ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dragan.s

#676 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

chuchumbamayumbe wrote:Država je sasvim lijepo mogla iskoristiti i postojeće instrumente koje je imala prije fiskalizacije, bez potrebe da se uvode novi sistemi i da se biznisi ovim nametom još više zavijaju u crno.
Država je, da je htjela, mogla odavno da riješi probleme sa kojima se susretala i prije fiskalizacije, ali nije. Zašto? Najveći dio otpada na korumpirane inspekcije.
Neće biti manje korumpirane nego do sada, ali ima jedna bitna razlika. Sve informacije o dnevnim prometima se šalju na server poreske uprave pa je puno lakše uraditi analizu GPRS promet, polog pazara, plaćanja preko računa dobavljačima, isplata plata i doprinosa, itd. Sve to sjedeći u kancelariji za računarom.
Opet kažem, ko je do sada varao državu, varaće je i dalje, bez ikakvih problema koje donosi fiskalizacija. Znam pouzdano, iz prve ruke.
Reci mi da nije istina da serviseri, tj oni koji održavaju sistem, ne rade raznorazne malverzacije u dogovoru sa gazdom, prvenstveno softverske, a sve s ciljem varanja države.
Oni možda misle da mogu uraditi manipulaciju, ali vjerujem mi to je skoro nemoguće. Softverske manipulacije su postojale i ranije (lažni Z izvještaji za gazdu) i svi smo to implementirali. Sa fiskalizovanom kasom se mogu samo raditi reseti prometa i to ograničen broj pa se mora mijenjati fiskalni modul (što nije baš jeftino). Plus što se svi reseti bilježe na serveru poreske. Ne vjerujem da se serviseri baš zezaju sa tim jer im prijeti gubitak licence bespovratno.
Meni za 3 godine rada još niko to nije tražio.
Dvije kase, jedna kuca regularne fiskalne (s vremena na vrijeme), a druga kasa (tamo gdje je ne vidi inspekcija) kuca "regularne" račune kako bi gazda mogao da prati promet. Ili tzv predračuni. Ko dobro ne pročita, na tim komadićima papira piše da to nije fiskalni račun, ljudi ne gledaju, plate, gazda stornira taj račun (naravno, bez da ga je prije zatvorio, i eto ti najlakše zvrčke. Ovo se prvenstveno odnosi na ugostiteljstvo.
To je drugi problem. Ali svakoj kasi se zna porijeklo pa će svi u tom lancu nadrapati (proizvođač-servis-serviser) ako je riječ o regularnoj kasi predviđenoj za rad u FBiH.
Dalje, koliko to pekara, čevabdžinica, buregdžinica i pogotovu malih granapa uredno izdaje račune.
Pa prvi moj komšija u zgradi ima mali granap, nigdje fiskalne s glave. Da ga prijavim? Neću. Koprca se čovjek i snalazi kako zna i umije, neka inspekcija radi svoj posao
Jako malo njih izdaje račune. Kad ih upitaš zašto, kažu ma šta me briga mogu mi naplatiti samo 500KM kazne.
Hoćeš da kažeš da politikanstvo i porfiterstvo kod fiskalinih uređaja nisu odigrali odlučujuću ulogu?!
Valjda profiterstvo? Pa valjda i ti i ja radimo nešto sa ciljem da od toga zaradimo? Zašto bi se proizvođači fiskalnih uređaja ponašali kao dobrotvorne ustanove? Pa svako ulazi u neki posao s ciljem da zaradi. Ako ja ili ti možemo svoj proizvod da prodamo sa 500% marže (a nije na listi limitiranih marži )ko nam može to zabraniti?
Politikanstvo? Ne vidim ga. Imaš 6 proizvođača iz svih krajeva BiH, oko 20 raznih modela kasa i više stotina servisera. Nema tu ni monopola ni politikanstva. Samo biznis.
chuchumbamayumbe

#677 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

@dragan.s,
Nemoj se ti naći uvrijeđenim zato što si jedan od onih što profitira sa "fiskalizacijom", svaka čast, samo uzimaj koliko god možeš kada ti je sistem dozvolio. :)
Poenta je da fiskalizacije nikada i nije trebalo biti.
Fiskalne kase, koliko ja znam, postoje još u Srbiji, Bugarskoj i Brazilu.
Ja spomenuh softverski način - otvoriš "tab", uneseš narudžbu, izdaš predračun (koji izgleda kao fiskalni račun), gost ode, ti izbrišeš "tab", kao da da transakcija nikada nije ni postojala. :) (da li sam nešto slagao ovdje)
Hardverski - duple kase, neće inspekcija dolaziti u 2300 ili kasnije, eto ti profita, samo bubaj!
Uvođenje fiskalizacije je očit primjer nesposobnosti naše uhljupske i kriminalne vlasti da stane u kraj sivoj ekonomiji, pa ovim potezom lažu i sebe i druge da će nešto uraditi (pri tome ubirući golem profit), a znaju da se ništa neće promijeniti, dapače.
Gore negdje si spominjao i nekakve nove kazne, a sada kažeš da ovi ne kucaju jer im se bolje isplati platiti 500km kazne, a da ne spominjemo kojekakve koverte.
Ja ne znam kako može neko braniti ovaj sistem koji je stvoren samo da bi političari sami sebi namirivali dovoljno novca za svoje mega beneficije, a ostale ko jebe?!
Neka me neko ubijedi da ovo nije tačno.

p.s. profiterstvo, naravno, gramatička greška. 8-)
dragan.s

#678 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

chuchumbamayumbe wrote: Nemoj se ti naći uvrijeđenim zato što si jedan od onih što profitira sa "fiskalizacijom", svaka čast, samo uzimaj koliko god možeš kada ti je sistem dozvolio. :)
Poenta je da fiskalizacije nikada i nije trebalo biti.
Fiskalne kase, koliko ja znam, postoje još u Srbiji, Bugarskoj i Brazilu.
Nemam se ja šta vrijeđati. Ja sam tu na dnu "hranidbenog lanca". Serviser. Pošteno radim svoj posao i nastojim da su mi klijenti zadovoljni. Ja nisam izmislio fiskalizaciju niti sam njen zagovornik, ali je država nešto morala uraditi da ovoj situaciji stane na kraj. Fiskalizacija je posao kao i svaki drugi, prodaješ robu (i uslugu) po maksimalnoj cijeni koju možeš tražiti. Dobrotvornim radom nek se bavi oni kojima je to posao.
Lista zemalja je daleko veća i imaš to negdje u ovoj temi na početku. Mislim oko 30-tak zemalja na svijetu koristi što potpunu što djelimičnu (samo za neke artikle) fiskalizaciju.
Ja spomenuh softverski način - otvoriš "tab", uneseš narudžbu, izdaš predračun (koji izgleda kao fiskalni račun), gost ode, ti izbrišeš "tab", kao da da transakcija nikada nije ni postojala. :) (da li sam nešto slagao ovdje)
Hardverski - duple kase, neće inspekcija dolaziti u 2300 ili kasnije, eto ti profita, samo bubaj!
Nije to softverski način. To je naprosto neizdavanje računa, podvarijanta toga je da proknjižiš narudžbu bez izdavanja fiskalnog. Specifičnost na kasama u FBiH je da mogu štampati nefiskalni tekst, ali uvijek postoji ili rezervna traka ili žurnal pa to inspekcija može vidjeti ako želi.
Poznata stvar i nema veze sa serviserima nego sa programerima POS aplikacija koji tu nemaju nikakve odgovornosti. I ja sam to primjenjivao u svom softveru uz "disclamer" gazdi da mu ja nisam kriv ako ga kazne.
Dupla kasa isto poznato. Jedan moj klijent ju je bio nabavio (ne od mene, odnekud iz Srbije). Pa se pojavila inspekcija iza ponoći i oderala ga. Lokal je bio zatvoren bar 15 dana. Jedan drugi je na vrlo prometnom mjestu držao testni printer (za programere, sa lažnim PDV-om i JIB-om) skoro pola godine. Oduzeli su mu i printer, i računar i odrapili mu 10 000KM kazne.
Uvođenje fiskalizacije je očit primjer nesposobnosti naše uhljupske i kriminalne vlasti da stane u kraj sivoj ekonomiji, pa ovim potezom lažu i sebe i druge da će nešto uraditi (pri tome ubirući golem profit), a znaju da se ništa neće promijeniti, dapače....
Fiskalizacija je kao što sam već ranije rekao samo instrument. Kako će isti biti primjenjen je već drugo pitanje i još je rano o tome govoriti. Koliko znam već su u FBiH naplatili 150 000KM kazni.
http://www.fiskalizacija.com/loc/index. ... 1&Itemid=1
chuchumbamayumbe

#679 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

150k KM je ništa šta bi inspekcije mogle da urade da žele i da nisu korumpirane. Sa i bez fiskalizacije.
A iza inspekcija stoji politika. Gazde su prijatelji političara, sve je to uvezano.
ODRON.
poznanik

#680 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

chuchumbamayumbe wrote:150k KM je ništa šta bi inspekcije mogle da urade da žele i da nisu korumpirane. Sa i bez fiskalizacije. A iza inspekcija stoji politika. Gazde su prijatelji političara, sve je to uvezano. ODRON.
Tačno. Samo drakonske kazne za prekršioce zakona, za neizdavanje računa ili za razne porezne manipulacije, mogu dovesti u red fiskalni sistem u državi.
Wind

#681 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Wind »

"Glavni kantonalni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Željko Konta, koji je i pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona, rekao je za Radio Livno da je akcija koja je provođena od 11. septembra do 29. oktobra imala samo jedan cilj - da se naplaćivanjem kazni prikupi što više novca od poreskih obveznika, javlja Srna.

Prema njegovim riječima, glavni cilj ove akcije bio je da inspektori napišu što više prekršajnih naloga bez obzira na to da li je to opravdano ili ne i bez obzira na vrstu i težinu prekršaja utvrđenog inspekcijskom kontrolom, što potvrđuje i podatak da su tržišni, sanitarni i inspektori rada u ovoj akciji u FBiH poreskim obveznicima izrekli novčane kazne od oko četiri miliona maraka."

Pa šta reći na ovo.... :x

Pljačka na državni način! :x
dragan.s

#682 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

poznanik wrote:
Tačno. Samo drakonske kazne za prekršioce zakona, za neizdavanje računa ili za razne porezne manipulacije, mogu dovesti u red fiskalni sistem u državi.
Slažem se, ali pod uslovom da kazne imaju smisla. Besmisleno kažnjavanje zbog svega i svačega tipa: otpala etiketa sa cijenom, servisna knjižica od fiskalnog uređaja nije pod kasom, više 50pf pazara i sl. ne vodi ničemu. Samo kod obveznika stvara utisak da kako god radili popiće 1-2 kazne godišnje i mirni. Time se ide u drugu krajnost.

Jutros sam imao poziv žene koja drži veleprodaju voća i povrća. Skroz pošteno radi, mogu za nju ruku u vatru što no kažu. Bila joj inspekcija i pisali kaznu jer nije imala depozit u fiskalnom uređaju, a imala u ladici nekih 130KM. Žena izdaje samo veleprodajne račune na kojima (u RS) nema vrste plaćanja niti se to igdje bilježi. Većina kupaca joj plaća žiralom, ali ima i nekih koji plaćaju kešom. Plaćanje kešom u veleprodaji nije zabranjeno što je možda apsurd, ali je zakon naprosto takav i tu nema prekršaja.
Inspektor je došao i izvukao presjek stanja iz kase i prebrojio ladicu. Presjek stanje ima smisla kod maloprodaje gdje se bilježi vrsta plaćanja, ali kod veleprodaje naprosto nema smisla. Na presjeku stanja je vidio da nema nijednog maloprodajnog računa, a u ladici ima 130KM. I napiše joj 2500 + 500 KM kazne jer navodno nije imala pokriće za taj novac. Idiot.
Posavjetovao sam je da ide na sudsko odlučivanje, a ako treba ja ću joj svjedočiti na sudu.
malaplavooka

#683 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by malaplavooka »

dragan.s wrote:
poznanik wrote:
Slažem se, ali pod uslovom da kazne imaju smisla. Besmisleno kažnjavanje zbog svega i svačega tipa: otpala etiketa sa cijenom, servisna knjižica od fiskalnog uređaja nije pod kasom, više 50pf pazara i sl. ne vodi ničemu. Samo kod obveznika stvara utisak da kako god radili popiće 1-2 kazne godišnje i mirni. Time se ide u drugu krajnost.

Jutros sam imao poziv žene koja drži veleprodaju voća i povrća. Skroz pošteno radi, mogu za nju ruku u vatru što no kažu. Bila joj inspekcija i pisali kaznu jer nije imala depozit u fiskalnom uređaju, a imala u ladici nekih 130KM. Žena izdaje samo veleprodajne račune na kojima (u RS) nema vrste plaćanja niti se to igdje bilježi. Većina kupaca joj plaća žiralom, ali ima i nekih koji plaćaju kešom. Plaćanje kešom u veleprodaji nije zabranjeno što je možda apsurd, ali je zakon naprosto takav i tu nema prekršaja.
Inspektor je došao i izvukao presjek stanja iz kase i prebrojio ladicu. Presjek stanje ima smisla kod maloprodaje gdje se bilježi vrsta plaćanja, ali kod veleprodaje naprosto nema smisla. Na presjeku stanja je vidio da nema nijednog maloprodajnog računa, a u ladici ima 130KM. I napiše joj 2500 + 500 KM kazne jer navodno nije imala pokriće za taj novac. Idiot.
Posavjetovao sam je da ide na sudsko odlučivanje, a ako treba ja ću joj svjedočiti na sudu.
Rješenje:

Educirati porezne inspektore!!!!! A trgovcima ostaje, nažalost, samo da znaju više ili bar isto kao i inspektori pa da na taj način mogu da reagiraju i da zaštite vlastite interese. Nažalost, ali tako nam je kako je!
poznanik

#684 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by poznanik »

dragan.s wrote:
poznanik wrote:...Jutros sam imao poziv žene koja drži veleprodaju voća i povrća. ... Bila joj inspekcija i pisali kaznu jer nije imala depozit u fiskalnom uređaju, a imala u ladici nekih 130KM. Žena izdaje samo veleprodajne račune na kojima (u RS) nema vrste plaćanja niti se to igdje bilježi. Većina kupaca joj plaća žiralom, ali ima i nekih koji plaćaju kešom. Plaćanje kešom u veleprodaji nije zabranjeno što je možda apsurd, ali je zakon naprosto takav i tu nema prekršaja.
Upravo tako i treba učiniti - uložiti žalbu na prekršajnu prijavu i tražiti sudsko odlučivanje, u kojem će sud utvrditi postojanje prekršaja.

Međutim, ovaj primjer nije i ne treba biti pravilo, on je primjer iživljavanja inspektora koji ne poznaju dobro svoj posao ili žele iskoristiti zakonska ovlaštenja za ostvarivanje sopstvene koristi.

Uspostava reda u "fiskalizaciji" u oba entiteta podrazumijeva i uspostavu reda u radu inspekcijskih organa.
Step_up

#685 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Step_up »

Mene zanima smijem li primiti fakturu koja nema fiskalnog računa?

Znam da kupac treba čuvati fiskalni račun u krugu od 20 metara 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta, ali šta je sa firmama koje dobiju račune poštom (i pritom nemaju fiskalni račun a zakonski ne spadaju u kategorije oslobođene fiskalizacije)?
udrch

#686 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

Step_up wrote:Mene zanima smijem li primiti fakturu koja nema fiskalnog računa?

Znam da kupac treba čuvati fiskalni račun u krugu od 20 metara 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta, ali šta je sa firmama koje dobiju račune poštom (i pritom nemaju fiskalni račun a zakonski ne spadaju u kategorije oslobođene fiskalizacije)?
Naravno da smiješ..jedino što imaš pravo da taj račun ne platiš po zakonu..
Nakon 1.11. svaki račun bez fiskalnog je zakonski nevažeći i imaš pravo da ga ne platiš..na sudu ti ne bi mogli ništa..
enx

#687 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

udrch wrote:

Nakon 1.11. svaki račun bez fiskalnog je zakonski nevažeći i imaš pravo da ga ne platiš..na sudu ti ne bi mogli ništa..
Mislim da nije tako.
A šta kad ti račun izda firma koja ne podliježe obavezi posjedovanja fiskalnog uređeja, i ako ti to naznači na računu?!
*mima*

#688 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by *mima* »

jel obucarska radnja treba imat fiskalnu?
Miki123

#689 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Miki123 »

*mima* wrote:jel obucarska radnja treba imat fiskalnu?
Što ne bi morala imati? i oni su obrt.
enx

#690 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

*mima* wrote:jel obucarska radnja treba imat fiskalnu?
Ne treba. Oni su paušalci, zaštićeni stari zanati u FBiH.
rebus

#691 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by rebus »

Postoji li kakav frišak stav ministarstva u vezi e-dopuna koje se prodaju po trgovinama?
Treba li fiskalni račun za svaku dopunu? Ili samo na onaj mjesečni obračun provizije? Ili možda nikako? Ili jednom mjesečno kao masovno fakturisanje?
udrch

#692 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

enx wrote:
udrch wrote:

Mislim da nije tako.
A šta kad ti račun izda firma koja ne podliježe obavezi posjedovanja fiskalnog uređeja, i ako ti to naznači na računu?!
A šta nije tako?
Ja sam rekao da smije uzeti račun i ako nije fiskalni i to je tačno..
Može da ga ne plati ako je obaveznik imati fiskalni račun, u svim objektima koji su obavezni vidno je istaknuto obavijest na koj između ostalog piše: da ukoliko mu uposlenik ne izda račun, isti nije dužan platiti..

A kad neko nije obavezan onda nije obavezan i od takvog samo budala može tražiti fiskalni račun..
semmy

#693 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by semmy »

jucer sam cula na par mjesta da se ukida fiskalna s pocetkom iduce godine.. :?
medoIL

#694 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by medoIL »

semmy wrote:jucer sam cula na par mjesta da se ukida fiskalna s pocetkom iduce godine.. :?
U skorije vrijeme ce se ukinuti , njima je najvaznije da su prodali kase sa 200-300% marzom. Kod mene u radnji svako malo ne radi kasa i vise sam pisanih fiskalnih racuna izdao nego stampanih.
SaMaster

#695 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by SaMaster »

chuchumbamayumbe wrote:@dragan.s,
Nisi slagao, ali postoje dvije bitne stvari. Prva je da se drzava vara time ako posalje samo "inspekciju ekonomskog tipa" i ubrzo ce to shvatiti. Garantujem ti da ce u skorije vrijeme i informaticki inzinjeri biti ukljuceni u kontrole pa neces moci kucati, kako ti kazes "tab" ili bilo sta drugo jer je to nedozvoljeno. Sama cinjenica da postoji takva opcija je kaznjiva pa makar ti nikada i ne koristio istu. A to da poslije 23.00 nema kontrolo, to se grdno varas. Raspitaj se malo po gra, bar Sarajevu, pa ces vidjeti.

S druge strane ne moze inspekcija trcati za gradjanima i upozoravati ih "De Boga ti provjeri jeli to stavrno fiskalni racun, i da li mozda negdje malim slovima ne pise da je kopija, narudzba ili sl." Pa mislim to je smijesno. Ti kao gradjanin trebas da shvatis da si obavezan pacati porez, ali ne prodavcu u dzep nego tamo gdje treba.

Znam da ce sad neko opet reci i oni tamo kradu i ovi kradu svejedno je. Nije svejedno, pitaj dedu i nau jel im svejedno...

Znaci da si i tu, a i mi s tobom, uskoro, donji...
Uvođenje fiskalizacije je očit primjer nesposobnosti naše uhljupske i kriminalne vlasti da stane u kraj sivoj ekonomiji, pa ovim potezom lažu i sebe i druge da će nešto uraditi (pri tome ubirući golem profit), a znaju da se ništa neće promijeniti, dapače.
)
Ja samo mogu da konstatujem da kod nas u BIH jos uvijek postoji primitivizam kao nigdje u svijetu. Znamo da su politicari debelo korumpirani i da se krade na sve strane, ali izolirajuci i ignorisuci taj problem, koji je problem za sebe, smijesno je tvrditi da je neko glup, nesposoban ili bilo sta samo zato sto ne moze da uhvati nekoga kome jedini cilj i jeste prevariti ne samo drzavu nego i postenog gradjanina.

Da se ja pitam prijatelju puco bi ja kazne da ti niadk vise ne padne na pamet ni pomisliti a kamoli prevariti...
SaMaster

#696 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by SaMaster »

Nema to veze na koji nacin se racun dostavlja. Ako je firma po zakonu obavezna izdavat fiskalni racun, oni ga tebi MORAJU ispostaviti, pa kako god. U protivnom ne moras da platis...
EliasVeskot

#697 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by EliasVeskot »

Jedno pitanjce, u stvari vise od jednog:
1. Radi se o uslugama, obrt je u pitanju, prvo saljemo predračun pa onda račun, fakturu. Nekako bi logično bilo
da kad pravim račun pravim i fiskalni i samo ga zakačim. Jel problem datum što se datum uplate i fiskalni datum ne poklapaju, tj ne mogu nikad znati kad ce neko uplatiti da mu izdam račun.
2. Kako da izdam račun fizičkom licu koje mi je uplatilo novac virmanom???

:sax:
dragan.s

#698 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

EliasVeskot wrote:Jedno pitanjce, u stvari vise od jednog:
1. Radi se o uslugama, obrt je u pitanju, prvo saljemo predračun pa onda račun, fakturu. Nekako bi logično bilo
da kad pravim račun pravim i fiskalni i samo ga zakačim. Jel problem datum što se datum uplate i fiskalni datum ne poklapaju, tj ne mogu nikad znati kad ce neko uplatiti da mu izdam račun.
Datum uplate i datum na fiskalnom nemaju nikakve direktne veze. Ti si mogao tražiti da ti plate avansno pa bi datum uplate bio raniji, a češći je slučaj da je kasniji. Rijetko će se kad poklopiti.
2. Kako da izdam račun fizičkom licu koje mi je uplatilo novac virmanom???

:sax:
Vrsta plaćanja je virman pa to i odabereš kao vrstu plaćanja. Nisam siguran da li se u FBiH kod maloprodaje i plaćanja virmanom moraju navoditi podatci o kupcu na fiskalnom. Vjerovatno ne moraju (kao što je u RS-u), ali tačnije će ti reći neko od kolega.
awekenings

#699 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by awekenings »

Jel mi ko moze reci koje su obavijesti koje se moraju postaviti na "vidno" mjesto i te neke dimenzije tih obavijesti vezano za fiskalizaciju ...
dazden42

#700 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dazden42 »

awekenings wrote:Jel mi ko moze reci koje su obavijesti koje se moraju postaviti na "vidno" mjesto i te neke dimenzije tih obavijesti vezano za fiskalizaciju ...
Rješenje o fiskalizaciji - kopija
OZK obavijest popunjena A3 format
Post Reply