Golman reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Ko treba biti prvi golman reprezentacije?

Nemanja Supić
54
8%
Asmir Begović
392
62%
Kenan Hasagić
156
24%
neko drugi
35
5%

Total votes: 637

pOZz

#701 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by pOZz »

Supića vratiti i svi problemi će biti riješeni. 8-)
Eborg wrote:Tough call. Hasagić je kao levat ispao na penalu, znalo se da će oba puta Schweinsteiger pucati lijevo.
Zanimljivo. :)
Eborg

#702 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Eborg »

Ne znam koliko pratiš penale no moglo se procijeniti gdje će šutati Schweinsteiger. Pogotovo što isti vrlo rijetko puca po sredini gola.
FootballIsComingHome

#703 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by FootballIsComingHome »

Keno fakat zasluzuje veci klub. Ona mirnoca protiv Portugala i opcenito, neprocjenjivo.
Globus

#704 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Globus »

Najveca dobit iz ove utakmica kad bi sutra bila vijest da je Keno preso negdje u Njemacku... Trebaju nam dva dobra golmana a ne 1 ..Begovic moze branit samo mu treba konstanta u ekipi a i Keni bi trebala kolko tolko bolja ekipa ..
Obuca9

#705 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Obuca9 »

FootballIsComingHome wrote:Keno fakat zasluzuje veci klub. Ona mirnoca protiv Portugala i opcenito, neprocjenjivo.
Keno je odličan golman, ali nikad on neće braniti u jačem klubu, a sam je kriv, ubi ga ono driblanje, ne vidim koji bi to ozbiljniji klub sebi dopustio da ima golmana koji hladno dribla igrača, a Keno to radi redovno :D

Kad se sjetim Danske na Koševu, pet godina života mi je oduzeo onim driblanjem :)

Ali i pored toga, što neko gore reče, ja se najsigurnije osjećam kad je on na golu.
cyprus

#706 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by cyprus »

Mislim da Keno ni po čemu ne zaslužuje da mu se uzme dres broj 1. Begoviću treba još iskustva, ali na dobrom je putu...
shalla

#707 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by shalla »

cyprus wrote:Mislim da Keno ni po čemu ne zaslužuje da mu se uzme dres broj 1. Begoviću treba još iskustva, ali na dobrom je putu...
Slažem se sa tobom. Iako meni Begović djeluje dosta "golmanskije" i iako mislim da je bolji golman (perspektivniji je svakako) ipak Keno ničim nije zaslužio da ga se sad-zasad dira iz prvih XI... Al neka konkurencije, to samo može biti plus...
BarbaDue

#708 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by BarbaDue »

Pored ostalih evo jos jednog razloga sto bi dao Begovicu prednost...
Hasagic da brani jos 100 godina za nasu reprezentaciju nece preci u neki dobar klub. Begovic ima dobre sanse za takvo sto (mada je vec u dobroj ekipi), a nije gori od Kena, dapače. :-D
Bosanski_kralj

#709 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Bosanski_kralj »

cyprus wrote:Ko je ono mene prije koji mjesec ubjeđivo da postoje golmani koji ne griješe nikad i nikako? :-) U tu se grupu svrstavaše Buffon i Begović :oops: :oops: ...

Mislim da je Asmir vrlo kvalitetan golman i da će kad tad doći do punog izražaja i u EPL, ali brate što mi znamo pretjerivat to je čudo jedno :skoljka:

:D
Jel ti to nešto zamjeraš Begoviću u utakmici protiv Švedske?
A ono vezano za njegovu nepogrešivost je bila zezancija, nisi valjda to shvatio ozbiljno?
Buffona ja nisam vidio da je pogriješio, ali je neko postavio video i demantirao me
Edin H.

#710 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Edin H. »

BarbaDue wrote:Pored ostalih evo jos jednog razloga sto bi dao Begovicu prednost...
Hasagic da brani jos 100 godina za nasu reprezentaciju nece preci u neki dobar klub. Begovic ima dobre sanse za takvo sto (mada je vec u dobroj ekipi), a nije gori od Kena, dapače. :-D
Pa rijetko i Begovic brani.
Tu su negdje, nije Keno los bio u Njemackoj, ali ne odbrani ni jedan od ona (tri :-) ) penala.
Dzaba ti dobar golman, ako je pehali.

Zato bring back Nemanja :thumbup: :D
Obuca9

#711 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Obuca9 »

Možda nije Švajniju odbranio, ali zato jeste velikom Tieriju prije par godina u sred Rena :D :D

A ove Švajnijeve ionako nećemo pikati, jer oba su po novim pravilima trebala biti poništena :D :D

Suci koji će suditi utakmice Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici dobili su stroge upute o poštivanju procesa izvođenja 11-erca.

Igrač koji izvodi udarac s bijele tačke više ne smije u toeku svog kretanja prema lopti zastati niti fintirati udarac lažnim zamahom noge, te na taj način iritirati golmana. Proces izvođenja 11-erca mora, dakle, teći neprekidno.

"Meni se takav slučaj ionako nikad dosad nije dogodio u praksi, pa ne vjerujem niti da će se dogoditi", izjavio je njemački sudac za SP Wolfgang Stark dodavši:

"Pravilo se primjenjuje samo od trenutka kada igrač krene direktno na loptu. Prije toga može teoretski napraviti šta god hoće, izvesti piruetu ako želi."

Posljednji takav primjer dao se primijetiti prije nekoliko dana, u prijateljskoj utakmici Njemačke i Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Oba penala za Nijemce Bastian Schweinsteiger realizirao je isprekidanim kretanjem prema lopti.
Globus

#712 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Globus »

Ako cemo uzet golmana koji je dobar i trenutno brani onda vise sansi od Hasagica i Begovica imaju Buric i Sehic 8-) Ako Sehic ne promjeni klub uskoro propast ce.. kao sto je Buric uradio doduse on je to minut do dvanest uradio ali mu se isplatilo .. I u sljedecem ciklusu ( ne ovom sad nego onaj tamo za svjetsko opet :D) aBd mogli bi imat najbolja 3 golmana od svih selekcija
felipe kajetano

#713 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by felipe kajetano »

Ne kontam toliko nezadovoljstvo golmanima...BiH ima dva solidna golmana, meni licno je Hasagic ok golman, nakon Handanovica najbolji sa prostora ex-Yu, Begovic ima potencijal, sigurno ce napredovati u Premiershipu i bice prava zamjena za Hasagica...

Ovi Sehici, Supici i sl. su segunda divison... :wink:
jeza u ledja

#714 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by jeza u ledja »

BarbaDue wrote:Pored ostalih evo jos jednog razloga sto bi dao Begovicu prednost...
Ovime si sumirao cijelo jedno pogresno shvatanje ocjene kvaliteta odredjenog igraca - da je neko dobar onoliko koliko mu je dobar klub u kojem igra.

Dok u isto vrijeme recimo u jednoj njemackoj prvoj postavi kao branic igra Friedrich iz ubjedljivo najgore ekipe (i najgore odbrane) prosle sezone, buduci drugoligas, a na krilu imaju Podolskog, koji je iz ekipe koja je jedva izborila opstanak. U Engleskoj golman takodje iz ubjedljivo najgore ekipe i buduci drugoligas. U Italiji Lippi je recimo izabrao cak 2 napadaca iz Udinesea koji je zavrsio na 14-om mjestu, a nije recimo Boriella najboljeg strijelca Milana ove sezone. U Portugalu treci golman na SP dolazi iz Iraklisa(!?), pored zivih portugalskih golmana iz Benfice (ovogosinjeg prvaka) ili Sportinga, itditd.

Ako ne znas dovoljno o njemu i ne pratis njegove igre onda samo mozes mjeriti igraca po tome kako se zove njegov klub.

(To radimo svi cesto, ali zato nama nije posao da budemo selektori. ;))
nekoeko

#715 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by nekoeko »

Dobar je Hasaga, samo ima jednu manu. Ne umije se covjek "baciti". Vazda nesta nogama brani, a i pogledajte one penale protiv Svabije maltene se nije ni pomako s linije.
Globus

#716 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Globus »

Evo na sportsport pise da ce Sehic prec .. odlicno..samo da nije neki tim od lige petice gdje nece branit ..
student001

#717 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by student001 »

Treba državljanstvo dati Kamenom i staviti ga na gol! Sigurno je kvalitetan, a nije ni skup.
Globus

#718 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Globus »

student001 wrote:Treba državljanstvo dati Kamenom i staviti ga na gol! Sigurno je kvalitetan, a nije ni skup.
?
BarbaDue

#719 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by BarbaDue »

jeza u ledja wrote:
Ovime si sumirao cijelo jedno pogresno shvatanje ocjene kvaliteta odredjenog igraca - da je neko dobar onoliko koliko mu je dobar klub u kojem igra.

Dok u isto vrijeme recimo u jednoj njemackoj prvoj postavi kao branic igra Friedrich iz ubjedljivo najgore ekipe (i najgore odbrane) prosle sezone, buduci drugoligas, a na krilu imaju Podolskog, koji je iz ekipe koja je jedva izborila opstanak. U Engleskoj golman takodje iz ubjedljivo najgore ekipe i buduci drugoligas. U Italiji Lippi je recimo izabrao cak 2 napadaca iz Udinesea koji je zavrsio na 14-om mjestu, a nije recimo Boriella najboljeg strijelca Milana ove sezone. U Portugalu treci golman na SP dolazi iz Iraklisa(!?), pored zivih portugalskih golmana iz Benfice (ovogosinjeg prvaka) ili Sportinga, itditd.

Ako ne znas dovoljno o njemu i ne pratis njegove igre onda samo mozes mjeriti igraca po tome kako se zove njegov klub.

Naravno da nismo selektori ali eto nesto glumimo :) , igrace (ja licno) posmatram iz dvije perspektive:

- moj licni sud (koji je upotpunjen i kritikama na racun igraca),
- klub za koji igra.

Uzimajuci u obzir ovaj prvi stvorio sam sud o toj dvojici golmana, prednost dajem Asmiru jer momak brani tek nekoliko godina a vec je krenuo dobrim putem. Visi je od Hasgica, cini se i da ima bolje reflekse, ne dribla sto je nekad od velike vaznosti, jedina mahana mu je sto jos nije dovoljno drzak, a to je potrebno za golmana (uvjek se sjetim Canizaresa i njegovog pogleda kada brani penale). Takođe vidi se da Asmir ima potencijala i prostora da napreduje do samog vrha, sada je tek na pola puta. Uz sve to mlađi je od Hasagica sedam godina. Keno, koliko dugo brani a da ima nekog jaceg kvaliteta sigurno bi nasao i bolji klub.

A sad dolzi na red i klub za koji igraju neki igraci i da li je to odraz njihovog kvaliteta. Ja mislim da jeste, ti nabroja nekoliko slucajeva...ja cu samo reci da su to slucajevi u manjini, u procentima jedno 3%.
jeza u ledja

#720 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by jeza u ledja »

BarbaDue wrote:
jeza u ledja wrote:

Naravno da nismo selektori ali eto nesto glumimo :) , igrace (ja licno) posmatram iz dvije perspektive:

- moj licni sud (koji je upotpunjen i kritikama na racun igraca),
- klub za koji igra.

Uzimajuci u obzir ovaj prvi stvorio sam sud o toj dvojici golmana, prednost dajem Asmiru jer momak brani tek nekoliko godina a vec je krenuo dobrim putem. Visi je od Hasgica, cini se i da ima bolje reflekse, ne dribla sto je nekad od velike vaznosti, jedina mahana mu je sto jos nije dovoljno drzak, a to je potrebno za golmana (uvjek se sjetim Canizaresa i njegovog pogleda kada brani penale). Takođe vidi se da Asmir ima potencijala i prostora da napreduje do samog vrha, sada je tek na pola puta. Uz sve to mlađi je od Hasagica sedam godina. Keno, koliko dugo brani a da ima nekog jaceg kvaliteta sigurno bi nasao i bolji klub.

A sad dolzi na red i klub za koji igraju neki igraci i da li je to odraz njihovog kvaliteta. Ja mislim da jeste, ti nabroja nekoliko slucajeva...ja cu samo reci da su to slucajevi u manjini, u procentima jedno 3%.
Znaci sve se svelo na to da je Begovic visi i da ne dribla.

Sve ostalo ti se ili cini (da ima bolje reflekse) ili se svodi na to da je Begovic mlad i perspektivan, a vec igra u Engleskoj. I onda se sve svodi, mada ti to ne vidis, na tvoju zadnju recenicu, a to je da je klub za kojeg igraju neki igraci (jedini) odraz njihovog kvaliteta, sto jednostavno nije tacno.
Zapitaj se samo ovo - da li je najgori igrac Real Madrida bolji od najboljeg igraca Wolfsburga?

Da li je na primjer svaki igrac koji igra u Manchester Unitedu bolji od svakog igraca koji igra u recimo Stokeu?

Odgovor je - nije.
Stoga, klub u kojem igra igrac nije jedino mjerilo njegove kvalitete.

To je jedno, a onda potpuno druga stvar je stavka koliko se odredjeni igrac uklapa u igru reprezentacije, ili reprezentacija treba da bude samo kolekcija 'najboljih' igraca na svakoj poziciji.
BarbaDue

#721 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by BarbaDue »

jeza u ledja wrote:da li je najgori igrac Real Madrida bolji od najboljeg igraca Wolfsburga?
Eh sad ti mene malo zamuci... :)
Prvo onda da nesto razjasnimo. Nogometasi se prodaju, cim se prodaju oni se mogu nazvati proizvod. Svaki proizvod ima svoju cijenu. Nadam se da ces se sloziti sa mnom. :)
Dobro, nastavljamo dalje, sad mi reci...sto bi poredio nejgoreg igraca jedne ekipe sa nejboljim druge? Nema porebe, cista glupost. Ako vec hoces da poredis, poredi ovako, recimo najbolji odbrambeni igrac jedne ekipe sa najboljim odbrambenim druge. Uzimajuci u obzira da je u 99% slucajeva cijena pokazatelj kvaliteta proizvoda ne mozemo nikako porediti igraci kao sto su:

Real Madrid; Sergio Ramos 27.000.000 €
Wolfsburg; Andrea Barzagli 11.000.000 €
jeza u ledja wrote:Da li je na primjer svaki igrac koji igra u Manchester Unitedu bolji od svakog igraca koji igra u recimo Stokeu?
Odgovor je, jeste, naravno pri tom racunam na prvi tim :-D
jeza u ledja wrote:To je jedno, a onda potpuno druga stvar je stavka koliko se odredjeni igrac uklapa u igru reprezentacije, ili reprezentacija treba da bude samo kolekcija 'najboljih' igraca na svakoj poziciji.
Znam na sta ciljas, Kenan se bolje uklapa u reprezentaciju, ali ja ipak mislim da reprezentacija treba da bude kolekcija najboljih a ne najljepsih igraca na svakoj poziciji.
jeza u ledja

#722 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by jeza u ledja »

@ BarbaDue

Pa to ti ja upravo i govorim, odnosno na to ciljam - Begovic nije u prvom timu Stokea.

Dalje, ako je svaki igrac boljeg tima bolji od svakog igraca slabijeg tima, u prvoj postavi, i na istim pozicijama, te ako vrijedi vise, zasto napadac Pepe iz Udinesea (italijanskog ekvivalenta Stokeu) kao napadac koji vrijedi 9 miliona eura, a vec ima 26 godina, igra na SP za Italiju, a ne igra recimo Boriello iz Milana (italijanski ekvivalent ManU), koji vrijedi 16 miliona, i ima 27 godina? Zasto za Brazil igra jedan Grafite iz Wolfa pored toliko silnih napadaca Brazila? Da ne nabrajam sad opet...

Fudbal ne fercera tako sto najbolji klub ima sve najbolje igrace. Ne, najbolji klub ima najbolje igrace na vecini pozicija, ima mozda najboljeg napadaca u ligi, par najboljih veznjaka, najboljeg golmana, itd. Sljedeci po jacini klub ima recimo najboljeg branica, drugog najboljeg branica, itd. Ne fercera sve na taj nacin da najbolji klub ima sve najbolje na svakoj poziciji. Naravno.

Normalno, ako nekog igraca kupi veliki tim, to je neki dokaz njegove vrijednosti i kvalitete. No to ne znaci da ako igraca nije kupio neki veliki tim, da on nije kvalitetan igrac. Najbolji primjer je David Villa (eto da ne spominjemo Dzeku), koji je mozda medju 5 najboljih napadaca danasnjice, a sve do sada nije zaigrao za super-mega tim.

Evo ti jos primjera, da li je najbolji veznjak poljske lige (Stilic) bolji ili losiji od recimo prvotimca veznjaka (jel ono bjese) Blackpoola, novog premijerligasa Engleske? Koji je veci tim, Lech ili Blackpool? Hmm... :-?
Da li je Muslimovic iz PAOKa (mescini drugi na kraju zavrsise u Grckoj) bolji ili losiji od Ibisevica iz Hoffenheima? Ovi igraju u Bundesligi, a ovi u tamo nekoj grckoj ligi.
Ili mozda jos bolje, da li je Ibricic iz Hajduka bolji od Husejinovica iz Werdera?
Ili mozda jos i najbolje, da li je Ibricic iz Hajduka danas bolji od Ibricica iz Rubina mozda za koji mjesec?

Vidis da nije lako, u pitanju su nijanse.
Mozemo mi ici u ekstremne primjere pa porediti ManU i Stoke, a mozemo i u one malo teze, pa porediti Stoke i Istanbul BB. Uostalom, eto i sam si vjerovatno vidio na TMu, i Hasagic i Begovic vrijede potpuno isto - 1.5milion. :)

Da se vratim na kraju na svoju prvobitnu tvrdnju - a to je da mi cesto, i previse, poredimo igrace najvise po tome u kakvom klubu igraju, a to radimo jer drukcije ne znamo.
and

#723 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by and »

dilema ne postoji,sušić je rekao da je hasagić prvi,a begović drugi golman i to je to.
BarbaDue

#724 Re: Supić vs. Hasagić vs. Begović

Post by BarbaDue »

BarbaDue wrote:Postao/la BarbaDue dana 29/01/2010 14:51
Asmir Begovic prodat za 6 mil. funti Tottenhamu... :thumbup:

Sad sam ljut na @papeta, kada sam govorio da ovaj momak to zasluzuje i napravio zasebnu temu za ovog zlatnog decka Vi ste to onemogucili.

Veliki -
http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /100815026
I dalje mislim da momak treba da ima zasebnu temu...i da je on golman No1 u BiH, samo sto se u nas promjene tesko desavaju u bilo kom segmentu zivota pa tako i u reprezentaciji.
Manijakus

#725 Re: Golman reprezentacije BiH

Post by Manijakus »

Ma sumnjam onaj jucer Hart je strasan golman u City.u Given ce sad vjerovatno otici mozda cak i u Arsenal jer je skonto valjda da nema sta trazit ondje
Locked