Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
#701 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Narode, nabavila sam sebi jednu sadnicu čili paprike, ljubičastog lista. Ona je ukrasna i jestiva?
Može li samo par info zza početak kako s njom postupati, sad ima oko desetak cenata.
Može li samo par info zza početak kako s njom postupati, sad ima oko desetak cenata.
- Mu'min
#702 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Daj sliku.
Inače još nisam sreo papriku (ljuti ili slatku) a da nije jestiva. Narodu eto neke ljepše pa ih broji u ukrasne a manje u jestive al to je stvar lične percepcije.
Inače još nisam sreo papriku (ljuti ili slatku) a da nije jestiva. Narodu eto neke ljepše pa ih broji u ukrasne a manje u jestive al to je stvar lične percepcije.
- Chloe
- Photo mod
#703 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo je Mu'mine

- Mu'min
#704 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Meni su ovi listovi čudni, kao da im vitamini nedostaju.
Sve u svemu predlažem da prebaciš u veću posudu i ako imaš para i volje za to, kupi od Plantelle VITA tekuće gnojivo i zaljevaj po uputama na embalaži.
Al eto za početak bar daj u veću posudu.
Sve u svemu predlažem da prebaciš u veću posudu i ako imaš para i volje za to, kupi od Plantelle VITA tekuće gnojivo i zaljevaj po uputama na embalaži.
Al eto za početak bar daj u veću posudu.
- Chloe
- Photo mod
#705 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
To gnjojivo već imam. Što se tiče listova, naglašeno mi je da ima ljubičaste listove, ne djeluje bolesno. Gdje je držati, i kako zalijevati (manje/više)?
Hvala za info.
Hvala za info.
- Mu'min
#706 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja sam tako jednom imao tako listove koji su bili tamno ljubičasti ali ovako poprskano kao kod tebe i bio je manjaka vitamina. Upravo ta Plantella VITA je rješila stvar zato je i predlažem.
Ja držim svoje paprike direkt na suncu, gledam samo da je dovoljno velika posuda (to znači da se u jutro zaljevena sadnica ne izsuši do kraja dana). Kad je zadnje vrijeme vidiš već po listovima koji visu kao da odumjeru.
Ja zalijem toliko da voda izađe vani ispod i onda onaj višak u tanjiru ispod nakon 10 min (jer zna povući u sebe) bacim.
Ja držim svoje paprike direkt na suncu, gledam samo da je dovoljno velika posuda (to znači da se u jutro zaljevena sadnica ne izsuši do kraja dana). Kad je zadnje vrijeme vidiš već po listovima koji visu kao da odumjeru.
Ja zalijem toliko da voda izađe vani ispod i onda onaj višak u tanjiru ispod nakon 10 min (jer zna povući u sebe) bacim.
- Mu'min
#707 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ove godine jako razširene listne uši.
Ovo je u mog komšije na dvorištu a slično je kod mene na 2 paprike na skunom stubištu.
Skonto sam da se legu samo kad su unutra na stubištu zgrade.
Probao sam sa sodom-bikarbonom i ulje al nema fajde. TOliko o tome BIO pripravku.
Sad sam nabvio Calypso SC 480 al je fakat glupo pakovanje.
3ml za 10 vode i ako trebaš za 0,5 litra vode skoro nemoguće to izmjeriti osim ofrlje.
Komšine paprike:

Ovo je u mog komšije na dvorištu a slično je kod mene na 2 paprike na skunom stubištu.
Skonto sam da se legu samo kad su unutra na stubištu zgrade.
Probao sam sa sodom-bikarbonom i ulje al nema fajde. TOliko o tome BIO pripravku.
Sad sam nabvio Calypso SC 480 al je fakat glupo pakovanje.
3ml za 10 vode i ako trebaš za 0,5 litra vode skoro nemoguće to izmjeriti osim ofrlje.
Komšine paprike:

-
kerima1
#708 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja lisne uši rjesavam pepelom od drveta ili razmutim krec malo rjedje nego kad cu kreciti pa pršcem po listovima i baje pocrkaju.
- Chloe
- Photo mod
#709 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Trenutno nemam kreča, ali ima pepela. Kako ide sa pepelom? Na drugoj temi je napisano da može i duhanom (cigaretama) koji bude namočit u vodi.kerima1 wrote:Ja lisne uši rjesavam pepelom od drveta ili razmutim krec malo rjedje nego kad cu kreciti pa pršcem po listovima i baje pocrkaju.
-
kerima1
#710 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja stavim pepela u tanku staru carapu-najlonku i tresem na baje.
- Mu'min
#711 20 kom
Prekjučer prebacio sve čilije u stalne velike posude. U većini primjera se radi o 10l posudama.
Po 1, 2 ili čak 3 sadnice skupa kako bi mi što manje prostora zauzimalo.
To poslije ide ako Bog da na otvoreni balkon direkt na sunce.
Skupni sabir sadnica u saksijama: 17 komada + 2 od prošle godine + 1 u kancelariji = 20 komada.
Ove godine sam seznuo što sam previše čekao sa prebacivanje sadnica iz 1kg jogurt posude u ove 10l.
Eto za 2. godinu aBd.
Ostali?
Po 1, 2 ili čak 3 sadnice skupa kako bi mi što manje prostora zauzimalo.
To poslije ide ako Bog da na otvoreni balkon direkt na sunce.
Skupni sabir sadnica u saksijama: 17 komada + 2 od prošle godine + 1 u kancelariji = 20 komada.
Ove godine sam seznuo što sam previše čekao sa prebacivanje sadnica iz 1kg jogurt posude u ove 10l.
Eto za 2. godinu aBd.
Ostali?
- Senad666
#712 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
evo moja jedna jedina sadnica ... 

- rinna0304
#713 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Cvjetovi sa cilia opali zbog kise pa me zanima da li ce tu niknuti novi ? Par papricica je pocelo da formira plod. pa me zanima da li ce doci do sasusenja na tim mjestgdje su opali cvjetovi? hvalznnam da je glupo i smjesno pitanje al taman kad sam se ponadala da cu napokon imat svoj cili kisa unnisti sve cvjetove 
- Mu'min
#714 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
rinna
ne brini ima ćeš nove listove. Paprika cvate čitavu godinu samo ako ima uslove.
Ovi što su formirali plodovi obično ostanu mada znaju nekad i oni otpasti al ređe.
samo naprijed rinna!
ne brini ima ćeš nove listove. Paprika cvate čitavu godinu samo ako ima uslove.
Ovi što su formirali plodovi obično ostanu mada znaju nekad i oni otpasti al ređe.
samo naprijed rinna!
- Mu'min
#715 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Senade
svaka čast, prelijepo za vidjeti.
Moje su napale uši pa sam ih prskao i odoše, sad moram još u kancelariji pošto je nalijepilo gamadil.
Ne zaboravi ostaviti sjeme!
ms
Mu'min
svaka čast, prelijepo za vidjeti.
Moje su napale uši pa sam ih prskao i odoše, sad moram još u kancelariji pošto je nalijepilo gamadil.
Ne zaboravi ostaviti sjeme!
ms
Mu'min
- Chloe
- Photo mod
#716 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mu'mine, juče je moja čilijevka doživjela nezgodu, pala je "na glavu", vazna ju je prepolovila. Ima li njoj spasa, ili da tražim drugu?
- Mu'min
#717 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
kladusanka
Pa ako nije samljevena
onda ima još šansi.
Ja obično kada hoću da prezimim sadnicu obrijem je do kože i opet to za 14 dana poćera mini listiće.
Daj sliku da vidimo kako izgleda to.
Pa ako nije samljevena
Ja obično kada hoću da prezimim sadnicu obrijem je do kože i opet to za 14 dana poćera mini listiće.
Daj sliku da vidimo kako izgleda to.
- Chloe
- Photo mod
#718 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Nije samljevena samo je "kusasta", nema vrhova, od korijena ima par canata. Budem fotkala. Aaaa, kako je ona mašallah bila krenula, čini mi se da se uduplala od kako sam je nabavila. Šta mogu kad je moja beba zvrk ... 
- Chloe
- Photo mod
#719 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mu'mine, evo masakrirane sadnice:

- Mu'min
#720 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja kako vidim njojn nije ništa. 
Ma iće to ako Bog da u pravu papričetinu.
Ma iće to ako Bog da u pravu papričetinu.
- Senad666
#721 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
pozz čilijevci!
posto ove moje papričice uveliko rumene, vrijeme je da ih berem. posto ih ne jedem puno, volio bih nekako da ih cuvam za kasnije! koje savjete imate? sta da radim sa njima, da ih susim ili u zamrzivac ili .... sta vi radite sa njima?
hvala
posto ove moje papričice uveliko rumene, vrijeme je da ih berem. posto ih ne jedem puno, volio bih nekako da ih cuvam za kasnije! koje savjete imate? sta da radim sa njima, da ih susim ili u zamrzivac ili .... sta vi radite sa njima?
- Lucazode
#722 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Senad666 wrote:pozz čilijevci!
posto ove moje papričice uveliko rumene, vrijeme je da ih berem. posto ih ne jedem puno, volio bih nekako da ih cuvam za kasnije! koje savjete imate? sta da radim sa njima, da ih susim ili u zamrzivac ili .... sta vi radite sa njima?hvala
Volim u zamrzivac velike zelene(ljute naravno), socna je koliko toliko
- Senad666
#723 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
koliko dugo zadrze socnost i jel ide u duboko smrzavanje?Lucazode wrote:Senad666 wrote:pozz čilijevci!
posto ove moje papričice uveliko rumene, vrijeme je da ih berem. posto ih ne jedem puno, volio bih nekako da ih cuvam za kasnije! koje savjete imate? sta da radim sa njima, da ih susim ili u zamrzivac ili .... sta vi radite sa njima?hvala
Volim u zamrzivac velike zelene(ljute naravno), socna je koliko toliko
- rinna0304
#724 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
prvi cili koji je nikao
ostali su jos u cvijetu
i usput ako neko zna nek napise koja je ovo vrsta

-
sandhana
#725 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
прелепи цвет. вхатс име овог цвета? неко молим вас!Mu'min wrote:
Sezona 2010