Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#6976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

sigh wrote:Nemojte previse pitanja postavljati :D
I evo, s4mpion je ponovo pobjegao u Edouardovom stilu. Podsjecam te, 19-godisnji s4mpione, da mi jos uvijek nisi odgovorio na ono pitanje. I da, mogu ti postaviti isto pitanje koliko god puta treba, a tvoje neodgovaranje pokazuje kako nemas ni hrabrosti ni kompetencija upustiti se u raspravu argumentima i kako izravno dokazujes vlastitu indoktriniranost i mrznju (znaju svi koji su pratili sta si pisao jos onda na temi Ateizam).

Mogu misliti kako bi bilo da npr. s4mpion sjedi s nekim u debatnoj emisiji jedan na jedan, sve ide uzivo na tv, kako bi tad reagovao kad bi mu sagovornik postavio neko od pitanja od kojih bjezi na forumu. Vjerovatno bi ostao, kao i na forumu, samo cutati kao popisan nadajuci se da ce vrijeme trajanja emisije isteci a ljudi sve zaboraviti usljed dolaska novih sadrzaja na TV-u.

Svi ovi poput s4mpiona, Edouarda, pinokia, apsija idu na isti kalup. Kako rece fino Marchello:

"Drukciji ce uciti da ucini da hoda po pucini
Dok ga sa palube Titanika gadjaju harpunima
Tudjini, udji im u oko
Videces da kriv si, gresnice
Dok onoj poroti sto svakom recju spaljuje vestice
Dok pije kafu, dok cita stampu cak i dok spava, mrmlja kako nekom jebe majku
Onom drugom, krivom, nakaznom, sivom
Onom sto se nije merio tim njihovim lenjirom

Misljenje je otrov, od toga boli glava
Kazu mnogo informacija, a premalo RAM-a
I premalo srama da im bude u vidiku
Da time tvore ram za jednu vrlo ruznu sliku
Savremeni pagani, ti na zrtveniku
Jos veruju u Boga koji sisa krv i limfu
Ne moze da ucita drugo jer mu RAM sjeban to ne da
To je kao da guras Laru Croft u Pentium 1"
S4mpion

#6977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Lopov-eliminator wrote:
sigh wrote:Nemojte previse pitanja postavljati :D
I evo, s4mpion je ponovo pobjegao u Edouardovom stilu. Podsjecam te, 19-godisnji s4mpione, da mi jos uvijek nisi odgovorio na ono pitanje. I da, mogu ti postaviti isto pitanje koliko god puta treba, a tvoje neodgovaranje pokazuje kako nemas ni hrabrosti ni kompetencija upustiti se u raspravu argumentima i kako izravno dokazujes vlastitu indoktriniranost i mrznju (znaju svi koji su pratili sta si pisao jos onda na temi Ateizam).

Mogu misliti kako bi bilo da npr. s4mpion sjedi s nekim u debatnoj emisiji jedan na jedan, sve ide uzivo na tv, kako bi tad reagovao kad bi mu sagovornik postavio neko od pitanja od kojih bjezi na forumu. Vjerovatno bi ostao, kao i na forumu, samo cutati kao popisan nadajuci se da ce vrijeme trajanja emisije isteci a ljudi sve zaboraviti usljed dolaska novih sadrzaja na TV-u.

Svi ovi poput s4mpiona, Edouarda, pinokia, apsija idu na isti kalup. Kako rece fino Marchello:

"Drukciji ce uciti da ucini da hoda po pucini
Dok ga sa palube Titanika gadjaju harpunima
Tudjini, udji im u oko
Videces da kriv si, gresnice
Dok onoj poroti sto svakom recju spaljuje vestice
Dok pije kafu, dok cita stampu cak i dok spava, mrmlja kako nekom jebe majku
Onom drugom, krivom, nakaznom, sivom
Onom sto se nije merio tim njihovim lenjirom

Misljenje je otrov, od toga boli glava
Kazu mnogo informacija, a premalo RAM-a
I premalo srama da im bude u vidiku
Da time tvore ram za jednu vrlo ruznu sliku
Savremeni pagani, ti na zrtveniku
Jos veruju u Boga koji sisa krv i limfu
Ne moze da ucita drugo jer mu RAM sjeban to ne da
To je kao da guras Laru Croft u Pentium 1"
Zapravo, 18 mi je godina. :mrgreen:
sigh

#6978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Pa sta te iznenadjuje @Lopove ? Svi mi dobro znamo da religija ne gotivi pitanja. Uvijek je tako bilo i uvijek ce tako biti. Zasto bi vjernici bili drugaciji ? :-?
belfy

#6979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

sampion sada ima koga pratiti. rng_25 je poceo pitati prava pitanja na vise tema. siguran sam da i sampion prati, jer ono tesko da moze neinteresovati insana koji vjeruje i zeli saznati vise o vjeri.
aurora313

#6980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

S4mpion wrote:Allah has created every [living] creature from water
Apsolutno netacno. Ja cit'o u Bibliji: bog je uzeo malo prasine u ruku, dunuo u nju ( kao sto rade kockari u ruletu) i stvorio covjeka. E sada gdje je duv'o za ostale zivine, to zaista ne znam.
Edouard

#6981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
Ja sam na strani istine i o njoj vam govorim svo vrijeme - vi vjerujete u Religiju, ne u Boga !
Ladies and gentlemen...

Ja sam na strani istine i o njoj vam govorim svo vrijeme...

Dustaban, KLIX 24.01.2014.
Dustabane, jel' to opet neka tvoja čuvena koja se još nije pojavila na netu?
Ne velim da u velikoj mjeri covjek i jeste obicno magare, ali ipak se desava neko napredovanje. Prati li religija taj proces?
Naravno da ne, postala mu je kocnica. Zar ne bi bilo covjeka dostojnije a bogu blize da je religija EVOLUIRALA u nesto vise ?!
u vezi s ovim od ranije, nisi mi odgovrio na pitanje kako to konkretno vidiš da je katolički nauk (pretpostavljam da i njega tu svrstavaš) postao danas kočnicom ljudskog napretka?
wickerman

#6982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
NIN wrote:Kad vec zelis da tjeras mak na konac:
S4mpion wrote:Allah has created every [living] creature from water.
...da nema ugljika ne bi bilo ni zivota ...
Ja ugljik nikad nisam izbacio iz jednačine. Ovo što si napisao vrijedi i za vodu. Pozdrav.
Interesantno da se tebi uvijek rasprava svodi na to jesi li nesto rekao ili nisi, ustvari boli nekoga q za to.
Allah je rekao da se stvara iz vode, nauka je rekla da je osnov ugljik.
-Allah je pogrijesio,
-ti si rekao da nisi izbacio ugljik iz jednacine,
-rezultat: boli nekoga q za tvoje misljenje jer se ono nije ni trazilo.
S4mpion

#6983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

wickerman wrote:
S4mpion wrote:
Ja ugljik nikad nisam izbacio iz jednačine. Ovo što si napisao vrijedi i za vodu. Pozdrav.
Ali se ne stvara od samog ugljika, budi pozdravljen. :mrgreen:
aurora313

#6984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:
S4mpion wrote:
Ali se ne stvara od samog ugljika... :
U pravu si. Za stvaranje je bio potreban i Prometej... Ili neki drugi bog al' se ne sjecam koji jos.
wickerman

#6985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:
S4mpion wrote:
Ali se ne stvara od samog ugljika, budi pozdravljen. :mrgreen:
Pa ne stvara, on je samo osnov, samo sto je Allah zaboravio osnov. :D
S4mpion

#6986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

wickerman wrote:
S4mpion wrote: Ali se ne stvara od samog ugljika, budi pozdravljen. :mrgreen:
Pa ne stvara :D
Tako je. :mrgreen:
wickerman

#6987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:
ali je allah zaboravio osnov :D :D
wickerman

#6988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

sigh wrote:Pa sta te iznenadjuje @Lopove ? Svi mi dobro znamo da religija ne gotivi pitanja. Uvijek je tako bilo i uvijek ce tako biti. Zasto bi vjernici bili drugaciji ? :-?
Sta ti nije jasno
Image
Edouard

#6989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:

Pitam se nije li možda ipak riječ o nečem drugom? O tome da je život na kopnu i zraku proizašo kako znamo iz vode. Da se dakle ne radi o gradivnim/sastavnim elementima.
Inače, ugljik jest osnovni dio građevnih blokova života, ali je netačno reći da se život temelji na ugljiku ili na vodi, jer nauka još ne zna što je život, pa ne može ni govoriti na čemu se on temelji. Može govoriti koji su elementi kod živih bića prisutni, bez čega ne ide, ali što je život...
Možda bi se NIN s ovim složio: Mislio sam da je život dve-tri čaše rujna vina...
Edouard

#6990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:

Svi ovi poput s4mpiona, Edouarda, pinokia, apsija idu na isti kalup. Kako rece fino Marchello:......
O @Lopove, mereš li ti išta napisati a da se ne okrzneš o Edouarda kako bi pokušao istaknuti vlastitu važnost i kompetencije.
Dobro ti je onaj napisao da imaš kompleks mesijanstva.

A vidim guraš i neku poeziju. Nije ti izbor baš neki. Mislim da je ovo puno bolje:

Ima vječna zvijezda sjajna
za oblacim negdje trepti,
ne vidje je smrtno oko
samo srce za njom hlepti.

Srce samo zvijezdu sluti
ideja je vječna sama
Adamovo hlepti pleme
k njojzi krvlju i suzama....

(S. S. Kranjčević)
5 0 5

#6991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Image
Lopov-eliminator

#6992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:

Svi ovi poput s4mpiona, Edouarda, pinokia, apsija idu na isti kalup. Kako rece fino Marchello:......
O @Lopove, mereš li ti išta napisati a da se ne okrzneš o Edouarda kako bi pokušao istaknuti vlastitu važnost i kompetencije.
Dobro ti je onaj napisao da imaš kompleks mesijanstva.

A vidim guraš i neku poeziju. Nije ti izbor baš neki. Mislim da je ovo puno bolje:

Ima vječna zvijezda sjajna
za oblacim negdje trepti,
ne vidje je smrtno oko
samo srce za njom hlepti.

Srce samo zvijezdu sluti
ideja je vječna sama
Adamovo hlepti pleme
k njojzi krvlju i suzama....

(S. S. Kranjčević)
Tebe spominjem jer si po ovim pitanjima skolski primjer nazadnog balkanca koji svoju mrznju smatra vrlinom. Moja licna vaznost je mala a po kompetencijama za 21. vijek sam daleko ispred tebe jer se ne gusim u lokvi mrznje kao ti.

Mesijanstvo mi je spocitavao neko ko nije mnogo dalje dogurao od tebe po stavovima. Ja sam, za razliku od tebe, pokazao da nisam pristrasan i da ne favoriziram nijednu stranu. S druge strane, ti svijet ne znas gledati bez crno-bijelih naocala. Ti si zadnji na ovom forumu ko bi trebao nekome pricati o mesijanstvu, za razliku od tebe ja nisam nadobudno govorio da je vjerovatnoca da je moje misljenje istina jednaka jedinici a da je drukciji ishod nemoguc.

Stihovi koje sam postavio nisu bili nikakav pokazni materijal da bih se pravio vazan ovako kao ti kopiranjem nekog eminentnog pjesnika poput Kranjcevica i njegove Misli svijeta. Ono sto sam ja postavio upravo pogadja tebe i tebi slicne tamo gdje vas najvise boli.

Tebi je od svega ovdje najveca frustracija sto svaki put moras pobjeci od rasprave kad te neki "mrski ateista" razoruza. To samo po sebi dokazuje koliko si samo indoktriniran kad automatski bjezis od bilo cega sto doktrina ne moze pobiti.

Kako god, realnost je nemilosrdna, a u njoj si ti bjezao odgovarati na pitanja dok sam ja tebi odgovorio na svako i ponudio kontraargument za svaki tvoj kvaziargument.
Edouard

#6993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Tebe spominjem jer si po ovim pitanjima skolski primjer nazadnog balkanca koji svoju mrznju smatra vrlinom. Moja licna vaznost je mala a po kompetencijama za 21. vijek sam daleko ispred tebe jer se ne gusim u lokvi mrznje kao ti.

Mesijanstvo mi je spocitavao neko ko nije mnogo dalje dogurao od tebe po stavovima. Ja sam, za razliku od tebe, pokazao da nisam pristrasan i da ne favoriziram nijednu stranu. S druge strane, ti svijet ne znas gledati bez crno-bijelih naocala. Ti si zadnji na ovom forumu ko bi trebao nekome pricati o mesijanstvu, za razliku od tebe ja nisam nadobudno govorio da je vjerovatnoca da je moje misljenje istina jednaka jedinici a da je drukciji ishod nemoguc.

Stihovi koje sam postavio nisu bili nikakav pokazni materijal da bih se pravio vazan ovako kao ti kopiranjem nekog eminentnog pjesnika poput Kranjcevica i njegove Misli svijeta. Ono sto sam ja postavio upravo pogadja tebe i tebi slicne tamo gdje vas najvise boli.

Tebi je od svega ovdje najveca frustracija sto svaki put moras pobjeci od rasprave kad te neki "mrski ateista" razoruza. To samo po sebi dokazuje koliko si samo indoktriniran kad automatski bjezis od bilo cega sto doktrina ne moze pobiti.

Kako god, realnost je nemilosrdna, a u njoj si ti bjezao odgovarati na pitanja dok sam ja tebi odgovorio na svako i ponudio kontraargument za svaki tvoj kvaziargument.
Lopove, a što se tiče bježanja i razoružavanja, znaš li onu?
Ja s' ne bojim ni živa kurjaka, a kamo li mrtvi kožetina
S4mpion

#6994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Edouard wrote:
S4mpion wrote:

Pitam se nije li možda ipak riječ o nečem drugom? O tome da je život na kopnu i zraku proizašo kako znamo iz vode. Da se dakle ne radi o gradivnim/sastavnim elementima.
Vrlo moguće, ali ljudi ne žele čitati ono što piše, pa prave neke svoje scenarije.
kerima1

#6995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

S4mpion wrote:
Edouard wrote:
S4mpion wrote:

Vrlo moguće, ali ljudi ne žele čitati ono što piše, pa prave neke svoje scenarije.
Dragi S4mpione valjda naucnici znaju i rade na tome da sto bolje daju odgovore,a forumasi samo pisu ono sto su od njih procitali.
S4mpion

#6996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

kerima1 wrote: Dragi S4mpione valjda naucnici znaju i rade na tome da sto bolje daju odgovore,a forumasi samo pisu ono sto su od njih procitali.
Pogrešno. :zoka:
sigh

#6997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Ako cemo tako, opet mozemo reci da zivot ne potjece bas iz vode nego iz hidrotermalnih ventila ili pukotina na dnu okeana. :D Eh da to pise u nekoj vjerskoj skripti, to bi me bas impresioniralo :-D
Edouard

#6998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

S4mpion wrote:
Edouard wrote:
S4mpion wrote:

Nisam neki jezičar pogotovo u engleskom, ali čini mi se da prijedlog from nije gradivni, već prije prijdlog mjesta, dakle ne OD vode, već IZ vode, a of bi nekako bio više gradivni prijedlog, dakle of water (od vode).
Meritorniji su u svakom slučaju stručniji u engleskom, ali ipak je najvažnije što kazuje izvorni tekst.
S4mpion

#6999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Edouard wrote:
S4mpion wrote:
Nisam neki jezičar pogotovo u engleskom, ali čini mi se da prijedlog from nije gradivni, već prije prijdlog mjesta, dakle ne OD vode, već IZ vode, a of bi nekako bio više gradivni prijedlog, dakle of water (od vode).
Meritorniji su u svakom slučaju stručniji u engleskom, ali ipak je najvažnije što kazuje izvorni tekst.
Čak i da je u pitanju izraz "od vode", nema greške, jer se život stvara, između ostalog, i od vode.
Edouard

#7000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:Ako cemo tako, opet mozemo reci da zivot ne potjece bas iz vode nego iz hidrotermalnih ventila ili pukotina na dnu okeana. :D Eh da to pise u nekoj vjerskoj skripti, to bi me bas impresioniralo :-D
Pa nisu valjda vodozemci izlazili iz hidrotermalnih pukotina sa dna oceana pa specijalnim cijevima na kopno.
Govori se o nastanku bića na kopnu, a ne o nastanku života. pukotina u zaključivanju.
Locked