Vec nas vidim, ja ti i smrle setkamo Kaiserstraße-omBloo wrote:Hocu i ja....beni-bu-man wrote: Hoces i mene voditi u Kaiserstraße da malo prosetamo

Vec nas vidim, ja ti i smrle setkamo Kaiserstraße-omBloo wrote:Hocu i ja....beni-bu-man wrote: Hoces i mene voditi u Kaiserstraße da malo prosetamo

Neki kažu da je slaba, drugi se pak ne slažu s ovom tvrdnjom, kao što i tvoj izvor prenosi:Smrcak15 wrote:ukratko receno, predaja je slaba, a kad je slaba ne uzima se kao autentican izvor.
Some scholars have authenticated this narration, some have termed it weak and apparently it seems that the narration is well established and comes through many routes as it is found in many Hadith collections.
Ako pod derogirani misliš na abrogated ili Naskh (نسخ) ajete, zar to nisu ajeti koji su dio mushafa, ali su navodno zamijenjeni drugim, boljim ajetima, kao što neki tvrde za postepenu zabranu alkohola? Dakle, ti ajeti navodno nisu na snazi, ali su idalje dio Kur'ana.Smrcak15 wrote:to bi samo znacilo da su ajeti derogirani i nisu namijenjeni da budu dio pisanog Mushafa.
nista posebno, nisam znao sta cu staviti a ta mi slika bila nadohvat ruke i stavio je.shmizlica wrote:ajmo nešto jednostavnije...smrle, šta predstavlja tvoj avatar?
ja sam ti mogao odmah odgoviriti bez da citam sta drugi kazu, jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana, pa ako je bilo onda me ne bi cudilo da je bilo vecih sura u memoriji ljudi u pocetku pa se skratilo u pisanom Kuranu, ako nije namijenjeno da bude dio pisanog Kurana..ali sam ipak htio da vidim ssta kazu o hadisu tome prije engo donesem ikakav sud.Idemedosumom wrote:Neki kažu da je slaba, drugi se pak ne slažu s ovom tvrdnjom, kao što i tvoj izvor prenosi:Smrcak15 wrote:ukratko receno, predaja je slaba, a kad je slaba ne uzima se kao autentican izvor.
Some scholars have authenticated this narration, some have termed it weak and apparently it seems that the narration is well established and comes through many routes as it is found in many Hadith collections.Ako pod derogirani misliš na abrogated ili Naskh (نسخ) ajete, zar to nisu ajeti koji su dio mushafa, ali su navodno zamijenjeni drugim, boljim ajetima, kao što neki tvrde za postepenu zabranu alkohola? Dakle, ti ajeti navodno nisu na snazi, ali su idalje dio Kur'ana.Smrcak15 wrote:to bi samo znacilo da su ajeti derogirani i nisu namijenjeni da budu dio pisanog Mushafa.
Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?
Kako Kur'an može sadržavati ajete koji nisu na snazi, ali ne sadržavati ajete koji navodno jesu na snazi, kao pričica o kamenovanju?
zanimljiva pitanja - ciji su odgovori, haman, ociti - ali volio bih cuti misljenje ortodoksije (nesto kvalitetnije od ovih smrckovih intervencija)Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?
Kako Kur'an može sadržavati ajete koji nisu na snazi, ali ne sadržavati ajete koji navodno jesu na snazi, kao pričica o kamenovanju?
harač wrote:zanimljiva pitanja - ciji su odgovori, haman, ociti - ali volio bih cuti misljenje ortodoksije (nesto kvalitetnije od ovih smrckovih intervencija)Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?
pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio gdje cekoji ajet da bude postavljen a koji se ne treba zapisivati, sve je to po objavi radjeno.Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?
dobar naziv..to i jeste bit vjere...Dozer wrote:Nego sta jos moze znaciti...?HardcoreMX wrote:kapitalizam ne mora nuzno znaciti i materijalizam...
Dusevni kapital?
MarlboroGold wrote:Stvarno mi nije jasno zašto se muslimani hvale Kur'anom da se nikad nije mijenjao... zato imate razne hadise koji mijenjaju shvatanje onoga što je napisano, pa se onda neki proberu a ostali odbace vjerovatno zavisno od podneblja.
A smrle, u vezi Biblije ti odgovorim nekad kasnije... ako JVC ne odgovori prije.
nikad se nije mijenjao Pisani Mushaf, onakav kakav je zapisan za vrijeme Muhammeda pri kraju zivota takav je i danas.Stvarno mi nije jasno zašto se muslimani hvale Kur'anom da se nikad nije mijenjao... zato imate razne hadise koji mijenjaju shvatanje onoga što je napisano, pa se onda neki proberu a ostali odbace vjerovatno zavisno od podneblja.
Postoje li dokazi za ovo u Kur'anu? Znači ostavi se hadisa na trenutak.Smrcak15 wrote: ...jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana...
ne postoji u Kuranu ali postoji u hadisu.Idemedosumom wrote:Postoje li dokazi za ovo u Kur'anu? Znači ostavi se hadisa na trenutak.Smrcak15 wrote: ...jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana...
de malo ovo detaljnije. meci i link ako trebaSmrcak15 wrote:pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio ... koji se ne treba zapisivati...
harač wrote:de malo ovo detaljnije. meci i link ako trebaSmrcak15 wrote:pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio ... koji se ne treba zapisivati...
Pogubio se covjek...harač wrote:de malo ovo detaljnije. meci i link ako trebaSmrcak15 wrote:pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio ... koji se ne treba zapisivati...
Po ovome sto vise ostavis na ovom svijetu, vise ces dobiti na onom. Ako si siromah dobit ces racku, a ako si bogat i pred smrt to sve poklonis crkvi dobit ces stoput toliko.Smrcak15 wrote: Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.
Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.
New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.
King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.
pa to se zove marketingRamzess Veliki wrote:Po ovome sto vise ostavis na ovom svijetu, vise ces dobiti na onom. Ako si siromah dobit ces racku, a ako si bogat i pred smrt to sve poklonis crkvi dobit ces stoput toliko.Smrcak15 wrote: Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.
Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.
New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.
King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.
Znaci crkva te uci da moras krast otimat da bi pred smrt imao da platis za bolje uslove u raju?![]()
![]()
![]()
Ponekad zalutam na ovu religiju samo da me odvrati da ne vjerujem religijama.
S boldiranim se recimo imam Šafi'ija ne slaže. Ja ne vjerujem ni u podvučeno. Na prvoj stranici sure Ali Imran je poprilično jasno naznačeno ko je kompetentan da tefsiri Kur'an, mada, mainstream prijevodi su taj dio malo zabrljali.vatrogasac wrote: I mensuh i nasih su ti u Kur'anu i ono zbog čega ja često ovdje nalazim manu ateističkom tefsiru je što mnogi ne znaju razliku između toga dvoga pa izdvoje jedan ajet i tefsire ga. Prenosi se od Alije, radijallāhu anhu da je prošao pored nekog kadije i rekao mu: ''Poznaješ li nāsih i mensūh?'' Rekao je: ''Ne.'' Rekao mu je: ''Propao si i upropastio si druge.'' Zato što su neki mensuh ajeti derogirani drugim ajetom, neki sunetom, a neki uopšte nisu. Mufesir to mora znati ako želi tefsiriti.
To za Šafiju je tačno. Za podvučeno se nalazi npr. argument u derogaciji ajeta koji je propisivao iddet od godinu dana ženi čiji je muž umro, derogiran je ajetom koji propisuje iddet od četiri mjeseca i deset dana.Idemedosumom wrote:S boldiranim se recimo imam Šafi'ija ne slaže. Ja ne vjerujem ni u podvučeno. Na prvoj stranici sure Ali Imran je poprilično jasno naznačeno ko je kompetentan da tefsiri Kur'an, mada, mainstream prijevodi su taj dio malo zabrljali.vatrogasac wrote: I mensuh i nasih su ti u Kur'anu i ono zbog čega ja često ovdje nalazim manu ateističkom tefsiru je što mnogi ne znaju razliku između toga dvoga pa izdvoje jedan ajet i tefsire ga. Prenosi se od Alije, radijallāhu anhu da je prošao pored nekog kadije i rekao mu: ''Poznaješ li nāsih i mensūh?'' Rekao je: ''Ne.'' Rekao mu je: ''Propao si i upropastio si druge.'' Zato što su neki mensuh ajeti derogirani drugim ajetom, neki sunetom, a neki uopšte nisu. Mufesir to mora znati ako želi tefsiriti.
Možeš li navesti konkretne ajete?vatrogasac wrote:
Žurim na džumu pa ti sada ne mogu tražiti gore spomenute, ali imaju slični.Idemedosumom wrote:Možeš li navesti konkretne ajete?vatrogasac wrote:
إِن يَكُن مِّنكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ
''Ako vas bude dvadesetak izdržljivih, pobijediće dvije stotine.”(sūra el-Enfal 65 ājet.)
Ovaj ājet je derogiran riječima:
الْآنَ خَفَّفَ اللَّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا ۚ فَإِن يَكُن مِّنكُم مِّائَةٌ صَابِرَةٌ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ
''Sada vam Allāh daje olakšicu; On zna da ste izmoreni: ako vas bude stotina izdržljivih, pobijediće dvije stotine.''( sūra el-Enfal 66 ājet.)
mozda su rajske picke nesto bolje nesto nevidjeno ono mix, crne obrijane asijske malo trunkice evropske .....irac300 wrote:Sva ova Smrletova naklapanja oko vjere, od brojcanih cuda do nano masina se na kraju svode na pičku. Jbg, previse truda za nesto sto imas i na ovozemaljskom dunjaluku.
Nemam pojma o cemu on masta, i kakve zene ga pale, ali sva mu se prica na kraju svodi na seksualna uzivanja u raju.beni-bu-man wrote:mozda su rajske picke nesto bolje nesto nevidjeno ono mix, crne obrijane asijske malo trunkice evropske .....irac300 wrote:Sva ova Smrletova naklapanja oko vjere, od brojcanih cuda do nano masina se na kraju svode na pičku. Jbg, previse truda za nesto sto imas i na ovozemaljskom dunjaluku.