Imam Ahmed u svojoj zbirci prenosi hadis da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi veKinesko prkno wrote:Ako moze malo iscrpnije o ovom pitanju,prvi put cujem za ovo.Towelie wrote:Ovi ce ljudi imati svoj test na Sudnjem danu.Kinesko prkno wrote:Nisam vjerski ekspert,ali jedno pitanje mi se vrti po glavi pa krenimo redom.
Ako je motiv nastanka covjeka u testiranju istog u ovozemaljskom zivotu,da bi na osnovu dobijenih "poena" zaradio vjecni raj ili pakao,zasto nam nisu svima iste karte podijeljene,tj.zasto svi nisu istovremeno primili objavu.Uzmimo vremensku razliku izmedju objave na arapskom poluotoku i dolaska Islama na nase prostore,sta je sa ljudima koji nikad nisu culi za Islam i koji nisu imali priliku da zarade raj.Nije mala stvar goriti u paklu citavu vjecnost,pa me bas cudi da su se mogle predviditi tako krupne stvari.Toliko za pocetak
sellem, rekao: «Četiri će se osobe pravdati na Sudnjem danu: Gluh čovjek koji ni.ta
nije čuo, lud čovjek, oronuo starac i čovjek koji je umro u periodu između dva
poslanika. Onaj koji je bio gluh, reći će: ’Moj Gospodaru, kad je islam do.ao, ja ni.ta
nisam čuo’. Luda osoba će reći: ’Moj Gospodaru, kad se islam pojavio, djeca su na
mene izmet bacala’. Oronula stara osoba će reći: ’Moj Gospodaru, kad je islam
do.ao, ja ni.ta nisam razumio’. Onaj koji je umro u periodu između dolaska dvojice
poslanika, reći će: ’Moj Gospodaru, nije mi do.ao Tvoj Poslanik’. On će uzeti od njih
obećanje da će Mu pokorni biti, pa će im narediti da uđu u vatru. Tako mi Onoga u
Čijoj je ruci du.a Muhammedova, kad bi u.li u nju, bila bi im hladna i spasonosna».
Ahmed ibn-Hanbel: .Musned..
Ovo je sustina testa. Ako udju u vatru, ona ce za njih biti spasonosna (kao Ibrahimu) i otici ce u Dzennet. Ako odbiju nakon sto se obavezu na pokornost, bice odvuceni u Dzehennem.