Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#6851 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

VladaFBiH wrote: 21/10/2022 14:19
mali_balon wrote: 07/10/2022 17:05

pa eto idi polazi budi gosposdin covje, posto su oni gospoda.
evo ti npr. radno vrijeme vozaca u centrotransu npr vozis komercijalu od 6 do 14....nakon toga dolazis u bazu sjedas u autobus I bacis turu sarajevo tuzla sarajevo.....ili neku vanrednu turu...ili vozis turu sarajevo zenica sarajevo vracas se u bazu pa onda za bihac......sta vi mislite ono ustane se oko 7 kafica lagano na poso pa polako s guza na guz, pa stani negdje uz put kafiva ruckic i tako to....ako ujagmis da pisas dobro je....valja ganjatu vremena
sutra bi ti dao otkaz a ne mozes moras vratiti lovu sto su ti platili kategoriju.....
ne gotivim Centru nikako ali ovo što si napisao nije tačno jer lično jako dobro poznajem vozača autobusa i mogu ti reći da nikada nije izašao na neku vožnju van grada niti je radio više nego što smije - druga je stvar što je ovo zaista *eben posao.

Doduse, izvinjavam se forumskom auditorijumu, ovo moje je bilo prije 7 8 godina.....i takva je bila ponuda meni od strane direktora...
VladaFBiH

#6852 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

detroit-mercy wrote: 20/10/2022 23:17
Lajavikrelac wrote: 07/10/2022 18:10

U Titino doba se cijenilo znanje, škola i iskustvo za razliku od danas kada je glavna predispozicija "posl'o me kum" kao prvo, a kao drugo ja nisam ni pravnik, ni ekonomista, a kancelarije vidio nisam u karijeri...Nagutao sam se ja i kilometara i prašine, čisto da znaš, samo za razliku od takvih kao ti ja imam i znanje i predispozicije za više, a ti ćeš hrmbati u magacinu do 30-35 godine dok ti potpuno ne otkaže kičma. Šta ćeš onda stručnjak? Ići za direktora? Ili češ se za 15 dana gledanja nekoga prekvalifikovati u keramičara?

Do prije 10 godina je bilo ko te jebe kad nisi školu učio sad kleči za 400 KM cijeli dan. Rezultat toga je: Skoro 90% omladine studira "šta bilo samo da se ima diploma" i to rezultuje sa 515673458 VSS kadra na sve strane. Šta sad? E a sad je ko te jebe kad si učio a nisi htio zanata kakvog nema instalatera, keramičara, građevinaca... :roll: da su ovi zanatlije bili cijenjeni i poštovani bila bi druga priča, ali...

Normalan insan to nikako ne može da svari, kod nas iz krajnosti u krajnost... :skoljka:
Cuj, 90% omladine studira a fakulteti ne mogu da upis dovoljan broj studenata, pa cak i oni za koje ti je nekada trebao ili jako dobra uspijeh ili dobra stela :mrgreen:.
Popis stanovništva kaže: BiH ima čak 4,9% stanovništva bez ikakvog obrazovanja, a 14,1% nema osnovnu školu. Nepotpuno osnovno obrazovanje ima 9,2%. Dok fakultetsku diplomu ima manje od 10% stanovništva dok u najrazvijenijim zemljama ova procenat ide preko 40%.
VladaFBiH

#6853 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

mali_balon wrote: 21/10/2022 14:22
VladaFBiH wrote: 21/10/2022 14:19

ne gotivim Centru nikako ali ovo što si napisao nije tačno jer lično jako dobro poznajem vozača autobusa i mogu ti reći da nikada nije izašao na neku vožnju van grada niti je radio više nego što smije - druga je stvar što je ovo zaista *eben posao.

Doduse, izvinjavam se forumskom auditorijumu, ovo moje je bilo prije 7 8 godina.....i takva je bila ponuda meni od strane direktora...
vjerujem jer su oni baš fuj... moguće je da su sada malo "normalniji" jer nema vozaća
detroit-mercy

#6854 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

VladaFBiH wrote: 21/10/2022 14:29
Cuj, 90% omladine studira a fakulteti ne mogu da upis dovoljan broj studenata, pa cak i oni za koje ti je nekada trebao ili jako dobra uspijeh ili dobra stela :mrgreen:.
Popis stanovništva kaže: BiH ima čak 4,9% stanovništva bez ikakvog obrazovanja, a 14,1% nema osnovnu školu. Nepotpuno osnovno obrazovanje ima 9,2%. Dok fakultetsku diplomu ima manje od 10% stanovništva dok u najrazvijenijim zemljama ova procenat ide preko 40%.
Znam ja matori za sve te procente, nego ne bih da kvarim forumski ugodjaj, jer mnogi smatraju da smo mi uberskolovana nacija :mrgreen:
VladaFBiH

#6855 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 14:33

Znam ja matori za sve te procente, nego ne bih da kvarim forumski ugodjaj, jer mnogi smatraju da smo mi uberskolovana nacija :mrgreen:
da, istina je da smo uber nepismena nacija s najviše "genijalaca" koji sve znaju
n+1

#6856 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by n+1 »

EDIT: Ništa, zaboravi, skontao. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6857 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

VladaFBiH wrote: 21/10/2022 14:29 Popis stanovništva kaže: BiH ima čak 4,9% stanovništva bez ikakvog obrazovanja, a 14,1% nema osnovnu školu. Nepotpuno osnovno obrazovanje ima 9,2%. Dok fakultetsku diplomu ima manje od 10% stanovništva dok u najrazvijenijim zemljama ova procenat ide preko 40%.
Koji popis? Ovaj zadnji? Ja stvarno ne bih znao odakle se čupaju ovi brojevi, ali ono što sigurno znam je da generacije rođenih u periodu od 1981 do 1991, od njih 10 bar 8 ima fakultetsku diplomu ili je išlo na neke studije. Ja kada sam upisivao fax početkom prve dekade ovog vijeka, po 500 studenata je upisivano na pravo, ekonomiju, poljoprivredni i filozofski. Masa ljudi iz tog vremena koje sam poznavao su diplomirali, neko za 4, neko za 5,6 ili koliko godina, ali su diplomirali. Znam da je bila opšta jagma i navala za upis u gimnaziju i ekonomsku školu u periodu od 2000-2006, to je haos bio šta je bilo učenika po odjeljenjima, a preko 90% njih je nastavljalo školovanje na fakultetima. Sjećam se da je za smjer engleski jezik na Filozofskom jedne od tih godina bilo preko 600 zainteresovanih za upis, a nakon toga je išao FPN, socijalni rad i DIF. Sjećam se jedne priče da na pravnom nije bilo mjesta u amfiteatru za sjedenje šta je bilo brucoša, stajali sa strana na predavanju :-) Tih godina je baš bila hiperprodukcija kadra, a tek na privatnim fakultetima što je bilo studenata...Tada su roditelji djeci kopali oči da moraju imati bilo kakvu diplomu, samo daj da se studira nešto :-?

E sad, zbog ovakve nakaradne politike i pameti, na zanat niko nije htio, jer se to smatralo sramotom. Bukvalno te raja smatrala kretenom, glupanom i ljenčugom što nećeš da učiš ili bar probaš nešto upisati...sa druge strane tražila se VSS bukvalno za sve! Samo nije za čistačicu i baba seru mislim :roll: Zato sad tacne nosaju i rafe slažu sociolozi, filozofi, pravnici, politilozi koji nikada neće vidjeti posla u struci, a nikakva stečena znanja nemaju jer je do egzodusa radnika preko 50% omladine bilo nezaposleno, što svi jako brzo zaboravljaju...

Nešto čisto sumnjam da tako mali broj ljudi ima VSS, a i ako ima toliko onda je tek statistika porazna, jer u privredi nema radnih mjesta ni za tih 10% :skoljka:

A to da na zapadu ide preko 40%.... :lol: :lol: :lol:
detroit-mercy

#6858 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 21/10/2022 15:26
VladaFBiH wrote: 21/10/2022 14:29 Popis stanovništva kaže: BiH ima čak 4,9% stanovništva bez ikakvog obrazovanja, a 14,1% nema osnovnu školu. Nepotpuno osnovno obrazovanje ima 9,2%. Dok fakultetsku diplomu ima manje od 10% stanovništva dok u najrazvijenijim zemljama ova procenat ide preko 40%.
Koji popis? Ovaj zadnji? Ja stvarno ne bih znao odakle se čupaju ovi brojevi, ali ono što sigurno znam je da generacije rođenih u periodu od 1981 do 1991, od njih 10 bar 8 ima fakultetsku diplomu ili je išlo na neke studije. Ja kada sam upisivao fax početkom prve dekade ovog vijeka, po 500 studenata je upisivano na pravo, ekonomiju, poljoprivredni i filozofski. Masa ljudi iz tog vremena koje sam poznavao su diplomirali, neko za 4, neko za 5,6 ili koliko godina, ali su diplomirali. Znam da je bila opšta jagma i navala za upis u gimnaziju i ekonomsku školu u periodu od 2000-2006, to je haos bio šta je bilo učenika po odjeljenjima, a preko 90% njih je nastavljalo školovanje na fakultetima. Sjećam se da je za smjer engleski jezik na Filozofskom jedne od tih godina bilo preko 600 zainteresovanih za upis, a nakon toga je išao FPN, socijalni rad i DIF. Sjećam se jedne priče da na pravnom nije bilo mjesta u amfiteatru za sjedenje šta je bilo brucoša, stajali sa strana na predavanju :-) Tih godina je baš bila hiperprodukcija kadra, a tek na privatnim fakultetima što je bilo studenata...Tada su roditelji djeci kopali oči da moraju imati bilo kakvu diplomu, samo daj da se studira nešto :-?

E sad, zbog ovakve nakaradne politike i pameti, na zanat niko nije htio, jer se to smatralo sramotom. Bukvalno te raja smatrala kretenom, glupanom i ljenčugom što nećeš da učiš ili bar probaš nešto upisati...sa druge strane tražila se VSS bukvalno za sve! Samo nije za čistačicu i baba seru mislim :roll: Zato sad tacne nosaju i rafe slažu sociolozi, filozofi, pravnici, politilozi koji nikada neće vidjeti posla u struci, a nikakva stečena znanja nemaju jer je do egzodusa radnika preko 50% omladine bilo nezaposleno, što svi jako brzo zaboravljaju...

Nešto čisto sumnjam da tako mali broj ljudi ima VSS, a i ako ima toliko onda je tek statistika porazna, jer u privredi nema radnih mjesta ni za tih 10% :skoljka:

Neto izasli podaci sa popisa stanovnistva;
In 2021, the highest level of education of the population age 25 and older in the United States was distributed as follows:
8.9% had less than a high school diploma or equivalent.
27.9% had high school graduate as their highest level of school completed.
14.9% had completed some college but not a degree.
10.5% had an associate degree as their highest level of school completed.
23.5% had a bachelor’s degree as their highest degree.
14.4% had completed an advanced degree such as a master’s degree, professional degree or doctoral degree.
The high school completion rate in the United States for people age 25 and older increased from 87.6% in 2011 to 91.1% in 2021.
The percentage of the population age 25 and older with associate degrees rose from 9.5% to 10.5% between 2011 and 2021.
Between 2011 and 2021, the percentage of people age 25 and older who had completed a bachelor's degree or higher increased by 7.5 percentage points from 30.4% to 37.9%.
From 2011 to 2021, the number of people age 25 and over whose highest degree was a master’s degree rose to 24.1 million, and the number of doctoral degree holders rose to 4.7 million, a 50.2% and 54.5% increase, respectively.

Btw, kad sam ja poceo studirati nas na prvoj godini bilo preko 200, pun amfiteatar, na drugu preslo 23, jedna uciionica :mrgreen:.
Ovaj podatak o 10% visoko obrazovanih kod nas je vec duze prisutan. Pa uzmi samo po popisima koliko si sam imao ruralnog/poljoprivrednog stanovnistva, hoces reci da svaki poljoprivrednik ore sa zavrsenom agronomijom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6859 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Moja bivsa raja sve doktori inzenjeri magistri doktorandi bas sam peh :mrgreen:
I onda se cude sto me nidje nema
Ne mogu od stida samo fpn :mrgreen:
VladaFBiH

#6860 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

Ovaj zadnji popis. Ovo ti se samo čini jer si se kretao u takvim krugovima i istina je, na žalost, porazna za sve nas.

Što se tiče ovoga preko 40% evo ti i lista zemalja za populaciju 25-64. godine:

tertiary (college/university onward))

Canada — 56.27%
Japan — 50.50%
Israel — 49.90%
South Korea — 46.86%
United Kingdom — 45.96%
United States — 45.67%
Australia — 43.74%
Finland — 43.60%
Norway — 43.02%
Luxembourg — 42.86%
Domaci izdajnik

#6861 Re: Jadi nas nezaposlenih

@detroit-mercy Ti si još gori života mi... :-)

Aj se sad vrati pa polako pročitaj sve šta sam napisao, ali sa razumijevanjem, ne ovlaš please :oops:

BTW kad već spomenu selo, pa šta misliš gdje se školovala ta omladina iz manjih mjesta? Zar stvarno misliš da se neko iz Gacka ili Modriče vratio kući nakon studija? Pa sva Hercegovina se sjatila u BL, od njih ne možeš više ni primirisati nigdje gori su od Šipaca i Sandžaklija, plemendžije par excallance. Šta misliš što se kapacitet studentskih domova proširivao? Nema potražnje za krevetima? Pa samo naselje Borik je profitiralo od izdavanja soba i stanova studentima zbog blizine kampusa, izdavanje smještaja studentima je nemalom broju penzionera bio izvor prihoda. Govorim o Univerzitetu u B. Luci, naravno.
VladaFBiH wrote: 21/10/2022 15:44 Ovaj zadnji popis. Ovo ti se samo čini jer si se kretao u takvim krugovima i istina je, na žalost, porazna za sve nas.

Canada — 56.27%
Japan — 50.50%
Israel — 49.90%
South Korea — 46.86%
United Kingdom — 45.96%
United States — 45.67%
Australia — 43.74%
Finland — 43.60%
Norway — 43.02%
Luxembourg — 42.86%
Extra. A sad mi u tim zemljama izvuci procenat domaćeg stanovništva na tim univerzitetima pa ćeš se iznenaditi ;-) Po Beču i Gracu svijećom tražiš Austrijance na faxovima :svijeca:
detroit-mercy

#6862 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

VladaFBiH wrote: 21/10/2022 15:44

Ovaj zadnji popis. Ovo ti se samo čini jer si se kretao u takvim krugovima i istina je, na žalost, porazna za sve nas.

Canada — 56.27%
Japan — 50.50%
Israel — 49.90%
South Korea — 46.86%
United Kingdom — 45.96%
United States — 45.67%
Australia — 43.74%
Finland — 43.60%
Norway — 43.02%
Luxembourg — 42.86%
Sto koincidira sa brojem start-up companija ili unicorn-s

Israel is commonly seen as the blueprint for a world-leading startup ecosystem, with numerous top startups emerging each year. Currently, it is estimated that there are more than 6,000 startups in the country.
Sad, da okrenemo nas brojeve i vidimo gdje smo i sto nam ide kako ide. Jebi ga, ipak je nama Zahiraga najpoznatiji student :mrgreen:.
detroit-mercy

#6863 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 21/10/2022 15:47 @detroit-mercy Ti si još gori života mi... :-)

Aj se sad vrati pa polako pročitaj sve šta sam napisao, ali sa razumijevanjem, ne ovlaš please :oops:

BTW kad već spomenu selo, pa šta misliš gdje se školovala ta omladina iz manjih mjesta? Zar stvarno misliš da se neko iz Gacka ili Modriče vratio kući nakon studija? Pa sva Hercegovina se sjatila u BL, od njih ne možeš više ni primirisati nigdje gori su od Šipaca i Sandžaklija, plemendžije par excallance. Šta misliš što se kapacitet studentskih domova proširivao? Nema potražnje za krevetima? Pa samo naselje Borik je profitiralo od izdavanja soba i stanova studentima zbog blizine kampusa, izdavanje smještaja studentima je nemalom broju penzionera bio izvor prihoda. Govorim o Univerzitetu u B. Luci, naravno.
VladaFBiH wrote: 21/10/2022 15:44 Ovaj zadnji popis. Ovo ti se samo čini jer si se kretao u takvim krugovima i istina je, na žalost, porazna za sve nas.

Canada — 56.27%
Japan — 50.50%
Israel — 49.90%
South Korea — 46.86%
United Kingdom — 45.96%
United States — 45.67%
Australia — 43.74%
Finland — 43.60%
Norway — 43.02%
Luxembourg — 42.86%
Extra. A sad mi u tim zemljama izvuci procenat domaćeg stanovništva na tim univerzitetima pa ćeš se iznenaditi ;-) Po Beču i Gracu svijećom tražiš Austrijance na faxovima :svijeca:
During the 2019-2020 school year, approximately 1,075,496 foreign-born students were enrolled at U.S. colleges and universities, representing 4.6% of the total U.S. student population
Domaci leze i drkaju kurac, obicno imaju bic u rukama i bicuju strance dok ovi rade za njih.
Ko, sto neko rece, 10% obrazovanih al zato strucnjaka za sve i svasta ko u prici :skoljka:
Domaci izdajnik

#6864 Re: Jadi nas nezaposlenih

Vidiš kako znaš ljubi te brat :kiss: Kao i u DE, domaći drže visak, a stranci miješaju malter ;-)

A porediti start-up kompanije kod nas i tamo je apsurdno u svakom pogledu :-? Za nas je jedna Slovačka ekonomska sila iz svemira, a kamo li USA ili Kanada...Porediti BIH i razvijene zemlje po tome je isto kao da staneš na crtu Bugatti Veyronu sa Daciom Logan u karavanskoj varijanti :-)

A što se tiča USA, tamo je visoko školstvo skup sport za razliku od većine Evrope.
detroit-mercy

#6865 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 21/10/2022 16:01 Vidiš kako znaš ljubi te brat :kiss: Kao i u DE, domaći drže visak, a stranci miješaju malter ;-)

A porediti start-up kompanije kod nas i tamo je apsurdno u svakom pogledu :-? Za nas je jedna Slovačka ekonomska sila iz svemira, a kamo li USA ili Kanada...Porediti BIH i razvijene zemlje po tome je isto kao da staneš na crtu Bugatti Veyronu sa Daciom Logan u karavanskoj varijanti :-)
Pa valjda si sad skontao sto su te zemlje visoko razvijene :mrgreen: a sto je nasa ekonomija tu gdje jeste. Polako nadolazis :mrgreen: .
Mada ti je razmisljanje jos na nivou baustelaca iz 68e :mrgreen:, za nas je lopata a samo Svabo moze bit bauleiter :mrgreen:. Za to vrijeme nasi doktori, elektro i masinski inzinjeri, programeri rade svoje poslove od Evrope, preko USA do Australije.
Sad, ako ti je neko obecao da ces sa FPN u Austriji programirat, programirat yes al na mjesalici :mrgreen:.
Domaci izdajnik

#6866 Re: Jadi nas nezaposlenih

Promijeni kontalo....

Švabo je gazda za koga se radi, na to sam mislio. Ne idu samo bauštelci tamo kolega, ne idu, a to da će Hans biti privilegovaniji na istom radnom mjesto od Muje/Jove/ Ante iz BIH, oooo itekako drug moj :mrgreen: Nije svugdje u Evropi isto kao i tvojoj zemlji hrabrih i slobodnih, ima te netrpeljivosti koliko hoćeš...

Priča mi drug ljekar specijalista u Bavarskoj kao se to hinjski radi: dođu pacijenti ili drugi ljekari Švabe pa namjerno vode konverzaciju na lokalnom dijalektu sa tobom kako bi ti što više otežali i napakostili jer si auslender :evil: Ovo mi je potvrdio i drugi čovjek u Minhenu, IT-ovac. Kada je poslovno sve je engleski, sve ostalo se prešaltaju na bavarski dijalekt, a ti se snađi kolega...
detroit-mercy

#6867 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 21/10/2022 16:13 Promijeni kontalo....

Švabo je gazda za koga se radi, na to sam mislio. Ne idu samo bauštelci tamo kolega, ne idu, a to da će Hans biti privilegovaniji na istom radnom mjesto od Muje/Jove/ Ante iz BIH, oooo itekako drug moj :mrgreen: Nije svugdje u Evropi isto kao i tvojoj zemlji hrabrih i slobodnih, ima te netrpeljivosti koliko hoćeš...

Priča mi drug ljekar specijalista u Bavarskoj kao se to hinjski radi: dođu pacijenti ili drugi ljekari Švabe pa namjerno vode konverzaciju na lokalnom dijalektu sa tobom kako bi ti što više otežali i napakostili jer si auslender :evil: Ovo mi je potvrdio i drugi čovjek u Minhenu, IT-ovac. Kada je poslovno sve je engleski, sve ostalo se prešaltaju na bavarski dijalekt, a ti se snađi kolega...
Pa nek ti onda kolega nauci Njemacki, sta misli zivjeti u Njemackoj a ne znati jezik.
Sve to sto ti pricaj se svodi na onu, hrdjavom kurcu i dlake smetaju :mrgreen:.
Jel' to kolega mislio biti gazda nakon godinu dvije, pa ni svi Svabe nisu gazde ali rade za gazdu Svabu ili Amerikanca ili Engleza. Koliko imas firmi u Njemackoj da su vlasnici Italijani, Turci, nasi.
U principu, ne kontam na sta se ti ili tvoj kolega zalite, posebno na sta se ti zalis, tebi smeta sto je vlasnik firme u Njemckoj Nijemac, mada vecina velikih firmi su u vlastnistvu akcionara sa vlasnickim kapitalom iz cijelog svijeta. Po samoj statistici, ako su Nijemci cine 90% stanovnistva valjda je logicno da ce 90% firmi biti u vlasnistvu Nijemaca, o velikim kompanijama poput Bosch-a, VW ili BMW u kojima su u vlasnickoj strukturi iste familije vec preko sto godina je nepotrebno pricati.
A jari specijalisti, ako smeta lokalni dijalekt, uvijek ima mjesta kod Baje na UKC BL ili kod Seke na UKCS, da vidi kakvi se tamo dijalekti tek pricaju :mrgreen:.
Domaci izdajnik

#6868 Re: Jadi nas nezaposlenih

Image
nepass1

#6869 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nepass1 »

Sad je najteze upisati medeicinsku u sarajevu, mora prosjek biti 5.0
detroit-mercy

#6870 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Bro, ja tebe ne kontam, sta ti hoces.
Izvodis neke vratolomije ovdje, ne vjerujes satistikama. Podastires neke svoje proizvoljne zakljucke.
Pa tako u Austriji su samo stranci studenti ali su zato sefovi Austrijanci :-).Wtf
Mi smo jako edukovani ali nam se nesto bas i neda i hrpa kojecega.
Postoje razlozi zasto su neka drustva uspijesna a neka ne, ako ti je izdvajanje za nauku i istrazivanja na nivou love koja se prikupi za jednu noc pozivima da glasas za svog omiljenog pjevaca/pjevacicu sa Zvezda Granda, sta onda ocekujes.
Ako ti studenti na fakultetima sjede u amfitetrima koji su zadnji puta obnovljeni nakon nemira 68e ili ako im je oprema u labaratorijama iz vremena olimpijade (to ako su sretni) sta onda ocekujes, startup-e, unicorn-e. Ako ti je ekonomska politika da smo mi zemlja jeftine radne snage i resursa onda sjedi i glabaj bolje ti nece biti.
Tebe sikira kako je Jozi/Peri/Anti u Njemackoj :mrgreen: jebo ko da sad gledam onu scenu iz Nicije Zemlje, "jah sranja u Ruandi" :mrgreen:.
Domaci izdajnik

#6871 Re: Jadi nas nezaposlenih

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 16:56 Bro, ja tebe ne kontam, sta ti hoces.
Izvodis neke vratolomije ovdje, ne vjerujes satistikama. Podastires neke svoje proizvoljne zakljucke.
Pa tako u Austriji su samo stranci studenti ali su zato sefovi Austrijanci :-).Wtf
Mi smo jako edukovani ali nam se nesto bas i neda i hrpa kojecega.
Postoje razlozi zasto su neka drustva uspijesna a neka ne, ako ti je izdvajanje za nauku i istrazivanja na nivou love koja se prikupi za jednu noc pozivima da glasas za svog omiljenog pjevaca/pjevacicu sa Zvezda Granda, sta onda ocekujes.
Ako ti studenti na fakultetima sjede u amfitetrima koji su zadnji puta obnovljeni nakon nemira 68e ili ako im je oprema u labaratorijama iz vremena olimpijade (to ako su sretni) sta onda ocekujes, startup-e, unicorn-e. Ako ti je ekonomska politika da smo mi zemlja jeftine radne snage i resursa onda sjedi i glabaj bolje ti nece biti.
Tebe sikira kako je Jozi/Peri/Anti u Njemackoj :mrgreen: jebo ko da sad gledam onu scenu iz Nicije Zemlje, "jah sranja u Ruandi" :mrgreen:.
Image
Hakiz

#6872 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 21/10/2022 16:29
A jari specijalisti, ako smeta lokalni dijalekt, uvijek ima mjesta kod Baje na UKC BL ili kod Seke na UKCS, da vidi kakvi se tamo dijalekti tek pricaju :mrgreen:.
Zamisli da si Amerikanac koji treba raditi u BiH, naučiš neki od naših jezika na kursu, a ja i kolega pred tobom počnemo pričati šatrovački, čaršijanerski itd.

A onda ti neko kaže, pa nauči jezik zemlje u koju ideš raditi. A ti naučio, dao grdne pare, krv, znoj i suze na kurseve.
detroit-mercy

#6873 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 21/10/2022 20:33
Zamisli da si Amerikanac koji treba raditi u BiH, naučiš neki od naših jezika na kursu, a ja i kolega pred tobom počnemo pričati šatrovački, čaršijanerski itd.

A onda ti neko kaže, pa nauči jezik zemlje u koju ideš raditi. A ti naučio, dao grdne pare, krv, znoj i suze na kurseve.
Zamislio sam.
markopd

#6874 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Tražili ste,gledajte. :-D
Domaci izdajnik

#6875 Re: Jadi nas nezaposlenih

Hakiz wrote: 21/10/2022 20:33

Kad bi mu došao Škot ili Velšanin i počeo da priča engleski lokal dijalektom znaš kako bi ga razumio :D ili kakav rednex iz zabiti Luizijane ili Alabame. Al ne konta on to...Za raziku od USA, u DE se priča 13 dijalekata njemačkog jezika. Švabo iz Saksonije uopšte ne razumije Bavarca šta priča i obrnuto kada ne govore Hochdeutsch.
Post Reply