Dobro, ali to je kad ne pravimo razliku izmedju azilanta i ovih sto dolaze po medjudrzavnim sporazumima i pozivima njihovih firmi.ultima_palabra wrote:Dobiješ i fin broj probisvjeta, kriminalaca i berača socijale_BataZiv_0809 wrote:Moje prognoze su da ce napustiti jos otprilike toliko. Jebiga sto i ne bi prihvatili nase ljude-evropsko podneblje, skolovani, nauce i jezik, dobijes gotov proizvod da nisi marke u njega ulozio i samo ga ubacis u masinu.Mada to važi za bilo koje imigrante.
Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#701 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- ultima_palabra
#702 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Realno, koliko je ovih drugih?_BataZiv_0809 wrote:Dobro, ali to je kad ne pravimo razliku izmedju azilanta i ovih sto dolaze po medjudrzavnim sporazumima i pozivima njihovih firmi.ultima_palabra wrote:Dobiješ i fin broj probisvjeta, kriminalaca i berača socijale_BataZiv_0809 wrote:Moje prognoze su da ce napustiti jos otprilike toliko. Jebiga sto i ne bi prihvatili nase ljude-evropsko podneblje, skolovani, nauce i jezik, dobijes gotov proizvod da nisi marke u njega ulozio i samo ga ubacis u masinu.Mada to važi za bilo koje imigrante.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#703 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako govorimo o BiH i opcenito o nasem regionu, mislim da je najveci broj medicinara, inzinjera i majstora, pa poslije njih idu oni koji se zene za papire i šaneri. Azil ne mozes dobiti, sto ti u samom startu izbija mogucnost da tamo zivis iskljucivo o trosku drzave, pa da dobijes drzavljanstvo nakon x godina.ultima_palabra wrote: Realno, koliko je ovih drugih?
To je moje misljenje bazirano uglavnom na licnom utisku, dozvoljavam mogucnost da nisam u pravu jer ne baratam brojkama.
- Gojeni H
#704 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Moguce ali malo vjerovatno. Nakon odredjenog broja, iseljavanja bi se trebala usporiti, sto je iskustvo vecine iseljenickih zemalja.muminovic wrote: Treba uzet u obzir da je samo prosle godine BiH napustilo 67.000 ljudi.
60k - 70k godisnje, 10 godina = cca 700.000 ljudi... opasna brojka !
Poremecaji u zemljama izazivaju masovne imigracije. Interesantni su pokazatelji Finske npr., s pocetka 20-og vijeka.
Da je brojka zabrinjavajuca jeste, zbog brain drain-a, ali ne mislim da je opasna.
- fortaleza
#705 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Dosta ljudi ne znači velika većina, troje iz mog razreda otišli vani, a to je negdje i prosjek, a što se tiče ostalih zanimanja poput medicine i bauštelaca dosta više.JanuaryJones wrote:Upravo. Velika većina ljudi koji imaju hrvatske putovnice imaju i dobre poslove, tako da od tog masovnog iseljavanja neće biti ništa. Bauštela, SSS, medicinari ali oni su i prije 1.07 mogli tako da ne vidim neku masovnu emigraciju.petunija wrote:Dosta ljudi sa Hr pasošima ovdje ima dobre poslove, tako da sumnjam da će takvi napustiti standard koji imaju i otići u neizvjesno.muminovic wrote:tek ce sada da krene iseljavanje od 01.07 - jer 500.000 ljudi u BiH ima i Hrvatski pasos.
Od nas 65 VSS u generaciji već ih skoro 10 vani ili u procesu odlaska (pa i preko bare), sve Hercegovina i to prije ovih odluka. Situacija je slična u cijeloj BiH. Ne da je situacija zabrinjavajuća već totalni brain drain.
-
prog321
- hadzinicasa
#707 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Havana, malo ga ti pregonis ovdje... ima i vani pijaca, raznovrsnija od Markala, a nije turska, gdje mozes naci i domaci med i mladi sir i pilav i voce i povrce i susenu pastrmku i raznorazna domaca peciva i buraniju i grasak koji se puci i nepravilne paprike, mirisne jagode i paradajz. Kako sam subotom na Markale, tako sad subotom na Südbanhofmarkt i sve nadjem. Somun mi je problem (ima Jami zamrznut' al' nije isti), bamiju (nasu, sitnu) ne nadjoh, pa mi poslase u kovertici. bamiju, ne somun.HAVANA wrote:A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmakvecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav
...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng
nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
Da me ne shvatis pogresno, postujem ja - vise nego onih koji ne znaju i napamet pricaju - odluke onih koji su iskusili i jedno i drugo, pa na osnovu vlastitih afiniteta i iskustva napravili izbor. Ipak to njima ne daje za pravo da sve oko sebe ubjedjuju da je njihov najbolji i jedini ispravan. Kao sto meni moj izbor ne daje za pravo da telalim okolo odlazak "na zapad".
LM, stiglo se i na planinu i na more i u jos neke svjetske metropole, a Boga mi vidim i one koje volim. Ili oni dodju meni, ili ja njima. Dio smo zivota jedni drugih, bez obzira na udaljenost, koja je, zlu ne trebalo, jednoiposatni avionski let daleko.
Ja licno pak, uzivam kad na displeju vidim da tramvaj dolazi za 1 min i znam da ce za 1 min zaista biti tu (ko je razumio, shvatice).
- HAVANA
#708 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako iko ne telali i ubjedjuje nekog u nesto,to sam ja.
Ja samo pricam svoje dozivljaje i osjecaje a svako neka odluci za sebe.Samo nek ne truni a nista ne radi.Ide ti se,odes i cao.Dok ne probas ne znas.Nekom se svidi,nekom ne svidi...sto ljudi,sto cudi.
- hadzinicasa
#709 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
(h)agrid.HAVANA wrote:Ako iko ne telali i ubjedjuje nekog u nesto,to sam ja.Ja samo pricam svoje dozivljaje i osjecaje a svako neka odluci za sebe.Samo nek ne truni a nista ne radi.Ide ti se,odes i cao.Dok ne probas ne znas.Nekom se svidi,nekom ne svidi...sto ljudi,sto cudi.
- Suelureac
#710 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
SVI ODOŠE: U BIH SVE VEĆI BROJ POLUPRAZNIH GRADOVA
http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... ova/124922
Sve veći broj građana BIH dijeli mišljenje da u ovoj državi nema prosperiteta i u potrazi za boljim životom odlaze iz BiH, javlja Face TV.
Prema statističkim podacima, alarmantno stanje je u Zvorniku, Livnu, Kupresu, Sanskom Mostu, ali i u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Milićima i Kalesiji.
Livno je prema statističkim podacima dosad napustilo 1500 osoba. Građani Livna smatraju kako je najbolja investicija u Livnu autobusna stanica.
Oni koji napuštaju Livno masovno odlaze u Njemačku. Jedan od razloga zbog kojih napuštaju Livno je nezaposlenost.
Više pogledajte u videu.
http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... ova/124922
Sve veći broj građana BIH dijeli mišljenje da u ovoj državi nema prosperiteta i u potrazi za boljim životom odlaze iz BiH, javlja Face TV.
Prema statističkim podacima, alarmantno stanje je u Zvorniku, Livnu, Kupresu, Sanskom Mostu, ali i u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Milićima i Kalesiji.
Livno je prema statističkim podacima dosad napustilo 1500 osoba. Građani Livna smatraju kako je najbolja investicija u Livnu autobusna stanica.
Oni koji napuštaju Livno masovno odlaze u Njemačku. Jedan od razloga zbog kojih napuštaju Livno je nezaposlenost.
Više pogledajte u videu.
-
detroit-mercy
#711 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa sad, ako na odliv stanovnistva dodas i problem sa natalitetom u BiH onda situacija postaje moglo bi se reci opasana. Prvo, imas slab natalitet u zemlji, drugo oni koji bi trebali da pogurajuGojeni H wrote:Moguce ali malo vjerovatno. Nakon odredjenog broja, iseljavanja bi se trebala usporiti, sto je iskustvo vecine iseljenickih zemalja.muminovic wrote: Treba uzet u obzir da je samo prosle godine BiH napustilo 67.000 ljudi.
Poremecaji u zemljama izazivaju masovne imigracije. Interesantni su pokazatelji Finske npr., s pocetka 20-og vijeka.
Da je brojka zabrinjavajuca jeste, zbog brain drain-a, ali ne mislim da je opasna.
Skole su sa sve manje ucenika, u Sarajevu predstoji reorganizacija skola zbog manjeg broja djece, e sad razmisli kad u Sarajevu koje kao magnet privlaci ljude iz cijele BiH zatvaraju skole sta mislis kako je u drugim mjestima. Znam za mjesta u kojima su se nekada upisivala po 3-4 odjeljenja prvacica a sad jedva da nakup petoro-sestoro djece.
- Gojeni H
#712 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da je situacija ozbiljna, jeste. Da ce se neki manji gradovi i sela ukinuti sami od sebe -hoce.detroit-mercy wrote:Pa sad, ako na odliv stanovnistva dodas i problem sa natalitetom u BiH onda situacija postaje moglo bi se reci opasana. Prvo, imas slab natalitet u zemlji, drugo oni koji bi trebali da pogurajuGojeni H wrote:Moguce ali malo vjerovatno. Nakon odredjenog broja, iseljavanja bi se trebala usporiti, sto je iskustvo vecine iseljenickih zemalja.muminovic wrote: Treba uzet u obzir da je samo prosle godine BiH napustilo 67.000 ljudi.
Da je brojka zabrinjavajuca jeste, zbog brain drain-a, ali ne mislim da je opasna.taj natalitet odlaze vani.
Skole su sa sve manje ucenika, u Sarajevu predstoji reorganizacija skola zbog manjeg broja djece, e sad razmisli kad u Sarajevu koje kao magnet privlaci ljude iz cijele BiH zatvaraju skole sta mislis kako je u drugim mjestima. Znam za mjesta u kojima su se nekada upisivala po 3-4 odjeljenja prvacica a sad jedva da nakup petoro-sestoro djece.
Ali i drugi su imali problema sa migracijom stanovnistva. Izvrsni primjeri su mozda Irska i Sicilija. Finska je izgubila 15% stanovnistva usljed velike gladi u drugoj polovini 19. vijeka a onda ogroman broj stanovnistva nakon 2. svj. rata. 50-ih je bila primarno agrarna zemlja.
I sta? - Nista. Irska i Finska su danas razvijene zemlje. Cudna je moc ljudskost prilagodjavanja novonastaloj situaciji.
-
detroit-mercy
#713 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Koje igre_BataZiv_0809 wrote:Ja mislim da i jest cilj igre, da odavde ode 1/4 stanovnistva.muminovic wrote:tek ce sada da krene iseljavanje od 01.07 - jer 500.000 ljudi u BiH ima i Hrvatski pasos.
-
detroit-mercy
#714 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Stoji i ta, medjutim migracije iz 19tog i pocetka dvadesetog vijeka su se u pricnipu nadomjestale visokim natalitetom. Velicina porodice danas i porodice prije 100 godina je razlicita. Na sve to jos dodaj i strukturu onih koji odlaze i slika je dosta mutna.Gojeni H wrote:Da je situacija ozbiljna, jeste. Da ce se neki manji gradovi i sela ukinuti sami od sebe -hoce.detroit-mercy wrote:Pa sad, ako na odliv stanovnistva dodas i problem sa natalitetom u BiH onda situacija postaje moglo bi se reci opasana. Prvo, imas slab natalitet u zemlji, drugo oni koji bi trebali da pogurajuGojeni H wrote:
Moguce ali malo vjerovatno. Nakon odredjenog broja, iseljavanja bi se trebala usporiti, sto je iskustvo vecine iseljenickih zemalja.
Da je brojka zabrinjavajuca jeste, zbog brain drain-a, ali ne mislim da je opasna.taj natalitet odlaze vani.
Ali i drugi su imali problema sa migracijom stanovnistva. Izvrsni primjeri su mozda Irska i Sicilija. Finska je izgubila 15% stanovnistva usljed velike gladi u drugoj polovini 19. vijeka a onda ogroman broj stanovnistva nakon 2. svj. rata. 50-ih je bila primarno agrarna zemlja.
I sta? - Nista. Irska i Finska su danas razvijene zemlje. Cudna je moc ljudskost prilagodjavanja novonastaloj situaciji.
-
The BEN10
#715 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
madner wrote:Bolje socijalni slucaj koji se integrira nego socijalni slucaj koji asimilira okolinu.
- Gojeni H
#716 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Natalitet jeste problematican.detroit-mercy wrote: Stoji i ta, medjutim migracije iz 19tog i pocetka dvadesetog vijeka su se u pricnipu nadomjestale visokim natalitetom. Velicina porodice danas i porodice prije 100 godina je razlicita. Na sve to jos dodaj i strukturu onih koji odlaze i slika je dosta mutna.
Sto se strukture tice, uvijek su isli veoma sposobni i sljam.
- madner
#717 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
BiH je imala snazan rast populacije i pored migracije, tako da je natalitet bio na nivou.
Danas, nista od toga.
Danas, nista od toga.
-
saja_dj
#718 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kad Bakir krene sa vracanjem ljudi na selo kao najvaljeno mozda i nece.Gojeni H wrote:
Da je situacija ozbiljna, jeste. Da ce se neki manji gradovi i sela ukinuti sami od sebe -hoce.
To je ustvari i njegov masterplan kako da zaustavi odliv
-
detroit-mercy
#719 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
To je odprilike ono sto ja pricam, pogledaj Jugu nakon WWII, veliki gubitici stanovnistva (sto izginulo, sto raseljeno), onda dolaze 60te i masovni odlazak na baustelu (oko 2 million radno sposobnih) ali je sve bilo nadomjesteno visokim natalitetom. Onda nam dolaze godine industrijalizacije i pad broja clanova porodice, medjutim jos uvijek je bilo moguce nadomjestiti i taj pad visokim ucescem agrarnog stanovnistva u ukupnom broju stanovnika. Selo je vazda proizvodilomadner wrote:BiH je imala snazan rast populacije i pored migracije, tako da je natalitet bio na nivou.
Danas, nista od toga.
Danas, selo je mrtvo, porodica se dodatno smanjila, mladji i obrazovaniji napustaju tako da prognoze nisu bas najbolje.
- Gojeni H
#720 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Pa dobro, covjek se ustolicio na osnovu babine popularnosti, a zna da plati saveznike.saja_dj wrote:Kad Bakir krene sa vracanjem ljudi na selo kao najvaljeno mozda i nece.Gojeni H wrote:
Da je situacija ozbiljna, jeste. Da ce se neki manji gradovi i sela ukinuti sami od sebe -hoce.
To je ustvari i njegov masterplan kako da zaustavi odliv
Ostali misle da se populistickim izjavam tipa "mi smo multi-kulti i posteni" mogu dobiti izbori.
Njegovo misljenje je irelevantno. Bosna je zivjela i prije Izetbegovica mladjeg, a zivjece i poslije njega.
- madner
#721 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
+
Situacija izuzetno nepovoljna za majke.
Kasnimo za Srbijom par godina, ali to je ta putanja.
Situacija izuzetno nepovoljna za majke.
Kasnimo za Srbijom par godina, ali to je ta putanja.
- Gojeni H
#722 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sve se to amortizira relativno manjim ekonomskim rastom. Bosnjaci nisu pretjerano mobilni ljudi.detroit-mercy wrote:To je odprilike ono sto ja pricam, pogledaj Jugu nakon WWII, veliki gubitici stanovnistva (sto izginulo, sto raseljeno), onda dolaze 60te i masovni odlazak na baustelu (oko 2 million radno sposobnih) ali je sve bilo nadomjesteno visokim natalitetom. Onda nam dolaze godine industrijalizacije i pad broja clanova porodice, medjutim jos uvijek je bilo moguce nadomjestiti i taj pad visokim ucescem agrarnog stanovnistva u ukupnom broju stanovnika. Selo je vazda proizvodilomadner wrote:BiH je imala snazan rast populacije i pored migracije, tako da je natalitet bio na nivou.
Danas, nista od toga.i davalo viskove.
Danas, selo je mrtvo, porodica se dodatno smanjila, mladji i obrazovaniji napustaju tako da prognoze nisu bas najbolje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#723 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Desi bre detroitdetroit-mercy wrote:Koje igre, pridajes nam suvise veliki znacaj. Sa nekih 3.5 miliona stanovnistva mi ti fakat dodjemo ko neko malo vece predgradje. Nikakav plan ili cilj igre, obicna zivotna filozofija=>ima posla, nema posla.
Vidi ne valja sa predubjedjenjem pristupati stvarima, nisam mislio ni na kakve teorije zavjere, nego na prostu racunicu: fali nam medicinskog kadra-u ex yu ga ima koliko hoces. Postavis kao uslov da jos i jezik moraju nauciti i eto ga rodjo, dodju ti gotovi proizvodi u koje feninga nisi ulozio, a odmah ih mozes baciti u masinu.
Nasim vodjama to odgovara, hem smanjuje nezaposlenost, hem raja salje familiji pare te imas priliv para koji (izmedju ostalog) drzi ovoj drzavi bradu iznad vode.
-
detroit-mercy
#724 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Kako nisu mobiliniGojeni H wrote:Sve se to amortizira relativno manjim ekonomskim rastom. Bosnjaci nisu pretjerano mobilni ljudi.detroit-mercy wrote:To je odprilike ono sto ja pricam, pogledaj Jugu nakon WWII, veliki gubitici stanovnistva (sto izginulo, sto raseljeno), onda dolaze 60te i masovni odlazak na baustelu (oko 2 million radno sposobnih) ali je sve bilo nadomjesteno visokim natalitetom. Onda nam dolaze godine industrijalizacije i pad broja clanova porodice, medjutim jos uvijek je bilo moguce nadomjestiti i taj pad visokim ucescem agrarnog stanovnistva u ukupnom broju stanovnika. Selo je vazda proizvodilomadner wrote:BiH je imala snazan rast populacije i pored migracije, tako da je natalitet bio na nivou.
Danas, nista od toga.i davalo viskove.
-
detroit-mercy
#725 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja ali ti odlaze oni koji se najvise jebu i sto prave djecu a ostaju ti djuturumi kojim ni Viagra vise ne pomaze_BataZiv_0809 wrote:Desi bre detroitdetroit-mercy wrote:Koje igre, pridajes nam suvise veliki znacaj. Sa nekih 3.5 miliona stanovnistva mi ti fakat dodjemo ko neko malo vece predgradje. Nikakav plan ili cilj igre, obicna zivotna filozofija=>ima posla, nema posla.
![]()
Vidi ne valja sa predubjedjenjem pristupati stvarima, nisam mislio ni na kakve teorije zavjere, nego na prostu racunicu: fali nam medicinskog kadra-u ex yu ga ima koliko hoces. Postavis kao uslov da jos i jezik moraju nauciti i eto ga rodjo, dodju ti gotovi proizvodi u koje feninga nisi ulozio, a odmah ih mozes baciti u masinu.
Nasim vodjama to odgovara, hem smanjuje nezaposlenost, hem raja salje familiji pare te imas priliv para koji (izmedju ostalog) drzi ovoj drzavi bradu iznad vode.