drug_profi wrote: ↑23/11/2021 21:40
Ugalj je novo zlato. Ukratko.
Milijarde tona su u lezistima u federaciji.
Cijena tone ide preko 100 eura na trzistu, a EP je rudnicima placa oko 40.
Mislim meni to godi jer sam dionicar, ali mi ne godi da imam dividendu dok ljudi rade za 570 maraka.
Cilje je po mom misljenju, uciniti da rudnici budu nerentabilni po receptu energopetrola i da se onda prodaju privatnom licu.
Koje bi onda ugalj prodavao elektroprivredi po trzisnoj cijeni, a struja bi naravno norala poskupjeti za nekih 100%. Jer je i sadasnja proizvodna cijena iz TE veca od maloprodajne, ali se iznivelise strujom iz HE.
I sam taj pristup je uzasno pogresan i vodi energetskom siromastvu, ali vlast koja ne misli na buducnost niti ima znanje o strategijama razvoja, nije u stanju nista drugo osim smisljati strategije kako opljackati nacionalno bogatstvo.
Rjesenje je na kraju placati rudnicima trzisnu cijenu, otpustii sa otpremninama neproizvodni visak. Uspostaviti realne dnevne norme proizvodnje, ali i plate kakve sindikat trazi.
Struja ce morati poskupjeti, mozda 10-20%. Moguce da to bude dovoljno, ako se uspostavi odrziv sistem gdje bi se iz izvoza ostvarivao dodatni prihod (danas je preko 300 eura po megavatu placana struja u regiji).
I elektroprivreda mora imati profit jer je to smisao postojanja privrednog subjekta, kao i uslov za razvoj i izgradnju novih kapaciteta.
Struja nije prirodna pojava. To je roba koja se mora od necega i sa necim proizvesti. A to nesto se mora nabaviti, odrzavati, izgraditi...