Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Zehran82

#6801 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

-Chesterfield- wrote: 30/10/2025 22:32
Josip321 wrote: 30/10/2025 21:35
Sanjarko wrote: 30/10/2025 20:31

Pa propisana monogamija i vjernost bračna, ne znam šta nije jasno, a zbog toga što je bilo udovica i žena koje su muževi napustili da se žene iste i da se od njih ne prave raspuštenice kako znam, naravno ko je u mogučnosti da to može da i priušti tim ženama sve itd.

Poželjna je monogamija, ali mogu imati i više žena. Ali ne bolje legalizovati sve šta ne treba i šta ne valja nego da muškarac neki ima dvije ili više žena.

Punoljetstvo i za muškarce i žene, tada je bilo spremnost za brak, seks, a danas bi po nauci bilo oko 26 godina, jer se ljudi razvijaju do tada, hormon rasta ide do 25 godine, a mozak kako kome se razvija do 26 ili 28 godine.

Ima naravno izuzetaka uvijek.
Znači, ljudska rasa toliko evoluirala da sada nije prikladno ženiti oženiti 6 godišnjaku i konzumirati brak sa 9 godina?
Ali tada je bilo OK.
Ne zanima tebe ništa drugo nego da nam citiraš hadis o Aiši i njenim godinama. Je li tako?
Ja koliko sam upratio na forumima, tik toku, fb... to je jedini argument protiv islama. Obično se to desi kada sagovornika argumentima satjeraš u kut, pa on koprcajajući se potegne za najjači adut, Aišu i njene godine.
Kur'an ništa ne govori o tome.
to su prefrgani muljatori , a nece ti niko od njih reci koliko je Marija bila imala godina kad se udala za Josipa :-) :lol:

ona 12 a on 90 godina....to muljatori ne znaju...a to im stoji u katolickoj enciklopediji.
Dozer

#6802 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Josip321 wrote: 30/10/2025 22:23
Dozer wrote: 30/10/2025 21:41
Josip321 wrote: 30/10/2025 18:38

Nikada ljudi neće imati dokaz kako su nastali na način koji ti zamišljaš.
Bog nije izmišljotina.
Izazivam te, iskreno iz srca, zaiskaj Boga da ti da dokaz da postoji. Zamoli ga da ti se objavi. Ali bez fige u džepu. Sve što trebaš je da ga iskreno zazoveš. Slobodno mu reci da ćeš biti strastveni ateista/agnostik ako ti se ne objavi. Da ćeš u suprotnom strastveno učiti ljude kako je On obična ljudska izmišljotina i mašta.

Transcedentno iskustvo Boga se ne može objasniti. Sve što vidimo od toga su samo sporadične materijalne manifestacije onoga svijeta.
Ako mi opises kako si tacno ti to uradio, i na koji tacno nacin ti se ukazao, mozda i pokusam.
Kako si zaključio da mi se ukazao?
Pa, postavio si stvari tako kao da tacno znas o cemu pricas. A ti, u stvari, samo citiras Bibliju?
Dozer

#6803 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Smrle, pa upravo zato sto ne znamo kako smo nastali, nastala je teorija i vjerovanje da nas je kreirao bog. :D

Ali, kako vec rekoh - nekad smo imali bogove kise, oluja, mora, vatre, munja i gromova, itd., jer nismo znali kako se i zasto to desava. Kad smo saznali i shvatili, netadosw svi ri bogovi.

Isto ce biti i s ovim danasnjim.
belfy

#6804 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 30/10/2025 22:22 ...

ne znas ni kako je covjek nastao a znas da je Bog izmisljotina. :-)
ne znas ni ti, ali se volis praviti da znas. i to bez ikakvih dokaza osim licnog misljenja koje vrijedi koliko i guzica (da se na trenutak spustim na tvoj nivo da bi me bolje razumio) jer misljenje i guzicu ima svako...

nego, kako je ljubav nastala? ako si propustio pitanje prvi put...
Zehran82

#6805 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 30/10/2025 23:21 Smrle, pa upravo zato sto ne znamo kako smo nastali, nastala je teorija i vjerovanje da nas je kreirao bog. :D

Ali, kako vec rekoh - nekad smo imali bogove kise, oluja, mora, vatre, munja i gromova, itd., jer nismo znali kako se i zasto to desava. Kad smo saznali i shvatili, netadosw svi ri bogovi.

Smrle, pa upravo zato sto ne znamo kako smo nastali, nastala je teorija i vjerovanje da nas je kreirao bog. :D
zato sto intuitivno znamo da nista samo od sebe bez svog uzroka ne nastaje...samim tim i mi i univerzum....pa je Bog rjesenje tu...ma koliko se ti koprcao i bunio...ali tako ti je...

BOg kao Neprouzrokovani Uzrocnik svega je odgovor na to pitanje....sve ostalo je lutanje u mraku bez validnog argumenta....barem Bog je logicki validan argument....evo ti daj nek idrugi validan argument koji nema rupa
Zehran82

#6806 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 30/10/2025 23:29

ne znas ni ti, ali se volis praviti da znas. i to bez ikakvih dokaza osim licnog misljenja koje vrijedi koliko i guzica (da se na trenutak spustim na tvoj nivo da bi me bolje razumio) jer misljenje i guzicu ima svako...

ne znas ni ti, ali se volis praviti da znas.
pa znam dedukcijom....jer intuitivno nista samo od sebe ne moze se stvoriti, jer je paradox u pitanju onda...

sve sto nastane ima svoj uzrok...univerzum i ljudi su nastali, imaju svoj uzrok...taj uzrok je Bog...jer nema drugu logicnu alternativu...

ako mislis da je evolucija logicna alterntiva, onda da te razocaram nije, iz prostog razloga sto evolucija ne stvara UNiverzum a sto se tice ljudi ne moze evolucija koja je slijepa niti razuma ima...da stvara tako nesto. pa ni jednu obicnu celiju.

Bog je to usadio u ljude....taj osjecaj ljubavi, je BOg je pun ljubavi pa je jedan dio te ljubavi ubacio u ljude.
Josip321

#6807 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 30/10/2025 22:35
Josip321 wrote: 30/10/2025 21:35 ----
Znači, ljudska rasa toliko evoluirala da sada nije prikladno ženiti oženiti 6 godišnjaku i konzumirati brak sa 9 godina?
Ali tada je bilo OK.
a zasto si ti tako bezobrazan pa neces da kazes koliko je Marija imala godina kad se udala za Josipa? :)

eee neces to da kazes....ah da, ne znas...pa zato i ne mozes da kazes....

ali evo ja cu ti reci

Marija ti je bila 12 godina a Josip 90 godina kad su se vjencali.....

a muljatoru moj vrli, nisi to znao , jeli tako :) a ovdje si nasao palamuditi o Muhammedu :)

Prijatelju, odgovori na pitanje. Ali ne protupitanje.
Koliko je Aiši bilo godina?

A vidiš, nisam znao da je Josip sa 90 godina uspio izvesti obitelj do Egipta. Pa se onda vratiti. Biti stolar svo to vrijeme. I da je umro sa 120 godina.
Impresivno.
Drugo, nisi nesposoban, nemoj koristiti AI. Sam se potrudi i pročitaj nešto. Nešto izgooglaj. Ispadao smiješan. Kao sa ovim videom. Gdje navede Izabelom brak sa Ričardom.

I što se bojiš objasniti mi ono o Ali Zutt- ima?
Josip321

#6808 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Dozer wrote: 30/10/2025 23:18
Pa, postavio si stvari tako kao da tacno znas o cemu pricas. A ti, u stvari, samo citiras Bibliju?
Bog se mora fizički ukazati da bi ga spoznao? Ništa transcedentno? Da je tako, onda ne bi u cijeloj ljudskoj povijesti postojao niti jedan kršćanin.
Opet pitam, kako si došao do zaključka da mi se ukazao?
Ili, nije valjda da ti je to izgovor da ne učiniš ono što sam ti predložio?
Zehran82

#6809 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 31/10/2025 07:37 ---

A vidiš, nisam znao da je Josip sa 90 godina uspio izvesti obitelj do Egipta. Pa se onda vratiti. Biti stolar svo to vrijeme. I da je umro sa 120 godina.
Impresivno.
Drugo, nisi nesposoban, nemoj koristiti AI. Sam se potrudi i pročitaj nešto. Nešto izgooglaj. Ispadao smiješan. Kao sa ovim videom. Gdje navede Izabelom brak sa Ričardom.

nista sto nije bilo uobicajno u to vrijeme....vjerena dok je bila 6 godina, da se kada postane bioloski zrela moze da useli tek tad kod Muhammeda...tek kada je pocela da ima svoje prve menstruacije dobila je dopustenje da useli kod Muhammeda.

i to ne svojom voljom nego po Bozijem naredjenju....znaci nista neuobicajno...

a daleko je veca razlika izmedju 90 godisnjaka i 12 godisnjakinje....

uostalom, kako vas krscane nije sramota potezati ove primjere a imate to u svojoj basci :-)

Drugo, nisi nesposoban, nemoj koristiti AI.
ja koristim Ai da skratim sebi vrijeme piskaranja opvdje, iako znam odgovore koristim ai da im izradi odgovor da ja ne moram pisati i objasnjavati..

ner glupiraj se, nema nista o toga...ti covjece nista ne istrazujs direktno iz islamskih knjiga, nego samo ono sto ti od lazi plasiraju na raznim forumima sumnjivog kvbaliteta...

hajmo ovbako stvari postaviti, ti nama postavis hadis sta tacno pise o tome Zutt narodu...pa cemo onda mi diskutovati...siguran sam da i nisi ni procitao ako i ima hadis o tome, nego si samo naucio nesto na nekom forumu i onda mislis da imas nesto protiv MUhammeda i islam....

hajde fino postiraj...a ako ne postiras, pokazat ces i drugima i sebi da si muljator bez pokrica, navodis stvari jer si nesto naucio a nemas ni vjerodostojnog hadisa da to pokrijes tu muljatorsku pricu.

postavi hadis na stol ako imas....ako nemas....onda si svima nama dokazao da si muljator prvorazredni...a izbit cu ja tebi to muljanje iz glave upamti to.....neces ti meni tako hinjavo postupati ovdje ja ti garantujem
Zehran82

#6810 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 31/10/2025 07:48
Bog se mora fizički ukazati da bi ga spoznao? Ništa transcedentno? Da je tako, onda ne bi u cijeloj ljudskoj povijesti postojao niti jedan kršćanin.

Bog se mora fizički ukazati da bi ga spoznao?
cista glupost i laz....ne mora absolutno ne mora....dovoljno je da posalje poslanika koji ce tacne informacije o Bogu promijenit

Jeli tebi to Isus Bog? HOCU ODGOVOR NA OVO PITANJE.
apsidejzi

#6811 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

S tim da znamo kako je covjek nastao. Spermatozoid od oca se spoji sa jajnom celijom iz majke i nastane covjek. Na taj nacin se prenese genetski materjial oba roditelja. Taj novi covjek ima dva seta istih gena i onda u ovisnosti od okruzenja aktivira se il majcin il ocev gen. Otac i majka su dobili svoje gene od svojih roditelja a oni od svojih. U toku zivota, svaki od tih roditelja bude izlozen raznim uticajima iz okruzenja sto cini da se njihov genetski materijal mijenja pomalo. Iako otac posalje set svojih gena na dijete ono ne posalje u potpunosti isti gen na svoje dijete. Zivot nikoga ne mazi i koliko god se masinerija u celijama trudila da vrati gene u svoj prvobitni oblik, promjene ostaju. I onda se tako prenesu na potomstvo. I uzmi sad period od par miliona godina gdje uvidis da se nakupilo dosta tih promjena. Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.

Na osnovu ovih razlika u genima mozemo zakljuciti da sa ostalim ljudima dijelimo zajedickog pretka prije 70.000 godina, sa neandertalcima dijelimo zajednickog pretka prije nekih 500.000 godina a sa cimpanzama prije 6.000.000 godina. I tako je nastao covjek. Ne treba ti nikakva magija ni budi, i ono bude. Ima bezbroj dokaza za ovo iznad.

Jedino sto ne znamo, jeste kako je prvi zivot poceo. Sve nakon toga... znamo. I tu nema mjesta bogu koliko god se neko koprcao i zelio da ima.
Dozer

#6812 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 30/10/2025 23:42
Dozer wrote: 30/10/2025 23:21 Smrle, pa upravo zato sto ne znamo kako smo nastali, nastala je teorija i vjerovanje da nas je kreirao bog. :D

zato sto intuitivno znamo da nista samo od sebe bez svog uzroka ne nastaje...samim tim i mi i univerzum....pa je Bog rjesenje tu...ma koliko se ti koprcao i bunio...ali tako ti je...
Intuitivno znamo...? Zajebavas se...?
BOg kao Neprouzrokovani Uzrocnik svega je odgovor na to pitanje....sve ostalo je lutanje u mraku bez validnog argumenta....barem Bog je logicki validan argument....evo ti daj nek idrugi validan argument koji nema rupa
Mozda ovi "argumenti" u tvojoj glavi nemaju rupa, ali kod mene su obicna hava, i to upravo iz razloga koje ti navedoh u ranijim postovima.

Ti stvari posmatras iskljucivo iz naucenog religioznog ugla i svog licnog poimanja istine o svemu tome, i zbog toga u svemu uvijek trazis stvari koje ce potvrditi tvoje vjerovanje. Istovremeno, ocito je da bas i nisi sposoban izaci iz te kutije i pogledati malo sire i dublje.
I dao sam ti vec gomilu argumenata, ali ti ih samo zaobidjes i ponovo trazis neke nove.

Jel' postojao bog Sunca nekada kod nekih ljudi? Bog mora? Bog Mjeseca? Bog munja i gromova? Jesu, svi su "postojali", i svi su - nestali. A nestali su upravo jer su ljudi naucili i shvatili sta je Sunce, sta Mjesec, kako nastaju munje i gromovi, zasto pada kisa, itd.. S tim znanjem je nestala potreba za vjerovanjem u te bogove.

Tvoj trenutni bog se drzi jos jedino za pitanje postanka, i nicega vise. Kad se i to bude saznalo, a hoce nekad sigurno, nestace i ta "potreba" za vjerovanjem u njega. A nauka je vrlo blizu eksperimentalnog dokazivanja mogucnosti nastanka zivota iz prirodnih elemenata. Nedostaju im jos samo adekvatni prirodni uslovi, a samo je pitanje vremena kada ce se i to posloziti.
Last edited by Dozer on 31/10/2025 10:40, edited 4 times in total.
Dozer

#6813 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

I opet ti kazem - jer si stvar postavio tako kao da 100% znas o cemu pricas. Pojasni mi bar kako si ga ti transcedentno spoznao. Ukazanje, valjda, i jeste transcedentni pojam.

P.S. "Cijela ljudska istorija" je malo duzi vremenski period od krscanstva, koje je tu tek nekih 2000 godina.
Last edited by Dozer on 31/10/2025 11:10, edited 1 time in total.
Dozer

#6814 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

apsidejzi wrote: 31/10/2025 08:51

S tim da znamo kako je covjek nastao. Spermatozoid od oca se spoji sa jajnom celijom iz majke i nastane covjek. Na taj nacin se prenese genetski materjial oba roditelja. Taj novi covjek ima dva seta istih gena i onda u ovisnosti od okruzenja aktivira se il majcin il ocev gen. Otac i majka su dobili svoje gene od svojih roditelja a oni od svojih. U toku zivota, svaki od tih roditelja bude izlozen raznim uticajima iz okruzenja sto cini da se njihov genetski materijal mijenja pomalo. Iako otac posalje set svojih gena na dijete ono ne posalje u potpunosti isti gen na svoje dijete. Zivot nikoga ne mazi i koliko god se masinerija u celijama trudila da vrati gene u svoj prvobitni oblik, promjene ostaju. I onda se tako prenesu na potomstvo. I uzmi sad period od par miliona godina gdje uvidis da se nakupilo dosta tih promjena. Danasnje cimpanze i mi imamo 99% isti genetski materjal a mi ljudi izmedju sebe 99,9%. Sa neandertalcima imamo 99,7% isti genetski materijal.

Na osnovu ovih razlika u genima mozemo zakljuciti da sa ostalim ljudima dijelimo zajedickog pretka prije 70.000 godina, sa neandertalcima dijelimo zajednickog pretka prije nekih 500.000 godina a sa cimpanzama prije 6.000.000 godina. I tako je nastao covjek. Ne treba ti nikakva magija ni budi, i ono bude. Ima bezbroj dokaza za ovo iznad.

Jedino sto ne znamo, jeste kako je prvi zivot poceo. Sve nakon toga... znamo. I tu nema mjesta bogu koliko god se neko koprcao i zelio da ima.
Zna i razumije onaj ko hoce da zna i razumije. Ko nece, ima opciju vjerovanja u boga.

Ako cemo jos dublje, onda cemo doci do aminokiselina, a aminokiseline su osnova bjelancevina (proteina). Doci cemo i do fosfata i dezoksiriboznog secera, a onda i ugljicne/dusicne baze A, C, G, T. I sve su ovo PRIRODNI sastojci, koji su u nekim specificnim uslovima formirali dezoksiribonukleinsku kiselinu, tj. - DNK. Itd.itd.itd.
Ali, previse je ovo kompleksno da bi se o tome diskutovalo s ljudima koji uopste ne zele ni nauciti sta je sve to, ni kako funkcionise. Jednostavnije im je reci - bog je sve to spojio jer nemoguce je da je to spojila priroda.
Sanjarko

#6815 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Ko to kaže? Evo ja kažem da je moguće da je to sve u prirodi nastalo i preko prirodnih zakona, ali to opet ne negira postojanje Boga kako ga ko god i kako god ga zvao.

Vi smatrate da nema Boga, mi vjerujemo u Boga, smatramo da ga ima, i to je to.
Dozer

#6816 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Negira religijskog boga, kao kreatora svega. O tome, valjda, pricamo...
Last edited by Dozer on 31/10/2025 11:18, edited 1 time in total.
apsidejzi

#6817 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Sanjarko wrote: 31/10/2025 10:41 Ko to kaže? Evo ja kažem da je moguće da je to sve u prirodi nastalo i preko prirodnih zakona, ali to opet ne negira postojanje Boga kako ga ko god i kako god ga zvao.

Vi smatrate da nema Boga, mi vjerujemo u Boga, smatramo da ga ima, i to je to.
Naravno da je nastalo preko prirodnih zakona. Bog je nepotreban. Nije iskljuceno, ali je nepotrebno. Sto se tice prirodnih zakona, njima je isto kazao ti da ima boga ili Djeda Mraza. Rezultat je apsolutno isti. Priroda radi kako radi i ne brine je sta ti i ja smatramo da jeste.
-Chesterfield-

#6818 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by -Chesterfield- »

Sve nakon toga znamo.
Nije tačno.
Postoji još mnogo otvorenih pitanja, tačni mehanizmi nastanka kompleksnih organa, prijelazi između vrsta, uloga horizontalnog prijenosa gena, genetski drift, uticaj epigenetike na evoluciju, proces potpunog genetskog razdvajanja novih vrsta, prelaz iz jednoćelijskih u višećelijske organizme, način na koji su nastale kompleksne ćelije sa jedrom (eukarioti), kako su se razvili instinkti, emocije i svijest, kako su nastali moral i društveno ponašanje, koliko je DNK koja se ne koristi zapravo funkcionalna, kolika je uloga slučajnosti naspram prirodne selekcije u evoluciji, kako se tačno odvijao nastanak i širenje Homo sapiensa među drugim ljudskim vrstama, kako su nastali novi geni i nove genetske informacije, zašto neki organizmi ostaju gotovo nepromijenjeni milionima godina dok drugi evoluiraju brzo, kako su nastale spolne razlike i mehanizmi razmnožavanja, kako su se razvili nervni sistem i mozak, zašto se iste osobine javljaju kod nepovezanih vrsta (konvergentna evolucija), kakvu ulogu imaju virusi i virusni geni u razvoju složenih oblika života, kako kolektivno ponašanje utiče na evoluciju, da li kvantni procesi u biologiji (poput mutacija ili fotosinteze) imaju ulogu u samoj evoluciji života, kako se genetske mutacije povezuju s morfološkim promjenama u organizmu, koji su tačni mehanizmi regulacije gena tokom razvoja embriona, kako su se prvi put pojavile ćelije koje sarađuju unutar viših organizama, šta određuje brzinu evolucije pojedinih vrsta, koliko su klimatske promjene i katastrofe oblikovale evolucione skokove, kako funkcionišu dugi periodi stagnacije praćeni naglim promjenama (model isprekidane ravnoteže), kako nastaju i nestaju velike biološke inovacije poput fotosinteze, vida ili sposobnosti letenja, koliko su genetske mutacije zaista nasumične, šta je granica adaptacije organizma na okolinu, kako nastaju potpuno novi biološki sistemi poput imunološkog i reproduktivnog, koliko su evoluciju usmjeravali globalni faktori poput magnetnog polja ili radijacije, zašto život uvijek koristi iste osnovne građevne elemente (DNK, RNA, proteine), te da li je život na Zemlji imao zajednički izvor s nekim vanjskim oblikom života, poznatim kao hipoteza panspermije, itd...
Dozer

#6819 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Kako aktivirati "uspavane" dijelove mozga. Kako se i zasto donatorska DNK inkorporira u primaocu organa, i sta to nosi sa sobom. Zasto ne mozemo skociti iz mjesta na drugi sprat iako bismo to po konstituciji misica i kostiju trebali moci bez ikakvih problema uz postojecu gravitaciju. Zasto kod crnaca kosti zarastaju 20% brze nego kod drugih ljudi. itd.itd.itd.

Da, more je stvari koje jos uvijek ne znamo i ne razumijemo, slazem se. Ali, i dalje ni jedna od njih nije direktan dokaz postojanja religijskog boga. Tacnije, velika vecina tih stvari ukazuje na njegovo nepostojanje u smislu na koji ga opisuju religije.
Josip321

#6820 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 31/10/2025 08:24
Josip321 wrote: 31/10/2025 07:37 ---

Impresivno.

nista sto nije bilo uobicajno u to vrijeme....vjerena dok je bila 6 godina, da se kada postane bioloski zrela moze da useli tek tad kod Muhammeda...tek kada je pocela da ima svoje prve menstruacije dobila je dopustenje da useli kod Muhammeda.

i to ne svojom voljom nego po Bozijem naredjenju....znaci nista neuobicajno...

a daleko je veca razlika izmedju 90 godisnjaka i 12 godisnjakinje....

uostalom, kako vas krscane nije sramota potezati ove primjere a imate to u svojoj basci :-)

Drugo, nisi nesposoban, nemoj koristiti AI.
ja koristim Ai da skratim sebi vrijeme piskaranja opvdje, iako znam odgovore koristim ai da im izradi odgovor da ja ne moram pisati i objasnjavati..

ner glupiraj se, nema nista o toga...ti covjece nista ne istrazujs direktno iz islamskih knjiga, nego samo ono sto ti od lazi plasiraju na raznim forumima sumnjivog kvbaliteta...

hajmo ovbako stvari postaviti, ti nama postavis hadis sta tacno pise o tome Zutt narodu...pa cemo onda mi diskutovati...siguran sam da i nisi ni procitao ako i ima hadis o tome, nego si samo naucio nesto na nekom forumu i onda mislis da imas nesto protiv MUhammeda i islam....

hajde fino postiraj...a ako ne postiras, pokazat ces i drugima i sebi da si muljator bez pokrica, navodis stvari jer si nesto naucio a nemas ni vjerodostojnog hadisa da to pokrijes tu muljatorsku pricu.

postavi hadis na stol ako imas....ako nemas....onda si svima nama dokazao da si muljator prvorazredni...a izbit cu ja tebi to muljanje iz glave upamti to.....neces ti meni tako hinjavo postupati ovdje ja ti garantujem

Tebi je normalno da 50- godišnjak spava sa 9 gidišnjakonjom?
Za Josipa i Mariju si izmislio. Nigdje to nema spomenuto. Ni za jedno ni drugo koliko godina imaju. I velika je razlika, Josip je bio Isusov poočim, zaštitnik obitelji. I oni kao sudionici Božjeg nauma imaju drugačiju ulogu od "običnog" puka. Brak nikada nisu konzumirali. Isto kao što si pokušao inputirati Rikardu i Izabeli.
Ne znamo koliko godina je imao Josip a koliko Gospa.
O tome se može pročitati samo u rijetkim spisima koji su vam biblijski. Kao npr. u zapisima viđenja BL. Anne Katarine Emerich. Gdje ona spominje da je Josip imao 45 godina, a Marija 15. I unatoč tolikoj razlici u godinama stupili su u brak zbog obaveze koji su imali u Božije naumu spasenja. Jer su svećenici, hramski ljudi znali iz koje linije će Spasitelj biti rođen. Zato se sve. Josip često prikazuje sa grančicom u ruci. Dakle stupili su u brak po "naređenju".
I koliko je brak sa takvom razlikom u godinama bio "normalan" u to vrijeme može se zaključiti iz tih zapisa.
Kada je sv. Obitelj tražila sklonište, kucajući od vrata do vrata i tražeći prenoćište, jedan čovjek kome su pokucali na vrata ga je upitao: kakav je to on čovjek, što će mu tolika mlađa žena?
. Sad sam vidjela putnike kako stižu do neke kuće, čiji je vlasnik isprva bio vrlo neučtiv
prema Josipu. Baci svjetlo na Marijino lice, pa reče Josipu kako ima tako mladu ženu.
Ali, gazdina žena ih uvede unutra, dade im sklonište u jednoj vanjskoj kući, štaglju,
ponudivši im malo kruha.
A o Zuttima, već sam ti napisao izvor. Dakle po tebi se to treba uzeti u obzir jer si sam rekao kako nadopunjavaju Kur'an, daju konkretnije upute. Neki dan si branio gradite u raspravu sa nekim na ovoj temi.
Postao sam ti tekst i na arapskom i na engleskom. Nemoj više eskivirati. Pokušaj objasniti.
Josip321

#6821 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 31/10/2025 08:26
cista glupost i laz....ne mora absolutno ne mora....dovoljno je da posalje poslanika koji ce tacne informacije o Bogu promijenit

Jeli tebi to Isus Bog? HOCU ODGOVOR NA OVO PITANJE.
Pa moja poenta je i da se ne mora ukazati.
Isus jeste Bog. Isus je Bog prema Bibliji. Kao i prema Kur'anu.
Josip321

#6822 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Dozer wrote: 31/10/2025 10:11
I opet ti kazem - jer si stvar postavio tako kao da 100% znas o cemu pricas. Pojasni mi bar kako si ga ti transcedentno spoznao. Ukazanje, valjda, i jeste transcedentni pojam.

P.S. "Cijela ljudska istorija" je malo duzi vremenski period od krscanstva, koje je tu tek nekih 2000 godina.
Danas mi došao čovjek iz EP pisati struju. Samo se pojavi na vratima. Njega sam vidio, fizički je bio tu.
Ti samo takav dokaz Boga priznajem, da se pojavi materijalno i kaže ti: Ja sam Bog.
Ali i u duhu se može spoznati. Dovoljno je samo zaiskati iz srca. Doslovno. To je ono za što nemaš hrabrosti. Ostati u tišini sobe, bez ikakve disertacije, iz iz srca zavapiti.
Dozer

#6823 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dozer »

Josip321 wrote: 31/10/2025 11:40
Dozer wrote: 31/10/2025 10:11

Danas mi došao čovjek iz EP pisati struju. Samo se pojavi na vratima. Njega sam vidio, fizički je bio tu.
Ti samo takav dokaz Boga priznajem, da se pojavi materijalno i kaže ti: Ja sam Bog.
Ali i u duhu se može spoznati. Dovoljno je samo zaiskati iz srca. Doslovno. To je ono za što nemaš hrabrosti. Ostati u tišini sobe, bez ikakve disertacije, iz iz srca zavapiti.
I dobicu na lotu ako to tako odradim?
Sanjarko

#6824 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanjarko »

Baš Bog da se pojavi u ljudskom obliku kao čovjek, što ne kao neko drugo biće @Josip321? Šta anđele Krščani večinom prikazuju kao Bijelce, plavokose, malo bacaju na elitu/plemiće, a sotonu/šejtana i demone kao Crnkaste ili nekih slićnih boja, sa mišičima i tako dalje izgledom koji bacaju na radnike/seljake i fizikanere?

Što?
apsidejzi

#6825 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

-Chesterfield- wrote: 31/10/2025 11:14
Sve nakon toga znamo.
Nije tačno.
Postoji još mnogo otvorenih pitanja, tačni mehanizmi nastanka kompleksnih organa, prijelazi između vrsta, uloga horizontalnog prijenosa gena, genetski drift, uticaj epigenetike na evoluciju, proces potpunog genetskog razdvajanja novih vrsta, prelaz iz jednoćelijskih u višećelijske organizme, način na koji su nastale kompleksne ćelije sa jedrom (eukarioti), kako su se razvili instinkti, emocije i svijest, kako su nastali moral i društveno ponašanje, koliko je DNK koja se ne koristi zapravo funkcionalna, kolika je uloga slučajnosti naspram prirodne selekcije u evoluciji, kako se tačno odvijao nastanak i širenje Homo sapiensa među drugim ljudskim vrstama, kako su nastali novi geni i nove genetske informacije, zašto neki organizmi ostaju gotovo nepromijenjeni milionima godina dok drugi evoluiraju brzo, kako su nastale spolne razlike i mehanizmi razmnožavanja, kako su se razvili nervni sistem i mozak, zašto se iste osobine javljaju kod nepovezanih vrsta (konvergentna evolucija), kakvu ulogu imaju virusi i virusni geni u razvoju složenih oblika života, kako kolektivno ponašanje utiče na evoluciju, da li kvantni procesi u biologiji (poput mutacija ili fotosinteze) imaju ulogu u samoj evoluciji života, kako se genetske mutacije povezuju s morfološkim promjenama u organizmu, koji su tačni mehanizmi regulacije gena tokom razvoja embriona, kako su se prvi put pojavile ćelije koje sarađuju unutar viših organizama, šta određuje brzinu evolucije pojedinih vrsta, koliko su klimatske promjene i katastrofe oblikovale evolucione skokove, kako funkcionišu dugi periodi stagnacije praćeni naglim promjenama (model isprekidane ravnoteže), kako nastaju i nestaju velike biološke inovacije poput fotosinteze, vida ili sposobnosti letenja, koliko su genetske mutacije zaista nasumične, šta je granica adaptacije organizma na okolinu, kako nastaju potpuno novi biološki sistemi poput imunološkog i reproduktivnog, koliko su evoluciju usmjeravali globalni faktori poput magnetnog polja ili radijacije, zašto život uvijek koristi iste osnovne građevne elemente (DNK, RNA, proteine), te da li je život na Zemlji imao zajednički izvor s nekim vanjskim oblikom života, poznatim kao hipoteza panspermije, itd...
Vidi, kostur je tu, a sve ovo ostalo su detalji. To je isto kao kada tonac na nekom koncertu postavi ozvucenje i provjeri jel sve funkcionise i onda ode na mjesto gdje ce biti publika i tu stima neke parametre na svom ipadu. Da, imaju neki detalji koje on mora provjeriti ali muzika je vec tu. Potpuno bi drugacija prica bila da on stoji na bini a ljudi jos ni zvucnike nisu donijeli. Onda nema smisla ni stimati parametre.

Kostur evolucije je postavljen i mehanizam se razumije manje vise poprilicno dobro. Znamo da je zivot nastao u moru, znamo i koje vrste su bile prve koje su izasle iz mora. znamo da su ko je dosao prije koga. znamo glavne karike. Hoce li biti iznenadjenja u procesu pronalazenja detalja? Naravno da hoce. No vec se sad sa sigurnoscu moze tvrditi da kakvo god iznenadjenje da dodje, ono NECE biti toliko da teoriju evolucije iz temelja promijeni. Moze biti efekat: wow ovo nismo znali, ali ce se sve na kraju svesti na to da promjene u okruzenju cine da prirodna selekcija bira koje random mutacije ce ostati u genetskom bazenu. Ova tri temelja: promjene u okruzenju, prirodna selekcija i mutacije su tu i ne idu nigdje.
Post Reply