Nedjeljom u dva

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#701 Re: Nedjeljom u dva

Post by dječak sa šibicama »

Nije sve stvar osvete, to su samo alibiji. Ubijalo se po Sarajevu, cuveni Kimun stariji ce se sjetiti tog imena sa navijackih tribina, on je ubijao Srbe i osudjen je na 5 godina. Na AP su ubijali ljude, zatvarali civile u Stelu, premlacivali, i takvih zatvora je bilo dosta. Dovoljno je bilo da nosis nepodobno ime.

Svaki bandit je nosio pusku i radio sta je htio. Nije nikakav alibi za Neleta ali toga je bilo i strah je bio opravdan. A neko ko ne nosi srpsko ime taj strah ne moze razumjeti, i sve mu je nekakva osveta i ko je prvi poceo.
sikstinajn

#702 Re: Nedjeljom u dva

Post by sikstinajn »

laik1981 wrote: 07/06/2023 13:58
Nadrealisti, Pusenje i Nele su bili znacajan dio odgojnog procesa maldim narastajima u jednom dobrom vremenskom periodu. Bar u Sarajevu u kojem sam ja zivio. Imitirali se njihovi skecevi, usvajao zargon, kao djeca se furali na njih. Jako veliki uticaj su imali, a Neleta smo gledali kao protagonistu. Ko kaze da nisu bili simboli grada u jednom vremenskom periodu taj je vjerovatno imao problem sa zanrom.
Nenad Janković a.k.a. dr. Karajlić, još uvijek, i dan danas, priča pitarskim naglaskom iz 80-tih.
ako pogledamo, tj. poslušamo jednu drugu pobjegulju, Tarika Filipovića, npr. koji se trudi da priča hrvacki tečnije i od samoga Krleže, meni lično je Karajlić manje odvratan.
Neleta ne mrzim, otišao je kod svojih, tamo gdje misli da pripada, u stvari ne da misli da pripada, nego on je tamo gdje i pripada.

u ovom intervju u NU2 mi je posebno zapela za uho njegova izjava da je postojao projekat da se Sarajevo napravi centrom muzičke (sa naglaskom na r'n'r) scene u bivšoj državi.

čak je i alternativni jugoslovenski muzičar Toni Montana pjevao o tome u jednoj svojoj pjesmi gdje kaže:

''stari me rek'o poslat u Sarajvo
čuo je da tamo klinci vole rokenro''.
Bodkin

#703 Re: Nedjeljom u dva

Post by Bodkin »

drag_gost wrote: 07/06/2023 20:56 Kolega moj iz jedne firme, sada zivi u Beogradu, rodjeni Sarajlija - roditelji mu pred rat pobjegli u Srbiju, prica sve najgore o Sarajevu i kako su mu oca pred rat na Malti muslimani ganjali oca da ga zakolju. Eh sad.. da nisam bio tu, mozda bih i povjerovao. Ne kazem, bilo je svakakvih cinova osvete i za sve i jedan zlocin se treba odgovarati, ali relativizirati i izjednacavati je nesto sto ne mogu shvatiti. Jarane, Sarajlija si bolan, tvoj grad je granatiran, nismo sami sebe granatirali i niko ti ne trazi da priznas ista od toga, ali nemoj nas uvjeravati u suprotno. I tesko da je on drugacije mogao to sve cuti osim u svojoj kuci. Jednostavno to tako ide, od malih nogu. Te razlike su nepremostive nazalost i nema sanse da tu dodje do nekakve katarze. Facinantno je i da po defaultu podrzava Rusiju i Kinu. I naravno da tvrdi da je covid zavjera Sorosa i slicnih. Nekako to u paketu dodje.
Sta je poenta? Da mu starog niko nije htio zaklati?

Cinjenica je da su srbi 4 godine ubijali sarajevo. Al narativ u sarajevu je generalno “jebiga, sto se cudis sto ti neko kao srbinu jebe mater, srbi su ga rusili”.
Mislim ok, al nemoj onda suplje kad srbi nece da zive u njemu.
A ne kad cuje da se zove dejan, prvo pitanje “jel u srebrenici genocid”, a drugo “gdje si bio u ratu”

Mislim na rende kora. Posteniji su ovi ekstremisti sto su im svi srbi cetnici nekad od ove umjerene raje
dječak sa šibicama

#704 Re: Nedjeljom u dva

Problem sa Nenadom je sto on nikada nece reci ok u Srebrenici je ubijeno toliko i toliko ljudi, to je zlocin, to je genocid, ili ok Sarajevo su opkolili Karadzicevi Srbi i pobili hiljade civila. Mislim, hoce samo ako usput spomene i ubijene u Doboju.
Ne znam gdje se Doboja sjetio, nisam znao da je neko opsjedao Doboj i drzao ga u okruzenju, ubijao civile snajperima i granatama.

On je samo jedan od onih sto vide samo "njihove" zlocine, a nasi zlocini su uvijek neka osveta, neki izolovani incident, neka osveta turcima na ovim prostorima.

Nece on to reci javno ali siguran sam da tako misli. Jer on vidi ubijene u Doboju, kao ekvivalent ubijanju Sarajeva. I takvi kao Nele, koji po pravilu prvi izvuku dupe, takvi filozofi i trovaci, uvijek su i sukrivci sto stradaju nevini ljudi.
John Cleese

#705 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

dječak sa šibicama wrote: 07/06/2023 21:34 Nije sve stvar osvete, to su samo alibiji. Ubijalo se po Sarajevu, cuveni Kimun stariji ce se sjetiti tog imena sa navijackih tribina, on je ubijao Srbe i osudjen je na 5 godina. Na AP su ubijali ljude, zatvarali civile u Stelu, premlacivali, i takvih zatvora je bilo dosta. Dovoljno je bilo da nosis nepodobno ime.

Svaki bandit je nosio pusku i radio sta je htio. Nije nikakav alibi za Neleta ali toga je bilo i strah je bio opravdan. A neko ko ne nosi srpsko ime taj strah ne moze razumjeti, i sve mu je nekakva osveta i ko je prvi poceo.
Ma dobro, bilo je svega.
Da ubiju covjeka na kontrolnom punktu, jer je bio drzak, da upucaju covjeka kroz vrata stana, jer uplasen nije htio otvoriti, da nekom debilu neko pogine, a on na to par minuta kasnije zvjerski iskasapi nozem potpuno apoliticnog susjeda...
Ali paranoja je zavladala davno prije nego se ista od svega toga desilo i to ne utemeljena na aktuelnim zbivanjima nego kao produkt specijalnog rata.
mirota

#706 Re: Nedjeljom u dva

Post by mirota »

DaysleepeR wrote: 07/06/2023 14:30
Bodkin wrote: 07/06/2023 14:18

Klasicno “ko je rekao, a ne sta je rekao”.

Pola stvari sto nele kaze bi iz tudjih (manjih :D) usta bile ok i niko ne bi trepnuo. Ali na neleta sarajevo sa razlogom ima pik i sta god kaze je na noz i neka analiza.

Od svega je najmanji problem sto je otisao u beograd. Samo budala se moze praviti da ne razumije zasto.
A sva pljuvanja po sarajevu mu se nece oprostiti. A dovoljno je pljuvao bez da mu se jos dodaju neke nebulozne stvari

A i generalno imaju ta visoka ovekivanja od sarajevskih srba da glasnije osudjuju od svih ostalih pa onda kao razocarenje kad se ta nebulozna ocekivanja ne ostvare
Niko nije tužniji od mene što je tako ispalo.
Sarajevo zaista Neletu nije ništa uradilo prije nego je otišao, pa i dok je bio u Beogradu.
Pisalo se po novinama da je četnik, pa šta. Pisalo se i o građanima Sarajeva da bacaju srpsku djecu lavovima u Pionirskoj.
Nekako se zaboravlja stradanje koje je ovaj grad preživio. Zadnji sam koji drži patriotsku stranu. Sarajevo jeste brutalizirano i popljačkano od strane raznoraznih jedinica TO i "specijalne policije" koje su vodili kriminalci. I jeste bilo svega. I više su najebali 100 puta neki ljudi po Sarajevu i sa "ispravnim" imenom i prezimenom nego neki srbi ili hrvati. Nekog je dobar stan ili auto koštao batina i poniženja, ili atraktivan poslovni prostor. Svašta se dešavalo. Ništa od toga ne znači da je Nele ta moralna vertikala koja će o tome da priča.
Najgore je to što ti neko razvaljuje grad a ti govoriš neka je. Nek se predaju. Sami su krivi. A onda kad NATO bobarduje Beograd, u čudu si otkud to, na nevini narod, ničim zasluženo. Ma hajte molim vas. To mu Sarajevo neće oprostiti, a ni Bregi, pored svih koncerata i svega, Brega je i dalje šupčina u gradu, i osmjehuju mu se samo na kojekakvim VIP prijemima. Obična raja, ne bih rekao.
ahahahaha a Brega se cese radi toga, omg
NediM17

#707 Re: Nedjeljom u dva

Post by NediM17 »

LSD wrote: 07/06/2023 17:44
Osmi Socrates wrote: 07/06/2023 17:42 Ako otimaš zemlju, ljudi moraju u gradove. Tako se mjenja demografska slika grada.

Možda je neprecizno napisano u ovom slučaju, ali agrarna reforma može imati veliki utjecaj na gradove.
Jbg, pojedincima izgleda treba crtati neke stvari,ali ni tad ne znaci da ce shvatiti :mrgreen:
Pa cekaj, kome su otimali zemlju, ako su Bosnjacima onda su se oni doseljavali u gradove.
Ti kazes Srbi se doseljavali u gradove jer su Bosnjacima otimali zemlju, hajd' se prvo malo dogovori sa sobom.
mirota

#708 Re: Nedjeljom u dva

Post by mirota »

LSD wrote: 07/06/2023 19:06
dječak sa šibicama wrote: 07/06/2023 18:46 Onda lijepo kazes, rijesili smo se Srba vidi ih kakvi su prljavi, pokvareni, podli. Nele otisao sa svojima ko ga jebe cetnik.
Srbi su potjerali prvo bosnjake iz njihovih gradova, prvo etnicko ciscenje
Srbi su granatirali i snajperali Sarajevo 4 godine
Srbi sa zatim potjerali Srbe iz Sarajeva, dakle svoj narod, drugo etnicko ciscenje..Krajisnik dosao i rekao Hajmo raja pedala, izdajnik ko ostane :run:
Srbi su napravili genocid u BiH, dokazano na međunarodnim tribinalima

Srbi, ne kinezi, eskimi ili marsovci.

I sad kad se kazu neke istine, onda je to problem i politicka nekorektnost :-)
ajde ne kenjaj, mene i sestru su te fine zelene beretke pregledali 2 dana pred zvanicnog pocetka rata, pretresali nam kese, a mi studenti, malo objektivnosti nije naodmet
mirota

#709 Re: Nedjeljom u dva

Post by mirota »

NediM17 wrote: 07/06/2023 22:00

Jbg, pojedincima izgleda treba crtati neke stvari,ali ni tad ne znaci da ce shvatiti :mrgreen:
Pa cekaj, kome su otimali zemlju, ako su Bosnjacima onda su se oni doseljavali u gradove.
Ti kazes Srbi se doseljavali u gradove jer su Bosnjacima otimali zemlju, hajd' se prvo malo dogovori sa sobom.
a kompletan Visnjik preuzeli Muslimani u 2. svjetskom ratu kad su nacisti izbacili Jevreje
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#710 Re: Nedjeljom u dva

Post by PreWiBa »

mirota wrote: 07/06/2023 22:01

Srbi sa zatim potjerali Srbe iz Sarajeva, dakle svoj narod, drugo etnicko ciscenje..Krajisnik dosao i rekao Hajmo raja pedala, izdajnik ko ostane :run:

ajde ne kenjaj, mene i sestru su te fine zelene beretke pregledali 2 dana pred zvanicnog pocetka rata, pretresali nam kese, a mi studenti, malo objektivnosti nije naodmet
Ne kontam, šta želiš reći sa svojim komentarom?

Ne možeš pregledanje kese voditi u ravan sa periodom 92-95 u Sarajevu...
mirota

#711 Re: Nedjeljom u dva

Post by mirota »

sehohari wrote: 07/06/2023 22:06

aaa, odkud naoruzane zelene beretke prije rata ?? to je bilo 28.3.1992. npr ...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#712 Re: Nedjeljom u dva

Post by PreWiBa »

mirota wrote: 07/06/2023 22:07

Pa čuj otkud
Valjda je neko skupio malo oružja u pozadini. Pa govorimo o periodu gdje se u manjim mjestima već bacaju bombe na nesrpske radnje, kafiće i tkd.
Da ne govorimo o ratu u HR
John Cleese

#713 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

mirota wrote: 07/06/2023 22:07

Pa vec pocetkom marta su bile postavljene barikade u reziji SDS :)
O sranjima koja su se prije u bivsoj Jugi desavala da i ne govorim - naravno da ce se ljudi organizirati i naoruzavati.
Uzgred, to je takodje dio planirane "velike slike".
Protiv koga bi Milosevicevi majmuni inace ratovali da nisu blagovremeno isprepadali i nahuskali ljude da se naoruzavaju, sve ljude redom?
Mislis da je slucajno sto su dopustili da preko granice prodje oruzje za Tudjmanovu ekipu, ali nisu propustili da sve to pomno prate, snimaju, dokumentiraju, montiraju u dokumentarac i ekspresno emitiraju na nacionalnoj televizijskoj frekvenciji, da svi vide sve, ukljucujuci i Spegeljeve "bravure"?
DaysleepeR

#714 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

Ima puno mitova i misterija, ali Zelene Beretke to odavno nisu. Ne mogu da vjerujem da neko i dalje misli da je nekolicina Švrakićevih sitnih mahalskih varalica bila neka sila i faktor u ratu :D
John Cleese

#715 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

DaysleepeR wrote: 07/06/2023 22:29 Ima puno mitova i misterija, ali Zelene Beretke to odavno nisu. Ne mogu da vjerujem da neko i dalje misli da je nekolicina Švrakićevih sitnih mahalskih varalica bila neka sila i faktor u ratu :D
Valjda je htio reci da su se ljudi u Sarajevu "nicim izazvani" naoruzavali - eto nije rat ni poceo, a neko je pretresao studentima kese... :|
DaysleepeR

#716 Re: Nedjeljom u dva

Post by DaysleepeR »

Mora da on jos uvijek vjeruje da je 1991 u Dubrovniku i okolici bilo 30000 ustasa koji su spremali napad na Boku Kotorsku...
John Cleese

#717 Re: Nedjeljom u dva

Post by John Cleese »

DaysleepeR wrote: 07/06/2023 22:45 Mora da on jos uvijek vjeruje da je 1991 u Dubrovniku i okolici bilo 30000 ustasa koji su spremali napad na Boku Kotorsku...
I da ce Trebinjci zaista izgraditi "jos ljepsi i jos stariji" Dubrovnik? :D
LSD

#718 Re: Nedjeljom u dva

Post by LSD »

NediM17 wrote: 07/06/2023 22:00

Jel to pokusavas trollati ili fakat nista ne kontas o cemu se pise ovdje vec nekoliko stranica ?

Pa npr. mojoj familiji su otimali zemlju, u Sarajevu, a bošnjaci su bili, domicilni, starosjedioci, nebitno...evo šta kažeš na to ? da vidim baš taj tvoj rezon :mastakazes:
LSD

#719 Re: Nedjeljom u dva

Post by LSD »

I moju porodicu su pregledali, maltretirali, upadali u kucu, ukrali neke stvari, vjerovao ili ne- pa ih ne izjednacavam sa cetnicima koji su 4 godine rokali po gradu i ovim sto sam napisao u postu kojeg si citirao.

Stidi se :oops:
NediM17

#720 Re: Nedjeljom u dva

Post by NediM17 »

@LSD Mani suplje, pominjao si agrarnu reformu koja je dovela do doseljavanja Srba u gradove.
Ja sam se referisao na to.
Pitam te opet, ako su Bosnjacima otimali zemlju agrarnom reformom ko bi se po tebi onda trebao doseljavati u gradove?
LSD

#721 Re: Nedjeljom u dva

Post by LSD »

NediM17 wrote: 07/06/2023 23:23 @LSD Mani suplje, pominjao si agrarnu reformu koja je dovela do doseljavanja Srba u gradove.
Ja sam se referisao na to.
Pitam te opet, ako su Bosnjacima otimali zemlju agrarnom reformom ko bi se po tebi onda trebao doseljavati u gradove?
Od citavog tog posta ti se dohvatio samo dvije rijeci - agrarne reforme :lol: eto, nacionalizacija imovine u Jugoslaviji, to jest pljacka imovine... jel ti sad preciznije i lakše za razumjeti o cemu se pise ovdje ?
Majke mi, ko da si ometen u razvoju pa nista ne kontas :-)
Last edited by LSD on 07/06/2023 23:43, edited 1 time in total.
drag_gost

#722 Re: Nedjeljom u dva

Post by drag_gost »

Bodkin wrote: 07/06/2023 21:45
drag_gost wrote: 07/06/2023 20:56 Kolega moj iz jedne firme, sada zivi u Beogradu, rodjeni Sarajlija - roditelji mu pred rat pobjegli u Srbiju, prica sve najgore o Sarajevu i kako su mu oca pred rat na Malti muslimani ganjali oca da ga zakolju. Eh sad.. da nisam bio tu, mozda bih i povjerovao. Ne kazem, bilo je svakakvih cinova osvete i za sve i jedan zlocin se treba odgovarati, ali relativizirati i izjednacavati je nesto sto ne mogu shvatiti. Jarane, Sarajlija si bolan, tvoj grad je granatiran, nismo sami sebe granatirali i niko ti ne trazi da priznas ista od toga, ali nemoj nas uvjeravati u suprotno. I tesko da je on drugacije mogao to sve cuti osim u svojoj kuci. Jednostavno to tako ide, od malih nogu. Te razlike su nepremostive nazalost i nema sanse da tu dodje do nekakve katarze. Facinantno je i da po defaultu podrzava Rusiju i Kinu. I naravno da tvrdi da je covid zavjera Sorosa i slicnih. Nekako to u paketu dodje.
Sta je poenta? Da mu starog niko nije htio zaklati?

Cinjenica je da su srbi 4 godine ubijali sarajevo. Al narativ u sarajevu je generalno “jebiga, sto se cudis sto ti neko kao srbinu jebe mater, srbi su ga rusili”.
Mislim ok, al nemoj onda suplje kad srbi nece da zive u njemu.
A ne kad cuje da se zove dejan, prvo pitanje “jel u srebrenici genocid”, a drugo “gdje si bio u ratu”

Mislim na rende kora. Posteniji su ovi ekstremisti sto su im svi srbi cetnici nekad od ove umjerene raje
Ne shvatam je li mene pitas sta mi je poenta? Mozda sam i ja srbin iz sarajeva, ali ne gledam to.. mozda sam lud, ali nekako sam bosanac.
belfy

#723 Re: Nedjeljom u dva

Post by belfy »

n+1 wrote: 07/06/2023 12:42
DaysleepeR wrote: 07/06/2023 12:37

Ja se ne bih složio.
On lijepo piše o vlastitim uspomenama, a sve ostalo čega se dotiče a ima veze sa Sarajevom je dno dna.
Veći dio knjige zahvata period do rata. I to je čisti panegirik gradu kao kulturnom El Doradu. Onda, naravno, ide rat i dvije profulane hipoteze: ona o protjeranim Srbima, i izborima kao preludiju za rat.

Ali te dvije hipoteze nipošto ne bi trebalo poistovjetiti sa knjigom.
da ne kvotam sve gdje te ne razumijem samo cu pitati. odakle, tebi, tek tako, odjednom dodje da ga peres?
Edin H.

#724 Re: Nedjeljom u dva

Post by Edin H. »

breuer wrote: 07/06/2023 15:52 a i to Periklovo dopa trajalo nepunu deceniju... :-) moj stari se fali kako su na proputovanjima kroz češku fol oni bili neko i nešta...Prag za Sarajevo izmislilo pojam grada jebote :-)

Sarajevo bilo i ostalo nebitan provincijski grad na obodu evropske civilizacije...
Pa šta je slagao stari?

Česi prodavali peškire i pegle da proguraju desetak dama na moru.
dječak sa šibicama

#725 Re: Nedjeljom u dva

Cesi su kao i ostatak istocne Europe, civilizacijska gospoda, koju je komunizam unazadio tih godina.

Cim su se rijesili ideologije, procvjetali su, uostalom dovoljno je pogledati gdje su dogurali Cesi, Balticki narodi, Poljaci, Madjari za ovih 30 goidina, a gdje smo se mi srozali.
Post Reply