Pocetak rata u Sarajevu

Locked
PM72

#701 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Nekako s proljeća,
Odavno nisam pročitao bolji post.Ništa se ne treba dodati niti oduzeti. :thumbup:
zasto je 92. srpska zastava na carsiji izazvala incident u kojem je neko smrtno stradao i koji je bio povod za pocetak agresije, a ovo junastvo srpsih juniora nikom nije upalo u oko i proslo je gotovo neopazeno?
kakve su tu manipulacije u pitanju?
Ilkhbar ili kako već,
Ako ti zaista smatraš da je Ćelo kriv za rat - onda nisi zdrave glave.Ćelin glupi gest (nije ih trebao ubijati nego dobro izdegenečiti) samo je ubrzao ono što se trebalo desiti tog proljeća.Scenario je bio spreman samo nije preciziran datum.

A zašto misliš da su ti majmuni u BMW-u "srpski juniori"? Što slušaju pjesmu Indire Radić "srpskinja me majka rodila"? ja ti garantujem da 80% omladine ima tu pjesmu u svojim mobitelima ili stikovima namjenjenim slušanju muzike na dernecima ili autima.Omladina sa Pala ili Lukavice dolazi u grad,to znam pouzdano i ne prave probleme niti incidente nego se utope u masu i nema teorije da ih prepoznaš.I treba da dolaze kao što i "mi" idemo tamo.Svako auto u Lukavici ima na retrovizoru krst od pola kile kao što bošnje nosaju tespihe ili ljiljane.Na Lapišnici i Vracama skidaju se ta obilježja pripadnosti određenom stadu. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#702 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Napisat cu jedan licni osvrt na temu.

Ja sam bio dijete tokom rata i istog se sjecam po humanitarnoj pomoci, redovima, ponekad boravka u podrumu, sakupljanju cahura od metaka i slicnim motivima, dobro poznatim svima vama. Nisam bio u Sarajevu, a mati jeste kao ljekar. Moj osvrt se i ne tice toliko Sarajeva, nego eto zelim da sa vama podijelim vizuru nekoga ko je bio premlad da to sve shvati.

20 godina od kraja rata je vrijeme koje nam omogucava da sagledamo stvari malo realnije. Ja, do unazad 2-3 godine, nisam imao pojma kakvi su se sve lopovluci odvijali za vrijeme rata :shock: Uvijek sam to smatrao izolovanim slucajevima i slijepo vjerovao u crno/bijelo pricu.

Ovo sto Dozer kaze da je SDA prodavala puske, dok se oruzje dijelilo Srbima iz vojnih kamiona me pravo podsjeca na onu narodnu bapsku pricu o Srbima zednim krvi i balijama zednim para (bez namjere za vrijedjanjem, prenosim, ne odrazava moj licni stav). Mislim halo, prodavati oruzje ljudima i danas se hvaliti organizacijom odbrane :shock:

Bas sto kaze Cercil da ce fasisti u buducnosti biti antifasisti.

Druga stvar-ubistvo tog svata. Pa zasto se konacno ne stavi tacka na sve to? Zanemarivanje i guranje toga pod tepih ne doprinosi nicemu. Npr. u filmu Krvavi ples po seheru se to ni ne spominje.

Dakle ako je to bila akcija pod laznom zastavom, neka se otkrije. Ako je provala emocija sto kaze Noel Malcom, neka se i to otkrije. Ne znam da li je ijedna zvanicna institucija zauzela finalan i pravnoobavezujuci stav o tom dogadjaju.

Niko ne govori da je to uzrocnik rata, nema potrebe za takvim reakcijama, zna se dobro da je unaprijed sve spremljeno, ali prosto ignorisanje tog ubista kao neceg potpunog irelevantnog ne doprinosi realnom sagledavanju situacije. (Inace cini mi se da su Lenjinovu ulicu preimenovali u ulicu Nikole Gardovica).

Evo prvi put na ovoj temi cujem da je Mustafa Hajrulahovic Talijan (inace meni kao djetetu omiljeni lik iz rata) bio umjesan u sverc cigarama :shock:

Pa da je toliko bio razvijen sverc, da su neke glavesine iz ABiH i VRS bili u dobrim, cak i poslovnim odnosima, da je Karadzic potpisao propusnicu za Celu...

To me sve blago receno sokira :shock:

Taj aspekt price me posebno zanima, ali ljudi nisu voljni da pricaju o tome, jer je to materija za tuzilastva, a slabo ko je procesuiran.

Totalno mi se mijenja slika u glavi o ratu i sve vise vidim izmanipulisane ljude koji su se poklali zarad tudjih ciljeva, kao i uvijek u istoriji.
bach

#703 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:Napisat cu jedan licni osvrt na temu.

Ja sam bio dijete tokom rata i istog se sjecam po humanitarnoj pomoci, redovima, ponekad boravka u podrumu, sakupljanju cahura od metaka i slicnim motivima, dobro poznatim svima vama. Nisam bio u Sarajevu, a mati jeste kao ljekar. Moj osvrt se i ne tice toliko Sarajeva, nego eto zelim da sa vama podijelim vizuru nekoga ko je bio premlad da to sve shvati.

20 godina od kraja rata je vrijeme koje nam omogucava da sagledamo stvari malo realnije. Ja, do unazad 2-3 godine, nisam imao pojma kakvi su se sve lopovluci odvijali za vrijeme rata :shock: Uvijek sam to smatrao izolovanim slucajevima i slijepo vjerovao u crno/bijelo pricu.

Ovo sto Dozer kaze da je SDA prodavala puske, dok se oruzje dijelilo Srbima iz vojnih kamiona me pravo podsjeca na onu narodnu bapsku pricu o Srbima zednim krvi i balijama zednim para (bez namjere za vrijedjanjem, prenosim, ne odrazava moj licni stav). Mislim halo, prodavati oruzje ljudima i danas se hvaliti organizacijom odbrane :shock:

Druga stvar-ubistvo tog svata. Pa zasto se konacno ne stavi tacka na sve to? Zanemarivanje i guranje toga pod tepih ne doprinosi nicemu. Npr. u filmu Krvavi ples po seheru se to ni ne spominje.

Dakle ako je to bila akcija pod laznom zastavom, neka se otkrije. Ako je provala emocija sto kaze Noel Malcom, neka se i to otkrije. Ne znam da li je ijedna zvanicna institucija zauzela finalan i pravnoobavezujuci stav o tom dogadjaju.

Niko ne govori da je to uzrocnik rata, nema potrebe za takvim reakcijama, zna se dobro da je unaprijed sve spremljeno, ali prosto ignorisanje tog ubista kao neceg potpunog irelevantnog ne doprinosi realnom sagledavanju situacije. (Inace cini mi se da su Lenjinovu ulicu preimenovali u ulicu Nikole Gardovica).

Evo prvi put na ovoj temi cujem da je Mustafa Hajrulahovic Talijan (inace meni kao djetetu omiljeni lik iz rata) bio umjesan u sverc cigarama :shock:

Pa da je toliko bio razvijen sverc, da su neke glavesine iz ABiH i VRS bili u dobrim, cak i poslovnim odnosima, da je Karadzic potpisao propusnicu za Celu...

Taj aspekt price me posebno zanima, ali ljudi nisu voljni da pricaju o tome, jer je to materija za tuzilastva, a slabo ko je procesuiran.

Totalno mi se mijenja slika u glavi o ratu i sve vise vidim izmanipulisane ljude koji su se poklali zarad tudjih ciljeva, kao i uvijek u istoriji.
Alijine sestre živjele na Grbavici tokom rata i nije im dlaka sa glave falila.

Imaš negdje na YT razgovor Juke P. i nekog četničkog komandanta gdje Srbin pita Prazinu "šta će sa dvije Alijine sestre koje žive na Grbavici".

Kaže mu Juka "Ma pobij to"...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#704 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

bach wrote:

Imaš negdje na YT razgovor Juke P. i nekog četničkog komandanta gdje Srbin pita Prazinu "šta će sa dvije Alijine sestre koje žive na Grbavici".

E daj :shock: :shock: :?
uglavnomja

#705 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

vezano za juku i njegove i alikemalovu izjavu da su to ljudi bez mozga, da niko obrazovan nije bio tu ...

bilo je i kod juke i kod svakog nabrojanog raznih vss

ne prvog dana, ali kad je pocela opsta mobilizacija, a te grupe postale formalne, raja se prikljucivala. normalno.
bolje biti kod juke (cele, cace, tope...), komsije, jarana, druga iz osnovne, isto kao i vecina iz te grupe, znati da ce ti neko cuvati ledja i pomoci, otici kuci i javiti kako si.... (a posebno sto je juka znao svaki budzak) u gradu nego biti sutnut u neku jedinice koji su vodili ljudi sa raznim cinovima iz jna koji, vecinom, nista o sarajevskoj geografiji i demografiji nisu znali, jedinice pune nepoznatih ljudi, slate napr. iz titove na otes

(koji je masakr bio na otesu, mislim septembar 92. :( ) ljudi pokupljeni iz kuca, bez oruzja, bez plana, bez strategije, bez hrane, raznih godina i fizickih sposobnosti ... da ide na teknove. danima se nije nista znalo.

dobar drug je poginuo tamo, jedan drugi mi je rekao ne pitaj nista ....
uglavnomja

#706 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

a odjeca je bila posebna prica. ima ljudi koji su 4 godine proveli u svojoj odjeci i obuci. na poceetku niko nije imao uniformu. ko je bio u rezervnom sastavu imao je cizme (i bio glavni), a jos ako je imao kakvu zensku da mu sasije uniformu od satorskog krila ... ali tih je bilo malo.
Dozer

#707 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

ilkbahar wrote:
Dozer wrote:Ni do kojeg. Samo govorim cinjenice iz tog vremena. Tema je "Pocetak rata u Sarajevu", zar ne? Sve zakljucke svako donosi sam za sebe, a to je najbolje uraditi na bazi poznatih cinjenica.
kada sve te cinjenice skupimo na jednu hrpu jedino sto ja mogu zakljuciti je da postoji hrpa nelogicnosti vezano za pocetak, uzroke i povode pocetka rata. Jedino iskreno u tome su bile zrtve i ljudi koji su branili svoje domove. Ko, zasto i kako je otpoceo rat u BiH ostat ce misterija svima.
Nece. Zna se vrlo dobro ko je zapoceo sve ratove na prostoru bivse Juge, pa tako i u BiH, i tu nema ama bas nista posrno.
E, sad... interne stvari iz tog perioda u svakoj bivsoj republici, danas drzavi, to je vec drugi par rukava.
I logicna pitanja tu su: Zasto je u BiH trajalo koliko je trajalo? Da li je MZ bas jedina odgovorna za to? Da li se moglo i moralo uraditi puno toga drugacije na samom pocetku, pa cak i prije pocetka? Ko je najodgovorniji za sve to na lokalnom nivou?
DOsta odgovora se moze vrlo lako dokuciti ako se samo pogleda ko je sta imao prije rata, sta su ti isti imali po zavrsteku rata, kao ista ti isti imaju danas. Pametnom dosta.
_BataZiv_0809 wrote: Ovo sto Dozer kaze da je SDA prodavala puske, dok se oruzje dijelilo Srbima iz vojnih kamiona me pravo podsjeca na onu narodnu bapsku pricu o Srbima zednim krvi i balijama zednim para (bez namjere za vrijedjanjem, prenosim, ne odrazava moj licni stav). Mislim halo, prodavati oruzje ljudima i danas se hvaliti organizacijom odbrane :shock:

:D
Kazu, vecina stvari koje sebi utrpamo u glavu kao djeca i adolescenti, tu ostaje do kraja zivota i tesko je te i takve stavove drasticno promijeniti. Ovo ne kazem ja, nego psihologija.
A ti mi izgledas bas kao primjerak ove teorije :)
S druge strane, narodne price i bapske price nikada nisu bile jedno te isto. Istovremeno, i u jednim i u drugim uvijek je postajalo bar zrnce istine.
Ti mozes biti sokiran time sto sam ja rekao, ali to ti jeste bilo tako. A, ako se samo malo okrenes oko sebe, mislim da ti nece biti pretesko da shvatis da je tako i danas, samo na malo drugaciji nacin. I, da budemo nacisto, nije ovo danas "privilegija" samo SDA, nego i onih drugih i trecih. ;)

A sto se Cercila tice... Zar nije bio u pravu? :D Preneseno na nas prostor, oni koji su do jucer klali, silovali, mucili i ubijali, danas su ugledni gradjani koji se "zalazu" za kasnjavanje svih tih zlocina :roll:
Nemoj i danas biti dijete, ipak ti je preko 30...
Last edited by Dozer on 19/12/2014 14:46, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#708 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by exliberal-ex »

_BataZiv_0809 wrote:Napisat cu jedan licni osvrt na temu.

Ma moj bato imas prica....kad bi ljudi pricali ( a nece) nebi vjerovao...
evo ti jedna prica , nije pocetak rata vec rat uveliko...prolazak kroz tunel, nemoze vojska da prolazi...nije vas tunel..ko prolazi? provalci se roba za alemka...raja popizdila odakle njemu pravo vade iskaznicu da prenosi robu za predsjednistvo...I sad cekajte I zivi I mrtvi..nemogu da ti opisem koliko je falilo da "puske pocnu same da pucaju"
Italijan I Marlboro...stara prica...Juka je krao, mislim ne direktno on ali je slao svoje koji su sve donosili u njegove famozne garaze ili ako mu se nije svidjalo djelio narodu...jukini dosli da opusu stup koji je bio bezcarinska zona izmedju hvo arbih I vrs...I tu se popucaju, poslije toga nema vise sverca I izlazaka....pa juka je svoja auta poslao preko grbavice van sarajeva..., koliko je istina ili ne haris djinovic je zdusio preko mosta kod bristola pa odatle na bg...o tome kako su se svercovali kurbani preko celine linije..I to ne jedan nego..... :wink:
razonoda

#709 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by razonoda »

Dozer wrote:
ilkbahar wrote:
Dozer wrote:Ni do kojeg. Samo govorim cinjenice iz tog vremena. Tema je "Pocetak rata u Sarajevu", zar ne? Sve zakljucke svako donosi sam za sebe, a to je najbolje uraditi na bazi poznatih cinjenica.
kada sve te cinjenice skupimo na jednu hrpu jedino sto ja mogu zakljuciti je da postoji hrpa nelogicnosti vezano za pocetak, uzroke i povode pocetka rata. Jedino iskreno u tome su bile zrtve i ljudi koji su branili svoje domove. Ko, zasto i kako je otpoceo rat u BiH ostat ce misterija svima.
Nece. Zna se vrlo dobro ko je zapoceo sve ratove na prostoru bivse Juge, pa tako i u BiH, i tu nema ama bas nista posrno.
E, sad... interne stvari iz tog perioda u svakoj bivsoj republici, danas drzavi, to je vec drugi par rukava.
I logicna pitanja tu su: Zasto je u BiH trajalo koliko je trajalo? Da li je MZ bas jedina odgovorna za to? Da li se moglo i moralo uraditi puno toga drugacije na samom pocetku, pa cak i prije pocetka? Ko je najodgovorniji za sve to na lokalnom nivou?
DOsta odgovora se moze vrlo lako dokuciti ako se samo pogleda ko je sta imao prije rata, sta su ti isti imali po zavrsteku rata, kao ista ti isti imaju danas. Pametnom dosta.
:thumbup: SARAJEVO SE MOGLO OSLOBODITI , DA JE DOZVOLIO==ALIJA=
klixoris

#710 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by klixoris »

Ne znam jel' istina ali ja sam slusao price da je bilo slucajeva gdje su likovi svercali kompletne krave preko aerodromske piste.
Zakolju kravu, narezu meso, stave na nosila, prekriju krvlju uflekanim carsafom i ubodu infuziju da izgleda kao ranjenik... I onda uz podrsku UN-a prebace "ranjenika" u grad :-)
razonoda wrote: SARAJEVO SE MOGLO OSLOBODITI , DA JE DOZVOLIO==ALIJA=
I mene ovo zanima, iz perspektive vas boraca... Slicnu pricu mi je i stari pricao, kao moglo se dosta puta osloboditi ali Alija i ekipa bi u tom slucaju ostali bez argumenta za kmekanje pred EZ i trazenje humanitarne, para, pomoci itd... Isto mi je pricao da je bilo dosta "trgovine" gradovima, da su neki gradovi namjerno prodavani i pustani da padnu u ruke VRS-a, svjesno zrtvovani borci koji su te gradove branili itd...
Kakvo je fakat bilo stanje na terenu ? Jel bilo kapaciteta da se probije obruc oko Sarajeva i koje godine je to vec moglo biti ucinjeno ?
Dozer

#711 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Ja licno mislim da je bilo kapaciteta. VRS nije imala ljudstva, i to se znalo. Mi nismo imali oruzja, sto se takodjer znalo. Ali, mislim da se puno toga moglo uraditi i s onim sto smo imali. Nazalost, svi znamo kako su prolazili ti "pokusaji" deblokada.
zateznistub

#712 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by zateznistub »

Sarajevo se nije moglo osloboditi. Bar ne u smislu totalno slobodnog grada. Mozda neki rukavac ka Ilidži i sl. uz nemjerljive žrtve sa naše strane. i naknadne odgovore sa okolnih brda po gradu. Falilo je MTS-a za takve poduhvate...
Dozer

#713 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Osloboditi u potpunosti ne, ali napraviti neke dzepove u njihovoj teritoriji, pri cemu bi se sigurno zarobila i odredjena kolicina artiljerije, to se sigurno moglo. Naravno, ne na Bosko Buha nacin - Juuuuriiiiiiiiiiiissssssss!, nego malo smislenije.
Puno bi drugacije i oni tamo reagovali i ponasali se kada bi i njima po glavi pocele padati iste granate koje su oni ispaljivali ;)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#714 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote: :D
Kazu, vecina stvari koje sebi utrpamo u glavu kao djeca i adolescenti, tu ostaje do kraja zivota i tesko je te i takve stavove drasticno promijeniti. Ovo ne kazem ja, nego psihologija.
A ti mi izgledas bas kao primjerak ove teorije :)
S druge strane, narodne price i bapske price nikada nisu bile jedno te isto. Istovremeno, i u jednim i u drugim uvijek je postajalo bar zrnce istine.
Ti mozes biti sokiran time sto sam ja rekao, ali to ti jeste bilo tako. A, ako se samo malo okrenes oko sebe, mislim da ti nece biti pretesko da shvatis da je tako i danas, samo na malo drugaciji nacin. I, da budemo nacisto, nije ovo danas "privilegija" samo SDA, nego i onih drugih i trecih. ;)

A sto se Cercila tice... Zar nije bio u pravu? :D Preneseno na nas prostor, oni koji su do jucer klali, silovali, mucili i ubijali, danas su ugledni gradjani koji se "zalazu" za kasnjavanje svih tih zlocina :roll:
Nemoj i danas biti dijete, ipak ti je preko 30...
Primjerak koje teorije ? :)

Mislim da me nisi do kraja shvatio. Uopce ne sumnjam da je istina to sto si napisao, druze, ali sam ono, ljudski, šokiran.

Kazem ti, bio sam dijete za vrijeme rata i o njemu znam samo iz onih prica kao u crtanim mi heroji bez greske/oni zlikovci.

Mnoge teme na ovom forumu su mi otvorile oči oko nekih stvari.

Cercil je bio sto posto u pravu.

Pozdrav :thumbup:

PS nije mi preko 30 :D
Dozer

#715 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Pogresno te shvatih ;)
dudlov

#716 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

ilkbahar wrote:u masi nelogicnosti mi je i ubijanje srpskog svata...

naime potaklo me je na razmisljanje nedavni dogadjaj koji se odigrao bas na istom mjestu, na bas carsiji. naime uoci dana drzavnosti 24.11.2014. godine, slucajno se zatekoh na bas carsiji. i desilo se da je brzinom svjetlosti projurio bmw x5 crni sa sva cetiri prozora sirom otvorena, neke kockaste glave unutra, a svira pjesma "srpkinja me majka rodila" do daske.
zasto u tom momentu, bas kao tada 92. niko nije reagovao na ovu provokaciju? zasto su se svi mirno zgledali, tiho prokomentarisali i nastavili se baviti svojim poslom? zasto je 92. srpska zastava na carsiji izazvala incident u kojem je neko smrtno stradao i koji je bio povod za pocetak agresije, a ovo junastvo srpsih juniora nikom nije upalo u oko i proslo je gotovo neopazeno?

i da dodam vezano za puske, moj otac je 91 kupio lovacku pusku a da bi jemogao kupiti uclanio se u udruzenje lovaca kako bi dobio dozvolu.
Stari svat i policajac iz PU Novo Sarajevo (ovo nije provjereno, pa ako ko zna, nek malo rasvijetli) su prošlost. To su bila jebena vremena, država se raspada, republike kreću svaka svojim putem i srbi ostadoše bez dominacije i preglasavanja. Danas je drugo vrijeme, ljudi su prevareni, razočarani i nikom nije do pizdarija. Svira mama srpkinja, nek svira, jebe mi se.
and

#717 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by and »

ilkbahar wrote:u masi nelogicnosti mi je i ubijanje srpskog svata...

naime potaklo me je na razmisljanje nedavni dogadjaj koji se odigrao bas na istom mjestu, na bas carsiji. naime uoci dana drzavnosti 24.11.2014. godine, slucajno se zatekoh na bas carsiji. i desilo se da je brzinom svjetlosti projurio bmw x5 crni sa sva cetiri prozora sirom otvorena, neke kockaste glave unutra, a svira pjesma "srpkinja me majka rodila" do daske.
zasto u tom momentu, bas kao tada 92. niko nije reagovao na ovu provokaciju? zasto su se svi mirno zgledali, tiho prokomentarisali i nastavili se baviti svojim poslom? ]zasto je 92. srpska zastava na carsiji izazvala incident u kojem je neko smrtno stradao i koji je bio povod za pocetak agresije, a ovo junastvo srpsih juniora nikom nije upalo u oko i proslo je gotovo neopazeno?

i da dodam vezano za puske, moj otac je 91 kupio lovacku pusku a da bi jemogao kupiti uclanio se u udruzenje lovaca kako bi dobio dozvolu.
ovo je manipulacija i šuplja.
čuj ubistvo svata bilo povod za početak rata :oops:
Od sredine septembra do sredine novembra 1991. godine, oslanjajući se na općine u kojim je osvojio vlast, SDS uspostavlja tzv. srpske autonomne oblasti (SAO
SDS je 9. januara 1992. godine "autonomne oblasti" formalno proglasio tzv. Srpskom Republikom Bosnom i Hercegovinom
dudlov

#718 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

A što se tiče drugih stvari, tj. dan pred početak kraja, jaran iz škole, petak je bio, me zagrli i reče: ako imaš gdje, idi što dalje odavde, više se ne vidimo. Ja nisam shvatio šta pokušava da kaže i rekoh mu vidimo se u ponedjeljak.Shvatio sam tek kad sam drugi put fasovo, početkom 1993.
dudlov

#719 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dudlov »

ovo je manipulacija i šuplja.

I ja to rekoh jedne prilike, naravno gdje ne treba, i umalo bez glave ne ostadoh. Nisu muda bila u pitanju, nego brži jezik od pameti.
and

#720 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by and »

dudlov wrote:ovo je manipulacija i šuplja.

I ja to rekoh jedne prilike, naravno gdje ne treba, i umalo bez glave ne ostadoh. Nisu muda bila u pitanju, nego brži jezik od pameti.
to su samo činjenice kojih se treba držati.isto i da je 91 napadnuto ravno i svi događaji koji su se desili prije tog događaja.
uglavnomja

#721 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

and wrote:
dudlov wrote:ovo je manipulacija i šuplja.

to su samo činjenice kojih se treba držati.isto i da je 91 napadnuto ravno i svi događaji koji su se desili prije tog događaja.

ubistvo svata je doslo kao kec na 11, bukvalno "povod", a ne uzrok, uzrok je ovo gore spomenuto. (ono kao sarajevski atentat, to je bio povod, a ne uzrok prvog svjetskog rata) da se ono ljudi koji nisu bili nacisto sa napadom na komsije "osvijesti" i ubaci u nacionalnu brzinu: eno nas ubijaju, na svadbi blabla

celin poklon njima, znaci nije uzrok, nego signal za pocetak. samo se cekalo tako nesto, osjecalo se a se nesto sprema, samo je bilo pitanje sta. da nije bio celin svat bilo bi nesto drugo, tuca u kafani ili nebitno sta ... pitanje dana.

to se tad nije znalo, bar ogromna vecina ljudi nije znala. tek sa vremenom se poklope kockice.
bach

#722 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:
bach wrote:

E daj :shock: :shock: :?
Ovo mi liči na dijaloge iz Alan Ford Cvjećare

F
ELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (XVI)
N.N. - 25.10.2007 19:52

Mi smo ostavili grad. Kriminalci ga pljačkaju. Mi otišli gore po Sedreniku, Bistriku, ostavili onim arkanima malih naših, ima vođa koji dođu i pljačkaju grad. Od TO mi nemamo ništa, sem konferencija za štampu, kazao Delimustafić

Magnetofonski snimak 70. sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, održane 14. aprila 1992. godine (4)

Sjednica je počela u 11 sati.

Predsjedavao je Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva.

FIKRET ABDIĆ: Ja sam pokušao, mislim da uradimo da sve konstituišemo, ovo predsjedništvo prije nego donosimo ovakve odluke. Međutim, događaji se odvijaju tako brzo, a konstituisanje ide prilično sporo i mora se znati to, iako ne dovodim svoje izjašnjenje u vezi sa ovom formulacijom, jer polazim od toga da moramo zadržati minimum jedinstva u Predsjedništvu, barem ovo pet nas da se slažemo da budemo ocjena. Ali svi moramo biti svjesni sljedeće činjenice. Da bi konstituisali...

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Prekini Fikrete samo na trenutak. Je li neko otišao po ovaj novac. Da ne bi se dogodilo ko juče sa onim magazinom dole. Šta ćemo ako..

ALIJA DELIMUSTAFIĆ (ministar policije): Molim Vas predsjedniče. Evo šta ćemo. Jerku Doku da dovede taj novac. On je ministar zapadne Hercegovine. On ne može tamo ući. Morate znati prije godinu i po dana da nas je on zavadio i hoće da nas dotuče. Zagreb je imao snabdijevanje, imao iz Slovenije, mi smo okruženi. Ma šta da radimo sada. Hoćemo li objaviti generalni rat? Ili da nas pobiju ovdje ljudi.

IZETBEGOVIĆ: Čekaj malo Alija. Alija nije tema to. To kada Jerko dođe nastavićemo tu temu. Jesmo li mi u stanju s aerodroma dovući posigurno novac.

X: Iz vojske nismo. Vojska drži aerodrom. Nismo u stanju. Da li idemo s vojskom Jerke Doke, koju nam daje, koja nema puške maltene - šta je ovo. Bez vojske nismo. E, kako ćemo se odrediti prema njoj.

ABDIĆ: Da ja nastavim.

IZETBEGOVIĆ: Pa, odniješe mi dvije milijarde dok ti nastaviš čovječe.

ABDIĆ: Neće niko njih. Ne miču dok mi ne garantujemo.

IZETBEGOVIĆ: Ma pitanje je da li miču. Jer mogu da kažu makli smo i da dočekaju. I sad kaže neko, javio da idete. Hoću da se osiguramo da te dvije milijarde nisu dotekli u ruke Mandića (Momčila) tamo. Hoću da budem siguran u tu stvar Fikrete. Znaš kakva je situacija.

ABDIĆ: Može Jerko jedino garantovati, ali mislim da bez vojske ne možemo biti sigurni da će doći ovo, ali nisam siguran da nije nekakva i taktika. Vojska je dovezla do aerodroma. Zašto ne bi dovezla i do Narodne banke. Pazite, e sada može u ovom preuzimanju novca - ja želim kazati - između MUP-a odnosno TO da nastane, da se otme dvije milijarde.

IZETBEGOVIĆ: Naravno da može. Mislim da se ta stvar može čak i inscenirati. Sad neko javi odavde krenite i sad kroz dva sata kažu Mandić traži pare, dvije milijarde dinara. Šta ću onda? Dogodio se ovaj slučaj sa Faletićima i ne bi želio da se dogodi tako nešto. Šta možemo uraditi da se novac bezbjedno preda u banku? Ti si ministar unutrašnjih poslova.

DELIMUSTAFIĆ: Bez vojske ne možemo ga u grad dovesti.

IZETBEGOVIĆ: Pa, dovedi ga s vojskom.

STJEPAN KLJUIĆ: Ne zna vojska, daj da prvo, da dobijemo pare, pa ćemo onda saopštenje.

DELIMUSTAFIĆ: Ja bih tražio od nje da vrati izbjeglice u Zvornik. Javno vojsci. Primjera radi.

IZETBEGOVIĆ: Daj da riješimo problem para.

X: Ova naša definicija neće izaći do večeras.

DELIMUSTAFIĆ: Imamo i sutra živjeti, jesmo li spremni. Nema hljeba, nema ništa u gradu ljudi. Foču mi ne možemo vratiti. Daj nek u Foču odu malo - evo koliko je Doko posl'o oružja u Foču?

EJUP GANIĆ: Ja, ali Alija znaš šta mi ne možemo dozvoliti, da izgubimo i ovo naroda što imamo.

IZETBEGOVIĆ: Samo nemojte širiti diskusiju na generalnu stvar. Hoću da riješimo pitanje para. Fikrete evo o čemu se radi, ja se bojim da te pare ne budu već osvojene tamo.

ABDIĆ: Vojska ih je dovezla do aerodroma. Moj je prijedlog da ih vojska transportuje do Narodne banke. Alija zovni Kukanjca i to traži od njega.

IZETBEGOVIĆ: Ko je javio za te pare? Da su stigle?

ABDIĆ: Balorda Hajra. Došao novac na aerodrom.

IZETBEGOVIĆ: Molim te treba odmah da se prenese da pare ima da stoje na aerodromu, da ne dođe - mi smo obaviješteni da smo trebali krenuti, sačekani smo tamo i šta ja znam. Molim te da pare stoje dalje i da vojska odgovara za njih. Alija daj da odradimo taj posao. Jer kasno nam je kasnije plakati nad tim. I to telefaksom, ne telefonom. Mora neko ovlašten krenuti. Ja ne znam kako se ta primopredaja vrši i inače kako se osigurava to. Pa ljudi

ABDIĆ: Pa oni su dobili pet milijardi, pa su tražili dvije da ne bi da idu pomalo. Trebalo je odjednom doći pet milijardi. Toliko treba

IZETBEGOVIĆ: Ko ih je dopratio? Kako se to u pravilu radi?

DELIMUSTAFIĆ: Milicija ih prati.

IZETBEGOVIĆ: Ali sada je rat.

DELIMUSTAFIĆ: Milicija. Mi imamo dvije, tri milicije. Gdje moramo s vojskom to raditi. Ne mogu ja s Mandićevom milicijom to raditi, jer ona drži dobar dio aerodroma, drži vojska. Jer je Ilidža pola pola. Morate vi znati. Moramo mi znati da Doko Jerko ne može ući u zapadnu Hercegovinu, ne prizna ga Mate Boban.

IZETBEGOVIĆ: Ne tiče me to sada. Ja pitam s aerodroma. Zapadna Hercegovina tema kasnije.

DELIMUSTAFIĆ: Ne možemo mi bez srpske milicije i vojske. Odnosno bez vojske. A srpska milicija sluša vojsku. Ili ćemo priznavati tu srpsku miliciju ili da se odredi.

IZETBEGOVIĆ: Ma nećemo za dvije milijarde srpsku vojsku.

GANIĆ: Alija (Delimustafić) jednostavno. Daj nam pozovi vojsku.

DELIMUSTAFIĆ: Ma trebam pozvati vojsku. A dva dana Kukanjac i od mene digo - poslije Vehbije Karića istupa. Molim vas, pozivi Ganiću kad treba pozovi ti. Odi.

GANIĆ: Da, ali ovo je totalni kolaps Alija. Pazi, našeg MUP-a.

DELIMUSTAFIĆ: Ima otvoreno snabdijevanje sve, mi smo u okruženju. Mi glumimo Špegelja sada i ponašamo se kao takvi. Ja posmatram. I prsimo se. Bez jednog topa, bez jednog minobacača, i nama će narod suditi bolan. Ne možemo mi glumiti ovdje Špegelja ljudi.

KLJUIĆ: Možemo li predsjedniče da nazoveš Kukanjca u vezi para sada. Da prekinemo sjednicu, da odeš.

DELIMUSTAFIĆ: Neće Kukanjac razgovarati s Alijom pojedinačne razgovore.

ABDIĆ: I bez ove izjave, nezavisno. Bez toga mi smo došli u stanje da oni neće da komuniciraju ni sa kim.

IZETBEGOVIĆ: Ko je dopratio novac odozgo, ko vojska. Valjda je išao neki službenik. Nisu oni vojsci dali pare. Vojska može sada te pare uzeti sebi ako hoće.

DELIMUSTAFIĆ: Vojnim avionom došli.

IZETBEGOVIĆ: Ja vojnim avionom, mislim ipak je bio neki službenik. Neki službenici su primili te pare. Potpisali gore u Narodnoj banci. Valjda bankovni ljudi.

DELIMUSTAFIĆ: Pratilac iz Narodne banke,

IZETBEGOVIĆ: Treba Hajra tome. Ili Hajra

DELIMUSTAFIĆ: Samo kada se prima milicija ga prati.

IZETBEGOVIĆ: Da, u normalnim uslovima. Sada su to uslovi kada aerodrom je i vojni i svačiji

DELIMUSTAFIĆ: Ma vojni.

KLJUIĆ: Nije naš. Samo vojni.

DELIMUSTAFIĆ: ER komercu ne daju nijednom avion da poleti. To se zna. Ja sam jedva ubijedio za Kecmanovića evo, prisutan si bio.

IZETBEGOVIĆ: Gdje je vojni aerodrom? Mislim gdje je vojni dio aerodroma?

DELIMUSTAFIĆ: Neposredno veže se za naš dio. Ali je sada cjelokupan vojni.

IZETBEGOVIĆ: Je li taj aerodrom - je li taj avion stigao na vojni dio aerodroma, zna li se?

DELIMUSTAFIĆ: Stigao je na pistu, veže se, zajednička je pista. Na aerodrom oni drže aerodrom. Naša je milicija dole, ali to je mješovita. I nas su dijelili na Ilidži. Ali nije im vjerovati uopšte. Jer dole su dvije struje i borbe se vode.

IZETBEGOVIĆ: Jer pazi nešto. Oni sasvim sigurno znaju da je novac stigao na aerodrom. I da će biti prebacivan u banku. To je jasna stvar, mi to moramo osigurati na takav način da ne bude nikakvih kasnije češćanja po glavi. Mi smo preduzeli mjere. Ne želim više da se dogodi ono što se dogodilo sa Faletićima, sinoć se dogodila i tragedija i sramota, svašta. Prema tome, kako da dovučemo taj novac

KLJUIĆ: Ko je vojni zapovjednik aerodroma, Alija znaš li ti?

DELIMUSTAFIĆ: Ma neće ljudi bez Kukanjca, neće niko, nemojte tragati za tim. Mi opet ne kontaktiramo sa Blagojem Adžićem, on daje Kukanjcu, on nas....

IZETBEGOVIĆ: Dobro, da li ti možeš dati jedan bov?

DELIMUSTAFIĆ: To ne znači ništa. Šleper ispred bova i on stane. Buldožder, bilo šta. Može ga probiti metkom da rupu na šleperu kao fildžan, ali ne može ga uništiti. Mi nemamo oruđa da ukloni prepreku. Nismo zato spremani. Mi smo za zaštitu građana, javni red i mir. Najgore je što smo mi pretvorili, kao Boljkovac ranije, miliciju u vojne formacije. Ne može to ljudi. Mi smo ostavili grad. Kriminalci ga pljačkaju. Mi otišli gore po Sedreniku, Bistriku, ostavili onim arkanima malih naših, ima vođa koji dođu i pljačkaju grad. Od TO mi nemamo ništa. Imamo samo konferenciju za štampu. Ništa drugo. Moramo mi otvoreno pričati ovdje. Taman da se uvrijedi Mate Boban i Alija Delimustafić. Ma ni nemamo.

Mate Boban. Što drži on? Drži Kordića i drži zapadnu - mi nemamo nikakvog uticaja isto na srpske teritorijalce, nemamo uticaja. Mi imamo uticaja ovdje, ovo što nam je ostalo. To je Zenica, Tuzla, Sarajevo i Goražda dio. Još i to treba da zatrujemo s nekim Špegeljima. Mi moramo otvoreno govoriti. Pa vi znate da se Jerko Doko kofrči godinu i po dana. Da smo mi imali generala u kojeg vojska vjeruje za ministra, vjeruje mi, bi sada imali oružje, kao i Banjaluka što je imala kao sve. On se u startu zavadio s vojskom. To javno oni govore. To zna cijeli vojni vrh. Neće da čuje za njega. Otvoreno moramo reći.

KLJUIĆ: Znam Alija, ali imaju ovdje neke stvari koje su potpuno jasne. Ne bi ni Jerko Doko ni niko spriječio da bombarduje armija Čapljinu, Neum itd. Mi imamo o armiji svoje mišljenje.

DELIMUSTAFIĆ: Možete li uticati na Matu Bobana? Ja znam kada je krenuo i kada je naših 60 ljudi došlo iz džamije odozgo.

(Nastaviće se)
bach

#723 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by bach »

Još malo Alan Ford dijaloga
FELJTON: Transkripti sjednica predratnog i ratnog Predsjedništva BiH (21)
N.N. - 30.10.2007 20:39

Oni mogu ucijeniti da prođe cijela kolona. To nama ne odgovara da nam sada izvuku opremu i da pomjeraju artiljeriju i tenkove. Njihovi tenkovi u gradu nemaju više municije, kazao Kljuić

Magnetofonski snimak vanredne sjednice Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine održane 3. maja 1992. godine (1)

Predsjedavajući sjednice Ejup Ganić.

EJUP GANIĆ: Ovo je vanredna sjednica Predsjedništva, proširena sjednica. Članovi Predsjedništva - Ganić, prisustvuje Stjepan Kljuić, Fikret Abdić, prisustvuje predsjednik Vlade Jure Pelivan, potpredsjednik Rusmir Mahmutćehajić, ministar odbrane Jerko Doko, ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić i iz štaba TO i naravno savjetnik Hajrudin Somun, savjetnik predsjednika za štampu Kemo Muftić i Mijo Kelava. Sjednica se snima.

Želim da vam podnesem informaciju u vezi s razgovorom u UNPROFOR-u. U toku noći sinoć i tokom jutra dogovoreno je ...... sa gospodinom Kljuićem i gospodinom Abdićem koji su ovdje prisutni, a dogovoreno je sa komandantom TO, upoznat je s tim i predsjednik Vlade, da ja učestvujem u pregovorima u UNPROFOR-u u vezi s oslobađanjem predsjednika Predsjedništva. Za te pregovore pripremljena je platforma koja je verifikovana sa ovim ličnostima koje sam pomenuo. Ta platforma se sastojala iz tri tačke.

Prva tačka da se traži održavanje prekida vatre, znači poštovanje prekida vatre. Pod dva oslobađanje predsjednika Predsjedništva i njegovo dovođenje u Predsjedništvo i davanje pomoći mrtvim i ranjenim. Znači, puštanje humanitarnih....

(Nedostaje dio sjednice)

HAJRUDIN SOMUN: I Dojl i general Mekenzi, oni su izgleda postigli taj dogovor. Očito je da je Kukanjac u komandi izvršio veliki pritisak na ove sa svojim maksimalističkim zahtjevom da Kukanjac ide najprije u Lukavicu, pa da onda tek Izetbegović iziđe iz Lukavice. Pošto je Izetbegović već bio izvan žice logora u kolima sa Mekenzijem dugo, ko zna koliko je već sve bio u tim kolima, čekajući da se rasvijetli ova situacija. Moglo se dogoditi da Kukanjac dođe kola tamo stvarno i da se samo jednostavno okrenu, sa Mekenzijem i da Izetbegović uđe u Lukavicu i da ga više ne vidiš, tako da je to bila maksimalistička potpozicija armije i vjerovatno je u pregovorima dalje Izetbegović vidio da je bolje odreći se toga da dođe u Predsjedništvo. To bi tako ako bude trebalo možda predstavili i javnosti.

GANIĆ: Mi smo ovdje izdali naređenje komandantu TO da on obezbijedi naredbu, da se ne puca na tu kolonu. Evo Kljuić je izdao.

STJEPAN KLJUIĆ: I policija isto, sada je bio Juka Pušina i policija neće pucati.

GANIĆ: U redu. To je jako dobro, tako da je ta naredba otišla da ne pucaju, nego da se dozvoli prilaz. Ne znam sada detalje kako će to ići izlaženje Kukanjca iz kasarne.

KLJUIĆ: Dobro, to nije naše, mi sada ne možemo više razgovarati o tome. Mi možemo samo razgovarati o razgovorima o UNPROFOR-u …………….

(strana l/8 zapisnika)

KLJUIĆ: Mi sada ne možemo ništa raditi nego čekamo šta će biti s Alijom. Ako Alija uđe u krug kasarne - oni ga imaju. Imaju snajpere, oni mogu ucijeniti da prođe cijela kolona. To nama ne odgovara, odmah da vam kažem. Mi smo imali Kukanjca, imali smo Aliju. To je ispraćaj za državu, ali mogli smo na to pristati da zamijenimo njih dvojicu. Ali da nam sada izvuku opremu i to sve i da pomjeraju artiljeriju i tenkove to nam ne odgovara. Njihovi tenkovi u gradu nemaju više municije.

FIKRET ABDIĆ: S tim što je Alija zarobljen a Kukanjac nije. Jer Kukanjac u stvari komanduje i došao je, njegove su snage slabije od naše teritorijalne odbrane. To je drugi odnos. On ratuje i komanduje. Ima i slabije snage. Alija radi jedan politički posao, došao, sletio na aerodrom, hoće da ide u Predsjedništvo. On ne komanduje, on ne ratuje. Ovaj je u ratu. Kukanjac je u izravnom ratu. On komanduje i okružen je teritorijalnom odbranom našom. Zahvaljujući nemoći njegovoj. Prema tome, to je i …………………..

(stranica 2/2 zapisnika)

ALIJA DELIMUSTAFIĆ: Koje, je li to potpuno ili nepotpuno?

GANIĆ: Ne mogu da nađem drugog. Bio je Mariofil, bio je i komandant TO.

DELIMUSTAFIĆ: Ja neću u ovome da učestvujem i ovo je za mene - ovo nije profesionalizam nikakav. Zna se kako se razmjenjuje i šta je.

RUSMIR MAHMUTĆEHAJIĆ: Alija, osnovno je da ti kažem u ovim situacijama obično ljudi gube živce, a sposobnost ljudi mjeri se smirenošću u kriznom stanju. Prema tome, sjedi. Tiše malo, molim vas. Ministre, sjedi tamo.

DELIMUSTAFIĆ: A šta ću, odvešće mi Kukanjca, a ne znam je li Alija uopšte u transporteru.

SOMUN: Ajmo da vidimo to.

DELIMUSTAFIĆ: Poredite ratnog zločinca sa predsjednikom Predsjedništva. Umjesto da sačekate.

GANIĆ: Ma nismo mi donijeli tu odluku.

DELIMUSTAFIĆ: Ma kako Kljuić naređuje komandantu da skine sve bez ičijeg znanja.

KLJUJIĆ: Ne da se skloni samo da ne pucaju. ……………

(stranice 2/3 i 2/4 zapisnika)

DELIMUSTAFIĆ: A moja će ti žena sutra doći i reći da ja ne idem u rat, i šta ću reći neka ostane. Nemoj tako. Odakle ti pravo.

KLJUIĆ: Ja sam samo rekao zapovjedniku...

DELIMUSTAFIĆ: U redu je. Ima stenogram gdje si naredio.

KLJUIĆ: Dobro da se ne puca. Ma šta me briga ako ide predsjednik države. Ne treba pucati.

DELIMUSTAFIĆ: Odakle ti znaš da li ide. Pitaš li državnu bezbjednost, pitaš - na što ti mi ličimo ovdje.

KLJUIĆ: Izvini, ja sam zatečen kao i vi. Ja ništa ne znam o tome, niti sam ja donio odluku.

DELIMUSTAFIĆ: Ma zato nam je ovakva država, zato smo pali na Stari grad i Centar - tvojim pričama i Ganićevim.

KLJUIĆ: Sjedi, molim te, polako...

GANIĆ: Molim te ti mene napadaš neopravdano.

KLJUIĆ: Nemoj se ti pravdati.

ABDIĆ: Ja bih malo. Ovo ćemo za druga vremena.

KLJUIĆ: Mi smo dobili informaciju da je predsjednik krenuo ka komandi grada.

DELIMUSTAFIĆ: Od koga? Od zvaničnog - ko? Biljana P. novine pišu, AS piše, naoružava. Isti si.

KLJUIĆ: Molim vas, ako se ne puca nije nikakva izdaja nije pogrešna komanda. A oni se u povratku mogu sačekati. Nemoj bogati sada ko je pripravan, ko nije, ja ovdje 35 dana ležim tu svakodnevno.

DELIMUSTAFIĆ: Šta imam koristi od toga što ti ležiš.

KLJUIĆ: Pa dobro sada ti i ja bi mogli poslije razgovarati nemoj pred svima sada.

JURE PELIVAN: Čuli smo prvu informaciju da je krenuo. Sada drugu na sjednici da osam vozila ide. Treću pretpostavku može sve povući sa Alijom. Ima li Alije, nema li Alije. On jeste talac. Sigurno je to.

MARIOFIL LJUBIĆ: On je zarobljenik terorističke organizacije.

ABDIĆ: Ali mi moramo znati šta je on. Moramo dobiti papir. Šta je on. Mi ne znamo. Mi moramo oficijelno biti obaviješteni, to može uraditi vojska. Ona obavještava Predsjedništvo. Organizujte se kako god znate, mi smo zarobili predsjednika Predsjedništva. Mi smo uradili sa njim to i to. Njegov je to status. Onda se mi određujemo prema tom činu. Mi ne znamo uopšte njegov, niti on zna svoj status. …

(stranice 2/6 do 3/7 zapisnika)

DELIMUSTAFIĆ: Nije to više JNA, nego teroristička organizacija i trebalo je sudu i Vladi podnijeti krivičnu prijavu. Predsjedništvo već...

GANIĆ: Pazi, obavijestili smo međunarodnu javnost. Tebi odgovaram, pazi jednu stvar. Vođeni su razgovori, ja sam vodio razgovore po papiru sa kojim si se i ti saglasio. Usvojilo ga je Predsjedništvo, Kljuić, Abdić, usvojio ga je potpredsjednik Skupštine, usvojilo ga je onoliko kvoruma koliko ima. Ti si usvojio taj papir. Potvrdili komandant TO. I Jure Pelivan se složio s tim papirom i svi živi.

DELIMUSTAFIĆ: Gdje je zapisnik?

GANIĆ: Nema zapisnika, jer su ratni uslovi, nema struje.

DELIMUSTAFIĆ: Nema ratni uslovi, ratni štab treba ovdje da preuzme ako su ratni uslovi.

KLJUIĆ: Dobro sad, kasnije ćemo sada o tome, polako. Pa ljudi polako, smirite se. Mi ništa nećemo postići ako galamimo. Mi smo sada, gospodo, zatočeni.
Sada moramo čekati šta će biti sa Alijom. Ako Alija ode u UNPROFOR na razgovor sa armijom, on ima pravo - treba otići dolje čovjek i reći. Da samo započne razgovore i da ih načelno dogovori. Poslije toga Alija se povlači - u Predsjedništvo, a Predsjedništvo formira komisiju odavde sa stavom koji ćemo ovdje zauzeti na sjednici Predsjedništva platformom s kojom ide na razgovore. Molim vas da se isključe lične impresije. I lične odluke.

PELIVAN: Stjepane, prethodno je pitanje ako jeste Alija sam odlučio vi nećete ići - saglasio Predsjedništvo da krene, i ako on ide tamo, i ako ta kolona sada što smo naknadno čuli vozila ide, molim vas pa će svih njih koliko ima tamo nazad. Pa može li uslijediti večeras napad zbog toga. Šta smo mi onda pred građanima?

DELIMUSTAFIĆ: A šta s ovim poginulim, šta su oni?

PELIVAN: Prema njima i drugima, šta smo mi prema građanima ja pitam?

LJUBIĆ: Ima jedna riječ mi smo izdajnici ako bismo propustili da zaustavimo kolonu i vidimo ko je unutra.

JERKO DOKO: U redu, predsjednika Predsjedništva poštujemo, državu da vidimo. Ali ne možemo pustiti da prođe 50 ljudi, mislim ni po koju cijenu.

GANIĆ: Predsjednik je donio tu odluku na svoju odgovornost. Možda je blokiran. Možda je pod pritiskom. Možda je ucijenjen.

PELIVAN: A nisu mu rekli da će evakuisati komandu cijelu i kasarne.

ABDIĆ: Ne, ne zna da trebaju osam do deset kola da budu obezbijeđena. Kombi zna to.

GANIĆ: Molim vas samo jednu stvar radi detalja. Ova odluka to je odluka koju je predsjednik donio sam.

DELIMUSTAFIĆ: Ne znamo za tu odluku. Recite koja je odluka molim vas lijepo.

GANIĆ: Ne znam valjda da on sam krene u koloni nekakvoj.

MAHMUTČEHAJIĆ: Ama ne znamo je li to odluka, nagađamo, Ejupe. Može li se provjeriti? Ako je to odluka da on ide, recite mi, molim vas lijepo, pa da se mi o toj odluci izjasnimo. Ne znam uopšte o čemu se radi. Ovdje niko ne zna. Nagađamo, svađamo se. O čemu je riječ. S kim ide predsjednik, dokle ide, gdje ide poslije, ko ide s njim. Je li to znate ili ne znate?

DOKO: Jedina neborbena kasarna je ta tu, tu su svi oficiri koji su povučeni iz Hrvatske. Molim vas, oni vode ove borbe i sada se oni trebaju odatle izvući i da nas sravnaju. Još jednom ponavljam, preuzimate na sebe odgovornost.

DELIMUSTAFIĆ: …..mozak oficirski koji je kriv za hiljade mrtvih do sada mozak. Ne Kukanjac, nego mozak. Tu je sedam-osam pukovnika.

KLJUIĆ: Da kažemo Alija i Kukanjac naprijed, ostali stop, i imamo li to snage da kažemo?

DELIMUSTAFIĆ: Ako ćeš ti uzeti pancir pa stati tamo.

KLJUIĆ: Hoću, brate.

DELIMUSTAFIĆ: Pa eto, ajmo, prekinimo sjednicu izvolite.

SOMUN: Još se ne zna oni idu prema ... oficir jedan iz Lukavice je rekao da su krenuli i da je predsjednik u toj koloni. To su dvoja kola UNPROFOR-a i tri oklopna kola vozila. Ovdje su pred vratima TO i drugi i oni misle da treba pregledati kola ovdje i vidjeti ko je i šta je unutra. (zajednička diskusija)

(Nastaviće se)
shake69

#724 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by shake69 »

Lako vam je ovo nazvati sve alanfordovski, ali pogledajte dramu u gradu i zemlji tada? Ne pravdam ove likove, ali sta su mogli, mudro raspravljati dok im bagra najgora par stotina metara od Predsjednistva BiH ceka kao gladni vuci da pokolju? Jeste li vi citali stenograme vlada u svijetu, sta se sve i kako ne raspravlja?
Nemojte se rugati, osim onog kokosara Abdica, ostatak je uglavnom radio najbolje sto je mogao iako je bilo likova nedoraslih poslu i vremenu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#725 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

shake69 wrote:Lako vam je ovo nazvati sve alanfordovski, ali pogledajte dramu u gradu i zemlji tada? Ne pravdam ove likove, ali sta su mogli, mudro raspravljati dok im bagra najgora par stotina metara od Predsjednistva BiH ceka kao gladni vuci da pokolju? Jeste li vi citali stenograme vlada u svijetu, sta se sve i kako ne raspravlja?
Nemojte se rugati, osim onog kokosara Abdica, ostatak je uglavnom radio najbolje sto je mogao iako je bilo likova nedoraslih poslu i vremenu.
I to daje opravadnje frajeru da samo prica o 2 milijarde?
Locked