Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

hrastov žižak

#701 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Uoči bitke posljednji veliki perzijski general Rustem šalje muslimanskom vojskovođi Sa'd ibn Ebi Vekkasu izaslanika sa porukom da se njegovi, tj. Sa'dovi, dojučerašnji čobani ne igraju sa njima Perzijancima koji su nadživjeli i Grčku i Rim, a sa Bizantijom se uspješno bore stoljećima jer da im se u protivnom ne piše dobro. Sa'd, r. a., mu je odgovorio vrlo kratko: ne znam šta ste radili s Grcima, Rimljanima i Bizantijcima, ali znam da vam ujutro dolazim sa vojskom ljudi kojima je draža smrt nego vama život! Sudbina Perzije bila je zapečaćena. Vrlo brzo nije više bilo spomena ni Rustemu ni njegovoj carevini.

Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.

:)

Tebi ako smeta neko što vjeruje tvoj problem. Tvoj najveći problem je što ne čitaš jer te zanima, nego čitaš samo da nađeš nešto na što ćeš "provokativno" odgovoriti.
Zanimljiva priča. Pokazuje kako se širio islam :)
Ne vidim kako Hegelova tvrdnja ima ikakve veze s prethodnom pričom ili prethodnim postom. Hajde molim te objasni.
Tkd

#702 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Izvini, drag si mi kolega, ali ti miješaš pojmove.

Taj isti vojskovođa je postavljao 2 pitanja :

- Hoćete li se predati i preći na Islam (ako je odgovor bio ne, uslijedilo je...)
- Hoćete li se predati i ostati u vašoj vjeri (ako je odgovor bio ne, uslijedilo je...)

Nama je draža smrt nego vama život. Previše gledaš krstaške ratove . To nisu bili Muslimani ;-)

Držimo se teme, dakle:

Bošnjaci su klinički mrtav narod, samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili. Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali. Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz! A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!

Ovo je bilo posljednje u vezi teme :dance:
hrastov žižak

#703 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Izvini, drag si mi kolega, ali ti miješaš pojmove.

Taj isti vojskovođa je postavljao 2 pitanja :

- Hoćete li se predati i preći na Islam (ako je odgovor bio ne, uslijedilo je...)
- Hoćete li se predati i ostati u vašoj vjeri (ako je odgovor bio ne, uslijedilo je...)

Nama je draža smrt nego vama život. Previše gledaš krstaške ratove . To nisu bili Muslimani ;-)
WTF? :shock:
I Karadžić je imao sličan ultimatum, pa ti vidi.

Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Odobravaš ubijanje ljudi samo što ne prihvataju nametnutu religiju. Kako misliš previše gledam krstaške ratove?
Imenica koja obilježava pripadnika islama se piše malim početnim slovom, dakle piše se musliman, a ne Musliman.
Ovo o Bošnjacima je gomila mitova.
Tkd

#704 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ti očigledno imaš nekih problema sa čitanjem. Druga stvar, u tvojih 700 postova ima isto grešaka, no ja kada nemam argumenata ne opominjem za pravopis.

Nekome mit, nekome istina.

Husein-kapetan Gradaščević  "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" – 1831. (u razgovoru sa Osmanskim beglerbegom, kada mu je Osmanski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će."

Drži se teme, mani se Radovana i njegove bolesne glave ;-)
hrastov žižak

#705 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Šta sam pogrešno pročitao?
Tkd

#706 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

hrastov žižak wrote:Šta sam pogrešno pročitao?
Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Odobravaš ubijanje ljudi samo što ne prihvataju nametnutu religiju

To si ti napisao. Čitaj šta sam ja. :)
hrastov žižak

#707 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:
hrastov žižak wrote:Šta sam pogrešno pročitao?
Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Odobravaš ubijanje ljudi samo što ne prihvataju nametnutu religiju

To si ti napisao. Čitaj šta sam ja. :)
Da, pogrešna mi je pretpostavka.
Zanima me šta uslijedi ako je odgovor na drugo pitanje ne?
herturty

#708 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

@TKD stvarno brzas...

Ti mora da si neki umjetnik cim tu vehabijsku spiku mozes pomjesati tako suptilno sa jeftinom SDA retorikom i na kraju jos kao slag na tortu staviti tog bosanskog viteza. RTS i Risto Djogo bi te po ramenu potapkali.
Tkd

#709 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Rat. To se dešava prije 1000+ godina, isto kao što se vodio rat na čitavoj planeti. Uvijek je bila prisutna tolerancija da smiješ biti bilo koje vjere iako je na čelu države, carstva Musliman. Nisu Muslimani protjerali 2 miliona krščana iz Španije , kao što su Španci to uradili sa Muslimanima koji su izgradili Granadu i slične. Otjerali ih, a ostavili dvorce izgrađene, naprednu nauku i sve. Zanimljiva ta dvoličnost. Također, tek od Josipa II mislim tamo u 19 vijeku dozvoljeno je i Muslimanima da žive u državi iako nisu na čelu te iste. Kasne Kasnili 1400 godine, ali eto. Zapad je razvijen, do prije 200 godina nisu se ni kupali nego samo šminkali.

Bolan mrzim licemjerstvo. Tebi smeta religija, tvoja stvar. Ne veličam ja nikoga, nego govorim kako je bilo. Pravednost Islama je uvijek bila prisutna. Nije bilo ništa ni slično pokršavanju. Imao si izbor.

Neću više da pišem o tome. Pošalji mi pp ako želiš o tome pisati, da ne pišemo ovdje na temi o Bošnjaštvu.

@ herturty

Kakav vehabija jadan ne bio ?

Čim si Musliman, odmah si vehabija. Nemate pojma šta je uopće vehabija i pričaš o tome. Ja i sda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Mentalitet Bošnje, priča o stvarima o kojima nema veze. :lol:
herturty

#710 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Tkd wrote: @ herturty

Kakav vehabija jadan ne bio ?

Čim si Musliman, odmah si vehabija. Nemate pojma šta je uopće vehabija i pričaš o tome. Ja i sda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Mentalitet Bošnje, priča o stvarima o kojima nema veze. :lol:
Dobro ali imas sliku Aljinu tu pored sebe priznaj! Priznaj... ;)
Tkd

#711 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Drug, ja nisam niti u jednoj stranci. Ne volim da se ližem s nekim radi posla. Pošteno pa makar hrvao po građevini kao sada. Briga me boli, imam svoje "Ja". Od Alije nemam ništa, osim knjige mu koju sam pročitao, ali mislim da mi nije u sobi. On je dobar bio , kakav je onaj zlobnik od sina mu. ;-)
hrastov žižak

#712 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Rat. To se dešava prije 1000+ godina, isto kao što se vodio rat na čitavoj planeti. Uvijek je bila prisutna tolerancija da smiješ biti bilo koje vjere iako je na čelu države, carstva Musliman. Nisu Muslimani protjerali 2 miliona krščana iz Španije , kao što su Španci to uradili sa Muslimanima koji su izgradili Granadu i slične. Otjerali ih, a ostavili dvorce izgrađene, naprednu nauku i sve. Zanimljiva ta dvoličnost. Također, tek od Josipa II mislim tamo u 19 vijeku dozvoljeno je i Muslimanima da žive u državi iako nisu na čelu te iste. Kasne Kasnili 1400 godine, ali eto. Zapad je razvijen, do prije 200 godina nisu se ni kupali nego samo šminkali.

Bolan mrzim licemjerstvo. Tebi smeta religija, tvoja stvar. Ne veličam ja nikoga, nego govorim kako je bilo. Pravednost Islama je uvijek bila prisutna. Nije bilo ništa ni slično pokršavanju. Imao si izbor.

Neću više da pišem o tome. Pošalji mi pp ako želiš o tome pisati, da ne pišemo ovdje na temi o Bošnjaštvu.
Dakle, ipak nisam pogriješio. Nećete prihvatiti naš islam, onda ćemo vas pobit. Zaključak je da ipak nemam problema sa čitanjem kao što ti imaš.
Kakva bolan dvoličnost, gdje sam ja pisao afirmativno o Krstaškim ratovima ili zločinima nad muslimanima (ili jevrejima) u Španiji. Spočitavaš mi kako mi smeta religija, a prije toga mi palamudišo o zločinima u Španiji, koji su također bili zbog religije. Dakle, meni kojem smeta religija su ok religijski ratovi protiv muslimana? Vidiš li u kakvim logičkim pukotinama visiš?
Opet pitam, da li odobravaš ratovanje protiv ljudi koji ne žele prihvatiti tvoju religiju. Napadaš Španske inkvizitore, a odobravaš džihad protiv zoroastranaca. Ko je ovdje licemjer?
fortaleza

#713 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by fortaleza »

Akadi wrote: Oko 66 000 stećaka se nalazi u Bosni, svega 5000 u Srbiji i Crnoj Gori, i to na krajnjem zapadu Srbije i sjeveroistoku Crne Fore.

Šta ti to govori? :)
Ipak ne, najveći broj stećaka se nalazi u Hercegovini. :)
Tkd

#714 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Za rat postoji uzrok. Neću sada na forumu i temi o Bošnjaštvu pisati o 10000 ratova koji su se vodili prije 1000 godina. Daleko od toga da sam licemjer, hvala Bogu pa nisam. :)

@ fortaleza

Bosna i Hercegovina. ne budi bukvalac.
hrastov žižak

#715 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Za rat postoji uzrok. Neću sada na forumu i temi o Bošnjaštvu pisati o 10000 ratova koji su se vodili prije 1000 godina. Daleko od toga da sam licemjer, hvala Bogu pa nisam. :)
Pa da, za rat postoji uzrok. I za krstaške ratove je postojao uzrok, kao i za rat protiv Maora.
Ti si pokrenuo priču o tome, ne ja. Sada nemaš .... da je nastaviš jer si očito shvatio da mjeriš iste stvari dvostrukim mjerama.
Tkd

#716 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Da budem iskren, nemaš ti pojma. :) Eto , napisao sam to jer sam morao. 100x sam ti rekao drži se teme. Ako ti se o tome raspravlja, otvori posebnu temu pa nemoj onda kasnije plakati. Ti gledaš sve samo sa jedne strane, to ti je problem.

Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
fortaleza

#717 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by fortaleza »

Tkd wrote:Biti će jasno kako žele kroatizirati zapadni Mostar sa nazivima ulica "zagrebačka", "splitska" i slično. Isto kao i 19 vijek kada su se bošnjaci katolici i pravoslavci počeli nazivati srbima i hrvatima :lol:
Isto tako Splićani žele pobosančiti svoj grad jer, vidi ti to u Splitu postoji "bosanska" ulica.. :lol:

I "hercegovačka",

čak i "mostarska".. :shock:
hrastov žižak

#718 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by hrastov žižak »

Tkd wrote:Da budem iskren, nemaš ti pojma. :) Eto , napisao sam to jer sam morao. 100x sam ti rekao drži se teme. Ako ti se o tome raspravlja, otvori posebnu temu pa nemoj onda kasnije plakati. Ti gledaš sve samo sa jedne strane, to ti je problem.

Pa hajde, objasni zašto nemam pojma. Počeo si s tom pričom i red je da je dovršimo. Radije me ubijedi argumentima, nego uvredom.
Tkd

#719 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

fortaleza wrote:
Tkd wrote:Biti će jasno kako žele kroatizirati zapadni Mostar sa nazivima ulica "zagrebačka", "splitska" i slično. Isto kao i 19 vijek kada su se bošnjaci katolici i pravoslavci počeli nazivati srbima i hrvatima :lol:
Isto tako Splićani žele pobosančiti svoj grad jer, vidi ti to u Splitu postoji "bosanska" ulica.. :lol:

I "hercegovačka",

Iz Mostara sam. Znam o čemu govorim. Shvati da se država zove BiH, zar nam nije dosta što nas i ovako djele na Federaciju , RS, Bosanac, Hercegovac, i, Bošnjak, bosanski Hrvat, bosanski Srbin, Hrvat, Srbin, Bošnjak - katoli, Bošnjak - pravoslavac, Bošnjak - musliman, Turčin, Jugosloven.

Imaš i Splitska usred Mostara, a ako se ne varam i Zagrebačka ulica. Jadan, jadan, šta rade od ove države.

@Hrastić

I ja bi volio da mi se serviraju sljedeće stvari :

- Što je BiH napadnuta
- Što je izvršena agresija na BiH
- Što je podčinjen genocid na BiH u Srebrenici

20 vijek je bio. "Neka mi se zahvale što sam spriječio širenje Islama ka Zapadu" - famozna izjava. Zamisli, ured i 21 vijek, a ti se pitaš šta je nešto bilo u 7 vijek. Bolesnih umova danas ima više nego što je prije bilo. Sve ima svoje zašto. Ruku na srce, 3 sata izjutra su. Otvori posebnu temu i odgovaram ako Bog da na sva pitanja .
herturty

#720 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

@TKD mozesli otvoriti drugu temu malo previse trolas?
Tkd

#721 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

herturty wrote:@TKD mozesli otvoriti drugu temu malo previse trolas?

Ti provociraš :)

Uvijek pišem da se ne skrene s teme, uvećam do maksimuma to, ali ti mene opominješ umjesto ostale. Ne trolam, čitaj pažljivije. Kompleksi su čudo drug. :)
herturty

#722 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Tkd wrote:
herturty wrote:@TKD mozesli otvoriti drugu temu malo previse trolas?

Ti provociraš :)

Uvijek pišem da se ne skrene s teme, uvećam do maksimuma to, ali ti mene opominješ umjesto ostale. Ne trolam, čitaj pažljivije. Kompleksi su čudo drug. :)
Ova tema tebe ne zanima.
Tkd

#723 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Svi su Bošnjaci, samo što se u 19 vijeku počelo planski uvoditi pojmove bosanski Hrvat i bosanski Srbin. I sami Franjevci su bili Bošnjaci, pisali su bosanskim jezikom.Bošnjak katolik, Bošnjak musliman, Bošnjak pravoslavac, Bošnjak ateista itd

Ivan Frano Jukić je 1848. godine objavio i sljedeći tekst: "Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Objasnio čovjek ;-)
herturty

#724 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Bogic Bogicevic.

Jedan veliki primjer Bosnjaka pravoslavne vjere:

I za njegovu djecu i unuke Bosnjastvo mora u buducnosti biti sirom otvoreno i uredjeno po meni.
fortaleza

#725 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by fortaleza »

Tkd wrote:
fortaleza wrote:

I "hercegovačka",

Iz Mostara sam. Znam o čemu govorim. Shvati da se država zove BiH, zar nam nije dosta što nas i ovako djele na Federaciju , RS, Bosanac, Hercegovac, i, Bošnjak, bosanski Hrvat, bosanski Srbin, Hrvat, Srbin, Bošnjak - katoli, Bošnjak - pravoslavac, Bošnjak - musliman, Turčin, Jugosloven.

Imaš i Splitska usred Mostara, a ako se ne varam i Zagrebačka ulica. Jadan, jadan, šta rade od ove države.
Meni splitska ili zagrebačka ulica ne predstavljaju apsolutno ništa, kao ni ulica maršala tita dok za tebe ime jedne gradske ulice znači "rušenje države BiH i napad na nju od strane onih drugih". :D Ipak mislim da si malo previše opterećen, uostalom nema smisla o ovom raspravljati. :)
Post Reply