Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
beni-bu-man

#7076 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:
beni-bu-man wrote: Hoces i mene voditi u Kaiserstraße da malo prosetamo 8-)
Hocu i ja....
Vec nas vidim, ja ti i smrle setkamo Kaiserstraße-om
Image
Idemedosumom

#7077 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote:ukratko receno, predaja je slaba, a kad je slaba ne uzima se kao autentican izvor.
Neki kažu da je slaba, drugi se pak ne slažu s ovom tvrdnjom, kao što i tvoj izvor prenosi:
Some scholars have authenticated this narration, some have termed it weak and apparently it seems that the narration is well established and comes through many routes as it is found in many Hadith collections.
Smrcak15 wrote:to bi samo znacilo da su ajeti derogirani i nisu namijenjeni da budu dio pisanog Mushafa.
Ako pod derogirani misliš na abrogated ili Naskh (نسخ) ajete, zar to nisu ajeti koji su dio mushafa, ali su navodno zamijenjeni drugim, boljim ajetima, kao što neki tvrde za postepenu zabranu alkohola? Dakle, ti ajeti navodno nisu na snazi, ali su idalje dio Kur'ana.

Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?

Kako Kur'an može sadržavati ajete koji nisu na snazi, ali ne sadržavati ajete koji navodno jesu na snazi, kao pričica o kamenovanju?
Smrcak15

#7078 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:ajmo nešto jednostavnije...smrle, šta predstavlja tvoj avatar? :mrgreen:
nista posebno, nisam znao sta cu staviti a ta mi slika bila nadohvat ruke i stavio je.
Smrcak15

#7079 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote:ukratko receno, predaja je slaba, a kad je slaba ne uzima se kao autentican izvor.
Neki kažu da je slaba, drugi se pak ne slažu s ovom tvrdnjom, kao što i tvoj izvor prenosi:
Some scholars have authenticated this narration, some have termed it weak and apparently it seems that the narration is well established and comes through many routes as it is found in many Hadith collections.
Smrcak15 wrote:to bi samo znacilo da su ajeti derogirani i nisu namijenjeni da budu dio pisanog Mushafa.
Ako pod derogirani misliš na abrogated ili Naskh (نسخ) ajete, zar to nisu ajeti koji su dio mushafa, ali su navodno zamijenjeni drugim, boljim ajetima, kao što neki tvrde za postepenu zabranu alkohola? Dakle, ti ajeti navodno nisu na snazi, ali su idalje dio Kur'ana.

Kako mogu ajeti biti sastavni dio postojeće sure, ali istovremeno ne biti sastavni dio Kur'ana?

Kako Kur'an može sadržavati ajete koji nisu na snazi, ali ne sadržavati ajete koji navodno jesu na snazi, kao pričica o kamenovanju?
ja sam ti mogao odmah odgoviriti bez da citam sta drugi kazu, jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana, pa ako je bilo onda me ne bi cudilo da je bilo vecih sura u memoriji ljudi u pocetku pa se skratilo u pisanom Kuranu, ako nije namijenjeno da bude dio pisanog Kurana..ali sam ipak htio da vidim ssta kazu o hadisu tome prije engo donesem ikakav sud.
ali eto hadis je slab, a i da nije opet to nista neznaci jer je poznato da je bilo ajeta koje su vazili a nisu bili namijenjeni da budu dio pisanog Kurana.
harač

#7080 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

zanimljiva pitanja - ciji su odgovori, haman, ociti - ali volio bih cuti misljenje ortodoksije (nesto kvalitetnije od ovih smrckovih intervencija)
Smrcak15

#7081 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:

zanimljiva pitanja - ciji su odgovori, haman, ociti - ali volio bih cuti misljenje ortodoksije (nesto kvalitetnije od ovih smrckovih intervencija)
pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio gdje cekoji ajet da bude postavljen a koji se ne treba zapisivati, sve je to po objavi radjeno.

Zadnja Godina muhammedova zivota dolazio je andjeo Dzibril kuci muhammedu da predju Kur'an Zajedno i to dva puta, a inace svake godine su po jedan put prelazili Zajedno, a zadnje godine zivota su presli Kuran dva puta...to nam govori da je Kur'an sacuvan onakav kakav imamo danas, jer bilo kakva izmjena i dopuna bila bi otklonjena.

Pa kao sto kaze glavni pisar objave, kad bi dolazila objava oni su zapisivali sta im je Muhamemd recitirao, a on bi poslije recitacije rekao, procitajte mi sta ste zapisali pa kaze ako bi bila greska u zapisivanju prepravio bi i onda bi se to iznijelo narodu.
HardcoreMX

#7082 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote:kapitalizam ne mora nuzno znaciti i materijalizam...
Nego sta jos moze znaciti...? :D
Dusevni kapital? :D
dobar naziv..to i jeste bit vjere...
zforumas

#7083 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

MarlboroGold

#7084 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Stvarno mi nije jasno zašto se muslimani hvale Kur'anom da se nikad nije mijenjao... zato imate razne hadise koji mijenjaju shvatanje onoga što je napisano, pa se onda neki proberu a ostali odbace vjerovatno zavisno od podneblja.

A smrle, u vezi Biblije ti odgovorim nekad kasnije... ako JVC ne odgovori prije.
Smrcak15

#7085 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Stvarno mi nije jasno zašto se muslimani hvale Kur'anom da se nikad nije mijenjao... zato imate razne hadise koji mijenjaju shvatanje onoga što je napisano, pa se onda neki proberu a ostali odbace vjerovatno zavisno od podneblja.

A smrle, u vezi Biblije ti odgovorim nekad kasnije... ako JVC ne odgovori prije.
Stvarno mi nije jasno zašto se muslimani hvale Kur'anom da se nikad nije mijenjao... zato imate razne hadise koji mijenjaju shvatanje onoga što je napisano, pa se onda neki proberu a ostali odbace vjerovatno zavisno od podneblja.
nikad se nije mijenjao Pisani Mushaf, onakav kakav je zapisan za vrijeme Muhammeda pri kraju zivota takav je i danas.
Idemedosumom

#7086 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote: ...jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana...
Postoje li dokazi za ovo u Kur'anu? Znači ostavi se hadisa na trenutak.
Smrcak15

#7087 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote: ...jer sam znao vec da je bilo ajeta koji je objavljen a nije bio namijenjen da bude dio pisanog Kurana...
Postoje li dokazi za ovo u Kur'anu? Znači ostavi se hadisa na trenutak.
ne postoji u Kuranu ali postoji u hadisu.

hadis je tumacenje Kurana, bez hadisa mi masa toga ne bi razumjeli u Kuranu, kontekst toga svega, zbog cega se koji ajet spustio u kakvim okolnostim itd

i Kuran i licno naredjuje slijedjenje hadisa, prakse poslanika...to dvoje je nerazdvojno Kuran i hadis. otkinanje hadisa od Kurana je cista zabluda koju je i psoalnik najavio , il predkazao kada je rekao da ce se ljudi pojaviti koji ce samo slijediti Kuran a ostalo odbacivati, a ti ne budi u toj grupi.

nema apsolutno nikakve logike odbacivati autenticne hadise, koje imaju jake Lance prenosilaca, koje su analizirali islamski ucenjaci u detalje, imena svih prenosilaca, i njihova valuacija.

odbacivamo izmisljene hadise, pa cak i slabe hadise ne uzimamo niti trebamo uzimati kao izvor u vjeri, oni se mogu samo naci u zapisniku ali im je kategorija slab hadis, i slab se hadis ne uzima kao dokaz u islamu.
harač

#7088 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio ... koji se ne treba zapisivati...
de malo ovo detaljnije. meci i link ako treba :D
Idemedosumom

#7089 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

@Smrcak

Najstarija zbirka hadisa je nastala preko 200 godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti, i to je većina hadisa prenošena govorom.

Kada se na to sve doda i turbulentna politička situacija muslimana i prve islamske države, postaje jasno zašto hadisi nisu pouzdan izvor, može se 100 Karadavija i Albanija na glavu nasaditi, to ništa promijeniti neće.

Zbog ovoga je tumačenje Kur'ana (kojeg smatramo istinom, neizmjenjenom) isključivo hadisima nesigurna stvar.
vatrogasac

#7090 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:pa moze, ako su ajeti objavljeni Zajedno sa tom surom, to se memorisalo, ali je Muhammed licno govorio ... koji se ne treba zapisivati...

I mensuh i nasih su ti u Kur'anu i ono zbog čega ja često ovdje nalazim manu ateističkom tefsiru je što mnogi ne znaju razliku između toga dvoga pa izdvoje jedan ajet i tefsire ga. Prenosi se od Alije, radijallāhu anhu da je prošao pored nekog kadije i rekao mu: ''Poznaješ li nāsih i mensūh?'' Rekao je: ''Ne.'' Rekao mu je: ''Propao si i upropastio si druge.'' Zato što su neki mensuh ajeti derogirani drugim ajetom, neki sunetom, a neki uopšte nisu. Mufesir to mora znati ako želi tefsiriti.
statixx

#7091 Re: Ateizam vs. Religija

Post by statixx »

harač wrote:
Pogubio se covjek... :D
Ramzess Veliki

#7092 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.

Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.

New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.

King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.
Po ovome sto vise ostavis na ovom svijetu, vise ces dobiti na onom. Ako si siromah dobit ces racku, a ako si bogat i pred smrt to sve poklonis crkvi dobit ces stoput toliko.

Znaci crkva te uci da moras krast otimat da bi pred smrt imao da platis za bolje uslove u raju? :shock:
beni-bu-man

#7093 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.

Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.

New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.

King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.
Po ovome sto vise ostavis na ovom svijetu, vise ces dobiti na onom. Ako si siromah dobit ces racku, a ako si bogat i pred smrt to sve poklonis crkvi dobit ces stoput toliko.

Znaci crkva te uci da moras krast otimat da bi pred smrt imao da platis za bolje uslove u raju? :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Ponekad zalutam na ovu religiju samo da me odvrati da ne vjerujem religijama.
pa to se zove marketing 8-)
Idemedosumom

#7094 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

vatrogasac wrote: I mensuh i nasih su ti u Kur'anu i ono zbog čega ja često ovdje nalazim manu ateističkom tefsiru je što mnogi ne znaju razliku između toga dvoga pa izdvoje jedan ajet i tefsire ga. Prenosi se od Alije, radijallāhu anhu da je prošao pored nekog kadije i rekao mu: ''Poznaješ li nāsih i mensūh?'' Rekao je: ''Ne.'' Rekao mu je: ''Propao si i upropastio si druge.'' Zato što su neki mensuh ajeti derogirani drugim ajetom, neki sunetom, a neki uopšte nisu. Mufesir to mora znati ako želi tefsiriti.
S boldiranim se recimo imam Šafi'ija ne slaže. Ja ne vjerujem ni u podvučeno. Na prvoj stranici sure Ali Imran je poprilično jasno naznačeno ko je kompetentan da tefsiri Kur'an, mada, mainstream prijevodi su taj dio malo zabrljali.
vatrogasac

#7095 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Idemedosumom wrote:
vatrogasac wrote: I mensuh i nasih su ti u Kur'anu i ono zbog čega ja često ovdje nalazim manu ateističkom tefsiru je što mnogi ne znaju razliku između toga dvoga pa izdvoje jedan ajet i tefsire ga. Prenosi se od Alije, radijallāhu anhu da je prošao pored nekog kadije i rekao mu: ''Poznaješ li nāsih i mensūh?'' Rekao je: ''Ne.'' Rekao mu je: ''Propao si i upropastio si druge.'' Zato što su neki mensuh ajeti derogirani drugim ajetom, neki sunetom, a neki uopšte nisu. Mufesir to mora znati ako želi tefsiriti.
S boldiranim se recimo imam Šafi'ija ne slaže. Ja ne vjerujem ni u podvučeno. Na prvoj stranici sure Ali Imran je poprilično jasno naznačeno ko je kompetentan da tefsiri Kur'an, mada, mainstream prijevodi su taj dio malo zabrljali.
To za Šafiju je tačno. Za podvučeno se nalazi npr. argument u derogaciji ajeta koji je propisivao iddet od godinu dana ženi čiji je muž umro, derogiran je ajetom koji propisuje iddet od četiri mjeseca i deset dana.
Idemedosumom

#7096 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

vatrogasac wrote:
Možeš li navesti konkretne ajete?
irac300

#7097 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

Sva ova Smrletova naklapanja oko vjere, od brojcanih cuda do nano masina se na kraju svode na pičku. Jbg, previse truda za nesto sto imas i na ovozemaljskom dunjaluku.
vatrogasac

#7098 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Idemedosumom wrote:
vatrogasac wrote:
Možeš li navesti konkretne ajete?
Žurim na džumu pa ti sada ne mogu tražiti gore spomenute, ali imaju slični.
إِن يَكُن مِّنكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ
''Ako vas bude dvadesetak izdržljivih, pobijediće dvije stotine.”(sūra el-Enfal 65 ājet.)

Ovaj ājet je derogiran riječima:
الْآنَ خَفَّفَ اللَّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا ۚ فَإِن يَكُن مِّنكُم مِّائَةٌ صَابِرَةٌ يَغْلِبُوا مِائَتَيْنِ
''Sada vam Allāh daje olakšicu; On zna da ste izmoreni: ako vas bude stotina izdržljivih, pobijediće dvije stotine.''( sūra el-Enfal 66 ājet.)
beni-bu-man

#7099 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:Sva ova Smrletova naklapanja oko vjere, od brojcanih cuda do nano masina se na kraju svode na pičku. Jbg, previse truda za nesto sto imas i na ovozemaljskom dunjaluku.
mozda su rajske picke nesto bolje nesto nevidjeno ono mix, crne obrijane asijske malo trunkice evropske .....
irac300

#7100 Re: Ateizam vs. Religija

Post by irac300 »

beni-bu-man wrote:
irac300 wrote:Sva ova Smrletova naklapanja oko vjere, od brojcanih cuda do nano masina se na kraju svode na pičku. Jbg, previse truda za nesto sto imas i na ovozemaljskom dunjaluku.
mozda su rajske picke nesto bolje nesto nevidjeno ono mix, crne obrijane asijske malo trunkice evropske .....
Nemam pojma o cemu on masta, i kakve zene ga pale, ali sva mu se prica na kraju svodi na seksualna uzivanja u raju.
Locked