Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Senad666
#676 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
mozemo pocet sa nekim sijelom, da se okupimo i da vidimo o kojem broju ljudi je rijec koji bi bili spremni za neki projekat! ideja je svakako dobra, jer u ovim kriznim vremenim svaki ovakav projekat je itekako pozitivan! na sijelu bi mogli dogovorit neke naredne korake, kao sto je eventualno formiranje uduzenja, ili ovdje vec spominjane banke domacih sjemena ili slicno...puno je mogucnosti!
- Mu'min
#677 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pa ovako pošteno govoreći mislim da stvar prvo mora uzreti da bi:
- organizirali kakav događaja ili
- da bi organizirali izmjenu sjemena
- ili čak sjemensku banku
- ili izmjena viška sadnica
- ili nešto peto
Trebamo prvo naći 10-ak ljuti na ovoj temi koje zanima ovako nešto kako bi mogli nešto skupa organizovati.
Al ne treba stvar požurivati, kao što napisa treba pustiti da stvar dozori.
- organizirali kakav događaja ili
- da bi organizirali izmjenu sjemena
- ili čak sjemensku banku
- ili izmjena viška sadnica
- ili nešto peto
Trebamo prvo naći 10-ak ljuti na ovoj temi koje zanima ovako nešto kako bi mogli nešto skupa organizovati.
Al ne treba stvar požurivati, kao što napisa treba pustiti da stvar dozori.
- Senad666
#678 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
a evo kako napreduje moj Bolivian Rainbow...

- Mu'min
#679 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Profesionalac. Prelijepi crno-zeleni listovi.
Da li daješ samo vodu ili još šta u ovoj fazi?
- Mu'min
#680 20 kom
Po prvom planu, verzija 1.0 u saksije ide 20 sadnica čilija.
4 kom iz 2011/2012 i
16 kom iz 2013
Sorte: Bhut Jolokia, Habanero, Jalapeno early + ljubičasti, Jamaican yellow, Bolivian rainbow, Rocoto i Etna.
Kod vas?
4 kom iz 2011/2012 i
16 kom iz 2013
Sorte: Bhut Jolokia, Habanero, Jalapeno early + ljubičasti, Jamaican yellow, Bolivian rainbow, Rocoto i Etna.
Kod vas?
- Senad666
#681 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
hvala Mumine, nista osim vode, jel preporucujes nesto da dodajem? do sada nisam nista!Mu'min wrote:Profesionalac. Prelijepi crno-zeleni listovi.![]()
- Mu'min
#682 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Nema potrebe ništa dodavati, možda kasnije kakvo BIO gnojivo za plodove.
Al svakako bi ti preporučio veću podusudu, jer ovo je na izdahu što se tiče veličine.
Al svakako bi ti preporučio veću podusudu, jer ovo je na izdahu što se tiče veličine.
- Capsicum
#683 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo i mene sa novom slicicom. Papricice dobro napreduju. Proslogodisnje vec imaju nekih 10 tak plodova. Od ovogodisnjih, evo prve su pocele cvjetat jalapeno early. Nekako su bas elegantne sa cvjetovima okrenutim prema dole. Jedva cekam prve plodove.

Inace, mini plastenik se pokazao kao dobra investicija. Uspio je da biljke zastiti od vjetra (kod mene je to najveci problem, zna biti bas orkanskih brzina vjetra), a i od promjenjivih temperatura. Zadnjih dana sam drzao i po suncanom vremenu, zatvoren plastenik, da se dobro ugrije (jos cekam da mi dodje termometar/higrometar
za plastenik koji sam narucio s ebaya), odokativno bih rekao da temperatura dosegne nekih 32-33 stepena. To ocigledno prija biljkama jer su se bas nekako trznule, pocele brze da rastu. Pogotovo primjetim promjenu na Baklouti papricicama, koje su nekako stagnirale ranije. Valjda njima bas odgovaraju te visoke temperature. To mi je skola za sljedecu godinu...
Nabavio sam solidan ventilator (od kompjuterskog kucista) i vremensku uticnicu (samo mi jos fali odgovarajuci ispravljac) tako da planiram da namjestim sad kako idu topliji dani da ventilator izbacuje vruc zrak s gornje strane plastenika u toplijim dijelovima dana. Sto se tice automatskog zaljevanja, mozda ipak napravim neku varijantu sa kapaljkama, prije nego da ceprkam sa strujom... Ali vidjecemo.
Ubacio sam i rasad paradajza na vrh, da se malo primi, pa cemo vidjet hocemo li kasnije pravit kakav razmjestaj, da ovo sve fino stane

Inace, mini plastenik se pokazao kao dobra investicija. Uspio je da biljke zastiti od vjetra (kod mene je to najveci problem, zna biti bas orkanskih brzina vjetra), a i od promjenjivih temperatura. Zadnjih dana sam drzao i po suncanom vremenu, zatvoren plastenik, da se dobro ugrije (jos cekam da mi dodje termometar/higrometar
Nabavio sam solidan ventilator (od kompjuterskog kucista) i vremensku uticnicu (samo mi jos fali odgovarajuci ispravljac) tako da planiram da namjestim sad kako idu topliji dani da ventilator izbacuje vruc zrak s gornje strane plastenika u toplijim dijelovima dana. Sto se tice automatskog zaljevanja, mozda ipak napravim neku varijantu sa kapaljkama, prije nego da ceprkam sa strujom... Ali vidjecemo.
Ubacio sam i rasad paradajza na vrh, da se malo primi, pa cemo vidjet hocemo li kasnije pravit kakav razmjestaj, da ovo sve fino stane
- holowey
#684 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
slaganje biljaka, clanak tvrdi da su neke biljke drustvene... navodno, cili i bosiljak se super slazu...
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... crops.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... crops.html
- Mu'min
#685 Kresanje čilija
Moji zapisci (da podijelim):
Kresanje čilija izvodim(o) tako da sve unutrašnje grane koje idu unakrsno režem.
Ostavljam samo ukoliko idu direkt uspravno.
Znači kresanje se izvodi po uzorku voćki.
Kresanje čilija izvodim(o) tako da sve unutrašnje grane koje idu unakrsno režem.
Ostavljam samo ukoliko idu direkt uspravno.
Znači kresanje se izvodi po uzorku voćki.
-
bauhaus
#686 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
da li neki uspio da dodje do cuvene " Kasmiri" paprike ili sjemena bar. Paprika je iz Indije iz regije Kasmir, posebnog kvaliteta, plod oko 10 cm duzine, crvene boje.susi se i melje za zacin.
https://www.google.at/search?q=kashmiri ... 24&bih=581
https://www.google.at/search?q=kashmiri ... 24&bih=581
- Mu'min
#687 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
bauhaus
šta je prednoste te Kašmiri paprike?
teško ćeš to naći osim preko kakve internet stranice al i to treba uzeti sa velikom dozom sumnje jer i neko ko živi u Kašmiru ili je bio na godišnjem i tako na pijaci kupio ljutu papriku može svaku papriku od tamo nazvati Kašmirska.
Naravno mora biti sličnog izgleda kao ova tvoja al pitam se zašto baš nju.
Možda možeš na vrlo jednostavan način dođi do slične paprike već u BiH i okolini.
šta je prednoste te Kašmiri paprike?
teško ćeš to naći osim preko kakve internet stranice al i to treba uzeti sa velikom dozom sumnje jer i neko ko živi u Kašmiru ili je bio na godišnjem i tako na pijaci kupio ljutu papriku može svaku papriku od tamo nazvati Kašmirska.
Naravno mora biti sličnog izgleda kao ova tvoja al pitam se zašto baš nju.
Možda možeš na vrlo jednostavan način dođi do slične paprike već u BiH i okolini.
-
bauhaus
#688 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
da moze neko nazvati svaku papriku Kasmir paprikom iz Kasmira, ali jedna je Kasmiri Mirch.
Ja je nisam ni svjezu ni osusenu vidio, navodno je posebna u pogledu arome i boje koja daje jelima kao zacin. Srednje je ljuta.Upotrbljava se u azijskoj kuhinji.
Mislim to je vise egzotika, mozda nije za svaciji ukus.
Ja je nisam ni svjezu ni osusenu vidio, navodno je posebna u pogledu arome i boje koja daje jelima kao zacin. Srednje je ljuta.Upotrbljava se u azijskoj kuhinji.
Mislim to je vise egzotika, mozda nije za svaciji ukus.
- Mu'min
#689 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ma prijatelju svaki cigo svoga konja fali.
Ja i ova sjemena, paprike i sorte.
Počni šamarati u jelu sve što dođe pod ruku i ostavi sjeme onog što tebi paše.
Meni su Jalapeno zakon!
ms
Mu'min
Ja i ova sjemena, paprike i sorte.
Počni šamarati u jelu sve što dođe pod ruku i ostavi sjeme onog što tebi paše.
Meni su Jalapeno zakon!
ms
Mu'min
- Mu'min
#691 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
U mene tek cvate. 
Doduše teška kategorija
Bhut Jolokia iz 2011 i 2012 te Jalapeno early iz 2013.
One moje u kancelariji (Bolivian rainbow) već berem, u finišu te prestigo.
Doduše teška kategorija
- Senad666
#692 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
slike mumine, slike, daj nam slikaMu'min wrote:U mene tek cvate.
Doduše teška kategorijaBhut Jolokia iz 2011 i 2012 te Jalapeno early iz 2013.
- Mu'min
#693 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ejs sad, nećemo u dlaku.
Mani slike.
Šalu na stranu: od BJ imaš slike par stranicu-dvije nazad a mogu i izbliza da se vide pupci.
A onu Bolivian rainbow sa bar 5x do sada objavio na ovom forumu, već narodu ufetiljila.
Mani slike.
Šalu na stranu: od BJ imaš slike par stranicu-dvije nazad a mogu i izbliza da se vide pupci.
A onu Bolivian rainbow sa bar 5x do sada objavio na ovom forumu, već narodu ufetiljila.
- Mu'min
#694 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Evo samo za Senada slika, prije sahat vremena:

te najljepši ubrani plod koji ide u sjeme:

te najljepši ubrani plod koji ide u sjeme:

-
flag
#695 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Dobar ti ovaj euro
. Kako ga uzgajaš da ti ovako fino uspjeva?!
Šalu na stranu - evo ja se već pribilježio za sjeme.
ps
Imamo 25 markica, ali je i nekoliko duplikata - čekam da skupimo 30 komada i šaljem ti.
Šalu na stranu - evo ja se već pribilježio za sjeme.
ps
Imamo 25 markica, ali je i nekoliko duplikata - čekam da skupimo 30 komada i šaljem ti.
- Senad666
#696 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
hvala Mumine, uljepsale su mi dan, al stvarno
svaka cast, prosto savrseno!!! jedva cekam da i moje pocnu mijenjati boje, sta mislis za koliko dana bi se to trebalo desiti?
- Mu'min
#697 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Koliko mu treba do zrele boje ne znam, obično zna biti oko 2 hefte, nešto šute i onda pocrvene.
Al sada opazi ti imaš zelene plodove.
U mene nikad nisu zeleni već su direkt bijeli tj. žuto blijedi i iz te boje idu u ljubičastu (ne svi) i na kraju u narandžastu te crvenu.
Haman nije ista sorta.
ms
Mu'min
Al sada opazi ti imaš zelene plodove.
U mene nikad nisu zeleni već su direkt bijeli tj. žuto blijedi i iz te boje idu u ljubičastu (ne svi) i na kraju u narandžastu te crvenu.
Haman nije ista sorta.
ms
Mu'min
- Senad666
#698 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
definitivno nije ista sorta, vidim i po stabljici, kod mene je nesto manjeg rasta, nije tako razgranat,a plodovi su zeleni da zeleniji ne mogu biti
nista, ostaje metoda posmatranja ...
- Mu'min
#699 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Prvi cvat u 2013.
Sadnica: Bhut Jolokie iz 2012

Sadnica: Bhut Jolokie iz 2012

- Mu'min
#700 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Naravno.petunija wrote:A sad konkretno pitanje za Mu'min: može li feferon ostati u saksiji za stalno, mislim da se ne presađuje u zemlju, nego da raste i daje plodove u saksiji?
Ja sam dotjerao do 3. godine a vidio sam sadnice i u 7. godini života.
Dobro je samo u proljeće zamijeniti zemlju, obično 1/3 ili 1/2 stare ostane jer ne pereš korijenski sistem vodom već samo onako nježno rukom skineš što samo spada i dopunis svježom zemljom.
Postupak se zove prezimljavanje (više o tome pod "chili overwintering" imaš na Google). Meni su ove godine 3 sadnice preživjele, sve ostalo je crklo mada se nisam ni trudio da im nudim super uslove.
Pogledaj u ovoj temi malo slikice i čitamo se...