SDA-All about

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69226 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

relativno84 wrote: 23/11/2021 18:05
uglavnomja wrote: 23/11/2021 10:06 nismo
Ti nisi definitivno, kao i vecina ovih sto se godinama pate na razne nacine da ubijede bosnju kako eto oni znaju sta je njemu bolje. Ako je moguce vrlo rado bi oni odluke da donose, a bosnjo slegne ramenima i odradi tezi dio posla, jer ta saka jada jos se nije oslobodila tih lijepih proslih vremena kada su radili u tom modu. Zao mi je drugovi, ali vakat vam je da slegnete ramenima. Vremenski procesi cine svoje, trava je neminovnost i bosnjo koji je gazi.
Vidimo kako dobro Bošnjo za sebe odlučuje. Poslije 25 godina opet država dovedena u pitanje.

Da ne govorimo o ostalim, manje "državničkim" stvarima.
uglavnomja

#69227 Re: SDA-All about

Post by uglavnomja »

sve probosnjacko je antibosansko
isto kao i prosrpsko i hrvatsko
tandmand

#69228 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

Sa ovim tenderašima Federacija će ostati bez struje ...

Iznajmljuju mašine i radnike privatne firme. :shock:
Nisam znao da u BiH imamo Zeitarbeit firme.
Rudnici “Kreka” Tuzla danas imaju preko 23 miliona KM manje prihode nego prije pet godina a akumulirani gubitak je odavno premašio vrijednost kapitala te samo prošle godini iznosio je preko 30 miliona KM. Preduzeće ima ogromna dugovanja pa je na kraju prošle godine iskazalo 270 miliona kratkoročnih obaveza što je znatno više nego u ranijim izvještajima.

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju i višak zaposlenih uprava nalazi milione za privatne firme od kojih iznajmljuje mašine i radnike. TI BiH je još ranije podnio krivičnu prijavu protiv uprave rudnika koja je bez tendera podijelila skoro milion maraka firmama Junuzović Kopex,Titanic d.o.o., MHI Company i Cayenne Company koje konstantno dobijaju ove poslove ali je ista praksa nastavljena do danas.

Samo ove godine prve dvije navedene firme su zbog krajnje hitnosti, putem jednog pregovaračkog postupka dobile 1,3 miliona KM za iznajmljivanje mašina a Junuzović Kopex je prošle i ove godine dobio ugovore vrijedne 6,5 miliona KM. Ovdje je potrebno napomenuti da ovi dobavljači godinama dobijaju tendere a onda pokreću sudske sporove zbog neplaćanja koji se rješavaju u njihovu korist čime se stvaraju dodatni troškovi po osnovu zateznih kamata.

Federalni revizor je u posljednjem izvještaju postavio pitanje svrhe ulaganja tolikog novca u tuđu mehanizaciju i navodi da se za preko 6 miliona koliko su isplatili firmi Junuzović Kopex mogao kupiti značajan dio opreme koja se iznajmljuje.

RMU Breza ima istu praksu a samo prošle godine platili su firmi Junuzović Kopex 2,3 miliona KM za izvođenje radova eksploatacije uglja na lokalitetu površinskog kopa “Koritnik II”. Na tom poslu 2019. angažovali su firmu TRGOŠPED i platili preko 2 miliona KM zbog krajnje hitnosti jer im je jedan od ponuđača uložio žalbu na tender što po zakonu nikako nije moglo biti opravdanje. Rudnik u posljednje četiri godina povećava broj zaposlenih uprkos činjenici da se prihodi ovog preduzeća značajno smanjuju danas su manji za preko 15 miliona KM nego 2017. godine.

U ovom periodu, došlo je do značajnog povećanja kratkoročnih obaveza za preko 21 milion KM najviše zbog dugovanja za plate a prošle godine rudnik je imao najveći gubitak u posljednjih 5 godina.
made_in_sarajevo

#69229 Re: SDA-All about

Post by made_in_sarajevo »

Zlaja je vepar ili devic ne vidim treceg ili bilo koga koji moze biti ovako zatucan i ovoliko ih braniti.

Nego imam osjecaj nakon rudara danas i plate od 570KM, p plata svim zaposlenim na drzavnom nivou 650 osnovica SSS, da se sve namjenski unistava sa toplom bracom fasistima i sutra da bilo ko drugi dodje da mu ostane jedino kljuc u bravu staviti, a da ovi fasisti mogu govoriti aaaaa eto vam aaaaa
Iker C

#69230 Re: SDA-All about

Post by Iker C »

Rudari pozivajju gradjane Sarajeva da im ne donose hranu vec iskljucivo alkohol, po mogucnosti rakiju i pivo.
Unaprijed se zahvaljuju!!!!
cyprus

#69231 Re: SDA-All about

Post by cyprus »

Ne mogu čitat, jel bilo ovo?

Image
Login7777

#69232 Re: SDA-All about

Post by Login7777 »

Taj Sinan što ih je počero na proteste ima 2.500KM platu u Kreki. Još ih naložio da će im plata bit smanjena na 570KM, a zapravo će bit veća od sadašnje.
laik1981

#69233 Re: SDA-All about

Post by laik1981 »

Sutra ce vlada sebi dati neradni dan, a ovaj Mulahusic kao i ostali SDA botovi su ozbiljno bolesni i poremeceni ljudi..
Bossona

#69234 Re: SDA-All about

Post by Bossona »

tandmand

#69235 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

Od čega živi ovaj Mulahusic tamo u Luxemburgu?
YouAreMyDestiny

#69236 Re: SDA-All about

Post by YouAreMyDestiny »

Ne znam, šta da kažem za ovog Mulahusića... Možda: Hamo, vid mu glave.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#69237 Re: SDA-All about

Post by mk ultra »

cyprus wrote: 23/11/2021 20:31 Ne mogu čitat, jel bilo ovo?

Image
:lol:

To i dalje ne mijenja cinjenicu od dugovima u rudnicima koje su opet vjerovatno srpski agresori napravili :mrgreen:
YouAreMyDestiny

#69238 Re: SDA-All about

Post by YouAreMyDestiny »

Nemoj protestovati, postat ćeš Srbin 😆😆
Sjedi i zapali nargilu.
Iker C

#69239 Re: SDA-All about

Post by Iker C »

tandmand wrote: 23/11/2021 20:52 Od čega živi ovaj Mulahusic tamo u Luxemburgu?
Pise kolumne za luxemburske desnicare i radi kao hostes u lokalnom trznom centru tj. promovise knjige o velikom Luxemburgu u cijem bi sastavu bile Holandija i Belgija.
Osim_13

#69240 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

Šta kae, diriguje se protestom iz Beograda :lol:
drug_profi

#69241 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Ugalj je novo zlato. Ukratko.
Milijarde tona su u lezistima u federaciji.
Cijena tone ide preko 100 eura na trzistu, a EP je rudnicima placa oko 40.
Mislim meni to godi jer sam dionicar, ali mi ne godi da imam dividendu dok ljudi rade za 570 maraka.

Cilje je po mom misljenju, uciniti da rudnici budu nerentabilni po receptu energopetrola i da se onda prodaju privatnom licu.
Koje bi onda ugalj prodavao elektroprivredi po trzisnoj cijeni, a struja bi naravno norala poskupjeti za nekih 100%. Jer je i sadasnja proizvodna cijena iz TE veca od maloprodajne, ali se iznivelise strujom iz HE.
I sam taj pristup je uzasno pogresan i vodi energetskom siromastvu, ali vlast koja ne misli na buducnost niti ima znanje o strategijama razvoja, nije u stanju nista drugo osim smisljati strategije kako opljackati nacionalno bogatstvo.

Rjesenje je na kraju placati rudnicima trzisnu cijenu, otpustii sa otpremninama neproizvodni visak. Uspostaviti realne dnevne norme proizvodnje, ali i plate kakve sindikat trazi.
Struja ce morati poskupjeti, mozda 10-20%. Moguce da to bude dovoljno, ako se uspostavi odrziv sistem gdje bi se iz izvoza ostvarivao dodatni prihod (danas je preko 300 eura po megavatu placana struja u regiji).
I elektroprivreda mora imati profit jer je to smisao postojanja privrednog subjekta, kao i uslov za razvoj i izgradnju novih kapaciteta.
Struja nije prirodna pojava. To je roba koja se mora od necega i sa necim proizvesti. A to nesto se mora nabaviti, odrzavati, izgraditi...
Chmoljo

#69242 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

TRIBINA "JEDNA SI JEDINA"

Izetbegović: U dijaspori se budi inat koji će BiH donijeti promjene
Uživo / Protesti ispred Vlade FBiH: Jednom rudaru pozlilo, intervenisala Hitna pomoć
:mastakazes:
Osim_13

#69243 Re: SDA-All about

Post by Osim_13 »

Chmoljo wrote: 23/11/2021 21:43
Uživo / Protesti ispred Vlade FBiH: Jednom rudaru pozlilo, intervenisala Hitna pomoć
:mastakazes:
Namješteno. Špijun iz Kragujevca, kakav rudar.
zubi

#69244 Re: SDA-All about

Post by zubi »

E cuj kolo se zaigralo i cuje se harmonika... koji kreten ortodoksni.
MarlboroGold

#69245 Re: SDA-All about

Post by MarlboroGold »

Image
Kakav debil.
Chmoljo

#69246 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

zubi wrote: 23/11/2021 21:47 E cuj kolo se zaigralo i cuje se harmonika... koji kreten ortodoksni.
Ma da mu se pregleda internet history tamo bi našo seks sijamskih blizanaca sa kozom.

Ovakvi kreteni svoju izopačenost pokazuju sipajući otrov po drugima i uvijek ofanzivmo i uvjereno u svoju misiju, ko da mu je lično Džibril donio božju poruku.
Bossona

#69247 Re: SDA-All about

Post by Bossona »

mk ultra wrote: 23/11/2021 20:57

Image
:lol:

To i dalje ne mijenja cinjenicu od dugovima u rudnicima koje su opet vjerovatno srpski agresori napravili :mrgreen:
Na isti način i sličnim rječnikom je prozivao i demobilisane borce ARBIH dok su ih obespravljene batinali po ulicama Sarajeva, a Alijin trezoraš Bakir hvalio policijske batinaše! https://www.slobodnaevropa.org/a/saraje ... 73433.html

Bakir Izetbegović pohvalio rad policije tokom protesta boraca
https://banjalukain.com/clanak/173006
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#69248 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 23/11/2021 21:40 Ugalj je novo zlato. Ukratko.
Milijarde tona su u lezistima u federaciji.
Cijena tone ide preko 100 eura na trzistu, a EP je rudnicima placa oko 40.
Mislim meni to godi jer sam dionicar, ali mi ne godi da imam dividendu dok ljudi rade za 570 maraka.

Cilje je po mom misljenju, uciniti da rudnici budu nerentabilni po receptu energopetrola i da se onda prodaju privatnom licu.
Koje bi onda ugalj prodavao elektroprivredi po trzisnoj cijeni, a struja bi naravno norala poskupjeti za nekih 100%. Jer je i sadasnja proizvodna cijena iz TE veca od maloprodajne, ali se iznivelise strujom iz HE.
I sam taj pristup je uzasno pogresan i vodi energetskom siromastvu, ali vlast koja ne misli na buducnost niti ima znanje o strategijama razvoja, nije u stanju nista drugo osim smisljati strategije kako opljackati nacionalno bogatstvo.

Rjesenje je na kraju placati rudnicima trzisnu cijenu, otpustii sa otpremninama neproizvodni visak. Uspostaviti realne dnevne norme proizvodnje, ali i plate kakve sindikat trazi.
Struja ce morati poskupjeti, mozda 10-20%. Moguce da to bude dovoljno, ako se uspostavi odrziv sistem gdje bi se iz izvoza ostvarivao dodatni prihod (danas je preko 300 eura po megavatu placana struja u regiji).
I elektroprivreda mora imati profit jer je to smisao postojanja privrednog subjekta, kao i uslov za razvoj i izgradnju novih kapaciteta.
Struja nije prirodna pojava. To je roba koja se mora od necega i sa necim proizvesti. A to nesto se mora nabaviti, odrzavati, izgraditi...
Izvini, ali kako je ugalj novo zlato, kada se cijeli svijet okreće protiv termoelektrana? Možda je trenutno cijena takva, ali dugoročno, pa i srednjoročno od toga će ostati samo malo.
made_in_sarajevo

#69249 Re: SDA-All about

Post by made_in_sarajevo »

Sta kaze glavni fasista, dosli su u neke sredini i evo ne znaju, mi cemo se vratiti. Ne znaju kako se radi=jebase im majku za zaposljavanje, redukcija vode nemamo ( radovi nisu redukcije), rekonstrukcija pruge, a ne varenje, kupovina, a ne sadaka trolejbusa i tramvaja, obezbjedili vakcine, imaju ministra zdravstva, pomazu privredi od prvog dana korone, zaustavili divlju gradnju ko tibra, prate desavanja oko pomoci mladih pa je sad na 150 000 granica za kupovinu stana... Evo nabrojano sto se zadnja 2 mjeseca vrte teme.

Tako je fasisto ne znaju ovi nista
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#69250 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2021 22:19 Sta kaze glavni fasista, dosli su u neke sredini i evo ne znaju, mi cemo se vratiti. Ne znaju kako se radi=jebase im majku za zaposljavanje, redukcija vode nemamo ( radovi nisu redukcije), rekonstrukcija pruge, a ne varenje, kupovina, a ne sadaka trolejbusa i tramvaja, obezbjedili vakcine, imaju ministra zdravstva, pomazu privredi od prvog dana korone, zaustavili divlju gradnju ko tibra, prate desavanja oko pomoci mladih pa je sad na 150 000 granica za kupovinu stana... Evo nabrojano sto se zadnja 2 mjeseca vrte teme.

Tako je fasisto ne znaju ovi nista
Neće se ovi nikada vratiti. Svako ko novim tramvajem ide na posao će glasati protiv SDA. Samo to je dovoljno.
Post Reply