Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Hank Paldum

#701 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

512MB wrote: 20/01/2020 20:33
Point. wrote: 20/01/2020 18:43
512MB wrote: 20/01/2020 18:40
Jesi barem ispravio da odgovorim?
Hajde odgovori.

Dakle, imam utisak da si "muslimanskog" imena, pa me zanima otkud "baka" i "neTko" u vokabularu.
Ime mi je perzijskog porijekla. A za vokabular pa čuj, ima nas koji smo i za vrijeme Juge odrastali istovremeno u više republika, tojest sadašnjih država.
I ti si se skroz spetljo
512MB wrote: 20/01/2020 15:09 Ja sam rođen i odrastao sam pored Ferhadije
CPT

#702 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bodkin wrote: 20/01/2020 20:49
Point. wrote: 20/01/2020 17:58

Ejs baka.

Zemljače, možeš ti furati tu furku bogomolje bljak, nisam religiozan, jebo hodže i popove, Vrbas, koke, Borac i tu priču, možda impresioniraš nekog Panteliju ili Milorada ali samo na tren, jer da opet imaju priliku opet bi te protjerali ili u najgorem slučaju skratili za glavu. Jer imaš ime koje te definiše i dok im ti objasniš da ti ne priznaješ nikakve Bošnjake, kako si ti zapravo cool, FGR i kako te zaboli kurac što će Ferhadija letjeti u vazduh ode glava.

Ferhadija je bila i je simbol cijelog grada i svih njenih građana, bez obzira na vjeru, jesu li vjernici ili ne, zgrada koja definiše BL, njenu istoriju, sadašnjost i budućnost. Ako si već toliki banjalučanin za kakvog se predstavljaš, ovaj izjava je za svaku osudu.
Jebote tito jel te stid tolikog nacionalizma odvratnog? Sta, ne moze baka i u dzamiju jel? Ili ako je baka onda je ceto garant. U ti bi nekog ubijedio da gradi drzavu sa tobom. Jasta
Gdje tacno si ti vidio nacionalizam? Pitao ga je fino za izraz koji se nije koristio i ne koristi kod Bosnjaka, pogotovo u Krajini.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#703 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by konektovan »

Ejs baka.

Zemljače, možeš ti furati tu furku bogomolje bljak, nisam religiozan, jebo hodže i popove, Vrbas, koke, Borac i tu priču, možda impresioniraš nekog Panteliju ili Milorada ali samo na tren, jer da opet imaju priliku opet bi te protjerali ili u najgorem slučaju skratili za glavu. Jer imaš ime koje te definiše i dok im ti objasniš da ti ne priznaješ nikakve Bošnjake, kako si ti zapravo cool, FGR i kako te zaboli kurac što će Ferhadija letjeti u vazduh ode glava.

Ferhadija je bila i je simbol cijelog grada i svih njenih građana, bez obzira na vjeru, jesu li vjernici ili ne, zgrada koja definiše BL, njenu istoriju, sadašnjost i budućnost. Ako si već toliki banjalučanin za kakvog se predstavljaš, ovaj izjava je za svaku osudu.
Jebote tito jel te stid tolikog nacionalizma odvratnog? Sta, ne moze baka i u dzamiju jel? Ili ako je baka onda je ceto garant. U ti bi nekog ubijedio da gradi drzavu sa tobom. Jasta
Bodkine srbujes li još uvijek???
Hank Paldum

#704 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Ejs baka.

:lol: :lol: :lol: Nacionalizam
Pa to je isto kada bi neko napisao "Nikada nisam napustio Sarajevo jer mi je lepo". Svi bi ga pitali zašto govori ekavski ako je iz Sarajeva, nema nikakve veze sa nacionalizmom
General War

#705 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by General War »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 21:07

Ejs baka.

Pa to je isto kada bi neko napisao "Nikada nisam napustio Sarajevo jer mi je lepo". Svi bi ga pitali zašto govori ekavski ako je iz Sarajeva, nema nikakve veze sa nacionalizmom
A sta je problem, Jovo Divjak je pricao ekavicu a lepo mu je u sarajevu.
hAZNADAR

#706 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 20/01/2020 20:52
hAZNADAR wrote: 20/01/2020 20:32
General War wrote: 20/01/2020 20:02
:D
Smeta mi, jer jedno je pominjanje kroz frazu sto rade novinari, ja mogu to reci...bilo neko drugi ...a drugo su tvoji razlozi sto si se toga zakacio ;-) zato kazem citaj ustav, citaj zvanicnu terminologiju...
Ne samo novinari. Svi zvanicnici. Citam upravo Gojka Berica koji isto pise.

Mozda da epelujete na redakciju klix vijesti.

Hajde iskreno jednu stvar. Nazalost najvise upisa "bosnjacke nacionalnosti" se odnosi na zrtve rata. Bilo da se radi o sudjenju zlocincu, pronadjenim posmrtnim ostacima, hapsenju, optuzbi,..... najcesce se radi o "zrtvama bosnjacke nacionalnosti",... Kako bi ti to formulisao?

Etnije?
A jesi li se pitao zasto zlocince samo oslovljavaju imenom i prezimenom a zrtve za etniju? Cim znas za etniju, znas i za ime zrtve.
Zasto jednostavno ne odgovoris na pitanje.

Citao si vijesti o zrtvama bosnjacke nacionalnosti bilo da je u pitanju otkrivanje jos jedne grobnice, optuzba nekome za zlocine u ratu,... kako bi ti formulisao tj sta naveo umjesto nacionalnosti?

Evo primjera:
Na Igmanu u blizini Sarajeva pronađena je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela većega broja žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području Općine Hadžići,

Optuženi Trišić Milan (1963), tereti se za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, 1992. godine.

http://www.tuzilastvobih.gov.ba/?id=4387&jezik=b

Sta bi ti stavio umjesto nacionalnosti i da je pravilnije po tebi, plus da ti ne smeta?
512MB

#707 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 20:53
Point. wrote: 20/01/2020 18:43
Hajde odgovori.

Dakle, imam utisak da si "muslimanskog" imena, pa me zanima otkud "baka" i "neTko" u vokabularu.
Ime mi je perzijskog porijekla. A za vokabular pa čuj, ima nas koji smo i za vrijeme Juge odrastali istovremeno u više republika, tojest sadašnjih država.
I ti si se skroz spetljo
Ne vidim kontradikciju tu :?
General War

#708 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 21:25
General War wrote: 20/01/2020 20:52
hAZNADAR wrote: 20/01/2020 20:32

Ne samo novinari. Svi zvanicnici. Citam upravo Gojka Berica koji isto pise.

Mozda da epelujete na redakciju klix vijesti.

Hajde iskreno jednu stvar. Nazalost najvise upisa "bosnjacke nacionalnosti" se odnosi na zrtve rata. Bilo da se radi o sudjenju zlocincu, pronadjenim posmrtnim ostacima, hapsenju, optuzbi,..... najcesce se radi o "zrtvama bosnjacke nacionalnosti",... Kako bi ti to formulisao?

Etnije?
A jesi li se pitao zasto zlocince samo oslovljavaju imenom i prezimenom a zrtve za etniju? Cim znas za etniju, znas i za ime zrtve.
Zasto jednostavno ne odgovoris na pitanje.

Citao si vijesti o zrtvama bosnjacke nacionalnosti bilo da je u pitanju otkrivanje jos jedne grobnice, optuzba nekome za zlocine u ratu,... kako bi ti formulisao tj sta naveo umjesto nacionalnosti?

Evo primjera:
Na Igmanu u blizini Sarajeva pronađena je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela većega broja žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području Općine Hadžići,

Optuženi Trišić Milan (1963), tereti se za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, 1992. godine.

http://www.tuzilastvobih.gov.ba/?id=4387&jezik=b

Sta bi ti stavio umjesto nacionalnosti i da je pravilnije po tebi, plus da ti ne smeta?
De samo pogledaj...kako druge nebosnjacke zrtve se opisuju? Docemo na to ;-)
CPT

#709 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 20/01/2020 21:26
I ti si se skroz spetljo
ima nas koji smo i za vrijeme Juge odrastali istovremeno u više republika
Hank Paldum

#710 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

General War wrote: 20/01/2020 21:13

A sta je problem, Jovo Divjak je pricao ekavicu a lepo mu je u sarajevu.
Valjda znaš biografiju Jove pa znaš gdje je pokupio ekavicu
MarlboroGold

#711 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 18:37
MarlboroGold wrote: 20/01/2020 18:16 Zar je toliko teško shvatiti da postoje ljudi koji se ne žele etnički izjasniti po šablonu bošnjak, srbin ili hrvat jer se sa time ne žele, a i neki ne mogu, identificirati? BiH se i tako može voliti.
Nije nikako, imam ih takvih u familiji, jarana kolko hoces,.... postujem. Imamo svi u familiji Bosance koji nisu B/S/H.
Ljudi dobre volje koji postuju svoje i tudje i tolerisu sve.

Ali jeste tesko shvatiti toliki fgr prezir prema Islamu ne samo u smislu vjere vec i kulture, tradicije,.... i da se neki na taj nacin dokazuju. A jos teze shvatiti lazne stereotipe kojima se isti hrane.

Budi sta hoces ali postuj i druge. Budi ponosan na to sto jesi ali ne tako sto ces degradirati druge i sebe tako tumaciti kao plemenitijeg, vecu klasu,...

Zato i postoji fgr termin - cisto da se to ne mjesa sa lijepim Bosanstvom.
Ako ćemo o poštovanju onda se najmanje poštuju prava i želje tih koje nazivaš FGR. Isto kao da su građani drugog reda u vlastitoj zemlji.
Nemaju ljudi prezir prema Islamu (naravno uz izuzetke) i to je uglavnom zabluda i prvi odbrambeni mehanizam bošnjaka kad neko upire prstom u određene anomalije, već imaju averziju od toga što ih po defaultu svrstavaju u torove, što bivaju shvaćeni zdravo za gotovo, što na selam (pogotovo u službenoj komunikaciji) odgovore dobar dan pa ih druga strana gleda kao da si im opsovao mater i ostalo i još nastave podbadati jer se u to ne uklapaš itd. Primjera je stotine. Lično sam prošao kroz neke situacije i dobro znam o čemu govorim... i to čak u Tuzli. O Sarajevu da ne govorim kako bih prošao.

Ne valja glumiti žrtvu i da si ugrožen kad to nisi. Čim neko da neku argumentovanu kritiku ona biva zakopana iste sekunde pričom o neprijateljima koji nam žele zlo i slično... ta FGR zna vrlo dobro ko su neprijatelji države i ista ta FGR je učestvovala u odbrani ove zemlje.
Bodkin

#712 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 18:45 Ne lazni - pravi jugosloveni,... nemoj izokretati,.. ha ja.

A fgr medalju treba zasluziti jarane,... ne moze to biti svako,... trebaju se neke fobije samo spojiti i onda izigravati akademika. :mrgreen: Usput receno - 512MB je isto dijasporac samo da znas,.. pa hajd da dozivim i to da dijasporca branis. :mrgreen:

Ko zna, mozda te kupio sa ovim o dzamijama i baki.
Nema dijaspora veze sa tim. Ali tebi je svijet crno-bijel pa i ne kontas :D tako i ovdje. Ili si protiv dijaspore ili za. Nema nijansi sive :D
Bodkin

#713 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Ejs baka.

Eis? Bas tako a :D sigurno sigurno
Hank Paldum

#714 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

I ti si se skroz spetljo
Nema kontradikcije. Banjaluka je bila u jednoj od ex-yu republika :D
Dozer

#715 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 16:48 Stiglo pojacanje,... mozes li ti odgovoriti na pitanje ili ne? Vidim Dozer se nesto prekontava.

Dakle, postoji li bosnjacka nacionalnost ili ne?
Ne prekontavam se ja, nego ne spavam na forumu ba :D
Bosnjacka nacionalnost u BiH ne postoji u drzavnom smislu, samo u etnickom, a pod tim nazivom i kategorizacijom se koristi, protivustavno naravno, samo u internim komunikacijama unutar BiH. Van BiH "bosnjacka nacionalnost" u drzavnom smislu takodjer ne postoji niti je iko prepoznaje kao takvu, nego samo kao etnos, odnosno jedan od naroda porijeklom iz Bosne.
Isto se odnosi i na BH Srbe i BH Hrvate.

Pri tome, BH Hrvati su poseban slucaj jer ih preko 80% ima drzavljanstvo RH, cime su i dio nacije RH, pa se postavlja pitanje - da li su oni zaista konstitutivni narod u BiH ili su zapravo nacionalna manjina?
Jer, kao sto je svugdje u svijetu, ako npr. Svedjanin zivi u Njemackoj, i ima dvojno drzavljanstvo cime ima pravo da glasa i u Njemackoj i u Svedskoj, on nikako ne moze biti dio konstitutivnog svedskog naroda u Njemackoj, nego samo nacionalna manjina.
Identicna je stvar i sa Srbima koji imaju srbijanko drzavljanstvo i pravo glasa u Srbiji, s tim sto je takvih svega 15-ak %.

Jos nesto? Slobodno pitaj, ja cu tebi odgovoriti na sve, za razliku od tebe koji se hladno napravis blesav i preskocis moja pitanja, sto je prilicno nekulturno od nekoga s 50+ godina u goozici....
512MB

#716 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 21:52
I ti si se skroz spetljo
Da i? Pa to sam i napisao, njet? :-D
512MB

#717 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Dozer wrote: 20/01/2020 21:53 Jos nesto? Slobodno pitaj, ja cu tebi odgovoriti na sve, za razliku od tebe koji se hladno napravis blesav i preskocis moja pitanja, sto je prilicno nekulturno od nekoga s 50+ godina u goozici....
Haznadar ima 50+ kuka? :lol:

Svega mi bio sam uvjeren da polemišem sa tipom od dvatesetak godina :D
Hank Paldum

#718 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

512MB wrote: 20/01/2020 21:54
Hank Paldum wrote: 20/01/2020 21:52
Da i? Pa to sam i napisao, njet? :-D
Pa obično ko koristi netipične izraze za svoju sredinu a pravda da je rastao u više republika pomislio bi neko da je rastao isto u Hrvatskoj i Sloveniji.
512MB

#719 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Odakle vam to uopšte da je "baka" netipičan izraz za BL?
512MB

#720 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 22:03 Pa obično ko koristi netipične izraze za svoju sredinu a pravda da je rastao u više republika pomislio bi neko da je rastao isto u Hrvatskoj i Sloveniji.
Pa to sam i rekao, i dalje?
CPT

#721 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 20/01/2020 22:05 Odakle vam to uopšte da je "baka" netipičan izraz za BL?
onog kad se pravis Englez...

"baka" se nije koristio i ne koristi se u bosnjackim/muslimanskim kucama i jeste netipican izraz za BL
512MB

#722 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

CPT wrote: 20/01/2020 22:09
512MB wrote: 20/01/2020 22:05 Odakle vam to uopšte da je "baka" netipičan izraz za BL?

"baka" se nije koristio i ne koristi se u bosnjackim/muslimanskim kucama i jeste netipican izraz za BL
Jesi ti ikad bio u BL prije rata?
Hank Paldum

#723 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Bodkin wrote: 20/01/2020 21:49

Eis? Bas tako a :D sigurno sigurno
Znači po tvom Bošnjaci muslimani su nacionalisti jer preziru osobe čije su bake/nene išle u džamiju i to je dokaz da sa takvim nacionalistima ne treba graditi državu :-)
CPT

#724 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 20/01/2020 22:12

Jesi ti ikad bio u BL prije rata?
da... cesto
Bloo
Globalna šefica

#725 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

A tata? :lol:
Locked