Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
crveni_makovi wrote: ↑05/10/2022 12:17
Lik na kojeg sam se ja zalila je stvarno nedavno u dobi od 50+ nasao posao u svojoj sredini u BiH. Posao ukljucuje nosanje nekih metalnih dijelova, farbanje i ne znam sta jos. Radi se u tri smjene. Nakon par sedmica rada lik se razbolio i sad je na placenom bolovanju na koje ima pravo i zdravstveno osiguranje. Kazu ljudi koji ga poznaju da treba malo vremena da se navikne na rad obzirom da nikad prije nije radio skoro nista.
Lik radio 25 godina. Sa 50 dobije korona otkaz. 70 % invalid, nema njemu nosanja u magacinu. SSS.
crveni_makovi wrote: ↑05/10/2022 12:17
Lik na kojeg sam se ja zalila je stvarno nedavno u dobi od 50+ nasao posao u svojoj sredini u BiH. Posao ukljucuje nosanje nekih metalnih dijelova, farbanje i ne znam sta jos. Radi se u tri smjene. Nakon par sedmica rada lik se razbolio i sad je na placenom bolovanju na koje ima pravo i zdravstveno osiguranje. Kazu ljudi koji ga poznaju da treba malo vremena da se navikne na rad obzirom da nikad prije nije radio skoro nista.
Lik radio 25 godina. Sa 50 dobije korona otkaz. 70 % invalid, nema njemu nosanja u magacinu. SSS.
Rothmans wrote: ↑05/10/2022 07:07
Ma dobro , vecinom su nezaposleni oni koji mogu sebi priustiti da budu nezaposleni, tj neko drugi da im priusti (mama,tata, zena,muz ,brat , sestra)
Vala i ja se slažem sa tim makar u Sarajevu ima posla ko hoće da radi. E sad je druga stvar sto neko nece da radi za 1000 KM
Slažem se to je na ovoj inflaciji malo ali pocni od nekud pa traži bolje... Ne ide mi u glavu da neko ko ima 30 godina je 12 godina na biroVu bez dana radnog staža. Taj ocito nece da radi nista!
Eno sve privatne taxi firme, da ih ne nabrajam, stalno traže taxiste pa i sponzoriranim oglasima na fb
Pekarska firma mislim da se zove Zlatno zrno u istocnom Sarajevu traži više radnika u proizvodnji, pakovanju i distribuciji
Centrotrans stalno traži vozaće autobusa i sad im je plata oko 1700 KM jer su je morali podici da im i to malo vozaca ne bi otišlo na zapad
ja dalje od prve recenice na procitah dalje.....ne seri.....volio be tebe vidjeti na tim poslovima koje ima u sarajevu
mali_balon wrote: ↑05/10/2022 14:52
ja dalje od prve recenice na procitah dalje.....ne seri.....volio be tebe vidjeti na tim poslovima koje ima u sarajevu
Onaj kome je nuzda ce prihvatiti svaki posao, onaj kome nije, taj ce da bira. Jednostavna logika.
Jel mislite da se npr. u Njemackoj nude kvalitetniji poslovi? Ne nude, nudi se isto ono sto se nudi u Sarajevu i naravno Njemci mogu da biraju i nece to da rade (kao Sarajlije u Sarajevu), onda tu ulijecu strani radnici na takva radna mjesta - jer ih neko mora raditi.
Svako ko se zali na ponudu poslova, ne bi trebao imati nista protiv uvoza stranih radnika za takve poslove. Na taj nacin se jedino mogu otvoriti "kvalitetnija" radna mjesta za domace...
Onaj kome je nuzda ce prihvatiti svaki posao, onaj kome nije, taj ce da bira. Jednostavna logika.
Jel mislite da se npr. u Njemackoj nude kvalitetniji poslovi? Ne nude, nudi se isto ono sto se nudi u Sarajevu i naravno Njemci mogu da biraju i nece to da rade (kao Sarajlije u Sarajevu), onda tu ulijecu strani radnici na takva radna mjesta - jer ih neko mora raditi.
Svako ko se zali na ponudu poslova, ne bi trebao imati nista protiv uvoza stranih radnika za takve poslove. Na taj nacin se jedino mogu otvoriti "kvalitetnija" radna mjesta za domace...
I ti valjas gluposti.....kako cu na poso od 600km kada mi mjesecno treba 700km...sta pricas ti....lako je trucinu doci u bih isto ko nas covjek baustelac kolektivni smjestaj I udri.....
I ti valjas gluposti.....kako cu na poso od 600km kada mi mjesecno treba 700km...sta pricas ti....lako je trucinu doci u bih isto ko nas covjek baustelac kolektivni smjestaj I udri.....
Ako imas 0 KM - bolje imati 600KM nego nula, osim ako ces 400KM potrositi na voznju i hranu na poslu. A 600KM nema niko trenutno, minimalac je 540 KM + prevoz i topli, dakle tesko da ces ispod 700KM proci.
Ne mogu se otvoriti "kvalitetnija" radna mjesta sa ovakvim poslodavcima a ni sa ovakvim radnicima,jer za bolja radna mjesta je potrebno znanje,koje mi sistematski ne proizvodimo i unistavamo i ovo sto imamo.
Naravno da ovaj sistem vise odgovara robovlasnicima jer sve dok ima ljudi koji razmisljaju tako i dovode sebe u situaciju da MORAJU prihvatiti bilo kakav posao sa bilo kakvim uslovima,nece biti ni boljih radnih mjesta ni vecih plata.
Zato oni sa znanjem idu tamo gdje njihovo znanje vrijedi a ne da budes obicni ćuko svome gazdi,kod kojeg nemas nikakva prava a i onaj minimum zakonskih se ne postuje,jer nemas pravog godisnjeg,nemas nikakve nagrade,nemas neradne vikende,nemas nista...da ti ko cuki 500 KM na kraju mjeseca i ti treba da budes sretan i jos mu se zahvaljujes sto ti je ikako ista platio
Ako imas 0 KM - bolje imati 600KM nego nula, osim ako ces 400KM potrositi na voznju i hranu na poslu. A 600KM nema niko trenutno, minimalac je 540 KM + prevoz i topli, dakle tesko da ces ispod 700KM proci.
veze ti nemas, za te pare moze raditi balavac koji je na kazanu kod babe I matere.....ozbiljan prodorican covjek si to ne moze priustiti.....
eto raditi onda ti te poslove vrati se kuci....
veze ti nemas, za te pare moze raditi balavac koji je na kazanu kod babe I matere.....ozbiljan prodorican covjek si to ne moze priustiti.....
eto raditi onda ti te poslove vrati se kuci....
Ja imam znanje, - a radio sam nekad i za manje od toga, od neceg se mora krenuti.
Ovo je Bosna nije Njemačka Kvalitetnija radna mjesta su kod nas rezervisana za elitu, odnosno, familiju, kumove, švalerke i patrijske poslušnike koju su tu prema podobnosti, a ne stručnosti. Sistematski se degradira društvo na podjelom kaste i vraćaju nas u feudalizam. Ta elita ne želi da se miješa sa kmetovima tako da tu ne možeš ni primirisati, zadnje dvije godine je to uzelo maha...