I pripremite štele/eure ili KM za veće šanse potpisivanja ugovora za trening pa onda još dodatno za zaposlenje. Živjela avijacija u BiHBeli belcan wrote: ↑23/10/2022 01:09 https://fsk.unsa.ba/prijavi-se-na-konku ... aobracaja/
Raja sad ce brzo konkurs za kontrolora letenja, dodjite na prezentaciju na saobracajni fakultet ( kampus univerziteta u Sarajevu) 26.10.2022 (srijeda) u 10 sati.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
Sonron
#6901 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Ommadawn
#6902 Re: Jadi nas nezaposlenih
To da pomaže državi je proseravanje ljudi s kompleksima._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 10:19Ne znam, evo @n+1 je dobar sa brojkama.
Sve je ok, ne diskutujem, mene samo nervira kad trosenje para ovamo na svoje cejfove+sto mu je jeftinije predstavlja kao pomoc drzavi.
A to što troši novac u BiH je dobro. Priliv strane i prije svega čvrste valute je uvijek dobrodošlo. Šta misliš koliko para je otišlo samo na nekretnine.
No dobro, odosmo od teme.
- Rothmans
#6903 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bukvalno ljudi koji ce ovaj konkurs da prodju su obavjesteni vjerovatno jos prije 2 mjeseca. Dajte ovdje one oglase za obicnu buraniju bez stele i veza. Evo i ja hocu da mjenjam poso, jebo volanSonron wrote: ↑23/10/2022 10:28I pripremite štele/eure ili KM za veće šanse potpisivanja ugovora za trening pa onda još dodatno za zaposlenje. Živjela avijacija u BiHBeli belcan wrote: ↑23/10/2022 01:09 https://fsk.unsa.ba/prijavi-se-na-konku ... aobracaja/
Raja sad ce brzo konkurs za kontrolora letenja, dodjite na prezentaciju na saobracajni fakultet ( kampus univerziteta u Sarajevu) 26.10.2022 (srijeda) u 10 sati.![]()
![]()
-
Hakiz
#6904 Re: Jadi nas nezaposlenih
To je, sa druge strane, učinilo cijene nekretnina, previsokim, nedostupnim za ljude koji ovdje žive.Ommadawn wrote: ↑23/10/2022 10:43To da pomaže državi je proseravanje ljudi s kompleksima._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 10:19
Ne znam, evo @n+1 je dobar sa brojkama.
Sve je ok, ne diskutujem, mene samo nervira kad trosenje para ovamo na svoje cejfove+sto mu je jeftinije predstavlja kao pomoc drzavi.
A to što troši novac u BiH je dobro. Priliv strane i prije svega čvrste valute je uvijek dobrodošlo. Šta misliš koliko para je otišlo samo na nekretnine.
No dobro, odosmo od teme.
- Ommadawn
#6905 Re: Jadi nas nezaposlenih
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6906 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dovoljno da nas koji rjesavamo stambeno pitanje dovede u bezizlaznu situaciju. Ali dobro, nisu krivi ljudi sto kupuju. Kriva je drzava koja je dozvolila da istu utakmkicu igraju oni koji rade i zaradjuju u BiH i rjesavaju stambeno pitanje i oni koji rade i zaradjuju u inostranstvu i ulazu u nekretnine.
- Ommadawn
#6907 Re: Jadi nas nezaposlenih
Čekaj malo, zašto svi ne bi igrali istu utakmicu?_BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 12:28Dovoljno da nas koji rjesavamo stambeno pitanje dovede u bezizlaznu situaciju. Ali dobro, nisu krivi ljudi sto kupuju. Kriva je drzava koja je dozvolila da istu utakmkicu igraju oni koji rade i zaradjuju u BiH i rjesavaju stambeno pitanje i oni koji rade i zaradjuju u inostranstvu i ulazu u nekretnine.
Šta tu država ima dozvoliti versus zabraniti?
Koliko mi je poznato, to nigdje, barem u Europi nije sistem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6908 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima li u Svedskoj socijalnih stanova?Ommadawn wrote: ↑23/10/2022 12:46Čekaj malo, zašto svi ne bi igrali istu utakmicu?_BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 12:28
Dovoljno da nas koji rjesavamo stambeno pitanje dovede u bezizlaznu situaciju. Ali dobro, nisu krivi ljudi sto kupuju. Kriva je drzava koja je dozvolila da istu utakmkicu igraju oni koji rade i zaradjuju u BiH i rjesavaju stambeno pitanje i oni koji rade i zaradjuju u inostranstvu i ulazu u nekretnine.
Šta tu država ima dozvoliti versus zabraniti?
Koliko mi je poznato, to nigdje, barem u Europi nije sistem.
- Ommadawn
#6909 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima.
To država obezbjedi i socijala plaća stanarinu. U istim zgradama/nekretninama žive oni koji plaćaju najamninu. Socijala potpiše ugovor sa stanodavcem.
Na to se odnosi tvoj zaključak ili?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6910 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Ommadawn
#6911 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eh čekaj sad, nemoj da miješamo jabuke i kruške (jer su i jedno i drugo voće)._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 13:44Da. Dakle imas opciju koju ti drzava nudi. Ovdje ti nudi go kurac.
Dakle stvar je do države da obezbjedi ljudima socijalno stanovanje i nema nikakve veze sa onima koji kupuju/prodaju.
Primjerice u Swe imaš naselja odnosno zgrade gdje žive ljudi koji su socijalno ugroženi.
Imaš također zgrade koje su predviđene da se iznajmljuju ljudima koji ne mogu/ne žele da kupe nekretninu.
Problem je što je ovih potonjih procentualno manje u odnosu na one što se prodaju što je najočitije u velikim gradovima.
Je li se taj problem odnosi na one što mogu da sebi priušte stan?
Zašto bi država BiH meni branila da kupim stan ako to hoću, ako imam sredstvo za to, plus sam i građanin iste?
Onaj ko prodaje stanove je vidio potencijalnu priliku da zaradi novac a na meni je da li ću pristati na tu cijenu ili ne.
Mada i ja mislim da su stanovi u BiH precijenjeni.
- Peacean
#6912 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koja je tačno procedura za onih 100 KM? Znam da treba onaj zahtjev i broj kartice, da li se to kod njih uzima ili sami trebamo to da pripremimo?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6913 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dakle govorim iz perspektive stana kao doma, ne investicije.Ommadawn wrote: ↑23/10/2022 14:23
Eh čekaj sad, nemoj da miješamo jabuke i kruške (jer su i jedno i drugo voće).
Dakle stvar je do države da obezbjedi ljudima socijalno stanovanje i nema nikakve veze sa onima koji kupuju/prodaju.
Primjerice u Swe imaš naselja odnosno zgrade gdje žive ljudi koji su socijalno ugroženi.
Imaš također zgrade koje su predviđene da se iznajmljuju ljudima koji ne mogu/ne žele da kupe nekretninu.
Problem je što je ovih potonjih procentualno manje u odnosu na one što se prodaju što je najočitije u velikim gradovima.
Zašto bi država BiH meni branila da kupim stan ako to hoću, ako imam sredstvo za to, plus sam i građanin iste?
Onaj ko prodaje stanove je vidio potencijalnu priliku da zaradi novac a na meni je da li ću pristati na tu cijenu ili ne.
U Swe imas opciju socijalnog stanovanja ako ne mozes priustit stan.
U BiH imas opciju da crknes ili da se sam ubijes.
- Ommadawn
#6914 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nažalost._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 15:19Dakle govorim iz perspektive stana kao doma, ne investicije.Ommadawn wrote: ↑23/10/2022 14:23
Ali i to socijalno stanovanje - zavisi gdje te baci. Zadnjih godina te socijalne slučajeve prebacuju u zveke bukvalno Bogu iza nogu.
To su zgrade koje bi davno trebale biti renovirane ali nisu pa onda tu ti slučajevi žive dok se može. Onda se zgrada ruši a ti slučajevi se prebacuju dalje. Uglavnom, nedaj Bože nikom.
Uglavnom se radi o teškim socijalnim slučajevima.
-
Seawolf
#6915 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima i varijanta roditelja koji su dovoljno pristojni da umru na vrijeme._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 15:19Dakle govorim iz perspektive stana kao doma, ne investicije.Ommadawn wrote: ↑23/10/2022 14:23
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#6917 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kod nas se od malih nogu naucilo da ce sin jedinac ili kcerka u nekom slucaju dobiti stan kad otac tandrkne...
I onda dođe tako vrijeme kad neka hanuma skonta da bi od tog hairlije mogla dobiti stan pa ga smunta da joj prepiše a ona ce njemu za uzvrat prati gace...
I sincic popušio..
I onda dođe tako vrijeme kad neka hanuma skonta da bi od tog hairlije mogla dobiti stan pa ga smunta da joj prepiše a ona ce njemu za uzvrat prati gace...
I sincic popušio..
- hadzinicasa
#6918 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa indirektno - jeste jer boosta kupovnu moc ljudi koji zive ovdje. Cak i to sto manji dio odnosno 1/3 doznaka otpada na penzije, ako se ti ljudi zive u BiH - trose se u BiH._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 10:19Ne znam, evo @n+1 je dobar sa brojkama.
Tatin prijatelj iz logora u Hercegovini u ratu pusten u Norvesku i tamo dobijao socijalnu pomoc pa sa starenjem i penziju i onda se vratio u rodne Visice kod Capljine i zivi bogovskim zivotom, nedavno su janje okrenuli, da zaliju sto je Semso napravio bazen
Ima jos uvijek veliki broj ljudi koji su pobjegli od rata a ne od sistema i mislim da se mijesaju ovdje kruske i jabuke malo i interpretiraju brojke da odgovaraju narativima ovisno o stavu koji se zastupa.
Edit: a ako je iznos doznaka koje ne dolaze na konto penzija u istoj visini (a nije, veci je) od „penzionih doznaka“ to pokazuje da duplo veci broj ljudi koji nisz u penziji pomaze svoje familije u BiH - jer trebaju izdrzavati sebe i familije tamo, pa ne vjerujem da mogu slati 1000€ mjesecno (koliko je penzija - proizvoljni iznos) vec je vjerovatnije da salju 500…
Samo da stavimo stvari u perspektivu…
Last edited by hadzinicasa on 23/10/2022 17:19, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#6919 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa, ako sinčić neće da hairliji pere gaće, neka popuši.anex wrote: ↑23/10/2022 16:51 Kod nas se od malih nogu naucilo da ce sin jedinac ili kcerka u nekom slucaju dobiti stan kad otac tandrkne...
I sincic popušio..
Mi smo jednog starijeg čana rodbine nagovarali da uradi baš to, nađe hanumu koja će mu prati gaće, praviti mu društvo, kuhati ručak i slično, a on joj ostaviti stan kada umre.
Sin i kćerka nisu vodili brigu o njemu. Ako njih nije bilo briga za oca, ne treba ni on misliti na njih.
-
Hakiz
#6920 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako boosta? Time što će povećati cijene nekretnina, zanatskih radova i sličnih stvari jer može platiti više nego lokalci?hadzinicasa wrote: ↑23/10/2022 17:12Pa indirektno - jeste jer boosta kupovnu moc ljudi koji zive ovdje._BataZiv_0809 wrote: ↑23/10/2022 10:19
Ne znam, evo @n+1 je dobar sa brojkama.
Neće porasti plate lokalcima zato što će on moći ponuditi 10.000 KM više od nekog lokalca za nekretninu koja mu se sviđa. Zaradit će prodavač i kroz proviziju trgovac nekretninom, neki zanatlija kojeg će angažovati za rekonstrukciju i to je to, mali broj ljudi će imati veliku korist, većini se neće popraviti standard. Tih nekoliko ljudi koji su dobro zaradili neće svojom povećanom potrošnjom dići standard društva, nema ih dovoljno. Čak će ga i smanjiti jer većini lokakaca će nekretnine i majstori postati još skuplji i manje dostupni.
Koje imam dokaze za to? Pa, standard velikog broja, ako ne i većine, ljudi u BiH. I dalje je ispod nivoa dobrog, često i dostojanstvenog života, čak i siromaštva.
Umjesto da kupuje nekretnine, kada bi taj novac uložio u upošljavanje, naročito proizvodno, to bi podiglo standard jer bi veći broj ljudi imao plate pa iznutra, lokalno, dizao standard.
On ga izvana kupovinom nekretnina neće podići. Čak će ga, osim nekolicini, većini smanjiti.
Last edited by Hakiz on 23/10/2022 17:30, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#6921 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne mogu ja tebi objasnjavati osnove ekonomije, Boga mi. Kontriraj i dalje u svom maniru, pa da se razilazimo u ljubaviHakiz wrote: ↑23/10/2022 17:25Kako boosta? Time što će povećati cijene nekretnina, zanatskih radova i sličnih stvari jer može platiti više nego lokalci?hadzinicasa wrote: ↑23/10/2022 17:12
Pa indirektno - jeste jer boosta kupovnu moc ljudi koji zive ovdje.
Neće porasti plate lokalcima zato što će on moći ponuditi 10.000 KM više od nekog lokalca za nekretninu koja mu se sviđa. Zaradit će prodavač i kroz proviziju trgovac nekretninom, neki zanatlija kojeg će angažovati za rekonstrukciju i to je to, mali broj ljudi će imati veliku korist, većini se neće popraviti standard. Tih nekoliko ljudi koji su dobro zaradili neće svojom povećanom potrošnjom dići standard društva, nema ih dovoljno. Čak će ga i smanjiti jer većini lokakaca će nekretnine i majstori postati još skuplji i manje dostupni.
Koje imam dokaze za to? Pa, standard velikog broja, ako ne i većine, ljudi u BiH. I dalje je ispod nivoa dobrog, često i dostojanstvenog života, čak i siromaštva.
-
Hakiz
#6922 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nek' si mi rekla, da znam da nam je standard dobar. Ja živio u pogrešnom uvjerenju da nam je nizak.hadzinicasa wrote: ↑23/10/2022 17:27Ne mogu ja tebi objasnjavati osnove ekonomije, Boga mi. Kontriraj i dalje u svom maniru, pa da se razilazimo u ljubaviHakiz wrote: ↑23/10/2022 17:25
Kako boosta? Time što će povećati cijene nekretnina, zanatskih radova i sličnih stvari jer može platiti više nego lokalci?
Koje imam dokaze za to? Pa, standard velikog broja, ako ne i većine, ljudi u BiH. I dalje je ispod nivoa dobrog, često i dostojanstvenog života, čak i siromaštva.![]()
Dakle, trebala bi dijaspora podići cijene nekretnina u BiH za još barem 50 %, bolje 100 %. Time bi, indirektno, svima porastao standard. A i stanovi bili dostupniji onima koji ih sada nemaju.
- hadzinicasa
#6923 Re: Jadi nas nezaposlenih
Et‘ vidis kako nam je fino! Ti ekonomski strucnjak, ja lupam glupostiHakiz wrote: ↑23/10/2022 17:34Nek' si mi rekla, da znam da nam je standard dobar. Ja živio u pogrešnom uvjerenju da nam je nizak.hadzinicasa wrote: ↑23/10/2022 17:27
Ne mogu ja tebi objasnjavati osnove ekonomije, Boga mi. Kontriraj i dalje u svom maniru, pa da se razilazimo u ljubavi![]()
Dakle, trebala bi dijaspora podići cijene nekretnina u BiH za još barem 50 %, bolje 100 %. Time bi, indirektno, svima porastao standard. A i stanovi bili dostupniji onima koji ih sada nemaju.
![]()
-
Hakiz
#6924 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nisam rekao da lupaš gluposti.hadzinicasa wrote: ↑23/10/2022 17:37Et‘ vidis kako nam je fino! Ti ekonomski strucnjak, ja lupam glupostiHakiz wrote: ↑23/10/2022 17:34
Nek' si mi rekla, da znam da nam je standard dobar. Ja živio u pogrešnom uvjerenju da nam je nizak.
![]()
![]()
Samo konstatujem da dijaspora kupuje stanove, izdaju ih na AirBnB, kao kancelarijski prostor itd, a oni cijenama sve nedostupniji lokalnom stanovništvu.
Valjda dizanjem standarda lokalci mogu lakše kupiti sebi nekretninu?
- Ommadawn
#6925 Re: Jadi nas nezaposlenih
Realno, i ta kupovina otpada.
Poznajem gro ljudi koji su prodali svoje nekretnine u Bosni i kupili u Turskoj, Hrvatskoj, čak i Albaniji…
Mlađu generaciju, ovi što su 20+, Bosna interesuje, ali ne vjerujem da će iko od njih kupiti nekretninu.
Prvo jer su im roditelji to obezbjedili. Drugo jer znaju da ima i drugih zemalja od Bosne.
Nema potrebe za zabrinutost.
Poznajem gro ljudi koji su prodali svoje nekretnine u Bosni i kupili u Turskoj, Hrvatskoj, čak i Albaniji…
Mlađu generaciju, ovi što su 20+, Bosna interesuje, ali ne vjerujem da će iko od njih kupiti nekretninu.
Prvo jer su im roditelji to obezbjedili. Drugo jer znaju da ima i drugih zemalja od Bosne.
Nema potrebe za zabrinutost.