IRAN

Post Reply
AleksoMKD

#6951 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

Znate li kako oni kazu Kokoshka?

Kokosh.
Ili su me zahebavali, ko zna.

Jos neka slika
Image

Image
Ovo je ko na istoku Makedonije u prolece

Image

Image
Image
Teatar u Teheranu

Image
Poznata Iranska glumica Elnaz Shakeldourz nazalost vec udana :sad:

Image
Image
Image
Ima jos nomada u Iranu, uglavnom se sele sa stokom od ispase do ispase.

Image
Image
Image
Image
Image
Iranski Jevreji
AleksoMKD

#6952 Re: IRAN

Post by AleksoMKD »

Moja buduca supruga (devojka levo). :D Jos samo da odem do Irana i upoznam je :lol:
Image

Apparently u Iranu ima veliki broj Jermena koji su tu nasli utociste bezeci od genocida pocetkom 20og veka.
Opstine gdje su Jermeni vecina kao i Jermenski kvartovi su kao izuzeti obaveze da zene moraju nositi maramu.
Image
Image
vodoinstalater

#6953 Re: IRAN

Post by vodoinstalater »

Iran je prelijepa drzava ali barem jedna od ovih slika nije iz Irana, nego iz Turske. Za ostale se nadam da su sve iz Irana.
occupylove

#6954 Re: IRAN

Post by occupylove »

AleksoMKD wrote:Znate li kako oni kazu Kokoshka?

Kokosh.
Ili su me zahebavali, ko zna.

Jos neka slika
Image

Image
Ovo je ko na istoku Makedonije u prolece

Image

Image
Image
Teatar u Teheranu

Image
Poznata Iranska glumica Elnaz Shakeldourz nazalost vec udana :sad:

Image
Image
Image
Ima jos nomada u Iranu, uglavnom se sele sa stokom od ispase do ispase.

Image
Image
Image
Image
Image
Iranski Jevreji
:thumbup:

i tamo zive ljudi , a ne ' monstrumi ", sa svim svojim problemima ( kao i svuda ) i hvala Alekso ! na kontstruktivnim postovima uz pozitivu
zivi i pusti druge da zive , pusti ih na miru
Peace !
occupylove

#6955 Re: IRAN

Post by occupylove »

ovo su valjda u Iranu 'Dzet seteri ' i elita glumica i zabavnjaka , a inace imao sam takodjer priliku da upoznam par Iranki ( a jesu nafurane :D ) uz muziku koju slusaju
razumijem ja to obrazovane i izuzetno lijepe zene , a nafurane
ma bjezi ba' , a sada da im dodje Americki nepismeni papak iz Kanzasa da ih siluje i "uvodi demokratiju "? ili zadrigli bubuljicavi Svabo ili Francuz ? :lol: ili blijedoliki Norvezanin :lol:
ma ? ne daj se Iran ;

mmaar

#6956 Re: IRAN

Post by mmaar »

Novi uspjeh iranske vojne industrije. Danas su predstavili novi mlazni vojni avion sa izuzetnim karakteristikama. Pitam se samo da nisu vec preko 30 godina izlozeni sankcijama i najrazlicitijim vidovima agresije koju provode imerijalisticki rezimi i njihov cionisticki sticenik, gdje bi Irancima bio kraj, a gdje bi bio kraj i drugim islamskim zemljama da se oslobvode zapadnjackih marioneta koje ih ugnjetavaju i da poput Irana krenu putem nezavisnosti.

Image

Iran je danas predstavio novi vojni zrakoplov koji je u potpunosti dizajniran i proizveden u Iranu. Qaher-313 (Osvajač-313) predstavljen je danas na ceremoniji kojoj su prisustvovali zapovjednik iranske vojske, general Ataollah Salehi, ministar obrane general Ahmad Vahidi i zapovjednik zračnih snaga, general Hassan Shah-Safi. Ceremoniju je otvorio iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad koji je pritom istaknuo kako iranske oružane snage ne služe za "ekspanzionizam niti agresiju protiv drugih zemalja" već isključivo kao obrana.

Stručnjaci ističu kako je novi iranski zrakoplov sličan američkom F/A-18, no po izgledu podsjeća na F-5E/F Tiger II. Prvi vojni zrakoplov iranske proizvodnje je Azarakhsh (munja). Kasnije, 2010, predstavljen je nasljednik, Saeqeh (grom).

Iranski ministar obrane Ahmad Vahidi ističe kako je novi Qaher-313 "izuzetno napredan" te kako može "izbjeći radare" i izvoditi operacije na maloj visini. Nadalje, ističe se kako zrakoplov može sletiti na relativno kratke piste te kako je jednostavan za održavanje.
insomnia78

#6957 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Jel ima neko ko se razumije u avijaciju da nam malo proanalizira ovu letjelicu?

s' moje sokocalo
harell

#6958 Re: IRAN

Post by harell »

I mene interesuje ovaj avion, a i ima li jos kakvih slika ja na google samo jednu nadjoh cini mi se da je dobar
The 51st State

#6959 Re: IRAN

Post by The 51st State »

insomnia78 wrote:Jel ima neko ko se razumije u avijaciju da nam malo proanalizira ovu letjelicu?

s' moje sokocalo
ovo je maketa, licno sam skeptican da imaju ovo u stvarnosti. inace kao koncept u skladu sa standardima pete generacije lovaca, sad zasad previse nepoznanica.
Klavikula

#6960 Re: IRAN

Post by Klavikula »

http://www.advance.hr/vijesti/iran-pred ... qaher-313/
ima tu nekoliko slika.

Stručnjaci ističu kako je novi iranski zrakoplov sličan američkom F/A-18, no po izgledu podsjeća na F-5E/F Tiger II. Prvi vojni zrakoplov iranske proizvodnje je Azarakhsh (munja). Kasnije, 2010, predstavljen je nasljednik, Saeqeh (grom).

Iranski ministar obrane Ahmad Vahidi ističe kako je novi Qaher-313 "izuzetno napredan" te kako može "izbjeći radare" i izvoditi operacije na maloj visini. Nadalje, ističe se kako zrakoplov može sletiti na relativno kratke piste te kako je jednostavan za održavanje.

pokusacu nac nesto konkretnije od ovog.
mmaar

#6961 Re: IRAN

Post by mmaar »

The 51st State wrote:
insomnia78 wrote:Jel ima neko ko se razumije u avijaciju da nam malo proanalizira ovu letjelicu?

s' moje sokocalo
ovo je maketa, licno sam skeptican da imaju ovo u stvarnosti. inace kao koncept u skladu sa standardima pete generacije lovaca, sad zasad previse nepoznanica.
The iranian media is itself saying that the flight shown in the video is RC model, and not the real one.
A imaju li ili ne, i Obmana je bio skeptican, pa je dobio nazad ovo :lol: :lol: :lol:

Image

Iran sent pink drone to Obama

Zaista je zadivljujuci iranski naucni i tehnoloski napredak i to sve pod teskim sankcijama, koje su im mozda vise i koristile nego sto su nacinile stete, jer su se Iranci okrenuli sami sebi i razvoju nauke i tehnologije, oslanjajuci se iskljucivo na domace snage, umjesto da se oslanjaju na kupovinu od drugih proizvodjaca. I ove najnovije sankcije su doprinijele tome da su Iranci napravili veliki napredak u posljednje vrijeme u preradi nafte, a nedavno su predstavili i nove tankere domace proizvodjnje, koji su odmah nasli kupca, Venecuelu, a u pregovorima su i sa jos nekoliko zemalja Latinske Amerike.
Last edited by mmaar on 02/02/2013 17:10, edited 1 time in total.
freedom within

#6962 Re: IRAN

Post by freedom within »

mmaar wrote:Novi uspjeh iranske vojne industrije. Danas su predstavili novi mlazni vojni avion sa izuzetnim karakteristikama. Pitam se samo da nisu vec preko 30 godina izlozeni sankcijama i najrazlicitijim vidovima agresije koju provode imerijalisticki rezimi i njihov cionisticki sticenik, gdje bi Irancima bio kraj, a gdje bi bio kraj i drugim islamskim zemljama da se oslobvode zapadnjackih marioneta koje ih ugnjetavaju i da poput Irana krenu putem nezavisnosti.

Image

Iran je danas predstavio novi vojni zrakoplov koji je u potpunosti dizajniran i proizveden u Iranu. Qaher-313 (Osvajač-313) predstavljen je danas na ceremoniji kojoj su prisustvovali zapovjednik iranske vojske, general Ataollah Salehi, ministar obrane general Ahmad Vahidi i zapovjednik zračnih snaga, general Hassan Shah-Safi. Ceremoniju je otvorio iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad koji je pritom istaknuo kako iranske oružane snage ne služe za "ekspanzionizam niti agresiju protiv drugih zemalja" već isključivo kao obrana.

Izgleda kao loša kopija F-35(JSF).
The 51st State

#6963 Re: IRAN

Post by The 51st State »

mmar,

stvarno postujem napore iranskih strucnjaka da u uslovima totalnog embarga razviju bilo koji savremen oruzani sistem, no samo slijep ili indoktriniran covjek moze zanemariti najmanje 20 godina razvoja F-22 Raptora, sa neuporedivo vecim resursima i smjelo izaci sa tvrdnjom da je Iran proizveo nesto slicno tome u dosta kracem roku. a ovo oko bespilotne letjelice, hakerska posla i totalno druga prica.
mmaar

#6964 Re: IRAN

Post by mmaar »

freedom within wrote:Izgleda kao loša kopija F-35(JSF).
Blago tebi kad donosis zakljucke na osnovu izgleda makete.
harell

#6965 Re: IRAN

Post by harell »

Joj sad ce flame war oko aviona, izgled nema veze ni sa cim, meni svi lovci pete generacije lice jedni na druge a to ne znaci da su medjusobno kopije, ako ne znas sta je ispod "haube" ne treba govorit da je kopija
Klavikula

#6966 Re: IRAN

Post by Klavikula »

E ovo se zove IZNENAĐENJE!!!!!! Ovo čudo i leti!!!! Kažu da je prošao nekoliko hiljada sati testnih letova. Održali su obećanje, jedinstven dizajn, ovo nije copy paste.....Pišu na IMF da je motor iranskog dizajna i proizvodnje i da je turbo-fan.....Ako je to istina oni su po tome ispred Kine....Nevjerovatno!!!! Volio bih da kolege sa foruma koji se razumiju u aerodinamiku aviona malo prokomentiraju dizajn sa tog aspekta.....
Jos je rovit dizajn i svakako ne predstavlja konacni izgled letjelice, jos ima dosta posla da se uradi. Ali me ona prednja sekcija aviona neodoljivo podsjeca na fuzijski izgled F-117 sa onim usisnicima na gornjem dijelu trupa i ostrim ivicama i F-35 dok krila i trup letjelice po izgledu nemaju nista zajednicko sa americkim borbenim avionima novijih generacija sem mozda jednog motora kao kod F-35ice.
U najavi od prije neki dan na IMF su i rekli da je letjelica u početku dizajnirana kao bombarder ali da je vremenom prerasla u multi-role...nema sumnje da im je inspiracija bio F-117...ovo što gledamo jeste mock-up, ali i ja, kao i vi, vjerujem da je operativni fighter ponešto drugačiji....sačekajmo....
Ako misliš da češ vidjeti izbliza operativan F-313 kao što je npr.ovaj što je letio onda si se prevario,lično bi volio ali od toga teško da će biti išta što je i normalno a kad već pričaš o kokpitu i kao da nešto fali ustvari si u pravu jer i fali i to je i rečeno,svjestan si da je ovo maketa i da nije isti avion koji leti na klipovima što se i vidi po više stvari kao što je kokpit,staklo kokpita ne vjerujem da ima i pogon, inaće kada je Vahidi spominjao ovaj avion u izvještaj u više navrata je govorio i o dvosjedu koji nismo vidjeli.
Što se tiče pogona čim su izbacili avion vjerovatno su rješili problem bilo je desetak projekata na kojima se radilo,vidječemo o čemu se radi,ako su to savladali ili nabavili iz vana možemo uskoro očekivati još neki model borbenog aviona jer su radili paralelno i ostalo manje više sve imaju dostupno.
komentari preuzeti sa mcm. izmedju ostalog cini mi se da je kolega @scimitar i ovdje pisao. posljednji komentar od @nelsa, covjek koji ima lijepo znanje.

sve u svemu trenutno se malo sta zna. vidjecemo.
jefferson

#6967 Re: IRAN

Post by jefferson »

Klavikula wrote:http://www.advance.hr/vijesti/iran-pred ... qaher-313/
ima tu nekoliko slika.

Po cemu je slican F/A-18?
Uopste ne lici na F-5! Niti ovi na ovom sajtu teorija zavjere znaju kako izgleda F-5, a ocito ni ti ne znas.
Ovo je samo losa kopija F-22 i F-35 JSF.
Nos je previse mali da bi se bilo kakav ozbiljan radar stavio. Usisnici za zrak su previse mali s obzirom na velicinu aviona, dok su vertikalni stabilizatori djecija igra.
Nepravilnosti materijala su ocite na slikama, dok je unutrasnjost aviona djecija igra, izgleda da su napravili nesto sto ne bi trebalo radar nositi. Ne znam kolika je minimalna brzina aviona, ali s obzirom na povrsinu krila trebat ce im izuzetno jak motor da bi ga drzalo u zraku na malim brzinama, osim ako ne prave MIG-21, ali s obzirom na aerodinamicnost nema sanse.
Elem, maketa oja je napravljena za domace potrebe da se malo ljudima pokaze kako eto Iran ide naprijed tehnoloski.
Meni ej u svemu najzanimljivije kako su iranci uvijek uspjesni u svakom pokusaju testiranja svog oruzja, dok cak i rusi i kinezi priznaju kako ne ide bas sve uvijek kako treba.
Klavikula

#6968 Re: IRAN

Post by Klavikula »

jefferson wrote:
ima tu nekoliko slika.

Uopste ne lici na F-5! Niti ovi na ovom sajtu teorija zavjere znaju kako izgleda F-5, a ocito ni ti ne znas.
Nos je previse mali da bi se bilo kakav ozbiljan radar stavio. Usisnici za zrak su previse mali s obzirom na velicinu aviona, dok su vertikalni stabilizatori djecija igra.
Nepravilnosti materijala su ocite na slikama, dok je unutrasnjost aviona djecija igra, izgleda da su napravili nesto sto ne bi trebalo radar nositi. Ne znam kolika je minimalna brzina aviona, ali s obzirom na povrsinu krila trebat ce im izuzetno jak motor da bi ga drzalo u zraku na malim brzinama, osim ako ne prave MIG-21, ali s obzirom na aerodinamicnost nema sanse.
Elem, maketa oja je napravljena za domace potrebe da se malo ljudima pokaze kako eto Iran ide naprijed tehnoloski.
Meni ej u svemu najzanimljivije kako su iranci uvijek uspjesni u svakom pokusaju testiranja svog oruzja, dok cak i rusi i kinezi priznaju kako ne ide bas sve uvijek kako treba.
prvo, samo sam prenio tekst,
drugo, kao sto @mmaar kaze, ako donosis zakljucke na osnovu makete, onda :thumbup:
Alfons Kauders

#6969 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

s' moje sokocalo
Za pocetak, nije letjelica, jer jos uvijek ne leti. :D Iranci su uporedo razvijali dvije serije aviona zadnjih godina. Prvi su bazirani na F-5E i uopste se ne zna da li su potpuno novi avioni, ili samo modernizirani F-5... Iran jos uvijek ima dosta F-5ica i moguce je da ih moraju modernizirat radi nedostatka komponenata (npr. F-5 koristi GE J-85 motore, koji su vrlo mali i nemoguce je nabaviti adekvatnu zamjenu, tako da ima smisla da povecaju dio trupa, redizajniraju usisnike i pokusaju ugraditi jedan veci motor, kao na F-20)... Jos uvijek se ne zna koliko su ih napravili, vjerovatno vrlo malo. A i ne radi se o modernom dizajnu, cini mi se da je NA-153, prototip F-5, dizajniran krajem pedesetih.

Druga serija je ovaj Qahaer/Shafaq... Zapravo se radi o izvedbi ruskog projekta, cini mi se MiG OKB-a... Laki trenazni avion, subsonicni, vjerovatno pogonjen istim Klimov motorom koji se koristi u MiG 29. Jedini je problem sto ni jedan ni drugi jos uvijek nisu poletili i ne zna se kad ce, ni da li ce. :D

Ovo sto su danas prikazali uopste ne izgleda kao avion, vec mockup (zato sam i rekao da nije letjelica)... Pogledajte snimak, obratite paznju na zavrsnu obradu povrsina oko repa i na materijal koristen na kabini (haman pleksiglas).

Drugim rijecima mudo marjanovo, taman i da ga nastave razvijati, trebace im makar decenija ili dvije dok ne udje u sluzbu. S obzirom da se radi o lakom trenaznom modelu, vjerovatno nece ulupati toliko para i vremena u njega.
matematicar_teski

#6970 Re: IRAN

Post by matematicar_teski »

Klavikula wrote:
E ovo se zove IZNENAĐENJE!!!!!! Ovo čudo i leti!!!! Kažu da je prošao nekoliko hiljada sati testnih letova. Održali su obećanje, jedinstven dizajn, ovo nije copy paste.....Pišu na IMF da je motor iranskog dizajna i proizvodnje i da je turbo-fan.....Ako je to istina oni su po tome ispred Kine....Nevjerovatno!!!! Volio bih da kolege sa foruma koji se razumiju u aerodinamiku aviona malo prokomentiraju dizajn sa tog aspekta.....
Jos je rovit dizajn i svakako ne predstavlja konacni izgled letjelice, jos ima dosta posla da se uradi. Ali me ona prednja sekcija aviona neodoljivo podsjeca na fuzijski izgled F-117 sa onim usisnicima na gornjem dijelu trupa i ostrim ivicama i F-35 dok krila i trup letjelice po izgledu nemaju nista zajednicko sa americkim borbenim avionima novijih generacija sem mozda jednog motora kao kod F-35ice.
U najavi od prije neki dan na IMF su i rekli da je letjelica u početku dizajnirana kao bombarder ali da je vremenom prerasla u multi-role...nema sumnje da im je inspiracija bio F-117...ovo što gledamo jeste mock-up, ali i ja, kao i vi, vjerujem da je operativni fighter ponešto drugačiji....sačekajmo....
Ako misliš da češ vidjeti izbliza operativan F-313 kao što je npr.ovaj što je letio onda si se prevario,lično bi volio ali od toga teško da će biti išta što je i normalno a kad već pričaš o kokpitu i kao da nešto fali ustvari si u pravu jer i fali i to je i rečeno,svjestan si da je ovo maketa i da nije isti avion koji leti na klipovima što se i vidi po više stvari kao što je kokpit,staklo kokpita ne vjerujem da ima i pogon, inaće kada je Vahidi spominjao ovaj avion u izvještaj u više navrata je govorio i o dvosjedu koji nismo vidjeli.
Što se tiče pogona čim su izbacili avion vjerovatno su rješili problem bilo je desetak projekata na kojima se radilo,vidječemo o čemu se radi,ako su to savladali ili nabavili iz vana možemo uskoro očekivati još neki model borbenog aviona jer su radili paralelno i ostalo manje više sve imaju dostupno.
komentari preuzeti sa mcm. izmedju ostalog cini mi se da je kolega @scimitar i ovdje pisao. posljednji komentar od @nelsa, covjek koji ima lijepo znanje.

i ovi znaju rasproed svega pvo, mts :P a evo razumiju se i avijaciju
mmaar

#6971 Re: IRAN

Post by mmaar »

The 51st State wrote:mmar,

stvarno postujem napore iranskih strucnjaka da u uslovima totalnog embarga razviju bilo koji savremen oruzani sistem, no samo slijep ili indoktriniran covjek moze zanemariti najmanje 20 godina razvoja F-22 Raptora, sa neuporedivo vecim resursima i smjelo izaci sa tvrdnjom da je Iran proizveo nesto slicno tome u dosta kracem roku. a ovo oko bespilotne letjelice, hakerska posla i totalno druga prica.
Znam da jeste druga prica, ali ja ne bi bio toliko skeptican imajuci u vidu zaista ogromni tehnoloski i naucni napredak IR Iran. Pogledaj samo sta su postigli na naucnom i tehnoloskom planu u proteklih 5 godina, ne vise, kao i to koliko ulazu u nauku, fascinantno je koliko samo imaju tehnickih univerziteta i instituta, pa i koliku visokoobrazovanu dijasporu sirom svijeta, koja sasvim sigurno, pored domacih snaga doprinosi napretku, pa ces vidjeti da uspjeh i s ovim avionom nije slucajan. Iran je sigurno prva islamska zemlja koja na najbolji nacin reafirmise nekadasnji naucni i kulturni uspjeh islamskog svijeta, dok se zaljevske monarhije nisu pomakle od beduinstva i najveci uspjeh postizu u obijesti novopecenih naftnih bogatasa i skorojevica, koji umjesto nauke, biraju da ulazu u zlatne wc solje i da kupuju trecerazredni krs od SAD, Britanije i njihovih drugih pokrovitelja i to sve kako bi time parirali, ne cionistickom rezimu, vec Iranu, ali slabo im ide. Iranci na najbolji nacin opravdavaju hadis koji glasi "“Kada bi znanje bilo kod zvijezde Danice dohvatili bi ga Perzijanci.”
Klavikula

#6972 Re: IRAN

Post by Klavikula »

matematicar_teski wrote:
Klavikula wrote:

i ovi znaju rasproed svega pvo, mts :P a evo razumiju se i avijaciju
ne znam, ako si ti bolje upucen, bujrum stavi, rado cu procitati :thumbup:
matematicar_teski

#6973 Re: IRAN

Post by matematicar_teski »

mmaar wrote:
The 51st State wrote:mmar,

Znam da jeste druga prica, ali ja ne bi bio toliko skeptican imajuci u vidu zaista ogromni tehnoloski i naucni napredak IR Iran. Pogledaj samo sta su postigli na naucnom i tehnoloskom planu u proteklih 5 godina, ne vise, kao i to koliko ulazu u nauku, fascinantno je koliko samo imaju tehnickih univerziteta i instituta, pa i koliku visokoobrazovanu dijasporu sirom svijeta, koja sasvim sigurno, pored domacih snaga doprinosi napretku, pa ces vidjeti da uspjeh i s ovim avionom nije slucajan. Iran je sigurno prva islamska zemlja koja na najbolji nacin reafirmise nekadasnji naucni i kulturni uspjeh islamskog svijeta, dok se zaljevske monarhije nisu pomakle od beduinstva i najveci uspjeh postizu u obijesti novopecenih naftnih bogatasa i skorojevica, koji umjesto nauke, biraju da ulazu u zlatne wc solje i da kupuju trecerazredni krs od SAD, Britanije i njihovih drugih pokrovitelja i to sve kako bi time parirali, ne cionistickom rezimu, vec Iranu, ali slabo im ide. Iranci na najbolji nacin opravdavaju hadis koji glasi "“Kada bi znanje bilo kod zvijezde Danice dohvatili bi ga Perzijanci.”
kakav je to hadis majketi?
jefferson

#6974 Re: IRAN

Post by jefferson »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:
ima tu nekoliko slika.

prvo, samo sam prenio tekst,
drugo, kao sto @mmaar kaze, ako donosis zakljucke na osnovu makete, onda :thumbup:
Pa onda je maketa a ne avion. Cemu onda sva frka?
Svako jaro amketu moze napraviti, ali ako na osnovu ovoga oni misle letiti, onda stvarno imaju problema.
Prvo, ova maketa ima strasno mala krila! Druga, kanardi su ogromni i uz to jos i fiksni!
Kokpit je haman od pleksiglasa. Ova maketa bi mozda bila dobra za domacu zadacu an nekom fakultetu, ali veze sa aerodinamikom nema.
Znaci, cak i kada bi krenuli u razvoj aviona, ovo nema teorije da poleti ovako kako izgleda, a i ako poleti proci ce 10-15 godina prije nego budu imali operativan avion.
Medjutim, pitanje je cemu ovaj avion? Sta je poenta gradnje ovakog aviona?
Odbrana vazdusnog prostora? Ako iranci misle da mogu odbraniti zracni prostor od amerikanaca ili napasti V flotu s ovim avionom, e onda fakat imaju problem.
Oni svoje karte moraju da igraju na drugim poljima, mali brzi brodovi (sto vec rade), PVO, zemljane trupe.
Avijacija? Kao sto reko, maketa napravljena za domacu propagandu.
Alfons Kauders

#6975 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

Klavikula wrote:

Nekoliko hiljada sati testnih letova :-) Pa prosjecni NATO pilot ima 500 satova naleta godisnje... Znas li uopste sta znaci nekoliko hiljada sati?! Ako su npr. imali dva prototipa, opet bi im trebalo par godina da naberu hiljadu, kamoli nekoliko hiljada. :lol: I jos "iranski" turbofan motor... :-) Multirole... :-) Baziran na F-117, al onda se fol predomislili pa krenuli na F-35, pa malo ko fol lici na F-18, i na F-5... Dakle lici na cetiri aviona koja nemaju skoro nista zajednicko. :-) A u biti ne lici ni na jedan. :D

Hajde molim te linkaj jos kakvih "strucnjaka", oplakah... :lol:
Post Reply