Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6926 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 23/10/2022 17:12
anex wrote: 23/10/2022 16:51 Kod nas se od malih nogu naucilo da ce sin jedinac ili kcerka u nekom slucaju dobiti stan kad otac tandrkne...
I onda dođe tako vrijeme kad neka hanuma skonta da bi od tog hairlije mogla dobiti stan pa ga smunta da joj prepiše a ona ce njemu za uzvrat prati gace...
I sincic popušio..
Pa, ako sinčić neće da hairliji pere gaće, neka popuši.

Mi smo jednog starijeg čana rodbine nagovarali da uradi baš to, nađe hanumu koja će mu prati gaće, praviti mu društvo, kuhati ručak i slično, a on joj ostaviti stan kada umre.

Sin i kćerka nisu vodili brigu o njemu. Ako njih nije bilo briga za oca, ne treba ni on misliti na njih.
Pa ako je hairlija njemu prao onda ok.

Ako nije, a zato sto nije-obavezao se rijesit stambeno pitanje sinu jedincu, pa ga onda zajebe zbog zene, eeee bralee onda je smola
giannibelif

#6927 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by giannibelif »

Gore od eks-Jugoslovena su samo sadašnje generacije
mladih Rumuna koji dođu u Bukurešt, završe škole i onda prvih deset godina poslije diplome zakeraju rođenim Bukureštlijama što oni već imaju riješeno stambeno pitanje ili riješeno u perspektivi preko familija, djedova, baka koji prelaze u zajednice sa svojom djecom, roditeljima ovih pomenutih, a ti stanovi ostaju unučadima.
detroit-mercy

#6928 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 22/10/2022 01:10
detroit-mercy wrote: 21/10/2022 16:29 Pa nek ti onda kolega nauci Njemacki, sta misli zivjeti u Njemackoj a ne znati jezik.
Jarane, bavarski i hoch deutsch je otprilike kao štokavica (standardni hrvatski koji znaš) versus čakavica i to npr. labinjonska.
Ono izgleda slično, al nešto šteka... :lol:
Skoro da su dva različita jezika (prema standardu).

Usporedi Wiki o bavarskom na bavarskom i na njemackom da dobijes neku sliku o razlici koja postoji (lingvistickoj). Bez obzira sto mozda znas njemacki (onaj hoch d, skolski), bavarski moras uciti kao novi jezik.
Jaranice, zivio u Njemacko, savrseno upoznat sa varijacijama tog jezik, jos posebo kad Swaben ili oni iz Solingena pocnu kolutat jezikom :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#6929 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bloo »

detroit-mercy wrote: 24/10/2022 14:03
Bloo wrote: 22/10/2022 01:10

Jarane, bavarski i hoch deutsch je otprilike kao štokavica (standardni hrvatski koji znaš) versus čakavica i to npr. labinjonska.
Ono izgleda slično, al nešto šteka... :lol:
Skoro da su dva različita jezika (prema standardu).

Usporedi Wiki o bavarskom na bavarskom i na njemackom da dobijes neku sliku o razlici koja postoji (lingvistickoj). Bez obzira sto mozda znas njemacki (onaj hoch d, skolski), bavarski moras uciti kao novi jezik.
Jaranice, zivio u Njemacko, savrseno upoznat sa varijacijama tog jezik, jos posebo kad Swaben ili oni iz Solingena pocnu kolutat jezikom :mrgreen:
Pa, jarane kako onda mozes napisati ono sto si napisao :D
Nije nemoguce nauciti bavarski jezik, ali neko ko je dosao u njemacku, usavrsava HD, samo mu jos treba da se barkce sa onim germankim klingonskim zvanim bavarski.
detroit-mercy

#6930 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 24/10/2022 16:43
detroit-mercy wrote: 24/10/2022 14:03
Pa, jarane kako onda mozes napisati ono sto si napisao :D
Nije nemoguce nauciti bavarski jezik, ali neko ko je dosao u njemacku, usavrsava HD, samo mu jos treba da se barkce sa onim germankim klingonskim zvanim bavarski.
Ne nego mi smeta kmecanje, eto razgovaraju na Bavarskom jer mrze strance, Svabe su gazde a mi tegljaci i sl. I sve to od osobe koja izgleda provede pola zivota nezaposlen i trazenjem pravde.
Ljudi nadju sto i jedan razlog da kmece ali niti jedan da urade nesto, valjda se kmeka vise isplati.
Maharadza

#6931 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Maharadza »

Ma samo mu uz malo jače povišeni ton (i uz što bolji izgovor) kažeš SPRICH DOCH (HOCH) DEUTSCH MENSCH, SODASS DICH ALLE VERSTEHEN!
pa da vidiš kako se ugl. ili zacrvene od stida ili zacrvene od muke što si im odbrusio...a nekad i oboje u seriji. :lol:

Ali jok, Bošnjo (opet) šuti i trpi...i kmechi, kmechi, kmechi...
tranquil

#6932 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by tranquil »

Eto ljudi pred strancem počnu pričati svoj lokalni dijalekt sa kojim su odrasli samo da bi napakostili strancu :lol:

Ponešto poznajem problematiku, jer radim u doslovno tom okruženju (Schwaben), i pošto sam u struci gdje je manje stranaca, još uvijek sam najslabiji sa njemačkim jezikom u firmi, iako sam tu već koju godinicu.

Gledam dnevnik na državnoj televiziji, dobar sam, sve razumijem. Gledam njemačke filmove, serije, sve na HD, bez naših prijevoda, sve razumijem. Dođem na sastanak u firmu, blijedo gledam šta je ko rekao. Hama, hamanet. Wie bitte?

Eto sada, svi su oni počeli pričati schwäbisch, samo da mene sjebu :lol: Nekada mislim da sam uspio da ih bolje razumijem, ali skontam da se neko zapravo prešaltao na HD dok priča sa mnom :lol:

Ali kada mi je firmu preuzela druga, sjevernjačka, malo se promijenilo. Došao novi šef iz Mainza, odjednom bolje razumijem, barem njega. Pita me baš on kako se snalazim sa jezikom, treba li pomoć sa njemačkim. Rekoh, ma njemački je u redu, ali još uvijek imam problema da razumijem lokalni dijalekat. Kaže čovjek, ne sikiraj se, i ja imam problema da razumijem taj dijalekat :lol:
detroit-mercy

#6933 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

tranquil wrote: 24/10/2022 17:05 Eto ljudi pred strancem počnu pričati svoj lokalni dijalekt sa kojim su odrasli samo da bi napakostili strancu :lol:

Ponešto poznajem problematiku, jer radim u doslovno tom okruženju (Schwaben), i pošto sam u struci gdje je manje stranaca, još uvijek sam najslabiji sa njemačkim jezikom u firmi, iako sam tu već koju godinicu.

Gledam dnevnik na državnoj televiziji, dobar sam, sve razumijem. Gledam njemačke filmove, serije, sve na HD, bez naših prijevoda, sve razumijem. Dođem na sastanak u firmu, blijedo gledam šta je ko rekao. Hama, hamanet. Wie bitte?

Eto sada, svi su oni počeli pričati schwäbisch, samo da mene sjebu :lol: Nekada mislim da sam uspio da ih bolje razumijem, ali skontam da se neko zapravo prešaltao na HD dok priča sa mnom :lol:

Ali kada mi je firmu preuzela druga, sjevernjačka, malo se promijenilo. Došao novi šef iz Mainza, odjednom bolje razumijem, barem njega. Pita me baš on kako se snalazim sa jezikom, treba li pomoć sa njemačkim. Rekoh, ma njemački je u redu, ali još uvijek imam problema da razumijem lokalni dijalekat. Kaže čovjek, ne sikiraj se, i ja imam problema da razumijem taj dijalekat :lol:
Prika moj, kad sam ja imao to situaciju sa lokalnim dijalektom, pa kad sam reko Svabici sto je sa mnom radila, ja ovog pola ne kontam, a ona meni, ne sekiraj se i ja ga nista ne razumijem :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6934 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Ni mi iz donjih mamica ne razumijemo one iz ljubotica
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#6935 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by anex »

Ach du scheisse...
Scwaben kommen vom rechts...Hilfe hilfe gur gur...
McGradySA

#6936 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

Zašto Krajina Klas i Kemoprom svake sedmice izbacuju oglase za različite profile radnika? Vidim da su etablirane firme koje posluju duži niz godina.
yoyoyo96

#6937 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by yoyoyo96 »

ima li neka stranica da nude poslove od kuce na engleskom jeziku?
McGradySA

#6938 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

yoyoyo96 wrote: 25/10/2022 08:45 ima li neka stranica da nude poslove od kuce na engleskom jeziku?
Probaj DDC LMS.
mali_balon

#6939 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

McGradySA wrote: 25/10/2022 08:38 Zašto Krajina Klas i Kemoprom svake sedmice izbacuju oglase za različite profile radnika? Vidim da su etablirane firme koje posluju duži niz godina.
Ili su karine od firmi pa im radnici odlaze ili se tako reklamiraju ili skupljaju za bazu podataka....
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6940 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Krajina Klas je Manja. Smeće od firme, robovlasnik Saša Trivić.
zippoo87

#6941 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

To je firma koja je pandan ovim nasim balijnskim firmama,tipa Hifa i slicne.
Smece od ljudi ne moze imati dobru firmu...mogu imati profitabilnu jer koriste monopol,nezakonitosti,uticaj politike i tendere,iskoristavanje radne snage ali najbolji dokaz koliko su nase firme jqdne i lose je da haman nema 5 firmi/brendova koji se mogu takmiciti na trzistu EU.
Ostalo koristi kriminal i neuredjenost drzave da stekne nezakonite milione.
toska

#6942 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by toska »

VladaFBiH wrote: 21/10/2022 15:44 Ovaj zadnji popis. Ovo ti se samo čini jer si se kretao u takvim krugovima i istina je, na žalost, porazna za sve nas.

Što se tiče ovoga preko 40% evo ti i lista zemalja za populaciju 25-64. godine:

tertiary (college/university onward))

Canada — 56.27%
Japan — 50.50%
Israel — 49.90%
South Korea — 46.86%
United Kingdom — 45.96%
United States — 45.67%
Australia — 43.74%
Finland — 43.60%
Norway — 43.02%
Luxembourg — 42.86%
sjećam se nekih analiza ovih izuzetnih brojki, svaki drugi čovjek ima fakultet, i da u toj listi bogatih Njemačka stoji među najlošijim.
objašnjenje je bilo da se u tim državama jako lako stiže do diplome i prijemjenjuje se na sva zvanja, frizeri i zanatlije imaju VSS.
nešto kao u nas sa poplavom privatnih fakulteta, ali sa puno širim opsegom zanimanja.

ne znam šta je sve istina, ali objašnjenje djeluje razumno, nema rezona da 56% Kanađana ima fakultet svhaćen po našim mjerilima.
_BataZiv_0809 wrote: 23/10/2022 12:28
Ommadawn wrote: 23/10/2022 10:43 Šta misliš koliko para je otišlo samo na nekretnine.
Dovoljno da nas koji rjesavamo stambeno pitanje dovede u bezizlaznu situaciju. Ali dobro, nisu krivi ljudi sto kupuju. Kriva je drzava koja je dozvolila da istu utakmkicu igraju oni koji rade i zaradjuju u BiH i rjesavaju stambeno pitanje i oni koji rade i zaradjuju u inostranstvu i ulazu u nekretnine.
utakmica jeste nefer, ali kako to riješiti, imaš li neku primjenjevu ideju?
VladaFBiH

#6943 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 23/10/2022 12:28
Ommadawn wrote: 23/10/2022 10:43 Šta misliš koliko para je otišlo samo na nekretnine.
Dovoljno da nas koji rjesavamo stambeno pitanje dovede u bezizlaznu situaciju. Ali dobro, nisu krivi ljudi sto kupuju. Kriva je drzava koja je dozvolila da istu utakmkicu igraju oni koji rade i zaradjuju u BiH i rjesavaju stambeno pitanje i oni koji rade i zaradjuju u inostranstvu i ulazu u nekretnine.
Koje je tvoje rješenje da nije diskriminatrosko prema našim sugrađanima koji rade i žive u inostranstvu - po svemu su punopravni građani osim ako su se odrekli državljanstva.

Htjeli smo kapitalizam - dobili smo ga u skoro najgorem obliku.
Ommadawn

#6944 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ommadawn »

Nije u skoro najgorem obliku.
Nego upravo u najgorem obliku.

Narod smo takav da smo i socijalizam, koji je inače dobro zamišljen, zloupotrijebili i sjebali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6945 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Pa recimo dosta visoki porezi na nekretnine u kojima se ne zivi bi djelomicno rijesili problem. Ali ako znamo da svaka šuša koja sjedi u parlamentu ima bar 5 stanova u Sarajevu, sto bi glasala za takav zakon?
Ommadawn

#6946 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: 25/10/2022 19:21 Pa recimo dosta visoki porezi na nekretnine u kojima se ne zivi bi djelomicno rijesili problem. Ali ako znamo da svaka šuša koja sjedi u parlamentu ima bar 5 stanova u Sarajevu, sto bi glasala za takav zakon?
Dosta visoki porezi jer niko u njima ne živi?!

Na osnovu čega? Na osnovu naroda koji živi loše upravo svojim izborom?

Wow!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6947 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: 25/10/2022 19:31
_BataZiv_0809 wrote: 25/10/2022 19:21 Pa recimo dosta visoki porezi na nekretnine u kojima se ne zivi bi djelomicno rijesili problem. Ali ako znamo da svaka šuša koja sjedi u parlamentu ima bar 5 stanova u Sarajevu, sto bi glasala za takav zakon?

Wow!
Oporezivanje imovine je vrlo star institut, zao mi je sto te toliko iznenadjuje.
Ommadawn

#6948 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: 25/10/2022 19:40
Ommadawn wrote: 25/10/2022 19:31

Wow!
Oporezivanje imovine je vrlo star institut, zao mi je sto te toliko iznenadjuje.
Ekstra-oporezivanje zato što tu neko ne živi tokom cijele godine?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6949 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: 25/10/2022 19:44
_BataZiv_0809 wrote: 25/10/2022 19:40

Na ekstra imovinu.
Ommadawn

#6950 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: 25/10/2022 19:51
Ommadawn wrote: 25/10/2022 19:44

Na ekstra imovinu.
Čekaj, ja sad uzmem nekretninu u Bosni i još negdje u inostranstvu, zašto dodatan porez?

Okej da se porez na imovinu plaća ali neka je svima isti. Zašto veći porez nama iz inostranstva?
Ja lično se nisam odrekao svog bh-državljanstva.
Post Reply