Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
no_sikiriki

#701 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 01/05/2022 11:30 ;-)
piupiu wrote: 01/05/2022 11:14

Na pogresnoj si adresi. Nisam ja pocela tu temu, nego last mochicans, selenofil, itd.

Ja sam se nadovezala pricom o ghetto-stilu, anarhiji, mojim vidjenjem toga kako bi se trebalo odnositi prema administrativnom i kulturnom centru drzave, pravilima oblacenja, ali evo, dodjosmo i do fasizma i do potpuno beslovesnih argumenata tipa - 'na zapadu bi ti za ovakav komentar dosle sluzbe'. :-)

Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci! :D :kiss:
:lol:
Udobno je a da se i onaj uckur popustiti kad se preCera s baklavama :srce:

Kome ba mi da se prilagodjavamo!?!?
Vjeruješ li ti da sam se jučer sjetila ove rečenice i guglala odakle potiče, jer nisam mogla da se sjetim, a odzvanjala mi u glavi. :lol:
tramvajtrojka

#702 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

hadzinicasa wrote: 01/05/2022 11:30 ;-)
piupiu wrote: 01/05/2022 11:14

Na pogresnoj si adresi. Nisam ja pocela tu temu, nego last mochicans, selenofil, itd.

Ja sam se nadovezala pricom o ghetto-stilu, anarhiji, mojim vidjenjem toga kako bi se trebalo odnositi prema administrativnom i kulturnom centru drzave, pravilima oblacenja, ali evo, dodjosmo i do fasizma i do potpuno beslovesnih argumenata tipa - 'na zapadu bi ti za ovakav komentar dosle sluzbe'. :-)

Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci! :D :kiss:
:lol:
Udobno je a da se i onaj uckur popustiti kad se preCera s baklavama :srce:

Kome ba mi da se prilagodjavamo!?!?
i sta se ovo tvoje razlikuje od komentara na majice sa bretelom i visecih damu u trenerci jednostavno u duši vam je govoriti stereotipe pod plastom gradjanstva a ispod površine sav raskos papanluka i malograđanstva :lol: :lol:
n+1

#703 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 11:30
n+1 wrote: 01/05/2022 11:26 Ljudi moj, mjeriti nečiji karakter, estetske i druge vrijednosne kriterije prema tome kako se oblači je sama srž malograđanštine. A ovdje se malograđanima nazivaju ljudi koji to ne rade. :lol:
haj ti to objasni našim mahalusama :lol: :roll: koje su mene i druge osobe nazivale od masnih papaka sto im pokušavamo ukazati koliko je nenormalna činjenica da se neko ocjenjuje po tome sta obuce kroz Ferhadiju :lol: :lol:
Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?

Pa onda ni baba što s prozora snajperiše ko se s kim švalera nije malograđanin, nego zaštitnik reda i morala.
piupiu

#704 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

n+1 wrote: 01/05/2022 11:26 Ljudi moj, mjeriti nečiji karakter, estetske i druge vrijednosne kriterije prema tome kako se oblači je sama srž malograđanštine. A ovdje se malograđanima nazivaju ljudi koji to ne rade. :lol:
Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
Snake Eyes

#705 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Snake Eyes »

Ima više od jednog načina da nekoga uvrijediš, ali @piupiu vjeruj mi, ti si umjetnik!
n+1

#706 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

piupiu wrote: 01/05/2022 11:43
Bome, ovdje ljudi koji pricaju o primjerenom oblacenju dobise sve moguce etikete, od "FGR ubermenscha", "malogradjana", "mahalusa", "fasista", "kancera drustva", "dinosaurusa" zaglavljenih u 70-im. Ja jos niti jednu etiketu ne prilijepih doticnim sagovornicima. Toliko o onome o cemu upravo i razgovaramo - pravila lijepog ponasanja.
U svako doba dana ljudi po Manhattanu i drugim centrima svjetskih metropola hodaju kao da su iz cirkusa izašli. Ovdašnji fokus na oblačenje u Ferhadiji je samo refleksija sarajevske mahale, ma kako to zvali.
piupiu

#707 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Snake Eyes wrote: 01/05/2022 11:45 Ima više od jednog načina da nekoga uvrijediš, ali @piupiu vjeruj mi, ti si umjetnik!
Hvala na komplimentu.

I tebi sve najbolje za bajram.
hadzinicasa

#708 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.
tramvajtrojka

#709 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!

dio samo tvojih podmuklih etiketiranja, a bolje da ti ne izvlacimo dijelove sa prethodnih stranica tako da bolje ti je da ne pricas kako ne lijepis etikete ;-) ;-)
no_sikiriki

#710 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

To je to. How dare you reći da postoje neke norme i pravila, kad može anarhija. Šta fali anarhiji?
Ova tema tačno pokazuje taj naš pogubni mentalitet.
BadBoy

#711 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by BadBoy »

hadzinicasa wrote: 01/05/2022 11:53

Dodje vrijeme da ne smijes reci da se treba primjereno oblaciti i ponasati. Jer ce te razapeti.
Ovo je fakat interesantna tema i specifikum Sarajeva... Interesantno, sa jedne strane, kod nas je uvijek bio društveni faux pas izaći u trenerci u grad, a sa druge strane mahalanje i komentarisanje ko šta nosi je svugdje u svijetu bezveze :D
laik1981

#712 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 11:26
laik1981 wrote: 01/05/2022 11:18
Znaci sve detaljno pregledas i izanaliziras? Zanimljiva pojava :mrgreen: Bas netipicna za Balkan, a posebno netipicna za BiH :mrgreen: Imam takvih u komsiluku.. Znaju bolje od mene sta sam u granapu kupio :mrgreen:
Tako je, to što imam oči i vidim šta neko ima na sebi me čini lokalnom mahalušom. :lol: :mrgreen:
A inače, kad su tek trenerke "zavladale" prije više godina sam ih primjećivala, sad više i ne obraćam pažnju, jer nije nova stvar.
Kako sam već spomenula jučer, meni je najdraža kombinacija parova i te najviše primijetim, gdje je dama sva "napucana", a "gospodin" u trenerci. :mrgreen:
Nije bas da samo vidis u cemu su.. Sama si napisala
Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..
piupiu

#713 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 11:56 Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!

dio samo tvojih podmuklih etiketiranja, a bolje da ti ne izvlacimo dijelove sa prethodnih stranica tako da bolje ti je da ne pricas kako ne lijepis etikete ;-) ;-)
Ah, evo sad sam i podmukla. :lol:

Nije, druze, etiketa, nego ilustracija apsurdnog argumenta, jer sam prilicno sigurna da ne ides na bajramski rucak u trenerci.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#714 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 01/05/2022 11:59
tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 11:56 Da ne duzimo. Aj zivio i bajrambarecula, sutra na bajramski rucak u trenerci!

Nije, druze, etiketa, nego ilustracija apsurdnog argumenta, jer sam prilicno sigurna da ne ides na bajramski rucak u trenerci.
Previse ti fursata uzimas za nekoga ko perje nosi.
piupiu

#715 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Chmoljo wrote: 01/05/2022 12:01 Previse ti fursata uzimas za nekoga ko perje nosi.
:lol: :lol: :lol:

I to zuto! :D
no_sikiriki

#716 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

laik1981 wrote: 01/05/2022 11:58
no_sikiriki wrote: 01/05/2022 11:26

Tako je, to što imam oči i vidim šta neko ima na sebi me čini lokalnom mahalušom. :lol: :mrgreen:
A inače, kad su tek trenerke "zavladale" prije više godina sam ih primjećivala, sad više i ne obraćam pažnju, jer nije nova stvar.
Kako sam već spomenula jučer, meni je najdraža kombinacija parova i te najviše primijetim, gdje je dama sva "napucana", a "gospodin" u trenerci. :mrgreen:
Tako što vidim šta još ima na sebi od odjeće/uz sebe (pederuša, bicikl i sl.), s kim je, jesu li ostali u društvu tako obučeni itd.
To mahalanje i bavljenje drugima je sastavni dio naseg mentaliteta od kada znam za sebe.. Neke stvari koje su nas krasile su izumrle, ali mahalanje, kao dio naseg "kulturnog" naslijedja uspjeva prezivjeti sve izazove modernog nacina zivota..
Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.

Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
Hakiz

#717 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

BadBoy wrote: 01/05/2022 11:57
hadzinicasa wrote: 01/05/2022 11:53

Ovo je fakat interesantna tema i specifikum Sarajeva... Interesantno, sa jedne strane, kod nas je uvijek bio društveni faux pas izaći u trenerci u grad, a sa druge strane mahalanje i komentarisanje ko šta nosi je svugdje u svijetu bezveze :D
Vani ti niko neće reći šta smiješ obući.

Ali, kada se po "stoti" put upitaš zašto se niko sa tobom ne druži, zašto je često, kada dođeš negdje "Oprostite, sve je zauzeto, zaista nam je žao" itd, sam ćeš skontati.
Last edited by Hakiz on 01/05/2022 12:08, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#718 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 01/05/2022 12:01

smijesno i žalosno da imaju ovakva razmišljanja i osude ona provuce to sa bajramom u trenerci pa joj kolegica po stavovima provuce da se uckur popusti nakon baklava i na takvom nivou su im sva vrijedjanja od početka ove teme. Bilo je ko se drugačije oblaci , da ne cita alan nego alena forda, da ide na macine predstave , da sam masni papak :lol: . Jednostavno ljudi su toliko uvreda i etiketiranja provukli pod plastom bontona i lijepog gradjanskog ponašanja da se zapitas kakav su oni bonton izucavali i na kakvom boleru su odrastali :roll: :roll:
Ommadawn

#719 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

n+1 wrote: 01/05/2022 11:33
tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 11:30

haj ti to objasni našim mahalusama :lol: :roll: koje su mene i druge osobe nazivale od masnih papaka sto im pokušavamo ukazati koliko je nenormalna činjenica da se neko ocjenjuje po tome sta obuce kroz Ferhadiju :lol: :lol:
Čitam i ne vjerujem. Znači, prođem Ferhadijom, ne primjećujem ko je šta obukao. Može deset osoba proći u trenirci, ne bih to ni registrovao. Ali ovi što registruju i osude, oni su znači naši borci protiv malograđanštine?

Pa onda ni baba što s prozora snajperiše ko se s kim švalera nije malograđanin, nego zaštitnik reda i morala.
Velika je razlika između primjećivanja društveno-kultoroloških promjena jednog grada i običnog mahalanja.

No naravno.
Dosta su se oni nama prilagođavali. Vrijeme je da se mi njima prilagođavamo, ba.
Ommadawn

#720 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ommadawn »

Na Bajram se ne ide u trenerci. U džamiju može ali na Bajram, ipak je previše.
Ironmen

#721 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ironmen »

Laplace wrote: 01/05/2022 09:06 Nikad nisam izlazio u trenerci, ali poslije ove fine diskusije nemam namjera izaći u bilo čemu u Sarajevu (bio to smoking, farmerke, neke pantalone i majica ili bilo šta) da me raznorazni arogantni kompleksaši zagledaju i gledaju sa visine i premjeravaju kao da sam upravo došao iz Kambodže. Manje su ljudi iskompleksirani u Beču nego u Sarajevu, izgleda. Ima se gdje izaći a da te ne potcjenjuju jer im se ne sviđa tvoja odjeća ili frizura.

Glumite neki nivo a obične ste mahaluše.
Ljubomorne debele sarajlijice nisu fit pa ne mogu stati u najnoviji model Nike trese.. :lol: :lol:
tramvajtrojka

#722 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

no_sikiriki wrote: 01/05/2022 12:04
laik1981 wrote: 01/05/2022 11:58

Mahalanje i bavljenje drugima bi bilo da sjedim na kafi i gledam oko sebe i sa nekim komentarišem "jao vidi ga u trenerci, mora da je takav i takav."
Ovdje je tema u šta se Sarajevo pretvorilo i to šta je postalno normalno u ovom gradu, pa dođosmo i do trenerki. Pa se zato i piše o tome.

Kao što sam već jednom rekla, ovdje se ne radi o komentarisanju nečijeg modnog stila, nego o činjenici da oblačiš nešto što je za po kući van kuće. I mene niko neće ubijediti da sam ja malograđanin, jer slijedim neke norme ponašanja, i usuđujem se na nekom forumu reći da je nekulturno to što neko kućnu odjeću nosi vani.
jest al samo cete provuci da svi koji se drugačije oblace od vasih normi su zaostali, neobrazovani , papci koji su zakopali lopatu u okolini Sarajeva, koji nakon sto odu na spavanje poslije devet tek tad izadju prave sarajlije na ulicu itd itd. Kolicina primitivizma koje ste iznijeli u ovih desetak stranica je gora nego vecina stvari koju papci u ovom gradu rade :skoljka:
hadzinicasa

#723 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

tramvajtrojka wrote: 01/05/2022 12:07
Chmoljo wrote: 01/05/2022 12:01

smijesno i žalosno da imaju ovakva razmišljanja i osude ona provuce to sa bajramom u trenerci pa joj kolegica po stavovima provuce da se uckur popusti nakon baklava i na takvom nivou su im sva vrijedjanja od početka ove teme. Bilo je ko se drugačije oblaci , da ne cita alan nego alena forda, da ide na macine predstave , da sam masni papak :lol: . Jednostavno ljudi su toliko uvreda i etiketiranja provukli pod plastom bontona i lijepog gradjanskog ponašanja da se zapitas kakav su oni bonton izucavali i na kakvom boleru su odrastali :roll: :roll:
Tebi treba pored Bontona pokloniti i leksikon stranih (i domacih) rijeci i izraza.
Pa da onda razgovaramo.
Zaista se gadjas rijecima i izrazima i konstrukcijama kojima ne znas znacenje i potpuno ga fulas.
hadzinicasa

#724 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

Ommadawn wrote: 01/05/2022 12:07
n+1 wrote: 01/05/2022 11:33

Velika je razlika između primjećivanja društveno-kultoroloških promjena jednog grada i običnog mahalanja.

No naravno.
Dosta su se oni nama prilagođavali. Vrijeme je da se mi njima prilagođavamo, ba.
Bravo.
BadBoy

#725 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by BadBoy »

Hakiz wrote: 01/05/2022 12:07
BadBoy wrote: 01/05/2022 11:57

Vani ti niko neće reći šta smiješ obući.

Ali, kada se po "stoti" put upitaš zašto se niko sa tobom ne druži, zašto je često, kada dođeš negdje "Oprostite, sve je zauzeto, zaista nam je žao" itd, sam ćeš skontati.
Sve zavisi od lokala na koji izlaziš i u kojim krugovima se krećeš. Ali generalno, na zapadu se najviše cijeni individualizam, kod nas kolektivizam i uklapanje (kao i na istoku).
Locked