INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6752 Re: Poskupljenja
Zli orbanspinel_ wrote: ↑13/06/2022 21:13 Ali smo zato po cijenama namirnica u vrhu vrhova.
Za ulje, mlijeko, šećer i brašno u BiH treba izdvojiti 11,9, Sloveniji 8,75, a u Mađarskoj 6,85 KM
https://www.vecernji.ba/vijesti/za-ulje ... km-1594266
![]()
-
NediM17
#6753 Re: Poskupljenja
Poljoprivrednik koji proizvodi hranu gladan, a inzenjer koji treba da kupi tu hranu koju poljoprivrednik proizvede sit. 
Svasta ce covjek ovdje procitati,
BiH koja ima Semberiju, Posavinu, Hercegovinu, pasnjake, vodu ne moze proizvesti dovoljno hrane???
Poljoprivreda, prehrambena preradjivacka industrija i turizam, mogli bi zivjeti k'o bubreg u loju ovo par miliona ljudi.
Svasta ce covjek ovdje procitati,
BiH koja ima Semberiju, Posavinu, Hercegovinu, pasnjake, vodu ne moze proizvesti dovoljno hrane???
Poljoprivreda, prehrambena preradjivacka industrija i turizam, mogli bi zivjeti k'o bubreg u loju ovo par miliona ljudi.
-
Hakiz
#6754 Re: Poskupljenja
Ne globalno konkurentni. Da pravimo za sebe, što više možemo. Otud spominjanje države.geralt wrote: ↑13/06/2022 21:13Moze drzava odluciti da u dolini Bosne uzgaja banane, ali to nema ekonomskog smisla. Ulaganje u poljoprivredu u Bosni generalno nema ekonomskog smisla, jer Bosna nije Holandija ni Madjarska, pa ni Srbija ili Makedonija. Jednostavno nemamo geografske i klimatske uslove da na tom polju budemo globalno konkurentni. Bilo kakvo pozivanje "povratku na selo" u Bosni je idiotizam, osim u strogo ogranicenim regionima koji su vec obradjeni (Semberija, Lijevce polje, dolina Neretve).Hakiz wrote: ↑13/06/2022 19:22
Ništa ti ne kontaš. Proizvodnja hrane i drugih bazičnih proizvoda koje je moguće proizvoditi u nekoj zemlji treba biti strateška odluka države, ne individualna inicijativa privatnika. Pa država stvori uslove da se privatniku isplati proizvoditi hranu, energiju, osnovne proizvode. Jer državi važnije mora biti da nahrani stanovništvo od toga da igraju COD.
Uostalom, ja ne znam ni za jedan primjer u modernoj historiji (od industrijske revolucije do danas) da su inzinjeri bili gladni, a znam puno primjera u kojima su poljoprivrednici bili gladni. IT-evac (ili radnik u bilo kakvom zanimanju koje proizvodi visoku dodatnu vrijednost) ima pare. Parama se hrana moze kupiti.
Parama se sve može kupiti. Osim onoga čega nema.
A kako će živjeti onaj radnik koji ne pravi dodanu vrijednost, a bez kojeg taj IT-jevac ne bi mogao živjeti i raditi, od radnika gradske čistoće nadalje, od kojih para će on kupiti uvoznu, nesubvencioniranu hranu koja je njemu skupa jer je, kao sada malo ima što zbog korone, što zbog rata u Ukrajini, a dobro plaćeni IT-jevac je može platiti, koga briga, zar ne?
To jeste, nemaš domaću proizvodnju, ali imaš uvoz. I sve je u redu dok su problemi, suše, poplave itd lokalne. A onda neka pandemija i neki rat uzrokuju globalno belaj, pa one države koje su bogatije od tvoje svu globalno dostupnu hranu kupe sebi. Tebi ne ostane ništa, jer imaš para da platiš, ali drugi imaju više, druge države imaju više ljudi bogaatih kao što si ti, čak i bogatijih, pa ti sa svojim parana moraš čekati kada i hoćeš li doći na red. Ima važnijih država i važnijih bogataša.
Tada poželiš da imaš domaću proizvodnju hrane. A nje nema, svi kodiraju, niko ne ore...
Last edited by Hakiz on 13/06/2022 21:35, edited 1 time in total.
- banjaluka078
#6755 Re: Poskupljenja
Jeste puno. Moja mati, konkretno, ima penziju 400 KM. Mjesečna terapija i režije su sami već preko pola penzije. Da brat i ja ne dajemo novac i ne nabavljamo svašta, od drva na dalje, ne znam šta bi jela.Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 17:00
Je li stvarno 80KM ljudima u BiH puno, u smislu ove diskusije da ce umrijeti od gladi zbog toga? Ne znam, nesto mi to djeluje nevjerovatno da ce neko ko ima 80KM troskova za lijekove mjesecno umrijeti od gladi ove zime?
I vecina ljudi ima nekoga ko ce im pomoci, posuditi, itd. tako se uvijek radilo i raditi ce. Oni koji bas nemaju nikoga njima bi drzava trebala pomoci, i nadam se da hoce.
Ona nije jedina koju znam u toj situaciji, samo što ih znam i koji nemaju djecu koja im mogu pomoći.
Posuditi? Zaista?
Pomoći ko, u društvu i okruženju u kojem je većina u sličnoj situaciji?
Neki ljudi ovdje baš dobro odrođeni od stvarnosti.
-
bumerangss
#6756 Re: Poskupljenja
Od iduce sedmice sarajevo taxi diže cijene
-
giannibelif
#6757 Re: Poskupljenja
Strateško ulaganje u poslovni ambijent koji će pomoći IT sektoru da se razvije je projekat koji je uspio u Istočnoj Evropi i sada već na dobrom dijelu Zapadnog Balkana. Omladina iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije (Beograd i Novi Sad) je značajno podigla standarde svojih država donoseći novac u svoje države, šireći poslovanje i smanjivši procenat nezaposlenosti u zadnjih deset i više godina. Ovo su velike države, sa u odnosnu na nas jakim industrijskim kapacitetima, velikim poljoprivrednim površinama, ali je neko i tamo uvidio značaj zamaha koji nudi ta branša. Branša značajno pojačava kupovnu moć i solventnosti ljudi u dobnom rasponu od 25 do 40 godina.
-
laik1981
#6758 Re: Poskupljenja
Ovo ti je razlika izmedju drzava koje imaju neke robne rezerve i koje su uvele neke ekonomske mjere i ogranicenja i nase drzave koja nije uradila nista i nema nikakvih rezervi i vlastite proizvodnje..spinel_ wrote: ↑13/06/2022 21:13 Ali smo zato po cijenama namirnica u vrhu vrhova.
Za ulje, mlijeko, šećer i brašno u BiH treba izdvojiti 11,9, Sloveniji 8,75, a u Mađarskoj 6,85 KM
https://www.vecernji.ba/vijesti/za-ulje ... km-1594266
![]()
-
Hakiz
#6759 Re: Poskupljenja
Upravo ba AJ Balkans ista priča, kažu da bolje, pogotovo u krizama, prolaze države koje imaju vlastitu proizvodnju hrane.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6760 Re: Poskupljenja
Kakvi nobelovci
Mada ja vidim kako svi sade oko kuca
Mada ja vidim kako svi sade oko kuca
-
Hakiz
#6761 Re: Poskupljenja
Niko nema ništa ptotiv IT branše.giannibelif wrote: ↑13/06/2022 21:41 Strateško ulaganje u poslovni ambijent koji će pomoći IT sektoru da se razvije je projekat koji je uspio u Istočnoj Evropi i sada već na dobrom dijelu Zapadnog Balkana. Omladina iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Srbije (Beograd i Novi Sad) je značajno podigla standarde svojih država donoseći novac u svoje države, šireći poslovanje i smanjivši procenat nezaposlenosti u zadnjih deset i više godina. Ovo su velike države, sa u odnosnu na nas jakim industrijskim kapacitetima, velikim poljoprivrednim površinama, ali je neko i tamo uvidio značaj zamaha koji nudi ta branša. Branša značajno pojačava kupovnu moć i solventnosti ljudi u dobnom rasponu od 25 do 40 godina.
Samo, dati povoljne uslove toj branši, a proizvođačima hrane ne dati iste, pa čak i povoljnije, je, po mom laičkom mišljenju, strateški kratkovidno.
-
Sid the sloth
#6762 Re: Poskupljenja
Pa eto sama si sebi odgovorila, ko pomaze tvojoj mami?banjaluka078 wrote: ↑13/06/2022 21:35Jeste puno. Moja mati, konkretno, ima penziju 400 KM. Mjesečna terapija i režije su sami već preko pola penzije. Da brat i ja ne dajemo novac i ne nabavljamo svašta, od drva na dalje, ne znam šta bi jela.Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 17:00
Je li stvarno 80KM ljudima u BiH puno, u smislu ove diskusije da ce umrijeti od gladi zbog toga? Ne znam, nesto mi to djeluje nevjerovatno da ce neko ko ima 80KM troskova za lijekove mjesecno umrijeti od gladi ove zime?
I vecina ljudi ima nekoga ko ce im pomoci, posuditi, itd. tako se uvijek radilo i raditi ce. Oni koji bas nemaju nikoga njima bi drzava trebala pomoci, i nadam se da hoce.
Ona nije jedina koju znam u toj situaciji, samo što ih znam i koji nemaju djecu koja im mogu pomoći.
Posuditi? Zaista?
Ako ima jedno dijete dovoljno je da radi i moze pomoci penzioneru sa dodatnih 100-200KM. Ako ne moze, otici ce vani da bi pomogao roditeljima.
Ako nema nikoga onda tom penzioneru drzava treba pomoci. A siguran sam da ako drzava nece, hoce komsije ili dalja rodbina. Pa ja sam godisnje izdvojim minimalno 700KM za pomoc drugima, ljudima koje ni ne znam i nikad nisam vidio, a kamo li da ljudi ne pomazu komsijama.
Peonta je - ove zime, a ni bilo koje druge niko u BiH nece umrijeti ni od hladnoce ni od gladi, koliko god to Hakiz i ljudi sa slicnim poremecajem prognozirali.
-
Hakiz
#6763 Re: Poskupljenja
Kad krenu urbane farme po parkovima, na krovovima zgrada, košnice itd...
-
Hakiz
#6764 Re: Poskupljenja
Ne može država praviti sistem po principu "Ima siromašnih, ali rodbina će im pomoći".Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 21:45Pa eto sama si sebi odgovorila, ko pomaze tvojoj mami?banjaluka078 wrote: ↑13/06/2022 21:35
Jeste puno. Moja mati, konkretno, ima penziju 400 KM. Mjesečna terapija i režije su sami već preko pola penzije. Da brat i ja ne dajemo novac i ne nabavljamo svašta, od drva na dalje, ne znam šta bi jela.
Posuditi? Zaista?
Ako ima jedno dijete dovoljno je da radi i moze pomoci penzioneru sa dodatnih 100-200KM. Ako ne moze, otici ce vani da bi pomogao roditeljima.
Ako nema nikoga onda tom penzioneru drzava treba pomoci. A siguran sam da ako drzava nece, hoce komsije ili dalja rodbina. Pa ja sam godisnje izdvojim minimalno 700KM za pomoc drugima, ljudima koje ni ne znam i nikad nisam vidio, a kamo li da ljudi ne pomazu komsijama.
Peonta je - ove zime, a ni bilo koje druge niko u BiH nece umrijeti ni od hladnoce ni od gladi, koliko god to Hakiz i ljudi sa slicnim poremecajem prognozirali.
To, naprosto, nije sistem.
- spinel_
#6765 Re: Poskupljenja
Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 17:00
Radije bih od banke "posudio" pa vracao s kamatama nego od bilo koga trazio.
- banjaluka078
#6766 Re: Poskupljenja
Tako je jednostavno spakovati se i otići da bi se moglo poslati onima koji su radili cijeli svoj život i sad ne mogu živjeti od penzije. To je rješenje?Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 21:45
Pa eto sama si sebi odgovorila, ko pomaze tvojoj mami?
Ima djece koja su na minimalcima i ne mogu odvojiti za starce.
Komšije nisu dužne i obavezne pomagati bilo koga, o čemu ti? Zašto bi to radili, na kraju?
Kakva pomoć od države, one koja im ne daje veće penzije?
Ne mogu dalje, stvarno.
-
Sid the sloth
#6767 Re: Poskupljenja
Izvini ali valjas svasta a poenta promasena skroz.banjaluka078 wrote: ↑13/06/2022 21:51Tako je jednostavno spakovati se i otići da bi se moglo poslati onima koji su radili cijeli svoj život i sad ne mogu živjeti od penzije. To je rješenje?Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 21:45
Pa eto sama si sebi odgovorila, ko pomaze tvojoj mami?
Ima djece koja su na minimalcima i ne mogu odvojiti za starce.
Komšije nisu dužne i obavezne pomagati bilo koga, o čemu ti? Zašto bi to radili, na kraju?
Kakva pomoć od države, one koja im ne daje veće penzije?
Ne mogu dalje, stvarno.
Naravno da je jednostavnije spakovati se nego gledati roditelje kako nemaju za hljeba. Evo me prvi cu otici cim ne budemo ja ili moji roditelji mogli ovdje zaraditi za pristojan zivot. Tebi neki problem otici vani da bi nesto obezbijedila, u cemu je konkretno problem s tim? Ljudi koji su otisli vani budale po tvom misljenju, gade ti se?
Komsije jesu duzni pomagati svoje komsije, zato su komsije i zato dijele domovinu/grad/ulicu, ako mogu a nece onda su smece od ljudi. O cemu ti?
-
laik1981
#6768 Re: Poskupljenja
Od gladi se ne umire onako kako zamisljate.. Umire se od posljedica dugotrajne pothranjenosti, te jeftine i nezdrave ishrane.. To se vec desava, a desavace se vise i ni na jednom smrtnom listu nece pisati da je neko umro od gladi..Sid the sloth wrote: ↑13/06/2022 21:45 Peonta je - ove zime, a ni bilo koje druge niko u BiH nece umrijeti ni od hladnoce ni od gladi, koliko god to Hakiz i ljudi sa slicnim poremecajem prognozirali.
Sto se grijanja tice neka je bog na pomoci svim penzionerima sa minimalnim penzijama.. 150KM kubik drveta koji ne moze biti ni za pola mjeseca grijanja
Drzava mora na vrijeme preduzeti sve da zastiti te najugrozenije kategorije, inace bi zimus moglo biti guravo..
- geralt
#6769 Re: Poskupljenja
Da bi drzava postala bogata, mora drugim drzavama nuditi nesto sto proizvodi, a sto ima visoku dodatnu vrijednost. U srednjem vijeku je to bila hrana, u pocetku industrijske revolucije je to bio tekstil i odjeca, danas su to usluge (tj. pamet) i sofisticirana tehnoloska roba. Hrana to nije, subvencije za hranu u bogatim demokratskim drzavama nisu nista vise od kupovine glasova stanovnika ruralnih regija.Hakiz wrote: ↑13/06/2022 21:31 Ne globalno konkurentni. Da pravimo za sebe, što više možemo. Otud spominjanje države.
Parama se sve može kupiti. Osim onoga čega nema.
A kako će živjeti onaj radnik koji ne pravi dodanu vrijednost, a bez kojeg taj IT-jevac ne bi mogao živjeti i raditi, od radnika gradske čistoće nadalje, od kojih para će on kupiti uvoznu, nesubvencioniranu hranu koja je njemu skupa jer je, kao sada malo ima što zbog korone, što zbog rata u Ukrajini, a dobro plaćeni IT-jevac je može platiti, koga briga, zar ne?
To jeste, nemaš domaću proizvodnju, ali imaš uvoz. I sve je u redu dok su problemi, suše, poplave itd lokalne. A onda neka pandemija i neki rat uzrokuju globalno belaj, pa one države koje su bogatije od tvoje svu globalno dostupnu hranu kupe sebi. Tebi ne ostane ništa, jer imaš para da platiš, ali drugi imaju više, druge države imaju više ljudi bogaatih kao što si ti, čak i bogatijih, pa ti sa svojim parana moraš čekati kada i hoćeš li doći na red. Ima važnijih država i važnijih bogataša.
Tada poželiš da imaš domaću proizvodnju hrane. A nje nema, svi kodiraju, niko ne ore...
A od te dodatne vrijednosti se svima preljeva. Pa IT-evac plati vise poreza jer vise zaradjuje, pa se od tog veceg budzeta povecaju plate radnicima gradske cistoce. Koji opet kazem, u Singapuru nekim cudom nisu gladni iako Singapur svu hranu uvozi.
Mozes ti veliku dodatnu vrijednost stvoriti i od krompira. Samo je fazon sto prvo moras imati ideju kako ces od zasijanog hektara proizvesti duplo vise krompira nego konkurenti. A za to ti opet treba neko pametan ko je ucio skolu o tome.
- nepass1
- Ozimician
#6771 Re: Poskupljenja
Davno sam čuo negdje - Poljoprivreda nijednu zemlju nije obogatila - ali nijedna zemlja ne može biti nezavisna ako ne može za sebe proizvesti hranu.
Sad smo vidjeli za vrijeme COVID-a i rata u Ukrajini - džaba ti pare ako nema nečega. Naravno da je IT industrija top topova - ali i taj IT mora jesti. Ako država, barem blago podstiče rad poljoprivrednika - od toga svi imaju koristi, jer svi moraju jesti.
Sad smo vidjeli za vrijeme COVID-a i rata u Ukrajini - džaba ti pare ako nema nečega. Naravno da je IT industrija top topova - ali i taj IT mora jesti. Ako država, barem blago podstiče rad poljoprivrednika - od toga svi imaju koristi, jer svi moraju jesti.
-
Hakiz
#6772 Re: Poskupljenja
Ozimician wrote: ↑13/06/2022 23:00 Davno sam čuo negdje - Poljoprivreda nijednu zemlju nije obogatila - ali nijedna zemlja ne može biti nezavisna ako ne može za sebe proizvesti hranu.
-
Messier
#6773 Re: Poskupljenja
giannibelif wrote: ↑13/06/2022 17:53Nismo se mi "sprcali", ne znam gdje i u kakvom ste vi stanu odrastali? Ja u četverosobnom i sada mi ne fali aposlutno ništa, a nije ni supruga bila lišena ništa manjeg komfora kao dijete i djevojka. Kada dođe vrijeme i želja za većim komforom, o tome ćemo razmišljati, imam i roditeljsku kuću i stan u inostranstvu koji me lijepo pomogne rentom na godišnjem nivou. Od ostatka novca sam kupio garažu uz stan i potpuno ga opremio, prodao momačko auto i kupio komotnije. Toliko ćemo se "sprcati" da ću ovim tempom do petnaeste godine još nerođene kćerkice za nju imati kompletnu stipendiju i moći ćemo je poslati da studira gdje god želi, šta god od ove države bilo, imat će pasoš EU od mene i otvorene puteve za usavršavanje i obrazovanje i krovove nad glavom u dvije države, pa da ni o tome ne razmišlja. Baš što smo se "sprcali".vjeshalica wrote: ↑13/06/2022 17:41
Vas troje ste se sprcali u stan od 54 kvadrata, a sto kad imate tako dobra primanja niste ostali u onom od 86 ili mozda uzeli 10m2 manje? Dakle u sustini ni ti ne mozes al govoris za drugog nek se pati. Pati se i ti u 54.
I sta cemo sad?
-
Messier
#6774 Re: Poskupljenja
Puno je vise, generalno boraca, ovih sto imaju sitnu lovu za veliku radju, naspram drkadzija raznoraznih koji su, a sami znaju da su, teret, neradnicki.
Tesko je te svjetove pomiriti.
A milja je malo.
Jedan od krucijalnih problema, a bio je i 2014 i prije u svim polupobunama je sto se ne prepoznaje vaznost sindikata.
Sto su ih u svakoj pojedinoj strukovnoj organizaciji preuzeli, il su ih uvijek mozda i imali, uhljupi.
Potaknuti radnika, da se bori za svoja prava, a da ga zastiti sindikat, to je revolucija koja nam treba
Tesko je te svjetove pomiriti.
A milja je malo.
Jedan od krucijalnih problema, a bio je i 2014 i prije u svim polupobunama je sto se ne prepoznaje vaznost sindikata.
Sto su ih u svakoj pojedinoj strukovnoj organizaciji preuzeli, il su ih uvijek mozda i imali, uhljupi.
Potaknuti radnika, da se bori za svoja prava, a da ga zastiti sindikat, to je revolucija koja nam treba
-
NevenT
#6775 Re: Poskupljenja
kojih sindikata?
onih debila koji se zalažu za 1.000 KM neto platu, a prosjećna plata ekonomije BIH je 1050 KM
što znači nema veze s mozgom
by the way
jedna Bugarska koja je u EU 10 godina ima BRUTO minimalnu platu 650 KM !!! [332 €]
Federacija BIH ima 860 KM [440 €]
Njemačka 1621 €