[+
Harunyahya, nema dokaza da je Kuran u potpunosti sastavljen od strane Muhameda, odnosno Osmana ibn Affana, njegovog pisara, jer je najstariji sačuvani primjerak Kurana mlađi nekoliko stoljeća od njih.
Mnogi naučnici (John Wansbrough, Michael Cook) tvrde da primarni izvori potiču najmanje 150 godina nakon objave Kurana.
Profesor Gerd Puin čak tvrdi da je Kuran "koktel tekstova" od kojeg su neki vjerovatno stariji i cijelo stoljeće od poslanika Muhameda. Treba pročitati članak
What is the Koran?[/quote]
Slično tvrde i moderni biblisti, da četiri kanonska evanđelja nisu zapravo napisali Matej Luka Marko i Ivan već su napisana
80 godina poslije ( prvo evanđelje ) i još kasnije, i da zapravo samo nose imena ovih apostola.
Prvu redakciju evanđelja, ovo je historijska činjenica, koju je utvrdila jedan on najvećih stručnjaka za prvobitno
kršćanstvo, Elain Pagels, profesor Princetown Univerziteta, je napravio Lionski biskup Irenej, koji je u trećem vijeku
napravio izbor, koja će četiri evanđelja postati kanonska tj. priznata od tadašnje crkve, a sva ostala, a bilo ih je
poprilično, bivaju označena kao jeretička i bivaju izbačena i zabranjena uključujći i sva takozvana "gnostička".
Znači izbor evanđelja u Novom zavjetu je plod subjektivnog mišljenja i razumijevanja jedne jedine osobe, 300 godina
nakon Isusovog postojanja.[/quote]
Nemam ti vremena sad plaho objašnjavat zakuran i tefsir ali pokušaću ukratko
Najstarijji Kurani za koje se tvrdi da ih je napisao osman i danas postoje u muzejima jedan je mislim u istambulu .Gledao sam ta neka navodna odstupanja od današnjeg kurana (mislim na sanske manuskripte 1972 danas se oni nalaze u muzejima)radi se o različitim kiraetima objšnjenja možeš vidjeti u knjizi tefsir od Enesa Karića . A tvrdnjA da je kuran stariji nego sam poslanik je POTPUNO SMIJEŠNA .Zar ne bi trebao postojat jos neko na čiitavom arabijskom poluotoku da je upoznat sa tom knjigom. Biblij se i dan danas mjenja navešću dokaze tokom dana pogledaj knjigu 50000 gresaka u bibliji.
Ateista wrote:harunyahya wrote:
Pogledas koje tumačenje odgovara životu i ponašanju poslanika u cjelokupnosri i eto ti odg.Ajeti se ne mogu tumačiti kako ko hoće naveo sam ti primjere "naučnih ajeta" da ih ti protumčiš a da se ne sukobljavaju sa ostatkom kurana i vjerodostojnim hadisima.danas npr. u medini ne možeš upisat tefsir a da ne znaš kuran naoamet i veliko znanje o ostalim islamskim naukama
Nemoj sta pogresno shvatiti da ovim neke stvari dovodim u pitanje, ovo je vise onako da se covjek malo zamisli, ali sta ti garantuje vjerodostojnost tih hadisa koje spominjes? Ko kaze da oni ne mogu biti recimo pokusaj da se pogresno protumaci kur'an? Ko ih je uopste napisao?
Ucenje kur'ana na pamet nema nikakve veze sa tim, bitno je tumacenje.
Postoje ajeti koji su potpuno jasni, ali oni nisu ni nista tako cudni ni ispred svog vremena, u potpunosti odgovaraju nivou znanja ljudi tog vremena (kao i cijeli kur'an uopstalom). Ali oni govore o velikom prasku i slicnim stvarima se mogu odnositi na bilo sta i mogu se tumaciti na jako puno nacina.
Hadise su pisali ljudi koji su bili zaduženi za to .Pročitaj malo o njima i upoznaj se malo sa postupkom prikupljnja hadisa ali to nije sad tema. Učenje kurana napamet ima puno veze sa tim pogledaj knjigu tefsir enesa karića.
Kuranski ajeti imaju slažem se razna tumačenja ali mi ljudi dopiremo smao do onog osnovnog prema hadisu postoji jos značenja kurana koji su poznati samo Allahu. De mi protumači o velikom prsku na svoj način.