VladaFBiH wrote: ↑21/10/2022 14:29
Popis stanovništva kaže: BiH ima čak 4,9% stanovništva bez ikakvog obrazovanja, a 14,1% nema osnovnu školu. Nepotpuno osnovno obrazovanje ima 9,2%. Dok fakultetsku diplomu ima manje od 10% stanovništva dok u najrazvijenijim zemljama ova procenat ide preko 40%.
Koji popis? Ovaj zadnji? Ja stvarno ne bih znao odakle se čupaju ovi brojevi, ali ono što sigurno znam je da generacije rođenih u periodu od 1981 do 1991, od njih 10 bar 8 ima fakultetsku diplomu ili je išlo na neke studije. Ja kada sam upisivao fax početkom prve dekade ovog vijeka, po 500 studenata je upisivano na pravo, ekonomiju, poljoprivredni i filozofski. Masa ljudi iz tog vremena koje sam poznavao su diplomirali, neko za 4, neko za 5,6 ili koliko godina, ali su diplomirali. Znam da je bila opšta jagma i navala za upis u gimnaziju i ekonomsku školu u periodu od 2000-2006, to je haos bio šta je bilo učenika po odjeljenjima, a preko 90% njih je nastavljalo školovanje na fakultetima. Sjećam se da je za smjer engleski jezik na Filozofskom jedne od tih godina bilo preko 600 zainteresovanih za upis, a nakon toga je išao FPN, socijalni rad i DIF. Sjećam se jedne priče da na pravnom nije bilo mjesta u amfiteatru za sjedenje šta je bilo brucoša, stajali sa strana na predavanju

Tih godina je baš bila hiperprodukcija kadra, a tek na privatnim fakultetima što je bilo studenata...Tada su roditelji djeci kopali oči da moraju imati bilo kakvu diplomu, samo daj da se studira nešto
E sad, zbog ovakve nakaradne politike i pameti, na zanat niko nije htio, jer se to smatralo sramotom. Bukvalno te raja smatrala kretenom, glupanom i ljenčugom što nećeš da učiš ili bar probaš nešto upisati...sa druge strane tražila se VSS bukvalno za sve! Samo nije za čistačicu i baba seru mislim

Zato sad tacne nosaju i rafe slažu sociolozi, filozofi, pravnici, politilozi koji nikada neće vidjeti posla u struci, a nikakva stečena znanja nemaju jer je do egzodusa radnika preko 50% omladine bilo nezaposleno, što svi jako brzo zaboravljaju...
Nešto čisto sumnjam da tako mali broj ljudi ima VSS, a i ako ima toliko onda je tek statistika porazna, jer u privredi nema radnih mjesta ni za tih 10%
A to da na zapadu ide preko 40%....