Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
NeenaSa

#6776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

šatirana_ljubičica wrote:
NeenaSa wrote:Na osnovu sveg' shto si pisala na ovoj temi .
Da ne pishem dalje, ne zaboravi, koji je pf :wink:
U svakom slučaju nisam rekla da ikoga treba ubiti, kao ti.
:shock: :?
Ti fakat ni svoja.
P.S.
I koji kua mi treba da se raspravljam sa .... navedite bilo shto.
šatirana_ljubičica

#6777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

NeenaSa wrote:
šatirana_ljubičica wrote:
NeenaSa wrote:Na osnovu sveg' shto si pisala na ovoj temi .
Da ne pishem dalje, ne zaboravi, koji je pf :wink:
U svakom slučaju nisam rekla da ikoga treba ubiti, kao ti.
:shock: :?
Ti fakat ni svoja.
P.S.
I koji kua mi treba da se raspravljam sa .... navedite bilo shto.

TI to meni kažeš?????? :lol: :lol:

:pisnula: :pisnula: :pisnula:
sigh

#6778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Image
NeenaSa

#6779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

Nije manipulativno.
Poshtovanom moderatoratu, chelichne veze i chelichni zivci trebaju.
P.S
Za neupuchene, redoslijed.
NeenaSa

#6780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

sigh wrote:Image
Oooooooooo, kako grijeshish.
Mnogo dublje. :wink:
GAU8

#6781 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dosta više OT, opet će ateističku temu ključati radi trollova :run:
irac300

#6782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

Nina bi ovu šatiranu razbila k'o beba zvečku. :D
nasa

#6783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Banned user for reason “krsenje pravila foruma”
» NeenaSa

2 sedmice

Sta da ti kazem, za pocetak obrati paznju na rjecnik....
dustaban

#6784 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ne moze covjek da vas ostavi same ni po dana da ne napravite eksces!

Ali sad slusaj vamo... za jedno po sata postavit cu ovdje jednu moju novu genijalnu izjavu koja mi pade naum popodne.

Dakle, strpite se, za jedno po sata ovdje ce se desiti najvelicanstveniji post od postanka foruma...

Naravno na temu vjere i religije...
Leo_alfa

#6785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

m_l wrote:Iskreno, sto se mene tice, od vas aktivnih ateista na temama ovog tipa, mod. moze biti @Leo_alfa, jer je odmjeren, strpljiv, etc.
:stidljiv:
Nisam ja bas od tog posla.
Leo_alfa

#6786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

dustaban wrote:
Leo_alfa wrote: Sad jos da izvucemo zakljucke pa da i ovu zakljucamo :lol:, zezam se.
Vjera (vjera u boga preciznije) je itekako bitna, jer zivimo u drustvu gdje su ljudi koji vjeruju u boga vecina, a religije koje kroje pravila ponasanja tih ljudi se mjesaju u sve, tako da itekako utice i na ateiste, a stoga je bitno.
Pa ja ocem mi ovdje pricamo svo vrijeme: vjera u Boga je jedna stvar, robovanje religiji nesto sasvim drugo i to, sto vjernici nece nikako da shvate, nesto najbezboznije sto postoji.
Jer, da Boga ima i da vjernici zaista u TAKVOG boga vjeruju, bili bi svi ili u jednoj religiji ili, jos bolje, ne bi uopce bila potrebna religija, odnosno bila bi ono sto i treba da bude - tek jedan od instrumenata ali nikako jedini i iskljucivi instrument u obracanju Bogu.

Dakle da ponovimo: vjerujte u Boga, odyebite religije!
:)
U kontekstu u kojem je bio moj odgovor se ne odvaja deizam od teizma, nego generalno pisem kako kroz drustvo, sama vjera u boga (sto je nesto licno, intimno) moze biti bitna i ateistima. I to na nacin da na ateiste mogu uticati religije koje kroje pravila vjernika. Odnosno da ne postoji taj vjerski aparat (religija), sama vjera u boga vjernika, ateistima ne bi bas bila bitna. Naravno pod uslovom da se radi o uredjenom drustvu sa jasno definisanim zakonima.
nasa

#6787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Inace, mislim da je red da zavrsimo ovu pricu oko @Nina jer vidim da ode predaleko ...sto je previse, previse je...

Dobro i meni se ne svidja to sto je napisao ali preletio, desi se i sta sad...drag mi je i ima moju podrsku uvijek :thumbup: i gotovo!
dustaban

#6788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Evo sacu ja, strpite se jos malo...

:mrgreen:
dustaban

#6790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ladies and gentlemen...

Image
nasa

#6791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije @Nin otisao nigdje i dosta s tom pricom @zizak :wink:
nasa

#6792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

dustaban wrote:Ladies and gentlemen...

Image
:lol:

Nije lose, nije lose...
dustaban

#6793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ovaj kompliment mi posebno znaci...
:wink:

Sta je ovo, niko nista, svi zanemeli. Je li to znaci da smo dosli do konacnog posta?!
Edouard

#6794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:Ovaj kompliment mi posebno znaci...
:wink:

Sta je ovo, niko nista, svi zanemeli. Je li to znaci da smo dosli do konacnog posta?!
Ipak ti je onaj sa Che Cagalj i Che Guevara bio puno jači.
Edouard

#6795 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
Leo_alfa wrote: Sad jos da izvucemo zakljucke pa da i ovu zakljucamo :lol:, zezam se.
Vjera (vjera u boga preciznije) je itekako bitna, jer zivimo u drustvu gdje su ljudi koji vjeruju u boga vecina, a religije koje kroje pravila ponasanja tih ljudi se mjesaju u sve, tako da itekako utice i na ateiste, a stoga je bitno.
Pa ja ocem mi ovdje pricamo svo vrijeme: vjera u Boga je jedna stvar, robovanje religiji nesto sasvim drugo i to, sto vjernici nece nikako da shvate, nesto najbezboznije sto postoji.
Jer, da Boga ima i da vjernici zaista u TAKVOG boga vjeruju, bili bi svi ili u jednoj religiji ili, jos bolje, ne bi uopce bila potrebna religija, odnosno bila bi ono sto i treba da bude - tek jedan od instrumenata ali nikako jedini i iskljucivi instrument u obracanju Bogu.

Dakle da ponovimo: vjerujte u Boga, odyebite religije!
:)
istina, neki kažu da je ponavljanje majka znanja, pa Dustabane evo ponovo i za tebe, jer čini se da pamtiš i ponavljaš jedino ono što želiš.
Odnos vjera - religija:
…….“Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da Bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno.
Vjerovanje u Božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu.
Stoga, tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne Božje objave, postojanje Boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu.“
Autor: Milan Polić, univerzitetski prof. filozofije, deklarirani ateist.
dustaban

#6796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Edouard wrote: istina, neki kažu da je ponavljanje majka znanja, pa Dustabane evo ponovo i za tebe, jer čini se da pamtiš i ponavljaš jedino ono što želiš.
Odnos vjera - religija:
…….“Teizam, naime, bez određenog religijskog izraza ne da nema mnogo, pa ni malo, nego uopće nema praktičkog smisla, jer vjerovati da Bog postoji, da postoji transcendentno biće koje je stvorilo svijet, a ne znati ništa o njemu, o njegovim nakanama i njegovoj volji, o tome što ono od čovjeka očekuje, za osobno je djelovanje potpuno bezvrijedno.
Vjerovanje u Božju opstojnost, bez određenog religijskog izraza, po praktičkim konzekvencijama jednako je ateizmu.
Stoga, tek u konkretnom religijskom uobličenju navodne Božje objave, postojanje Boga dobiva svoj praktički smisao, jer od još neodređenog odnosa prema transcendentnom biću prerasta u sasvim određeni odnos prema svijetu.“
Ama ova teza je onaj uobicajeni pristup koji mi je dobro poznat, ali drzim da je veoma, kako da ti kazem, priprost. I ako mislis da je ovo afirmacija religije (iz usta ateiste) grdno se varas. Upravo u ovome gore potpuno se ogoljava religijska prizemnosti, motivi njenog nastanka i konacno njeno ljudsko porijeklo.
Zasto bi vjerovanje u Boga izvan konkretne religije bilo bezvrijedno ili cak nemoguce?! Doduse ono bi izgubilo svoj prakticni smisao ali nije li ta "prakticnost" najveca banalizacija Boga i uvreda iskrenom vjerovanju u njega.
Ako "konkretno religijsko uoblicenje" jeste preduvjet vjerovanja u Boga, a imamo toliko razlicitih "sluzbenih uoblicenja", kako onda opravdati samog Boga?!
Dakle, da skratim, svaki vjernik, bez obzira koliko se predao svojoj religiji ima svoje uoblicenje Boga. Imao bi ga i bez religije. A ako cemo pravo i svaki ateista ima svoje "uoblicenje" velike misterije svemira i to je ta tacka gdje bi se ateisti i teisti trebali zbliziti i zato se slazem u detalju da je "vjerovanje u Boga, bez odredjenog religijskog izraza, po prakticnim konzekvencama jednako ateizmu".

Ali sta je u tome lose?!
Leo_alfa

#6797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Vjerovanje u boga ne moze biti jednako ateizmu kada je sam ateizam upravo odsudstvo vjere u postojanje boga. Sa ili bez religije.
Lopov-eliminator

#6798 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

m_l wrote: Iskreno, sto se mene tice, od vas aktivnih ateista na temama ovog tipa, mod. moze biti @Leo_alfa, jer je odmjeren, strpljiv, etc. Pa, i @Lopov_eliminator ako zanemarimo netrpeljivost izmedju njega i Eduarda. :mrgreen: Vi, ostali, morate jos MNOGO uciti i sebe kultivirati. :wink:
Hvala na lijepim riječima na moju adresu. No, trebao bih se osvrnuti na ovo s Edouardom. Meni je tu glavni problem mržnja prema neistovjercima, a Edouard nije jedini koji je istu pokazao. Edouard je samo jedna tužna personifikacija balkanskog sistema koji vrši represiju nad drugim i drugačijim od sebe samo zato što su drugi i drugačiji dok se deklarativno zalaže za jednakost. Uostalom, ako si pratila, mogla si vidjeti da Edouard nije jedini s kim sam imao takav konflikt po tim pitanjima, bilo je i ateista.
Last edited by Lopov-eliminator on 20/01/2015 23:55, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#6799 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

oh, ironije, da osoba koja izvan mitova i dogme ne zna ništa o svijetu govori drugima da trebaju učit. hehe
Lopov-eliminator

#6800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

dustaban wrote:
Edouard wrote: istina, neki kažu da je ponavljanje majka znanja, pa Dustabane evo ponovo i za tebe, jer čini se da pamtiš i ponavljaš jedino ono što želiš.
Odnos vjera - religija:
Ama ova teza je onaj uobicajeni pristup koji mi je dobro poznat, ali drzim da je veoma, kako da ti kazem, priprost. I ako mislis da je ovo afirmacija religije (iz usta ateiste) grdno se varas. Upravo u ovome gore potpuno se ogoljava religijska prizemnosti, motivi njenog nastanka i konacno njeno ljudsko porijeklo.
Zasto bi vjerovanje u Boga izvan konkretne religije bilo bezvrijedno ili cak nemoguce?! Doduse ono bi izgubilo svoj prakticni smisao ali nije li ta "prakticnost" najveca banalizacija Boga i uvreda iskrenom vjerovanju u njega.
Ako "konkretno religijsko uoblicenje" jeste preduvjet vjerovanja u Boga, a imamo toliko razlicitih "sluzbenih uoblicenja", kako onda opravdati samog Boga?!
Dakle, da skratim, svaki vjernik, bez obzira koliko se predao svojoj religiji ima svoje uoblicenje Boga. Imao bi ga i bez religije. A ako cemo pravo i svaki ateista ima svoje "uoblicenje" velike misterije svemira i to je ta tacka gdje bi se ateisti i teisti trebali zbliziti i zato se slazem u detalju da je "vjerovanje u Boga, bez odredjenog religijskog izraza, po prakticnim konzekvencama jednako ateizmu".

Ali sta je u tome lose?!
I ja isto pitam, šta je u tome loše?

Eto vidiš dustabane, kako se neke stvari lijepo otkriše. Edouardu bi veliki problem bio kad bi se sve svelo na vjeru u Boga. Onda ne bi bilo moguće uguravanje vjere u svaku poru društva, ne bi bila moguća ovakva torovska podjela na ''nas prave'' i ''njih tamo krive'' kakvu danas gledamo, ne bi bilo religijske osnove za dominacijom i iskorjenjivanjem drugih i drugačijih. Tužno je što se po defaultu uzima da je za vjerovanje u Boga obavezno potreban nekakav grandiozni praktični smisao. Ovo je školski primjer konverzije uvjerenja u ideologiju.

Takav pristup ljudima poput Edouarda je i potreban, u protivnom Bog ne bi mogao biti iskorišten za ostvarenje nečijih ciljeva onako kako se iskorištava danas. Ispada sad da su sami rituali i sve što čini religiju zapravo bitniji od samog Boga.
Locked