Hormoni i kila nutele sedmicno. Imam drugaricu koja ima inzulinsku rezistenciju. Ima nekih tridesetak kg viska. Naravno po njoj rjesenja nema jer ima to sto ima, pa je onda bespotrebno izbjegavati kilograme secera koje dnevno unosi u sebe
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
-
laik1981
#6851 Re: Mrsanje - nacini ?
- Ludzak
#6852 Re: Mrsanje - nacini ?
Dok genetika sa mršavošću.Snake Eyes wrote: ↑27/07/2023 13:40 Ali hormoni imaju veze sa gojenjem.
Takodjer i velicina kostiju ali obrnuto.
Imam kolegicu sa posla koja jede duplo više od mene, svaka 2h se žali da je gladna, a mršava kost i koža.
- banjaluka078
- Sanjarko
#6854 Re: Mrsanje - nacini ?
Igra genetika ulogu u svemu, ali i stil zivota i jos neki faktori. Ja utanjio s jelom pravo. Opao mi apetit, ali i sad spavam vise nego inace, pa ustanem kasnije ujutru i doruckujem kasnije, pa rucam kasnije, pa zbog toga ni ne veceram. Danima nisam vecerao nista.
Utanjio s svim, nista prdalice, slabo slatka, 2 jela dnevno, a vode pijem kao i inace, puno pravo. Vode bas, ne sokova i sl.
Mozda ova vrucina i sparina i vrijeme/klima utice na mene ili mi je opet visok ili nizak tlak ili oboje. Ako moze u toku dana on biti i visok i nizak. Ali ono prilicno da varira, od 100/110 do 140/150.
Ali ne dam se ja.
Utanjio s svim, nista prdalice, slabo slatka, 2 jela dnevno, a vode pijem kao i inace, puno pravo. Vode bas, ne sokova i sl.
Mozda ova vrucina i sparina i vrijeme/klima utice na mene ili mi je opet visok ili nizak tlak ili oboje. Ako moze u toku dana on biti i visok i nizak. Ali ono prilicno da varira, od 100/110 do 140/150.
Ali ne dam se ja.
- Snake Eyes
#6855 Re: Mrsanje - nacini ?
I tu je u pitanju nivo hormona.Ludzak wrote: ↑27/07/2023 17:25Snake Eyes wrote: ↑27/07/2023 13:40 Ali hormoni imaju veze sa gojenjem.
Takodjer i velicina kostiju ali obrnuto.
Dok genetika sa mršavošću.
Imam kolegicu sa posla koja jede duplo više od mene, svaka 2h se žali da je gladna, a mršava kost i koža.
-
JonjoShelvey7
#6856 Re: Mrsanje - nacini ?
4. maj start sa 114kg, danas na 101kg.
Izbacio večeru u potpunosti.
Rafinirani šećer, do dana današnjeg, unio samo kroz jednu baklavu za Bajram, džaba, moralo se.
Ne osjetim potrebu uopšte za bilo kakvim slatkišem, sokom i sl.
Za sve ovo inspiracija mi je bio Dr. Berg i jedan od njegovih mnogobrojnih videa na youtube-u o štetnostima rafiniranog šećera, sasvim slučajno naletio na isti.
Naredni cilj mi je definitivno umanjiti hljeb kojeg i dalje imam na repertoaru kod svakog obroka.
Kako ste ga vi izbacili/umanjili? Šta jesti da bi ga se izbjeglo?
Rafinirani šećer, do dana današnjeg, unio samo kroz jednu baklavu za Bajram, džaba, moralo se.
Za sve ovo inspiracija mi je bio Dr. Berg i jedan od njegovih mnogobrojnih videa na youtube-u o štetnostima rafiniranog šećera, sasvim slučajno naletio na isti.
Naredni cilj mi je definitivno umanjiti hljeb kojeg i dalje imam na repertoaru kod svakog obroka.
-
Sid the sloth
#6857 Re: Mrsanje - nacini ?
Zamjena za hljeb su drugi ugljikohidrati - riza ili krompir su nabolji.JonjoShelvey7 wrote: ↑01/08/2023 00:31 4. maj start sa 114kg, danas na 101kg.
Rafinirani šećer, do dana današnjeg, unio samo kroz jednu baklavu za Bajram, džaba, moralo se.![]()
- Ludzak
#6858 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam u fazi stagnacije. Zadnje vaganje 7.8. ... 94.3 kg, večeras vaganje 94.5 kg. Da li možda može biti uzrok što sam sladoled jeo i popio čašu vode odmah prije vaganja...
-
mali_balon
#6859 Re: Mrsanje - nacini ?
I ja 3 mjeseca, nece sa 97....i eksperimentisao sam...npr 4 5 danase ne pazim sa hranom jedem sve, slatko gazirano sve, jedem kasno...sljedecih 10 dana svako jutro vaganje 97...ni gore ni dole....onda se vratim na prijasnji rezim bez slatka, gaziranog, hljeba i zadnji obrok u 6 i opet 97kg ni dole ni gore
Ali ostao u istom rezimu vjezbi.....sad hocu da promjenim rezim vise kardio i gimnasticke vjezbe manje tegovi, pa cemo vidjet
Jedna slikica za temu

- liyf
#6860 Re: Mrsanje - nacini ?
Hodaj i jedi manje. Prestani piti gazirane sokove i lagan simali_balon wrote: ↑22/08/2023 08:26I ja 3 mjeseca, nece sa 97....i eksperimentisao sam...npr 4 5 danase ne pazim sa hranom jedem sve, slatko gazirano sve, jedem kasno...sljedecih 10 dana svako jutro vaganje 97...ni gore ni dole....onda se vratim na prijasnji rezim bez slatka, gaziranog, hljeba i zadnji obrok u 6 i opet 97kg ni dole ni gore
Ali ostao u istom rezimu vjezbi.....sad hocu da promjenim rezim vise kardio i gimnasticke vjezbe manje tegovi, pa cemo vidjet
Jedna slikica za temu![]()
![]()
-
mali_balon
#6861 Re: Mrsanje - nacini ?
Bas ti hvala na savjetulavi wrote: ↑23/08/2023 17:58Hodaj i jedi manje. Prestani piti gazirane sokove i lagan simali_balon wrote: ↑22/08/2023 08:26
I ja 3 mjeseca, nece sa 97....i eksperimentisao sam...npr 4 5 danase ne pazim sa hranom jedem sve, slatko gazirano sve, jedem kasno...sljedecih 10 dana svako jutro vaganje 97...ni gore ni dole....onda se vratim na prijasnji rezim bez slatka, gaziranog, hljeba i zadnji obrok u 6 i opet 97kg ni dole ni gore
Jedna slikica za temu![]()
![]()
![]()
- liyf
#6862 Re: Mrsanje - nacini ?
Za dva mjeseca ti si taj lik ba, šta ti je. Samo rokaj stari
- Isner
#6863 Re: Mrsanje - nacini ?
Jebo čovjeka bez 100 kg
Nekad imao problem, sam sebe se postidio i riješio ga, danas više manje OK, zadovoljan a i kičma je prezadovoljna..
Nekad imao problem, sam sebe se postidio i riješio ga, danas više manje OK, zadovoljan a i kičma je prezadovoljna..
- dzejkej
#6864 Re: Mrsanje - nacini ?
mozda da pokusas ubaciti hrono hljeb umjesto bijelog.JonjoShelvey7 wrote: ↑01/08/2023 00:31 4. maj start sa 114kg, danas na 101kg.
Rafinirani šećer, do dana današnjeg, unio samo kroz jednu baklavu za Bajram, džaba, moralo se.![]()
ima se kupiti gotov ali je suh pa ja najradije pravim od smjese za hrono hljeb, dodam sjemenki i ispecem u pekacu. moze se drzati u frizideru i traje duze.
ja sam maltene skroz zamijenila bijeli hljeb sa ovim i kilaza ne ide gore iako maltene svaki obrok pojedem kriskicu.
imas i gotov proteinski hljeb kupiti, on ti je super alternativa bijelom hljebu.
-
Naslovnica
#6865 Re: Mrsanje - nacini ?
https://www.obs.ba/index.php/2006-barij ... eluca.html
Barijatrijska hirurgija: Medicinski stručnjaci iz sarajevske Opće bolnice samostalno i uspješno uradili operaciju smanjenja želuca
Doc.dr. Ismar Rašić , vrhunski specijalista opće i subspecijalista abdominalne hirurgije bio je na čelu stručnog tima koji je ove sedmice 27-godišnjoj pacijentici Lejli Muhović- Parnica, majci troje djece , uspješno uradio resekciju dijela želuca. Operacija je urađena zbog zdravstvenih razloga , a s ciljem redukcije tjelesne težine koja je uzrokovala niz hroničnih bolesti. Operativni zahvat je urađen minimalno invazivnom laporaskopskom metodom , kroz stomak i sa korištenjem steplera, a pacijentica se nakon par sati od operacije ustala na noge i odlično se osjeća. Pored dr. Rašića u timu su bili i dr. Amila Husić, dr. Ali Gavrankapertanović, dr. Eldina Jugo Arslanagić, anesteziolog te Merima Ramusović, instrumentarka.
Pacijentica nam kaže da je operacija prošla odlično i da nakon operativnog zahvata nije bilo potrebe za drenom ili intenzivnom njegom, te da njen oporavak ide dobro. Iako, sve veći broj pacijenata ovaj hirurški tretman traži van granica naše države, ona je odabrala Opću bolnicu jer ima puno povjerenje u doktora Rašića, velikog stručnjaka i čovjeka i osoblje ove ustanove.
-Bila sam u sigurnim rukama i nije bilo straha. Doktor Rašić je sinoć nakon dežure dolazio od kuće da me obiđe , nemam riječi kojim bih se zahvalila, veliki profesionalac i ljudina - kaže Muhović- Parnica . Za osoblje Odjeljenja za hirurgiju, gdje je hospitalizirana , ima samo riječi hvale.
Laparoskopija, je glavna prednost barijatrijske hirurgije, jer je smanjila vrijeme ostajanja u bolnici, broj komplikacija i ubrzala oporavak pacijenta. Naš cilj je da omogućimo svim pacijentima koji imaju zdravstvenu indikaciju za ovaj operativni zahvat , da ga dobiju u našoj ustanovi jer imamo stručan kadar i opremu. Mi to u Općoj bolnici možemo, kada se završe administrativne stvari –kaže prim. dr. Nermin Mahmutović, šef Odjeljenja za hirurgiju.
Barijatrijska hirurgija: Medicinski stručnjaci iz sarajevske Opće bolnice samostalno i uspješno uradili operaciju smanjenja želuca
Doc.dr. Ismar Rašić , vrhunski specijalista opće i subspecijalista abdominalne hirurgije bio je na čelu stručnog tima koji je ove sedmice 27-godišnjoj pacijentici Lejli Muhović- Parnica, majci troje djece , uspješno uradio resekciju dijela želuca. Operacija je urađena zbog zdravstvenih razloga , a s ciljem redukcije tjelesne težine koja je uzrokovala niz hroničnih bolesti. Operativni zahvat je urađen minimalno invazivnom laporaskopskom metodom , kroz stomak i sa korištenjem steplera, a pacijentica se nakon par sati od operacije ustala na noge i odlično se osjeća. Pored dr. Rašića u timu su bili i dr. Amila Husić, dr. Ali Gavrankapertanović, dr. Eldina Jugo Arslanagić, anesteziolog te Merima Ramusović, instrumentarka.
Pacijentica nam kaže da je operacija prošla odlično i da nakon operativnog zahvata nije bilo potrebe za drenom ili intenzivnom njegom, te da njen oporavak ide dobro. Iako, sve veći broj pacijenata ovaj hirurški tretman traži van granica naše države, ona je odabrala Opću bolnicu jer ima puno povjerenje u doktora Rašića, velikog stručnjaka i čovjeka i osoblje ove ustanove.
-Bila sam u sigurnim rukama i nije bilo straha. Doktor Rašić je sinoć nakon dežure dolazio od kuće da me obiđe , nemam riječi kojim bih se zahvalila, veliki profesionalac i ljudina - kaže Muhović- Parnica . Za osoblje Odjeljenja za hirurgiju, gdje je hospitalizirana , ima samo riječi hvale.
Laparoskopija, je glavna prednost barijatrijske hirurgije, jer je smanjila vrijeme ostajanja u bolnici, broj komplikacija i ubrzala oporavak pacijenta. Naš cilj je da omogućimo svim pacijentima koji imaju zdravstvenu indikaciju za ovaj operativni zahvat , da ga dobiju u našoj ustanovi jer imamo stručan kadar i opremu. Mi to u Općoj bolnici možemo, kada se završe administrativne stvari –kaže prim. dr. Nermin Mahmutović, šef Odjeljenja za hirurgiju.
- Ludzak
#6866 Re: Mrsanje - nacini ?
Eehh danas sam, napokon, kupio set bučica u Sport Realitiyu. Unutar tog seta dođu dvije bučice, jedan nastavak za šipku, i dva ketlebella gdje se mogu postaviti tegovi. Naravno sve su promjenljive.
To je taj set...
https://www.sportreality.ba/ostala-opre ... ucice-20kg
To je taj set...
https://www.sportreality.ba/ostala-opre ... ucice-20kg
-
kazo
#6867 Re: Mrsanje - nacini ?
Nije tema, ali se moze smrsati
ima li neko preporuku za bokserske rukavice, ali da ne puknu nakon par treninga? Hocu malo da pocnem raditi i vrecu uz tegove. Sporo kile padaju Pa moram ukljuciti dodatne aktivnosti 
-
Almir_
#6868 Re: Mrsanje - nacini ?
Dobra tema.
Pocetkom maja imao cca 109 Kg,i onda uveo restart.
Teretana,i onda ishrana bez secera.
Posto jetra ima svoj proces kada si na 0 secera,tada organizam izbaci visak vode.
Na visinu oko 195cm drzim se na nekih 103 Kg, a onda malo pojedem nakon 8 dana samo na dan,ili dva nesto kao cevapi,pizza,neki kolac i tada imam oko 105-106 kg jer tada organizam zadrzaje vodu.
Medjutim,ono sto vidim ovdje pijem vode 1,5L do 2 max a to je malo.
Ishrana je bez hljeba, sa krekerima dorucak jaja ili tuna,rucak i vecera crveno meso ili piletina, prilog riza ili krompir+ salata,redovno banana i mlijeko u blenderu izmedju obroka ili poslije treninga.
Nije mi cilj usmrstati,jer to ce doci samo od sebe sa ovim nacinom ishrane,nego mi je cilj napraviti nekih max 5 kg misicne mase vremenom.
Pocetkom maja imao cca 109 Kg,i onda uveo restart.
Teretana,i onda ishrana bez secera.
Posto jetra ima svoj proces kada si na 0 secera,tada organizam izbaci visak vode.
Na visinu oko 195cm drzim se na nekih 103 Kg, a onda malo pojedem nakon 8 dana samo na dan,ili dva nesto kao cevapi,pizza,neki kolac i tada imam oko 105-106 kg jer tada organizam zadrzaje vodu.
Medjutim,ono sto vidim ovdje pijem vode 1,5L do 2 max a to je malo.
Ishrana je bez hljeba, sa krekerima dorucak jaja ili tuna,rucak i vecera crveno meso ili piletina, prilog riza ili krompir+ salata,redovno banana i mlijeko u blenderu izmedju obroka ili poslije treninga.
Nije mi cilj usmrstati,jer to ce doci samo od sebe sa ovim nacinom ishrane,nego mi je cilj napraviti nekih max 5 kg misicne mase vremenom.
- Ludzak
#6869 Re: Mrsanje - nacini ?
Sinoćnje vaganje 92.9 kg. Krenulo je padati što je najbitnije.
-
daario naharis
#6870 Re: Mrsanje - nacini ?
Imao 96.8 kg, nasli mi kilu i dijagnosticirali GERB, sletio na 91.6kg za 2 mjeseca...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6871 Re: Mrsanje - nacini ?
ja sam imao 105
krenuo u teretanu pazio svaku kaloriju imao 87
bio ko avet ljudi misle ovaj je gotov
sada imam 95
krenuo u teretanu pazio svaku kaloriju imao 87
bio ko avet ljudi misle ovaj je gotov
sada imam 95
- vaučer
#6872 Re: Mrsanje - nacini ?
Slično kod mene. Prije nekoliko godina imao 94kg, samo prehranom i hodanjem skinuo skoro 20kg i doslovno svaki razgovor je počinjao s 'Jesi li dobro?'.Sad jedem puno više, ali zato sam 5 dana u sedmici po 70 minuta u teretani na željezu. Osciliram između 85-89kg od čega jedno 5kg više mišića nego ranije.
- Ludzak
#6873 Re: Mrsanje - nacini ?
Kad sam već nabavio bučice, kakva bi preporuka bila u fazi mršanja... da idem sa treningom cijelog tijala 3x sedmično sa bučicama od 9 kg (našao sam na youtubu dobar 30-minutni trening), ili da idem sa split treningom...
- vaučer
#6874 Re: Mrsanje - nacini ?
Mislim da ti same buće nisu dovoljne, ne znam koliki su i jel ti 9kg puno, malo, taman. Meni ne djeluje kao neka ozbiljna težina dakle slobodno radi full body 3-5 puta tjedno. Ali svakako ubaci i neku cardio rutinu (brzo hodanje od 3-6km tri puta tjedno npr je dovoljno) i probaj ubaciti i neke vježbe bez utega kao čučnjeve, spuštanja za tricepse, sklekove koliko možeš, dizanje noga za core i slično.
- Sanjarko