Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
broj dva
#7051 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
285 stranica o ateistickom moralu, nije lose.
A da okrenemo malo i zapitamo se za cemu religiozni ljudi baziraju svoj moral ?
Koliko je dobro i drustveno prihvatljivo bazirati moral na Bibliji i Kuranu, knjigama pisanjim u drugom vremenu, za druge ljude i sa drugim vrjednostima ?
Biblija, sa starim testamentom, uopste ne moze dati ikakve upute modernom covjeku a Kuran isto ima nedostatke po tom pogledu, pogotovo po pitanju ravnopravnosti muskarca i zena, muslimama i nemuslimana, vjernika i ne do bog ateiste.
Kako bazirati svoj moral na tim kjigama i biti morala osoba u 21 vjeku ?
A da okrenemo malo i zapitamo se za cemu religiozni ljudi baziraju svoj moral ?
Koliko je dobro i drustveno prihvatljivo bazirati moral na Bibliji i Kuranu, knjigama pisanjim u drugom vremenu, za druge ljude i sa drugim vrjednostima ?
Biblija, sa starim testamentom, uopste ne moze dati ikakve upute modernom covjeku a Kuran isto ima nedostatke po tom pogledu, pogotovo po pitanju ravnopravnosti muskarca i zena, muslimama i nemuslimana, vjernika i ne do bog ateiste.
Kako bazirati svoj moral na tim kjigama i biti morala osoba u 21 vjeku ?
- GAU8
#7052 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Religija bi trebala da se izučava kao jedan historijski i antropološki/filozofski/sociološki fenomen.
A nikako kao činjenica.
A nikako kao činjenica.
- drug_profi
#7053 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Medicinski aspekt pretjeranog konzumiranja bi trebao posebne studije.
- GAU8
#7054 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj se zavaravati!!skupljac_zeljeza wrote:Za ovog svog dunjalučkog života bio sam ili jesam član raznih grupa, klubova, udruženja, aktiva, zajednica, asocijacija, odbora, društava... Jedna od njih je i IZ. Ako ta članstva slobodno biramo ili prihvatamo, zašto bi bili manje objektivni?NIN wrote: A meni koji se ne volim svrstavati u grupe, pa samim tim mogu sagledati neke stvari iz malo objektivnijeg ugla...
Nisi slobodno birao, čitavo tvoje djetinjstvo i odrastanje je bilo usmjereno ka tome da "slobodno" odabereš pripadanje IZ.
Ovo važi i za @Lanenu i ostale "slobodnjake" što su, gle čuda baš otkrili islam,
-
kerima1
#7055 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U pravu si to za krscanstvo i krscane.Sto se tvoje objektivnosti tice sam si napisao da 'popustas' katolicima prema tome.Bez obzira koliko oni bili ispred vremena u svakom pogledu naspram ostalih ipak i oni jos uvijek imaju i pod uticajem su religije koju ti prezires.Zato napadaj i njihdustaban wrote:Kerima,
Vjeruj mi dero sam nedavno i pravoslavce u vezi ovog inata sa kalendarom. Oni su stvarno prolupali kad svjesno koriste kalendar koji je netacan.
A sta sam onomad pisao o Kacavendi... bolje da ne ponavljam.
Moram priznati da sam jedino katolicima znao uputiti kompliment mada sam svjestan i njihovih, ako nista drugo, pedofilskih nestasluka.
Ali sveukupno gledajuci katolici, a pogotovo protestanti ponajbolje prate bilo vremena. Papa Franjo je naprosto genijalac, on je prvi koji je jasno i glasno rekao o ateistima rijeci koje ja stalno ponavljam a smjelo otvara i sva druga neugodna pitanja. Bog ga pozivio.
Medjutim, kad govorim o katolicima prije svega izdvajam njihovo obrazovanje i prpremu svecenika. Oni su u tome deset kopalja ispred svih i to se itekako osjeti.
Oduzih a htjedoh samo reci kako zaista nastojim biti objektivan prema svim religijama. I brate imam sve pretpostavke za to, pametan sam, pravedan i nisam pripadnik nijedne religije.
-
Lopov-eliminator
#7056 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@GAU8 i bas eto "odaberu" istu vjeru koje su im i roditelji. Prenos vjere na potomke se otvoreno propagira u religijama, toliko da su postali standardni termini koji cijele porodice oznacavaju jednom vjerom, npr. muslimanske porodice, pravoslavne itd.
- skupljac_zeljeza
#7057 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
1.) Kako znaš moj ili nekog drugog ovdje put do Boga? Poslanici nisu imali mudžize kakve vi imate ovdje.GAU8 wrote:Nemoj se zavaravati!!skupljac_zeljeza wrote:Za ovog svog dunjalučkog života bio sam ili jesam član raznih grupa, klubova, udruženja, aktiva, zajednica, asocijacija, odbora, društava... Jedna od njih je i IZ. Ako ta članstva slobodno biramo ili prihvatamo, zašto bi bili manje objektivni?NIN wrote: A meni koji se ne volim svrstavati u grupe, pa samim tim mogu sagledati neke stvari iz malo objektivnijeg ugla...
Nisi slobodno birao, čitavo tvoje djetinjstvo i odrastanje je bilo usmjereno ka tome da "slobodno" odabereš pripadanje IZ.
Ovo važi i za @Lanenu i ostale "slobodnjake" što su, gle čuda baš otkrili islam,
2.) Dalje, ovdje su se takođe mnogi hvalili kako su bili muslimani i sada su ateisti. Samo jedna izjava obara tezu da neko ko je rastao u blizini muslimana mora nužno biti musliman.
3.) Može li musliman ili katolik biti objektivan? Navijač Slobode ili Želje? Karatista ili košarkaš? Filatelista ili numizmatičar? Crnac ili bijelac?
- dustaban
#7058 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izvini ali bas si kontradiktorna. Prvo "u pravu si za krscane" pa onda "napadaj njih"!kerima1 wrote:U pravu si to za krscanstvo i krscane.Sto se tvoje objektivnosti tice sam si napisao da 'popustas' katolicima prema tome.Bez obzira koliko oni bili ispred vremena u svakom pogledu naspram ostalih ipak i oni jos uvijek imaju i pod uticajem su religije koju ti prezires.Zato napadaj i njihdustaban wrote:Kerima,
Vjeruj mi dero sam nedavno i pravoslavce u vezi ovog inata sa kalendarom. Oni su stvarno prolupali kad svjesno koriste kalendar koji je netacan.
A sta sam onomad pisao o Kacavendi... bolje da ne ponavljam.
Moram priznati da sam jedino katolicima znao uputiti kompliment mada sam svjestan i njihovih, ako nista drugo, pedofilskih nestasluka.
Ali sveukupno gledajuci katolici, a pogotovo protestanti ponajbolje prate bilo vremena. Papa Franjo je naprosto genijalac, on je prvi koji je jasno i glasno rekao o ateistima rijeci koje ja stalno ponavljam a smjelo otvara i sva druga neugodna pitanja. Bog ga pozivio.
Medjutim, kad govorim o katolicima prije svega izdvajam njihovo obrazovanje i prpremu svecenika. Oni su u tome deset kopalja ispred svih i to se itekako osjeti.
Oduzih a htjedoh samo reci kako zaista nastojim biti objektivan prema svim religijama. I brate imam sve pretpostavke za to, pametan sam, pravedan i nisam pripadnik nijedne religije.
Ja napadam sve religije, uostalom pogledaj moje okrsaje sa krscaninom Edouardom, ali sta ja mogu kad stvarno najvise toga o cemu ja govorim, a govorim o tome kako religija koci razvoj i napredovanje, sta ja mogu kad je taj problem najveci u islamu. To je toliko ocigledno i opipljivo da je suvisna svaka dodatna argumentacija.
Sve religije su dovedene pred zid. Pod hitno se tu nesta mora mijenjati. Mislim da se nesta tako vec desava medju krscanima a i muslimani bi trebali krenuti tim putem. Za pocetak bi se trebali ujediniti siiti i suniti, pa onda vidjeti sta i kako dalje.
Naravno sad ce se svi nasmijati mojoj utopiji, ali vjerujte mi ako se ne ucine ovakvi potezi... religija ce se ubrzano pretvoriti u predmet sprdnje i ismijavanja.
To se nece moci sprijeciti ubijanjem onih koji se s time sprdaju, svaki takav pokusaj ce samo ubrzati ovaj proces.
Uostalom, posmatrajmo malo sta se desava, yebo Dustabana...
-
kerima1
#7059 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Za krscane sam se slozila to sto si napisao o njima.Zasto sam rekla da i njih napadas kao i ostale jer i oni se nisu oslobodili od religije,sam kazes sve religije su dovedene pred zid,znaci i krscanska.Sad koja je vise zaglibila nije bitno radi se o tome da svi narodi imaju religiju.
- GAU8
#7060 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da ne znam svaciji put pojedinacno, pa tako ni konkretno bas tvoj i mozda bas ti nisi prihvatio vjeru svojih roditelja vec neku drugu, ali statistika je neumoljiva.skupljac_zeljeza wrote:1.) Kako znaš moj ili nekog drugog ovdje put do Boga? Poslanici nisu imali mudžize kakve vi imate ovdje.GAU8 wrote:Nemoj se zavaravati!!skupljac_zeljeza wrote:
Za ovog svog dunjalučkog života bio sam ili jesam član raznih grupa, klubova, udruženja, aktiva, zajednica, asocijacija, odbora, društava... Jedna od njih je i IZ. Ako ta članstva slobodno biramo ili prihvatamo, zašto bi bili manje objektivni?
I hajde evo sad me bas zanima, koje vjere (ako vjeruju) su tvoji roditelji???
DA, ali bio sam musliman, nisam bio pravoslavac, katolik, hindu, itd. vec ono sto su moji roditelji bili. Samo potvrdjujem moju tezu.
2.) Dalje, ovdje su se takođe mnogi hvalili kako su bili muslimani i sada su ateisti. Samo jedna izjava obara tezu da neko ko je rastao u blizini muslimana mora nužno biti musliman.
Ne razumijem svrhu zadnjeg pitanja.
3.) Može li musliman ili katolik biti objektivan? Navijač Slobode ili Želje? Karatista ili košarkaš? Filatelista ili numizmatičar? Crnac ili bijelac?
- nasa
#7061 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Papa Franjo nije bas dobio neku podrsku za tu svoju izjavu i mislim da su mnoge crkve onda davale pojasnjenja, bar ja sam citala clanke u kojim se objasnjava da bez dvojbe papa nije narusio katolicko ucenje da osim preko Isusa nema spasa i to je tako @dustaban.
Generalno za katolike ja se isto slazem, oni su kroz historiju prosli razlicite faze, u nekom trenutku crkva se nasla pod velikim pritiskom i morali su da se renoviraju iz temelja i da aktualiziraju neke vrijednosti u skladu s vremenom itd.
Kada pricamo o ovim nasim prostorima, a to svakako svi najbolje znamo, onda sasvim realno red je da se prepozna i pozitivno glede islama prvenstveno mislim na skolovanje kadra.Mislim da je tu napravljen veliki pomak u odnosu na neke ranije periode mada moze to bolje ali kada se uzme u obzir na kojem nivou je kod nas obrazovanje onda ....
A da ne pricam uopce o tome da sam ubjedjena kako su muslimani u BiH najotvorenije prema drugim religijama i tom kontekstu ne moze im se nista prebaciti ako se vec ide u poredjenja s pripadnicima drugih religija.Naravno, smatram da to tako i teba da bude i da muslimani kao najbrojniji u BiH imaju odgovornost da pruze primjer i pokazu volju za izgradnju boljih medjusobnih odnosa.
Generalno za katolike ja se isto slazem, oni su kroz historiju prosli razlicite faze, u nekom trenutku crkva se nasla pod velikim pritiskom i morali su da se renoviraju iz temelja i da aktualiziraju neke vrijednosti u skladu s vremenom itd.
Kada pricamo o ovim nasim prostorima, a to svakako svi najbolje znamo, onda sasvim realno red je da se prepozna i pozitivno glede islama prvenstveno mislim na skolovanje kadra.Mislim da je tu napravljen veliki pomak u odnosu na neke ranije periode mada moze to bolje ali kada se uzme u obzir na kojem nivou je kod nas obrazovanje onda ....
A da ne pricam uopce o tome da sam ubjedjena kako su muslimani u BiH najotvorenije prema drugim religijama i tom kontekstu ne moze im se nista prebaciti ako se vec ide u poredjenja s pripadnicima drugih religija.Naravno, smatram da to tako i teba da bude i da muslimani kao najbrojniji u BiH imaju odgovornost da pruze primjer i pokazu volju za izgradnju boljih medjusobnih odnosa.
- nasa
#7062 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, klanje zivotinja, @ dustaban
samo za tebe
odgovorili su na pretpostavke da je islamski nacin klanja zivotinja bolan itd.
odgovorili su na pretpostavke da je islamski nacin klanja zivotinja bolan itd.
A vidis nije bilo daleko ni @kerima kad je rekla da je zdravije meso....NJEMAČKA STUDIJA O BOLU
Zbog svega bi onima koji iznose takve tvrdnje mogli predstavljati iznenađenje rezultati istraživanja koje su proveli profesor Wilhelm Schulz i njegov kolega dr. Hazim na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Hannoveru u Njemačkoj. Istraživanje na temu «Pokušaj objektiviziranja bokli i svjesnosti u konvencionalnoj metodi (uz omamljivanje pištoljem) i ritualnoj metodi (halal klanja nožem) ovaca i teladi» došlo je do zaključka da je islamski način klanja najhumaniji i da upotreba pištolja za omamljivanje, koja se praktikuje na Zapadu, kod životinja izaziva jake bolove.
U toku istraživanja, nekoliko elektroda je hirurškim putem implantirano na različite tačke lobanje svih životinja tako da dodiruju površinu mozga. Životinje su potom ostavljane nekoliko sedmica da se oporave. Potom su neke životinje klane brzim i dubokim zarezivanjem vrata kojim su prekidane vratne krvne žile, dušnik i jednjak (islamski metod). Druge životinje su klane uz upotrebu pištolja za omamljivanje ( sa udarnom oprugom, Captive Bolt Pistol, CBP). Za vrijeme eksperimenta, elektoencefalograf (snimak moždane aktivnosti, EEG) i elektrokardiogram (snimak rada srca, EKG) bilježili su stanje mozga i srca svih životinja za vrijeme klanja i omamljivanja.
Rezultati su bili kako slijedi:
I – ISLAMSKI NAČIN
1. Prve tri sekunde nakon klanja EEG nije pokazao nikakvu promjenu u odnosu na stanje prije klanja, pokazujući na taj način da životinje nisu osjetile nikakav bol za vrijeme i neposredno nakon uboda.
2. U naredne tri sekunde, EEG je zabilježio stanje dubokog spavanja – nesvjesnost. Bila je to posljedica gubitka velike količine krvi koja je isticala iz organizma.
3. Nakon šest spomenutih sekundi, EEG je registrovao nulti nivo, pokazujući da osjećaj boli uopšte ne postoji.
4. Kada je moždana poruka (EEG) spala na nulu, srce je i dalje udaralo a tijelo se grčilo (što je refleksna kativnost kičmene moždine) izbacujući maksimalnu količinu krvi iz mesa i time konzumentu pružajući higijenski čisto meso.
II – ZAPADNI NAČIN UZ OMAMLJIVANJE CBP
1. Životinje su bile naočigled nesvjesne kratko nakon omamljivanja.
2. EEG je pokazao oštar bol neposredno nakon omamljivanja.
3. Srca životinja omamljenih CBP prestajala su kucati ranije kada se to uporedi sa onima zaklanim na islamski način, te je na taj način u mesu ostajalo više krvi, što nije higijenski za konzumenta.
- harač
#7063 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
obično kad se vjernici igraju naučnih metoda pretpostavim da se radi o prljavom falsifikovanju činjenica. elem
Between 1974 and 1978 Schulze and his colleagues carried out a study at the School of Veterinary Medicine, Hannover University in Germany. The study: ‘Attempts to Objectify Pain and Consciousness in Conventional (captive bolt pistol stunning) and Ritual (knife) Methods of Slaughtering Sheep and Calves’[4] is reported on Islamic websites[5][6] to have concluded that "the Islamic way of slaughtering is the most humane method of slaughter and that captive bolt stunning, practiced in the West, causes severe pain to the animal".
Indeed, according to the study "these experiments on sheep and calves carried out within a clinic show that during a ritual slaughter, carried out according to the state of the art using hydraulically operated tilting equipment and a ritual cut, pain and suffering to the extent as has since long been generally associated in public with this kind of slaughter cannot be registered." However, the study notes that the "objective results presented for the captive bolt application in sheep (..) rather (..) indicates that the captive bolt device used is suspect" and that these initial "scientific findings and the results presented are only a very first contribution" and that they "need to be followed as a high priority by further investigations in the continuation of the scientific clarification of the issues of loss of pain and consciousness during slaughter of this kind with and without stunning using the same experimental approach with a representative number of grown cows of various breeds."
However, the report focuses on a technique seldomly used on sheep (the captive bolt). Moreover, before dying in 2002, Schulze warned in his report that the stunning technique may not have functioned properly during the study he carried out
- nasa
#7064 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eh eto kad se vjernici igraju, a inace je potpuno strano naucnom svijetu da izadju oprecne studije...jah.
-
Mohamad Sissoko
#7065 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo naučnik ateista je pravi naučnik. 
- NIN
#7066 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je tacno - nije cesto ali se desi da izadju sa studijama, ne bas oprecnih, ali razlicitih zakljucaka dakako, i nije problem u samom fenomenu koji se proucava niti u analizi nego cisto u tumacenju rezultata.nasa wrote:... a inace je potpuno strano naucnom svijetu da izadju oprecne studije...jah.
- GAU8
#7067 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja smatram da je poenta malo drugacija za ovo gore.nasa wrote:Eh eto kad se vjernici igraju, a inace je potpuno strano naucnom svijetu da izadju oprecne studije...jah.
Naime, nema nikakvih problema da vjernik bude naucnik i bavi se naucnim radom generalno, dok god to radi po naucnim nacelima i u svrhu same nauke ili generalno unaprijedjenja nasih saznanja i koristi iz istih.
Kad pocne da pod krinkom naucne metode dokazivati da objave imaju smisla to prestane biti objektivno bavljenje naukom, i postaje sarlatanstvo.
Last edited by GAU8 on 26/01/2015 21:24, edited 1 time in total.
- NIN
#7068 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa nije, niti mora biti!Mohamad Sissoko wrote:Samo naučnik ateista je pravi naučnik.
Druga stvar je sto ih je vecina nereligiozno, a to ostavljam tebi da protumacis.
-
belfy
#7069 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
hm. mislim da je ovo jedna velika kotradiktornost. kada pricamo o nasim prostorima i finim muslimanima svi misle na one starije generacije. te starije generacije su odgajali (u vjerskom smislu) ljudi koji su imali slabije obrazovanje nego danas. dovoljno je porediti koliko je islamskih akademija/fakulteta bilo tada i sada. dakle, ako uzmemo obrazovanje klera kao mjerilo, njega je danas vise, a vjernike ne opisujemo kao "bolje", nego kada se ti spomenu prica se okrece na nane/dede ili eventualno roditelje.nasa wrote:Kada pricamo o ovim nasim prostorima, a to svakako svi najbolje znamo, onda sasvim realno red je da se prepozna i pozitivno glede islama prvenstveno mislim na skolovanje kadra.Mislim da je tu napravljen veliki pomak u odnosu na neke ranije periode mada moze to bolje ali kada se uzme u obzir na kojem nivou je kod nas obrazovanje onda ....
sto se tice klanja - ja mislim (ali zaista) da brzo odsijecanje glave stoci zadaje najmanje bola. razlozi - zato sto jednom kada mozak i kicmeni stub odvojis (samim tim i nerve) ne mozes osjecati bol. tako da, ako bi vjest koljac odvojio glavu brze - bol bi bila manja. sto se tice krvi - vjerovatnije je da ce vise krvi isteci pri klanju ako ono traje duze - jer srce pokusava da nadomjesti krv pumpajuci jace i samim tim je gubitak krvi veci, dok kod sedacije je i samo srce pod sedimentom (kao i ostali misici, jel) te ne moze da napravi toliko ispumpavanje.
no, tu je i paradoks. sto klanje duze traje - krvi ce biti manje, ali ce bol duze trajati (o intenzitetu ne bih znao reci). naravno, vazi i obratno - sto je bol kraca, to ce i srce manje krvi izbaciti pri klanju, jer ce prije prestati raditi. kada bih zelio sumirati ovaj dio rekao bih da - sto se zivotinja duze pati to je meso zdravije. samo ako cemo gledati s trece strane - krv se da izbaciti i na druge nacine...
- nasa
#7070 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam koga smatras starijim generacijama, a ko bi bile mladje
ali svakako da smatram da su muslimani tolerantni prema drugim religijama u BiH, narociti kad govorimo o vecim gradovima ne ulazeci pri tome u analizu kako dozivljavaju i praktikuju islam te eventualne razlike sa "starijim" generacijama.
-
belfy
#7071 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
cuj koga smatram starijim generacijama... starijim generacijama smatram svoje roditelje, pa onda nane i djedove (doduse, njih vise nema) ono bioloski, a i kao sto sam opisao u postu iznad. a mladje bi bile djeca, unuci itd. prilicno jasno. e sada, ja se mogu sloziti da su muslimani tolerantni prema drugim religijama (a i onima bez religije, jel), ali da su to sve manje i manje.
ako cemo ici u pricu o vecim gradovima, onda krenemo od prvog, jel tako? i onda vidis onaj incident u Sarajevu sa Trojicom u dzamiji. ako idemo dalje onda imamo i onaj sa Mevlidom, zatim onim bradonjom (kojem se trenutacno ne mogu sjetiti imena) jedno godinu prije u arapskoj nosnji. onda imamo i bradonje pred Queer teatrom. i onda mozemo i prema manjim gradovima: Bugojno (fuj), Vitez (bomba u FIS-u)... itd
znas sta je simptomaticno? to sto je ovoga bilo manje prije 5 godina. prije deset jos manje. ako pratimo trend lako je reci da ce iduca godina biti jos gora, jel tako?
eto, o tim generacijskim razlikama ja govorim. ajde i da uzmem sebe u primjer. bio musliman. uzoran djak i sportista. i danas-dan znam vise sura, hadisa i pravila nego novije generacije. mozda ih cak vise i primjenjujem ako izuzmemo klanjanje i dzumu. dakle ja sam sam sebi primjer da je "jucer" bio jedan dobar vjernik vise nego danas. ja danasnje vjernike bi mogao osuditi vise nego oni mene danas, a da ne pricamo o par godina prije. o tim generacijskim razlikama pricam.
u stvari, evo jedno pitanje za tebe: koliko ti znas mladjih vjernica (a moze i vjernika) od sebe za koje bi mogla reci da bolje postuju vjeru i primjenjuju tu "bolju toleranciju"? odgovoro ces sama sebi dati, jel tako?
ako cemo ici u pricu o vecim gradovima, onda krenemo od prvog, jel tako? i onda vidis onaj incident u Sarajevu sa Trojicom u dzamiji. ako idemo dalje onda imamo i onaj sa Mevlidom, zatim onim bradonjom (kojem se trenutacno ne mogu sjetiti imena) jedno godinu prije u arapskoj nosnji. onda imamo i bradonje pred Queer teatrom. i onda mozemo i prema manjim gradovima: Bugojno (fuj), Vitez (bomba u FIS-u)... itd
znas sta je simptomaticno? to sto je ovoga bilo manje prije 5 godina. prije deset jos manje. ako pratimo trend lako je reci da ce iduca godina biti jos gora, jel tako?
eto, o tim generacijskim razlikama ja govorim. ajde i da uzmem sebe u primjer. bio musliman. uzoran djak i sportista. i danas-dan znam vise sura, hadisa i pravila nego novije generacije. mozda ih cak vise i primjenjujem ako izuzmemo klanjanje i dzumu. dakle ja sam sam sebi primjer da je "jucer" bio jedan dobar vjernik vise nego danas. ja danasnje vjernike bi mogao osuditi vise nego oni mene danas, a da ne pricamo o par godina prije. o tim generacijskim razlikama pricam.
u stvari, evo jedno pitanje za tebe: koliko ti znas mladjih vjernica (a moze i vjernika) od sebe za koje bi mogla reci da bolje postuju vjeru i primjenjuju tu "bolju toleranciju"? odgovoro ces sama sebi dati, jel tako?
- nasa
#7072 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svako vrijeme ima svoja iskusenja, npr.u Drugom svjetskom Handzar, tokom rata devedesetih bilo je extremnih primjera i medju muslimanima i sl.
Ove primjere koje ti navodis su odraz globalnih desavanja medju muslimanima i utjecaja na muslimane u BiH, iskusenja danasnjeg vremena...
Ja znam da mnogi i muslimani kritikuju predstavnike muslimana u BiH, prije svih IZ, u smislu da se trebaju jasnije i efikasnije ograditi od extremista ili nekih ucenja koja nisu svojstvena ovim prostorima itd.
Ali evo da budemo bar na trenutak realni, gledajuci ekonomsku situaciju, pogotovo u manjim mjestima, moze se ipak reci da sve to jos uvijek dobro stoji.Bojim se i reci ali kako kod nas sve funkcionise i koliko malo se ulaze u obrazovanje, kulturu itd.mene cudi da nema daleko vise lutanja i medju muslimanima.
Vjeruj mi , ni najmanje ne bih da branim IZ ili da ih hvalim,imaju oni i losih itekako, ja sam slicno kao @nin u blagom problemu s udruzenjima i udruzivanjem, nisam tip za toga tako da sve to posmatram na neki nacin izvana.
Mi imamo niz domacih, bh.problema koji proizvode netrpeljivosti pa cak i extremno lose primjere medju ovim podjeljenim narodom plus globalno kretanja koja donose izmedju ostalog i utjecaje radikalnog islama, kada se sve uzme u obzir onda sigurno se moze reci da se bh.muslimani tolerantni, umjereni u religijskim dozivljajima i da pokusavaju prilagoditi se zahtjevima vremena i prostora u kojem zive, cak i da to u nekim primjerima rade bolje od pripadnika ostalih religija u BiH.
Ove primjere koje ti navodis su odraz globalnih desavanja medju muslimanima i utjecaja na muslimane u BiH, iskusenja danasnjeg vremena...
Ja znam da mnogi i muslimani kritikuju predstavnike muslimana u BiH, prije svih IZ, u smislu da se trebaju jasnije i efikasnije ograditi od extremista ili nekih ucenja koja nisu svojstvena ovim prostorima itd.
Ali evo da budemo bar na trenutak realni, gledajuci ekonomsku situaciju, pogotovo u manjim mjestima, moze se ipak reci da sve to jos uvijek dobro stoji.Bojim se i reci ali kako kod nas sve funkcionise i koliko malo se ulaze u obrazovanje, kulturu itd.mene cudi da nema daleko vise lutanja i medju muslimanima.
Vjeruj mi , ni najmanje ne bih da branim IZ ili da ih hvalim,imaju oni i losih itekako, ja sam slicno kao @nin u blagom problemu s udruzenjima i udruzivanjem, nisam tip za toga tako da sve to posmatram na neki nacin izvana.
Mi imamo niz domacih, bh.problema koji proizvode netrpeljivosti pa cak i extremno lose primjere medju ovim podjeljenim narodom plus globalno kretanja koja donose izmedju ostalog i utjecaje radikalnog islama, kada se sve uzme u obzir onda sigurno se moze reci da se bh.muslimani tolerantni, umjereni u religijskim dozivljajima i da pokusavaju prilagoditi se zahtjevima vremena i prostora u kojem zive, cak i da to u nekim primjerima rade bolje od pripadnika ostalih religija u BiH.
- dustaban
#7073 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prosto je nevjerovatno kakva morbidna diskusija se razvila oko klanja! Oni isilovci ispadose humani sto kolju a ne streljaju! Grozim se nekih diskusija ovdje.
Glede medjureligijske i svake druge tolerantnost... e pa gospodo draga prevelika tolerantnost ce nam izaci na nos! Ne smijemo biti tolerantni prema ekstremizmu i primitivizmu. Ali... dobro bi bilo da tu netolerantnost primjenimo prvo na sebi, pa na "nasima" pa tek onda na drugima. Ja sam prva dva koraka zavrsio, sebe sam uskratio svega sto me cini posebnim i drugacijim od ostatka (modernog ) svijeta. Odjebo sam i ove tzv "moje" i danas su "moji" ponajvise bosnjaci/muslimani jer moj krug cineuglavnom oni.
I sta sad hocu reci - stekao sam pravo da budem netolerantan pema mojim bosnjacima/muzlimanima. I zato ne dopustam diskvalifikicije da, kao nemusliman, govorim o negativnim stranama bosanskih muslimana. Cinim to iz najbolje namjere prema bliznjima.
Ali se nazalost cesto osjecam usamljenim u tim dobronamjernim kritikama. Da ne govorim sad o kritikama i uvredama kojima me mnogi caste iskljucivo zato sto kao nemusliman kritikujem muslimane...
Umjesto sto se bavite mojim pisanjem bolje bi vvam bilo da pogledate istini uoci i shvatite koliko sam u pravu.
Glede medjureligijske i svake druge tolerantnost... e pa gospodo draga prevelika tolerantnost ce nam izaci na nos! Ne smijemo biti tolerantni prema ekstremizmu i primitivizmu. Ali... dobro bi bilo da tu netolerantnost primjenimo prvo na sebi, pa na "nasima" pa tek onda na drugima. Ja sam prva dva koraka zavrsio, sebe sam uskratio svega sto me cini posebnim i drugacijim od ostatka (modernog ) svijeta. Odjebo sam i ove tzv "moje" i danas su "moji" ponajvise bosnjaci/muslimani jer moj krug cineuglavnom oni.
I sta sad hocu reci - stekao sam pravo da budem netolerantan pema mojim bosnjacima/muzlimanima. I zato ne dopustam diskvalifikicije da, kao nemusliman, govorim o negativnim stranama bosanskih muslimana. Cinim to iz najbolje namjere prema bliznjima.
Ali se nazalost cesto osjecam usamljenim u tim dobronamjernim kritikama. Da ne govorim sad o kritikama i uvredama kojima me mnogi caste iskljucivo zato sto kao nemusliman kritikujem muslimane...
Umjesto sto se bavite mojim pisanjem bolje bi vvam bilo da pogledate istini uoci i shvatite koliko sam u pravu.
-
belfy
#7074 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
cim se prica o klanju mora biti morbidno. ne postoji nacin da se humano raspravlja o klanju. a samim tim sto jedemo meso rasprava je opravdana. to sto bi ti radije zazmirio dok se to radi, ali ipak nastavio jesti meso je sasvim druga stvar.
- dustaban
#7075 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E moj Belfi... ti svoje pa svoje...
Otkud ti ideja da ono sto nam jeste potreba, u ovom slucaju meso, ne moze biti negodna tema ukljucujuci i metode realizacije te potrebe, tj. klanje?!
Potreba nam je i ono sto se zove fizioloska potreba, ali malo ko uziva u toj temi.
A ja sam samo htio reci prostu cinjenicu - danasnja civilizacija do hrane dolazi na sasvim drugaciji nacin. Danas je primitivizam ono sto je prije samo stotinjak godina bilo normalno tj. obicaj.
I sta cemo sad? Slijepo se drzati obicaja ili se drzati napretka i ostatka svijeta?
Oboje ne moze skupa da yebe oca...
Otkud ti ideja da ono sto nam jeste potreba, u ovom slucaju meso, ne moze biti negodna tema ukljucujuci i metode realizacije te potrebe, tj. klanje?!
Potreba nam je i ono sto se zove fizioloska potreba, ali malo ko uziva u toj temi.
A ja sam samo htio reci prostu cinjenicu - danasnja civilizacija do hrane dolazi na sasvim drugaciji nacin. Danas je primitivizam ono sto je prije samo stotinjak godina bilo normalno tj. obicaj.
I sta cemo sad? Slijepo se drzati obicaja ili se drzati napretka i ostatka svijeta?
Oboje ne moze skupa da yebe oca...