Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Zehran82

#6826 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 31/10/2025 08:51
belfy wrote: 30/10/2025 23:29
Zehran82 wrote: 30/10/2025 22:22 ...

ne znas ni kako je covjek nastao a znas da je Bog izmisljotina. :-)
ne znas ni ti, ali se volis praviti da znas. i to bez ikakvih dokaza osim licnog misljenja koje vrijedi koliko i guzica (da se na trenutak spustim na tvoj nivo da bi me bolje razumio) jer misljenje i guzicu ima svako...

nego, kako je ljubav nastala? ako si propustio pitanje prvi put...
S tim da znamo kako je covjek nastao. Spermatozoid od oca se spoji sa jajnom celijom iz majke i nastane covjek. Na taj nacin se prenese genetski materjial oba roditelja. Taj novi covjek ima dva seta istih gena i onda u ovisnosti od okruzenja aktivira se il majcin il ocev gen. Otac i majka su dobili svoje gene od svojih roditelja a oni od svojih. U toku zivota, svaki od tih roditelja bude izlozen raznim uticajima iz okruzenja sto cini da se njihov genetski materijal mijenja pomalo. Iako otac posalje set svojih gena na dijete ono ne posalje u potpunosti isti gen na svoje dijete. Zivot nikoga ne mazi i koliko god se masinerija u celijama trudila da vrati gene u svoj prvobitni oblik, promjene ostaju. I onda se tako prenesu na potomstvo. I uzmi sad period od par miliona godina gdje uvidis da se nakupilo dosta tih promjena. Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.

Na osnovu ovih razlika u genima mozemo zakljuciti da sa ostalim ljudima dijelimo zajedickog pretka prije 70.000 godina, sa neandertalcima dijelimo zajednickog pretka prije nekih 500.000 godina a sa cimpanzama prije 6.000.000 godina. I tako je nastao covjek. Ne treba ti nikakva magija ni budi, i ono bude. Ima bezbroj dokaza za ovo iznad.

Jedino sto ne znamo, jeste kako je prvi zivot poceo. Sve nakon toga... znamo. I tu nema mjesta bogu koliko god se neko koprcao i zelio da ima.

Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.
zasto uopste ovo uzimas kad i evolucijski sajtovi te osporavaju i nije to bas tako kako bi ti ovdje poturio neukima....

a evo pogledaj svoju zabludu ovdje od kanala koji promovira evoluciju i ovdje ti kaze da si u zabludi kao inace...

Jedino sto ne znamo, jeste kako je prvi zivot poceo. Sve nakon toga... znamo.
ne znas ni to a video gore je dokaz koliko trkeljas glupostio ovdje o evoluciji...
I tu nema mjesta bogu koliko god se neko koprcao i zelio da ima.

ima ima, itekako da ima....a video gore pokaziva koliko se ti fakticki koprcas u zabludi kada poturas gluposti ovdje na forumu :)

kamen spoticaja preko kojeg ne moze preci je da ti slijepe i nerazumne slucajnosti stvaraju bolje nego danasnji naucnici....to je srze sve vase nelogike u tom dijelu nabijeno....
apsidejzi

#6827 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 31/10/2025 13:36
belfy wrote: 30/10/2025 23:29

ne znas ni ti, ali se volis praviti da znas. i to bez ikakvih dokaza osim licnog misljenja koje vrijedi koliko i guzica (da se na trenutak spustim na tvoj nivo da bi me bolje razumio) jer misljenje i guzicu ima svako...

nego, kako je ljubav nastala? ako si propustio pitanje prvi put...
S tim da znamo kako je covjek nastao. Spermatozoid od oca se spoji sa jajnom celijom iz majke i nastane covjek. Na taj nacin se prenese genetski materjial oba roditelja. Taj novi covjek ima dva seta istih gena i onda u ovisnosti od okruzenja aktivira se il majcin il ocev gen. Otac i majka su dobili svoje gene od svojih roditelja a oni od svojih. U toku zivota, svaki od tih roditelja bude izlozen raznim uticajima iz okruzenja sto cini da se njihov genetski materijal mijenja pomalo. Iako otac posalje set svojih gena na dijete ono ne posalje u potpunosti isti gen na svoje dijete. Zivot nikoga ne mazi i koliko god se masinerija u celijama trudila da vrati gene u svoj prvobitni oblik, promjene ostaju. I onda se tako prenesu na potomstvo. I uzmi sad period od par miliona godina gdje uvidis da se nakupilo dosta tih promjena. Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.

Na osnovu ovih razlika u genima mozemo zakljuciti da sa ostalim ljudima dijelimo zajedickog pretka prije 70.000 godina, sa neandertalcima dijelimo zajednickog pretka prije nekih 500.000 godina a sa cimpanzama prije 6.000.000 godina. I tako je nastao covjek. Ne treba ti nikakva magija ni budi, i ono bude. Ima bezbroj dokaza za ovo iznad.

Jedino sto ne znamo, jeste kako je prvi zivot poceo. Sve nakon toga... znamo. I tu nema mjesta bogu koliko god se neko koprcao i zelio da ima.

Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.
zasto uopste ovo uzimas kad i evolucijski sajtovi te osporavaju i nije to bas tako kako bi ti ovdje poturio neukima....

a evo pogledaj svoju zabludu ovdje od kanala koji promovira evoluciju i ovdje ti kaze da si u zabludi kao inace...

Eh kad bi ti razumio da je ovaj video zapravo potvrdio moju tezu... Jbg ne da mi se objasnjavat. Upitaj ChatGPT, isto ce ti reci.
Josip321

#6828 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

apsidejzi wrote: 31/10/2025 16:23

Eh kad bi ti razumio da je ovaj video zapravo potvrdio moju tezu... Jbg ne da mi se objasnjavat. Upitaj ChatGPT, isto ce ti reci.
Znači, chat gpt je mjerodavan sveznajući i nepristran sudac? Od kuda najednom da on sve zna?
Dozer

#6829 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Ne zna on nista, ali daleko brze i bolje moze sublimirati sve dostupne informacije. Ukoliko mu se postavi jasno i precizno pitanje, logicno.
apsidejzi

#6830 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Josip321 wrote: 31/10/2025 17:55
apsidejzi wrote: 31/10/2025 16:23

Znači, chat gpt je mjerodavan sveznajući i nepristran sudac? Od kuda najednom da on sve zna?
Kolega sa kojim sam diskutovao ima obicaj pozivati se na AI i hvali se svojom placenom verzijom.
belfy

#6831 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 31/10/2025 11:14
Sve nakon toga znamo.
Nije tačno.
Postoji još mnogo otvorenih pitanja, tačni mehanizmi nastanka kompleksnih organa, prijelazi između vrsta, uloga horizontalnog prijenosa gena, genetski drift, uticaj epigenetike na evoluciju, proces potpunog genetskog razdvajanja novih vrsta, prelaz iz jednoćelijskih u višećelijske organizme, način na koji su nastale kompleksne ćelije sa jedrom (eukarioti), kako su se razvili instinkti, emocije i svijest, kako su nastali moral i društveno ponašanje, koliko je DNK koja se ne koristi zapravo funkcionalna, kolika je uloga slučajnosti naspram prirodne selekcije u evoluciji, kako se tačno odvijao nastanak i širenje Homo sapiensa među drugim ljudskim vrstama, kako su nastali novi geni i nove genetske informacije, zašto neki organizmi ostaju gotovo nepromijenjeni milionima godina dok drugi evoluiraju brzo, kako su nastale spolne razlike i mehanizmi razmnožavanja, kako su se razvili nervni sistem i mozak, zašto se iste osobine javljaju kod nepovezanih vrsta (konvergentna evolucija), kakvu ulogu imaju virusi i virusni geni u razvoju složenih oblika života, kako kolektivno ponašanje utiče na evoluciju, da li kvantni procesi u biologiji (poput mutacija ili fotosinteze) imaju ulogu u samoj evoluciji života, kako se genetske mutacije povezuju s morfološkim promjenama u organizmu, koji su tačni mehanizmi regulacije gena tokom razvoja embriona, kako su se prvi put pojavile ćelije koje sarađuju unutar viših organizama, šta određuje brzinu evolucije pojedinih vrsta, koliko su klimatske promjene i katastrofe oblikovale evolucione skokove, kako funkcionišu dugi periodi stagnacije praćeni naglim promjenama (model isprekidane ravnoteže), kako nastaju i nestaju velike biološke inovacije poput fotosinteze, vida ili sposobnosti letenja, koliko su genetske mutacije zaista nasumične, šta je granica adaptacije organizma na okolinu, kako nastaju potpuno novi biološki sistemi poput imunološkog i reproduktivnog, koliko su evoluciju usmjeravali globalni faktori poput magnetnog polja ili radijacije, zašto život uvijek koristi iste osnovne građevne elemente (DNK, RNA, proteine), te da li je život na Zemlji imao zajednički izvor s nekim vanjskim oblikom života, poznatim kao hipoteza panspermije, itd...
:lol:

a ti si ovaj post sam napisao? (ti ga ne bi znao ni prepisati bez greske)

mislim da nema budale na ovom forumu koja bi odgovorila na ovo sto si "napisao" ili bolje reci 'postavio'. ne znam ni zasto nisi napisao da si to generisao putem AI, pa onda napravio kompilaciju... oh, cek znam. zato sto ti ne bi ovakav tekst napisao barem polupismeno neznajuci ni sta znace te rijeci. jel tako? znaci, cak i AI razumije i pise bolje bosanski od tebe? e tugo...

P.S. mozda nam buducnost nije tamna, ali tesko da ce biti svijetlija... fakat je internet napravio one prve korake gdje se ponovo pojavi ravna Zemlja, a sada sa AI sve ode jos za duzinu kurca ispod. a nekada smo mislili da ce takvo uvezivanje i "progres" dovesti do napretka, a onda dobijes ovo sto sada imamo...

to je taj, hebeni, raskol. pametniji ljudi naprave internet za neko vise dobro (doduse tada za vojsku), a onda ga budale preuzmu da se udruze. onda neki pametniji napravise i AI da pomogne ljudima, a onda ga budale krenu koristiti... zasto ih nazivam budalama? pa zato sto koristenjem istog ne postizu ista bolje u svom zivotu ili poslu, (za sto je i namijenjen) nego za sta? da traze potvrdu svog misljenja jer sami to ne mogu ni napisati pravilno, a kamoli biti relevantni.

hebote, ovako ispade da sto vise napredujemo - to vise nazadujemo. jos jedan poraz... odoh malo buljiti u zid, vjerujem da je i to bolje nego citanje ovakvih "pokusaja"....
-Chesterfield-

#6832 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 02/11/2025 00:33
Sve nakon toga znamo.
Nije tačno.
Postoji još mnogo otvorenih pitanja, tačni mehanizmi nastanka kompleksnih organa, prijelazi između vrsta, uloga horizontalnog prijenosa gena, genetski drift, uticaj epigenetike na evoluciju, proces potpunog genetskog razdvajanja novih vrsta, prelaz iz jednoćelijskih u višećelijske organizme, način na koji su nastale kompleksne ćelije sa jedrom (eukarioti), kako su se razvili instinkti, emocije i svijest, kako su nastali moral i društveno ponašanje, koliko je DNK koja se ne koristi zapravo funkcionalna, kolika je uloga slučajnosti naspram prirodne selekcije u evoluciji, kako se tačno odvijao nastanak i širenje Homo sapiensa među drugim ljudskim vrstama, kako su nastali novi geni i nove genetske informacije, zašto neki organizmi ostaju gotovo nepromijenjeni milionima godina dok drugi evoluiraju brzo, kako su nastale spolne razlike i mehanizmi razmnožavanja, kako su se razvili nervni sistem i mozak, zašto se iste osobine javljaju kod nepovezanih vrsta (konvergentna evolucija), kakvu ulogu imaju virusi i virusni geni u razvoju složenih oblika života, kako kolektivno ponašanje utiče na evoluciju, da li kvantni procesi u biologiji (poput mutacija ili fotosinteze) imaju ulogu u samoj evoluciji života, kako se genetske mutacije povezuju s morfološkim promjenama u organizmu, koji su tačni mehanizmi regulacije gena tokom razvoja embriona, kako su se prvi put pojavile ćelije koje sarađuju unutar viših organizama, šta određuje brzinu evolucije pojedinih vrsta, koliko su klimatske promjene i katastrofe oblikovale evolucione skokove, kako funkcionišu dugi periodi stagnacije praćeni naglim promjenama (model isprekidane ravnoteže), kako nastaju i nestaju velike biološke inovacije poput fotosinteze, vida ili sposobnosti letenja, koliko su genetske mutacije zaista nasumične, šta je granica adaptacije organizma na okolinu, kako nastaju potpuno novi biološki sistemi poput imunološkog i reproduktivnog, koliko su evoluciju usmjeravali globalni faktori poput magnetnog polja ili radijacije, zašto život uvijek koristi iste osnovne građevne elemente (DNK, RNA, proteine), te da li je život na Zemlji imao zajednički izvor s nekim vanjskim oblikom života, poznatim kao hipoteza panspermije, itd...

mislim da nema budale na ovom forumu koja bi odgovorila na ovo sto si "napisao" ili bolje reci 'postavio'. ne znam ni zasto nisi napisao da si to generisao putem AI, pa onda napravio kompilaciju... oh, cek znam. zato sto ti ne bi ovakav tekst napisao barem polupismeno neznajuci ni sta znace te rijeci. jel tako? znaci, cak i AI razumije i pise bolje bosanski od tebe? e tugo...

P.S. mozda nam buducnost nije tamna, ali tesko da ce biti svijetlija... fakat je internet napravio one prve korake gdje se ponovo pojavi ravna Zemlja, a sada sa AI sve ode jos za duzinu kurca ispod. a nekada smo mislili da ce takvo uvezivanje i "progres" dovesti do napretka, a onda dobijes ovo sto sada imamo...

to je taj, hebeni, raskol. pametniji ljudi naprave internet za neko vise dobro (doduse tada za vojsku), a onda ga budale preuzmu da se udruze. onda neki pametniji napravise i AI da pomogne ljudima, a onda ga budale krenu koristiti... zasto ih nazivam budalama? pa zato sto koristenjem istog ne postizu ista bolje u svom zivotu ili poslu, (za sto je i namijenjen) nego za sta? da traze potvrdu svog misljenja jer sami to ne mogu ni napisati pravilno, a kamoli biti relevantni.

hebote, ovako ispade da sto vise napredujemo - to vise nazadujemo. jos jedan poraz... odoh malo buljiti u zid, vjerujem da je i to bolje nego citanje ovakvih "pokusaja"....
Pretpostavka je majka svih zajeba. A iznositi činjenice nekome ko ih ne želi čuti isto je kao igrati šah s golubom, sve sruši, posere se po tabli i odleti kao da je pobijedio. Problem nije u napretku nego u čovjeku koji ga ne zna koristiti. Tehnologija nema ni dušu ni namjeru, ona samo pokazuje kakvi smo iznutra. Kad nema mjere i morala, napredak postaje oružje, igračka ega i sredstvo za samouništenje.
Zehran82

#6833 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 31/10/2025 16:23 ----
sve ja razumijem vrlo dobro sta se prica i sta video kaze i sta ti pises....ne umisljaj sebi da te video podrzava kad ne podrzaba nego upravo ukaziva na vase zablude

vi hocete da poturite tu pricu kako smo slicni sa Majmunima, da dijelimo zajednickog pretka....a onda kada video pokaze kako se to doslo to toga zakljucka, vidis cistu zabludu onda, tacno samozavaravnje je u pitanju, mazanje ociju ljudima.
apsidejzi

#6834 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/11/2025 10:26
sve ja razumijem vrlo dobro sta se prica i sta video kaze i sta ti pises....ne umisljaj sebi da te video podrzava kad ne podrzaba nego upravo ukaziva na vase zablude

vi hocete da poturite tu pricu kako smo slicni sa Majmunima, da dijelimo zajednickog pretka....a onda kada video pokaze kako se to doslo to toga zakljucka, vidis cistu zabludu onda, tacno samozavaravnje je u pitanju, mazanje ociju ljudima.
Sta, problem je sto nije 99% nego 98,7%?
Zehran82

#6835 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 02/11/2025 13:58

jeli se to sa mnom zahebavas ovdje druze :-D ako ne zahebavas, onda si tesko i opasno intelektualno podkapacitiran ili mozda cak i nisi ni pogledao video :-)

sta bolan pricas 98% , hajde fino pogledaj video, pa se onda javi pa cemo nastaviti, jer ocito ga nisi ni pogledao a vec komentarises.

ovo je najboji dokaz da i nisi pogledao video cim taj argument iznosis, nije problem u tome sto nije 99% pa je 98% nego je problem u tome kako se doslo do toga 98% procenata....

hajde sad budi fin decko, pa pogledaj video fino, i onda cemo prokomentarisati ja i ti, ovako nema smisla....
apsidejzi

#6836 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/11/2025 15:15
apsidejzi wrote: 02/11/2025 13:58

jeli se to sa mnom zahebavas ovdje druze :-D ako ne zahebavas, onda si tesko i opasno intelektualno podkapacitiran ili mozda cak i nisi ni pogledao video :-)

sta bolan pricas 98% , hajde fino pogledaj video, pa se onda javi pa cemo nastaviti, jer ocito ga nisi ni pogledao a vec komentarises.

ovo je najboji dokaz da i nisi pogledao video cim taj argument iznosis, nije problem u tome sto nije 99% pa je 98% nego je problem u tome kako se doslo do toga 98% procenata....

hajde sad budi fin decko, pa pogledaj video fino, i onda cemo prokomentarisati ja i ti, ovako nema smisla....
Pregledao video. Samo ti vidis ono sto zelis da vidis. 99% je slicnog genetskog materijala. Nije receno DNA, nego genetskog materijala.
Josip321

#6837 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Ovo o 98%, 99% sličnosti je samo 100 puta ponovljena laž, koja pokušava postati istina. Stvarna sličnost genoma je puno manja. I nezna se točna sličnost.
Josip321

#6838 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

4. Sura En-Nisa, ajet 43
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite. – Allah, zaista, briše grijehe i prašta.

5. Sura El-Ma'ide, ajet 90
O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Ne znam sada, da popijem ili ne pivu?
apsidejzi

#6839 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Josip321 wrote: 02/11/2025 15:29 Ovo o 98%, 99% sličnosti je samo 100 puta ponovljena laž, koja pokušava postati istina. Stvarna sličnost genoma je puno manja. I nezna se točna sličnost.
Jah eto. Po tvojoj knjizi drvece je bilo na zemlji prije sunca. Nista fotosinteza. Ti si se nasao pricati o genetici...
Josip321

#6840 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

apsidejzi wrote: 02/11/2025 16:35
Josip321 wrote: 02/11/2025 15:29 Ovo o 98%, 99% sličnosti je samo 100 puta ponovljena laž, koja pokušava postati istina. Stvarna sličnost genoma je puno manja. I nezna se točna sličnost.
Jah eto. Po tvojoj knjizi drvece je bilo na zemlji prije sunca. Nista fotosinteza. Ti si se nasao pricati o genetici...

Ovo što sam napisao, nisam napisao bez pokrića. Već iz recenzija znanstvenih radova. Mogu i pokazati. Gdje je tvoje uporište?
belfy

#6841 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 02/11/2025 04:31
belfy wrote: 02/11/2025 00:33

Sve nakon toga znamo.
Nije tačno.

Pretpostavka je majka svih zajeba. A iznositi činjenice nekome ko ih ne želi čuti isto je kao igrati šah s golubom, sve sruši, posere se po tabli i odleti kao da je pobijedio. Problem nije u napretku nego u čovjeku koji ga ne zna koristiti. Tehnologija nema ni dušu ni namjeru, ona samo pokazuje kakvi smo iznutra. Kad nema mjere i morala, napredak postaje oružje, igračka ega i sredstvo za samouništenje.
ko li je ovo prije pisao na forumu...? ajde sto samo kopiras odgovore od AI, ali zasto i moje?
apsidejzi

#6842 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Josip321 wrote: 02/11/2025 21:29

Ovo što sam napisao, nisam napisao bez pokrića. Već iz recenzija znanstvenih radova. Mogu i pokazati. Gdje je tvoje uporište?
Haj da vidimo. Pokazi. A moje uporiste je prva stranica Biblije.
Zehran82

#6843 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 02/11/2025 15:28 ---
Pregledao video. Samo ti vidis ono sto zelis da vidis. 99% je slicnog genetskog materijala. Nije receno DNA, nego genetskog materijala.
ne lazi da si pogledao, jer da jesi nebi tako pisao.

prvo, da si pogledao kao sto nisi, jasno ti kaze da se zenamarilo 18% genoma kod majmuna i 25% od naseg genoma...onaj ostatak je 98% slican.

drugi problem koji ignorises a koji video oznacava je da male razlike u genomu mogu da produciraju ogromne razlike u vrsti kao kod psa, dok velika razlike u genomu da stvore slicne vrste kao kod miseva....pa cak video kaze, brojcanje slicnosti genoma nista nam ne kaze koliko je sta slicno.

znaci ide ti intelektualni naucni samar za samarom, i nimalo se ne dozivas pameti koliko vam je ta luda evolucija popila mozak.
Josip321

#6844 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Kada hoćeš, evo ti. Samo ne znam koliko ćeš shvatiti od ovoga.

https://creation.com/hr/articles/covjek ... ocijenjena
Josip321

#6845 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Josip321 wrote: 02/11/2025 15:42 4. Sura En-Nisa, ajet 43
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite. – Allah, zaista, briše grijehe i prašta.

O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Zehrane, prijatelju, prestao si odgovarati na moje upute. Više ne braniš Islam? Da li si na putu konverzije?
-Chesterfield-

#6846 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 02/11/2025 22:12
ali zasto i moje?
U tvome pitanju se krije odgovor.
Zehran82

#6847 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 02/11/2025 23:47
Josip321 wrote: 02/11/2025 15:42 4. Sura En-Nisa, ajet 43

Zehrane, prijatelju, prestao si odgovarati na moje upute. Više ne braniš Islam? Da li si na putu konverzije?
Zehrane, prijatelju, prestao si odgovarati na moje upute.
nisam nikome prestao...nego dok svima odgovorim neke profulam.

4. Sura En-Nisa, ajet 43

imaju 3 ajeta o POSTEPENOM ZABRANJIVANJU ALKOHOLA/VINA

Ovdje nas Allah uci da se postepeno treba odvikavati od nekih stvari,

🕋 1. Prva faza – priznanje da ima i koristi i štete

➡️ Sura al-Baqara (2:219)

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ ۖ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا

“Pitaju te o vinu i kocki. Reci: ‘U njima je veliki grijeh, ali i neka korist ljudima; ali je njihov grijeh veći od koristi koju nose.’”
(el-Bekara, 2:219)

🔹 Značenje: Ovo je prva objava o alkoholu. Allah ukazuje da vino ima određenu korist (npr. trgovina, zabava), ali da je šteta veća.
➡️ Ovdje još nema zabrane, već upozorenje — moralna priprema za zabranu.

🕌 2. Druga faza – zabrana pristupa namazu u pijanom stanju

➡️ Sura an-Nisā’ (4:43)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنتُمْ سُكَارَىٰ حَتَّىٰ تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ

“O vjernici! Ne približavajte se namazu dok ste pijani, sve dok ne budete znali šta govorite.”

(en-Nisa’, 4:43)

🔹 Značenje: Ovaj ajet je naredio ograničenje — zabranjeno je piti toliko da se ne zna šta se govori u namazu.
➡️ Time su vjernici počeli izbjegavati alkohol barem prije molitve, što znači najveći dio dana.

🕋 3. Treća faza – potpuna zabrana

➡️ Sura al-Mā’ida (5:90–91)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ ۖ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ

“O vjernici! Vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtansko djelo. Zato ih se klonite da biste postigli uspjeh.
Šejtan želi preko vina i kocke posijati među vama neprijateljstvo i mržnju, i odvratiti vas od sjećanja na Allaha i od namaza. Hoćete li se, dakle, okaniti?”
(el-Ma’ida, 5:90–91)

🔹 Značenje: Ovdje je vino potpuno zabranjeno — riječ فَاجْتَنِبُوهُ (“klonite ga se”) znači apsolutna zabrana.
➡️ Nakon ovog ajeta, ashabi su prolili sve zalihe vina na ulicama Medine.

🔹 Zaključak
Faza Ajet Nivo zabrane- Suština
1️⃣ 2:219 Upozorenje- Šteta veća od koristi
2️⃣ 4:43 Djelomična zabrana- Ne piti prije namaza
3️⃣ 5:90–91 Potpuna zabrana- Vino = šejtansko djelo, potpuno klonjenje

Pa Kuran kada citas ne mozes da citas samo jedan dio i stanes na tome...jer sve ima svoj kontekst.
Dozer

#6848 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

E, a sta cemo s ovim :D
Genetička sličnost između ljudi i svinja je značajna, jer dijelimo oko \(70\%\) gena, a genetski kod im je sličan u tolikoj mjeri da se svinjski organi mogu transplantirati u ljude (ksenotransplantacija), iako postoje određene razlike i prepreke.
Ta sličnost olakšava biomedicinska istraživanja. 
Genetska sličnost: Ljudi i svinje imaju oko \(70\%\) zajedničkih gena, što je slično kao i sa ostalim sisavcima.

Sličnost organa: Zbog slične veličine i funkcije organa, svinjski organi se koriste u medicinskim istraživanjima, a transplantacija organa iz svinja u ljude (ksenotransplantacija) je potencijalna budućnost u medicini.
Medicinska istraživanja: Genetska sličnost omogućuje da se svinje koriste kao modeli u biomedicinskim istraživanjima, jer bolesti koje utječu na svinje mogu biti slične onima kod ljudi, a njihovi organi se mogu koristiti u eksperimentima.
Prepreke: Iako postoje brojne sličnosti, postoje i prepreke u transplantaciji organa, kao što su genetske razlike i imunološke reakcije.
apsidejzi

#6849 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/11/2025 23:05
apsidejzi wrote: 02/11/2025 15:28 ---
ne lazi da si pogledao, jer da jesi nebi tako pisao.

prvo, da si pogledao kao sto nisi, jasno ti kaze da se zenamarilo 18% genoma kod majmuna i 25% od naseg genoma...onaj ostatak je 98% slican.

drugi problem koji ignorises a koji video oznacava je da male razlike u genomu mogu da produciraju ogromne razlike u vrsti kao kod psa, dok velika razlike u genomu da stvore slicne vrste kao kod miseva....pa cak video kaze, brojcanje slicnosti genoma nista nam ne kaze koliko je sta slicno.

znaci ide ti intelektualni naucni samar za samarom, i nimalo se ne dozivas pameti koliko vam je ta luda evolucija popila mozak.
Genom i DNA nisu isto. Nauci razliku pa se javi. Pregledao sam ja video.
apsidejzi

#6850 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Josip321 wrote: 02/11/2025 23:40

Kada hoćeš, evo ti. Samo ne znam koliko ćeš shvatiti od ovoga.

https://creation.com/hr/articles/covjek ... ocijenjena
Problem sa ovim kreacionistickim clancima je to sto pisu poluistine, ili ignorisu dijelove koji im ne odgovaraju. I onda konstrukuju narativ oko parcijalnih istina. Sam autor polazi od teze da je tvrdnja kako je DNA cimpanzi i majmuna slicna 99% a to nije naucna tvrdnja. Naucna tvrdnja je da je genetski materijal cimpanzi i majmuna slican mnogo. Zavisi od primjenjene metodologije spominju se razlicite brojke. Ako gledas bukvalno onda nije 99% ali ako gledas funkcionalno onda je veoma blizu te cifre. Gen moze proizvoditi isti protein po 3D obliku ili funkciji i uz blage mutacije unutar samog gena. Jednu aminokiselinu kodira vise tripleta. Mi imamo 20 aminokiselina a 64 kombinacije tripleta.

helem, brojka od 99% ili 98,5% ili cak 87% je nebitna jer nasa najveca slicnost jeste sa cimpanzama, i sva prica je krenula odatle. Sve ostale zivotinje su genetski jos manje slicne ljudskom genomu. Evolucija objasnjava zasto.
Post Reply