Cengici (Ch willa) i Alipase (AP polje) su garant stare srpske porodicesehohari wrote: ↑07/06/2023 17:53 Nije otimana zemlja u "gradu", jer je tada grad bio do Marindvora.
Kompletan Novi Grad sa Dobrinjom, Ilidža, Vogošća... većina naselja u tim gradskim opštinama je nastala za vrijeme SFRJ.
Šta mislite, na čijoj zemlji su napravljene sve zgrade na tom potezu?
Ali istina jeste da je Sarajevo bilo multietničan grad do srži, rijetka su naselja gdje su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati bili dominantni.
Nedjeljom u dva
Moderator: anex
-
LSD
#676 Re: Nedjeljom u dva
- muha_sa
#677 Re: Nedjeljom u dva
Palili stanove--ja gledo kako gori neboder na Grbavici preko puta Bristola--mojoj sestri -- u B.Jedinstva na Grbavici -- poganceri osim što su popljackali jebeni namještaj izvalili i staru pocincanu kadu i wc šolju
Kad smo ušli u moju firmu u Rajlovcu našli sve opuhano i gole prostorije -- cak su ogradu oko firme isjekli al je nisu uspjeli odvuc
- dječak sa šibicama
#678 Re: Nedjeljom u dva
Onda lijepo kazes, rijesili smo se Srba vidi ih kakvi su prljavi, pokvareni, podli. Nele otisao sa svojima ko ga jebe cetnik.
A ne markove konake.
Naravno da se Sarajevo promijenilo, kao i Banjaluka, Mostar, Zenica ili bilo koji drugi grad. Dobili sta su htjeli, vecina, potvrdjeno na prvim demokratskim izborima. Tri tora u kojem je svaka ovca zadovoljna svojim, samo neka su oni prljavi pokvareni podli otisli odavde.
Dokle to ide, do agrarne reforme, samo se ceka Fatmir i Yasmin Mulahusy da daju svoju ocjenu. Inace, od dobrog niko nikada nije pobjegao. Zavrsio bi.
A ne markove konake.
Naravno da se Sarajevo promijenilo, kao i Banjaluka, Mostar, Zenica ili bilo koji drugi grad. Dobili sta su htjeli, vecina, potvrdjeno na prvim demokratskim izborima. Tri tora u kojem je svaka ovca zadovoljna svojim, samo neka su oni prljavi pokvareni podli otisli odavde.
Dokle to ide, do agrarne reforme, samo se ceka Fatmir i Yasmin Mulahusy da daju svoju ocjenu. Inace, od dobrog niko nikada nije pobjegao. Zavrsio bi.
-
LSD
#679 Re: Nedjeljom u dva
muha_sa wrote: ↑07/06/2023 18:43
Palili stanove--ja gledo kako gori neboder na Grbavici preko puta Bristola--mojoj sestri -- u B.Jedinstva na Grbavici -- poganceri osim što su popljackali jebeni namještaj izvalili i staru pocincanu kadu i wc šolju![]()
Kad smo ušli u moju firmu u Rajlovcu našli sve opuhano i gole prostorije -- cak su ogradu oko firme isjekli al je nisu uspjeli odvucSve i jedan im je stan vracen-cak i one koje su svojom rukom popalili (naši ih renovirali) im vratili i oni ih odmah tušnuli. Napuštene kuce im vracene--sve su prodali i sad ja trebam jednom žvalji žvaljavom vjerovat
može tu šuplju prosipat svojim istomišljenicima i djecurliji koji vjeruju njihovim bajkama
Ne moze tebi Zvaljo supljirati, ali moze neinformisanoj raji koja veze nema...a ima ih na ovoj temi pun qrc, nažalost...koji imaju razumijevanje za tu njegovu jeftinu demagogiju
-
Osmi Socrates
#680 Re: Nedjeljom u dva
Vrhunac cinizma je kad o "dobrom od kojeg niko ne bježi" pričaš nakon onakvog rata.
Zna se ko ga je počeo i zašto. Možemo glavu u pijesak i pretvarati se da to ne znamo. I to je mogućnost. Nakon 30 godina i "ko nas bre zavadi" ne izgleda tako necivilizacijski, I guess. Da ne govorim o gorim stvarima.
Zna se ko ga je počeo i zašto. Možemo glavu u pijesak i pretvarati se da to ne znamo. I to je mogućnost. Nakon 30 godina i "ko nas bre zavadi" ne izgleda tako necivilizacijski, I guess. Da ne govorim o gorim stvarima.
- muha_sa
#681 Re: Nedjeljom u dva
Ako je meni namjenjeno žestoko si se zajebodječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 18:46 Onda lijepo kazes, rijesili smo se Srba vidi ih kakvi su prljavi, pokvareni, podli. Nele otisao sa svojima ko ga jebe cetnik.
A ne markove konake.
Nek se obrate Klickovicu jer Krajišniku krepanom ne mogu
U Blažuju gdje je sad ona benzinska prije Mujanica sa desne strane živjela je porodica Kapor--imali su svoju kafanu i dobru baštu
Eno ih u majcici Srbiji
- dječak sa šibicama
#682 Re: Nedjeljom u dva
Ma nije tebi namijenjeno 
Vise za ove agrarne reformiste
Vise za ove agrarne reformiste
- muha_sa
#683 Re: Nedjeljom u dva
Halali tak ti Boguševca i Hambine carine
- dječak sa šibicama
#684 Re: Nedjeljom u dva
Kakve to veze ima ko je poceo i ostala prica, ljudi ne bjeze od dobrog, a sad ako se vi upinjete dokazati da su oni pokvareni smradovi svi do zadnjeg pa su zato otisli unatoc velikoj ljubavi koja im je ponudjena... neka vam bude.Osmi Socrates wrote: ↑07/06/2023 18:50 Vrhunac cinizma je kad o "dobrom od kojeg niko ne bježi" pričaš nakon onakvog rata.
Ovo svakako nije tema, ali nije lose uvijek se podsjetiti koliko je manjka empatije i altruizma kod ljudi. Uglavnom, otisao kod svog naroda, u svoj tor, i sretno mu bilo.
-
Osmi Socrates
#685 Re: Nedjeljom u dva
A šta si ti očekivao da će se desiti nakon rata u kojem je jedan od ciljeva srpske agresije da nestane bošnjačkog naroda i svakog traga islama u BiH? Samim tim i da nestane Bosne. Pa kad to nije uspjelo, hajmo alternativnu "ko nas bre zavadi".dječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 18:56Kakve to veze ima ko je poceo i ostala prica, ljudi ne bjeze od dobrog, a sad ako se vi upinjete dokazati da su oni pokvareni smradovi svi do zadnjeg pa su zato otisli unatoc velikoj ljubavi koja im je ponudjena... neka vam bude.Osmi Socrates wrote: ↑07/06/2023 18:50 Vrhunac cinizma je kad o "dobrom od kojeg niko ne bježi" pričaš nakon onakvog rata.
Ovo svakako nije tema, ali nije lose uvijek se podsjetiti koliko je manjka empatije i altruizma kod ljudi. Uglavnom, otisao kod svog naroda, uneku svoj tor, i sretno mu bilo.
Ne moraš se ti osjećati kao Bošnjak (nisam ni ja Bošnjak) i ne moraš biti musliman (nisam ni ja), ali valjda je i budali jasno šta se dešavalo tokom rata.
Ovdje sad prosipati neku naknadnu šuplju priču može svako. S obzirom šta se desilo, Sarajevo je čak iznenađujuće inkluzivno.
-
LSD
#686 Re: Nedjeljom u dva
Srbi su potjerali prvo bosnjake iz njihovih gradova, prvo etnicko ciscenjedječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 18:46 Onda lijepo kazes, rijesili smo se Srba vidi ih kakvi su prljavi, pokvareni, podli. Nele otisao sa svojima ko ga jebe cetnik.
Srbi su granatirali i snajperali Sarajevo 4 godine
Srbi sa zatim potjerali Srbe iz Sarajeva, dakle svoj narod, drugo etnicko ciscenje..Krajisnik dosao i rekao Hajmo raja pedala, izdajnik ko ostane
Srbi su napravili genocid u BiH, dokazano na međunarodnim tribinalima
Srbi, ne kinezi, eskimi ili marsovci.
I sad kad se kazu neke istine, onda je to problem i politicka nekorektnost
Last edited by LSD on 07/06/2023 19:07, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#687 Re: Nedjeljom u dva
Prijatelju, niti su svi Srbi otisli nakon rata, niti su bjezali iz Sarajeva jer su cetnici. Brzo zaboravljas sta se dogadjalo u Sarajevu od prvog dana rata, ali da ne idemo na te teme, uglavnom je to nacionalno raslojavanje devedesetih kao nista drugo pokazalo kolika je prica o raji i bratstvu jedinstvu, bila jedna velika laz.
Sto bi rekla Emilija iz Boljeg zivota, tek kad pukne bubanj vidis ko je ko i odakle je dosao, kod nas je puko metak.
Sto bi rekla Emilija iz Boljeg zivota, tek kad pukne bubanj vidis ko je ko i odakle je dosao, kod nas je puko metak.
-
HelaS
#688 Re: Nedjeljom u dva
Ne pokazuj nam svoje sline, ne pretjeruj. Nije takodječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 15:06 Pa Srbi su u ogromnoj vecini otisli, nesto ih ne vidim po gradu, dijete koje se zove Dejan srest ces mozda jednom u godini dana.
Torovi su se podijeli, Sarajevo je u bosnjackom a Srbi imaju novi grad, Istocno.
-
John Cleese
#689 Re: Nedjeljom u dva
Nisu, naravno - no ko je posjedovao zemljiste je, ipak, nesto slozenija tematika
Primjera radi, ona tri nebodera kod kina Kumrovec (Dzemala Bijedica, tada Ilidzanska cesta 27 a,b,c) izgradjena su, ako se ne varam na zemlji koja je pripadala porodici Dafinic (u zamjenu su, valjda, dobili poslovni prostor (zelenaru) i ne znam koliko stanova).
Kuca i vocnjak su jos dugo ostali izmedju tramvajske pruge i nebodera i poruseni su nekoliko godina kasnije, kad je izgradjena nova cesta prema Ilidzi (danasnji Bulevar Mese Selimovica) i poslovni prostor izmedju ceste i naselja.
- dječak sa šibicama
#690 Re: Nedjeljom u dva
Sve je bila necija zemlja, kako je do nje dosao ko zna, znaju se i stare porodice iz sarajevskog polja i okoline. Ja licno ne znam previse o tome, znam za Mladjene oni su valjda one kuce dobili kao reparaciju, jesu li dali zemlju za AP ili kako? Sucuri u Vogosci, Softici ako se ne varam Vogosca ili ovaj dio prema Ugorskom, Karisici na Luzanima. Bicakcici gore iza stare Breke.
To je i nebitno, takvim stvarima se bavi Nele Karajlic, i to je tema gdje se Nele i agrarni reformisti trebaju obracunati na nekom svom virutalnom mjestu
To je i nebitno, takvim stvarima se bavi Nele Karajlic, i to je tema gdje se Nele i agrarni reformisti trebaju obracunati na nekom svom virutalnom mjestu
-
Osmi Socrates
#691 Re: Nedjeljom u dva
A ti zaboravljaš šta se dešavalo u Jugoslaviji prije rata. Šta su radili srpski akademici, popovi, istaknute ličnosti, i, naravno, političari. I zaboravljaš da je Karadžić najavio nestanak Bošnjaka. Šta sad? Karadžić se samo šalio?dječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 19:07 Prijatelju, niti su svi Srbi otisli nakon rata, niti su bjezali iz Sarajeva jer su cetnici. Brzo zaboravljas sta se dogadjalo u Sarajevu od prvog dana rata, ali da ne idemo na te teme, uglavnom je to nacionalno raslojavanje devedesetih kao nista drugo pokazalo kolika je prica o raji i bratstvu jedinstvu, bila jedna velika laz.
Nacionalno raslojavanje je krenulo iz Srbije. Ciljevi rata su bili uzimanje većeg dijela teritorije Hrvatske, nestanak Bošnjaka i bilo kakvih tragova islama iz BiH, i uzimanje onoliko bosanske teritorije koliko mogu, ako može i cijelu BiH, razgraničavanje sa Hrvatima. Dakle, cilj rata je bio genocid. To i Mladić kaže prije nego što je krenuo u ostvarivanje tog plana.
Gdje se Karajlić bilo kako osvrće na ovu tematiku? Kakav crni Ante Marković i reformisti?
I imao bih pokoju i o tom jugoslovenstvu. Naime, i Milošević je bio Jugosloven. Sasvim je jasno i da jugoslovenski fašizam postoji (ili je postojao), da se prirodno naslanja na srpski fašizam, i da, kao i bilo koji drugi fašizam, nije bio nimalo miroljubiv prema određenim grupama.
-
John Cleese
#692 Re: Nedjeljom u dva
dječak sa šibicama wrote: ↑07/06/2023 19:38 Sve je bila necija zemlja, kako je do nje dosao ko zna, znaju se i stare porodice iz sarajevskog polja i okoline. Ja licno ne znam previse o tome, znam za Mladjene oni su valjda one kuce dobili kao reparaciju, jesu li dali zemlju za AP ili kako? Sucuri u Vogosci, Softici ako se ne varam Vogosca ili ovaj dio prema Ugorskom, Karisici na Luzanima. Bicakcici gore iza stare Breke.
To je i nebitno, takvim stvarima se bavi Nele Karajlic, i to je tema gdje se Nele i agrarni reformisti trebaju obracunati na nekom svom virutalnom mjestu![]()
A i vjerojatno su mnoge porodice (ne sve, naravno) do posjeda dosle agrarnom reformom koja se, kako je @Madner vec pisao, zaista desila izmedju dva svjetska rata.
- Isner
#693 Re: Nedjeljom u dva
Meni je pricao jedan novinar koji jako dobro poznaje Neleta i Kustu da se prilikom organizacije koncerata tog beogradskog "No smoking" orkestra Nele debelo ugrađivao u smislu da je dogovarao cijenu nastupa i na tu cijenu, bez znanja ostalih uzimao dodatne pare od organizatora... To je bilo prije nekih desetak godina..
I od tada, zaista, ne vidim da više sviraju zajedno, mislim da rece da je zbog takvih stvari doslo i do tuce..
Nele je takav kakav jeste, to je zavrsena prica... Postujem njegov album "Ja nisam odavle" ali sve nakon toga sto je snimao apsolutno nije vrijedno pomena..
I od tada, zaista, ne vidim da više sviraju zajedno, mislim da rece da je zbog takvih stvari doslo i do tuce..
Nele je takav kakav jeste, to je zavrsena prica... Postujem njegov album "Ja nisam odavle" ali sve nakon toga sto je snimao apsolutno nije vrijedno pomena..
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#694 Re: Nedjeljom u dva
I fakat kad pade prva žrtva u ratu
I ovaj pobježe poslije dvije granate
I reče o raji sve najgore
Zaboravio je bio sve zajedničke akcije
Zaboravio je bio sve zajedničke derneke
Zaboravio je bio kako sam njega
I onog malog Dragu
Dva put spasio od belaja
I sada u miru svog šehera bez šupka
Razmišljam o riječima rahmetli babe Atifa
U rijetkim trenutcima kad je ovaj bio trijezan
Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku
Završit će karijeru u nižerazrednom “Vratniku”
I ovaj pobježe poslije dvije granate
I reče o raji sve najgore
Zaboravio je bio sve zajedničke akcije
Zaboravio je bio sve zajedničke derneke
Zaboravio je bio kako sam njega
I onog malog Dragu
Dva put spasio od belaja
I sada u miru svog šehera bez šupka
Razmišljam o riječima rahmetli babe Atifa
U rijetkim trenutcima kad je ovaj bio trijezan
Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku
Završit će karijeru u nižerazrednom “Vratniku”
Last edited by sime_cipol on 07/06/2023 20:02, edited 1 time in total.
-
LSD
#695 Re: Nedjeljom u dva
Mojoj familiji oduzeta zemlja od strane komunistaJohn Cleese wrote: ↑07/06/2023 19:34Nisu, naravno - no ko je posjedovao zemljiste je, ipak, nesto slozenija tematika
Primjera radi, ona tri nebodera kod kina Kumrovec (Dzemala Bijedica, tada Ilidzanska cesta 27 a,b,c) izgradjena su, ako se ne varam na zemlji koja je pripadala porodici Dafinic (u zamjenu su, valjda, dobili poslovni prostor (zelenaru) i ne znam koliko stanova).
Kuca i vocnjak su jos dugo ostali izmedju tramvajske pruge i nebodera i poruseni su nekoliko godina kasnije, kad je izgradjena nova cesta prema Ilidzi (danasnji Bulevar Mese Selimovica) i poslovni prostor izmedju ceste i naselja.
Zjenica guzice moje, vracaj zemlju
- Isner
#696 Re: Nedjeljom u dva
Mojoj porodici oduzeto preko 70 dunuma u komadu i još 20 dunuma šume na drugom mjestu.. Nije agrarna reforma al jest agrarna nacionalizacija...
-
John Cleese
#697 Re: Nedjeljom u dva
LSD wrote: ↑07/06/2023 20:02Mojoj familiji oduzeta zemlja od strane komunistaJohn Cleese wrote: ↑07/06/2023 19:34
Nisu, naravno - no ko je posjedovao zemljiste je, ipak, nesto slozenija tematika
Kuca i vocnjak su jos dugo ostali izmedju tramvajske pruge i nebodera i poruseni su nekoliko godina kasnije, kad je izgradjena nova cesta prema Ilidzi (danasnji Bulevar Mese Selimovica) i poslovni prostor izmedju ceste i naselja.tamo kod tvornice Zica, gdje sad onaj Cinestar i parking...a sve pod pricom bratsvo-jedinstvo, zjenica oka.
Zjenica guzice moje, vracaj zemlju![]()
![]()
![]()
Nikako da se nakanim da odem da se svecano popisam na grob onom govnetu Olbini...
-
LSD
#698 Re: Nedjeljom u dva
BravoJohn Cleese wrote: ↑07/06/2023 20:18Ma i mojoj je i to na mnogo atraktivnijem mjestu - ne vjerujem da ce ikada ista od toga biti, pojeli skakavci
![]()
Nikako da se nakanim da odem da se svecano popisam na grob onom govnetu Olbini...![]()
Mada, od crvenih komunista su gori samo ovi zeleni termiti i skakavci
- drag_gost
#699 Re: Nedjeljom u dva
Kolega moj iz jedne firme, sada zivi u Beogradu, rodjeni Sarajlija - roditelji mu pred rat pobjegli u Srbiju, prica sve najgore o Sarajevu i kako su mu oca pred rat na Malti muslimani ganjali oca da ga zakolju. Eh sad.. da nisam bio tu, mozda bih i povjerovao. Ne kazem, bilo je svakakvih cinova osvete i za sve i jedan zlocin se treba odgovarati, ali relativizirati i izjednacavati je nesto sto ne mogu shvatiti. Jarane, Sarajlija si bolan, tvoj grad je granatiran, nismo sami sebe granatirali i niko ti ne trazi da priznas ista od toga, ali nemoj nas uvjeravati u suprotno. I tesko da je on drugacije mogao to sve cuti osim u svojoj kuci. Jednostavno to tako ide, od malih nogu. Te razlike su nepremostive nazalost i nema sanse da tu dodje do nekakve katarze. Facinantno je i da po defaultu podrzava Rusiju i Kinu. I naravno da tvrdi da je covid zavjera Sorosa i slicnih. Nekako to u paketu dodje.
-
John Cleese
#700 Re: Nedjeljom u dva
Da stvar bude gora, moji preci bi bili upravo crveni, samo sto niko od njih nije ostao ziv da zvizne dobru samarcinu pomenutom govnetu, koje ih je i osobno poznavalo i to jako dobro - ne toliko zbog imovine vec vise zbog toga sto smrad ne samo da je izlagao smrtnoj opasnosti suprugu i djecu jednog od njih organizirajuci u njihovoj kuci partijske sastanke i da mu pritom nije padalo na pamet da bi i oni trebali nesto jesti, nego je jos i upozoravao doslovno da, ako se desi provala, "i ona i djeca mogu umrijeti", ali on "mora ostati ziv", jer je vazan partijski funkcioner.LSD wrote: ↑07/06/2023 20:37BravoJohn Cleese wrote: ↑07/06/2023 20:18
Ma i mojoj je i to na mnogo atraktivnijem mjestu - ne vjerujem da ce ikada ista od toga biti, pojeli skakavci
![]()
Nikako da se nakanim da odem da se svecano popisam na grob onom govnetu Olbini...![]()
![]()
Mada, od crvenih komunista su gori samo ovi zeleni termiti i skakavci![]()
E ta mu je bas bila za dobru vaspitnu, ako ne i za propisan degenek
Ali, eto - kad je trebalo, nije imao ko.