampom po korovu kaze Bismilla, a mozda i koju dovu!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7104 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

NIN wrote: Misljenja sam da nemas potrebe ovo misliti jer, ako vec jedes meso, zar je zaista bitno da li je stoka zaklana na ovaj ili onaj nacin? Zar bi ti trebalo biti ta forma bitna ako nisi vjernik i nije ti bitan ritual!? Meni kao mesojedu je sasvim nebitno je li koser, halal ili cisto industrijski, ono s trake! Meni je bitan proizvod, da je manje masan, zdrav koliko je to moguce, ukusan i fino zacinjen.

E ovo je sasvim druga prica (jeste da se direktno veze za kurban) koja moze biti zaista degutantna. Ali, treba vidjeti kako je koncipirana i predstavljena djeci za taj uzrast. Ja iskreno ne znam jer moja djeca ne pohadjaju vjeronauk, a ne zanimam se za to plaho pa nisam upucen. Ipak, ideja Abrahamove zrtve, tj. njegovog iskusenja i prikazivanja ljubavi prema bogu kroz sam cin (na ustrb svog potomstva), je u samom temelju triju najvecih religija na svijetu ali, najbolje bi bilo kvotati konkretan upis iz vjeronauka pa da vidimo.
Pa u principu rijetko jedem meso. Napravim tu i tamo iznimku za dobru suhovinu, ponekad rostilj i tako to. I u pravu si da je zaista nebitno kako je to izvrseno. Ali smisao je bio vise u ovom drugom dijelu posta koji si citirao :thumbup:

Minimum nekih pedagoskih standarda nalaze da se prica prilagodi uzrastu i sasvim sigurno ne pise bas ovako brutalno kako sam ja napisao. Ima skoro deset godina otkad sam prelistao taj udzbenik, tako da se ne mogu bas najbolje sjetiti. Ali se sigurno spominje.

Ono u metaforicnom smislu ima duboku pouku i tu se slazem. Ali opet sam koncept zrtve koja podrazumijeva ubistvo sopstvenog djeteta je meni licno grozan :run:
Last edited by _BataZiv_0809 on 28/01/2015 00:40, edited 3 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7105 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote:hm. recenica nije Dylanova, ali ni ja se ne mogu sjetiti odakle je. ako vec zelis da se zgrozis mesa i klanja pogledas Earthlings. citav je na youtube-u. ja ga gledao dva puta i ucinak...slabo. od ta dva puta jednom zena samnom...ucinak - godinu dana nije jela meso. sta da ti kazem. moras biti spreman na svoje zelje. ako si zelio bolje radno mjesto - nekog si pregazio ko ga je mogao dobiti umjesto tebe. zrtva - ti si se morao zalagati i raditi vise. zelis da jedes meso? zrtva- neko bice mora biti ubijeno. zelis pojesti mrkvu? mora biti iscupati iz korjena... jedina je razlika ako zelis umijeti. onda sam sebe moras dokrajciti...no, opet si ubio jedno bice - sebe!
Bolje je da ne gledam. :D

Inace slazem se sa tim darvinistickim pristupom objasnjavanja funkcionisanja svijeta. Mada je kljucna rijec izbor. Izbor, kakav god bio, ima svoju cijenu i uslovno recno-zrtve. Ali je vazna postavka da covjek ima izbor. Zivotinje, bas i ne.
belfy

#7106 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

vala, nasa, i ti nekada ko Malesia Airlanes ofulas u okean... niko nece naci veze tvog posta sa trenutcanom pricom...zadugo.

bata, ja ne nastupam ovde darvinisticki, nego logicki. i ti u okean da se sa nasom druzis? sto se izbora tice, nije bas da ga ni mi imamo. ne znas sutra da li ce te pujdo pojesti na ulici. jel to onda njegov ili tvoj izbor?
Last edited by belfy on 28/01/2015 00:40, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7107 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote:Bez sale, nema nikakve sanse da su humaniji uslovi u masovnim pogonima od uzgoja u domacinstvima pa onda i cijeli process klanja.
Zivot zivotinja u onom skucenom prostoru gdje ih udaraju strujom, osamute za svaku intervenciju iz vetereniraskih potreba, hrane koncetratima i antibioticima i sl. onda klanje na traci itd.Nista tu nema ni lijepo ni pozeljno.Te zivotinje i nemaju nikakvog zivota.
Ako pricamo o humanijem odnosu prema zivotinjama, a ujedno njihovom kvalitetnijem zivotu i na kraju mesu koje konzumiramo, onda su to seoske farme.

Sto se tice tkz.ritualnog klanja, cijeli ritual stane u Bismilla, bukvalno to je ta rijec pa, ako vam smeta onda ne kupujte ni domaci sir, povrce, voce, manje vise sve sto su dotakle muslimanske ruke jer garantujem da nana muslimamnka prije nego pukne krampom po korovu kaze Bismilla, a mozda i koju dovu!
Nepotrebno imputiranje i insinuiranje islamofobije.
nasa

#7108 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

E ja sam listala udzbenike-islamske, doduse nisam bas to vezano za Abrahama...i sad da vam kazem da je udzbenik 5 puta kvalitetnije, izgled, papir, concept itd. od mnogih udzbenika koje koriste u osnovnoj necete mi vjerovati...
Taj predmet je bio pod pritiskom, slicno kao skole s vjerskim predznakom te, istina je da su ulozili dodatni napor da to sve izgleda kako treba i da se izbjegnu nepotrebne kritike itd.
Mnogo se to poboljsalo u odnosu na ranije....
nasa

#7109 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nasa wrote:Bez sale, nema nikakve sanse da su humaniji uslovi u masovnim pogonima od uzgoja u domacinstvima pa onda i cijeli process klanja.

Nepotrebno imputiranje i insinuiranje islamofobije.
Sta ti onda smeta kod ritual....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7110 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote:vala, nasa, i ti nekada ko Malesia Airlanes ofulas u okean... niko nece naci veze tvog posta sa trenutcanom pricom...zadugo.

bata, ja ne nastupam ovde darvinisticki, nego logicki. i ti u okean da se sa nasom druzis? sto se izbora tice, nije bas da ga ni mi imamo. ne znas sutra da li ce te pujdo pojesti na ulici. jel to onda njegov ili tvoj izbor?
Pa darvinizam je logican, tako da nemas frke :D

A to sto se tice pujde, hm izabrao si taj dan da ides pjeske, umjesto tramvajem, lupam. Dakle opet snosis posljedicu svog izbora. Zivotinja je od postanka predodredjena da bude zaklana i pojedena (ako govorimo o domacim zivotinjama cijim se mesom hranimo), tako da je tu situacija neuporediva.
belfy

#7111 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

nasa wrote:E ja sam listala udzbenike-islamske, doduse nisam bas to vezano za Abrahama...i sad da vam kazem da je udzbenik 5 puta kvalitetnije, izgled, papir, concept itd. od mnogih udzbenika koje koriste u osnovnoj necete mi vjerovati...
Taj predmet je bio pod pritiskom, slicno kao skole s vjerskim predznakom te, istina je da su ulozili dodatni napor da to sve izgleda kako treba i da se izbjegnu nepotrebne kritike itd.
i opet Airlines... prave se udzbenici na boljem papiru, sa boljim izgledom, samo to nije bas vezano za Abrahama... a vala nije ni za ono o cemu trenutacno pricamo, a to je klanje zivotinja u svrhu ishrane. dakle o cemu ti nama sada ovdje govoris? da su udzbenici islamske teologije bolji nego prije? pa cuj, imam i ja jednu bitnu informaciju - jucer se udala Zijadova kcer u finu familiju. samo nemojte da bude negativnih kritika...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7112 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote: Sta ti onda smeta kod ritual....
Ne znam, ali prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije (drugi pokusaj) nekako mi je pravo barbarski bilo proljevati krv na kamen temeljac. Klat' kao na zrtveniku. :run:
belfy

#7113 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote:
belfy wrote:vala, nasa, i ti nekada ko Malesia Airlanes ofulas u okean... niko nece naci veze tvog posta sa trenutcanom pricom...zadugo.

A to sto se tice pujde, hm izabrao si taj dan da ides pjeske, umjesto tramvajem, lupam. Dakle opet snosis posljedicu svog izbora. Zivotinja je od postanka predodredjena da bude zaklana i pojedena (ako govorimo o domacim zivotinjama cijim se mesom hranimo), tako da je tu situacija neuporediva.
ne, nego je pujdo taj dan izabrao da nekoga pojede, bez obzira sto si ti naisao tu u vise navrata. pujde su tu i cekaju da se uhranimo ili im prestanemo davati hranu. tako da je odabir na njima. ko koga tu jede?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7114 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: ne, nego je pujdo taj dan izabrao da nekoga pojede, bez obzira sto si ti naisao tu u vise navrata. pujde su tu i cekaju da se uhranimo ili im prestanemo davati hranu. tako da je odabir na njima. ko koga tu jede?
Da ne banaliziramo pricu bas do kraja, druze belfi :)

Pujdo je rob svog nagona i instinkta, dok covjek to ne bi trebao biti (ne uvijek). Znas ono, Id, ego, superego :thumbup:
nasa

#7115 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nasa wrote: Sta ti onda smeta kod ritual....
Ne znam, ali prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije (drugi pokusaj) nekako mi je pravo barbarski bilo proljevati krv na kamen temeljac. Klat' kao na zrtveniku. :run:

Eto vidis, s tim smajlijem koji bjezi se ponasas infantilno ili je to "imputiranje" da je meni problem to sto ti pises...
To su pojedinacni primjeri, bez nekog utemeljenja u vjeri, vise varijacije na temu...bezveze, mene sto se tice nepotrebno, temeljac i to...
belfy

#7116 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote:
belfy wrote: ne, nego je pujdo taj dan izabrao da nekoga pojede, bez obzira sto si ti naisao tu u vise navrata. pujde su tu i cekaju da se uhranimo ili im prestanemo davati hranu. tako da je odabir na njima. ko koga tu jede?
Da ne banaliziramo pricu bas do kraja, druze belfi :)

Pujdo je rob svog nagona i instinkta, dok covjek to ne bi trebao biti (ne uvijek). Znas ono, Id, ego, superego :thumbup:
znam i vise nego sto bih htio. Frojd mi bio lektira jos u srednjoj. no, ako ti nisi rob svojih nagona cemu seks? cemu upinjanje da budes uspjesniji od drugih? znas ono ID, ego, superego...

najbolje je banalizirati stvari do kraja. vidi kako cu ja sada to jednostavno napraviti:

- onaj koji je pojeden nije donosio odluku da bude pojeden. onaj koji ga je pojeo - jeste!

jednostavno, banalizovano i neporecivo. nadalje se samo moze zalaziti u finese.
Last edited by belfy on 28/01/2015 00:54, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7117 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote:
Eto vidis, s tim smajlijem koji bjezi se ponasas infantilno ili je to "imputiranje" da je meni problem to sto ti pises...
To su pojedinacni primjeri, bez nekog utemeljenja u vjeri, vise varijacije na temu...bezveze, mene sto se tice nepotrebno
Ne hvataj se za smajli.

Puno se otima tih pojedinacnih primjera, pa onda postanu sve osim "pojedinacnih".
NIN

#7118 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

_BataZiv_0809 wrote:

Darvinizam je vjerovatno slucajno pogresno skrojen pojam, cesto koristen od strane kreacionista i sam po sebi je negativisticki percipiran, tacnije, u sustini zaista netacan. Danasnja Moderna sinteza u evoluciji jedino sto ima s Darwinom jeste prirodna selekcija i to je sve!

Danas se darvinizam vise veze za Hitlera nego za biologiju, s pravom jer su ga nacisti pogresno tumacili, kao i kreacionisti danas.

Ako vec zelite etiketirati fenomen koji pokusavate onda je to sociobilogija koju je skovao Edward O. Wilson, legenda struke, takodjer jako kritikovan ali meni sasvim OK, ali nedovoljno objasnjen fenomen, iz ugla nauke, s razlogom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7119 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: znam i vise nego sto bih htio. Frojd mi bio lektira jos u srednjoj. no, ako ti nisi rob svojih nagona cemu seks? cemu upinjanje da budes uspjesniji od drugih? znas ono ID, ego, superego...

najbolje je banalizirati stvari do kraja. vidi kako cu ja sada to jednostavno napraviti:

- onaj koji je pojeden nije donosio odluku da bude pojeden. onaj koji ga je pojeo - jeste!

jednostavno, banalizovano i neporecivo. nadalje se samo moze zalaziti u finese.
Pa nisam ni rekao da covjek nikad ne robuje svojim nagonima, nego samo da se u tome razlikuje od zivotinje.

Nagon za seksom je evolucijski uspostavljen mehanizam za produzenje vrste. Nije slucajno da je najveci tjelesni uzitak usko vezan uz reprodukciju.

Upinjanje da budes uspjesniji od drugih? Opet izraz teznje za samoodrzanjem i bivanjem atraktivnijim u oku suprotnog spola, a sve kao rezultat treba da ima produzenje vrste.

Dobro si to postavio, samo bih ja dodao, onaj koji je pojeden donio je neku odluku koja ga je stavila u situaciju da bude pojeden. Naravno ako govorimo o ljudima.
nasa

#7120 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

belfy wrote:
nasa wrote:E ja sam listala udzbenike-islamske, doduse nisam bas to vezano za Abrahama...i sad da vam kazem da je udzbenik 5 puta kvalitetnije, izgled, papir, concept itd. od mnogih udzbenika koje koriste u osnovnoj necete mi vjerovati...
i opet Airlines... prave se udzbenici na boljem papiru, sa boljim izgledom, samo to nije bas vezano za Abrahama... a vala nije ni za ono o cemu trenutacno pricamo, a to je klanje zivotinja u svrhu ishrane. dakle o cemu ti nama sada ovdje govoris? da su udzbenici islamske teologije bolji nego prije? pa cuj, imam i ja jednu bitnu informaciju - jucer se udala Zijadova kcer u finu familiju. samo nemojte da bude negativnih kritika...
pa sta ja mogu kad njemu smeta ono sto ne moze da citira i ne moze da se prisjeti kako je pisalo, da mu ja mozda potrazim...
A jako je vazno da izdvojim dobre strane muslimana u BiH, @dustaban voli to da cuje :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7121 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

NIN wrote:
Darvinizam je vjerovatno slucajno pogresno skrojen pojam, cesto koristen od strane kreacionista i sam po sebi je negativisticki percipiran, tacnije, u sustini zaista netacan. Danasnja Moderna sinteza u evoluciji jedino sto ima s Darwinom jeste prirodna selekcija i to je sve!

Danas se darvinizam vise veze za Hitlera nego za biologiju, s pravom jer su ga nacisti pogresno tumacili, kao i kreacionisti danas.

Ako vec zelite etiketirati fenomen koji pokusavate onda je to sociobilogija koju je skovao Edward O. Wilson, legenda struke, takodjer jako kritikovan ali meni sasvim OK, ali nedovoljno objasnjen fenomen, iz ugla nauke, s razlogom.
Druze, evidentno je da imas PHD iz antropologije ili srodnih nauka. Samim tim daleko sveobuhvatnije znanje od nas koji smo ovo ucili u gimnaziji, eventualno u samostalnom istrazivanju.

Slazem se da darvinizam ima negativne konotacije, ali kao zajednicki sadrzilac teorije u kojoj najsposobniji (za prilagodbu) opstaju, sasvim je korektan u diskusiji koja naginje zargonizmima.
nasa

#7122 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

_BataZiv_0809 wrote:
nasa wrote:
To su pojedinacni primjeri, bez nekog utemeljenja u vjeri, vise varijacije na temu...bezveze, mene sto se tice nepotrebno
Ne hvataj se za smajli.

Puno se otima tih pojedinacnih primjera, pa onda postanu sve osim "pojedinacnih".
Sta da ti kazem na ovo, istina u mnogim primjerima ali ne u ovom koji navodis.
Cak i posvecenost kurbanu je bas specificna za ove prostore i onda i primjena istog razlicitim povodom dok muslimani, generalno u svijetu, tumace da je to samo obaveza bas pravo bogatih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7123 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote: pa sta ja mogu kad njemu smeta ono sto ne moze da citira i ne moze da se prisjeti kako je pisalo, da mu ja mozda potrazim...
A jako je vazno da izdvojim dobre strane muslimana u BiH, @dustaban voli to da cuje :mrgreen:
To je sad meni fakturisana moja korektnost u smislu da ne tvrdim nesto sto ne znam 100%

Za razliku od mnogih na ovoj temi i narocito sa tvoje strane kordona.
belfy

#7124 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

Bata, drago mi je da se slozismo oko vecine posta. sada ostaje samo ova zavrsna recenica:
"onaj koji je pojeden donio je neku odluku koja ga je stavila u situaciju da bude pojeden" a ta odluka moze biti da ides na posao ili kupovinu kada pricamo o pujdama. ili cak da si ti izveo svoje dijete koje ti pujdo pojede... ne izgleda bas kao da si odlucio da budes pojeden, jel tako? kazem ti, nadalje mozemo samo o finesama. recimo, da li si bio dovoljno spreman da se odbranis da ne postanes lovina i sl. samo to je skroz druga prica.

nasa, tvoj zadnji upis zaista fula sve o cemu pricamo. cak i svoj profulani post si profulala objasniti. izvini.

P.S. posto postovi jako brzo iskacu nije nasin zadnji post, nego predzadnji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7125 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _BataZiv_0809 »

nasa wrote: Sta da ti kazem na ovo, istina u mnogim primjerima ali ne u ovom koji navodis.
Cak i posvecenost kurbanu je bas specificna za ove prostore i onda i primjena istog razlicitim povodom dok muslimani, generalno u svijetu, tumace da je to samo obaveza bas pravo bogatih.
Sta "nije" u primjeru koji sam naveo?
Locked